E merkure, 22.05.2024, 12:41 AM (GMT+1)

Shtesë » Lajme

Kurti: Pengesat për zhvillimin Ekonomik dhe Turizmit

E shtune, 06.10.2012, 07:21 AM


Te nderuar perfaqesues te mediave, dhe miq te Turizmit!

OJQ- Levizja per Perparimin e Turizmit-LPT

Pengesat qe shkaktohen, nga DTZHE dhe OJQ-te e qytetit te Prizrenit,ne zhvillimin Ekonomik dhe Turizmit.

Qyteti yne i Prizrenit,njifet si Qytetet me kulture te lashte mbi 4000 vjeqare,me historin e saj, bukurit e saj natyrore-relaksuese,si dhe kultuarat qe jane zhvilluar aty nder shekuje,dhe duke pare kete burim te rendesishem te Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik,ne LPT-ja,u angazhuam, qe keto pasuri tona ti ekspozojme para Turisteve te ndryshem nga rajoni dhe ai  Nderkombetar,me qellim qe ata te leje kapitalin e tyre ne Qytetin tone,si dhe krijimin e mundesive per investime te tyre ne Qytetin tone te Prizrenit.

Dhe ne kete kontekst,LPT-ja hapi infoqendren e pare ne Kosove,gjegjesisht ne Qytetin e Prizrenit,(Tourist Information Office),qe nga prill i vitit 2011,duke arritur te informoje disa qindra Turist nga vende te ndryshme te Botes,mbi kulturen dhe historikun e Prizrenit me rrethin permes hartave Turistike te dizajnuara nga ne dhe shperndarjen falasper turist (shih.ne atch harta Logo dhe Ballina),prezantimin e produkteve tona vendore artizanateve dhe agro turizmit,mundesit per investime ne Prizren ne industrine Turizmit,informimin per vendosjen e tyre ne hotele,motele,hostinges dhe shtepi private,restuarante,prezantimin e vendeve per pushim,rekreacion,cilkizem,bjeshkatari,peshkim,dhe te gjitha kete ne disa gjuhe nderkombetare, dhe te  gjitha te vetefinancuara nga antarsija e LPT-se.(shih.ne atch-Raportin vlersues 2011-2012)

Keshtu LPT-ja,per te senzibilizuar turizmin  dhe avancimin e tije,shfaqi idet e saj ne te gjitha mediumet qendrore ato te shtypit dhe elektronike,si RTK,KTV,TV-Besa,TV-Opinion.Balkan-TV,TV-Prizreni,Radiokosova,Radiodugagjini,Radiobluesky,Gazeta-Koha,Gazeta-Lajme,Gazeta- Kosovasot,Gazeta-Zeri,Gazeta-Epoka e Re,etj etj

Keshtu  me, 24.prill 2012,shpalosem para medumeve lokale dhe atyre qendrore,te arriturat tona gjate vitit 2011-2012,ne Raportin Vlersues (shih.atch.Raporti Vlersues)mbi zhvillimin dhe senzibilizimin e Turizmit ne qytetin e Prizrenit me rrethin per kete periudhe kohore,dhe te gjitha keto aktivitete te kryera me Vet-financim.

Po ashtu,LPT-ja permes punes sa saj efikase,dhe pervojes se saj 11 vjeqare ne  industrin e turizmit ne disa vende te botes,arriti qe te informoje disa institute,persona privat,ushtarak,deputet,, ndrekombetare qe vizituan qytetin e Prizrenit,duke i informuar,per kulturen,historin si dhe mundesit e investimit ne qytetin e Prizrenit,njera nder keto Institute ishte edhe,Instituti ALBACH me seli ne Vjen,Instituti-ASPEN me seli ne Berlin,Minstrin e punve te jashtme te Republikes se Kosoves,Deputet te parlamentit Gjerman,Ushtare te KFOR-it,te stcionuar ne Kosove,Profesore te unverzitetit Hardward,si dhe Ambasadore nderkombetere te akredituar ne Republiken e Kosoves.

Keshtu,LPT-ja informoje Turistet vendore dhe nderkombetare, sipas standarteve perendimore,permes antareve te saj duke i mirkpritur turistet ne Infoqendren tone (Information Tourist Oficce) ne sheshin Shadervan,perems hartes tone turistike (shih atch.harta e LPT-logo dhe ballina),duke i mirkprituar ata kur zbresin nga autobuset apo makinat e tyre,duke shperndar harta tona turistike neper pjese te ndryshme te qytetit ku frekunentohen turistet,duke i ndihmuar ata per vendosjen ne hotele,motele,hostinge,dhe shtepi private,duke ju ofruar atyre ide per investime ne pjeset e ndryshme dhe atraktive te qytetit te Prizrenit,dhe te gjitha keto sherbime LPT-ja,i kreu falas,dhe ne disa gjuhe nderkombetare.

Po ashtu ne LPT-ja, mirkepritem shume bashkatedhetare nga diaspoara,ku i informuam per mundesit e investimit ne industrin e Turizmit per qytetin e Prizrenit me rrethin,si dhe i orjentuam ne vendet ku ata deshironin ti vizitonin,per pushim dhe rekreacion.

Nga te gjitha keto qe i cekem me siper,LPT-ja,arriti te rralizoje vetem 30% te projektit tone "IlovePrizren",ndersa pjesa e 70% u pengua per tu rralizuar,nga faktoret qe do ti cekim me poshte.

Duke u bazuar ne te gjitha keto veprimtari vullnetare, te kryera me qellim te zhvillimit te Turizmit ne Qytetin e Prizrenit,dhe rritjes se investimeve te kapitalit te huaj dhe atij vendor,LPT-ja gjate periudhes 2 vjeqare 2011-2012,hasi ne veshtersi,nga DTZHE ne bashkpunim me OJQ-te Prizrenase,duke stagnuar keshtu ecjen perpara te zhvillimit te Turizmit ne Qytetine Prizrenit.

LPT-ja,ne prill te vitit 2011 prezentoje Projektin "IlovePrizren" (shih ne atch.-Leter konceptuale)duke ja prezentuar OJQ-ve,Prizrenase si dhe Strukturave tjera komunale te Qytetit te Prizrenit,dhe Drejtoris se Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik pran KK te Prizrenit,me qellim te bashkpunimit te ndersjellet,per te perballuar problemet dhe sfidat qe jane aktuale ne Qytetin Turistik te Prizrenit,me qellim te zhvillimit Ekonomik,dhe rritjes se Buxhetit te Qytetit.Keto angazhime te LPT-se,hasen ne kundershtim nga OJQ-te Prizrenase,si dhe DTZHE e Prizrenit.

Krahas projektit "IlovePrizren",LPT-ja i ftoje te gjitha OJQ-te Prizrenase dhe DTZHE ne Infoqendren e saj ne Sheshin Shadervan  ne vitin 2011, po ashtu edhe ne vitin 2012,por asnjera nga keto nuk vizitoje Infoqendren tone,per te bashkpunuar se bashku,me qellim te Zhvillimit te Turizmit per Qytetin e Prizrenit.

Nder keto OJQ-te, dhe ato instuticione te KK te Prizrenit,  qe pengojne zhvillimin e Turizmit ne Qytetin e Prizrenit jane:RrOK-Rrjeti i organizateve kulturore te Prizrenit,Caritas Kosova,ASB-ja,RDA-Agjensia per zhvillim rajonal-jug,si dhe DTZHE e Prizrenit.

LPT-ja,konstaton se gjate monitoritimit te punes se ketyre qe cekem me larte,gjate periudhes 2011-2012  eshte penguar zhvillimi dhe avancimi i Turizmit ne Qytetin e Prizrenit,duke penguar mos informimin dhe  mos thithjen e kapitalit te  mijrave turisteve qe kane vizituar Qytetin e Prizrenit nga te gjitha vendet e Botes.

Mungesen e mikpritjes ndaj turisteve,mungesen e jetes kulturore dhe artistike ne Prizren per gjate 365 diteve te vitit,mungesen e  Kino-objekteve,mungesen e Diskotekave dhe  jetes se nates per Turistet,mungesen e objekteve te vjetra artizanale,mungesen e Hostingeve dhe shtepiave private per fjeteje,mungesen e shenjave udherrefyese afer objekteve kulturore-historike ne gjuhet nderkombetare,mungesen e pastertis ne pikat frekuentuese per Turistet,mungesen e prezantimit te produkteve vendore qe prodhohen ne Prizren dhe rrethin per Turistet,mungesen e informimit te Diaspores per kushtet dhe mundesit per investime ne Turizem.

Mungesen e gjelbrimit  te pikave frekuentuese per Turistet,mungesen e Ciceroneve qe do te informonin turistet gjate 7 diteve te javes dhe 365 diteve te vitit,mungesen e arazhmaneve dhe pakove turistike,mungesen e hartes turistike ne disa gjuhe nderkombetare si dhe hartes kulturore per 365 dite te vitit,mungesen e permisimit te kushteve te fjetjes ,qmimit dhe kvalitetit ne hotele,motele dhe resturante.Mos informimin per pikat relaksuese,sportive dhe ato te pushimit per Turistet,nga ku keto te gjitha  vijne si rrezultat i mos interesimit te ketyre qe cekem me larte,duke penguar keshtu zhvillimin e Turizmit ne Qytetin e Prizrenit me rrethin.

Si me poshte,po i cekim keta pengues  keta qe jane, te zhvillimit te Turizmit dhe Ekonomis ne Qytetin e Prizrenit.

Gjate vitit 2011 pran KK te Prizrenit u formua DTZHE me pergjegjes z.Shend Kabashi nga PD,i cili nuk beri asgje konkrete per Turizmin ne Qytetin e Prizrenit.Po ashtu  KK i Prizrenit kishte ndar nga buxheti i saj 750.000 euro per vitin 2011-2012 qe do te investoheshin   ne Turizem dhe zhvillim ekonomik,ku nga keto mjete asgje deri me tani nuk eshte investuar ne Turizem per Qytetin e Prizrenit,mbi te gjitha z.Shend Kabashi permtoje para mediave lokale dhe qendrore ne korrik te 2011,se kjo Drejtori do te hapi 3 infoqendra(shih ne,www.lpt-ks.eu,apo KTV,dt.17 korrik 2011) per informimin e Turisteve qe vizitojne Prizrenin,njeren ne qender te Qytetit,ne Piken kufitare te Vermices,si dhe ne pjesen e Prevalles ne fshatin Recan.Pos ketyre premtimeve qe nuk u rralizuan deri me tani,kjo drejtori e Turizmit liqencoje edhe 10 ciceron me diploma,dhe asnjeri nga keta ciceron nuk ishte ne sherbim te turisteve ne vitin 2011-2012,qe ata te informohen per qytetin e Prizrenit nga keta ciceron.Te gjitha keto mbeten vetem premtime,keshtu duke e penguar edhe me shume, zhvillimin e Turizmit ne Prizren.

Mbas nje mosmarrveshje interne ne mes te PD dhe PDK, dhe nje pause 4 mujore pa drejtori te Turizmit,kjo Drejtori u zavendesua me z.Samir Hoxha-PDK, ne shkurt te 2012, i cili njeheresh ishte edhe keshilltare politike i z.Prof.Ramadan Muja pran KK te Prizrenit.z.Hoxha nuk kishte as ide teorike dhe as praktike per avancimin e Turizmit ne Qytetin e Prizrenit,nga ku filloje me te njejten metode te punes sikur paraardhesi i tij z.Shend Kabashi,pa njohuri dhe ide ne zhvillimin e Turizmit ne Qytetin e Prizrenit.Ne LPT-ja,i mundesuam bashkpunim z.Samir Hoxhes,pasi qe ai nuk kishte as ide dhe as vizion per Turizem dhe zhvillim ekonomik ta saj,por kjo inciative e jona u refuzua kategorisht nga z.Samir Hoxha,i cili njeherishe beri qdo perpjekje te pengoje punen dhe kontributin tone vullnetare,per informimin e  turisteve si dhe avancimin e turizmit ne qytetin e Prizrenit.Me kembengulje ne i kerkuam parap bashkpunim z.Samir Hoxhes,ne prill  2012,permes projektit tone "IlovePrizren",por ajo mbeti vetem ne arkivat e KK te Prizrenit (shih. atch,kerkesen dhe buxhetin,shih. kerkesen,ne arkiven KK te Prizenit, me nr.12/400-4487 dt.26.04.2012)

Keshtu z.Samir Hoxha,duke kopjuar idet tona nga Projekti "IlovePrizren",me ndihmen e Komisionit Evropian,RDA-Agjensioni per zhvillim rajonal-Jug ne objektin e Beledijes hapi  "Infoqendren"informative per turist ne qeshore  2012,ku deri me tani nuk eshte informuar asnje turist nderkombetar apo vendor,pasi qe kjo zyre funksionon vetem 4 ore ne dite,nga e hena deri te premten,ku fluksi me i madhe i turisteve vendor dhe nderkombetare eshte diteve te vikendit,kur kjo zyre eshte e mbyllur.

Ne kete zyre,apo "infoqender" nje turist nuk mund te gjeje nje harte turistike ku ai do te informohet per Qytetin e Prizrenit,nuk mund te gjeje nje ciceron qe ai do ta informoje ate turiste per pikat frekuentuese ato kultrore dhe historike,nuk mund te informoje nje turiste per mundesit e investimit ne Turizem dhe thithjen e kapitalit te huaj dhe vendor,nuk mund te gjeje prodhime vendore dhe artizanale,te gjitha keto nje turiste nuk mund ti gjeje ne objektin e Beledijes,apo "infoqendren" e DTZHE te KK te Prizrenit,dhe qka eshte me jo produkktive ky objekt ndodhet 1500 metra nga pikat ku turistet arrijne ne Prizren,apo nga sheshi shadervan,pra Turistit i nevojitet 15 min,deri sa te mbrrije tek ky objekt, dhe te largohet pa u informuar nga kjo "infoqender" e DTZHE-se.

Duke u mburrur me aktivitete qe gjoja ka arritur z.Samir Hoxha,ai para mediumeve vendore si dhe ne portalin e KK te Prizrenit,me dt.19 korrik 2012 thot se"Prizrenin ne 6 mujorin e pare e kane vizituar 3000 turist,te cilet kane ardhur nga diaspora,Shqiperia,dhe vendet tjera",nga ku z.Samir Hoxha nuk eshte fare ne rrjedha  te Turizmit dhe turisteve qe vizitojne Qytetin e Prizrenit,nga ku LPT-ja konstaton se vetem gjate vitit 2011, vizituan Prizrenin mbi 80.000 turist,dhe ne vitin 2012 mbi 120.000 turiste deri ne muajin shtatore,dhe jo 3000 turist siq mendon z.Samir Hoxha.

Me keto spekulime, z.Samir Hoxha,nuk llogarit hyrjet nga pikat doganore te Turisteve,nga pjeset tjera rrugore te Kosoves,nga turistet e diteve te vikendit,nga Shqiperia,Maqedonia,Mali i Zi,Serbia,nga turistet tranzit,ditore,dhe javore,por jep llogaritje paushalle,vetem per te treguar para mediave se ka arritur "suksese" ne informimin te turisteve qe kane vizituar  Qytetin e Prizrenit.

Njeheresh, z.Samir Hoxha me dt.7 gushte 2012 ne bashkpunim me Caritas Kosova,pra mediave lokale dhe qendrore,i ofroje Qytetit te Prizrenit, lule ne saksi te vendosura ne shtyllat ndriquese,te nje vlere te 10.000 eurove,te cilat lule tani me jane thar nga mos ujitja e tyre, nga drejtori z.Samir Hoxha,duke e bere keshtu Qytetin e Prizrenit edhe me te papaster,me qellim te rralizimit te ideve te tij te gabuara,gjoja per zhvillimin e Turizmit ne Qytetin e Prizrenit.

Po ashtu me dt.12 shtatore 2012 ne objektin e Beledijes,ne media lokale dhe qendrore,z.Samir Hoxha prezantoje bashkpunimin ne mes DTZHE dhe Consultancy Services Association,me pergjegjes z.Nderim Bytyqi ne vleren e 3500 eurove qe koj kompani ka marre nga z.Samir Hoxha,per hulumtimin  e mundesive investuese si dhe logjistiken e pikave turistike per Qytetin e Prizrenit.Me kete bashkpunim edhe nje here z.Samir Hoxha,tregoje qyteterve te Prizrenit se idet dhe vizioni  i tij per Turizem mungojne ne drejtorin  e tij,prandaj duhet angazhuar kompani tjera te cilat do te hulumtojne nevojen e Turizmit ne Prizren,kur ne LPT-ja,te gjita keto hulumtime dhe analiza per Qytetin e Prizrenit i kemi pasqyruar ne Projektin tone "IlovePrizren"

Po ashtu, kjo drejtori me dt.21 shtator 2012 ne objektin e Beledijes ne Prizren, lidhi  Memorandum bashkpunim me Rrjetin e organizateve te kultures ne Qytetin e Prizrenit-RrOK(shih.atch.dokumentin e RrOK dhe DTZHE dt.21.9.2012) me qellim te gjoja zhvillimit te kultures turistike dhe jetes kulturore ne Qytetin e Prizrenit.Nga ku RrOK qe nga themelimi (shih.atch.themelimi i RrOK 23 qeshore 2012)  e deri me tani nuk eshte munduar te avancoje kulturen turistike ne Prizren,te nje antarsie te 1000 antarve,asnje turiste i huaj edhe vendor nuk eshte informuar mbi kulturen dhe historin e qytetit te Prizrenit,asnje mikpritje nuk ju eshte ofruar mijra turiteve qe kane vizituar Prizrenin,asgje konkrte per kulturen turistike,asnje harte turistike dhe karte kulturore nuk ka perpiluar dhe prezantuar deri me tani nga RrOK,e mbi te gjitha kane refuzuar bashkpunimin me ne LPT-ne,qe nga viti 2011 e deri me tani,dhe as qe jane munduar te vizitojne Infoqendren tone ne sheshin Shadervan.

Po ashtu z.Hajrulla Ceku,pergjegjes i Rrok,si dhe i shoqates "ecmandryshe",(shih,www.ecmandryshe.org dhe rrok-pz.net) gjitha keto perpjekje tona per te bashkpunuar se bashku me qellim te zhvillimit te Turizmit dhe ambientit kulturore per 365 dite te vitit,i quan arrogante!

Ky bashkpunim ne mes te, RrOK dhe DTZHE sjell dyshime per shantazhimin nga ana e DTZHE ndaj RrOK,per arsye se RrOK -u,qdo dite ne mediumet lokale dhe qendrore kritikon udhheqejen komunale te Prizrenit,per shperdorim detyre,keqmenxhim te buxhetit,ndertime pa leje te objekteve ne zonen historike te Prizrenit,udhtimet e panevojshme te komunarve te mijra eurove nga buxheti i Komunes,gjendejen e keqe ne arsim, shendetesi,ne urbanizem,etj etj,te cilat kritika ndaj pushtetit lokal,me kete bashkpunim me DTZHE,tregon se RrOK eshte bere pjese e korrupsionit komunal te KK te Prizrenit.

Duke e permbyllur kete Memorandum bashkpunimi,DTZHE dhe RrOK oraganizuan  me dt.30 shtetore 2012 (shih.atch.komunikata per media,nga RrOK dhe DTZHE,te dt 30.9.2012)ne Hamanin Gazi Mehmet Pasha,prezantuan nje publikim te rrezultateve qe do te arrihen nga keto dy subjekete,qeveri lokale dhe shoqeri civile me temen "A KA NEVOJE PRIZRENI PER NJE STRATEGJI KULTURORE"!!!

Nga kjo shifet haptas, se as DTZHE dhe as RrOK dhe as OJQ-Ecmandryshe, nuk jane ne rrjedha te Turizmit dhe avancimit kulturore  te saj,duke mos pasur ide dhe as qellime konkrte,duke mos ju spikatur problematikave dhe sfidave qe po has turizmi ne Qytetin e Prizrenit,duke mos u perballuar drejteperdrejte me problemet ne Turizem,ne kulturen turistite dhe qe kushtet qe  ajo kerkon per nje ambient turistik per 365 dite te vitit.

Duke cilsuar punen e gabuar te DTZHE dhe RrOK,ju bashkangjiten edhe  Shoqatat tjera,te cilat gjoja punojne per avancimin dhe zhvillimin e turizmit ne Qytetin e Prizrenit.Njera nder keto eshte edhe ASB-(shih,www.asb-see.org) nje shoqeri Gjermane me filialen e saj ne Kosove,gjergjesisht ne qytetin e Prizrenit.Kjo ASB-ja,udhehiqet nga znj.Dafina Hoxha,e cila njekohsisht eshte edhe bashkshortja e z.Valentin Hoxha,drejtor ekzekutive i RDA-Agjensia per zhvillim rajonal-jug,ne Prizren,pjese e Zyres nderlidhse te Komisionit Evropian.

Qe nga viti 2011,qe kur eshte ne funksion ASB-ja,nuk ka rralizuar asnje projekt per zhvillimin dhe avancimin e Turizmit dhe kultures turistike per qytetin e Prizrenit,po ashtu kan licencuar mbi 20 cicernon me diploma,por asnjeri deri me sot nuk gjendet ne terren per informimin e turistve vendor dhe Nderkombetar.

Ndersa me dt.14 gushte 2012,ASB-ja  e udhehequr nga znj.Valentina Hoxha,para mediave lokale dhe qendrore,prezantoje formimin e" Asociacionit Turistik",ne kuader te RDA-se,apo konkretisht te bashkshortit te saj z.Valentin Hoxha,ne prezenzen e z.Prof.Ramadan Muja,z.Blerim Kuqi,si dhe pergjegjesin e Zyres nderlidhse pran Komisionit Evropian z.Kristof Stock,si dhe para perfaqesuesve tjere komunal te regjionit-Jug.

Ne kete prezantim  znj.Dafina Hoxha  tha "  kjo do te jete qendra e veteme ne Prizren,per perpilimin e hulumtimeve dhe nevojave te Turizmit ne Qytetin e Prizrenit"!!!.Po ashtu ky "Asicioacion Turistik"  sipas znj.Hoxha do te informoje turistet e ndryshem,qe vizitojne qytetin e Prizrenit !!!

Nga ku objekti i "Asociacionit Turistik" ndodhet ne Rr.Zahir Pajazit,apo me konktisht ne periferi te Qytetit te Prizrenit,afer 30 min.nga Sheshi Shadervan.

Ketu shifet haptas,se ASB-ja,nuk ka per qellim te saj zhvillimin dhe perparimin e Turizmit ne Qytetin e Prizrenit,por vetem vjeljen e fondeve qe ndan Komisioni Evropian qdo vite per Kosoven,ku kjo tregohet edhe ne bashkpunimin familjar ne mes dy partnevre qe veprojne ne nje oraganizat,nga ku z.Valentin Hoxha asnjehere deri me tani nuk eshte parqituar perpara mediave,per te "arriturat" e bashkshortes se tij znj.Dafina Hoxha.

Nga te gjitha keto qe i cekem me larte,per DTZHE.RrOK,ASB,RDA,Caritas Kosova,LPT-ja konstaton se keta jane penguesit kryesore,te cilet e pengojne zhvillimin e Turizmit ne Qytetin e Prizrenit,te cilet nuk jane te interesuar per kete zhvillim,por vetem per vjeljen e fondeve nga Komisioni Evropian,si dhe organizata tjera nderkombtere qe financojne Projekte te Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik te Republikes se Kosoves.

Po ashtu te gjithe keta kane refuzuar bashkpunimin me ne LPT-ne,qe nga momenti i hapjes nga ne te Infoqenders se pare turistike ne Kosove, ne sheshin Shadervan ne Prizren,ne prill te vitit 2011,dhe keshtu duke kopjuar idet tona te paraqituara ne projektin tone "IlovePrizren",per zhvillimin e Turizmit dhe rritjes ekonomike per Qytetin e Prizrenit.

Pasi qe te gjitha keta financohen nga Organizatat e ndryshme nderkombetare,ne LPT-ja mendojme se keto fonde duhet te shkojne ne drejtimin e duhur,aty ku duhet te zhvillohet Turizmi dhe rritet ekonomia vendore,dhe jo ne instuticione dhe shoqata te cilat  pengojne zhvillimin e Turizmit dhe ekonomis vendore.

LPT-ja,konstaton se qyteti i Prizrenit me rrethin i ka te gjitha mundesit per zhvillimin e nje Turizmi,per 365 dite te vitit,por asaj per momentin i mungojne shume parakushte qe ai te zhvillohet,ku shume turiste qe vizitojne qytetin e Prizrenit,shofin kete munges.Nder keto kushte te cilat jane elementare per kete zhvillim te mundeshem jane:

1.Hapjen e Kinove,per formimin e kultures artistike dhe joshjen e turisteve qe te vizitohen ato,pasi qe keto 12 vitet e fundit nuk  ekziston asnje Kino ne qytetin e Prizrenit.

2.Hapjen e Diskotekave,per formimin e jetes se nates,qe turistet te zgjasin sa me shume qendrimin  e tyre ne qytetin e Prizrenit.

3.Hapjen e disa Hostingeve,qe turistet te vazhdojne qendrimin ne qytetin e Prizrenit,dhe te mos largohen pa pushuar per shkat te qmimit te larte neper hotele te qytetit te Prizrenit.

4.Ndertimin e pistave dhe stazave ne pjesen e marashit dhe prevalles,per zhvillimin e ciklizmit malore,vrapimit malore,si dhe ecjeve malore.

5.Ndertimin e kamshtepizave,objekteve relaksuese,pishinave,ne pjesen piktoreske te maleve te sharrit,dhe te qytetit te Prizrenit me rrethin.

6.Vendosjen e ciceronve turistik,ne qdo pike te qytetit ku me se shumti freukunentohen turistet,qe ata te jene te informuar per qdo gje qe ata kane nevoje,dhe kjo ne 7 dite te javes dhe 365 ditet te vitit.

7.Vendosen e shenjave orjentuese neper rruget ku ndodhen objektet kulturoro-historike,me pershkrim ne disa gjuhe nderkombetare,si dhe me pershkrimin historik te atyre objekteve,qe turisti te jete sa me mire i informuar per rendesin e atij objekti.

8.Shendrrimin e shtepive  tradicionale,ne vende per rekreacion per turistet e ndryshme,per tu ju treguar atyre historikun e qytetit te Prizrenit, veshjet tradicionale dhe format e banimit qe jane tresheguar nder dekada te ndryshme,duke prezantuar keshtu turisteve kulturen tone orientale.

9.Perpilimin e hartes kulturore per 365 dite te vitit,per aktivitet kulturore,teatrale,musikore,dhe atyre zbavitese,qe turistet te qendrojne sa me gjate ne qytetin e Prizrenit.

10.Permisimin e sherbimeve hoteleirere,permisimin e kvalitetit te ushqimit neper resturante,permisimin e mikpritjes neper vende ku vizitohen nga turistet,permisimin e qmimeve te fjetjes neper hotel,motele,dhe objekte tjera te pushimit, qe te ulin keshtu, konkurrencen me vendet e rajonit.

Te gjitha keto pika,LPT-ja i ka parqitur ne projektin "IlovePrizren",ku ka hulumtuar ne terren se pjesen me ta madhe te investimeve do mund  ta rralizonin qytetarete e Prizrenit me kapitalin e tyre,si dhe permes fondeve te oraganizatave tjera nderkombetare,dhe keshtu do te ulej papunsia ne qytetin e Prizrenit deri ne  20%,dhe po ashtu do te shtohej rritja e mirqenejes sociale si dhe e buxhetit ekonomik te Prizrenit.

OJQ-Levizja per Perparimin e Turizmit-LPT,eshte nje organizat e themeluar nga njerze te rinje te cilet me kontributin e tyre vullnetare,jane te angazhuar per rimekembjen dhe zhvillimin e ekonomis se Kosoves,gjegjersisht kontekstit Turistik te Prizrenit,qe sa me afer ti bashkohemi kultures dhe zhvillimit ekomomik sipas standarteve Evropiane.

OJQ-Levizja per Perparimin e Turizmit-LPT,ka per qellim senzibilizimin dhe perparimin e turizmit ne Qytetin e Prizrenit,i cili ka kapacitete te mjaftueshme per shfrytezimin e resureseve turistike pergjate 365 diteve te vitit.

Me nderime te sinqerta

Kujtim Kurti

Drejtor Ekzekutiv

OJQ-Levizja per Peparimin e Turizmit-LPT

Sheshi Shadervan

20000 Prizren

Republika e Kosoves(Vota: 4 . Mesatare: 3/5)

Komentoni
Komenti:

Video

Qazim Menxhiqi: Niset trimi për kurbet


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora