• Fotaq Andrea: Jules Simon - Harun Bej shqiptari

  Në Paris harrohesh shumë shpejt. Askush nuk e njeh më Harun-Beun. Para pesëmbëdhjetë vjetësh për të nuk flitej veçse bulevardeve dhe gazetave. Udhëtimi i tij në Francë të kujtonte udhëtimin e Çiltërorit[i] por ndryshe ...
 • Idriz Zeqiraj: E fshehta e emërimit të ministrit Bicaj

  Kryespiuni Fatos Klosi, në kundërshtinë e akuzës të pinjollit të anëtarit të familjes të Presidentit Rugova, Naser Rugova, i cili e akuzon për vrasjen e kolonel Ahmet Krasniqit dhe të veprimtarëve e kudrove ushtarakë institucionalë, hiqej si i pa informuar për shumë njerëz dhe ngjarje të kohës ...
 • Demir Krasniqi: Gjithë çka patëm i lam pas dore

  Kur m’ kujtohet fëmijëria –Para sysh më del malësia !M’ del malësia në Gollak –Kur çdo gjë kishte bollak ! Sa me mall kujtoj bagëtinë ,Blegtorinë  e bujqësinë ,Pemëtarinë  e shpezëtarinë ,Kopshtarinë e pylltarinë !...
 • Dibrani: Festivali poetik i Lidhjes së Shkrimtarëve

  Edhe gjatë këtyre  ditëve  u festuar dita ndërkombëtare e punës,1 maji kudo në Botë. Kjo ditë është festuar edhe në mesin  e kombit tonë  në Shqipëri në Kosovë dhe ma gjerë në trojet tona .Kjo festë krijuesit e Mërgatës Shqiptare i gjet krejt në aktivitete tjera jo të festës,po të punës aty ku ju rrah zemra...
 • Harallamb Kota: Si u tradhtuan hungarezët nga serbët

  Hungarezët filluan përgatitjet për një fushatë të re ushtarake kundër osmanëve. Ndeshja midis dy ushtrive u zhvillua në Varna, në nëntor të vitit 1444 dhe fituan osmanët. Kjo fitore vendosi fatin e Ballkanit dhe të Perandorisë Bizantine. Në tetor të vitit 1446 në fushën e Kosovës...
 • Albert Vataj: Di Francesco, gjeniu që shpiku pianon

  Kush prej nesh ka dëgjuar tingujt e magjishëm të pianos, tastet e së cilës prej gishtave virtuozë të gjenive të muzikës, si Bach Vivaldi, Beethoven, Mozzart, Chajchovski, etj, kanë krijuar universin shkëlqimtar të universit të muzikës. kanë krijuar një marrëdhënie magjike të tingujve dhe perceptimit ...
 • Florim Zeqa: Kuvendi i ndjenjave të përziera!

  Ashtu siq është bërë retorikë e fillimit të aktiviteteve politike dhe kulturore të vendit tonë pas rishpalljes së Pavarësisë së Kosovës, edhe kuvendi i VIII-të zgjedhor i degës së LDK-së në Klinë fillojë me intonimin e himnit pa tekst, për të vazhduar me vetëm një strof të himnit të Republikës së ...
 • Ramiz Dërmaku: Gashi ua fundosi shpresat

  Të dielën në stadiumin e qytetit  Agronen Park , në Weingarten në pranin e mbi 70 shikuesëve u  zhvillua ndeshja futbolistike e qarkut  të Fridrischafenit në mes të Klubit Futbollistik“Kosova“ dhe  Klubit Futbollistik “Lindau“ nga qyteza Lindau. Në një atmosferë të qetë dhe...