Fahri Xharra: At Antonio Bellushi

“Arbëresh je TI, mos e harro, shpirtin e mëmës TI në zemër trashëgo’. Tek i pari editorial i “Lidhjes” shkruante: “Ti arbëresh të lidhesh me kulturën e vendit, ti arbëresh nëse jeton te qyteti, të krijosh lidhje me katundin tënd ku janë varret e të parëve Tuaj! ...

Fahri Xharra: Zef Mirdita babai i “Dardanisë antike“

Burri i shqiptarisë Zef Mirdita , një jetë të tëre ia kushtoi historisë , të kaluarës dhe rrënjëve  tona të lashta. Është një humbje e madhe për kombin kalimi i tij në amshim, dhe si shqiptar do e ndjejmë shumë mungesën e tij...

Fahri Xharra: Marko Polo dhe mashtrimi

Pas një jete të bukur , të mundimshme dhe interesante , në vitin 1324 kishte vdekur  në Venedik Marko Polo ,  i cili kishte lindur në 1254 .(vendlindja e të cilit nuk dihet  )Nga libri i tij “ Milioni “ i përkthyer në gjuhën shqipe nga Stathi Kostari e botuar nga “Rilindja...

Xharra: Pse Turqia nuk e zbardhë të vërtetën tonë?

Turqia i ka hapur disa nga arkivat e saja , Serbët në mënyrë të organizuar ia kanë mësye arkivave të saja ; dhe flitet për miliona dokumente sipas së cilave mundet të përpunohet çdo temë. Dokumentet ,deri në imtësi e shkruajnë atë për çka lexohet Futja ...

Fahri Xharra: Marrëveshjet serbe-osmane ende janë

Qëndrimi ndaj së kaluarës e posaçërisht historisë shqiptare duhet të jetë pa fije animi , të shkruhet pa presion psikologjik nga situate politike e kohës kur shkruhet ajo dhe të jetë sa më e besueshme ( e nxjerrë nga dokumentet arkivore...

Fahri Xharra: Cili ishte Emin Pasha i Prizrenit?

More ç`na lodhet me këto figura të cila kombit tonë nuk i kanë sjellë asnjë të mirë ,por vetëm prapambetje , humbje të vetëdijes kombëtare dhe krijimin e njeriut të ri ,”shqiptarit “ të ri të zhytur në injorancën më të madhe .Cili na ishte ky farë Emin Pasha për të cilin po interesohen edhe ...

Fahri Xharra: Vjedhja e së kaluarës nga serbët

“Të stolisun me nji forcë të jashtzakonshme qëndrese, ende këta e flasin atë gjuhë të të Parëve të vet ma të hershëm; ende e ruejn të pandryshueshëm karakterin e hekurt e fisnik të stërgjyshëve të vet dhe sot ata gjithnji e punojnë shi atë tokë të cilën e punuen të parët...

Fahri Xharra: Si vritej gjuha shqipe!

E donin vdekjen e gjuhës shqipe ; nuk mund ta duronin se Thoti fliste shqip . Nuk mund te duronin se si e thotë Petro Zheji : “ Sanskrishtja është bijë e shqipes “ , nuk mundeshin ta paramendonin që shqiptarët e varfëruar të nxënin se gjuha shqipe është lingua primeval...

Fahri Xharra: Ky është kulmi!!!!!!!

Ky hoxhë , ky apo ai hoxhë se u bënë shumë pretendojnë  se i dijnë të gjitha. Pretendojnë të shndërrohen në njëfarë "prijësi" fetar apo i cili mban edhe hierarkinë e mendimit fetar, e mbase ëndërron edhe "kalifatin" e Kosovës. . Por jo nuk është qëllimi përfundimtar !...

Xharra: Shqiptarët s'janë Drakula, të frikohen nga kryqi

Isha duke e lexuar një studim  : “ Mitologjia e Vampirëve “ (Vampiric Mythology nga Hugo Pecos & Robert Lomax ) ki thuhej : Mitet e shumta të vampirëve mbërritën tek ne nga shekulli i mesëm i errësirës ( Dark Ages ) kur shkenca ishte në foshnjërinë e...

Fahri Xharra: “Njih vetveten” - Ramadan Sokoli

Po fillojmë me fjalët e të madhes Dora d` Istria “Arbëria gjithmonë njerëz të mëdhenj ka nxjerrë” menjëherë në rreshtin e parë lexojmë dy fjalë “Njih vetveten” si leitmotiv i tërë këtij studimit, sepse profesori i nderuar Ramadan Sokoli në të nëntë kaptinat flet dhe ...

Fahri Xharra: Kur shkruhej historia nuk kishim gojë

Jemi për t`u ardhur keq për vetveten ; sa kohë e sa shekuj ishim pa sy , pa veshë e pa gojë.  Edhe nëse i kishim ato na i mbyllnin ose na i shkulnin;  thjeshtë nuk guxonim !Por ne kishim nga ata fodullët që na udhëheqnin , ishin agallarët , bejlerët, spahinjtë, vezirët , pashaitë dhe kryevezirët , ishin nga...

Fahri Xharra: Ç`më tha Nikollë Loka për Gjurajt?

Me studjuesin e historisë , shkrimtarin, poetin dhe mikun Nikollë Loka njihemi që moti . Eshtë Doktorant në historinë e arsimit shqiptar , Jeton në Tiranë , përndryshe mirdititor. Biseda e sotme është e gjallë ; u takuam  në Gjakovë...

Fahri Xharra: Si ta njofim historinë tonë?

Të thuash të vërtetën e ndaluar; të thuash një të vërtetë që kërcënon me vdekje  është shumë e vështirë, nëse jo për diçka tjetër atëherë si e thoshte At Donat Kurti “Prej jush unë nuk pres kurr nji të mirë, edhe pse deri më sot nuk i kam bâ kurrkuj keq. Mue nuk më bân...

Xharra: Shqiptarët muslimanë nuk janë “mish për top“

Pavetëdija kolektive është një pjesë e psikikës që negativisht bartet në pavetëdijen individuale. “Nëqoftëse pavetëdija personale përbëhet më së shumti nga komplekset, përmbajtja e pavetëdijes kolektive në thelb është paracaktuar nga arketipat. Koncepti i arketipit që është...

Fahri Xharra: Ç`më tha Elena Kocaqi për Albanët?

Kombi është krenar me gra krenare . Fat i madh kombëtar që e kemi Zonjën Elena Kocaqi- Levante, me të cilën kur bisedosh e ke para vetit botën shqiptare ashu siq ishte; bisedon me të parët tanë ashtu siq e zotëronin të kaluarën historike të Europës e më gjerë...

Fahri Xharra: Ç`më tha Virgjil Kule për Skënderbeun?

“Si shkallet e një amfiteatri antik, autori zbret ne shekuj dhe me një shpirt hulumtues te një Sherlock Holmesit, Ai nuk ndriçon te vërtetën mbi krimin, arrin tek e vërteta jone legjendare, e bere tashme mit, ne baze te hulumtimit qe natyrshëm lind nga studimi ...

Fahri Xharra: Ç`më tha Edibe Selimi- Osmani?

Bisedë virtuale me studiuesen e mirënjohur  Zonjen Edibe që është specializuar në fushën e shkencave shoqërore, në degën gjuhë-letërsi e cila krahas punës si pedagoge në arsim, për mbi 30 vjet është marrë me kërkime shkencore, me eksplorime të vazhdueshme në viset e ...

Fahri Xharra: Të gjithë shqiptarët “ishin“ serb!

„Albanci su bastardi, pomešani sa Srbima…”  ky është slogani i serbëve , me të cilin ia mbushin mendjen botës për ne , pra :“ Shqiptarët janë popull bastard , përzierje me serbët “ .Ne heshtim dhe qeshemi , dhe grindemi , e mohojmë njeri tjetrin , e kërcënojmë ...

Xharra: Pikturë e panjohur e Skënderbeut në Norvegji

Shpesh rastësia është nëna e së vërtetës. Shqiptarët që jetojnë në Norvegji , rastësisht gjat një vizite familjare në një familje norvegjeze , mbetën të habitur kur në murin e antikuiteteve të mikpritsit norvegjez ishte edhe kjo pikturë e pa njohur deri më tani për ne dhe për...

Xharra: Perla e re e mashtrimit - Lekë Dukagjini, serb!

Nga Fahri XharraLekë  Dukagjini -serb ! Për ditë e më shumë me ndihmën tonë të heshtjes  ose të zhurmave tona antishqiptare heronjtë e së kaluarës shqiptare po na dalin se “ishin” serb . Livadhi do kositur mixho se vijnë të tjerët e e lëvrojnë ; dhe e pat trashëgimia ...

Fahri Xharra: Më thuaj shqip - T`u ngjat jeta!

Ç'ashtë ky za, kjo gjuhë që mbjell ,diamante rreth e qark ,e vransinën në det e hedhvetëm diellin sjell në prag ?! Gjuha jonë sa e mirë!Sa e ëmblë, sa e gjerë!Sa e lehtë, sa e lirë! Sa e bukur, sa e vlerë!Qesh fytyra me vogëlushin,sa mirë shqip ai din me ...

Fahri Xharra: Mbrojtja e historisë nuk është islamofobi!

Për të zhvilluar temën e titulluar mu deshtë pa tjetër të thirrem në Faik Konicën, kur kërkonte : Ndryshim në themel! A është edhe sot e nevojshme, e domosdoshme e menjëhershme për të kapërcyer paradoksin e kohës shqiptare, e cila nuk ka asnjë ndryshim nga ajo ...

Fahri Xharra: Shqipëri, na morri lumi!

Ishim krenar qe e kishim shtetin amë . Po edhe sot e kemi . Bija  e Shqipërisë  Kosova posa ka shkelur në rrugën e pavarësisë ,por nuk po di ta mbajë. Mendonim se e kemi një Shqipëri 100 vjeçare dhe ajo do del zot të bijave; por u gabuam...

Fahri Xharra: Qosja do pajtim me Kadarenë...

“Për të mos u zgjatur, mjafton një statistikë tmerruese, të cilën ai e ka nxjerrë nga "Historia e Shqiptarëve", e francezit Serge Metais, botuar në vitin 2006 në Paris. Statistika e shkollimit të shqiptarëve është e tmerrshme dhe e pabesueshme: Më 1887 në Shqipëri ka patur 3000...

Fahri Xharra: At Donat Kurti - gjeniu i kohës

At Donat Kurti e jep një të dhënë të mrekullueshme për marrëdhëniet e vendit tonë me atë revolucion teknologjik që e tronditi botën kulturore me fuqinë e jashtëzakonshme shtytëse që u dha botimeve dhe kulturës në tërësi: për lidhjet me shtypshkronjën...

Fahri Xharra: Shqipëri të raft pika!

Jemi dhe nuk jemi ; po kallet Shqipëria dhe po heshtet . Shqipëria ka marrur flakë, flake e cila nuk ka të ndalur. Zjarri i madh e ka kapluar Shqipërinë dhe nënëlokja heshtë ; heshtë edhe Mali i Tomorrit, heshtë malësia e Shkodrës, heshtë malësia e Gjakovës, heshtë ...

Fahri Xharra: Rizgjimi shqiptar në Maqedoni

E pëlqeva shkrimin  e Emin Azemit i cili në mënyrë shumë të qartë e thotë:” Falsifikuesit sllavë të historisë së shqiptarëve kanë treguar zell të pakursyer për t’i paraqitur të gjithë shqiptarët e Maqedonisë si myslimanë, argument ky, që sipas tyre e redukton edhe kohëzgjatjen...

Fahri Xharra: Për hoxhën e ndershëm fjalët më të mira!

“Unë nuk jam kanë në luftë, nuk kam mujt me e kapë pushkën, por për Kosovën jam mundue të kultivoj paqen, tolerancën dhe respektin ndaj njani-tjetrit dhe kam insistu në shkollimin e fëmijëve, se pa shkollë nuk ka as ardhmëri. Sot popullit tim i uroj bashkim të plotë...

Fahri Xharra: Çka po ndodhë me ne?

Sjellja e Perëndimit ndaj Serbisë, është në mes të tjerash edhe pranim i argumenteve të tyre dhe rikthimi i Serbisë në skenën politike, edhe atë si viktimë, si e dëmtuar. Në një farë mënyrë edhe pendim nga zhgënjimi me ne...

Xharra: At Luigj Palaj- shqiptarët të mendojnë ndryshe

Gjendemi në Shëngjergj edhe pranë martirëve të kulturës shqiptare - Atë Shtjefën Gjeçovit, Katarina Josipit, Anton Pashkut, Hermina (Delhysa) Lekajt, pastaj mësuesit Gjon Dulaj, martirit të Luftës Çlirimtare të Kosovës Kolë Gjevelekajt, e shumë të tjerëve...

Fahri Xharra: Diçka po përgatitet kundër nesh

”Thonë ose krijojnë përshtypjen sikur t’iu ketë ardhur koha të vendosin ndërmjet perëndimit apo orientit. Mirëpo kjo është një luftë me fantomë. As myslimanët e as katolikët (shumica) nuk jetojnë në hënë, por në Evropë. As njëra e as tjetra nuk e vënë në pikëpyetje...

Fahri Xharra: A vret historia?

Nëse e kaluara harrohet,mendoj se ardhmëria do të jetë shurdhmemece, ose ndërprerje e historisë, që vështirë mund të gjendet filli për t'u kapur /ngjit në vendin e këputjes,apo filluar rishtas ( Dedë Mirdita ). Unë prapë qëndroj pas asja që historia vret...

Fahri Xharra: Ardhmëria kombëtare në pikëpyetje

Isha në mes të shkrimit :  “Paratë e Erdoganit janë antishqipatrizëm” (fxh ) dhe videos disa minutëshe për civilizimin Danubian , mbi 7000 vjet të vjetër; dhe ndër kohë e lexova edhe këtë: “Shqiptarët kanë qenë gjithmonë tepër pro-amerikanë. Kosovarët e çmojnë thellësisht intervenimin e NATO ...

Fahri Xharra: Pjetër Budi - enciklopedia kombëtare

“Katër shekuj me pare, ndodhi nje skene tmerri, si ne filmat me horror: mbytja ne Drin nje mbytje e pakuptimte dhe krejt e dyshimte, e nje Heroi te veprimit dhe mendimit kombëtar, Pjetër Budit. Kapërcehet kështu rasti alibik i aksidentit, po te kemi parasysh ...

Fahri Xharra: Frang Bardhi i bardhi i kombit

Kur më 1631 boshnjaku Tomko Marnavici kishte botuar një libërth ku pretendonte se Skënderbeu nuk ishte me origjinë shqiptare, por boshnjake, madje nga familja e Marnaviçëve: kjo rrethanë i jep veprës  së Frang bardhit një frymë të mprehtë polemike dhe një stil...

Fahri Xharra: E shenjta Nëna Tereze!

Oh! jo se mungojnë të dhënat! Por sepse mjaft t’i drejtoheni çfarëdo burimi dhe do shihni si përplasen dhe si bien ndesh mes tyre tërë pohimet, aq sa është me të vërtetë për të ardhur keq. Një udhëtar vete e ju thotë se shqiptarët janë populli më mikpritës në botë, dhe ...

Fahri Xharra: Serbët vajtojnë, Kosova pa turq

Oj mrekulli e mashtrimit ,si ke ditur t`iu përshtatesh aq mirë e bukur serbëve? Si munden këta njerëz  “syrin me lot” e “ gojën plot vajë “ të vajtohen për diçka që ata e shkruajnë nuk është aspak e vërtetë ? Këte që do e lexoni duke shkuar më poshtë e kanë lexuar me mijëra...

Fahri Xharra: Elbasan i bukur, “ Zemra “ e Sërbisë!

Qyteti i Elbasanit ndodhet në Shqipërinë e Mesme. Ai shtrihet në fushën e Elbasanit, në krahun e djathtë të rrjedhjes së mesme të lumit Shkumbin, i rrethuar në lindje nga Krasta e Madhe dhe e Vogël, në veri dhe veriperëndim nga kodrat e Ullishtave, në perëndim nga ...

Fahri Xharra: Pellazgët dhe Jeronim de Rada

Romantiku i mirënjohur  francez  Aleksandër  Dymasi, duke e pasur parasysh figurën universale të De Radës, me të drejtë do ta quante “Dante  të  Shqipërisë”. Një adhurues tjetër i De Radës, bashkëkohaniku, po ashtu  francez, Lamartini, më mirë se askush tjetër diti që  me pak fjalë të spikasë kontributin ...
Kryesore