Dedë Preqi: Fluturon apo nuk fluturon veza?

Sa herë që loznim lojën fluturon, fluturon, gjithëherë e shfrytëzonim edhe objektin që nuk fluturonte në realitet, që motivet në këtë rast nuk vijnë nga një aspekt i drejtë shoqëror, por këto janë shprehje të demokracisë  dhe e asaj që del nga ana e shpirtit të lodhur, që bëhët ...

Dedë Preqi: Ç'thotë halla nga Sangalla

Rastësisht, edhe halla e muar rrugën e mërgimit,  jo për të ikur nga atdheu i vet për ndonjë telashe, por për të jetuar më mirë me familjen e saj të ngushtë, e cila kishte mbetë e vetme në shtëpi. Kush të kujdesët për të, edhe pse ajo i kishte gjashtë djem e tri vajza, të gjithë kishin krijuar familje...

Dedë Preqi: Magjitë e Serbisë - Kosova prapa historisë

A nuk janë bindëse të gjitha ato dëshmi dhe materiale, që faktikojnë realitetin  dhe situatën e popullatës së Kosovës si dhe të kaluarën e saj, që nuk ka gjë më ç’njerëzore se ti mbulojmë faktet, dëshmitë dhe realitetin e përjetimit të këtij populli, i cili akoma e përjeton një padrejtësi...

Dedë Preqi: Me çka të mburret një qeveri...

A do kemi arsytime që të besojmë në marrëveshjet në mes Kosovës dhe Serbisë, kur minstri i punëve të jashtme të Serbisë, Ivica Daçiç, u këcënohet shqiptarëve të Luginës së Preshevës, Bujanovcit dhe Medvexhës, se nuk u lejohet të formojnë Asosacionin e Komunave Shqiptare, ndërsa për serbët ...

Dedë Preqi: Kush Kosovën e bën ferr

Në cilin shekull jetojmë, në atë të gurit, apo të bungut, në kohën e qarrit, apo të shqiptarit, tri të parët e kan kaluar kohën e vet, ndërsa ky i fundit po e vërteton se nuk ka shkuar shumë largë. Pse Kosova dhe qytetarët e saj ballafaqohen me mungesën e energjisë elektrike, apo gjitha këto janë lojra ...

Dedë Preqi: Të pa gjeturit, çështje e pa gjetur

Të mendohet fare mirë se janë të rënda ndjenjat e dhimbjet njerëzore, gjegjësisht edhe ato të popullatës shqiptare të Kosovës, për të pagjeturit e familjarëve të tyre nga lufta e fundit, të cilët i vrau e i masakroi regjimi serb në trojet e veta, të cilët dhe i zhdukën dhe sot e kësaj dite nuk janë gjetur...

Dedë Preqi: I huaj në mërgim, jo në atdheun tim

Athua për shkak se e ndjejnë vetën të lodhur, të molisur dhe të zhgënjyer, sa që tanimë nuk do ti mjaftonin fuqitë e tyre të shterrura, për ti dhënë edhe një kritikë, apo vërejtje të merituar atdhetarëve të vet. Dashuria aq e fuqishme që përjetohet për atdheun dhe të afërmit nuk mund të...

Dedë Preqi: Shteti pa perspektivë dhe drejtësi

Demokracia në Kosovë e filloi evulucionin e vet shumë herët, por gjithherë me  derdhje gjaku e ngjarje të tmershme, të përjetuara nga populli shqiptarë. Kur fillojmë këtë koment, duhet të theksojmë se linja e kësaj rruge del në sipërfaqe disi e dhimbshme, kur në Kosovë, edhe pse në vitin ...

Dedë Preqi: Soditje rreth librit të Adem Zaplluzhës

Duke shtegëtuar nëpër kopështin e librave të poetit Adem Zaplluzha, me dashje shfletuam librin e radhës 128 me poezi të quajtur „ Rrugës qante një stërqok“. Sëcili lexues do të pyeste,  nga janë të gjitha këto vepra të dendura, apo ku i merr autori motivet dhe vullnetin ...

Dedë Preqi: Sa i rëndësishëm je...

Njeriu mendon se është i rëndësishëm në jetën e vet, jo për t’ia bërë qejfin vetës, por njeriu është mjeshtri i kësaj bote (pas atij që e ka  krijuar),  i cili me mendjen dhe duart e veta, arriti të ndërtojë çdo gjë në këtë botë, gjithë atë që ka nevojë njeriu për jetën e vet dhe pastaj, atë ta shkatërrojë shumë...

Dedë Preqi: Femra guximtare dhe më parlamentare

Jo, për të ekzagjëruar rrolin e femres, por për të vuar në fokus funksionin e saj të rëndësishëm në jetën shoqërore dhe politike të femres në Kosovë. Promotoret që funksionojnë në mënyrë aktive në Parlamentin e Kosovës, dhe në përqëndrimin e situatës dhe problemëve të popllatës në  vend...

Dedë Preqi: Mjerimi, prodhim i vendit tim

Fatkeqësi e madhe për atë popull,  i cili kur manëfund ditët e ëndërrës së tij erdhën, dhe ngecët mbrapa për të bërë ndryshime, nga ato të cilat i kishte pritur, nga ato të cilat i kishte ëndërruar me vite! Mjerimi nuk e krijon njeriun, por njeriu e prodhon atë, i cili i vërbon njerëzit dhe synimet...

Dedë Preqi: Nuk lejohet të cënohet toleranca fetare

Ne shqiptarët është e drejtë që besimtarët katolik dhe musliman të quhemi mes veti „vëllezër“, kështu dhe është dhe duhej të ishte, sepse jemi vëllezër të një gjaku, të një gjuhe dhe diç më tepër… Nuk mjafton të mbajmë ligjerata e teori të neveritshme për gjenezën tonë, traditat dhe kulturën...

Dedë Preqi: Të tjerët nuk kanë mëshirë

S’ka ndonjë variantë tjetër se UçK-ja, të kalojë nëpër një sitë, që të kullohet, apo të sitohet nga ndonnjë gjykatë speciale, e cila është e konstruktuar dhe planifikuar posaqërisht për krimet e saj, nga të bëmat individuale, apo kolektive gjatë luftës së fundit në luftën ndaj okupatorit serb në Kosovë...

Dedë Preqi: Adem Zaplluzha - ''Dritaret e verbëta''

Sëcili njeri ëndërron thesarin e vet, duke dashur ta ketë, i bindur se atij përsoni do ti printe fati dhe një ditë do ti numëroj monedhat e fituara. Por thesari është i lidhur me diçka tjetër dhe plotësimi i dëshirave është i tëri i pa mundur, sepse jeta ka shumë ura dhe rrugë që duhet të kalohen...

Dedë Preqi: Bombat e Zaevit...

Sa herë që thyhet qerrja, thotë populli ka rrugë të ndryshme, por me rastin e Kumanovës, që u ekzekuatuan me dhjetra shqiptarë dhe dhjetra të tjerë u plagosën nga forcat e policisë dhe ushtrisë sllavo-maqedone, nuk ka rrugë dhe alternativë tjetër, vetëm se...

Dedë Preqi: Jo Maqedoni, por përçudëni!

Është koha e fundit e veprimeve të Serbisë dhe Maqedonisë, që ta tregojnë vetën në rrugën e demokracisë dhe civilizimit njerëzor, duke i pranuar një ditë publikisht mëkatët e tyre fashiste dhe ti korigjojnë gabimet e vazhdueshme ndaj shqiptarëve. Njëkohësisht duhet...

Dedë Preqi: Fëmijët kanë tipare engjëllore

Në shumë vende të botës fëmijët janë të lënë pas dore, ose shfrytëzohen në mënyra të ndryshme… Gjithashtu, fëmijët janë të terrorizuar dhe derigjohen nga padronët e tyre, të cilët përdoren si skllav dhe mund të kthehen edhe në mallra kontrabandimi. Ky fenomen do të merr përmasa ...

Dedë Preqi: Dinjiteti nuk varet nga Qosjat e Klosat

Këto diteve të fundit ka lavërdi të ndryshme të shkrimeve, por edhe të opinioneve, të cilat flasin për tragjedinë kosovare dhe në gjitha format e mundshme disa njerëz po përpiqen ta hipnotizojnë opinionin vendës dhe më gjërë për realitetin kosovar, sepse ngjarjet janë të lidhura me këta ...

Dedë Preqi: Kryevepra e krimit serb në Kosovë

Sa herë që vie kjo datë, ngërthenë në vete odisejadën e paharrueshme të masakres së Mejës dhe Korenicës, si dhe tragjeditë tjera të popullatës shqiptare në Kosovë.  27 Prilli i vitit 1999, ishte një datë e kobshme që shënohet me ngjyrë të kuqe, nga gjaku  i bijave dhe bijve të Kosovës...

Dedë Preqi: Statusi i veteranit, çdo luftëtar

Ndërkaq, Luftën e Ushtrisë çlirimtare të Kosovës, nuk mund ta mohon askush, sepse kjo ushtri çlirimtare  ishte opsioni i fundit, që ti thotë mjaftë, durimit dhe dhunës serbo-sllave në këtë vend. Nuk mund të thëmi se luftat janë zgjedhje të problemeve njerëzore, të cilat shkakëtohen shumë lehtë...

Dedë Preqi: Shkencëtari Arianit Preçi

Arianit Preçi, i lindur me 17.o9.1976 në Prishtinë, nga babai Lekë dhe nëna Marie, me preardhje  nga fshati Doblibare (Balldrin), nga komuna e Gjakovës, por vendlindja e Arianiti është Prishtina, aty ku i muar edhe mësimet e para në shkollën fillore „Naim Frashëri“ në Prishtinë...

Dedë Preqi: Kosova nuk kryen detyrat e shtëpisë

Jeta i ka përgjegjësitë e veta dhe problemet e saj duhet të zgjidhen si detyra, të cilat i përmbushin normat konkrete të njeriut në kohë të lira dhe të vështira, për plotësimin e kërkesës së çdo momenti, duke e formuar fatin e tij si një krijesë e lirë në këtë botë. Ata që e cënojnë dhe e përdhunojnë ...

Dedë Preqi: Ku po shkon rini?

Çdo gjë dukej si jo e vërtetë, çuditshëm, si në ëndërr, dhe në ëndërr ende nuk mund e besonim se në këtë mënyrë duhej të shprazët Kosova nga rinia e vet, sepse shumë shpesh në këto vitët e fundit kjo rini është mashtruar dhe e zhgënjyer nga ëndërrat e qeveritarëve të vet. Ne ëndërronim...

Dedë Preqi: Nëse protestat eskalojnë

Humba e ndjenjës së subjektit njerëzorë në çdo shoqëri demokratike dhe njerëzore eskalon për një qëllim të caktuar, kur njeriu e përjeton vehtën si mjet, apo lodër e fatit të vet në shoqëri. Prandaj, protestat janë zëri i popullit dhe pakënaqësia e tyre ndaj të padrejtave, apo ndryshimit të...

Dedë Preqi: Për shkak të pleshtit s'digjet jorgani

Sa vështirë e patëm ne shqiptarët me ardhë deri te pragu i lirisë dhe demokracisë, që ti qelim sytë si komb i lirë dhe të shkoqëmi  njëherë e përgjithmonë nga robërija shekullore.  Meqenëse, kjo do të ishte formula më e përsosur, me të cilën mundet një pupull të mëkëmbët dhe zhvillohet...

Dedë Preqi: Maskat dhe doktrinat

Demokracia nuk është një qështje e re, apo si një akt i një deliri, që ka refleksione të pa efektshme, njëkohësisht ato nuk shpalohen tani, me shpejtësinë e rrekullisshme të shthurjes, apo kapituj të një politike, që më shumë se nga askush dhe nga asgjë tjetër është bërë shkak i vetëvdekjes...

Dedë Preqi: Terroristat e ''paqes''

Ekzistojnë mjaftë shembuj te shqiptarët, të cilat dëshmojnë se e keqja mund të tejkalohet, acarimi mund të zbutet, dhe njeriu mund t’i  ruaj gjurmët e lirisë së tij shpirtërore, madje edhe në ato kushte tmeruese të shtypjeve psikike dhe fizike. Ne shqiptarët i përjetuam shumë luftëra...

Dedë Preqi: Qeveri me perçe në ballë

Ky vit po ik, populli i Kosovës po orvatët nga gjitha anët për t’i kryer obligimet e veta, duke përgaditë ndonjë dhuratë për familjet e tyre, sa do pak modeste për festat e fundvitit, posaqërisht për fëmijët, të cilët presin më shumë se gjithkush tjetër, sepse janë dashamirët më të mëdhenj...

Dedë Preqi: Drama ka filluar

Është fakt se politikbërja e politikanëve  në Kosovë, bëhët fjalë më shumë për një përzierje e thash e thënmëve, se sa e një politike të mirëfilltë, duke u bazuar në rrezulltatet e tyre të gjithanshme, sidomos në kohën e fundit, ku zhvillohet  një ngjarje e madhe e një ngërqi politik në mes pative ...

Dedë Preqi: Kacafytja e minjëve

Këto raste jo të zakonshme, me seriozitetin e tyre jo të sinqertë, u afrohen vetëm atyre formave të interesave partiake dhe klanore, të cilat nuk kanë të bëjnë me interesin e popullit dhe shtetit të Kosovës. Sëcila parti  në Kosovë,  deri më tani nuk tregon arsye dhe seriozitet të mirëfilltë të besojmë në ...

Dedë Preqi: Kush po e shkel verdiktin e popullit

Në krizë të padyshimtë është platforma politike e Kosovës, e cila në labirinthin e ngarendjeve të ethshme po lansohen në skenë të hapur, shpesh pa asnjë shije, argumente e elemente amorale politike, ide e opsione për të zgjedhë qështjen e ngërqit të qeverisë së re të Kosovës. Për këtë duhet të ...

Dedë Preqi: Zhgënjimi që nuk paguhet me asgjë

Ditëve të fundit dëgjojmë dhe shohim nga mjetet e informimit se Misioni i EULEX-it, është korruptuar në Kosovë dhe si duket  është zënë me pelë përdore. Po, shikuar drejt, populli i Kosovës këtë e ka ditë edhe më herët, por korrupsioni si një element negativ në shoqërinë kosovare është bërë ...

Dedë Preqi: Zgjedhjet, opsion i padëshiruar

Kriza politike që e ka vërshuar shtetin e Kosovës, nuk është vetëm një ngërq politik, por një kompleks kozmopolit, të cilin ky vend nuk e ka imagjinuar. Mendimet tona shpesh herë, duke rikujtuar të kaluarën e humbin qëndrimin, dhe kjo e sotmja në këto rrethana  ia shtojnë barrën e ...

Dedë Preqi: Jacobson, mirë na mëson

Duke parë ngërqin politik dhe krizën që e ka kapluar Kosovën, ambasadorja e SHBA-ve, në Kosovë zonja  Tracey Jacobson, i porosit liderët politik të vendit: „Lëni dallimet menjanë dhe krijoni Qeverinë dhe Kuvendin“. Kjo porosi  nuk është e pa kuptueshme dhe e pa qartë për liderët politik të ...

Dedë Preqi: Promovim libri nga diaspora

Njeriu i cili bëhët i vetëdijshëm për përgjegjësinë kombëtare, ai shfaqët kudo në madhështinë e kombit të vet, pse jo edhe në mërgatë, atje largë, ku e kanë shtyer valët e jetës. Thuhet se, njeriu me vuajtjet e veta i afron tjetrit të krijojë diçka më të mirë në të ardhmën e tij, sepse duhet të mësojmë se...

Dedë Preqi: Valëvitja e dykrenares

Në shpjegimin e përjetimit të lojës së UEFA, në mes kombëtarës shqiptare të Shqipërisë dhe asaj të Serbisë, nuk do shumë koment një ngjarje aq e turpshme, që u shkakëtua nga ana  serbe, kur vetëm se valonte flamuri shqiptarë mbi fushën e lojës, u shkakëtua një rrëmujë dhe shpërthim ...

Dedë Preqi: Qeveria e dështuar

Kjo qeveri duhet të ik, sepse iu kanë sosë tulat e gomarit, dhe gjendja e vendit arriti nivelin më të ulët të standarteve jetësore në rajon. Populli lëviz vetë i pa varur për t’i kryer obligimet e veta, dhe me ato të ardhura që i fiton vetëm bukën e gojës a mund e siguron, ndërsa ai që nuk ka fare të ardhura ...

Dedë Preqi: Argatët e dreqit

Ka do që e nisim brazdën, për vete e kemi për mirë edhe për keq, por kjo brazda e fundit që nuk mundet të lakmohet dhe as të pëlqehët për mirë, një situatë e tillë e Kosovës, ndikimi i një politike qoroditëse, vendin dhe popullin e këtij vendi e nëpërkëmbë dhe po i jep kahe të pa shpresë...

Dedë Preqi: Engjëll I. Berisha - ''Martirët e Korenicës''

Përmes kësaj Monografie dhe shumë librave të tjerë me përmbajtje të dhimbshme e  historike, ndryshe nuk mund të dëshmohen gjitha ato tragjedi, masakra dhe pësime shqiptare nga aparatura e regjimit serbo-sllav të Millosheviqit. Prandaj, ky qëndrim ndaj tyre e nxitë ngarkesën e kujtesës ...