E hene, 25.09.2023, 10:24 AM (GMT+1)

Kulturë

Cikël poetik nga Engjëll Koliqi

E shtune, 13.02.2010, 07:23 PM


Engjëll Koliqi

 

FUNDI  I  TINZARËVE

 

mësuar hedhin gurin

E fshehin dorën

Vazhduan provojnë

Por u kapën

Dhe u dorëzuan

Duke përfunduar zanatin e tyre vjetër

-

Tashmë

Kërkojnë dyert

Për hyrë proceset e dashurisë

            Garlate (Lecco), 1 shkurt 2010

 

NËN HIJEN E RRAPIT

 

Burrat e kombit

Kanë lidhur besën

Ti hapin udhë

Regjimit amshuar dashurisë

            Garlate (Lecco), 1 shkurt 2010

 

BUKURIA JOTE

 

O mbretëresha e mrekullive

Nuk e mbaj fshehur

Le ta dijë bota mbarë

Nëse unë dukem i sëmuet

Dhe vuaj shumë për dashuri

Fati është krejtësisht

I bukurisë sate te pakufijshme

-

Eja ta hijeshojmë

Fronin e dashurisë

            Garlate (Lecco), 1 shkurt 2010

 

JANË RRËZUAR

 

Kanë rrëshqitur mbi mëkatet e tyre

Kanë rënë poshtë

Keq kokën kanë lënduar

Megjithë joshjet

Nuk çohen

Nuk shohin dritë as diell

            Garlate (Lecco), 1 shkurt 2010

 

DIMRIT DHE VERËS

 

Gjithëherë ngrohtë jemi

Bile edhe djersitur

Me halle dashurie

Si kohën e rinisë

Edhe tash vazhdojmë me akte

Me orar rregullt

Bile edhe shtuar

bukurat akte

na e freskojnë trupin

Na e ndrisin mendjen

Na e ëmbëlsojnë shpirtin

-

Rroftë e qoftë

Dashuria

Gjithmonë!

            Garlate (Lecco), 1 shkurt 2010

 

VENDOSIM NE VETË

 

Nuk dëgjojmë anash

Çka na thonë dhe sugjerojnë tjerët

Unë e mbretëresha

Kemi dijen tonë

Arsyen tonë

Dëshirën tonë

Vendosmërinë tonë

-

Vendosim dhe veprojmë

Vetë

gjitha oraret

Dhe gjitha rastet

Sot e përgjithmonë

            Garlate (Lecco), 1 shkurt 2010

 

RRETH ÇELËSIT

 

Disa mjerë

kurrë gjë skanë punuar

As janë munduar

Kërkojnë përbirohen

E fshihen

Labirintheve shekullit perënduar

Duke marrë peng historinë

Plagosin rëndë njerëzinë

Huti e konfuzion shkaktojnë

Faqeve kronikave reja

Pa i menduar rreeziqet

As pasojat

...

Disa tjerë

Mundohen përbirohen

E hyjnë mbretërinë e re

Duke pretenduar gjithçka

...

            Garlate (Lecco), 2 shkurt 2010

 

ASKUSH PARA TEJE

 

Mos u gajlo mbretëreshë e mrekullisë

Këtu kopshtin e dashurisë sime

Nuk ka vend për askënd tjetër

Ti je e para

Dhe e vetmja

e mba krenare

Kurorën e dashurisë

            Garlate (Lecco), 2 shkurt 2010

 

EDHE NJË HERË

 

Me shumë gëzim e kënaqësi

Mbushur me fuqi mrekullie

Hyj vallen festive

artës histori

Ilirisë sime

            Garlate (Lecco), 2 shkurt 2010

 

VARGJET E PATHËNA

 

Protagonistët janë gjithnjë njëjtë

Unë dhe mbretëresha

bekuarin fron dashurisë

Duke kënduar

Duke kremtuar

Duke ëndërruar

...

            Garlate (Lecco), 2 shkurt 2010

 

VRIMAT E KOHËS

 

Gjithnjë fryjnë e ngrijnë

katër erërat

Drejtimesh ndryshme

dobi interesesh ndryshme

Me shije krimesh

Sjellin edhe treagjedi

...

            Garlate (Lecco), 2 shkurt 2010

 

ËNDËRR E KËNDSHME

 

Unë isha vetëm me mbretëreshën

Mbretëresha vetëm me mua

kopshtin e mrekullive

Dashurinë festonim

Kohën me emrin e fatit e pagëzonim

-

Gëzuar!

            Garlate (Lecco), 2 shkurt 2010

 

PO PRESIM

 

Emisarë merituar

Me fat ngarkuar

Janë nisur drejt fronit tonë

Ne jemi këtu

gatshëm ti pranojmë

E kremtojmë

...

            Garlate (Lecco), 2 shkurt 2010

 

RINGJALLJE E SHPIRTIT

 

Shekulli i ri

Me shumël fat erdhi

Shpirtin tim seç ma ringjalli

Me shpresat e arsyeshme

Për ndërruar këtë botë

Kapur përdore me njerëzinë

Vallen a dashurisë fillojmë

mënyrën tonë

Me njëmijenjë mrekulli

gjithë relievet vezullojmë

Duke vulosur dashurinë

Bëhemi gjithnjë e pashëm

Gjithnjë e pranishëm

Kudo

gjitha botërat e mrekullive

Do jemi dobishëm

            Garlate (Lecco), 3 shkurt 2010

 

LIGËSINË E TYRE

 

Gjithçka bëjnë

Pa menduar

Botën dhe njerëzinë

Drejt tragjedive e çojnë

            Garlate (Lecco), 3 shkurt 2010

 

PA E PARË KUSH

 

Erdhi botën tonë

Me  njëmijenjë fate lodroi

I bëri njëmijenjë sherre

Pastaj u zhduk

Ne gjitha turpet

Me shekullin e zi

margjina historisë

Perëndoi

            Garlate (Lecco), 3 shkurt 2010

 

DIELL MESNATË

 

mbretërinë tonë

Gjithmonë ka dritë

Vezullima dhe bukuri

Plot soplidaritet e dashuri

Dielli rrezon edhe mesnatë

Me gjitha fuqitë e mrekullisë

Bukuri jete na dhuron

Neve fron

Dhe mbarë njerëzisë

-

Kështu është kur komandon dashuria

Kështu është kur flet mrekullia

            Garlate (Lecco), 4 shkurt 2010

 

KËTË NATË DIMRI

 

Shumë kujtime vijnë

stinëve rënda

Bashkë me shumë dhembje

Edhe krenaria flet

lojëra fëmijërie ikë truri

Me shpresat vallëzoj

Për stinën  e bukur

po hapet

mbarë relievet arbërore

-

Po i këndoj ardhmërisë

Me tinguj dashurisë!

            Garlate (Lecco), 4 shkurt 2010

 

ZEMRËN TIME

 

Një këngë seç shpërthen

Me melodi dashurie

stinën e pestë

Fillon vallja e mrekullive

Gëzim i madh

Kremte madhështore

...

            Garlate (Lecco), 5 shkurt 2010

 

ME SHIJE DASAHURIE

 

gjitha veprimet

Si dhe hapat vendimtarë

Me lumen mbretëreshë

Gjithherë jemi sigurtë

Faktorë kryesorë

stinës pestë

            Garlate (Lecco), 5 shkurt 2010

 

MBAS MOTIT LIG

 

Stinën e gjallërisë po e fillojmë

Konform shpresave dhe ëndërrave

Shumëçka planifikojmë

jetë dhe dashuri

parët duam jemi

Sot e gjithmonë

            Garlate (Lecco), 5 shkurt 2010

 

PËRVIJIME

 

Nëpër arat e intereseve

Pronarët e kolltuqeve pushtetit

çdo stinë

Përditë dhe çdo orë

Përvijime bëjnë

vend hullive

Me qeshje tokën spërkatin

vend farës

...

            Garlate (Lecco), 5 shkurt 2010

 

LA FINE DEI NASCOSTI

 

Abituati buttare i sassi

E nascondere la mano

Hanno continuato di provare

Ma ci sono presi

E ci sono arresi

Finendo la loro vecchia mestiere

-

Ormai

Cercano le porte

Per entrare nei processi dellamore

            Garlate (Lecco), 1 febbraio2010

 

SOTTO L’OMBRA DEL PLATANO

 

Gli uomini della nazione

Hanno detto parola donore

Di aprire strada

Alleterno regime dellamore

            Garlate (Lecco), 1 febbraio2010

 

LA TUA BELLEZZA

 

O regina dei miracoli

Non lo tengo più nascosto

Faccio sapere all’intero mondo

Se io sembro malato

E tanto soffro per amore

La colpa è totalmente

Della tua bellezza infinita

-

Vieni ad abbellire

Il trono dellamore

            Garlate (Lecco), 1 febbraio2010

 

SONO CADUTI

 

Hanno scivolato sui loro peccati

Ci sono caduti giù

Gravemente hanno ferito la testa

Tuttavia gli attraenti

Non si alzano più

Non vedono luce ne sole

            Garlate (Lecco), 1 febbraio2010

 

ALLINVERNO E ALLESTATE

 

Siamo sempre caldi

Anzi anche sudati

Con i guai dellamore

Come nel tempo della gioventù

Anchora continuiamo con atti

Con regolare orario

Anzi anche aumentato

Negli atti bellissimi

Che ci rinfrescano il corpo

Ci illuminano la mente

Ci dolcificano lo spirito

-

Viva e sia

Lamore

Sempre!

            Garlate (Lecco), 1 febbraio2010

 

DECIDIAMO NOI STESSI

 

Non ascoltiamo da parte

Cosa ci dicono e ci suggeriscono gli altri

Io e la regina

Abbiamo la nostra sapienza

La nostra ragione

Il nostro desiderio

La nostra fermezza

-

Decidiamo ed operiamo

Da soli

In tutti gli orari

E in tutte le occasioni

Oggi e per sempre

            Garlate (Lecco), 1 febbraio2010

 

ATTORNO ALLACHIAVE

 

Alcuni poveri

Che mai non hanno fatto niente

Neanche ci sono sforzati

Cercano di infiltrarsi

E di nascondersi

Nei labirinti del secolo tramontato

Prendendo pegno la storia

Gravemente feriscono lumanità

Distrazione e confusione causano

Nelle pagine delle nuove cronache

Senza pensare i pericoli

Neanche le conseguenze

Alcuni altri

Cercano di infiltrarsi

E di entrare nel nuovo regno

Pretendendo tutto quanto

..

            Garlate (Lecco), 2 febbraio2010

 

NESSUNA PRIMA DI TE

 

Non preoccuparti regina del miracolo

Qui nel prato del mio amore

Non cè posto per nessunaltra

Tu sei prima

E unica

Che orgogliosa tiene

La corona dellamore

            Garlate (Lecco), 2 febbraio2010

 

UNALTRA VOLTA

 

Con tanta gioia e piacere

Riempito con la forza del miracolo

Entro nel ballo festivo

Della storia dorata

Di mia Illiria

            Garlate (Lecco), 2 febbraio2010

 

NEI VERSI NON DETTI

 

I protagonisti sono sempre stessi

Io e la regina

In benedetto trono dellamore

Cantando

Festeggiando

Sognando

            Garlate (Lecco), 2 febbraio2010

 

NEI BUCHI DEL TEMPO

 

Sempre soffiano e ghiacciano

I quattro venti

Nei direzioni vari

A favore degli interessi vari

Con gusto dei crimini

Portano anche tragedie

            Garlate (Lecco), 2 febbraio2010

 

SOGNO PIACEVOLE

 

Io ero solo con la regina

La regina solo con me

Nel prato dei miracoli

Lamore festeggiavamo

Il tempo con il nome di fortuna battezzavamo

-

Evviva!

            Garlate (Lecco), 2 febbraio2010

 

ASPETTIAMO

 

Emissari meritati

Con fortuna caricati

Ci sono partiti verso il nostro trono

Noi siamo qui

Pronti a riceverli

E di festeggiare

            Garlate (Lecco), 2 febbraio2010

 

RISERRUZIONE DELLANIMA

 

Il nuovo secolo

È venuto con tanta fortuna

Bello mi ha risuscitato lanima

Con le speranze ragionevole

Per cambiare questo mondo

Preso per mano con lumanità

Il ballo dellamore cominciamo

In nostro modo

Con milleuno miracoli

Tutti i rilievi luccichiamo

Timbrando lamore

Sempre più visivi

Diventiamo sempre più presenti

Dappertutto

In tutti i mondi dei miracoli

Saremo favorevoli

            Garlate (Lecco), 3 febbraio2010

 

NELLA LORO CATTIVERIA

 

Tutto quanto fanno

Senza pensare

Il mondo e lumanità

Verso le tragedie li portano

            Garlate (Lecco), 3 febbraio2010

 

SENZA VEDERE NESSUNO

 

È venuto nel nostro mondo

Con milleuno fortune ha giocato

Milleuno furberie ha fatto

Dopo si è perso

Con tutte le vergogne

Con il secolo nero

Nei margini della storia

Ha tramontato

            Garlate (Lecco), 3 febbraio2010

 

SOLE A MEZZANOTTE

 

Nel nostro regno

Cè sempre luce

Scintilli e bellezze

Pieno di solidarietà e amore

Il sole raggia anche in mezzanotte

Con tutte le forze del miracolo

Bellezze della vita dona

A noi nel trono

E allintera umanità

-

È così quando comanda lamore

È così quando parla il miracolo

            Garlate (Lecco), 4 febbraio2010

 

IN QUESTA NOTTE DINVERNO

 

Mi vengono tanti pensieri

Delle stagioni pesanti

Insieme a tanti dolori

Anche l’orgoglio mi parla

Il cervello mi scappa nei giochi infantili

Con le speranze balla

Per la bella stagione

Che si apre

Negli interi rilievi albanesi

-

Canto allavvenire

Con i suoni dellamore

            Garlate (Lecco), 4 febbraio2010

 

NEL MIO CUORE

 

Scopia una canzone

Con melodia damore

Nella quinta stagione

Comincia il ballo dei miracoli

Grande gioia

Festa grandiosa

            Lecco, 5 febbraio2010

 

CON GUSTO DELLPAMORE

 

In tutte le operazioni

Come anche nei passi decisivi

Con la beata regina

Siamo sempre sicuri

Fattori principali

Della quinta stagione

            Lecco, 5 febbraio2010

 

DOPO  IL TEMPO CATTIVO

 

Cominciamo la stagione di vitalità

Conforme le speranze e i sogni

Pianifichiamo tutto quanto

Nella vita e nell’amore

Vogliamo essere primi

Oggi e sempre

            Lecco, 5 febbraio2010

 

DELINEAMENTI

 

Nei campi degli interessi

I padroni delle poltrone di potere

In ogni stagione

Ogni giorno e in ogni ora

Fanno delineamenti

Invece di solchi

Spruzzano la terra con sorrisi

A posto di seme

            Lecco, 5 febbraio 2010(Vota: 2 . Mesatare: 5/5)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora