E enjte, 07.12.2023, 01:14 PM (GMT)

Kulturë

Violeta Gashi: Nga dy në grup - grupi rritet në përmirësime

E merkure, 29.02.2012, 07:55 PM


NGA DY NË GRUP – GRUPI RRITËT NË PËRMIRËSIME

 

Nga Violeta Gashi

 

Një nga ditët e vitit , edhe Dy Shokë kishin vendosur plotësisht që në çdo ditë nga treqind e gjashtëdhjetë e pesë ditët të përmirësojnë plotësisht aq sa kanë mundësi nga çdo anë tek Shqiponja .

Kështu , ecë pak dhe ecë shumë edhe kishin arritur për të hyrë në një pyll që kishte lule të vogëla  por pylli nuk kishte lule të mëdha  që pas një shikimi t’madhë ndaj luleve kishin shqiptuar :

Athua vallë , pse pylli dhe Toka ynë plotësisht ka vetëm gjysem lulëzim dhe pse s’kanë lulëzim të madhë e ç’duhet bërë për ta pasur lulëzimin e madhë ?!

Pastaj pa humbur shumë kohë , kishin filluar hapa të mëdhenj që papritur takuan një njeri që kishte fjetur në një gjysem gjelbërim para një Institucioni Edukativo-Arsimor që këtu kishte lloje të ngjyrave nga shumë mbeturina e të cilat edhe kishin forma të ndryshme që gjelbërimi shihej pak por Dy Shokët  iu kishin afruar  ngadalë njeriut pasi e njiheshin plotësisht që pas pak i kishin shqiptuar :

Zotëri , duhet të ngritëni plotësisht pasi keni për t’u ftohur plotësisht nëse qëndroni këtu gjat dhe çudi e madhe si s’ka pasur ndonjë erë t’madhe për t’iu ardhur mbeturinat e shumta si jastëk ?!

Mirëpo njeriu apo kujdestari i gjelbërimit , kur dëgjoi një zë të butë plotësisht dhe pas pak i hapi pak sytë duke gjysem shqiptuar :

Urdhëroni !

Ne , iu njohim plotësisht dhe poashtu i dijmë hallët e mëdha për juve por a ka mundësi t’na tregoni zotëri ç’halle keni si dhe sa orë ka që keni fjetur ?

Ah , familja ime më s’është  në mes veti plotësisht e ngrohtë siç ka qenë para luftës së Madonës së Zezë dhe këtu jam nga ora tetë e që tani qenka ora katërmbëdhjetë ! - shqiptoi kujdestari i gjelbërimit .

S’qenka çudi e madhe , sepse pas luftës ka edhe disa familje si e juaja por gjysem çudi është pasi edhe njeriu në lindje të plotë s’duhet ta kthejë gëzofin plotësisht nga t’frynë edhe gjysem era se madje nga t’frynë era e madhe assesi…! - shqiptuan Dy Shokët .

Sot , dhe gjithmonë mendoj që s’kam pse ta pastroj plotësisht pasi si e pastrova e si s’e pastrova pagën kam për ta marrë t’plotë por edhe tjetra është që disa mbeturinat kanë për t’i hudhur plotësisht ma parë n’tokë sesa n’shporta edhe pse i kanë afër shportat apo ndoshta i shohin estetikë t’madhe ! - shqiptoi kujdestari i gjelbërimit .

Ne , aspak nuk përzihemi tek paga juaj por kur nuk keni as punë t’vogël edhe ju prapë të paktën tri herë në ditë keni për të ngënë bukë dhe nëse gruaja e juaj s’është aty e edhe s’keni shërbetore që kështu duhet ta pastroni pak vendin e bukës vetë apo zotëri ?

Plotësisht keni të drejtë , qofshi plotësisht të bekuar dhe më vjen keq plotësisht që iu shqiptova ashtu e m’vjen keq edhe nga kjo gjysem fytyra ime se fytyrë t’madhe s’kam gjersa kam lënë gjelbërimin me humbur plotësisht në mbeturina …! - shqiptoi kujdestari i gjelbërimit .

Në rregull a jo plotësisht në rregull , ju u penduat plotësisht dhe ne iu falim kur filloni punën plotësisht si dhe mbaroni e poashtu kur i përmirësoni plotësisht shokët e juaj por ne pasi s’kemi kohë t’madhe do t’iu dhurojmë një libër t’madhe me degë të rrënjës së madhe në tërë trupin edhe nga anët e vogëla se nga anët e mëdha gjithsesi ka ky libër i madhë .

Zotëri , a pajtoheni plotësisht siç iu diskutuam apo gjysem pajtoheni ?

Plotësisht pajtohem , por ju a mund të më merrëni me veti kur ta mbaroj orarin e punës dhe kur ta mbaroj plotësisht pastrimin e gjelbërimit ?

Jo , s’mund të marrim pasi neve na duhen persona të përgatitur plotësisht nga çdo anë por do të kemi shok të madhë nëse shkoni plotësisht siç u diskutuam për lulëzim të madhë dhe Dy Shokët duke i uruar plotësisht çdo anë të shkëlqyer siç duhet u larguan me hapa të mëdhenj por edhe kujdestari i gjelbërimit ua kishte kthyer të njëjtin urim të madhë duke e përqafuar plotësisht librin e madhë që pas pak filloi punën në gjysem gjelbërim pasi kishte humbur plotësisht nga mbeturinat e mëdha !

Ecë e ecë , iu kishin afruar plotësisht shtëpisë së madhe tek pacientat-ët që Dy Shokët

kishin dëgjuar shumë herë që një mjek është duke i shëtitur shumë pacientat-ët pa as shërim të vogël që vetëm i kishte malltretuar plotësisht si nga gjepi e poashtu edhe nga lëvizja që ua caktonte kontrollat por mjeku kishte kuptuar nga dritarja kush janë që shpejt i kishte thirrë në telefon si dhe pas bisedës së shkurtër u takuan të tretë tek një ulëse  aty afër Shtëpisë së  pacientave . Mirëpo mjeku , kokën ulur ua kishte dorëzuar plotësisht mantelën pa bërë as zë t’vogël se zë t’madhë fare dhe Dy Shokët u shtangitën nga veprimi i madhë i mjekut që pas pak i kishin shqiptuar :

Bukur ,  zotëri që paskeni kuptuar pak se ka vlerë të madhe edhe puna e vogël në fytyrë të plotë se puna e madhe patjetër duhet me qenë kështu dhe jo t’hollat e mëdha në pa fytyrë të plotë se gjysem fytyra s’ka as vlerë t’vogël e ecim se nuk kemi aspak kohë të humbim që ju mjeku ynë nëse betoheni plotësisht që do t’ua ktheni edhe borxhin e vogël pacientave edhe mundeni me ardhur me ne në përmirësim të plotë tek të keqijat e vogëla por edhe tek të keqijat e mëdha .

Zotëri , a pajtoheni plotësisht apo gjysem pajtoheni ç’iu diskutuam ?

Në rregull plotësisht , dhe besën e madhe keni që do të shkoj siç shqiptuat por edhe do të përmirësoj plotësisht si të keqijat e vogëla e poashtu edhe ato të mëdha që ju qofshi plotësisht të bekuar !- shqiptoi mjeku .

Pastaj , të tretë kishin filluar rrugën e gjatë por gjat rrugës mjeku e thirri një shok t’vogël pasi edhe ky kishte shkuar ndaj pacientave në shëtitje t’madhe që e ftoi t’iu bashkangjitët me besë t’madhe së bashku me katër të tjerë dhe pas pak u bashkuan por mjeku kishte dhembje t’madhe në dhëmbë e shkoi tek dentisti që këtu kishte qenë një dentiste që gati në nxjerrje t’dhëmbit e  kishte vendosur mjekun në të fikët !

Mirëpo mjeku , pas pak edhe pse kishte lodhje dyanësore dhe prapë n’butësi t’madhe shkoi ndaj mjekës duke i shqiptuar që dhëmbi nxjerrët duke e luajtur plotësisht e këtu ka për t’shkuar kohë por ma n’rregull plotësisht pasi pacienti-ja s’ka për t’mbetur n’kollabani  si unë që mbeta se me nxjerrë dhëmbin vetëm me tërheqje t’madhe edhe ma i fuqishmi ka për t’mbetur jo vetëm në të fikët por edhe ma keq që ka për ta lëshuar plotësisht zemra e madhe që paramendo ç’bëhet tek pacienti-ja me zemër t’vogël apo pa imunitet të plotë ?!

Ndërsa mjekja , pas pak pa aspak turpi në krenari t’madhe iu drejtua mjekut që i kishte mbetur fytyrë e vogël nga dhembja dyanësore dhe mjekja pasi s’ka pasur turp t’madhë t’shkoi tek pacientat ashtu e shpejt i kishte shqiptuar mjekut si kafshën që e ka kapur miza :

Zotëri , kam pacienta tjerë dhe mund t’shkoni pasi iu mbarova punë plotësisht  dhe si nxjerrët dhëmbi mos më mësoni se u plaka  n’punë edhe pse nga dukja jam gacë e madhe !

Zonjë , s’kam ardhur t’iu shikoj aspak dhe duhet të krenoheni plotësisht që mësuat një mësim që aspak s’e keni ditur se ta kishit ditur s’kishit shkuar n’dhëmbë ashtu e t’kishit pasur lindje t’madhe tek pacientët-at kishit shkuar duke i parë si vetën plotësisht por t’i  mënjanojmë edhe fjalët e vogëla pasi njëherë si unë duhet ta kuptoni plotësisht që ka vlerë t’madhe fytyra e plotë nga çdo anë . Andaj , besoj që tani kuptuat plotësisht cila është ma me vlerë t’madhe a t’holllat që qenkeni plakur n’to se paskeni  grumbulluar shumë apo ka vlerë t’madhe fytyra e plotë ?!

Papritur , pas pak mjekja zhveshi plotësisht mantelën dhe e hudhi n’shportë duke i shqiptuar mjekut që m’vjen keq plotësisht se jam mësuar kështu me pacienta-e që edhe m’iu këputur kokën as s’kanë zë t’vogël e iu lutem më merrëni nëse e dini ku janë Dy Shokët se nga sot aspak s’punoj gjersa ata t’më shqiptojnë se jam penduar plotësisht ç’kam bërë ?!

Në rregull , ejani dhe ua bëj me dije që kur të takohemi edhe duhet t’ua dhuroni Besën që jeni penduar me t’madhe por edhe që keni për të pëmirësuar t’keqijat e vogëla dhe t’keqija t’mëdha plotësisht se me shkel e shko ata kanë për t’thënë shkoni t’mos iu shehë asnjë sa shumë e shumtuar jeni  e mjekja nga mjeku mbeti pak e shtangitur duke shqiptuar që athua vallë si qenkan Dy Shokët apo ndoshta janë të dërguarit e Zotit ?!

Kështu së bashku , pas pak kishin filluar rrugën e gjatë por gjat rrugës kishin takuar një plakë që mjeku menjëherë kishte nxjerrë njëqind euro për t’ia dhënë pasi edhe plakën e kishte shëtitur n’dyanësi t’mëdha por edhe i kërkoj falje me t’madhe e-e orjentoi tek mjeku që kishte cilësi t’madhe .

Ndërsa plaka , kur dëgjoi mjekun gjer n’fund dhe pas pak shikoi qiellin e uli kokën drejt me mjekun duke i shqiptuar :

Ah , shikoni me nënën që s’duhet t’i bëni aspak keq asnjërit-ës dhe unë iu shohë plotësisht që jeni penduar e shkaku i kësaj edhe pse pak vonë por nëna ua bën me dije se ç’mbjellët edhe korrët si dhe ta kishit pasur n’sy këtë thënie t’madhe s’kishit pasur nevojë t’skuqeni këtu por prapë jeni për t’u lavdëruar pasi ka edhe që s’pendohen as pak por as shumë  e këta-o të fundit jo vetëm që s’kanë fytyrë të plotë por as familje pasi s’kanë ditur pak t’i mësojnë si duhet nga çdo anë !

Mirëpo nëna , ka për t’ua marrë t’hollat edhe pse shumë si kjo letër m’keni marrë por s’keni nevojë më t’më dhuroni t’holla dhe jo që kam por mjaft se keni edhe pacienta-e tjerë-a si mua që m’keni shëtitur pa as shërim t’vogël si dhe tani ua bëj me dije që këto t’holla ua marrë vetëm e vetëm që t’mos ndjeheni edhe ma keq se tani po eci nga kam për t’shkuar që pas pak plaka ngriti krelen nga qielli duke iu larguar plotësisht në heshtje t’madhe !

Ndërsa mjekja me mjek , prapëseprapë i kishin uruar plotësisht nënës së madhe edhe hapat e vogël se n’t’mëdhenj me pasur gjithmonë bekimin e madhë nga Zoti dhe pas pak të dytë filluan rrugën por mjekja akoma kishte shtangim që ky vetëm sa i rritej pasi dëgjoji bisedën n’mes t’plakës dhe mjekut e prapë në atë gjendje shkonte pas mjekut që gjat rrugës  i rriteshin metrat se jo madje kilometrat që papritur mjeku kur kishte arritur tek Dy Shokët edhe  ia preku krahun mjekës si shenjë që të shqiptonte çfarë e kishte mësuar por mjekja edhe pse kishte shtangim dyanësor pasi edhe frigohej përveç tjerave por pas pak iu kishte shqiptuar :

Përshëndetje , dhe mirë se iu gjeta  të nderuarit plotësisht në Shqiponjë !

Besën , nga unë e keni që nga ky moment se kam m’u përmirësuar dhe kam për të përmirësuar plotësisht të keqija t’vogëla por edhe t’keqija t’mesme e t’mëdha siç duhet si dhe do t’shkoj siç më shqiptoni të nderuarit e mëdhenj por iu lutem a mund t’më merrëni në rrugën e gjatë plotësisht t’juaj ?!

Zonjë , ne s’mundemi t’iu marrim edhe pse qenkeni penduar plotësisht dhe përmirësoheni nëse ktheni t’keqija t’vogëla por edhe t’mesme si dhe t’mëdha në ndriçim siç duhet përveç atyre personave që iu keni bërë keq që duhet t’ua ktheni dhjetëra t’mira e ne do t’dhurojmë një libër t’madhe me degë t’gjata në rrënjë t’plota për trupin nga çdo anë si dhe ju jo vetëm që mësoheni plotësisht për veti por edhe mund t’mësoni tjerë-a si vetën…! - shqiptoi Grupi i Përmirësimit .

Pastaj mjekja , kapi librin e madhë në përqafim të madhë dhe kishte filluar hapat për në shtëpi duke iu uruar plotësisht që edhe hapat e vogël m’i pasur n’mjaltë t’madhe se hapat e mëdhenj patjetër por edhe Grupi i Përmirësimit ia kishte kthyer t’njëjtin urim të madhë e mjekja duke ecur pasi u largua plotësisht i thirri edhe pesë shoqe që  shpejt u bashkuan për t’mësuar së bashku në shtëpi !

Mirëpo , kur kishin mësuar pak një temë edhe një vajzë duke e shikuar si e hutuar mjekën apo tani mësuesën dhe vajza pas pak për t’mos rënë n’sy tek të tjerat iu drejtua duke i shqiptuar :

Një vajzë , gjat luftës së shtrigës së vjetër e kishin dhunuar shumë që asnjë s’ka për ta marrë por këto pas luftës që kanë për të shëtitur me lloj-lloj ngjyre në anën për ngjizje dhe prapë ka për t’i marrë secili e madje kanë për t’i parë si t’mos kishin bërë asgjë apo mësuese ?!

Mësuesës , iu kishin ngritur flokët lart plotësisht dhe pas pak edhe pse kishte një dridhje t’madhe n’trup e prapë aspak nuk u dorëzua por iu drejtua vajzës duke i shqiptuar :

Bukuria , tek asnjë s’është nga ana e jashtme por nga ana e mbrendshme dhe ju është dashur t’mendoni shumë para se t’shqiptoni ç’më shqiptuat e tjera herë iu lutem t’keni kujdesë t’plotë se kujdesi i vogël apo edhe i mesem s’është asgjë .

Kështu që , ato t’luftës janë mbretëresha të mëdha dhe ka për t’i marrë secili që quhet edhe njeri i vogël se njeriu i madhë patjetër ka për t’i marrë nëse pas luftës nuk kanë shëtitur me shumë në anën për ngjizje . Ndërsa , disa që në luftën e kulçedrës së madhe kanë shpëtuar plotësisht nga k’lyshët e kulçedrës dhe pas luftës kanë për të shëtitur me shumë në anën për ngjizje e këto ndoshta ka për t’i marrë ndonjë për përkohësisht apo edhe n’përhershmëri pasi rrethi n’pyetje por këto çifte s’kanë as lumturi t’vogël se t’madhe fare pasi kungulli mbi ujë nuk ka për t’shkuar gjat .

Mirëpo , secila duhet me jetuar nga çdo anë për fytyrë të plotë edhe pse vetë kam gabuar duke menduar që kam marrë Diplomë t’ajërit t’madhë pasi s’kisha ditur si me nxjerrë dhëmbin por kryesore që jam penduar plotësisht duke e hudhur mantelën në shportë që edhe ju edhe pse gabuat nëse tjera herë para se t’shqiptoni apo edhe t’shkruani kur keni për t’analizuar shumë jeni e falur plotësisht nga unë ?!

Plotësisht pajtohem mësuese , dhe të betohem plotësisht që do t’përmirësohem e do t’përmirësoj plotësisht…! - shqiptoi vajza .

Kështu pa humbur aspak kohë , së bashku kishin filluar në diskutimin e temave t’vogëla dhe t’mesme por edhe t’mëdha në shkallë pas shkalle por ndërhyri një nuse duke shqiptuar :

Flm mësuese , sepse kjo vajza që bisedoi ma herët ka për ta mbajtur kokën e vogël lart plotësisht dhe t’kishte lindje t’plotë e shkollë t’madhe edhe në rregull kishte për t’qenë plotësisht mësuese por kjo asnjërën s’i ka apo ndoshta ata me lindje t’plotë duhet t’mbajnë kokën lart plotësisht që  kanë shkollë në fytyrë t’plotë nga çdo anë se fytyra e vogël s’ka as hije apo mësuese ?!

Shikoni , ju qenkeni e mençur plotësisht pasi dini m’i dalluar gjërat nga gjërat por edhe vajza është e bukur plotësisht pasi u pendua me t’madhe dhe kështu ju nuse duhet ta largoni plotësisht atë shkurtesën e rrugës apo cungimin në Gjuhën e Ëmbël Shqipe e me cungime ju e secili-a ka për ta kthyer t’mirën e madhe me t’keqe që t’mirë t’madhe na kanë dhënë Gjaku dhe Djersa e derdhur për Tokën Arbërore edhe pse ata-o që shkojnë n’cungime ndoshta kanë pika t’vogëla edhe t’mëdha për Shqiponjë por ia pa një pike s’mbushët as pusi i vogël se pusi i madhë fare apo fytyra e plotë qoftë tek njeriu i vogël apo edhe i mesem por as tek njeriu i madhë pasi fytyra e plotë duhet me qenë nga çdo anë apo në përsosshmëri mbi mesatare se i përsosur plotësisht është vetëm Zoti .

Ah , më vjen keq plotësisht mësuese dhe nga sot jo vetëm që s’kam për t’shqiptuar apo shkruar as cungime t’vogëla por edhe kam për të përmirësuar nga çdo anë aq sa mundem siç duhet e ashtu është siç shqiptuat mësuese se as kot s’e kemi që pika-pika ka për t’u mbushur pusi apo fytyra e plotë se gjysem fytyra s’i duhet asnjërit-ës ! - shqipoi nusja .

Në rregull plotësisht , nëse shkoni ashtu siç shqiptuat nuse dhe nëse shkoni ashtu edhe jeni e pastër plotësisht n’sy tek Zoti e tani po fillojmë mësimin se kur të takohemi me Grupin e Përmirësimit s’është fytyrë e madhe nëse s’dijmë plotësisht edhe pse kemi gjysem fytyrë pasi jemi munduar …!- shqiptoi mësuesja apo mjekja .

Mirëpo Grupi i Përmirësimit , kishte dëgjuar një nuse së bashku me burrin e vetë dhe me vjehërr apo babain e burrit duke biseduar për disa pa asnjë bazë pasi grupi i Përmirësimit i njihte plotësisht që janë pa asnjë t’keqe t’vogël se t’madhe assesi e shpejt iu kishin afruar duke i shqiptuar :

Përshëndetje , dhe gëzohemi pak që takohemi së bashku a jo gëzohemi plotësisht pasi ma herët shqiptuat thashetheme për disa persona që ne i njohim plotësisht e m’iu lënë juve keni për të shkuar gjer tek gjaku pasi ndoshta pala në atë moment edhe pse ka njohuri të plotë për vetën por ia n’atë moment mundet me qenë nervozë shkaku i ndonjë rrethane që vjen gjer tek gjaku i madhë !

Ndërsa gëzohemi plotësisht , nëse përmirësoheni dhe kur përmirësoheni plotësisht e kur përmirësoni edhe shokët e juaj që kanë thashetheme që në këtë pikë gëzohemi me t’madhe që iu kemi njohur se jo siç jeni pak të nderuar .

Andaj , ua shqiptojmë n’sy që edhe pse keni biseduar për ajër plotësisht dhe prapë asgjë s’iu keni bërë pasi vlerë t’madhe ka dëshmia e madhe se jo thashethemet e prapë pasi dëshirojmë tek Shqiponja t’kemi fytyrë t’plotë iu pyesim :

A i keni parë me sytë e juaj , ashtu siç bisedonit n’mes veti e madje edhe betoheshit plotësisht ?!

Jo djemtë e mi , aspak s’i kemi parë se sot jam e nesër s’jam dhe s’ka asgjë ma keq se me vdekur me turp t’madhë dhe kështu ua bëj me dije që nusja dhe djali m’i kanë vendosur ato pranga sa m’u ka dashur n’pleqëri me pranuar fjalë t’vogël por edhe t’madhe në ajër plotësisht pasi pa aspak bazë ! - shqiptoi vjehërri .

Axhi , asnjë s’mundet m’iu vendosur në pozitë të palakmueshme as pak e as shumë sikur ju t’kishit pasur lindje të plotë por fatkeqësisht keni gjysem lindje dhe jeni futur në thashetheme pak nga imponimi e pak vetë apo prapë iu besojmë plotësisht pasi i vjetër e s’keni pasur mundësi t’shkoni ndryshe se sot t’vjetërit n’disa familje janë duke pasur edhe shumë probleme që ka ndodhur edhe i kanë vrarë . Kështu axhi , prapëseprapë na vjen keq që iu shqiptuam ashtu pasi edhe ju ndoshta keni qenë një ndër ata-o t’vjetër-a që nga vetë fëmijët por edhe nga rejat kanë për t’u varur dhe kështu axhi jeni i falur plotësisht edhe pse nëse keni gabuar shumë edhe Zoti s’ka për t’iu falur pasi edhe neve në Grupin e Përmirësimit na hudhet hirin syve nëse s’keni biseduar realitetin plotësisht që në këtë rast do t’jeni mëkatar i dyfishuar në madhësi .

Ndërsa axhit , pas pak kohe i shkuan lotët në fytyrë dhe iu shqiptoi që iu besoj plotësisht bijtë e mi që keni të drejtë t’madhe t’mos më besoni pasi kam gabuar shumë por edhe pasi ka edhe aso që shqiptuat dhe me qenë ashtu s’e kisha nxjerrë thikën m’i rënë vetit e lotët m’shkuan jo që pata dhembje për jetën time se ma keq s’ka ku me shkuar se nga fëmijët m’u t’u vendosur plotësisht prangat e mëdha !

Axhi , siç shqiptuat ka edhe disa që t’gënjejnë n’sy dhe për këtë ua shqiptuam ato fjalë por nga ky moment jeni i falur si nga ne dhe n’rend t’parë nga Zoti e bijtë-at e juaja kanë për t’vuajtur plotësisht brez pas brezi shkaku i juaj që paskan vepruar si n’kohën e turkut apo të ndonjë tjetër kulçedre që kanë bërë imponime pas imponimeve tek Shqiponja .

Kështu që axhi , nga sot kur kemi për ta pasur veturën në rregull plotësisht edhe kemi me ardhur me t’marrë për të shëtitur vetëm e vetëm t’largoheni nga prangat familjare dhe nga sot vetëm një sy shtrembër me ta lëshuar ndonjë nga familja juaj edh kanë për t’pasur punë me neve .

Papritur , Grupi i Përmirësimit  iu kishin hudhur n’krahë axhit duke e përqafuar shumë dhe pas pak i kishin shqiptuar që mund t’qëndroni këtu e çfarë s’na tregon djali juaj drejtë plotësisht lirisht mund t’shqiptoni realitetin e madhë se u kuptuam me t’madhe tek familja juaj që pas pak iu drejtuan djalit duke i shqiptuar :

Shokut , sa keq që njiheni baba pasi qenkeni baba i dobët n’përgatitje siç duhet se gjysem përgatitja s’është asgjë dhe aq ma keq që keni shkuar ndaj babait t’juaj ashtu siç  shqiptoi axhi e ma keq pasi para se t’vendoseni me grua t’juaj paskeni shkuar me shumë në anën për ngjizje apo ndoshta ato ua kanë bërë tetë me dy apo iu kanë hudhur plotësisht n’shportë t’madhe që ju kishit thashetheme gjat rrugës por na vjen keq plotësisht nga nusja juaj që ka vendosur me pasur jetë në përhershmëri të plotë me ju…!

Madje ma keq , që tentonit m’iu imponuar plotësisht fjalët e ajërit t’madhë edhe babait t’juaj dhe nusës suaj se nuse e madhe s’qenka pasi ka vendosur plotësisht me personin pa t’gjitha pikat pasi aspak kot s’e kemi që s’duhet të dëgjohet plotësisht as zemra e madhe por duhet mendja e plotë që kjo pa t’gjitha pikat si t’vogëla e poashtu t’mëdha drejtpërdrejt në praktikë t’madhe as s’bën vendosje t’vogël se n’hapa tjerë as s’ka për t’menduar t’shkoi .

Papritur , këtu ndërhyri nusja  që iu kishte drejtuar Grupit të Përmirësimit duke i shqiptuar :

Thashethemet , ua kam mësuar unë dhe qofsha e zezë por edhe burri im qoftë i zi që paska shfrytëzuar shumë femëra e iu betohem që do t’përmirësohem por edhe do t’përmirësoj plotësisht ku t’shohë edhe të keqija të vogëla se t’mëdha patjetër …!

Shikoni , zonjë ne do t’ua shkruajmë një adresë dhe ju sipas adresës do t’shkoni tek një mësuese për t’u mësuar nga çdo anë pasi u penduat plotësisht e s’mund t’iu marrim me veti pasi kemi rrugë t’mëdha që s’mund t’i përballoni plotësisht që iu urojmë t’keni edhe hapat e vogël në mjaltë t’madhe  se hapat e mëdhenj patjetër …! - shqiptoi Grupi i Përmirësimit .

Pastaj , nusja  ua kishte kthyer të njëjtin urim t’madhë Grupit të Përmirësimit dhe i kishte kthyer gishtat nga thembra por gjat rrugës i thirri në telefon edhe pesë shoqe tjera e pas pak u bashkuan që së bashku kishin filluar rrugën për tek mësuesja !

Ndërsa Grupi i Përmirësimit , iu kishte drejtuar burrit apo djalit të axhit duke i shqiptuar që urdhëroni edhe ju i nderuar !

Në rregull , nga sot e kuptova plotësisht se paskam marrë nuse duke u bazuar plotësisht vetëm tek ana e jashtme se ana e mbrendshme i ka të gjitha pikat e vogëla dhe t’mëdha që unë as që i kam analizuar shumë dhe prapë e kam nuse pasi u pendua plotësisht se trimëresha pa iu trembur syri na shqiptoi realitetin e madhë e kështu ma mirë njëherë sesa asnjëherë …!- shqiptoi burri .

Ah , edhe ju i nderuari baba  trim jeni edhe pse s’keni lindje të plotë pasi kjo lindja e madhe s’merrët as pak e as shumë me thashetheme t’vogëla se me t’mëdha fare dhe nga sot edhe jeni ma i pjekur pasi u penduat plotësisht që do t’përmirësoheni por edhe do t’përmirësoni ku të shiheni edhe t’keqija t’vogëla e nëse mbani çfarë shqiptuat jeni i falur plotësisht …! - shqiptoi Grupi i Përmirësimit .

Besën , ua dhë plotësisht që krahë me juve të nderuarit  e plotë jo vetëm tek Shqiponja por edhe tek Zoti dhe kështu filloi burri t’i përqafoi secilin në Grupin e Përmirësimit si shenjë që nga ky moment kemi për t’qenë si t’kishim qenë nga një bark …!

Mirëpo gjat rrugës , kombi i përzier iu kishte ndotur plotësisht nga balta e madhe pasi rrugët tek Shqiponja nuk pastrohen siç duhet por vetëm sa për t’thënë që kemi bërë diçka dhe kështu shkohet pasi disa s’kanë dashuri të plotë as për punën e vogël se jo madje për punën e madhe fare edhe pse ndoshta kanë gjysem dashuri por kjo nga asnjë anë s’ka për të kënaqur plotësisht apo edhe ai-ajo që kanë dashuri t’plotë por është duke punuar në këtë grup ose ka për t’u bërë si ata-o me gjysem dashuri ndaj punës e ose ka për lëshuar plotësisht vendin e punës pasi s’ia përballon organizmi mos fytyrën e plotë . Ndërsa ndonjë , që ka fytyrë dhe shëndet t’plotë në gjinin mashkullore ka për të qëndruar dhe madje ka për të arritur shumë t’i bëj si vetën edhe pse ka m’i shkuar kohë personale por edhe lodhje n’timonin e anijës së kokës së plotë pasi i duhet t’i mësojë si punohet e ndonjë n’gjinin femërore edhe pse i ka t’gjitha duhet t’largohet nga puna pasi fytyra e plotë ka vlerë t’madhe  edhe pse ka varrë në mbrendësi shkaku i Shqiponjës .

Kështu Grupi i Përmirësimit , kishin arritur tek pastruesi i automjeteve dhe pas pak ky iu kishte thënë që ua mbarova pastrimin dhe Grupi i Përmirësimit si më një zë t’mesem i kishin shqiptuar :

Zotëri , ju prisëni t’hollat nga ne dhe ne edhe pse  nuk jemi as në punë të vogël shtetërore por as privat edhe pse kemi marrë përsipër shkaku i Shqiponjës që ku t’shohim keq qoftë me t’vogël e qoftë me t’madhe do ta rregullojmë plotësisht dhe kështu edhe njeriu i vjetër apo i papërmirësuar ka për t’u kthyer plotësisht nga njeriu i ri plotësisht apo i papërmirësuari nga ne kthehet nga i përmirësuari siç duhet e juve ua bëjmë me dije që s’i meritoni me t’vogël t’hollat se me t’madhe fare pasi nuk e keni pastruar siç duhet kombin e përzier . Mirëpo , ia t’hollat e fytyra e juaj se fytyrës së plotë nga çdo anë s’ia ditkeni emrin e madhë dhe pastruesi kur kishte dëgjuar kështu e kishte vendosur dorën n’zemër se zemër s’kishte pasi ka shkuar ashtu por shpejt iu shqiptoi :

Vëllezërit e mi , gabova por iu më falëni plotësisht pasi nga sot më kurrë s’do t’punoj sa për sy e faqe por do t’punojë siç duhet që t’mos iu hyjë t’mos iu hyjë as n’djersë t’vogël asnjërit-ës ashtu siç s’kam as dëshirë t’vogël t’më hyjë n’djersë asnjëri-a dhe ato t’holla s’do t’ua marrë fare pasi m’i keni hapur sytë e iu bekoftë plotësisht Zoti që ka m’iu bekuar me t’madhe pasi qenkeni mbështetur plotësisht tek Zoti- Zoti edhe njerëzit e vogjël që janë kështu ka për t’i mbështetur n’veçanti në mënyrë t’plotë për çdo moment se njerëzit e mëdhenj pajtetër siç qenkeni ju…!

Ne , kemi kënaqësi t’plotë kur ju i praktikoni ato fjalë t’mëdha që shqiptuat për tjera herë tek secili-a dhe t’hollat nëse quheni edhe njeri i vogël duhet t’i merrëni e iu urojmë plotësisht edhe hapat e vogël t’i keni në xixëllonjë t’madhe se hapat e mëdhenj patjetër ...!

Kështu Grupi i Përmirësimit , largohet për ta dërguar kombin e përzier tek një pastrues tjetër pasi aspak nuk dëshironin për ta futur atë pastruesin n’punë t’njëjtë edhe pse pastruesi kishte tentuar t’filloi prapë punën por Grupit të Përmirësimit iu ngjasonte rasti pastaj si disa zogj t’Shotës laramane që kanë për t’i lënë në të njëjtin hap tek Shqiponja me trajnime t’A-Zh-së edhe pse A-Zh-ja nga shumë është mësuar siç duhet e kështu pasi kishin bërë disa metra i kishte thirrë pastruesi e këta shpejt kishin ndaluar pasi kishin pasur shqetësim se pastruesi jo vetëm që thërriste por edhe shpeshë kishte për ta kapur kokën .

Andaj Grupi i Përmirësimit , shpejt iu kishin kthyer pastruesit dhe pas pak kuptuan që pastruesi dëshironte plotësisht t’bashkohej me ata pasi punën vetëm e kishte marrë për t’rrahur gjoks tek të tjerët-at  se t’holla kishte pasur mjaft pasi e kishte pasur pensionin e jashtëm nga babai dhe vëllau e kështu si ua kishte dhënë Besën edhe kishin vazhduar rrugën…!

Pastaj , të gjithë vazhduan rrugën dhe pas pastrimit siç duhet edhe iu kishin kthyer përmirësimit të plotë e pas disa metrave burri i thashethemeve i thirri edhe pesë shokë t’iu bashkohen por edhe babai i tij i thirri pesë që shpejt u bashkuan dhe u besatuan plotësisht për çdo gjë n’mes veti . Mirëpo tek shokët e plakut , kishte qenë edhe një i huaj që i kishte pritur në befasi gjersa besatoheshin Grupi i Përmirësimit me shokët që iu kishin ardhur por edhe ua dhuronte nga një përqafim si shenjë që jam i kënaqur plotësisht me traditat e juaja që pikërisht Besa  tek Shqiponja kam parë që kishte vlerë t’madhe si dhe pas mbarimit t’rendit në përqafim i huaj kishte shqiptuar :

Unë , kur kam bërë hapin për në Kosovë se disa shokë nga unë s’janë në rregull plotësisht pasi kanë për  të shqiptuar Kosovo dhe kështu kur jam nisur edhe babai im më ka  shqiptuar :

Djali im , kur t’shkoni në Shqiponjë edhe duhet t’keni kujdesë të madhë nga çdo anë siç duhet se jo sa për sy e faqe dhe siç i emërtojnë vendet tek Shqiponja edhe ju t’ua emërtoni plotësisht si ata-o se jo me ndonjë ndërrim t’shkronjave që i kanë të Arta e iu bekoftë Zoti në çdo moment se m’ka malli t’shkoj tek shqiponja por m’kanë kapluar rrudhat që ma ndalojnë plotësisht rrugëtimin e gjatë…!

Djali im , Kosova nga pika e përgjithshme janë me lindje dhe fytyrë të plotë se jo si tek ne që është pika e përgjithshme larg plotësisht nga Shqiponja për pikat që shqiptova lart e kështu djali im duhet t’ua mësoni plotësisht  Gjuhën e Ëmbël siç na mësojnë nga Shqiponja kur vijnë se kjo mënyrë është e madhe pasi është respekt i madhë ndaj tjetrit-ës .

Pastaj djali im , edhe puna e vogël nga Shqiponja është ma cilësore sesa puna e madhe tek ne dhe është njëjtë plotësisht siç çmohet ma shumë puna e atij që s’i ka kushtët e mëdha për t’u shkolluar apo ndonjëri-a që ka shëndetin dobët por që ka arritur me fytyrë të plotë nga çdo anë edhe është ma cilësor-e sesa ai-ajo që ka çdo gjë por edhe ka arritje t’madhe apo t’mesme e kështu djali im është Shqiponja edhe në këtë pike ma cilësore sesa ne .

Papritur i huaj , tek Grupi i Përmirësimit pasi i mbaroi t’gjitha bisedat që ia kishte shqiptuar babai i vetë edhe kishte shqiptuar :

Mirëpo unë, kam praktikuar plotësisht t’gjitha fjalët e babait tek Shqiponja dhe jam munduar gjithmonë t’i përmirësoj edhe shokët e mi por nga sot ua dhë Besën që edhe ma shumë kam për të përmirësuar siç duhet e nga sot do t’i kam n’zemër plotësisht Dy Shokët pasi paskan filluar një Mrekulli Hyjnore edhe pse nga gjepi qenkan keq pasi papunësia është e madhe në Kosovë . Kështu që , ua dhë prapë Besën siç m’keni mësuar se së shpejti kam për ta sjellur edhe një arkë me flori t’mëdhenj që ta përshkoj t’paktën një anë tek Shqiponja .

Ndërsa Grupi i Përmirësimit , shpejt secili e falënderonin për çdo gjë dhe së bashku kishin hyrë n’kombi t’përzier që vozitësi kishte arritur tek një flok prerës si shenjë respekti t’ia shkurtojnë flokët e gjata pëllumbit e kur kishin hyrë tek vendi i caktuar edhe prerësi i flokut as pa humbur kohë t’vogël filloi punën si ta dinte se çfarë modeli ka për t’i pëlqyer pëllumbit !

Papritur , vjehërrit i kishin shkuar sytë tek pëllumbi që prerësi i flokut ia kishte filluar modelin në zero dhe shpejt plaku i kishte shqiptuar prerësit që a iu duhet ujë i ftohur plotësisht se nuk jeni duke parë ç’bëni pasi ne e kemi sjellur ta respektojmë plotësisht e jo ta fyejmë me këto prerje e prerësi i flokut shpejt filloi t’ia përmirësoi flokët që pëllumbi i kishte pyetur ç’u bë por Grupi i Përmirësimit pasi prerësi i flokut kishte qenë nga Shqiponja por edhe  varfër plotësisht edhe ia kishin kthyer pëllumbit shqiptimin që i nderuari i plotë s’është bërë asgjë por axhi ka menduar që edhe këtu duhet me pasur ujë të fohur plotësisht se axhi ka etje miku ynë i madhë ?!

Pastaj pëllumbi i madhë , shikohet në pasqyrë dhe kishte kënaqësi të plotë nga prerja e i falënderoi plotësisht Grupin e Përmirësimit duke ia dhënë t’hollat prerësit të flokut . Ndërsa Grupi i Përmirësimit  , ia bën me sy prerësit si shenjë që falënderoju Zotit që ia rregullove siç duhet flokët falë axhit se s’iu kishim nxjerrë me shqiptimin që ia drejtuam pëllumbit dhe të gjithë së bashku kishin hyrë në kombi të përzier që me mjaft vështirësi kishte për t’i zënë pasi Grupi kishte rritje t’madhe e gjat rrugës pëllumbi shqiptoi :

Vëllezërit e mi , sot m’keni bërë për dhjetë vjetë ma të ri dhe shkaku i këtij respekti t’madhë edhe natën kam për ta bërë ditë në përmirësim siç duhet se fundja-fundit kemi ardhur në Kosovë me qenë pëllumba të mëdhenj nga çdo anë pa fera as t’vogëla e tani vazhdojmë rrugën e gjatë në përmirësim siç duhet  nga çdo anë në çdo moment të secilës kohë  duke e kthyer edhe njeriun e vjetër nga i Riu…!

 

Shifra :

LULJA FATSJELLËSE

 

Prishtinë , më 12 . X . 011(Vota: 0)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora