Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (4)

Rasti më i volitshëm për J. J. Norwich do të kishte qenë që në tërë kohën e luftimeve bizantine të mos e “harronte” faktorin shqiptar, i cili po detyrohej që “të nxirrej” nga “vdekja e sigurtë” në këtë mizori luftimesh fetare në të tri kontinentet, krahas tre armiqëve tanë më të mëdhenj ...

Qazim Namani: Projektet Ekspansioniste Pansllaviste

Në shekullin XVIII Rusia fuqizohet duke u bërë faktor i rëndësishëm në skenën politike dhe ushtarake të Evropës e sidomos në Gadishullin Ilirikë...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (3)

Siç e kemi vënë re në shkrimin pararendës, një histori më komplete, majft voluminoze, më të organizuar dhe më mirë të ndarë në pjesë, na e jep John Juluis Norwich, “Bizanti-Shkëlqimi dhe rënia e një perandorie, 330-1453”[1]. Norwich shkruan me një stil të thjeshtë e terheqës, duke studiur ...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (2)

Për shkak të dhunës së paskrupullt mbi ilirët, pra shqiptarët, armiqtë më të padryshueshëm ishin fqinjët e afërt: grekët, serbët dhe bullgarët. Dhuna e tyre ishte e njëjtë dhe e ashpër: antishqiptare. Historiku i këtyre veprimeve është thurur nga baladat popullore, që nuk janë marrë direkt nga ...

Brahim Avdyli: Armiqtë më të rrezikshëm (1)

çështja shqiptare është çështje e madhe kombëtare në Ballkan. Kombi shqiptar është njëri prej kombeve më të lashtë të Evropës. Ai ka qenë dhe mbeti një komb liridashës, me ndenja të kulluara të Atdheut e të Kombit, të luftës së pashkëputur të mbijetesës. Në vitet e tij më të liga ...

Ismet Azizi: 88 vjetori i gjenocidit në Sanxhak

Se çka ka ndodhur në luginën e Vraneshit të Sanxhakut jugor në natën ndërmjet 09 dhe 10 nëntorit të vitit 1924 për një kohë të gjatë nuk është ditur asgjë. Shkaqet kanë qenë të ndryshme. Njerëzit që kanë ditë për këtë ngjarje nuk kanë pasur guxim të shkruajnë, të tjerët, ndërsa ata të cilët kanë pasur guxim e kanë pasur të pamundur të bëjnë diçka nga pushteti i ...

Isuf Bajrami: Përpjekjet e Serbisë për ndarjen

Pas takimit të Kryeministrit të Kosovës Hashim Thaçit dhe Kryeministrit të Serbisë dhe ministrit të punëve të brendshme Ivica Daqiçit në Bruksel me kryediplomaten evropiane Catherine Ashton,u tha se është arritur pajtimi,për krijimin e një grupi punues, që do të përgatiste studimin e fizibilitetit për autostradën Prishtinë-Nish.Ministri i Transportit për Serbinë Milutin Mrkonjiq, planifikon ndërtimin e një autostrade nga Negotini përmes Zajqarit, Nishit, Prishtinës, Pejës e deri te kufiri me Shqipërinë ...

Halil Shabani: Delvina dhe Çamëria në kryengritjet e viteve 1910 - 1912

Fillimi i shekullit të XX në përhapjen e mësimit të gjuhës shqipe dhe kryengritjeve të armatosura në mbarë trojet shqiptare ishte një prurje e rilindasve të Kombit Shqiptar. Ajo lëvizje u iniciua edhe në jug të Shqipërisë: nga krijimi i“Komiteteve të fshehta” për shpëtimin e kombit nga Bajo Topulli, Mihal Grameno, Themistokli Gërmenji etj. Krerë të lëvizjes patriotike krijuan në Delvinë në 1908 klubin patriotik “Bashkimi” me qëllim ...

Kadri Tarelli: Fondacioni ''S. Vokshi'', Durrës

Shumë i trazuar dhjetëvjeçari i fundit të shekullit njëzet për ne shqiptarët. Ngjarjet me shpejtësi ndoqën njëra –tjetrën. Përmbysja e diktaturës, tranzicioni i vështirë, ngjarjet e vitit 1997, të cilat mos ardhëshin e mos u kujtofshin kurrë në jetë të jetëve, për asnjë vend e popull të botës. Pak më von, lufta për çlirimin e Kosovës, ngjarja më e trishtuar, por edhe më e bukur e ëndëruar dhe e pritur.Në këto kushte, si këpurdhat mbas shirave të vjeshtës, mbinë parti e ...

Lidhjet diplomatike Shqipëri – SHBA – Angli – Kosovë

Marrëdhëniet Diplomatike të fisit Babamusta mes Shqipëri-Sh.B.A.-Angli-Kosovë e kanë pikënisjen që nga luftërat pushtuese, ku shteti shqiptar luftonte për pavarësi. Në këtë lidhje miqësie 100 vjeçare familja e z. Neki Babamusta ka rivendosur dhe forcuar lidhjet diplomatike shumëpalëshe për demokratizimin e Shqipërisë, avancimin e historisë dhe kulturës shqiptare, zgjidhjen e çështjes së Kosovës me një politikë proamerikane dhe proangleze për të konfirmuar pavarësinë e Kosovës...

Ilmi Veliu: Ilindeni dhe Krusheva janë të shqiptarëve (II)

Arben Llalla -Vebi Xhemaili, e Skender Asani e kanë gabim kur shqiptarët që kanë marrë pjesë në Kryengritjen e Ilindenit dhe Republikën e Krushevës i shpallin tradhetarë, shites armesh e profiteer lufte (gazeta Lajm dhe sajti Zemra Shqiptare) Dokument në gjuhën bullgare i gjetur në Arkivin e Sofjes, i cili fillon me “Hasan Beg Prishtina...” Në kopertinën e fontit shkruan “Bashkëpunimi i VMRO (Bullgare) me Organizatat Revolucionare Shqiptare”...

Ibrahim Hajdarmataj: Kontributi I Malësisë së Gjakovës në Plavë e Guci, 1912

Që në kohët e hershme Plava ka qenë e banuar nga Shqipetarët, por pas Kongresit të Berlinit (1878), Plava i bashkohet Malit të Zi, ku deri në ditët e sotme ka mbijetuar me problemet qe ka pasur.Sot popullsia Shqiptare është në këtë komunë rreth 20% përqind, kryesisht të përhapur në fshatrat Vuthaj, Martinaj, Plavë dhe në Guci. Që nga viti ...

Gëzim Llojdia: Thirrja e e lidërve të emigracionit

Në ndjekje të fakteve historike ramë në gjurmët e librit : Russia, the Soviet Union, and Eastern Europe: A Survey of Holdings at the Hoover Institution on Ëar, Revolution and Peace (Hoover Press Survey, 6) by Joseph D. Dëyer and Revolution, and Peace Hoover Institution on Ëar (Nov 1980).Ky botim në përmbajtjen e tij përfshinë edhe Shqipërinë ku editori në 8 faqet e tij ...

Ilmi Veliu: Ilindeni dhe Krusheva janë të shqiptarëve (I)

Unë si shokë që i kam dhe si kolegë që i respektoj, do të tentoj që në mënyrë profesionale e shkencore tua prezentoj dhe komentoj dokumentet arhivale të Sofjes, Shkupit,Beogradit e Tiranës,që fuqishëm flasin kundër deklarimeve tendencioze e paushale të tyre në gazeten Lajm dhe faqen ,,Zemra Shqiptare,, se shqiptarët në Krushevë kanë qenë tregëtarë  ...

Gëzim Llojdia: Delegatët e Ohrit dhe Strugës, 1912

Në listën e cila paraqet delegatë dhe firmëtarët e aktit madhor të Pavarësisë kombëtare në Vlorë gjenden sigurisht emrat e delegatëve nga Ohri dhe Struga të cilat janë: Zyhdi Bej Ohri, Dr. H. Myrtezai, Nuri Sojlliu, Hamdi Bej Ohri, Mustafa Baruti, Dervish Hima. Mirëpo nga kjo zonë ...

Eroll Velija: 10 perandorite me te medha ne histori

Percaktimi i nje perandorie eshte: Kur nje njesi e vetme ka udheheqje supreme dhe pushtet ne nje zone te madhe territori qe perbehet nga njerez te kombesive dhe etnive te ndryshme. Por, kush kane qene perandorite me te medha te botes, me te pushtetshme, me jetegjata e me te pazakonta...

Ryzhdi Baloku: Matthew Mcallester - krimet serbe kundër shqiptarëve

Në bazë të dëshmive të Isa Balës nga Peja si protagonist i drejtpërdrejtë, që në familjen e vet e kishte përjetuar dramën rrëqethëse, si dhe të dëshmive nga ditari i pa publikuar në dorëshkrim i Riza Locit nga Peja, gazetari britanik Matthew Mcallester që punonte për të përditshmen amerikane ”Newsday”, dy vjet pas përfundimit të luftës në Kosovë, boton librin me ...

Aleksandër Meksi: Kuvendi i Vlorës, pjesëmarrësit në të dhe firmëtarët e Aktit të Pavarësisë

Kuvendi i Vlorës dhe Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë kanë tërhequr gjithnjë vëmendjen e studiuesve por edhe të publikut të gjerë, për rëndësinë dhe përmbajtjen historike, si mbledhja që hodhi themelet e krijimit të shtetit shqiptar, të Shqipërisë së “mosvarme”, siç e thotë vetë Akti Shpalljes së Pavarësisë....

Marrëveshja e mbretit Zogu I me Nikola Pashiçin

Marrëveshja e mbretit Zogu I me Nikola Pashiçin...

Golgota e Shqipërisë - Albaniens Golgatha

Në brigjet lindore të Adriatikut, mezi tri ditë udhë nga Vjena, jeton një popull autokton, i cili gjatë shekujve lufton kundër armiqëve dhe shtypësve të të gjitha llojeve për lirinë dhe pavarësinë e vetë: s h q i p t a r ë t. Mespërmes të gjitha luftërave dhe të gjitha përmbysjeve historike ky popull e ruajti prejardhjen e vetë...

Gëzim Llojdia: Policia e Koçi Xoxes

Duke ndjekur rrugëtimin dhe udhë-përshkrimet e gazetës “Flamuri”. Çështja që përvijohet qartazi dhe hollësisht e mundshme për tu zbërthyer:aleatët e luftës dhe pasqëndrimi me ta. Gjemia lëkundet dhe nga vjen era fillon lëvizjen. Më 3 nëntor 1943 gjejmë aty se KQ i PKSH u ka shpërndarë një qarkore, kuptohet të fshehtë. Fjalitë ku duhej përqendruar...

Pirro Prifti: Beteja e Fush-Kosovës ose koalicioni i fundit shqiptaro-serb

Beteja e Fushë Kosovës është një nga betejat e pakta në të cilën për herë të parë e të fundit 623 vite më parë, shqiptarë e serbë katolikë dhe ortodoksë së bashku me hungazrezë kroatë e boshnjake luftuan së bashku në një koalicion që humbi luftën, dhe që mundësoi osmanët të pushtoni të gjithë ballkanin hap pas hapi, pushtim që u realizua në 1478 10 vjet pas vdekjes së ...

Halim Purellku: Rreth pozitës ndërkombëtare të shtetit shqiptar, 1914-1915

Në këtë punim studimor pozita ndërkombëtare e Shqipërisë gjatë viteve 1914-1915, është trajtuar në suaza të teorisë së sferave të interesit. Gjithsesi se edhe asokohe Shqipëria e shqiptarët kishin peshën relevante, në kuadër të sferave të interesit jo vetëm të Fuqive rajonale, por edhe të Fuqive Europiane. Sepse, vendosja e kontrollit mbi Shqipërinë, dhe shfrytëzimi i...

Gëzim Llojdia: Ali Këlcyra propozoi formimin e K.L.SH.

Në 22 mars pasdreke ,ditën e shtunë 1924 Kuvendi Kushtetues i Shqipërisë futet në një seancë .Mbledhjen kryeson kryetari Eshref Frashëri.Në fillim të seancës lexohen emrat e të zgjedhurve që mungojnë, Ahmet Zogu, Pandeli Evangjeli, Luigj Gurakuqi. Merren në shqyrtim një procesverbal si dhe ...

Dëshmitë e diplomatëve të Tiranës mbi Ilegalen e Kosovës '81

IBRAHIM ÇAVOLLI (1928, Pejë) mësimet e para i mori ne Tiranë, 'ku ishte shpërngulur në moshën dyvjeçare, për të vazhduar Liceun. Me pas do të ndjekë mësimet në shkollën e mesme "Sami Frashri" të Prishtinës. Nga fundi i '45-ës shpërngulet serish në Shqipëri ku do të 'kryeje studimet e larta në Fakultetin Histori-Filologji të Universitetit të Tiranës...

Brahim Avdyli: Serbët, Serbia dhe Kombi Shqiptar

Me qasje të pavërteta ndaj vetes dhe historisë, me aktivitete të paskurpullta dhe tendencë ekstreme e nacionaliste po bëhen aktualisht si “të njohur” serbët dhe Serbia. Bota është mësuar të gëlltisë të pavërtetat e tyre. Na shtrohet pyetja: a ekziston me të vërtetë “kombi serb” apo ai është krijuar artificialisht. Kjo na detyron të shkruajmë edhe njëherë ...

Arben Llalla: Fshatrat shqiptare ortodokse në Maqedoni

Prej disa vitesh u mora me studimet rreth gjetjes së fshatrave në Greqi që dikur kanë qenë të banuar nga shqiptarët ortodoks dhe mysliman. Me kalimin e viteve dhe shtypjes shtetërore shumë prej këtyre banorëve i braktisën këto fshatra dhe disa të tjerë u asimiluan duke u deklaruar grek. Sot në të vërtetë këta njerëz janë qytetar të denjë të shtet grek, por në venat e tyre kalon ADN e gjakut shqiptar që ndoshta një ditë do të ...

Gëzim Llojdia: Fico zi për Wilson, Erebara zi për Leninin, Këlcyra zi për Kosturin

Në parlamentin shqiptar në vitin 1924 është mbajtur zi për tre personazhe krejt të ndryshme me njëra-tjetrën. Reuf Fico sapo ka filluar seanca e pasdrekes ka kërkuar që të mbahen 5 minuta zi për vdekjen e Presidentit amerikan Ëilson .Ndërkaq z.R.Fico ka kërkuar ti dërgohet një telegram në shenjë ngushëllimi familjes. Pas kësaj zie, parlamenti është mbledhur sërish. Jashar Erbera ka kërkuar që të mbahen edhe 5 minuta zi për ...

Halit Xh. Elshani: Filloi gjykimi i grupit armiqsor!

I akuzuari i parë,Antonis Stavros për të fshehur ndrrimin e shpesht të vendbanimit,punoi më emër të rrejshëm edhe si bari i kafsheve.Sot para trupit gjykues të të pestëve,në gjyqin e Qarkut të Pejës të cilin e kryeson gjyqtari Nezhdet Gora,fillojë gjykimi i antarëve të organizatës ilegale të quajtur “Komiteti”Aktpadia të cilin e përfaqeson maxhistri,Halil Kelmendi,zavens i prokurorit publik i gjyqit të Qarkut në Pejë ,fajson...

Halim Purellku: Kolonizimi i shtetasve grek në trevat lindore pas luftës së dytë botërore

Aksioni i ngulitjes (kolonizimit) të qytetarëve grek në Jugosllavi dhe në këtë kuadër edhe në Republikën Popullore/Republikën Socialiste të Maqedonisë, do të thotë edhe në Trevat Lindore shqiptare[1], ka filluar nga prilli i vitit 1948 me strehimin dhe përkujdesjen e fëmijëve të evakuuar, siç thuhej për shkaqe humanitare, nga zonat e luftës dhe për rreth tyre në Greqinë veriore (kryesisht nga Maqedonia dhe Thrakia). Kështu, vetëm gjatë muajve prill dhe maj të vitit 1948 në vise të ndryshme të RP të...

Reshat Avdiu: Leka i Madh ishte pellazgo-dardan

“Unë Aleksandëri, biri i Filipit Mbretit të Maqedonasve, mishërim i Monarkisë, krijues i Perandorisë Greke, bir i Zeusit të madh, bashkëbisedues i Brahmanëve dhe i Pemëve, i Diellit dhe i Hënës, Triumfues mbi Mbretërinë e Persëve e të Medëve, Zot i Botës prej ku lind dhe deri ku perëndon Dielli, nga veriu në jug. Pinjoll i farës së shquar të popujve Ilirik të Dalmacisë, Liburnisë dhe popujve të tjerë të të njëjtës gjuhë që popullojnë Danubin dhe zonën qëndrore të Thrakisë, u sjellë...

Avdi Ibrahimi: Mësuesit e shpellës dhe errësirës

“…Kabashi është fshat i thellë i zonës malore dhe që nga lashtësia ende gjenden themelet e bazilikave, objekteve të kultit, ku popullata e hershme dardane i ka kryer ritualet shpirtërore. . . . Në fshatin malor, Kabash, ekziston manastiri i lashtë, manastiri i "Shën Pjetrit", që në popull njihet si "Kisha e Keqe" e periudhës paleokristiane, shekullit IV-V pas lindjes ...

Halit Elshani: Në prag të 13 vjetorit të Epoesë së UÇK-së...

Ky kushtrim është lëshue në Bruksel dhe është shpernda në Kosovë dhe visët tjera shqiptare,llogaritët fillimi Lufftës të UÇK-ës. Thërasim në luftë dhe në sakrifica...

Arben Llalla: Dëshmi historike për shqiptarët e Kosturit multietnik

Qyteti i Kosturit ndodhet afër kufirit greko-shqiptar, në jug-lindje të Shqipërisë. Ky qytet shtrihet buzë liqenit me të njëjti emër. Në këtë liqen derdhen lumenj të vegjël nëntokësor ...

Enver Rexha: Miti serb për Kosovën

Duke u nisur nga faktet - të dhënat historike, kuptohet se e tërë historia e ekspansionit Osmanë në Ballkan gjatë pjesës së dytë të shekullit XIV dhe atij XV, ka qenë një histori...

Rashit Alidema: Turqia nuk e di historinë e vetë!

Ne na mësojnë, se gjoja Osmanet – kanë dalur prej Azisë së Vogël, të cilët para së t’i fillojnë luftratë, vendosin të hidhen në Evropë; mandej sikur se janë kthyer në vendet e veta të lindjës...

Ilmi Veliu: Shpërngulja e muhaxhirëve shqiptarë nga Sanxhaku i Nishit (1877—1878)

Lidhja e Prizrenit në vendimet e para në Kararname (Librin e vendimeve) kundërshtonte dhe protestonte për shpërnguljen e shqiptarëve nga sanxhaku i Nishit. Në kohën...

Avdi Gjata: Lëvizja e viteve 1981-90 në Kosovë, kthesë e madhe historike botërore

Në ditët tona, njerëzimi është duke bërë një ndër kthesat më të mëdha, më të vështira e më të domosdoshme e cila ka rëndësi të madhe e shumë të veçantë jo vetëm për shqiptarët ...

Xhemaledin Salihu: Presheva në Bonovinën e Vardarit në vitin 1930/31

Presheva është komunë shqiptare dhe aktualisht në jug të Serbisë. Ajo shtrihet në Luginën e Preshevës dhe përfshinë vendbanimet e Karadakut, në perëndim dhe të Rujanit...

Veli Haklaj: Barbarizmat sllave ndaj shqiptarëve

Që nga 17 shkurti 2008 e në vijim, ka filluar të marrë zgjidhje përfundimtare raporti dramatiko-tragjik mes serbëve dhe shqiptarëve. Ky raport u ndërtua përmes një ballafaqimi...
Kryesore