Saturday, 17.11.2018, 02:40 AM (GMT)

Xhelal Zejneli: Mithat Frashëri - Kthimi në gjirin e tokës mëmë

Veprimtari politik, prozatori, publicisti, përkthyesi Mithat Frashëri (1880-1849) lindi në Janinë. Kjo figurë e shquar njihet edhe me pseudonimet Lumo Skëndo dhe Mali Kokojka. Në letrat shqipe, emri i tij haset edhe si Mid’hat Frashëri. Shquhet sidomos në...

Fran Gjoka: Profil i një drejtuesi të përkushtuar

Reformimi i pandërprerë i sistemit arsimor ka sjellë si domosdoshmëri para drejtuesve dhe mësuesve të mendojmë se theksi para së gjithash duhet vendosur në rritjen dhe forcimin e arsimit profesional, për të përgatitur sa më shpejt specialistë dhe punëtorë të ...

Dedë Preqi: Driblimet e Hashimit deri te këmbët e Putini

A duhet të shtrojmë pyetjen fillestare lidhur me thelbin e çështjes, sepse nuk mund të ndalet qytetari i vendit pa i bërë  pyetje edhe vetëvetës, athua mjafton një shqyrtim kalimthi për të treguar se kush jemi, apo për tu përballë para pushtetëve të botës dhe atyre të ...

Blerim Rrecaj: Nga tema në temë

Diku në ballin e një muri ndërtese na del parasysh një reklamë me porosinë: "Gripi e ka kot". Po reklamat si reklamat duan të tërheqin vëmendjen dhe s'i shpëtojnë dot senziacionales. Kjo duket paksa e tepërt sidomos për ata që i ka përqafuar gripi ndonëse kthetrat e tij ...

Frank Shkreli: Shqiptarët dhe Qendra Wilson

Muaji shtator i këtij viti shënoi 50-vjetorin e themelimit të Qendrës së Studimeve Woodrow Wilson në Washington, që njëkohësisht, duke u bazuar në një akt të Kongresit amerikan, kjo qendër shërben gjithashtu edhe si një memorial, kushtuar Presidentit të 28-të të ...

Reshat Nexhipi: Europën, e kanë krijuar njerëzit e racës tonë

Ky konstatim, veç tjerash, qendron edhe në librin e Ljubomir Domazetoviqit, me titull ,,Antiçka Makedonija,, Beograd, 2002, f. 104) ku, thuhet, po e përsëris: Mbretërit e shteteve europiane, ishin pasardhës të Herakliut, babajt të Ilirit, prej të cilit e fituan emrin ...

Bashkim Saliasi: Një përvojë që duhet përgjithësuar

Data shënonte 15.11.2018. U lajmëruam nga Kryetarja e Departamentit të shkencave natyrore, Arta Lala se pas mbarimit të procesit mësimor do zhvillojmë mbledhjen e muajit nëntor.Jo rastësishtë në këtë takim të radhës për muajin nëntor mori pjesë ...

Jusuf Zenunaj: Krimeja e dytë

Një zezonë Dardaninë po e pret,presidenti bën marrëveshje siç do vetë,me Vuçiqin kanë nis vezet t'i shpalojnë,zogjtë e zi,për shumë mote,në veri do fluturojnë !Edhe fëmijët do të mallkojnë.Kur hesht populli,"përtej Ibri nuk del KFORI",Hashimit me Vuçiqinllogarija shumëvjeçare kështu u doli...

Një tufë me epigrame nga Viron Kona

Ti flet e akuzon të tjerët përditë,për disa gjëra mbase ke t`drejtë,veçse, që të jesh i besueshëm,fol dhe për “zullumet” që ke bërë vetë!...

Reshat Kripa: Mirëserdhe Mid’hat Bej Frashëri

Kishim vite që të prisnim Mid’hat Bej. Ishim ne, nacionalistët që të prisnim. Nuk kishim luftuar duke thirrur  emrin tënd. Nuk kishim rënë nën emrin tënd. Po të pranonim këtë do të ishim servilë dhe hipokritë, si komunistët, që çdo gjë e bënin për  udhëheqësin e tyre...

Skënder Kapiti: Kosova është e para - 4 xhudistet e Kosovës, krenari kombëtare

Për politikanët, për  intelektualët, për rininë dhe për të gjithë shqiptarët   “Kosova është e para”.Kosova , Shteti  i  Ri shqiptar edhe sot e në vazhdimësi ka dhe do të ketë nevojë për kontributin e  shqiptarëve të mëdhenj që bëjnë vepra të mëdha. Njerëzit e mëdhenj dhe vepërlartë e lartësojnë kombin...

Blerim Rrecaj: Ditët e derikëtushme

Drita e parë, agu është si fillim jete, e mëngjesi si një vazhdim i saj, vijim i ditës së re. Ka e mund të ketë lloj lloj zgjimesh, mëngjesesh e agimesh, si të këndellura, të pëgjumura, të përhumbura, të kthjellta, të turbullta, të bardha, të përhirta, të purpurta kristalore, me diell, me...
Newsletter