E enjte, 25.07.2024, 11:38 AM (GMT+1)

Mendime

Atdhe Geci: Platforma për Pavarësinë e Çamërisë

E diele, 19.12.2021, 11:57 AM


PLATFORMA PËR PAVARËSINË E ÇAMËRISË

Të paktë janë ata njerëz në Greqi  që nuk e kanë gjyshen apo gjyshin çam ose arbanit. - Aristidh Kola

Nga Atdhe Geci

Kombi ynë ka nxjerrë atdhetarë e burra shteti t? pushk?s dhe t? pen?s. Të dheut tonë janë tre kolosët e Rilindjes Kombëtare Abdyli, Naimi dhe Sami Frashëri. Shqipëria u b? e shquar nga puna dhe p?rpjekjet vetmohuese të dhjetëra e qindra patriotëve shqiptarë. Ata punuan p?r ndriçimin dhe nd?rgjegj?simin e shqiptarve ndaj detyr?s p?r atdheun, p?r gjuh?n dhe historin?. Rilindësit e thonin me zë: Atdheu ynë duhet mbrojtur e zhvilluar në çdo cep të tij. Evropës duhet t´ia themi hapur, ne jemi këtu dhe, jemi gjallë dhe atdheu ynë është,- Shqipëria.

Çamëria shtatëzaninë e mori në Kosovë, shtatëzaninë e ndjeu të gjallë tek nëna në Shqipëri, në udhën për në Çamëri! Shkruante mësuesi dhe patrioti çam Musa Demi, në ditarin e tij, i rënë me tërë familjen kundër forcave shtetërore të Greqisë. Kufiri midis Greqisë dhe Shqipërisë herët a vonë do të jetë në Prevezë dhe më përtej, aty ku ka qenë për 15 mijë vjet më radhë.

Aktualisht, Shqipëria në Greqi ka nën pushtim një teritor sa një Shqipëri, 23 mijë e 500 qind kilometra katrorë tokë dhe det, dhe mbi 4 milion banorë çamë dhe arvanitë. Çamëria Shqipëri është udha në gjuhën e nënës dhe mision i shenjtë për çdo shqiptar. Republika e Çamërisë e shpallur me 30 tetor 2016 në Egzil, është e angazhuar për zgjidhjen e Çështjes së Çamërisë në rrugë diplomatike dhe juridike si rrugë që e lejon demokracia euro–atlantike. Në Evropë nuk ka një popull të dytë sa populli shqiptar që të ketë aq histori të pasur, dhe njëherit, aq histori masakrash dhe gjenocidesh nga fqinjët e saj sa Shqipëria nga Greqia dhe Serbia.

Epiri pellazgjik – Çamëria, është toka dhe vatra e një populli tepër të lashtë, shkruan Straboni. Qysh në paleolitin e hershëm, në Gadishullin Ballkanik, më parë ( Ilirik ), pellazgët qenë i vetmi popull qytetërues, për më se 15 mijë vjet jetë njerëzore. Shqiptarët janë të vetmit trashëgimtarë të gjuhës dhe të gjakut pellazgo-iliro shqiptar.

Çamëria Shqipëri është mision i shenjtë për gjithsecilin shqiptar. Shkëputja e Çamërisë nga Greqia, pa pranimin nga Greqia nuk është e lehtë. Bashkimi i Shqipërisë, me pjesët e pushtuara të atdheut në një bashkështet shqiptar, është i domosdoshëm. Pas rënies së Festim Latos, Udhëtarët e Pavarësisë së Çamërisë nuk do të ndalen për asnjë çmim.

Kombi ynë përherë ka ditë të nxjerrë atdhëtarë dhe prijësa për mbrojtjen dhe lirinë e atdheut. Udha nëpër të cilën do të vemi në Çamëri është përplotë eshtra çamësh të rënë, përplotë eshtra fëmijësh të prerë, përplotë eshtra nënash të dhunuara, përplotë varre monumentesh të përvetësuara e të ndryshuara. Festim Lato, Heroi i Çamërisë, është i pari çam i rënë pas një shekulli burg dhe gjenocid të Greqisë ndaj Epirit të Çamërisë. Vrasja e Festimi Latos në Holandë me 17. 07. 2019, është humbje e rëndë për Republikën e Çamërisë të shpallur në egzil me 30 tetor 2016, nga Kuvendi gjithëshqiptarë çamë dhe arvanitë. Festimi u vra si të gjithë heronjtë e Rilindjes sonë Kombëtare.

Unë e ndjej dhimbjen për vrasjen e Festimit, por, misioni dhe detyrat për pavarësimin e Çamërisë i tejkalon dhimbjet e një të rëni. Pas vrasjes së Festim Latos, Heroit të Çamërisë, heshtja e Shqipërisë dhe e Kosovës për Shqipërinë deri në Prevezë është e pakuptimtë. Shteti shqiptar e ka në Kushtetutë mbrojtjen e tërë teritorit të saj. Kërkesa e shqiptarëve për Shqipërinë deri në Prevezë duhet të hapet.

Teritori i Shqipërisë i quajtur Çamëri i është dhënë në shërbim të paqes Greqisë me protokollin e ashtuquajtur, „Protokoll i Firencës“ i mbajtur në Firencë të Italisë me 16 dhjetor 1913 nga 6 fuqitë e kohës. Asnjë çast, asnjë përpjekje në histori nuk guxon të jetë harruese.

Lufta për Çlirimin e Çamërisë dhe përtej saj do të jetë beteja jonë më e shenjtë në të ardhshmen. Këtë betejë të pakryer për Çamërinë dhe Krahinën e Mollës së Kuqe, na e lanë të pakryer, Lidhja Shqiptare e Prizrenit, Shpallja e Pavarësisë në Vlorë nga Ismail Qemali, rexhimi Komunist i Enver Hoxhës dhe Lufta e Konsultuar e Kosovës në vitin 1999 dhe shumë faktorë të tjerë. Unë kujtoj se standardet e kohës sonë, ligjet e tregut, bizneset, marrëdhëniet kulturore, kërkesat dhe dëshmitë e pareshtura, rritja e cilësisë së demokracisë, akualisht janë e vetmja mundësi historike që në Çamëri të hiqet „Ligji i luftës“ që mban nën pranga dhe në burg zhvillimin kulturor, ekonomik, e arsimorë e kombëtar të Epirit shqiptar, Çamërisë.

Mërgata 3 milionshe shqiptare në Evropë, Amerikë dhe Australi, si dhe çamërit dhe arvanitët brenda në Greqi, do të gjejnë forcë e mençuri për t´i dalë zot vendit të tyre, Çamërisë. Shpallja e Republikës së Çamërisë në egzil nga Lëvizja Kombëtare për Pavarësinë e Çamërisë është një meritë e arritur, e që ndiqet me zili nga shoqatat dhe partitë çame në Shqipëri dhe Kosovë. Por, koha do të jetë antologu më i mirë për ta ndriçuar udhën e së ardhmes sonë në një Bashkështet shqiptar.

Rizënia e gjuhës shqipe në Çamëri dhe gjithandej Greqisë dhe zgjimi kombëtar i çamëve dhe arvanitëve, i vëllëzërve të një gjaku, i thërrasin sot guximshëm Evropës dhe intelektualëve të saj për ta lexuar drejtë e mbarë çështjen shqiptare, autoktoninë e tyre në Çamëri e më gjerë.

Poeti Asio, në librin „Athina e zezë“, shkruan; „Epirin e ilirisë e lindi dheu i zi i Pellazgjisë, i barabartë me perënditë“. Prandaj, nuk falet tokë e perëndisë! Çamëria, merret! Çamëria s´lypet! Shqipëria deri në Prevezë është detyrë dhe qëllim kombëtar për gjithësecilin shqiptarë. Në këtë etapë të zhvillimeve politike në Ballkan e më gjerë rreth Çamërisë e për Çamërinë, ky do të ishte dokumenti strategjik dhe pragmatik për Çlirimin e Çamërisë nga prangat e Shtetit të Greqisë; Kjo platformë kulturore, politike dhe ushtarake është orientimi dhe udha e veprimit për ta bërë Çamërinë të Pavarur.

1. Njohja e Gjenocidit nga Shteti i Greqisë ndaj popullsisë çame prej vitit 1912 – 1945 e këtej.

2 . Njohja e teritorit të Çamërisë nga Greqia prej 23 mijë e 5 qind kolometrave katrorë sipërfaqe tokë, det dhe ujëra.

3 . Lejimi i flamurit kombëtar të Çamërisë në tërë teritorin e saj e në More.

4 . Heqja e „Ligjit të luftës“ me Shqipërinë.

5 . Legalizimi i gjuhës shqipe në tërë Greqinë si gjuhë zyrtare.

6 . Hapja e shkollave shqipe dhe kthimi i çamëve në pronat e tyre.

7 . Lejimi i festave kombëtare.

8 . Marrëdhëniet kulturore të Çamërisë me pjesët e tjera të atdheut.

9 . Njohja Republikës së Çamërisë nga Republika e Greqisë.

10 . Rikthimi i 3 milion çamëve të dëbuar nga tokat e tyre stërgjyshore.

11 . Dëmshpërblimi për viktimat e gjenocidit ndaj popullsisë çame si dhe dëmshpërblimin për pushtimin dhe shfrytëzimin e pasurive të Çamërisë në vlerë prej 950 miliard euro.

Kjo Platformë kulturore e Politike e Republikës së Çamërisë për Lëvizjen Kombëtare për Pavarësinë e Çamërisë tani për tani është e mjaftueshme në veprimtarinë e saj. Çamëria është palca e Atdheut dhe e kombit shqiptar. Çamëria është etni shqiptare që nga pellazgët, ilirët, epiri e këtej. Çamëria është e pandashme nga Shqipëria dhe Atdheu i saj etnik e natyror. Vetëm në këtë mynyrë mund të ndërtohet paqja midis Republikës së Çamërisë, dhe Republikës së Greqisë. Në Evropë nuk ka një popull të dytë sa populli shqiptar që të ketë aq histori të pasur, dhe njëherit, aq histori masakrash dhe gjenocidesh nga fqinjët e saj sa Shqipëria.

Është dëshmuar shkencërisht se, shqiptarët janë të vetmit trashëgimtarë të gjuhës dhe të gjakut pellazgo-ilir. Prandaj, kufiri midis Greqisë dhe Shqipërisë herët a vonë do të jetë në Prevezë dhe më përtej, aty ku ka qenë për 15 mijë vjet më radhë. Aktualisht, Shqipëria në Greqi ka të pushtuar një teritor prej 23 mijë e 5 qind kilometra katrorë, dhe mbi 4 milion banorë çamë dhe arvanitë. Çamëria Shqipëri mbetet mision i shenjtë për gjithsecilin shqiptar.

Atdhe Geci – Hoteli "Sheraton",

Firencë, 23 gusht, 2016

Dortmund - 2021(Vota: 1)

Komentoni
Komenti:

Artikuj te tjere

Florim Zeqa: Kapë njëri e “ç’kapë” tjetri, më i zi i riu se i vjetri! Spartacus Ngjela ne FB: Prisni dhe shikoni, procesi filloi! Enver Bytyçi: Shume gjurme te cojne te ai, Basha! Kalosh Çeliku: Burrëgruaja Adil Fetahu: Pse dhe si u nda Mali i Zi nga Serbia Florim Zeqa: Rreziku nga iluzioni i “forcës” së liderëve tonë! Rexhep Shahu: Askush, asnje media e Tiranes nuk reagoi pse e zhduken memorialin ne nderim te viktimave serbe ne Kukes dhe u be keshtu deshira serbe Fahri Xharra: Prof. Dr. Suzana Golemi në mes të Shkoder loces, krenohet me 500 vjet robërimi turk Hasan Hasanramaj: Kur do të largohem nga të këqijat të cilat kanë marrë përpjesëtime të mëdha?!... Eshref Ymeri: Gary Kokalarit i ka dalë boja si karagjoz Fritz Radovani: Ai ishte! Aurel Dasareti: I stërzgjaturi është një manipulues i deleve të kurbanit Viktor Mërkuri: Suksesi i autokratëve në epokën e populistëve Dedë Preqi: Vetëm një manjak do të thoshte se është gënjeshtër 'Masakra në Reçak' Atdhe Geci: Ribashkimi është vullnet i pandalshëm i popullit shqiptar Reshat Nexhipi: Pse refuzova kandidimin eventual të çmimit në fjalë? Fahri Xharra: Serbët po e vjedhin unin, etnografinë dhe guximin e shqiptarëve që të flasin Ibrahim Kabili: Mbështetje Albinit për dialogun me Serbisë! Florim Zeqa: Republika e Hashimit, Zajednica e Isës apo Republika e tretë e Albinit?! Adil Fetahu: 'Libri i kaltër' tentativë për tkurrjën e autonomisë së krahinave

Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora