Mezzo soprania Enkelejda Shkoza pjesmarrese ne ”Gala Concert” - St.Gallen-Zvicer
| E Diel, 11.01.2009, 11:56 AM |

Lindur në Titranë , Enkeleida Shkoza ka studiuar në Konservatorin e qytetit të saj të lindjes. Trasferuar në Itali në vitin 1995 dipllomohet për kanto në Konservatorin "G.Verdi" të Milanos. Në të njëjtin vit ajo fiton çmimin e parë në Konkursin ndërkombëtar "Lejla Gencer" organizuar në Stamboll.

Më pas, ajo debuton menjëherë në teatrot kryesorë të Italisë dhe Europës. Ka kënduar „Moïse dhe Pharaon“, „L’occasione fa il ladro“, „ la Petite Messe Solennelle“, „Otello“, „Il Viaggio a Reims“ në Festivalin Operistik të Rosinit në Pesaro; „Roberto Devereux“ (Sara) e „Maria Stuarda“ (Elisabetta) në Teatrin Regio të Torinos; „Dom Sébastien roi de Portugal“ (Zayda) në Teatrin Donizetti të Bergamos dhe në Teatrin Komunal të Bolognes me rastin e dyqind vjetorit të Donizettit, Nonché l'Altrapsody „di Brahms. „Madama Butterfly” (Suzuki) e “Il barbiere di Siviglia” (Rosina) në Teatrin San Carlo të Napolit. E ftuar në Covent Garden Londrës për „Rigoletto“ e „Così fan tutte“, kthehet përsëri në staxhionet e tjera të të njëjtit teatër, duke kënduar opera si „Madama Butterfly“, „Dom Sébastien“ dhe para pak kohësh, „ La Dama di picche“ (Polina). Më pas, Enkelejda Shkoza ka patur debutime mjaft të rëndësishme edhe në teatrin e Opéra BastilleParisit (Madama Butterfly dhe prodhimi i ri i „Les Contes d'Hoffman“),në Teatrin Châtelet (Otello di Verdi), Opéra Garnier (Cosi fan tutte),Opéra Monnaie ( La Cenerentola ),Teatro alla Scala di Milano (Petite Messe Solennelle), Semperoper di Dresda (L’Italiana in Algeri), Staatsoper di Vienna (Il barbiere di Siviglia).

 

Enkelejda Shkosa ka bashkëpunuar me drejtuesit më të famshëm të orkestrave, ndërmjet të cilëve mund të përmëndim Colin Davis, Riccardo Chailly, Bruno Campanella, Myung-Whun Chung, James Conlon, Daniel Oren, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Evelino Pidò, Gianluigi Gelmetti, Donato Renzetti, Marcello Viotti, Carlo Rizzi, Vladimir Jurowski.

Nga ekzekutimet e saj mund të dallohen për interpretimin e tyre të shkëlqyer „Requiem“ i Verdit, „Otello“ dhe „Béatrice et Bénédict“ në Barbican Center me Colin Davis dhe orkestrën London Symphony Orchestra, „Les Contes d’Hoffmann“ (Giuglietta), Roberto Devereux Staatsoper di Vienna. Pas çfaqes së  „La damnation de Faust“ (Marguerite) nën drejtimin e Colin Davis Amsterdam (Concertgebouw), Lisbona(Teatro São Carlos), Madrid(Teatro Real) e a Staatsoper di Lipsia (ky prodhim i fundit i ri u bë në versionin koncertal), rikthehet në Amsterdam për „ La Cenerentola “ e „Suor Angelica“ men Riccardo Chailly. Pastaj kanë ndjekur interpretime si „Carmen“ në Opéra di Montecarlo e Monaco të „Baviera“ (Bayerische Staatsoper), „Capuleti e i Montecchi“ në Genova (Teatro Carlo Felice), „Werther“ në Trieste (Teatro Verdi), „Requiem“ i Verdit në Paris, Strasburgo, Bruxelles dhe Trieste. E ftuar në Teatro Lirico di Cagliari për operan „Così fan tutte“ dhe „Rigoletto“, këndon në prodhimet e reja të „Cenerentolës“ në Monnaie të Bruxelles, „Rigoletton“ në Real di Madrid, „Maometto II“ (Calbo) në Strasburgo, Colmar, Mulhouse e Bilbao, „Tamerlano“ në Stamboll. Në Teatro Malibran di Venezia dhe në Teatro São Carlos di Lisbona interpreton ”Roméo et Juliette”. Sërishmi në Lisbonë, këndon „Navarraise“ (Anita) dhe Sinfoninë e Nëntë të Beethoven-it dhe merr pjesë në premierën absolute të „Missa Solemnis Pro Jubileo Domini Nostri Tertio Millennio“ të Menotti-t në Colosseon e Romës. Suzuki në operën „Madama Butterfly“ në Siviglia, Isabella nëI“taliana in Algeri“ në Düsseldorf dhe Treviso, „Maria Stuarda“ në  Teatro dell'Opera di Roma, këndon rolin e Sarës në  „Duchessa di Nottingam“ (Roberto Devereux) në Opéra de Lyon dhe në  Théâtre des Champs-Elysées të Parisit.

Nga rolet që dallohen kohët e fundit mund të përmënden edhe „Madama Butterfly“ në Gran Teatre de Liceu di Barcellona, „L’enfance du Christ „ ( La Vergine Maria ) al Teatro São Carlos di Lisbona, „Il barbiere di Siviglia“ (Rosina) në Teatro Filarmonico di Verona,  „Requiem di Verdi“ në Hamburg dhe Baden Baden. Gjatë vitit 2007 ka kënduar „L’Italiana in Algeri“ (Isabella) në Palm Beach Opera dhe së fundi në Teatro Olimpico di Vicenza.

Me rastin e përvjetorit të Maria Callas-it, këndon „Medea“ (Néris) në Epidauro, „Madama Butterfly“ (Suzuki) në Teatro Municipal di Santiago (Cile) me rastin e 70 vjetorit të themelimit të këtij teatri.

Kontratat e ardhshme parashikojnë „Il barbiere di Siviglia“ (Rosina) në Canadian Opera Company të Torontos, „Aleksandr Nevskij“ në Welsh National Opera di Cardiff dhe rikthimin në Covent Garden të Londrës për „Matilde di Shabran“ (Contessa d’Arco), „Falstaff“ e „ La Forza del Destino“ në Gran Teatre Del Liceu të Barcellonës.

Discografia e saj përmban përmbledhjen e « Il Salotto“ dhe „Otello“ të Rossinit (Opera Rara), „Thaïs“ dhe „Cavalleria rusticana“ (Decca), „Béatrice et Bénédict“ dhe „La damnation de Faust“, inçizuar me London Symphony Orchestra. Së shpejti do të dalë në shitje edhe disku i saj më i ri „ La Straniera “ (Isoletta) nga kompania „Opera Rara“.


http://kosova.albemigrant.com

(Vota: 0)

Komentoni
Emri:
Emaili:
Kodi i sigurise:
Titulli:
Komenti:

Publikime te tjera ne kete kategori: