E marte, 18.06.2024, 02:13 PM (GMT+1)

Përjetësi » Mani

Revista "Shqipëria etnike" Nr. 3/2009

E diele, 11.10.2009, 07:10 PMSHQIPËRIA ETNIKE

Revistë e pavarur tremujore:
informative-kulturore-politike
Për:
-Shqipërinë Etnike në kufijtë e saj
-Riatdhesimin e Shqiptarëve
të dëbuar me dhunë
-Luftëtarët e Rënë të Kombit Shqiptar
Viti X nr. 3/2009 Korrtor-Veror-Frytor- 2009
Çmimi: për Mërgatë: 5 CHF, 3 €, 3 $
për Vend: ( Kosovë-Maqedoni-Shqipëri) 1.50 €
Prokredit Bank- Prishtinë-(Kadri Osmani)
Nr. i llogarisë:1110162085000136
Drejtor: Agim GASHI
Kryeredaktor: Kadri Mani
Zv.Kryeredaktor: Halil Xani
Redaktorpërgjegjës: Adem Berisha
Lektore: Jeta Bytyçi
Kompjuterist: Besnik Mehmeti
Anëtarë Nderi në Redaksi:
Rexhep Bunjaku, Ibrahim D. Hoxha,
Fetah Berisha dhe Ramadan Rexha
Simboli: Qamil Nivokazi
Adresa: "Shqipëria Etnike"
c/o Kadri Osmani             
Kodra e Diellit
Rr. “Mehmet Gradica” nr. 64
10000 Prishtinë
etnike@gmail.com
Redaksia ka të drejtën e redaktimit
e të lekturës të punimeve
Shkrimet dhe fotografitë mund
të kthehen: me kërkesën dhe
shpenzimet e autorit.
________________________
Numri i parë i revistës tonë
"Shqipëria Etnike" doli më 10
Qershor 1999: në 121-vjetorin e Lidhjes
Shqiptare të Prizrenit 1878-1999; prandaj
kjo Lidhje është busulla jonë orientuese

KRYEARTIKULLI

/Në 10-Vjetorin e revistës “Shqipëria etnike” 1999-1009/

KUSH NA PËRKRAHTE E KUSH NA SABOTONTE

Nga Kadri Mani


Në numrin e kaluar, nr. 2/2009, e botuam regjistrin e ndihmave vullnetare me titull: E NDIHMUAN REVISTËN “Shqipëria etnike”, kur në komment u paraqit personi i panjohur për ne, Kalosh Çeliku:


Duam ta dime ne eshte Kadriu patriot apo idiot! (?)


Kalosh Celiku

Kurse ne duam ta dime ne i ka marre botuesi 5 mije euro per botimin e nje numri te kesaj reviste me gabime drejtshkrimore, apo per gjithe numrat qe ka botuar deri tani! Presim pergjigje urgjente per ta ditur ne eshte Kadriu patriot apo idiot! (?)

Përgjigjja jonë në të njëtin vend:

Kalosh Çeliku, kontrolloje fjalorin tënd prej idioti epileptik!?

Kadri Mani

E ndihmuan revistën "shqipëria etnike" është botuar me rastin e 10-vjetorit të revistës 1999-2009 dhe kuptohet se fjala është për krejt atë periudhë, derisa revista botohej në shtypshkronjë dhe shpërndahej në rrjetin e shitjes.
Dhe në vend që të llogariten shpenzimet e mia, syret surrati m'i përmend ndihmat minimale nga të njohurit e mi e nga miqtë tanë-vullnetarë e vullnetmirë!?!
Tash komenti ynë:
Masakruesi i alfabetit tonë të larë në gjak përgjatë historisë, pati paturpësinë për: “reviste me gabime drejtshkrimore,”!?!
Kurse xhevahiri tjetër në vijim:” Presim pergjigje urgjente”!?- është kërcënim i xhandarit gjakatar, paçka se s’është kah ia var torbën kush- Kalë Kaloshit!
Prej nga “dyshimi” i pabazë nga “Celiku”?- ne nuk mund ta dimë përderisa nuk e njohim, pos nëse është nga Maqedonia, i sojit “mysliman” të rinisë së tërbuar të atjeshme, që dolën kundër emërtimit të Institutit Albanologjik “Pjetër Bogdani”?
Revistën “Shqipëria etnike” e pati sabotuar që në nismë vetë Kryesia e Bashkësisë Shqiptare në Zvicër, që njëherit ishte edhe ekipi drejtues: Ahmet Hasani, Alistar Ramadani, Emine Berisha- Tahiraj, Fadil Krasniqi, Hashim Aliqi, Sefedin- Sefa Krasniqi, Shefqet Jashari... ky i fundit po e blente një numër 5- franga, duke lëvizur kokën e duke turfulluar si kali horun: shtrenjt, tepër shtrenjt! Dhe po shtonte: As në Bashkësi nuk mund të angazhohem më, s’kam fuqi!!
Revistën do ta financonte ish- i burgosuri politik Rifat Kafexholli, por me kusht që t’i eliminonim kritikat?- (natyrisht kritikat kundër Qosjes!).
Kërkoja të më zëvendësonte dikush në detyrën e Kryeredaktorit: Ajet Nuro premtoi dhe ia ra pishman sapo e mori vesh se s’kemi para me thes! Socialisti Ismet Shabani premtoi dhe i ra pishman, kur hasi në rezistencë që ta devijonte revistën nga rruga jonë instiucionale!...
Ish shokët e mi të burgut, më fort po i ngjajnë- murgut!
Në të njëjtin vit (1999) kur ne e nxorëm revistën “Shqipëria etnke”, Xhafer Shatri (Shatarovi!), e nxjerr revistën prosocialiste PASQYRA, duke e formuar një “kompani” fianaciare prej 15 vetash, të cilët i ka mashtruar dhe nuk jua ka kthyer paratë!!
Na kanë përkrahë me urime e me bashkëpunime: Haxhi Krasniqi, Ramadan Zaplluzha- Therrë Murizi...
Këtu po e botojmë visoren e të ndjerit Haxhi Krasniqi, me flamurin kuq e zi, me shqiponjën në mes dhe pa yll- KOSOVA:
Fort i ndershmi Zotni Kadri Osmani, Ju përshëndesim përzemërsisht, duke Ju uruar 28 Nëntorin – Festën e Flamurit Kombëtar! Ky Flamuri Kuqezi, valoftë përgjithmonë në Shqipëri, në Kosovë, Maqedoni, Mal të Zi, në Preshevë, Medvegjë, Bujanovc e në Çamëri!
Tye të përqafon, Haxhi Krasniqi.

Më 9 Nëntor 2001

Nuk funksionon ligji, zbatohet vetëm rregullorja e fshatit

Nga Halil Xani

 
Në fshatin Ploshtan në Kalanë e Dodës, shteti është kryepleqësia e fshatit. Në një kohë kur të gjithë gëzojmë se hymë në NATO, në Shqipëri ka fshatra që marrin vendim fshatçe dhe nuk pyesin as për ligje dhe as për institucione shtetërore.
Në Ploshtan të Dibrës, çdo gjë funksionon në bazë të rregullave të fshatit dhe jo ligjeve të shtetit. Fshati zgjidh problemet e banorëve të tij, merr vendime, madje dënon edhe njerëz.
Në fshatin Ploshtan ka ndodhur një mosmarrëveshje midis dy familjeve që banojnë në këtë zonë. Më 28 janar 2008, fshati është mbledhur dhe ka vendosur që t‘i vendosë sanksione njërës prej familjeve, asaj të Miftar Litës, duke e deklaruar fajtore. Kanë vendosur tetë kushte, që duhet t‘i zbatojë familja fajtore. Kushtet janë: të mos marrë ujë në ujin e fshatit për vaditje; të mos marrë pjesë në xhaminë e fshatit; të mos kullosë bagëtia në meranë e fshatit; të mos kalojë as me makinë dhe as më këmbë në rrugët e fshatit; nuk kanë të drejtë të komunikojnë me asnjë bashkëfshatar. Përfundimisht, kjo familje ndalohet nga fshati në të gjitha drejtimet. Ky vendim u mbajt në tri kopje dhe i shkoi për njoftim prefektit të Qarkut të Dibrës, komunës, komisariatit të policisë. Meqenëse vendimi është nënshkruar unanimisht nga të gjithë banorët e fshatit, për kryesinë e Ploshtanit nuk përbën asnjë pengesë ligjore për vënie sanksionesh në dëm të familjes Lita. Kryesia e fshatit i ka dhënë të drejta të pakufizuara vetes dhe ka marrë masa të tilla ekstreme ndaj një familjeje, duke e përjashtuar nga të gjitha shërbimet publike dhe shfrytëzimit të të mirave të përbashkëta. Ndërkohë që konflikti mes dy familjeve mund të zgjidhej në gjykatë. Familja ndaj së cilës janë marrë masat e mësipërme u është drejtuar të gjitha institucioneve shtetërore për të kërkuar ndihmë, madje edhe vetë Presidentit të Republikës dhe Kryeministrit të vendit. Por fshati nuk pyet për shtetin. "Vendimin e ka marrë fshati dhe jo kryesia", tregon me krenari kryetari i fshatit Ploshtan, Muhamet Gjorllaku.
Sipas tij, familja Lita është në periferi të fshatit dhe duhet të zbatojë pikë për pikë vendimin e kryepleqësisë, sepse ata kanë rrugën e tyre, ujin e tyre, nuk kanë punë me fshatin.
Kur e pyesim se a janë interesuar institucionet shtetërore për këtë situatë të krijuar në Ploshtan, ai përgjigjet me bindje se nuk i takon shtetit të ndërhyjë në këto raste. "Qeveria ka punën e saj, fshati funksionon me një rregullore të tij të brendshme, edhe në kohën e Enver Hoxhës. Kjo rregullore është e trashëguar, nuk është e shkruar diku. Familja duhet t‘i kërkojë falje fshatit". Me logjikën e kryetarit të fshatit, Gjorllaku argumenton se fshati tani nuk pyet për shtetin, përderisa shteti nuk u përgjigjet, p.sh t‘u vadisë tokat.
Por ky nuk është rasti i parë i dhënies së një dënimi të tillë në këtë fshat. Në bazë të rregullores së fshatit, e njëjta familje është dënuar në vitin 1998, por me një afat prej tre vjetësh. Ndërsa kësaj radhe, dënimi është pa afat, derisa familja t‘i kërkojë falje fshatit. "Shteti ka ndërhyrë, policia ka ndërhyrë, por shteti nuk ka punë këtu. Edhe unë që jam titullar, fshati më dënon. Për të votuar nuk i ndalojmë", përfundon kryetari i fshatit Ploshtan, i cili mban edhe vulën e shtetit.
Familja Lita i është drejtuar gjykatës, por askush nuk e ka vënë ujin në zjarr për një vendim gjykate. I është drejtuar policisë, por policia nuk i zgjidh dot problemet e këtij fshati, ku rregullat e pashkruara janë më të fuqishme se ligjet. I është drejtuar Presidentit të Republikës, i cili ia ka deleguar Ministrisë së Brendshme si problem për ta zgjidhur, i është drejtuar Kryeministrit Sali Berisha, i cili e ka përcjellë ankesën te prefekti i Dibrës. Ky i fundit i është drejtuar kryetarit të Komunës së Kalasë së Dodës dhe drejtorit të Policisë së Qarkut të Dibrës, që të ndërhyjnë për ndërprerjen e kësaj gjendjeje të paligjshme. Ku nuk është ankuar fshatari i shkretë për këtë vendim, por shteti nuk e ndihmon dot, sepse në Ploshtan vendimet merren fshatçe.
''Fiks Fare'' - Gazeta Shqip

LISTA E PERSONAVE TË VRARË E TË MASAKRUAR NGA FORCAT SERBE NË PERIUDHËN JANAR-SHTATOR 1998
THE LIST OF THE KILLED AND MASSACRED BY THE SERBIAN FORCES AS OF JANUARY-SEPTEMBER 1998

Nr
No    Emri e Mbiemri
Name and surname    Mosha
Age    Vendi
Place    Data
Date
1.        Ali R. Fazliu    44    Prishtinë    14.01.1998
2.        Hysen N. Manxholli    52    Skënderaj    22.01.1998
3.        Avdi R. Neziri    17    Kamenicë    27.01.1998
4.        Mustafë R. Kurti    27    Gllogoc    13.02.1998
5.        Murat Dajaku    ?    Skënderaj    ?
6.        Avdullah B. Nika    46    Gllogoc    14.02.1998
7.        Ismail Behrami        Baks i Poshtëm-Gllogoc    28.02.1998
8.        Behram Fazliu    50    Gradicë-Gllogoc    28.02.1998
9.        Muhamet Islami    70    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
10.        Naser Muhamet Islami    37    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
11.        Ahmet Ahmeti    50    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
12.        Gani Ahmeti    46    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
13.        Ilmi Ahmeti    44    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
14.        Hamëz Ahmeti    44    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
15.        Driton Ahmeti    23    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
16.        Naim Ahmeti    22    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
17.        Basri Ahmeti    19    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
18.        Shemsi Ahmeti    19    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
19.        Lumni Ahmeti    20    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
20.        Elhami Ahmeti    16    Likoshan-Gllogoc    28.02.1998
21.        Bekim Deliu    21    Obri e Epërme-Gllogoc    28.02.1998
22.        Nazmi Sejdiu    24    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
23.        Bekim Sejdiu    23    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
24.        Beqir Sejdiu    37    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
25.        Bedri Sejdiu    24    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
26.        Xhemshit Nebihu    33    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
27.        Rukie Nebihu    27    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
28.        Ilir Nebihu    30    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
29.        Ibish Rama    ?    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
30.        Rexhep Rexhepi    63    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
31.        Beqir Rexhepi    40    Qirez-Skënderaj    1.03.1998
32.        Shaban Murat Jashari    74    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
33.        Zahide Jashari    74    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
34.        Hamëz Shaban Jashari    47    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
35.        Adem Shaban Jashari    42    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
36.        Zarife Bahtir Jashari    49    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
37.        Adile Bahtir Jashari    40    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
38.        Hidajete Rifat Jashari    18    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
39.        Igball Rifat Jashari    13    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
40.        Igballe Rifat Jashari    11    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
41.        Valdete Rifat Jashari    14    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
42.        Selvete Hamëz Jashari    20    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
43.        Besim Hamëz Jashari    16    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
44.        Afete Hamëz Jashari    17    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
45.        Blerim Hamëz Jashari    12    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
46.        Fatime Hamëz Jashari    8    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
47.        Blerina Hamëz Jashari    7    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
48.        Lirije Hamëz Jashari    14    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
49.        Fitim Adem Jashari    17    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
50.        Kushtrim Adem Jashari    13    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
51.        Elhame Jashari    ?    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
52.        Blerim Zenë Jashari    16    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
53.        Bujar Zenë Jashari    12    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
54.        Abdullah Zenë Jashari        Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
55.        Hajzer Zymer Jashari    20    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
56.        Halit Imer Jashari    65    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
57.        Feride Ramadan Jashari    43    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
58.        Qazim Osman Jashari    47    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
59.        Nazmi Zukë Jashari    26    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
60.        Sinan Ramadan Jashari    66    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
61.        Ali Ramadan Jashari    68    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
62.        Beqir Bajram Jashari    43    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
63.        Halil Bajram Jashari    35    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
64.        Sherif Brahim Jashari    47    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
65.        Bahtie Muharrem Jashari    ?    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
66.        Murtez Zymer Jashari    ?    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
67.        Faik Tahir Jashari    30    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
68.        Qerim Husë Jashari    54    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
69.        Salë Hajzer Jashari    ?    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
70.        Isak Feriz Halili    ?    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
71.        Osman Shaban Geci    ?    Llaushë-Skënderaj    5-7.03.1998
72.        Sadik Miren Kaçkini    38    Llaushë-Skënderaj    5-7.03.1998
73.        Miftar Rreci    43    Llaushë-Skënderaj    5-7.03.1998
74.        Fatime Gashi    46    Llaushë-Skënderaj    5-7.03.1998
75.        Gazmend Bajram Gashi    16    Llaushë-Skënderaj    5-7.03.1998
76.        Makfirete Bajram Gashi    13    Llaushë-Skënderaj    5-7.03.1998
77.        Kajtaz Jashari    44    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
78.        Hamit Jashari    65    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
79.        Hamide Jashari    70    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
80.        Xhafer Miftar Syla    36    Tërrnac-Skënderaj    5-7.03.1998
81.        Ali Rrahman Lutani    55    Turiçec-Skënderaj    5-7.03.1998
82.        Muhamet Beqir Miftari    45    Vitak-Skënderaj    5-7.03.1998
83.        Drenicë Sh. Shaqiri    Baby    Burojë-Skënderaj    5-7.03.1998
84.        ?    Fatmir Hoxha    Baby.    Turiqefc-Skënderaj    5-7.03.1998
85.        ?    Ramë Sejdiaj    Baby.    Kopiliq i Poshtëm-Skënderaj    5-7.03.1998
86.        Marigonë J. Vojvoda    Baby.    Llaushë-Skënderaj    5-7.03.1998
87.        ?    ?     Deliu    Baby.    Rrezallë-Skënderaj    5-7.03.1998
88.        ?    Shyqri Deliu    Baby.    Rrezallë-Skënderaj    5-7.03.1998
89.        ?    Sinan Zabeli    Baby.    Rrezallë-Skënderaj    5-7.03.1998
90.        Qerim U. Muriqi    50    Pejë    18.03.1998
91.        Gazmend H. Mehmetaj    19    Gllogjan-Deçan    24.03.1998
92.        Agron N. Mehmetaj    20    Gllogjan-Deçan    24.03.1998
93.        Himë R. Haradinaj    17    Gllogjan-Deçan    24.03.1998
94.        Astrit Xhafer Hadërgjonaj    21    Sllup – Deçan    23.04.1998
95.        Bekë Sefer Hadërgjonaj    23    Sllup – Deçan    23.04.1998
96.        Bekim Sali Aliaj    ?    Hereç – Gjakovë    23.04.1998
97.        Bekim Shefqet Mazrekaj    22    Sllup – Deçan    23.04.1998
98.        Beqë Binak Lokaj    30    Sllup – Deçan    23.04.1998
99.        Gazmend Hasan Ramaj    28    Hereç – Gjakovë    23.04.1998
100.        Hajdar Lokaj     23    Sllup – Deçan    23.04.1998
101.        Hajdar Ramadan Thaçi    26    Hereç – Gjakovë    23.04.1998
102.        Hasan Bajram Tahiraj    ?    Hereç – Gjakovë    23.04.1998
103.        Imer Isuf Lokaj    28    Sllup – Deçan    23.04.1998
104.        Sadik Lush Aliaj    37    Hereç – Gjakovë    23.04.1998
105.        Selman B. Lokaj    48    Sllup – Deçan    23.04.1998
106.        Shefqet Selim Aliaj    29    Hereç – Gjakovë    23.04.1998
107.        Skënder Qazim Hajdari    29    Hereç – Gjakovë    23.04.1998
108.        Tahir Abaz Mazrekaj    36    Sllup – Deçan    23.04.1998
109.        Ukë Misin Shabani    28    Hereç – Gjakovë    23.04.1998
110.        Vehbi Asllan Hasanaj    31    Hereç – Gjakovë    23.04.1998
111.        Veli Noci    ?    Dujakë – Gjakovë    23.04.1998
112.        Xhemajl Mazrekaj    29    Sllup – Deçan    23.04.1998
113.        Edmond Hysni Dabiqaj    22    Prejlep – Deçan    27.04.1998
114.        Haxhë Mustafë Tolaj    38    Prejlep – Deçan    27.04.1998
115.        Sadri Azem Latifaj    35    Prejlep – Deçan    27.04.1998
116.        Bilall Idriz Mazrrekaj    26    Dranoc – Deçan    29.04.1998
117.        Agim Emin Emini    35    Turiçec – Skënderaj    1.05.1998
118.        Asllan Sylë Gashi    26    Vojnikë – Skënderaj    2.05.1998
119.        Meritë Gashi    23    Vojnikë – Skënderaj    2.05.1998
120.        Rabë Gashi    34    Vojnikë – Skënderaj    2.05.1998
121.        Hajdar Osman Morina    59    Morinë - Gjakovë     3.05.1998
122.        Abdyl Duçi    55    Ponoshec– Gjakovë    4.05.1998
123.        Binak Bakri    60    Ponoshec– Gjakovë    4.05.1998
124.        Bekë Sylë Shabanaj    62    Deçan    5.05.1998
125.        Hajdar Halil Kuçi    75    Deçan    5.05.1998
126.        Rifat Sadri Shala    30    Baran – Pejë    5.05.1998
127.        Artim Sejdi Jashari    24    Mitrovicë    6.05.1998
128.        Bahri Fazliu    ?    Prishtinë    7.05.1998
129.        Ilir Konushevci    ?    Prishtinë    7.05.1998
130.        Vehbi Mustafa    65    Pejë    7.05.1998
131.        Agim Ymer Hasanaj    21    Gllarevë – Klinë    8.05.1998
132.        Haki Din Kameraj    35    Lëbushë – Deçan    8.05.1998
133.        Mahmut Daut Kelmendi    60    Balincë – Malishevë    8.05.1998
134.        Nazif Ismajl Kelmendi    50    Balincë – Malishevë    8.05.1998
135.        Ramë Ali Neziri    88    Ponoshec– Gjakovë    8.05.1998
136.        Rexhep Ismet Kelmendi    16    Balincë – Malisheve    8.05.1998
137.        Besim Daut Halilaj    31    Tërdec – Gllogoc    9.05.1998
138.        Sefer Elshani    64    Gllobar – Gllogoc    9.05.1998
139.        Adem Sadik Bajrami    42    Ponoshec– Gjakovë    12.05.1998
140.        Agron Rrahmani    30    Prishtinë    12.05.1998
141.        Avdullah Xhemajl  Rexha    21    Popoc – Gjakovë    12.05.1998
142.        Elmi Binak Morina    50    Vranjakë - Rahovec    12.05.1998
143.        Gëzim Hajdar Duçi    21    Ponoshec– Gjakovë    12.05.1998
144.        Hajdar Idriz Ademi    22    Ponoshec– Gjakovë    12.05.1998
145.        Isuf Hajdari    55    Prishtinë    12.05.1998
146.        Malush Morina    57    Ratkoc – Rahovec    12.05.1998
147.        Mehmet Dulë Dula    24    Ponoshec– Gjakovë    12.05.1998
148.        Milaim Isak Krasniqi    26    Pastasellë-Rahovec    12.05.1998
149.        Murat Isuf Dula    29    Ponoshec– Gjakovë    12.05.1998
150.        Ramiz Avdyl Rexha    28    Ponoshec– Gjakovë    12.05.1998
151.        Sadri Rrustem Neziri    48    Ponoshec– Gjakovë    12.05.1998
152.        Shefqet Selim Rexha    32    Ponoshec– Gjakovë    12.05.1998
153.        Sinan Hazir Rexha    21    Ponoshec– Gjakovë    12.05.1998
154.        Çaush Haxhi Morina    45    Çeskovë - Klinë    13.05.1998
155.        Bajram Sejdi Himaj    ?    Gexhë - Rahovec    14.05.1998
156.        Mehedin Morina    31    Gllarevë – Klinë    14.05.1998
157.        Ymer Kajdomçaj    ?    Xërxë - Rahovec    14.05.1998
158.        Gëzim Miftar Pepshi    ?    Junik - Deçan    15.05.1998
159.        Muhamet Shaban Çitaku    24    Çitak – Skënderaj    15.05.1998
160.        Rifat Çitaku    56    Çitak – Skënderaj    15.05.1998
161.        Xhafer Bekë Kukaj    ?    Junik - Deçan    15.05.1998
162.        Jahir Brahim Shabani    34    Bubël - Malishevë    16.05.1998
163.        Arif Ramademaj    -    Qeskovë-Klinë    17.05.1998
164.        Brahim Demush Morina    45    Rixhevë-Klinë    17.05.1998
165.        Faruk Elezi    21    Gjurgjevik-Klinë    17.05.1998
166.        Qaush Berisha    26    Qeskovë-Klinë    17.05.1998
167.        Ramadan Halil Morina    35    Rixhevë – Klinë    17.05.1998
168.        Sefer Halil Morina    32    Rixhevë – Klinë    17.05.1998
169.        Ajmane Çitaku    95    Çitak – Skënderaj    18.05.1998
170.        Murat T. Berisha    71    Leshan - Pejë    18.05.1998
171.        Ramadan Loshi    67    Padalishtë-Skënderaj    18.05.1998
172.        Ymer Ali Delibeqa    40    Rahovec    19.05.1998
173.        Bajram Osë Osdautaj    66    Isniq - Deçan    20.05.1998
174.        Rexhë Selman Pajazitaj    65    Isniq – Deçan    20.05.1998
175.        Isuf Rexhë Morina    45    Grabanicë - Klinë    21.05.1998
176.        Arben Aziz Halitaj    22    Jashanicë-Klinë    22.05.1998
177.        Bajram Demë Kastrati    60     Zajm - Klinë    22.05.1998
178.        Brahim Ahmet Uka    75    Zajm – Klinë    22.05.1998
179.        Çajup Uka    19    Zajm-Klinë    22.05.1998
180.        Çelë Shaban Desku    41    Kliqinë - Pejë     24.04.1998
181.        Shaqir Rrustem Zeqiri    26    Bokshiq-Klinë    24.05.1998
182.        Zekë Azem Brahimi    70    Bokshiq - Klinë    24.05.1998
183.        Bashkim Ymer Hamza    23    Lubeniq - Pejë    25.05.1998
184.        Brahim Ukë Hamza    64    Lubeniq - Pejë    25.05.1998
185.        Dervish Ukë Hamza    51    Lubeniq - Pejë    25.05.1998
186.        Gani Zeqë Hamza    25    Lubeniq - Pejë    25.05.1998
187.        Haxhi Mehmet Goga (Cacaj)    24    Deçan    25.05.1998
188.        Hysen Daut Alimehaj    40    Lubeniq - Pejë    25.05.1998
189.        Ismet Ukaj    -    Strellc i Ep.-Deçan    25.05.1998
190.        Ramiz Sadik Batusha    22    Baballoq - Deçan    25.05.1998
191.        Rifat Zeqë Hamza    24    Lubeniq - Pejë    25.05.1998
192.        Sadri Komoni    65    Pejë    25.05.1998
193.        Ymer Deli Hamza    53    Lubeniq - Pejë    25.05.1998
194.        Zeqë Misin Hamza    68    Lubeniq - Pejë    25.05.1998
195.        Zoje Kuçi – Selmanaj    70    Rastavicë - Deçan    25.05.1998
196.        Nexhat Sabri Ibërhysaj    27    Deçan    26.05.1998
197.        Feim Gashi    -?    Drenoc - Rahovec    27.05.1998
198.        Përparim Ali Thaçi    21    Landovicë - Prizren    27.05.1998
199.        Sakip Bellaqa    -?    Pataçan - Rahovec    27.05.1998
200.        Tahir Rrustem Kadriaj    75    Rastavicë - Deçan    27.05.1998
201.        Qaush Haxhi Fazlia    38    Bokshiq-Klinë    28.05.1998
202.        Beqir Rrustem Krasniqi    49    Vranoc    29.05.1998
203.        Fazë Zenun Krasniqi    43    Vranoc    29.05.1998
204.        Fidaim Nazmi Berisha    17    Vasilevë-Gllogoc    29.05.1998
205.        Halit Asllani    37    Brovinë-Gjakovë    29.05.1998
206.        Halit Krasniqi    50    Vranoc    29.05.1998
207.        Imer Elez Ukaj    50    Vranoc    29.05.1998
208.        Rexhep Sadiku    -    Nivokaz-Gjakovë    29.05.1998
209.        Sami Bogiqi    35    Llapushnik-Gllogoc    29.05.1998
210.        Fatmir Xhemajli    28    Kopiliq-Skënderaj    30.05.1998
211.        Abdyl Gjonaj (Loshaj)    -    Carrabreg-Deçan    31.05.1998
212.        Adem Ukëhaxhaj    -    Carrabreg i P.-Deçan    31.05.1998
213.        Ahmet Berisha    40    Poklek i Ri-Gllogoc    31.05.1998
214.        Ajmane Balaj    50    Carrabreg i E.-Deçan    31.05.1998
215.        Ardian Haxhi Deliu    18    Poklek i Ri-Gllogoc    31.05.1998
216.        Arif Mahmutaj    44    Strellc-Deçan    31.05.1998
217.        Asllan Bozhdaraj    -    Carrabreg i E.-Deçan    31.05.1998
218.        Avni Adem Përgjegjaj    32    Lumbardh-Deçan    31.05.1998
219.        Besart Dautaj    12    Carrabreg i E.-Deçan    31.05.1998
220.        Blerim Dervishaj    -    Irzniq-Deçan    31.05.1998
221.        Blerim Shishani    14    Poklek i Ri-Gllogoc    31.05.1998
222.        Gala Beli    -    Carrabreg-Deçan    31.05.1998
223.        Hajdar Ukë Ukshinaj    -    Lubeniq-Deçan    31.05.1998
224.        Hajriz Hajdini    45    Poklek i Ri-Gllogoc    31.05.1998
225.        Hamdi Jakup Dautaj    25    Carrabreg i E.-Deçan    31.05.1998
226.        Hate Balaj    60    Carrabreg i E.-Deçan    31.05.1998
227.        Haxhi Metë Cacaj    -    Deçan    31.05.1998
228.        Mehmet Ukë Ukshinaj    70    Lubeniq-Pejë    31.05.1998
229.        Muhamet Hajdini    50    Poklek i Ri-Gllogoc    31.05.1998
230.        Osman R. Tolaj    79    Pobërgjë-Deçan    31.05.1998
231.        Rexhep Pavataj    -    Strellc-Deçan    31.05.1998
232.        Sahit Qorri    55    Poklek i Ri-Gllogoc    31.05.1998
233.        Sefer Qorri    55    Poklek i Ri-Gllogoc    31.05.1998
234.        Shaban Kasumaj    43    Lloqan-Deçan    31.05.1998
235.        Shaban Osaj    72    Deçan    31.05.1998
236.        Shaqir Dobraj    80    Carrabreg i E.-Deçan    31.05.1998
237.        Shkurte Niman Tolaj    70    Pobërgjë-Deçan    31.05.1998
238.        Shyhrete Jeftaj        Deçan    31.05.1998
239.        Tafil Kasumaj    47    Lloqan-Deçan    31.05.1998
240.        Teuta Loshaj    21    Carrabreg i E.-Deçan    31.05.1998
241.        Xajë Kuçi    47    Deçan    31.05.1998
242.        Zize H. Tolaj    75    Pobërgjë-Deçan    31.05.1998
243.        Sherafete Tolaj    ?    Pobërgjë-Deçan    31.05.1998
244.        Arif Mahmutdemaj        Strellc i E.-Deçan    1.06.1998
245.        Bajram Ramosaj    70    Carrabreg i P.-Deçan    1.06.1998
246.        Besim Ukëhaxhaj    -    Carrabreg i P.-Deçan    1.06.1998
247.        Brahim Demaliaj        Strellc i E.-Deçan    1.06.1998
248.        Lavdërim Nitaj    -    Carrabreg i P.-Deçan    1.06.1998
249.        Çaush Çesku    33    Junik-Deçan    3.06.1998
250.        Naser Veli Krasniqi    24    Ratkoc-Rahovec    4.06.1998
251.        Haxhi Fetah Mazrekaj    75    Prejlep-Deçan    5.06.1998
252.        Jeton Dabiçaj    22    Prejlep-Deçan    5.06.1998
253.        Leutrim Esat Aga    3    Gramaçel-Deçan    5.06.1998
254.        Lush Zhubi    63    Baballoq-Deçan    5.06.1998
255.        Shaban Zeqë Mazrrekaj    30    Voksh-Deçan    6.06.1998
256.        Zukë Halil Zejnullahu    45    Llaushë-Skënderaj    7.06.1998
257.        Jusuf Rushiti    57    Suhogërll-Skënderaj    8.06.1998
258.        Muhamet Rushiti    53    Suhogërll-Skënderaj    8.06.1998
259.        Ujkan Uka    55    Suhogërll-Skënderaj    8.06.1998
260.        Ajet Kamber Gashi    44    Bubavec-Malishevë    12.06.1998
261.        Mefail Fejzullahu    33    Velekincë-Gjakovë    13.06.1998
262.        Muhamet Ymer Ukshini    22    Morinë-Gjakovë    14.06.1998
263.        Shkëlzen Sylë Hasani    22    Morinë-Gjakovë    14.06.1998
264.        Ymer Ramë Krasniqi    41    Carrallukë-Malishevë    16.06.1998
265.        Sabri Ahmeti    67    Carralevë-Shtime    17.06.1998
266.        Sadri Thaçi    65    Kramovik-Rahovec    18.06.1998
267.        Blerim Lokaj    23    Prejlep-Deçan    19.06.1998
268.        Arben Kukleci    24    Isniq-Deçan    19.06.1998
269.        Beqë Lokaj    82    Deçan    19.06.1998
270.        Nezir Adem Cacaj    93    Deçan    19.06.1998
271.        Bedri Sherif Sejdiu    43    Poklek i ri-Gllogoc    20.06.1998
272.        Valon Musa Kurti    12    Smolicë-Gjakovë    20.06.1998
273.        Arbnore Sefedin Beqiraj    7    Shaptej-Deçan    20.06.1998
274.        Mire Lataj    80    Deçan    20.06.1998
275.        Nëna e Have Balajt    80    Deçan    20.06.1998
276.        Cufë Balaj    85    Deçan    20.06.1998
277.        Ajmane Dautaj    70    Carrabreg i Epërm-Deçan    20.06.1998
278.        Tafë Malë Cacaj    79    Deçan    20.06.1998
279.        Haxhi Binak Boshtraj    ?    Deçan    20.06.1998
280.        Ramë Isuf Haradinaj    ?    Lubeniq-Pejë    20.06.1998
281.        Shaban Ukë Sejfia    27    Gramaçel-Deçan    20.06.1998
282.        Rexhep Binak Syla     55    Shishman i B.-Gjak.    27.06.1998
283.        Haxhi Hoti    ?    Rogovë-Gjakovë    27.06.1998
284.        Naser Lani    ?    Llaushë-Skënderaj    27.06.1998
285.        Skënder Fejzullahu    24    Zabel i P.-Gllogoc    27.06.1998
286.        Emine Vilaku    50    Komoran-Gllogoc    28.06.1998
287.        Skender Imer Ademi    51    Drenoc-Klinë    28.06.1998
288.        Halit Z. Tolaj    80    Deçan    28.06.1998
289.        Murat  Z. Tolaj     75    Deçan    28.06.1998
290.        Mustafë Z. Tolaj    70    Deçan    28.06.1998
291.        Behar Gojnovci    8    Lismir-F.Kosovë    29.06.1998
292.        Xhemajl A. Mehmeti    50    Hade-Obiliq    29.06.1998
293.        Mentor Dervishaj    21    Hade-Obiliq    29.06.1998
294.        Ismet S. Ukaj    40    Hade-Obiliq    29.06.1998
295.        Ajet Dedinca    43    Lajthishtë-Obiliq    29.06.1998
296.        Jahir Shala    ?    Hade-Obiliq    29.06.1998
297.        Jakup Agushi    35    Drenoc-Klinë    30.06.1998
298.        Mon Rexhepi    90    Drenoc-Klinë    1.07.1998
299.        Gjylë Isufi    80    Drenoc-Klinë    1.07.1998
300.        Haxhi Sylë Ukaj    61    Cerovik-Klinë    2.07.1998
301.        Kadri Sadri Kokollari    30    Budakovë-Suharekë    3.07.1998
302.        Mehmet Sefer Haxhaj    38    Gllarevë-Klinë    3.07.1998
303.        Ali Miftar Hasani    75    Prejlep-Deçan    4.07.1998
304.        Daut Islam Pllana    25    Bardh i Madh-Obiliq    5.07.1998
305.        Tahir Sali Shala    34    Loxhë-Pejë    5.07.1998
306.        Lumni Surdulli    29    Samadrexhë-Vushtrri    6.07.1998
307.        Rrustem Beqir Bruçi    40    Isniq-Deçan    6.07.1998
308.        Enver Tahir Alaj    23    Dranoc-Deçan    6.07.1998
309.        Xhavit Ahmet Qufaj    30    Pejë    6.07.1998
310.        Sadri Arif Kryeziu    40    Suharekë    8.07.1998
311.        Arben Abdyl Ukshini    21    Morinë-Gjakovë    8.07.1998
312.        Blerim Bajram Ukshini    21    Morinë-Gjakovë    8.07.1998
313.        Nezir Halim Elezaj    21    Morinë-Gjakovë    8.07.1998
314.        Sylejman Tafë Abdyli    32    Morinë-Gjakovë    8.07.1998
315.        Ymer ?    ?    Ferizaj    8.07.1998
316.        Shemsije Hoti    69    Pejë    8.07.1998
317.        Brahim Zeka    ?    Skivjan-Gjakovë    8.07.1998
318.        Ali Dibrani    54    Gradicë-Gllogoc    9.07.1998
319.        Ylber Zenel Fanaj    18    Vërmicë-Zhur    10.07.1998
320.        Albrim Zaim Fanaj    19    Vërmicë-Zhur    10.07.1998
321.        Selman Zhujë Morina    58    Loxhë-Pejë    11.07.1998
322.        Rexhë Haxhi Morina    34    Loxhë-Pejë    11.07.1998
323.        Ryve Morina    80    Loxhë-Pejë    11.07.1998
324.        Jashar Haxhia    ?    Loxhë-Pejë    11.07.1998
325.        Cyme Zeka    ?    Loxhë-Pejë    11.07.1998
326.        Zekë Shala    79    Loxhë-Pejë    11.07.1998
327.        Xhemajli Avdi Bytyçi    24    Peçan-Suharekë    13.07.1998
328.        Muhamet Rrustem Krasniqi    26    Peçan-Suharekë    13.07.1998
329.        Isuf Hysen Ymeraj    ?    Isniq-Deçan    13.07.1998
330.        Vllaznim Avdyl Jetishi    20    Brekoc-Gjakovë    13.07.1998
331.        Ali Rrustemi    ?    Babaj i Bokës-Gjakovë    14.07.1998
332.        Adil Hasanaj    83    Smolicë-Gjakovë    14.07.1998
333.        Ramadan Ukë Hajdaraj    22    Strellc i Epërm-Deçan    14.07.1998
334.        Artan Nezir Qorraj    18    Carr. i Poshtëm-Deçan    15.07.1998
335.        Rexhë Sadik Qorraj    39    Carr. i Poshtëm-Deçan    15.07.1998
336.        Enver Hasan Avdimetaj    29    Strellc i Epërm-Deçan    15.07.1998
337.        Miftar Ali Bajraktari    46    Isniq-Deçan    15.07.1998
338.        Nazmi Xhemshir Ukësmajli    30    Jezerc-Ferizaj    16.07.1998
339.        Raza Reshat Palushi    12    Budakovë-Suharekë    17.07.1998
340.        Bujar Jahir Buzhala    19    Budakovë-Suharekë    18.07.1998
341.        Gani Paçarizi    ?    Lubizhdë-Malishevë    18.07.1998
342.        Vlorë Musë Zogaj    16    Mleçan-Malishevë    18.07.1998
343.        Tefik Vuniqi    17    Vërshec-Lipjan    18.07.1998
344.        Tafil Nuhi Zyberaj    33    Drenoc-Rahovec    18.07.1998
345.        Emine Hamdi Krasniqi    21    Drenoc-Rahovec    19.07.1998
346.        Hashim Halit Ejupi    20    Zym – Opojë    19.07.1998
347.        Zyrafete Krasniqi    27    Drenoc-Rahovec    19.07.1998
348.        Ibrahim Popaj    82    Bellacerkë-Rahovec    19.07.1998
349.        Ziza Popaj    70    Bellacerkë-Rahovec    19.07.1998
350.        Hatixhe Qemajl Hondozi    40    Rahovec    19.07.1998
351.        Tahir Brahim Hasani    80    Klinë e Ulët-Skënderaj    20.07.1998
352.        Haxhi Shaip Sharku    42    Rahovec    20.07.1998
353.        Ali Percaj    ?    Rahovec    20.07.1998
354.        Fatime Sinan Abazibra    56    Rahovec    20.07.1998
355.        Ramadan Qerim Abazibra    58    Rahovec    20.07.1998
356.        Magbule Abazibra    22    Rahovec    20.07.1998
357.        Emsale Ilijaz Shala    30    Rahovec    20.07.1998
358.        Abdullah Bugari    37    Rahovec    20.07.1998
359.        Sakip Mehmed Bugari    55    Rahovec    20.07.1998
360.        Gruaja e Hysen Bugarit    58    Rahovec    20.07.1998
361.        Hasan Shtavica    ?    Rahovec    20.07.1998
362.        Faik Zija Sylka    47    Rahovec    20.07.1998
363.        Fatime Hysen Bugari    24    Rahovec    20.07.1998
364.        Agim Kelmendi    22    Rahovec    20.07.1998
365.        Sahit Haxhihamza    71    Rahovec    20.07.1998
366.        Hazër Selman Rexha    67    Rahovec    20.07.1998
367.        Drita Beqir Rexha    24    Rahovec    20.07.1998
368.        Hamide Popaj    70    Rahovec    20.07.1998
369.        Ibrahim Adem Cena    51    Rahovec    20.07.1998
370.        Agim Binak Qela    37    Rahovec    20.07.1998
371.        Ferat Ismail Daka    56    Rahovec    20.07.1998
372.        Baki Sejdi Shtavica    35    Rahovec    20.07.1998
373.        Xhafer Nurkasa    29    Rahovec    20.07.1998
374.        Destan Salih Sharku    39    Rahovec    20.07.1998
375.        Selami Tahirama    35    Rahovec    20.07.1998
376.        Xhemajl Mahmut Rama    41    Rahovec    20.07.1998
377.        Qemajl Zija Sylka    55    Rahovec    20.07.1998
378.        Eqrem Rexhep Sylka    42    Rahovec    20.07.1998
379.        Nesim Rexhep Sylka    36    Rahovec    20.07.1998
380.        Baki Abaz Shehu    35    Rahovec    20.07.1998
381.        Ramadan Destan Vuqiterna    66    Rahovec    20.07.1998
382.        Hasan Mustafë Kafexhiu    70    Rahovec    20.07.1998
383.        Bekim Hasan Bugari    27    Rahovec    20.07.1998
384.        Muharrem Mehmed Kadiri    55    Rahovec    20.07.1998
385.        Mehmed Afir Kadiri    36    Rahovec    20.07.1998
386.        Halit Hoxha    ?    Rahovec    20.07.1998
387.        Varri Nr.1 ?    ?    ?    20.07.1998
388.        Varri Nr.4 ?    ?    ?    20.07.1998
389.        Varri Nr.8 ?    ?    ?    20.07.1998
390.        Varri Nr.10 ?    ?    ?    20.07.1998
391.        Bashkim Kasim Hajda    30    Rahovec    20.07.1998
392.        Sabrije Salih Mullabazi    85    Rahovec    20.07.1998
393.        Mizair Avdurrahman Mullabazi    26    Rahovec    20.07.1998
394.        Sharki Mullabazi    45    Rahovec    20.07.1998
395.        Ibrahim Hysen Dina     58    Rahovec    20.07.1998
396.        Selami Hysen Dina    49    Rahovec    20.07.1998
397.        Sokol Hysen Dina    47    Rahovec    20.07.1998
398.        Fatmir Ibrahim Dina    23    Rahovec    20.07.1998
399.        Hysen Fahredin Dina    23    Rahovec    20.07.1998
400.        Xhemile Ismail Dina    54    Rahovec    20.07.1998
401.        Ibrahim Mehmed Sylka    82    Rahovec    20.07.1998
402.        Haki Mehmed Sylka    75    Rahovec    20.07.1998
403.        Nahit Bezad Shehu    56    Rahovec    20.07.1998
404.        Teki Zija Shehu    47    Rahovec    20.07.1998
405.        Esheref Haxhi Shehu    37    Rahovec    20.07.1998
406.        Samir Ibrahim Shehu    27    Rahovec    20.07.1998
407.        Fetije Halim Mullabazi    65    Rahovec    20.07.1998
408.        Ryvije Sadik Mullabazi    66    Rahovec    20.07.1998
409.        Mejreme Nuredin Mullabazi    55    Rahovec    20.07.1998
410.        Hasan Hajrullah Bugari    51    Rahovec    20.07.1998
411.        Bedri Sadedin Bugari    27    Rahovec    20.07.1998
412.        Hamdi Shaip Sharku    47    Rahovec    20.07.1998
413.        Sulejman Sefer Sharku    40    Rahovec    20.07.1998
414.        Avdi Vehbi Hoxha    78    Rahovec    20.07.1998
415.        Fahredin Mahmut Hoxha    66    Rahovec    20.07.1998
416.        Zeqir Jonuz Hoxha    43    Rahovec    20.07.1998
417.        Halit Sadedin Hoxha    28    Rahovec    20.07.1998
418.        Hasan Hasan Vuqiterna    79    Rahovec    20.07.1998
419.        Ramadan Sadik Këçagu    42    Rahovec    20.07.1998
420.        Shexhajdin Sadik Kërçagu    27    Rahovec    20.07.1998
421.        Nexhmedin Avdullah Mushla    62    Rahovec    20.07.1998
422.        Tahir Ramadan Mushla    65    Rahovec    20.07.1998
423.        Qamil Sherif Iska    68    Rahovec    20.07.1998
424.        Hajrije Bilall Iska    66    Rahovec    20.07.1998
425.        Teki Selami Ramsha    30    Rahovec    20.07.1998
426.        Ali Mehmed Spahiu    70    Rahovec    20.07.1998
427.        Myzeqete Avdullah Haxhimeri    46    Rahovec    20.07.1998
428.        Sulejman Sadik Cena    59    Rahovec    20.07.1998
429.        Hidajet Fejzullah Haxhijaha    68    Rahovec    20.07.1998
430.        Ismail Et-hem Raba    59    Rahovec    20.07.1998
431.        Osman Xhemajli Osa    33    Rahovec    20.07.1998
432.        Murat Sahit Delibeqa    39    Rahovec    20.07.1998
433.        Fadil Avdyl Salihmusa    23    Rahovec    20.07.1998
434.        Nexhmije Adem Eminazëri    47    Rahovec    20.07.1998
435.        Muharrem Asllan Alisallahu    65    Rahovec    20.07.1998
436.        Veli Ymer Haxhimustafa    67    Rahovec    20.07.1998
437.        Luan Eqerem Dërmala    35    Rahovec    20.07.1998
438.        Ramadan Salih Jakupi    51    Rahovec    20.07.1998
439.        Islam Qamil Tahiraga    40    Rahovec    20.07.1998
440.        Kujtim Jusuf Isma    19    Rahovec    20.07.1998
441.        Jeton Sadedin Jupa    18    Rahovec    20.07.1998
442.        Xhevdet Ramadan Jupa    18    Rahovec    20.07.1998
443.        Bajram Hysen Veliu    38    Rahovec    20.07.1998
444.        Sabrije Kadri Tara    82    Rahovec    20.07.1998
445.        Ramadan Halit Kërndali    70    Rahovec    20.07.1998
446.        Haxhi Kastrati    102    Rahovec    20.07.1998
447.        Luan Sefë Gashi    19    Sverkë-Klinë    21.07.1998
448.        Nazmi Nebi Gashi    27    Sverkë-Klinë    21.07.1998
449.        Ramiz Januz Gashi    27    Sverkë-Klinë    21.07.1998
450.        Xhafer Latif Gashi    27    Përqevë-Klinë    21.07.1998
451.        Adem Ramadan Ademi    29    Galicë-Vushtrri    21.07.1998
452.        Rexhep Bislimi    ?    Ferizaj    21.07.1998
453.        Ramadan Morina    ?    Çupevë-Malishevë    22.07.1998
454.        Sheh Muhedin Jonuz Shehu    80    Rahovec    22.07.1998
455.        Hamdi Berisha    ?    Gurbardh-Malishevë    23.07.1998
456.        Sadik Shala    ?    Kleçkë-Malishevë    23.07.1998
457.        Dervish Aliçkaj    78    Lybeniq-Pejë    24.07.1998
458.        Hysen Ukë Komoni    17    Pejë    24.07.1998
459.        Hajdin Vrenezi    44    Qyshk-Pejë    24.07.1998
460.        Habib Zogaj    25    Lladrovc-Malishevë    25.07.1998
461.        Afrim Buqaj    ?    Lladrovc-Malishevë    25.07.1998
462.        Habib Berisha    ?    Gurabardh-Malishevë    25.07.1998
463.        Salih Azem Duraku    74    Klinë e Mesme-Skënderaj    25.07.1998
464.        Samir Nurkasa    ?    Rahovec    25.07.1998
465.        Xhevat Kasapi    ?    Rahovec    25.07.1998
466.        Gëzim Mullaabazi    ?    Rahovec    25.07.1998
467.        Aziz Zogaj    ?    Lladrovc-Shtime    25.07.1998
468.        Kadri Nuhë Pajaziti    75    Qubrel-Skënderaj    25.07.1998
469.        Jakup Kadri Çollaku    59    Qubrel-Skënderaj    25.07.1998
470.        Rexhë Kadri Çollaku    72    Qubrel-Skënderaj    25.07.1998
471.        Muhamet Gashi    40    Çabiq-Klinë    25.07.1998
472.        Brahim Uka    65    Zajm-Klinë    25.07.1998
473.        Bajram Kastrati    55    Zajm-Klinë    25.07.1998
474.        Hysen Ahmet Bujupi    62    Arllat-Gllogoc    25.07.1998
475.        Lulëzim Metë Bujupi    35    Arllat-Gllogoc    25.07.1998
476.        Mujë Amrush Bujupi    65    Arllat-Gllogoc    25.07.1998
477.        Afrim Krasniqi    ?    Lladraviç-Malishevë    25.07.1998
478.        Liman Zogaj    ?    Fshat i Ri-Malishevë    25.07.1998
479.        Ruzhdi Xhuliqi    ?    Marali-Malishevë    26.07.1998
480.        Beqir Mujë Hajrizi    65    Kotorr-Skënderaj    26.07.1998
481.        Azem Beqir Hajrizi    32    Kotorr-Skënderaj    26.07.1998
482.        Faik Beqir Hajrizi    28    Kotorr-Skënderaj    26.07.1998
483.        Haxhi Imer Ahmetaj    56    Radishevë-Skënderaj    26.07.1998
484.        Shyqeri Azem Ahmetaj    56    Radishevë-Skënderaj    26.07.1998
485.        Sabit Sadri Ahmetaj    27    Radishevë-Skënderaj    26.07.1998
486.        Alban Muhamet Ahmetaj    17    Radishevë-Skënderaj    26.07.1998
487.        Musa Shyqyri Ahmetaj    27    Radishevë-Skënderaj    26.07.1998
488.        Azize Hajdini Malaj    45    Klinë e Poshtme -Skënderaj    26.07.1998
489.        Hajdar Rrustë Gjoci    70    Baballoq-Deçan    26.07.1998
490.        Nusret Rexhep Avdiu    25    Belincë-Shtime    26.07.1998
491.        Ymer Alishani    ?    Komoran-Gllogoc    26.07.1998
492.        Halit Balaj    ?    Lladrovc-Malishevë    26.07.1998
493.        Ali Zogaj    ?    Lladrovc-Malishevë    26.07.1998
494.        Ruzhdi Biliqi    ?    Marali-Malishevë    26.07.1998
495.        Demush Avdyl Shala    34    Grabovc-Pejë    26.07.1998
496.        Shaban Gola    23    Gjakovë    26.07.1998
497.        Vezir Mehmeti    26    Sheremet-Gjakovë    26.07.1998
498.        Haki Ilazi    ?    Zborc-Shtime    26.07.1998
499.        Xunë Kadriu    ?    Zborc-Shtime    26.07.1998
500.        Sahit Brestovci    55    Breg i Zi-Lipjan    26.07.1998
501.        Habibe Maliqi    ?    Klinë e Poshtme-Skënderaj    26.07.1998
502.        Hajrullah Çun Rexhepi    ?    Klinë e Poshtme-Skënderaj    26.07.1998
503.        Sali Duraku    54    Klinë e Mesme-Skënderaj    26.07.1998
504.        Shpresa Bashota    20    Cerovik-Klinë    26.07.1998
505.        Azem Daut Bashota    55    Cerovik-Klinë    26.07.1998
506.        Zelfije Bashota    50    Cerovik-Klinë    26.07.1998
507.        Afërdita Qeriqi    21    Krojmir-Lipjan    26.07.1998
508.        Haxhi Kërpuzi    47    Shalë-Lipjan    26.07.1998
509.        ? Vuniqi    17    Vërshec-Lipjan    26.07.1998
510.        Miradije Tahiri    44    Radishevë-Skënderaj    26.07.1998
511.        Sherif Kryeziu    30    Mleçan-Malishevë    26.07.1998
512.        Hashim Tërmkolli    65    Bardh i Madh-Fushë-Kosovë    27.07.1998
513.        Nazmi Ramadan Gashi    20    Komoran-Gllogoc    27.07.1998
514.        Nazmi Nebi Gashi    27    Sverkë-Klinë    27.07.1998
515.        Agim Jaha    28    Maznik-Deçan    27.07.1998
516.        Fadil Maloku    36    Ploqin-Klinë    27.07.1998
517.        Ardian Aliu    17    Batushë-Gjakovë    27.07.1998
518.        Halil Abazi    20    Kllodernicë-Skënderaj    28.07.1998
519.        Alush Zeqir Berisha    42    Gjurgjevik i Madh-Klinë    28.07.1998
520.        Xhemail Hysen Daka     75    Cerovik-Klinë    28.07.1998
521.        Balë Balaj    50    Gllarevë-Klinë    28.07.1998
522.        Dibran Shabani ?    ?    Dobërdol-Klinë    28.07.1998
523.        Ahmet Rexhep Kelmendi    17    Balincë-Gllogoc    28.07.1998
524.        Smajl Ali Morina    58    Drenoc-Malishevë    28.07.1998
525.        Hysen Fejzë Krasniqi    ?    Drenoc-Malishevë    28.07.1998
526.        Sejdi Rexhep Javori    76    Llazicë-Malishevë    28.07.1998
527.        Sylë Ali Morina    ?    Astrazub-Malishevë    28.07.1998
528.        Islam Rexhep Morina    60    Astrazub-Malishevë    28.07.1998
529.        Muhamet Hasan Hoxha    ?    Dushanovë-Prizren    28.07.1998
530.        Beamir Rrustem Memaj    25    Zhur    28.07.1998
531.        Nexhat Qazim Fanaj    ?    Kobaj-Prizren    28.07.1998
532.        Ramadan Selman Hoti    80    Carrallukë-Malishevë    28.07.1998
533.        Demush Demush Krasniqi    63    Tërpezë e Ultë-Malishevë    28.07.1998
534.        Jashar Sherif Krasniqi    55    Tërpezë e Ultë-Malishevë    28.07.1998
535.        Rasim Daut Krasniqi    87    Tërpezë e Ultë-Malishevë    28.07.1998
536.        Ajet Rifat Krasniqi    85    Tërpezë e Ultë-Malishevë    28.07.1998
537.        Nebih Thaqi    ?    Shkarashnik-Malishevë    28.07.1998
538.        Dul Ali Morina    ?    Ostrozub-Malishevë    28.07.1998
539.        Flamur Përteshi    18    Duhël-Suharekë    29.07.1998
540.        Idriz Gashi    60    Drenoc-Rahovec    29.07.1998
541.        Shefqet Shala    23    Kopiliq i Poshtëm-Skënderaj    29.07.1998
542.        Ramë S. Gashi    78    Lutogllavë-Pejë    29.07.1998
543.        Muharrem Hasan Hoxha    ?    Dushanovë-Prizren    30.07.1998
544.        Vjollca Desku    22    Siçevë-Klinë    30.07.1998
545.        Feriz Rraci    75    Siçevë-Klinë    30.07.1998
546.        Ramadan Sokol Hoti    ?    Carrallukë-Malishevë    30.07.1998
547.        Jashar Paçarizi    ?    Dragobilë-Malishevë    30.07.1998
548.        Osman Demi    ?    Balincë-Shtime    31.07.1998
549.        Flamur Qatani    20    Bllacë-Suharekë    31.07.1998
550.        Mehmet Zekë Qosaj    17    Junik-Deçan    31.07.1998
551.        Bajram Ramë Shehu    85    Junik-Deçan    31.07.1998
552.        Agim Ali Jasiqi    35    Junik-Deçan    31.07.1998
553.        Musë Ali Gjoci    ?    Junik-Deçan    31.07.1998
554.        Vezir Hysen Ademaj    26    Shishman-Gjakovë    31.07.1998
555.        Fetah ?    ?    Junik-Deçan    31.07.1998
556.        Hysen Komoni    ?    Loxhë-Pejë    31.07.1998
557.        Valdet Zekë Komoni    ?    Loxhë-Pejë    31.07.1998
558.        Rizë Ymer Gashi    ?    Loxhë-Pejë    31.07.1998
559.        Faik Mjekiqi    36    Grabovc-Obiliq    31.07.1998
560.        Hysni Arif Gashi    75    Qabiq-Klinë    31.07.1998
561.        Osman Marmullaku    70    Qabiq-Klinë    31.07.1998
562.        Daut Boja    55    Kerrnica-Klinë    31.07.1998
563.        Musa Qazim Kadiri    61    Rahovec    31.07.1998
564.        Mujë B. Gashi    60    Qabiq-Klinë    2.08.1998
565.        Bajram Demush Shala    60    Ujmir-Klinë    2.08.1998
566.        Sofije Zeqiri    60    Shtuticë-Gllogoc    2.08.1998
567.        Halim Zeqiri    34    Shtuticë-Gllogoc    2.08.1998
568.        Nazmije Zeqiri    26    Shtuticë-Gllogoc    2.08.1998
569.        Vahide Zeqiri    20    Shtuticë-Gllogoc    2.08.1998
570.        Kada Zeqiri Zabeli    30    Shtuticë-Gllogoc    2.08.1998
571.        Besim Zeqiri    15    Shtuticë-Gllogoc    2.08.1998
572.        Fatmir Hoti    24    Jashanicë-Klinë    2.08.1998
573.        Sadik Hoti    33    Jashanicë-Klinë    2.08.1998
574.        Qamil Hoti    28    Jashanicë-Klinë    2.08.1998
575.        Fatmir Xhemajl Veliqi    20    Polac-Skënderaj    2.08.1998
576.        Ngadhënjim Ibrahim Hoxha    8    Suharekë    2.08.1998
577.        Xhezide Hoxha    30    Suharekë    2.08.1998
578.        Nekë Halit Pajaziti    53    Dobrosh-Gjakovë    2.08.1998
579.        Murat Rraci    55    Gjurgjevik i Madh-Klinë    2.08.1998
580.        Rexhep Krasniqi    50    Gjurgjevik i Madh-Klinë    2.08.1998
581.        Emine Miftar Dervishaj    27    Irzniq-Deçan    3.08.1998
582.        Rexhep Brahim Kadriaj    23    Rastavicë-Deçan    3.08.1998
583.        Sadri Agaj    75    Cërmjan-Gjakovë    3.08.1998
584.        Jeton Hoxha    23    Cërmjan-Gjakovë    3.08.1998
585.        Mire Merturi    60    Meqe-Gjakovë    3.08.1998
586.        Prelë Merturi    63    Meqe Gjakovë    3.08.1998
587.        Prenë Krasniqi    60    Meqe-Gjakovë    3.08.1998
588.        Prekë Krasniqi    66    Meqe-Gjakovë    3.08.1998
589.        Pjetër Kolë Krasniqi    ?    Meqe-Deçan    3.08.1998
590.        Arif Adem Kasumaj    73    Jabllanicë-Gjakovë    4.08.1998
591.        Sejdi Adem Kasumaj    80    Jabllanicë-Gjakovë    4.08.1998
592.        Aze Ibrahimaj    60    Grabanicë-Klinë    4.08.1998
593.        Zizë Zekaj    80    Grabanicë-Klinë    4.08.1998
594.        Teki Ramshaj    26    Rahovec    4.08.1998
595.        Haxhi Adem Brahimaj    80    Krelan-Gjakovë    5.08.1998
596.        Nekë Halit Pajazitaj    45    Dobrosh-Gjakovë    5.08.1998
597.        Maliqe Miftari    93    Vitak-Skënderaj    5.08.1998
598.        Agim Brahim Zekaj    27    Raushiq-Pejë    5.08.1998
599.        Brahim Krasniqi    ?    Maxhunaj-Vushtrri    5.08.1998
600.        Idriz Ramadan Krasniqi    13    Billushë-Prizren    6.08.1998
601.        Jeton Tërstena    24    Pantinë-Vushtrri    6.08.1998
602.        Elmi Veli Kadriu    51    Likoc-Skënderaj    7.08.1998
603.        Sokol Aruçi    60    Rrezallë-Skënderaj    7.08.1998
604.        Hana Zabeli    85    Rrezallë-Skënderaj    7.08.1998
605.        Zekë Durmishi    52    Rakinicë-Skënderaj    7.08.1998
606.        Dibran Idrizi    70    Kopiliq i Ulët-Skënderaj    7.08.1998
607.        Arife Haziraj    ?    Llaushë-Skënderaj    7.08.1998
608.        Mark Tunë Lleshaj    73    Vraniq-Gjakovë    7.08.1998
609.        Kolë Gjon Lleshaj    30    Vraniq-Gjakovë    7.08.1998
610.        Ilire Frrokaj    30    Plançor-Gjakovë    7.08.1998
611.        Tush Frrokaj    38    Plançor-Gjakovë    7.08.1998
612.        Kapllan Ali Ahmetaj    45    Radishevë-Skënderaj    7.08.1998
613.        Ajne Zymer Zymeraj    ?    Deçan    8.08.1998
614.        Çaush Arif Bajraktari    ?    Deçan    8.08.1998
615.        Gruaja e Çaush Bajraktarit    70    Deçan    8.08.1998
616.        Miftar Zekaj    70    Rracaj i Rekës së Keqe-Deçan    8.08.1998
617.        Fetah Bali Gashi    90    Bubavec-Malishevë    8.08.1998
618.        Murat Kryeziu    50    Bubavec-Malishevë    8.08.1998
619.        Hazir Kryeziu    50    Bubavec-Malishevë    8.08.1998
620.        Zeqë Bajram Gashi    86    Llapushnik-Gllogoc    9.08.1998
621.        Mevlude Geci    45    Llaushë-Skënderaj    9.08.1998
622.        Fatime Geci    75    Llaushë-Skënderaj    9.08.1998
623.        Hamide Taraku    51    Vitak-Skënderaj    9.08.1998
624.        Selim Rexhepi    55    Petrovë-Shtime    9.08.1998
625.        Hysen Malë Arifaj    38    Sheremet-Gjakovë    9.08.1998
626.        Mentor Shabanaj    33    Hereq-Gjakovë    9.08.1998
627.        Musë Bajrami    80    Hereç-Gjakovë    10.08.1998
628.        Asllan Bajrami    19    Hereç-Gjakovë    10.08.1998
629.        Dinë Rexhepi    63    Hereç-Gjakovë    10.08.1998
630.        Metë Dervishi    80    Hereç-Gjakovë    10.08.1998
631.        Haxhi Tahiri    ?    Hereç-Gjakovë    10.08.1998
632.        Xheladin Miftar Kurtaj    24    Gabrricë-Kaçanik    10.08.1998
633.        Feriz Ramiz Selimi    44    Radishevë-Skënderaj    10.08.1998
634.        Xhemajli Muharrem Kryeziu    35    Suharekë    10.08.1998
635.        Faik Durmishi    47    Rakinicë-Skënderaj    10.08.1998
636.        Zenel Mziu    26    ?    10.08.1998
637.        Donjetë Beqiri    1    Turiqevc-Skënderaj    10.08.1998
638.        Arsim Liman Hysenaj    15    Petrovë-Shtime    10.08.1998
639.        Mejreme Liman Hysenaj    2    Petrovë-Shtime    10.08.1998
640.        Bedri Shala    ?    Negroc-Gllogoc    10.08.1998
641.        Mark Sokoli    ?    Nec-Gjakovë    11.08.1998
642.        Shaban Fetaj    73    Hereç-Gjakovë    11.08.1998
643.        Zade Zeneli    13    Mirenë-Lipjan    12.08.1998
644.        Elmije Zeneli    10    Mirenë-Lipjan    12.08.1998
645.        Nexhat Humaj    ?    Shaptej-Deçan    12.08.1998
646.        Xheladin Mushkolaj    ?    Shaptej-Deçan    12.08.1998
647.        Naim Nimanaj    ?    Gllogjan-Deçan    12.08.1998
648.        Hasan Hazir Osmani    24    Nivokaz-Gjakovë    12.08.1998
649.        Maxhun Mujë Çekaj    ?    Irzniq-Deçan    12.08.1998
650.        Gëzim Dervishaj    ?    Gllogjan-Deçan    12.08.1998
651.        Orhan Halilaj    ?    Gllogjan-Deçan    12.08.1998
652.        Foshnja e Muharrem Sopajt    ?    Janqiq-Malishevë    12.08.1998
653.        Foshnja e Isuf Krasniqit    ?    Drenoc-Malishevë    12.08.1998
654.        Ahmet Deli Shala    22    Loxhë-Pejë    14.08.1998
655.        Ahmet Bejram Krasniqi-Mehaj    31    Graboc-Pejë    15.08.1998
656.        Hysen Jusuf Gashi    70    Graboc-Pejë    15.08.1998
657.        Xhevë Daut Hulaj    80    Hulaj-Deçan    15.08.1998
658.        Hatmane Xhemaj    83    Strellc i Epërm-Deçan    15.08.1998
659.        Ajshe Halit Aliaj    75    Kodrali-Deçan    15.08.1998
660.        Remzi Ademi    46    Zhur-Prizren    15.08.1998
661.        Cen Dugolli    32    Nekoc-Gllogoc    17.08.1998
662.        Fadil Muhamet Balaj    24    Korishë-Prizren    17.08.1998
663.        Adem Berisha    37    Buqe-Opojë    18.08.1998
664.        Ibrahim Begaj    45    Banjë-Malishevë    18.08.1998
665.        Hazir Selimaj    44    Grekoc-Suharekë    18.08.1998
666.        Zenel Curraj    25    Grekoc-Suharekë    18.08.1998
667.        Sabit Lushaj    23    Grekoc-Suharekë    18.08.1998
668.        Sejfullah Jetullah Mazhiqi    18    Abri e Epërme-Gllogoc    18.08.1998
669.        Mejdi Sadik Bytyçi    65    Brestoc-Rahovec    19.08.1998
670.        Isuf Ahmeti    53    Ponoshec-Gjakovë    19.08.1998
671.        Shkëlzen Gani Berisha    14    Pozhar-Deçan    19.08.1998
672.        Besart Kadriaj    20    Rastavicë-Deçan    19.08.1998
673.        Bekim Dalip Bekteshi    27    Samadraxhë-Suharekë    19.08.1998
674.        Avni Saraçi    29    Bivolak-Vushtrri    21.08.1998
675.        Hajrije Ramë Gashi    ?    Plloçicë-Skënderaj    23.08.1998
676.        Ganimete Azem Gjylani    19    Baincë-Gllogoc    23.08.1998
677.        Bahri Hajrush Gollopeni    20    Suharekë    23.08.1998
678.        Mehmet Misin Bytyçi    20    Reshtan-Suharekë    23.08.1998
679.        Behxhet Gashi    52    Suharekë    23.08.1998
680.        Ruzhdi Gashi    41    Suharekë    23.08.1998
681.        Haki V. Delijaj    38    Rrezallë-Skënderaj    23.08.1998
682.        Ibrahim Bashota    73    Komoran-Gllogoc    23.08.1998
683.        Adem Rexhep Dervishi    62    Batushë-Gjakovë    23.08.1998
684.        Zef Gjon Krasniqi    54    Meqë-Gjakovë    23.08.1998
685.        Ymer Jahaj    50    Sllapuzhan-Suharekë    23.08.1998
686.        Sahit Jahaj     60    Sllapuzhan-Suharekë    23.08.1998
687.        Jahir Sylaj    65    Sllapuzhan-Suharekë    23.08.1998
688.        Remzi Sylaj    50    Sllapuzhan-Suharekë    23.08.1998
689.        Jetish Sylaj    70    Sllapuzhan-Suharekë    23.08.1998
690.        Pjetër Tal Krasniqi    70    Meqë-Gjakovë    23.08.1998
691.        Përmet Vula    21    Gjakovë    23.08.1998
692.        Bajram Rama    70    Junik-Deçan    23.08.1998
693.        Zejnije Krasniqi    27    Junik-Deçan    23.08.1998
694.        Abedin Shala    63    Suharekë    23.08.1998
695.        Shefqet Jemin Hoxha    40    Suharekë    23.08.1998
696.        Haki Zenë Deliaj    38    Rrezallë-Skënderaj    24.08.1998
697.        Safet Selim Malaj    37    Rrezallë-Skënderaj    24.08.1998
698.        Mehmet Lumi    24    Suharekë    24.08.1998
699.        Ruzhdi Haxhia    27    Raushiq-Pejë    24.08.1998
700.        Safet Ilaz Kicaj    21    Grekoc-Suharekë    24.08.1998
701.        Fatmir Sahit Kastrati    44    Nekoc-Gllogoc    24.08.1998
702.        Dinore Cikaqi    68    Dobërdolan-Suharekë    24.08.1998
703.        Hajriz Haxhi Morina    26    Drenoc-Malishevë    24.08.1998
704.        Adem Isuf Morina    ?    Drenoc-Malishevë    24.08.1998
705.        Sadri Ramadan Gashi    ?    Vërmicë-Malishevë    24.08.1998
706.        Latif Ahmet Javori    78    Vërmicë-Malishevë    24.08.1998
707.        Dude Isuf Lajçi    55    Shtupeq i Vogël-Pejë    24.08.1998
708.        Mustafë Isuf Lajçi    58    Shtupeq i Vogël-Pejë    24.08.1998
709.        Islam Dini    ?    Nekoc-Gllogoc    24.08.1998
710.        Ibrahim Feriz Kastrati    48    Nekoc-Gllogoc    25.08.1998
711.        Ahmet Miftar Sylaj    64    Nekoc-Gllogoc    25.08.1998
712.        Rashit Murat Cani    40    Baicë-Gllogoc    25.08.1998
713.        Zenun Mataj    23    Baballoq-Deçan    25.08.1998
714.        Gani Sheqir Kastrati    22    Nekoc-Gllogoc    25.08.1998
715.        Islam Bytyçi    55    Peçan-Suharekë    25.08.1998
716.        Shaban Islam Gashi    28    Peçan-Suharekë    25.08.1998
717.        Halim Hasan Balaj    40    Dobërdolan-Suharekë    25.08.1998
718.        Nebih Tafil Çelaj    45    Komoran-Gllogoc    25.08.1998
719.        Gjon Lush Prenaj    76    Cerovik-Klinë    25.08.1998
720.        Halime Pantina    ?    Gllarevë-Klinë    25.08.1998
721.        Ramiz Shyqeri Ukëzmajli    23    Jezerc-Ferizaj    25.08.1998
722.        Ilir Jemin Përteshi    21    Duhël-Suharekë    26.08.1998
723.        Rrahim Alush Hykaj    75    Kishnarekë-Gllogoc    26.08.1998
724.        Rexhep Alush Hykaj    62    Kishnarekë-Gllogoc    26.08.1998
725.        Isuf Ahmet Qatani    30    Duhël-Suharekë    26.08.1998
726.        Ridvan Ahmet Qatani    25    Duhël-Suharekë    26.08.1998
727.        Ruzhdi Ymer Qatani    25    Duhël-Suharekë    26.08.1998
728.        Jalldyze Asllani    65    Rancë-Shtime    26.08.1998
729.        Halide Asllani    37    Rancë-Shtime    26.08.1998
730.        Ajshe Asllani    27    Rancë-Shtime    26.08.1998
731.        Burim Asllani    13    Rancë-Shtime    26.08.1998
732.        Lumni Asllani    11    Rancë-Shtime    26.08.1998
733.        Ejup Asllani    9    Rancë-Shtime    26.08.1998
734.        Luljeta Asllani    7    Rancë-Shtime    26.08.1998
735.        Shpend Asllani    5    Rancë-Shtime    26.08.1998
736.        Xhafer Asllani    3    Rancë-Shtime    26.08.1998
737.        Antigona Asllani    1    Rancë-Shtime    26.08.1998
738.        Albiona Asllani    Baby    Rancë-Shtime    26.08.1998
739.        Naim Hajrullah Berisha    30    Suharekë    26.08.1998
740.        Xhelal Jemin Kuçi    33    Suharekë    26.08.1998
741.        Sami Boka    ?    Grejçevc-Suharekë    26.08.1998
742.        Naim Boka    ?    Grejçevc-Suharekë    26.08.1998
743.        Izet Bytyçi    45    Semetisht-Suharekë    26.08.1998
744.        Ramadan Mazreku    40    Semetisht-Suharekë    26.08.1998
745.        Ekrem Ramë Prushi    17    Prush-Gjakovë    26.08.1998
746.        Avni Mazreku    ?    Prishtinë    26.08.1998
747.        Muharrem Çadraku    55    Vërshec-Lipjan    27.08.1998
748.        Pajtime Xhelal Millaku    1,5    Ujëmir-Klinë    27.08.1998
749.        Besnik Brahim Olluri    2    Rakovinë-Klinë    27.08.1998
750.        Emine Olluri    29    Krojmir-Lipjan    27.08.1998
751.        Hyre Shaqir Ramaj    60    Senik-Malishevë    27.08.1998
752.        Altin Marush Ramaj    4    Senik-Malishevë    27.08.1998
753.        Halime Jakup Halitaj    17    Senik-Malishevë    27.08.1998
754.        Zade Hasan Karaçica    66    Bellanicë-Malishevë    27.08.1998
755.        Elvane Skënder Shala    35    Banjë-Malishevë    27.08.1998
756.        Valentin Skënder Shala    10    Banjë-Malishevë    27.08.1998
757.        Xhafer Fadil Shala    Baby    Banjë-Malishevë    27.08.1998
758.        Vezire Smajl Zulfaj    45    Senik-Malishevë    27.08.1998
759.        Sevdije Ramë Krasniqi    24    Carrallukë-Malishevë    27.08.1998
760.        Zade Kelmendi    ?    Banjë-Malishevë    27.08.1998
761.        Ramadan Berisha    60    ?    27.08.1998
762.        Reja e Ramadan Berishës    30    ?    27.08.1998
763.        Bujar Hamit Shala    Baby    Shalë-Lipjan    27.08.1998
764.        Sylejman Maliq Krasniqi    56    Samadraxhë-Suharekë    27.08.1998
765.        Xhemajl Rexhaj    36    Papaz-Suharekë    28.08.1998
766.        Vehbi Shamolli    75    Shalë-Lipjan    28.08.1998
767.        Rabije Mulaku    23    Komoran-Gllogoc    28.08.1998
768.        Bislim L. Zekolli    40    Bllacë-Suharekë    28.08.1998
769.        Getoar Hajdin Shala    Baby    Kleçkë-Malishevë    28.08.1998
770.        Bilall Shala    47    Guncat-Malishevë    29.08.1998
771.        Isë Hysen Salihaj    76    Shushicë e Poshtme-Istog    29.08.1998
772.        Shaban Isë Salihaj    47    Shushicë e Poshtme-Istog    29.08.1998
773.        Milaim Isë Salihaj    36    Shushicë e Poshtme-Istog    29.08.1998
774.        Abedin Isë Salihaj    28    Shushicë e Poshtme-Istog    29.08.1998
775.        Hysen Shaban Salihaj    23    Shushicë e Poshtme-Istog    29.08.1998
776.        Arben Shaban Salihaj    19    Shushicë e Poshtme-Istog    29.08.1998
777.        Hysni Shaban Salihaj    17    Shushicë e Poshtme-Istog    29.08.1998
778.        Nazif Gashi    36    Vojnik-Skënderaj    29.08.1998
779.        Zele Murseli    70    Nekoc-Gllogoc    29.08.1998
780.        Naile Haradini    90    Fushticë e Epërme-Gllogoc    29.08.1998
781.        Nexhmedin Elshani    34    Ozrim-Pejë    30.08.1998
782.        Hamzi Bytyçi    34    Peçan-Suharekë    30.08.1998
783.        Rexhep Musa    37    Ciceli-Vushtrri    30.08.1998
784.        Marjan Domgjoni    55    Grazhdanik-Prizren    30.08.1998
785.        Ramë Haxhi Krasniqi    -    Turjakë-Pejë    30.08.1998
786.        Fadil Sinani    35    Risinovc-Lipjan    31.08.1998
787.        Ganimet Sinani    28    Risinovc-Lipjan    31.08.1998
788.        Hajrije Osmani    50    Fushticë e Poshtme-Gllogoc    31.08.1998
789.        Besim Osmani    ?    Fushticë e Poshtme-Gllogoc    31.08.1998
790.        Hasan Ramë Vilaku    46    Komoran-Gllogoc    31.08.1998
791.        Skënder Azem Jonuzaj    30    Senik-Malishevë    1.09.1998
792.        Kujtim Rifat Morina    13    Ostrozub-Malishevë    1.09.1998
793.        Nuhi Zejnullah Mazrreku    39    Goriq-Malishevë    1.09.1998
794.        Zeqir Asllani    95    Rancë-Shtime    1.09.1998
795.        Fatmir Bojaxhiu    34    Prizren    1.09.1998
796.        Reshat Dacaj    ?    Prizren    1.09.1998
797.        Binak Dacaj    29    Prizren    1.09.1998
798.        Fatmir Berisha    30    Prizren    1.09.1998
799.        Muhamet Shemsedini    23    Zaplluzhë-Prizren    1.09.1998
800.        Xhumret Shemsedini    21    Zaplluzhë-Prizren    1.09.1998
801.        Sabri Maliqi    18    Kuklibeg-Opojë    1.09.1998
802.        Refki Gani Shala    35    Kushnin-Prizren    1.09.1998
803.        Milaim Xhemajli Shala    28    Kushnin-Prizren    1.09.1998
804.        Tamil Beqir Shala    43    Kushnin-Prizren    1.09.1998
805.        Binak Zenuni    Baby    Kralan-Deçan    2.09.1998
806.        Kaltrinë Ramë Tolaj    Baby    Pobërgjë-Deçan    2.09.1998
807.        Gëzim Ademaj    Baby    Ratish i Poshtëm-Deçan    2.09.1998
808.        Fatime Sinani    60    Rusinoc-Gllogoc    2.09.1998
809.        Hysen Bislim Salihu    ?    Fushticë e Poshtme-Gllogoc    2.09.1998
810.        Arlind Kryeziu    5    Lubiçevë-Prizren    2.09.1998
811.        Kadishe Berisha    65    Jeshkovë-Prizren    2.09.1998
812.        Fatime Shala    60    Jeshkovë-Prizren    2.09.1998
813.        Myrvete Shala    30    Jeshkovë-Prizren    2.09.1998
814.        Merxhan Shala    70    Jeshkovë-Prizren    2.09.1998
815.        Avdi Shala    80    Jeshkovë-Prizren    2.09.1998
816.        Agim Shala    23    Jeshkovë-Prizren    2.09.1998
817.        Besim Rrushen Shala    34    Jeshkovë-Prizren    2.09.1998
818.        Kadri Latifaj    20    Prejlep-Deçan    2.09.1998
819.        Agush Ahmet Kryeziu    60    Lubiçevë-Prizren    3.09.1998
820.        Qazim Ibrahim Ponikaj    70    Lubiçevë-Prizren    3.09.1998
821.        Skender Mehmetaj    70    Lubiçevë-Prizren    3.09.1998
822.        Nesim Cat Krasniqi    70    Lubiçevë-Prizren    3.09.1998
823.        Mursel Brahë Ponikaj    65    Lubiçevë-Prizren    3.09.1998
824.        Bajram Murat Thaçi    65    Lubiçevë-Prizren    3.09.1998
825.        Fate Shala    70    Hoqë-Prizren    3.09.1998
826.        Xhemil Nezir Krasniqi    47    Hoqë-Prizren    3.09.1998
827.        Fejzullah Sogojeva    55    Graboc-Obiliq    3.09.1998
828.        Zenun Hima    ?    Sopnicë-Rahovec    3.09.1998
829.        Astrit Rexhep Dervishi    36    Batushë-Gjakovë    3.09.1998
830.        Benita Gashi Ismaili    22    Cërmjan-Gjakovë    3.09.1998
831.        Halime Gashi    65    Çabiq-Klinë    3.09.1998
832.        Nipi i Sali Kryeziut    ?    Lubiçevë-Prizren    3.09.1998
833.        Beqir Beqë Krasniqi    80    Pastaselë-Rahovec    3.09.1998
834.        Himë Athem Krasniqi    56    Pastaselë-Rahovec    3.09.1998
835.        Ismet Athem Krasniqi    41    Pastaselë-Rahovec    3.09.1998
836.        Besart Tafaj    Baby    Carralevë-Malishevë    4.09.1998
837.        Ibrahim Mursel Osmani    19    Vërrin-Prizren    4.09.1998
838.        Bekim Berisha    ?    Vërrin-Prizren    4.09.1998
839.        Xhevat Berisha    36    Vërrin-Prizren    4.09.1998
840.        Alajdin Berisha    34    Vërrin-Prizren    4.09.1998
841.        Arben Sadri Bytyçi    19    Denjë-Rahovec    4.09.1998
842.        Leonora Sadri Bytyçi    17    Denjë-Rahovec    4.09.1998
843.        Shpresa (Ramadan) Bytyçi    30    Denjë-Rahovec    4.09.1998
844.        Bahrie Gazmend Bytyçi    10    Denjë-Rahovec    4.09.1998
845.        Sevdije Smajl Bytyçi    30    Denjë-Rahovec    4.09.1998
846.        I biri i Sevdije Bytyçit    3    Denjë- Rahovec    4.09.1998
847.        Elmaze Muharrem Bytyçi    7    Denjë-Rahovec    4.09.1998
848.        Menkadize Fahredin Bytyçi    20    Denjë-Rahovec    4.09.1998
849.        Shani Muharrem Hoti    45    Polluzhë-Rahovec    4.09.1998
850.        Qazime Bajraktari    55    Polluzhë-Rahovec    4.09.1998
851.        Ahmet Ali Kabashi    2    Polluzhë-Rahovec    4.09.1998
852.        Afrim Bajraktari    31    Polluzhë-Rahovec    4.09.1998
853.        Djali i Sadri Hafizit    20    Denjë-Rahovec    4.09.1998
854.        Vajza e Sadri Hafizit    18    Denjë-Rahovec    4.09.1998
855.        Gruaja e Gazmend Latës    ?    Denjë-Rahovec    4.09.1998
856.        Fëmija i Gazmend Latës    3    Denjë-Rahovec    4.09.1998
857.        Gruaja e Fadil Danës    ?    Denjë-Rahovec    4.09.1998
858.        Fëmiu i Fadil Danës    ?    Denjë-Rahovec    4.09.1998
859.        Djali i Luan Bytyçit    4    Denjë-Rahovec    4.09.1998
860.        Haki Avdi Hoti    67    Ratkoc-Rahovec    4.09.1998
861.        Myrdete Vesel Morina    4    Senoc - Rahovec    4.09.1998
862.        Nait Garip Berisha    25    Vërrin-Prizren    4.09.1998
863.        Avdullah Krasniqi    45    Këpuz-Klinë    4.09.1998
864.        Gruaja e Gazmend Bytyçit    28    Denjë-Rahovec    4.09.1998
865.        Vajza e Gazmend Bytyçit    12    Denjë-Rahovec    4.09.1998
866.        Sevdije F. Hoti    26    Denjë-Rahovec    4.09.1998
867.        Djali i Sevdije Hotit    3    Denjë-Rahovec    4.09.1998
868.        Vajza e Muharrem S. Bytyçit    17    Denjë-Rahovec    4.09.1998
869.        Muharrem Xhelë Bytyçi    60    Denjë-Rahovec    4.09.1998
870.        Ali Xhelë Bytyçi    64    Denjë-Rahovec    4.09.1998
871.        Haxhi Alia    74    Kodrali-Gjakovë    5.09.1998
872.        Zeqir Morina    80    Sopnicë-Rahovec    5.09.1998
873.        Mark Zef Sopjani    48    Dobidol-Rahovec    5.09.1998
874.        Shemsije Sylejmani    50    Potoçan i Poshtëm-Rahovec    6.09.1998
875.        Valentina Maloku    ?    Plloçicë-Malishevë    6.09.1998
876.        Sinan Halilaj    27    Çupevë e Epërme-Klinë    6.09.1998
877.        Fazli Rracaj    72    Jellovc-Klinë    6.09.1998
878.        Ali Hyzyr Kalimashi    37    Kodrali-Gjakovë    6.09.1998
879.        Elton Zherka    20    Gjakovë    6.09.1998
880.        Bekim Shala    48    Ferizaj    6.09.1998
881.        Arsim Ramadan Poniku    18    Prizren    7.09.1998
882.        Hasret Sylejman Poniku    36    Prizren    7.09.1998
883.        Smajl Sadri Ahmeti    73    Krelan-Gjakovë    7.09.1998
884.        Burim Gashi    17    Llapushnik-Gllogoc    7.09.1998
885.        Fetah Lush Mazrrekaj     55    Prejlep-Deçan    8.09.1998
886.        Hedije Mazrrekaj    ?    Prejlep-Deçan    8.09.1998
887.        Muhamet Bajram Shala    35    Prapaqan-Deçan    8.09.1998
888.        Selajdin Halil Berisha    45    Lez-Prizren    8.09.1998
889.        Hasim Berisha    43    Lez-Prizren    8.09.1998
890.        Asllan Emërllah Berisha    65    Lez-Prizren    8.09.1998
891.        Shehadim Berisha    19    Lez-Prizren    8.09.1998
892.        Izair Mustafë Berisha    65    Lez-Prizren    8.09.1998
893.        Isuf Berisha    70    Kramovik-Malishevë    8.09.1998
894.        Foshnja e Hysen Kabashit    Baby    Dabidol-Prizren    8.09.1998
895.        Halil Haxhi Alia    23    Kodrali-Gjakovë    8.09.1998
896.        Haxhi Krasniqi    35    Prapaçan-Deçan    8.09.1998
897.        Avdyl Zeqiraj    60    Gllogjan-Deçan    9.09.1998
898.        Mexhit Ibrahim Kurti    64    Çabër-Zubin Potok    9.09.1998
899.        Mihrije Shaban Vrenezi    ?    Marali-Malishevë    9.09.1998
900.        Naile Bislim Morina    ?    Astrozub-Malishevë    9.09.1998
901.        Isuf Idrizi    70    Kramovik-Malishevë    9.09.1998
902.        Dinë Miftar Çekaj    47    Irzniq-Deçan    9.09.1998
903.        Isuf Ramadan Ukaj    76    Ratish-Deçan    9.09.1998
904.        Sadri Ramadan Ukaj    73    Ratish-Deçan    9.09.1998
905.        Azem Ramadan Ukaj    67    Ratish-Deçan    9.09.1998
906.        Arif Adem Berisha    26    Volljakë-Klinë    10.09.1998
907.        Xhafer N. Kastrati    ?    Zatriq-Rahovec    10.09.1998
908.        Xufa Ramë Ahmeti    8    Rrezallë-Skënderaj    11.09.1998
909.        Ramë Gjinovci    64    Makërmal-Skënderaj    11.09.1998
910.        Elfije Ramë Ahmeti    7    Rrezallë-Skënderaj    11.09.1998
911.        Ramë Islam Ahmeti    40    Rrezallë-Skënderaj    11.09.1998
912.        Leutrim Malush Ahmeti    9    Rrezallë-Skënderaj    11.09.1998
913.        Halil Sadik Berisha    57    Irzniq-Deçan    11.09.1998
914.        Orhan Maxhun Dervishaj    17    Irzniq-Deçan    11.09.1998
915.        Ekrem Bekë Lulaj    18    Irzniq-Deçan    11.09.1998
916.        Xhevat Muharrem Sejfijaj    ?    ?    11.09.1998
917.        Arif Adem Bilalli    32    Volljakë-Klinë    12.09.1998
918.        Mujë Gashi    65    Qabiq-Klinë    12.09.1998
919.        Avdullah Lush Kastrati    ?    Zatriq-Rahovec    12.09.1998
920.        Esat Lush Kastrati    ?    Zatriq-Rahovec    12.09.1998
921.        Basri Hajzer Beqiri    22    Okrashticë-Vushtrri    12.09.1998
922.        Amrush Muharrem Asllani    50    Stanoc i Poshtëm-Vushtrri    13.09.1998
923.        Skënder Salihu    24    Mollopolc-Shtime    13.09.1998
924.        Agim Rrustem Shala    ?    Ujëmir-Klinë    14.09.1998
925.        Veli Bylykbashi    42    Baicë-Lipjan    15.09.1998
926.        Nuredin Sadiku    ?    Pejë    15.09.1998
927.        Halim Halil Ferizi    60    Stantërg-Mitrovicë    16.09.1998
928.        Enver Halim Ferizi    38    Stantërg-Mitrovicë    16.09.1998
929.        Rizah Ferat Tahiri    55    Selac-Mitrovicë    16.09.1998
930.        Osman Metë Paçarizi    60    Dragobil-Malishevë    16.09.1998
931.        Fehmi Miftar Paçarizi    45    Dragobil-Malishevë    16.09.1998
932.        Gjyle Hajdari    75    Drenoc-Klinë    17.09.1998
933.        Fetah Sefer Hyseni    60    Kaqandoll-Mitrovicë    17.09.1998
934.        Maksut Rekaliu    65    Dobratin-Podujevë    17.09.1998
935.        Haki Rekaliu    35    Dobratin-Podujevë    17.09.1998
936.        Islam Ali Rekaliu    23    Dobratin-Podujevë    17.09.1998
937.        Selim Sabedin Rekaliu    22    Dobratin-Podujevë    17.09.1998
938.        Januz Deli Shala    95    Vidishiq-Mitrovicë    17.09.1998
939.        Mihane Hyseni    80    Kaqandoll-Mitrovicë    17.09.1998
940.        Ilaz Bali Hyseni    85    Kaqandoll-Mitrovicë    17.09.1998
941.        Jashar Fetah Hyseni    36    Kaqandoll-Mitrovicë    17.09.1998
942.        Elez Elez Begolli    60    Kaqandoll-Mitrovicë    17.09.1998
943.        Avni Rasim Shabani    26    Dedi-Mitrovicë    17.09.1998
944.        Nazmi Zhegrova    ?    Zhegrovë-Podujevë    17.09.1998
945.        Bekim Lushaku    ?    Podujevë    17.09.1998
946.        Habib Zeka    ?    Podujevë    17.09.1998
947.        Bekim Maliqi    ?    Batllavë-Podujevë    17.09.1998
948.        Fadil Sejdiu    ?    Bradash-Podujevë    17.09.1998
949.        Rrahim Kadri Lepaja    30    Lepajë-Podujevë    17.09.1998
950.        Beqir Xhafer Lepaja    28    Lepajë-Podujevë    17.09.1998
951.        Halil Rexhep Mustafa    58    Smrekonicë-Vushtrri    17.09.1998
952.        Xhafer Lan Ajvazi    65    Dobratin-Poduejvë    17.09.1998
953.        Ejup Idriz Sejdiu    35    Dobratin-Podujevë    17.09.1998
954.        Rrahim Bejtë Ramadani    16    Dobratin-Podujevë    17.09.1998
955.        Muhamet Mehmet Fazliu    35    Llaushë-Podujevë    17.09.1998
956.        Bahrije Asllan Nuha    30    Melenicë-Mitrovicë    17.09.1998
957.        Naser Riza Tafaj    23    Grejkoc-Suharekë    18.09.1998
958.        Xhevë Gashi    75    Balincë-Malishevë    18.09.1998
959.        Islam Dinë Mehmetaj    70    Fushticë e Poshtme-Gllogoc    18.09.1998
960.        Xhavit Halit Kadriu    22    Likoc-Skënderaj    19.09.1998
961.        Hasan Jashar Hoti    82    Likoc-Skënderaj    19.09.1998
962.        Cen Gjinovci    67    Makërmal-Skënderaj    19.09.1998
963.        Idriz Gashi    60    Rrezallë-Skënderaj    19.09.1998
964.        Foshnja e Avdyl Likës    Baby    Grabanik-Klinë    19.09.1998
965.        Betim Xheladin Xhema    13    Leskovec-Prizren    19.09.1998
966.        Behar Mejdin Xhema    10    Leskovec-Prizren    19.09.1998
967.        Hashim Enver Krasniqi    9    Leskovec-Prizren    19.09.1998
968.        Adonis Byci    18    Gjakovë    19.09.1998
969.        Sylejman Ukë Zekaj    62    Carrabreg-Deçan    19.09.1998
970.        Abedin Shaqir Ferizi    55    Pasomë-Vushtrri    20.09.1998
971.        Florije Elez Kamaj    34    Strellc-Deçan    20.09.1998
972.        Cenë Mehmet Çelaj    25    Strellc-Deçan    20.09.1998
973.        Naser Ramë Bajramaj    12    Strellc-Deçan    20.09.1998
974.        Fejzullah Ruhan Fejzullahu    83    Dugë-Shtime    20.09.1998
975.        Foshnja e Milaim Morinës    Baby    Ostrozub-Malishevë    20.09.1998
976.        Haxhi Ahmet Krasniqi    70    Zhilivodë-Vushtrri    20.09.1998
977.        Shkëlzen Misin Dobra    23    Kryshec-Skënderaj    20.09.1998
978.        Selman Aliu    ?    Pantinë-Vushtrri    20.09.1998
979.        Sheremet Bajrush Sheremeti    36    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
980.        Rrahim Mehmeti    65    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
981.        Ukë Tahir Rexha    75    Nivokaz-Gjakovë    22.09.1998
982.        Hajrullah Gjaka    70    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
983.        Mustafë Shaqir Shyti    52    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
984.        Bislim Kamer Brahimi    30    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
985.        Arsim Ibrahimi    14    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
986.        Musa Shaban Sheremeti    60    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
987.        Lutfi Hyseni    65    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
988.        Selatin Hyseni    28    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
989.        Halit Hyseni    40    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
990.        Hamit Hyseni    41    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
991.        Idriz Mehmeti    83    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
992.        Kada Mani    70    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
993.        Djali i Kada Manit    ?    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
994.        Milazim Mani    36    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
995.        Asllan Sheremeti    70    Oshlan-Vushtrri    22.09.1998
996.        Hysen Murati    70    Balincë-Shtime    22.09.1998
997.        Ismet Zherenica    60    Balincë-Shtime    22.09.1998
998.        Emin Jashanica    87    Bivolak-Vushtrri    22.09.1998
999.        Nysret Avdyrrahman Ferati    60    Verrnicë-Mitrovicë    22.09.1998
1000.        Adem Tafil Azemi    38    Verrnicë-Mitrovicë    22.09.1998
1001.        Sali Adem Sejdiu    26    Verrnicë-Mitrovicë    22.09.1998
1002.        Selim Jashar Sagaçi    65    Pirç-Mitrovicë    22.09.1998
1003.        Bekim Osmani    19    Jezerc-Ferizaj    22.09.1998
1004.        Faton Syla    15    Beçuk-Vushtrri    23.09.1998
1005.        Sedullah Selman Dibrani    47    Vaganicë-Mitrovicë    23.09.1998
1006.        Avni Jetullah Dibrani    20    Vaganicë-Mitrovicë    23.09.1998
1007.        Bahri Smajl Veseli    40    Broboniq-Mitrovicë    23.09.1998
1008.        Bahtije Gashi    80    Vërbovc-Gllogoc    23.09.1998
1009.        Lulzim Avdyl Gashi    17    Verrnicë-Malishevë    23.09.1998
1010.        Fidan Jetullah Beka    15    Likoc-Skënderaj    23.09.1998
1011.        Adem Ajet Lushtaku    37    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    24.09.1998
1012.        Sefer Hoti    ?    Morinë-Skënderaj    24.09.1998
1013.        Enver Sefer Hoti    ?    Morinë-Skënderaj    24.09.1998
1014.        Fejzë Sefer Hoti    ?    Morinë-Skënderaj    24.09.1998
1015.        Rrustem Hoti    ?    Morinë-Skënderaj    24.09.1998
1016.        Sejdi I. Kabashi    24    Polac-Skënderaj    24.09.1998
1017.        Arsim Shabani    24    Kozhicë-Skënderaj    24.09.1998
1018.        Mahmut Beqë Xhemajli    76    Obri-Skënderaj    24.09.1998
1019.        Shyqeri Xani    37    Dashevc-Skënderaj    24.09.1998
1020.        Arif S. Makolli    45    Polac-Skënderaj    24.09.1998
1021.        Afrim Smakiqi    ?    Obri-Skënderaj    24.09.1998
1022.        Sabri H. Veliqi    52    Polac-Skënderaj    24.09.1998
1023.        Shemsedin Haxhiu    ?    Tërrnavc-Skënderaj    24.09.1998
1024.        Murat Muharrem Haliti    34    Lubovec-Skënderaj    24.09.1998
1025.        Enver H. Haliti    42    Lubovec-Skënderaj    24.09.1998
1026.        Fatmir Hajrush Ahmeti    23    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1027.        Hajrush Qamil Ahmeti    50    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1028.        Milazim Sinani    76    Dashevc-Skënderaj    24.09.1998
1029.        Shqipdon Xhevdet Shabani    Baby    Dashevc-Skënderaj    24.09.1998
1030.        Daut Fazli Avdiu    56    Klinë e Epërme-Skënderaj    24.09.1998
1031.        Brahim Spahiu    76    Kostërc-Skënderaj    24.09.1998
1032.        Idriz Seferi    45    Ticë-Skënderaj    24.09.1998
1033.        Zymer Tahiri    ?    Açarevë-Skënderaj    24.09.1998
1034.        Naim Haxhiu    26    Tërrnavc-Skënderaj    24.09.1998
1035.        Hamdi Kodra    70    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    24.09.1998
1036.        Feriz Rrustem Shala    ?    Ujëmir-Klinë    24.09.1998
1037.        Muhamet Rrahman Idrizi    50    Beçiç-Vushtrri    24.09.1998
1038.        Bajram Beqir Krasniqi    20    Gllobar-Gllogoc    24.09.1998
1039.        Behram Halil Morina    40    Gllobar-Gllogoc    24.09.1998
1040.        Behxhet Islam Karaxha    ?    Çikatovë e Vjetër-Gllogoc    24.09.1998
1041.        Skënder Fetah Karaxha    ?    Çikatovë e Vjetër-Gllogoc    24.09.1998
1042.        Rrustem Fetah Karaxha    ?    Çikatovë e Vjetër-Gllogoc    24.09.1998
1043.        Shyqri Hajdin Krasniqi    20    Gllanasellë-Gllogoc    24.09.1998
1044.        Muhamet Krasniqi    ?    Gllanasellë-Gllogoc    24.09.1998
1045.        Bashkim Avdullah Krasniqi    ?    Gllanasellë-Gllogoc    24.09.1998
1046.        Miftar Shaban Kurrumeli    54    Gllanasellë-Gllogoc    24.09.1998
1047.        Xhevat Sheqir Berisha    60    Gllanasellë-Gllogoc    24.09.1998
1048.        Hamit Lladrovci    73    Gllanasellë-Gllogoc    24.09.1998
1049.        Fehmi Lladrovci    46    Gllanasellë-Gllogoc    24.09.1998
1050.        Xhevahire Krasniqi-Lladrovci    46    Gllanasellë-Gllogoc    24.09.1998
1051.        Hafize Jetullah Llugani    60    Gllanasellë-Gllogoc    24.09.1998
1052.        Brahim Ajet Avdyli    53    Likoshan-Gllogoc    24.09.1998
1053.        Hajdar Ismajli    90    Likoshan-Gllogoc    24.09.1998
1054.        Hamit Zymberi    85    Likoshan-Gllogoc    24.09.1998
1055.        Selim Miftari    80    Likoshan-Gllogoc    24.09.1998
1056.        Sefer Tafaleci    63    Vërbovc-Gllogoc    24.09.1998
1057.        Hajzer Hajdari    ?    Obri e Epërme-Gllogoc    24.09.1998
1058.        Skënder Adem Alishani    30    Komoran-Gllogoc    24.09.1998
1059.        Mehmet Azem Salihu    23    Abri e Epërme-Gllogoc    24.09.1998
1060.        Dr. Lec Bislim Uka    40    Gradicë-Gllogoc    24.09.1998
1061.        Bajram Jashar Bajrami    41    Shtuticë-Gllogoc    24.09.1998
1062.        Sami Jashar Bajrami    21    Shtuticë-Gllogoc    24.09.1998
1063.        Hysni Osman Osmani    24    Shtuticë-Gllogoc    24.09.1998
1064.        Elhami Osman Osmani    15    Shtuticë-Gllogoc    24.09.1998
1065.        Naim Ramadan Musliu    30    Shtuticë-Gllogoc    24.09.1998
1066.        Naim Kadri Gashi    27    Shtuticë-Gllogoc    24.09.1998
1067.        Sejdë Feriz Ramadani    24    Shtuticë-Gllogoc    24.09.1998
1068.        Ragip Shaban Berisha    36    Gjurgjevik i Madh-Klinë    24.09.1998
1069.        Ramë Shala    60    Gjurgjevik i Madh-Klinë    24.09.1998
1070.        Ardiana Klinaku    Baby    Bivolak-Vushtrri    24.09.1998
1071.        Xhavit Haradin Bislimi    45    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1072.        Mexhit H. Bislimi    40    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1073.        Driton Sh. Selimi    20    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1074.        Driton Shaban Brahimi    22    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    24.09.1998
1075.        Fetije Bislim Bislimi    32    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1076.        Muhamet Xhemajli    70    Abri-Skënderaj    24.09.1998
1077.        Muharrem Misini Ukaj    56    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1078.        Xhevdet Emini    21    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1079.        Kadri M. Mustafa    25    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1080.        Sokol F. Rama    80    Prekaz i Epërm-Skënderaj    24.09.1998
1081.        Jetish Avdiu    74    Mikushnicë-Skënderaj    24.09.1998
1082.        Hateme Mehaj    70    Prekaz i Poshtëm-Skënderaj    24.09.1998
1083.        Rrustem Gashi    ?    Ujëmir-Klinë    24.09.1998
1084.        ? Gecaj    45    Llaushë-Skënderaj    24.09.1998
1085.        Agim Rrahim Ramadani    40    Shipol - Mitrovicë    24.09.1998
1086.        Sheshivar Isa Ademi    50    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1087.        Fatmir Sheshivar Ademi    15    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1088.        Burim Ramadan Ademi    16    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1089.        Gani Fazli Ademi    16    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1090.        Bekim Miftar Halimi    22    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1091.        Nazmi Veli Halili    26    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1092.        Hetem Riza Halili    46    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1093.        Bujar Hetem Halili    16    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1094.        Bekim M. Halili    22    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1095.        Nexhat Kadri Halili    16    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1096.        Bajram Bejtullah Sahiti    33    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1097.        Agim Selim Ademi    24    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1098.        Haradin Islam Lahu    43    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1099.        Hasime Mursel Shabani    44    Galicë-Vushtrri    24.09.1998
1100.        Enver M. Kastrati    36    Polluzhë-Vushtrri    24.09.1998
1101.        Fitore I. Klinaku    12    Bivolak-Vushtrri    24.09.1998
1102.        Zyma Saraçi    80    Bivolak-Vushtrri    24.09.1998
1103.        Rifat Miftar Fejza    49    Dobroshec-Gllogoc    25.09.1998
1104.        Hazir Qerim Avdyli    50    Dobroshec-Gllogoc    25.09.1998
1105.        Hasan Maloku    70    Dobroshec-Gllogoc    25.09.1998
1106.        Hasan Beqë Morina    22    Llashkadrenoc-Malishevë    25.09.1998
1107.        Xhemil Halil Agushi    17    Drenoc-Klinë    26.09.1998
1108.        Sadik Osman Morina    60    Ostrozub-Malishevë    26.09.1998
1109.        Kujtim Krelani    34    Gjakovë    26.09.1998
1110.        Selman Rrustem Kafexholli    70    Bellanicë-Suharekë    26.09.1998
1111.        Meriton Sadri Elshani    22    Krajkovë-Gllogoc    26.09.1998
1112.        Vehbi Ejup Hoxha    48    Krajkovë-Gllogoc    26.09.1998
1113.        Faik Aziz Braiçi    16    Krajkovë-Gllogoc    26.09.1998
1114.        Fahredin Fejzë Braiçi    22    Krajkovë-Gllogoc    26.09.1998
1115.        Sabit Metë Buzaku    32    Krajkovë-Gllogoc    26.09.1998
1116.        Fejzë Brahim Braiçi    45    Krajkovë-Gllogoc    26.09.1998
1117.        Afrim Ramadan Braiçi    30    Krajkovë-Gllogoc    26.09.1998
1118.        Islam Ali Shala    90    Krajkovë-Gllogoc    26.09.1998
1119.        Ali Murat Paçarizi    ?    Dragobil-Malishevë    26.09.1998
1120.        Dervish Cen Maloku    60    Plloçicë-Malishevë    26.09.1998
1121.        Sejdi Nuhi Gashi    60    Plloçicë-Malishevë    26.09.1998
1122.        Deli Bali Gashi    ?    Plloçicë-Malishevë    26.09.1998
1123.        Fazli Hoxhaj    41    Plloçicë-Malishevë    26.09.1998
1124.        Selman Gashi    31    Plloçicë-Malishevë    26.09.1998
1125.        Rrustem Maloku    42    Plloçicë-Malishevë    26.09.1998
1126.        Muhamet Maloku    35    Plloçicë-Malishevë    26.09.1998
1127.        Ahmet Maloku    25    Plloçicë-Malishevë    26.09.1998
1128.        Aziz Maloku    48    Plloçicë-Malishevë    26.09.1998
1129.        Smajl Millaku    72    Ujëmir-Klinë    26.09.1998
1130.        Sefer Smajl Millaku    49    Ujëmir-Klina    26.09.1998
1131.        Hysen Rifat Pantina    20    Gllarevë-Klinë    26.09.1998
1132.        Ahmet Pantina    25    Gllarevë-Klinë    26.09.1998
1133.        Shaip Sali Manaj    19    Gllarevë-Klinë    26.09.1998
1134.        Remzi Veselaj    35    Gjurgjevik i Madh-Klinë    26.09.1998
1135.        Zeqir Berisha    40    Gjurgjevik i Madh-Klinë    26.09.1998
1136.        Rasim Maloku    39    Cerovik-Klinë    26.09.1998
1137.        Halim Maloku    37    Cerovik-Klinë    26.09.1998
1138.        Sadri Maloku    ?    Poklek i Vjetër-Gllogoc    26.09.1998
1139.        Naim Qazim Kluna    ?    Poklek i Vjetër-Gllogoc    26.09.1998
1140.        Zeqir Brahim Fazliu    ?    Gradicë-Gllogoc    26.09.1998
1141.        Skënder Emin Bardiqi    ?    Gradicë-Gllogoc    26.09.1998
1142.        Bilall Demaku    ?    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1143.        Xhevdet Isë Demiqi    ?    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1144.        Driton Hysenaj    ?    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1145.        Sadik Asllan Krasniqi    80    Negroc-Gllogoc    26.09.1998
1146.        Ramadan Sefer Behrami    55    Kaçandoll-Mitrovicë    26.09.1998
1147.        Musë Selman Begolli    29    Kaçandoll-Mitrovicë    26.09.1998
1148.        Adem Sali Deliu    33    Obri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1149.        Hava Imer Elshani    65    Gllobar-Gllogoc    26.09.1998
1150.        Jeton Imer Deliu    10    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1151.        Hamide Sali Deliu    60    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1152.        Valmir Adem Deliu    1,5    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1153.        Luljeta Imer Deliu    25    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1154.        Lumnije Imer Deliu    30    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1155.        Menduhije Imer Deliu    ?    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1156.        Mihane Arif Deliu    25    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1157.        Donjeta Hajriz Deliu    4    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1158.        Gentiana Hajriz Deliu    7    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1159.        Zahide Hajriz Deliu    27    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1160.        Fazli Deliu    90    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1161.        Ali Deli Deliu    63    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1162.        Pajazit Rrustem Deliu    65    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1163.        Zeqir Jonuz Deliu    44    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1164.        Habib Deliu    ?    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1165.        Hysen Deliu    ?    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1166.        Mihane Hysen Deliu    16    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1167.        Antigona Hysen Deliu    14    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1168.        Hajriz Fazli Deliu    34    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1169.        Afrim Kliçina    ?    Baincë-Gllogoc    26.09.1998
1170.        Vesel Mursel Demaku    ?    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1171.        Valdet Sali Xhemajli    ?    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1172.        Mursel Sefedini    ?    Shtrubullovë-Gllogoc    26.09.1998
1173.        Fatos Sherif Krasniqi    ?    Negroc-Gllogoc    26.09.1998
1174.        Skënder Liman Shala    ?    Negroc-Gllogoc    26.09.1998
1175.        Fejzë Ramadan Ramadani    ?    Shtuticë-Gllogoc    26.09.1998
1176.        Naim Salihu    ?    Shtuticë-Gllogoc    26.09.1998
1177.        Afrim Hajdaraj    ?    Abri e Epërme-Gllogoc    26.09.1998
1178.        Fitim Jakupi    22    Cerovik-Klinë    26.09.1998
1179.        Zymer Ali Buzhala    55    Budakovë-Suharekë    27.09.1998
1180.        Murat Kurtish Kokollari    55    Budakovë-Suharekë    27.09.1998
1181.        Adem Imer Buzhala    58    Budakovë-Suharekë    27.09.1998
1182.        Qazim Kololli    60    Budakovë-Suharekë    27.09.1998
1183.        Arif Ndrecaj    80    Maqitevë-Suharekë    27.09.1998
1184.        Xhyzide Ndrecaj    78    Maqitevë-Suharekë    27.09.1998
1185.        Burim Hamdi Elshani    ?    Suharekë    27.09.1998
1186.        Milaim Bajram Bugari    29    Suharekë    27.09.1998
1187.        Hafir Elshani    35    Sllapuzhan-Suharekë    27.09.1998
1188.        Rasim K. Kolgeci    15    Vraniq-Suharekë    27.09.1998
1189.        Hazir Bajraktari    ?    Budakovë-Suharekë    27.09.1998
1190.        Bajram Zeqir Bungu    75    Grajçec-Suharekë    27.09.1998
1191.        Mehmet Xhemajli    70    Abri e Epërme-Gllogoc    27.09.1998
1192.        Rrustem Hysenaj    73    Abri e Epërme-Gllogoc    27.09.1998
1193.        Ali Kalludra    62    Gremnik-Klinë    27.09.1998
1194.        Hyra Kalludra    50    Gremnik-Klinë    27.09.1998
1195.        Ahmet Hajriz Kelmendi    42    Sibovc-Obiliq    27.09.1998
1196.        Fejzullah Rexhep Krasniqi    52    Sibovc-Obiliq    27.09.1998
1197.        Ibrahim Pllana    55    Sibovc-Obiliq    27.09.1998
1198.        Hamdi Rizah Biba    68    Jezerc-Ferizaj    27.09.1998
1199.        Drilin Gllasaviku    baby    Gremnik-Klinë    27.09.1998
1200.        Osman Gashi    70    Gremnik-Klinë    27.09.1998
1201.        Nife Merlaku    45    Gremnik-Klinë    27.09.1998
1202.        Halim Sali Shala    75    Ujëmir-Klinë    27.09.1998
1203.        Zymrije Bacaliu    48    Klinë    27.09.1998
1204.        Rrahman Islam Gashi    60    Llapushnik-Gllogoc    27.09.1998
1205.        Haki Liman Krasniqi    31    Negroc-Gllogoc    28.09.1998
1206.        Shefqet Haki Krasniqi    33    Negroc-Gllogoc    28.09.1998
1207.        Skender Hydë Krasniqi    28    Negroc-Gllogoc    28.09.1998
1208.        Ali Metë Krasniqi    80    Negroc-Gllogoc    28.09.1998
1209.        Mehdi Sylë Morina    45    Gjergjicë-Gllogoc    28.09.1998
1210.        Ilaz Maliq Javori    45    Llazicë-Gllogoc    28.09.1998
1211.        Ramadan Muleta    44    Korroticë-Gllogoc    28.09.1998
1212.        Bashkim Tahir Muleta    27    Korroticë-Gllogoc    28.09.1998
1213.        Besnik Rexhep Muleta    27    Korroticë-Gllogoc    28.09.1998
1214.        Veli A. Olluri    42    Ollur-Lipjan    28.09.1998
1215.        Arsim Zeqiri    19    Hallaq i Madh-Lipjan    28.09.1998
1216.        Nazim Xhemshir Terziu    21    Sllatina e Lepencit-Kaçanik    28.09.1998
1217.        Bajram Durmish Bytyçi    29    Mushtisht-Suharekë    29.09.1998
1218.        Nehaz Salih Mjekiqi    55    Shipitullë-Obiliq    29.09.1998
1219.        Gursel Sylejmani    ?    Sadovina e Jerlive-Ferizaj    29.09.1998
1220.        Bajram Sylejmani    ?    Sadovina e Jerlive-Ferizaj    29.09.1998
1221.        Sejdi Sejdiu    ?    Nerodime e Epërme-Ferizaj    29.09.1998
1222.        Kemajl Hetemi    ?    Ferizaj    29.09.1998
1223.        Bashkim Vishi    ?    Dubrava e Epërme-Ferizaj    29.09.1998
1224.        Sejdi Ramadan Halilaj    65    Jezerc-Ferizaj    29.09.1998
1225.        Xhemile Jakupi    60    Cerovik-Klinë    29.09.1998
1226.        Sami Muharrem Bakiu    27    Bitijë e Epërme-Shtërpcë    30.09.1998
1227.        Ajete Halim Kelmendi    75    Sibovc - Obiliq    30.09.1998
1228.        Dr. Shpëtim Zeqir Robaj    41    Prishtinë    30.09.1998
1229.        Xhemshir Emin Ademaj    40    Petrovë-Shtime    2.10.1998
1230.        Ajvaz Hasani    34    Strovc-Vushtrri    2.10.1998
1231.        Daut Abdullah Rexhepi    40    Viçë-Shtërpcë    2.10.1998
1232.        Sylë Ali Balaj    35    Gllarevë-Klinë    3.10.1998
1233.        Milazim Musli Balaj    29    Gllarevë-Klinë    3.10.1998
1234.        Djali i Musa Krasniqit    ?    Stapanicë-Klinë    3.10.1998
1235.        Idriz Halil Balaj    45    Gllarevë-Klinë    3.10.1998
1236.        Shaip Sali Morina    18    Gllarevë-Klinë    3.10.1998
1237.        Rexhep Kokollari    65    Budakovë-Suharekë    3.10.1998
1238.        Florim Jahir Gashi    28    Mohlan-Suharekë    3.10.1998
1239.        Halim Bungu    36    Grejçec-Suharekë    3.10.1998
1240.        Sylë Pajazit Qufaj    76    Prejlep-Deçan    4.10.1998
1241.        Bafti Bajraktari    85    Budakovë-Suharekë    4.10.1998
1242.        Ali Kermeni    74    Bllacë-Suharekë    4.10.1998
1243.        Nesret Hamzë Bytyçi    13    Rogovë-Gjakovë    4.10.1998
1244.        Hazir Osman Maloku    ?    Plloçicë-Malishevë    5.10.1998
1245.        Kajtaz Sylë Maloku    ?    Plloçicë-Malishevë    5.10.1998
1246.        Rizah Maloku    ?    Plloçicë-Malishevë    5.10.1998
1247.        Mursel Hajrullah Buqa    64    Budakovë-Suharekë    6.10.1998
1248.        Hasan Sherif Kokollari    83    Budakovë-Suharekë    6.10.1998
1249.        Ajet Milazim Maloku    49    Plloçicë-Malishevë    6.10.1998
1250.        Bajram Xhemë Gashi    25    Plloçicë-Malishevë    6.10.1998
1251.        Pajazit Veselaj    ?    Plloçicë-Malishevë    6.10.1998
1252.        ? Bali Veselaj    ?    Plloçicë-Malishevë    6.10.1998
1253.        Remzi Sokol Veselaj    41    Plloçicë-Malishevë    6.10.1998
1254.        Fejzë Bala    ?    Gllarevë-Klinë    6.10.1998
1255.        Idriz Morinaj    ?    Gllarevë-Klinë    6.10.1998
1256.        Sherif Sahit Hoti    60    Carrallukë-Malishevë    6.10.1998
1257.        Blerim Haxhi Berisha    15    Gjakovë    8.10.1998
1258.        Rrahman Muhamet Bytyçi    3    Shirokë-Suharekë    9.10.1998
1259.        Foshnja e Milazim Halitajt    baby    Senik-Malishevë    9.10.1998
1260.        Sherif Hasan Buzhala    58    Budakovë-Suharekë    9.10.1998
1261.        Zylfije Saradaku    76    Likoshan-Gllogoc    9.10.1998
1262.        Rahime Liman Brahimi    30    Plluzhinë-Skënderaj    11.10.1998
1263.        Donikë B. Morina    baby    Shalë-Lipjan    11.10.1998
1264.        Arben Tahir Hajdaraj    22    Shaptej-Deçan    11.10.1998
1265.        Rrustem Shala    23    Dobërdolan-Suharekë    11.10.1998
1266.        Lulzim Shaip Gutaj    18    Suharekë    12.10.1998
1267.        Rrustem Rreci    60    Llaushë-Skënderaj    12.10.1998
1268.        Xhezair Dervishi    ?    Zajm-Klinë    12.10.1998
1269.        Latif Bajram Gallopeni    22    Dobërdelan-Suharekë    13.10.1998
1270.        Shpejtim Tafil Kryeziu    18    Suharekë    13.10.1998
1271.        Sylë Imer Rama    75    Cerovik-Klinë    14.10.1998
1272.        Driton Abit Smakolli    20    Rashan-Mitrovicë    14.10.1998
1273.        Rifat Faik Smakolli    18    Rashan-Mitrovicë    14.10.1998
1274.        Sanie Alirifa    56    Rahovec    14.10.1998
1275.        Zymer Goxhuli    33    Makërmal-Skënderaj    14.10.1998
1276.        Leutrim Vesel Kodraliu    2    Javor-Suharekë    14.10.1998
1277.        Lindor Zeqir Hoti    baby    Malishevë    14.10.1998
1278.        Fehmi Ibrahim Kastrati    20    Kishnarekë-Malishevë    16.10.1998
1279.        Arif Marmullaku    ?    Dush i Jashanicës-Klinë    16.10.1998
1280.        Arsim Fazli Zymeri    20    Likoshan-Gllogoc    18.10.1998
1281.        Ali Muharrem Ahmeti    23    Rrezallë-Skënderaj    18.10.1998
1282.        The baby of Islam Krasniqi    Baby    Pagarushë-Malishevë    19.10.1998
1283.        Veli Rrustë Krasniqi    75    Përçevë-Klinë    20.10.1998
1284.        Hasan Shala    18    Banjë-Malishevë    20.10.1998
1285.        Shpëtim Kryeziu    20    Pagarushë-Malishevë    20.10.1998
1286.        Sami Kryeziu    18    Pagarushë-Malishevë    20.10.1998
1287.        Kujtim Ibrahim Bytyçi    17    Shkozë-Malishevë    20.10.1998
1288.        Enver Milazim Bytyçi    17    Shkozë-Malishevë    20.10.1998
1289.        Nazife Sejdi Beqiri    60    Açarevë-Skënderaj    21.10.1998
1290.        Mazllum Ramiz Sylmetaj    2    Gërçinë e Hasit-Gjakovë    22.10.1998
1291.        Muharrem Ramiz Sylmetaj    6    Gërçinë e Hasit-Gjakovë    22.10.1998
1292.        Leonora Gani Sylmetaj    12    Gërçinë e Hasit-Gjakovë    22.10.1998
1293.        Ramiz Hamzë Sylmetaj    28    Gërçinë e Hasit-Gjakovë    22.10.1998
1294.        Osman S. Krasniqi    65    Drenoc-Malishevë    23.10.1998
1295.        Elmi Hasan Mazreku    35    Malishevë    23.10.1998
1296.        Faze Aliaj    60    Kralan-Gjakovë    23.10.1998
1297.        Shemsi Rashit Buzaku    11    Krajkovë-Gllogoc    24.10.1998
1298.        The daughter of Hysen Fetahaj    Baby    Kralan-Gjakovë    24.10.1998
1299.        The son of Shaban Zenunaj    2    Kralan-Gjakovë    24.10.1998
1300.        Ali Murat Paçarizi    20    Dragobil-Malishevë    27.10.1998
1301.        Sadri Azem Ahmeti    Baby    Kralan-Gjakovë    28.10.1998
1302.        Avdi Fetaj    Baby    Kralan-Gjakovë    28.10.1998
1303.        The daughter of Enver Alia    Baby    Kralan-Gjakovë    28.10.1998
1304.        Jahë Kadria    Baby    Kralan-Gjakovë    28.10.1998
1305.        Rabe Pajaziti    80    Kralan-Gjakovë    28.10.1998
1306.        Galan Meka    65    Kralan-Gjakovë    28.10.1998
1307.        Tunë Gjokaj    ?    Bardhaniq-Gjakovë    28.10.1998
1308.        Shahe Haxhë Gashi    78    Qabiq-Klinë    28.10.1998


U VRANË NË RRETHANA TË PASQARUARA NË PERIUDHËN JANAR–SHTATOR1998
KILLED UNDER UNKNOWN CIRCUMSTANCES AS OF JANUARY-SEPTEMBER 1998

Nr.
No.    Emri dhe mbiemri
Name and surname    Mosha
Age    Vendi
Place    Data
Date
1.        Ibrahim Zogaj    58    Rixhevë – Klinë    6.04.1998
2.        Fadil Ibrahim Zogaj        Rixhevë – Klinë    6.04.1998
3.        Ramadan Ibrahim Zogaj        Rixhevë – Klinë    6.04.1998
4.        Bajram Avdyl Berisha        Zabërgjë – Klinë    6.04.1998
5.        Salih Avdyl Berisha    50    Zabërgjë – Klinë    6.04.1998
6.        Brahim Selim Salihaj    48    Zabërgjë – Klinë    6.04.1998
7.        Xhemajl Bislim Krasniqi    58    Klinavc – Klinë    27.04.1998
8.        Vesel Krasniqi    ?    Postasel – Rahovec    5.05.1998
9.        Avdyl Gashi    ?    Svërkë – Klinë    13.05.1998
10.        Naim Krasniqi    ?    Carallukë-Malishevë    19.05.1998
11.        Nexhat Pnishi     26    Damjan – Gjakovë    19.05.1998
12.        Xhafer Krasniqi    -    Gjakovë    29.05.1998
13.        Ismet Berisha    -    Suharekë    20.06.1998
14.        Muhamet Hamëz Elshani    60    Piranë-Prizren    6.07.1998
15.        Afrim Muhamet Elshani    26    Piranë-Prizren    6.07.1998
16.        Sali Azem Gashi    16    Piranë-Prizren    6.07.1998
17.        Vedat Riza Komoni    32    Pejë    6.07.1998
18.        Hydaj Hazer Popaj    54    Bellacërkë-Rahovec    7.07.1998
19.        Shaban Binak Muçaj    65    Lluka e Epërme-Deçan    12.07.1998
20.        Ali Panxhaj    44    Pejë    12.07.1998
21.        Idriz Selmani    65    Komoran-Gllogoc    14.07.1998
22.        Abaz Hoti    53    Piskotë-Gjakovë    18.07.1998
23.        Bakir Muhamet Gjukaj    31    Pejë    23.07.1998
24.        Adem Muhamet Gjukaj    27    Pejë    23.07.1998
25.        Sejsan Skënder Hoti    20    Prizren    25.07.1998
26.        Zef Dreni    65    Firzë-Gjakovë    28.10.1998
27.        Nazmi Olluri    25    Shtime    29.10.1998

================================
-Më 6.03.1998, në Spitalin e Pejës u soll nga policia një i vrarë i moshës së re i paidentifikuar.
-Më 10.03.1998, në Prekaz të Poshtëm u varrosën 10 kufoma të paidentifikuara.
-Më 13.03.1998, në varrezat e reja të Prishtinës u sollën 2 kufoma të masakruara, një grua dhe një fëmijë.
-Më 13.05.1998, në fshatin Xërxë është vrarë një kalimtar rasti i moshës rreth 70 vjeçare.
-Më 17.05.1998, u joftuam se brenda këtyre 3-4 ditëve u vranë ose u gjetën të vrarë edhe 8 persona.
-Më 26.05.1998, në Çeskovë është varrosur një i ri i paidentifikuar i vrarë nga policia serbe.
-Më 31.05.1998, në Poklek të Ri forcat serbe masakruan mizorisht 10 shqiptarë prej të cilëve 2 janë të paidentifikuar.
-Më 1.06.1998, në morgun e Spitalit në Gjakovë gjenden trupat e një plaku 60 vjeç dhe 2 shqiptarëve tjerë të paidentifikuar.
-Më 6.06.1998, në varezat e qytetit në Gjakovë me urdhër të policisë u varros një kufomë e paidentifikuar e moshës rreth 25 vjeç.
-Më 8.06.1998, në varrezat e qytetit në Gjakovë, policia varrosi 3 shqiptarë të vrarë të paidentifikuar.
-Më 14.06.1998, në morgun e Spitalit të Gjakovës, u soll  trupi i pajetë i një shqiptari nga Rakovina. Në Varrezat e qytetit në Pejë, u varrosën 3 shqiptarë të paidentifikuar.
-Më 16.06.1998, forcat serbe sulmuan refugjatët shqiptarë që po iknin nga Kosova në Shqipëri dhe vranë 2 në territorin e Kosovës dhe 1 në territorin e Shqipërisë.
-Më 17.06.1998, në varrezat e qytetit në Gjakovë u varrosën 4 kufoma me urdhër të policisë.
-Më 18.06.1998 në Shtime, një shqiptar u vra në shtëpinë e tij. Javën e kaluar në komunën e Deçanit janë vrarë 7 shqiptarë.
-Më 20.06.1998, u vra një i ri 18 vjeçar në Carrabreg të Epërm, komuna e Deçanit.
-Më 28.06.1998, në Qafën e Goleshit, komuna e Lipjanit, u gjetën trupat e pajetë të 4 shqiptarëve të vrarë.
-Më 30.06.1998, mediat serbe duke cituar burimet e Ushtrisë Jugosllave njoftuan se në brezin kufitar me Shqipërinë janë vrarë 8 shqiptarë.
-Më 8.07.1998, në varrezat e qytetit në Gjakovë me urdhër të policisë u varrosën trupat e pajetë të 5 shqiptarëve të paidentifikuar. Në varrezat e qytetit në Pejë u varrosën 5 persona të vrarë të paidentifikuar.
-Më 10.07.1998, burimet serbe duke iu referuar burimeve të Ushtrisë Jugosllave njoftuan se në Vërrnicë, Koshare e Qafë të Prushit, në kufi me Shqipërinë janë vrarë 4 shqiptarë.
-Më 16.07.1998, në karakollin e Koshares janë vrarë 4 shqiptarë.
-Më 17.07.1998, në vendin e quajtur “Rrasat” te Rahoveci u gjet një i vrarë i paidentifikuar.
-Më 18.07.1998, në kufi me Shqipërinë në karakollin e Koshares, Gjakovës dhe Gjeravicës së Deçanit dhe në Padesh, disa qindra metra brenda territorit të shtetit shqiptar, u vranë së paku 84 shqiptarë të Kosovës. Në periferi të Rahovecit, u gjetën dy të vrarë të paidentifikuar.
-Më 19.07.1998, në Rahovec u vranë 2 shqiptarë. Në Vojtesh të Skënderajt u gjet një shqiptar i vrarë.
-Më 20.07.1998, në morgun e Spitalit të Prizrenit u sollën trupat e 12 shqiptarëve të vrarë.
-Më 21.07.1998, dëshmitarë nga Rahoveci pohojnë se kanë parë trupat e masakruar të një nëne dhe 2 fëmijëve të saj dhe të një babai e 2 djemve.
-Më 23.07.1998, në oborrin e Teqes së Sheh Myhedinit është parë trupi i pajetë i një plaku të paidentifikuar.
-Më 24.07.1998, 4 trupa të pajetë gjenden në morgun e Spitalit të Prizrenit.
-Më 26.07.1998, 7 shqiptarë të vrarë u sollën në morgun e Spitalit të Gjakovës. Në Zborc ka mbetur e vrarë një plakë nga Godanci.
-Më 28.07.1998, një foshnjë nga Gllareva vdiq në mungesë të ushqimit dhe barërave.
-Më 30.07.1998, 2 kufoma të paidentifikuara janë parë në Bubavec.
-Më 31.07.1998, u vranë 3 të rinjë nga Jashanica e Epërme dhe në Qabiq u vra një i paralizuar nga Dushi.
-Më 3.08.1998, në morgun e Spitalit të Gjakovës u sollën trupat e pajetë të një të moshuari dhe një të riu të vrarë duke punuar në ara të Dushkajës.
-Më 5.08.1998, në Jabllanicë të Dushkajës u vra një person nga Drenica. Në bjeshkën e Deçanit, ushtria vrau 4 shqiptarë. Në Lug të Baranit, u masakruan 12 shqiptarë. Në “Bllatë” të Rahovecit u panë 2 të vrarë. Forcat serbe kanë vrarë 3 pleq e 2 plaka nga Jabllanica. Mes fshatrave Mejq e Madanaj prej 2.08.1998 është trupi i pajetë i një shqiptari të vrarë rreth 50 vjeç.
-Më 7.08.1998, në Abri të Epërme, 2 të rinj u dogjën nga granatimet dhe u karbonizuan.
-Më 11.08.1998, në morgun e Spitalit të Prishtinës u soll një shqiptar i vrarë në Grykën e Llapushnikut, kurse një shqiptar i vrarë u gjet në oborrin e shtëpisë së Avdi Sylës në Turiçec të Skënderajt. Në morgun e Spitalit të Pejës gjenden trupat e pajetë të një burri rreth 50 vjeç, një djaloshi dhe 2 vajzave.
-Më 12.08.1998, në kushtet e jetës në male vdiq një grua shtatzënë nga Malisheva. Në Gjakovë 6 kufoma të paidentifikuara janë varrosur me urdhër të policisë.
-Më 13.08.1998, në morgun e Spitalit të Gjakovës janë sjellë 9 trupa të shqiptarëve të vrarë.
-Më 14.08.1998, forcat serbe në afërsi të kroit të Vasilevës vranë një shqiptar të paidentifikuar.
-Më 16.08.1998, në Polac u gjet trupi pjesërisht i karbonizuar i një shqiptari të vrarë.
-Më 19.08.1998, gjatë ditëve të fundit u vranë mbi 10 shqiptarë që u përpoqën të ikin në drejtim të Malit të Zi.
-Më 21.08.1998, në morgun e Spitalit të Gjakovës u soll trupi i një shqiptari të vrarë nga komuna e Deçanit.
-Më 22.08.1998, për  mungesë të infuzionit në Domanek vdiq një foshnjë nga Gremniku i Klinës.
-Më 25.08.1998, 9 shqiptarë të vrarë me armë zjarri u sollën në morgun e Spitalit të Prizrenit. Me një kombi të ndërmarrjes “Çabrati” u sollën 4 kufoma nga Juniku, kurse një kamion solli 5 kufoma nga Duhla e Suharekës.
-Më 26.08.1998, nën mbikëqyrjen e policisë në varrezat e qytetit u bë varrimi i dhunshëm i katër kufomave të paidentifikuara.
-Më 27.08.1998, në Llaushë u gjet edhe një varr i përbashkët me pesë trupa të pajetë, që nuk mund të identifikoheshin ngase ishin të masakruar dhe të dëmtuar shumë. Policia serbe në fshatin Shirokë varrosi katër shqiptarë të paidentifikuar. Në spitalin e Mitrovicës u soll trupi i një të vrari nga Klina e Epërme e Skënderajt. Policia serbe vrau 3 shqiptarë të paidentifikuar nga Banja e Malishevës.
-Më 28.08.1998, për shkak të mungesës së ushqimit, ilaçeve dhe përkujdesit mjekësor vdiq një foshnjë 4-muajshe nga Javori i Suharekës. Forcat ushtarako-policore serbe vranë 11 pjesëtarë të një grupi të ikurish te kroi i Vasilevës dhe me helikopter i bartuën në drejtim të panjohur. Në varrezat e qytetit në Prizren u varrosën 6 kufoma të paidentifikuara.
-Më 29.08.1998, vdiq një foshnjë nga Dobërdolani i Suharekës.
-Më 1.09.1998, forcat serbe sollën 7 trupa të pajetë të paidentifikuar në morgun e Spitalit të Prizrenit.
-Më 2.09.1998, 2 shqiptarë të vrarë të paidentifikuar u sollën në morgun e Spitalit të Prizrent. Që nga 29.08.1998i, një i vrarë i karbonizuar ka mbetur i pavarrosur në Studençan të Suharekës.
-Më 4.09.1998, në Drenoc është vrarë një 14 vjeçar, kurse në Polluzhë janë vrarë gjithashtu dy 14 vjeçarë.
-Më 5.09.1998, 4 kufoma të paidentifikuara u varrosën në varrezat e qytetit në Prizren. Në Reçak u varrosën 2 trupa të pajetë të paidentifikuar të moshës rreth 50-60 vjeçare.
-Më 7.09.1998,  në fshatin Leskovec gjendet një kufomë e paidentifikuar e gjinisë mashkullore e pavarrosur e moshës rreth 50 vjeçare.
-Më 9.09.1998, në varrezat e qytetit në Pejë, policia varrosi një shqiptar të paidentifikuar.
-Më 10.09.1998, 3 foshnja vdiqën nga pasojat e qëndrimit nën qiell të hapur.
-Më 11.09.1998 u vra një djalë 9 vjeçar nga Rrezalla e Skënderajt. Në Qafën e Roshkodolit u vranë edhe dhjetë shqiptarë. Forcat serbe vranë 2 shqiptarë të paidentifikuar në Milishec, te vendi i quajtur "Te varrezat e vajzave". Te vendi i quajtur Qafa e Bogiqes në komunën e Plavës në Mal të Zi u vranë 10 persona, për trupat e të cilëve nuk dihet ende.
-Më 14.09.1998, u vra një i ri nga Sllatina.
-Më 16.09.1998, një i ri 19 vjeçar nga Pasoma u vra në Stantërg. Një foshnjë nga Grabanica e Klinës dhe një foshnjë nga Nepola e Pejës vdiqën.
-Më 17.09.1998, janë vërejtur dy kufoma në afërsi të fshatit në Reshtan. Në fshatin Gorozhup  në brezin kufitar me Shqipërinë u gjet një kufomë e paidentifikuar e moshës rinore. 1 kufomë e karbonizuar, e paidentifikuar u gjet në mes të fshatit Bajçinë dhe Dobratin.
-Më 19.09.1998, një shqiptar i vrarë i paidentifikuar u soll në morgun e Spitalit të Gjakovës. Tash një muaj, në dalje të Bellacerkës në drejtim të Rahovecit gjendet një kufomë e pavarrosur.
-Më 22.09.1998, në Sverkë të Gashit, 2 foshnja të Rexhë Gashit vdiqën nga kushtet e vështira.
-Më 24.09.1998, një person i paidentifikuar i moshës 50-60 u vra në Vërbovc, në vendin e quajtur Fusha e Mollës. Në Kozhicë gjenden edhe 8 kufoma të paidentifikuara.
-Më 27.09.1998,  u vra një shqiptar i paidentifikuar në fshatrat e Suharekës.
-Më 28.09.1998,  u vranë tre shqiptarë nga Gllareva e Klinës. Një shqiptar i paidentifikuar është varrosur në Vuçak.
-Më 29.09.1998, në ofenzsvën e fundit kundër Jezercit u vranë 2 shqiptarë të paidentifikuar.
-Më 1.10.1998, në Gllogoc, para ndërtesës së administratës komunale serbe janë vendosur 3 trupa të pajetë që ruhen vazhdimisht nga policia. Dje pasdite policia serbe dërgoi në Tërstenik trupin e një shqiptari të vrarë të paidentifikuar, vuri një armë afër, e fotografoi e pastaj e ktheu dhe e çoi në drejtim të panjohur.
-Më 2.10.1998, dy persona të paidentifikuar janë varrosur në Arçak. Në Mollopolc, fshatarët gjetën një kufomë të masakruar. Në Zhilivodë u gjet një shqiptar i djegur i paidentifikuar.
-Më 3.10.1998, në Vraniq u gjet një shqiptar i vrarë i karbonizuar dhe një plak 74-vjeçar i masakruar. Në shtëpinë e Ramadan Raçit janë djegur trupat e një gruaje dhe një burri. Në afërsi të lagjes së Buzhalëve ndodhen 6 trupa të pajetë.
-Më 5.10.1998, në malet e Plloçicës u gjet gjysma e trupit të një të vrari të paidentifikuar.
-Më 14.10.1998, u gjet një kufomë mashkulli e karbonizuar në vendin e quajtur liqeni i Bllatës, komuna e Rahovecit.
-Më 16.10.1998, u informuam se kufoma e një shqiptari të paidentifikuar gjendet në morgun e spitalit të Mitrovicës që nga 20 shtatori. Jemi informuar se në Sferkë të Klinës tre fëmijë të paidentifikuar vdiqën nga kushtet e vështira jetësore.
-Më 18.10.1998, në morgun e spitalit të Gjakovës u soll kufoma e një djaloshi të moshës rreth 22 vjeçare.
-Më21.10.1998, në morgun e spitalit të Gjakovës është sjellë trupi i pajetë i një femre të paidentifikuar rreth 65 vjeçare, për të cilën dihet se është sjellë nga Vokshi i Deçanit.
-Më 23.10.1998, një foshnjë dyjavëshe nga Drenoci vdiq nga kushtet e vështira dhe mungesa e përkujdesit mjekësor.
-Më 24.10.1998, një fëmijë 2-vjeçar nga Kralani vdiq nga të ftohtit dhe mungesa e përkujdesit mjekësor.
-Më 28.10.1998, në morgun e spitalit të Gjakovës disa ushtarë serbë sollën trupin e pajetë të një personi të paidentifikuar, për të cilin supozohet se është nga fshati Prejlep i Deçanit.
-Më 29.10.1998, në Bubavec u gjet një kufomë burri rreth 50 vjeç.
-Më 30.10.1998, në Llaushë në një varr të përbashkët u gjet edhe trupi i karbonizuar i një mashkulli të paidentifikuar.
-Më 31.10.1998, forcat serbe zhvarrosën kufomat e 9 shqiptarëve që kishin vrarë, në mesin e të cilëve janë një vajzë 12 vjeçare dhe 2 fëmijë të tjerë nga Juniku.

================================
-On 6.03.1998, an unidentified killed young Albanian was brought to the morgue of Peja Hospital.
-On 10.03.1998, 10 unidentified corpses were buried in Prekaz i Poshtëm.
-On 13.03.1998, 2 mutilated corpses of a woman and a child were brought to the cemetery of Prishtina.
-On 13.05.1998, a passer-by aged 70 was killed in Xërxa village.
-On 17.05.1998, 8 persons were killed or found dead in the last 3-4 days.
-On 26.05.1998, an unidentified young Albanian killed by the Serbian police was buried in Çeskova.
-On 31.05.1998, in Poklek i Ri, Serbian forces massacred 10 Albanians, of whom 2 are unidentified.
-On 1.06.1998, the bodies of an elderly aged 60 and two other Albanians are in the morgue of Gjakova Hospital.
-On 6.06.1998, an unidentified body aged 25 was buried in the cemetery of Gjakova by the police order.
-On 8.06.1998, three unidentified Albanians were buried by the police in the cemetery of Gjakova.
-On 14.06.1998, the corpse of an Albanian from Rakovina was brought to the morgue of Gjakova Hospital. Three unidentified Albanians were buried in the cemetery of Peja.
-On 16.06.1998, Serbian forces attacked the Albanian refugees fleeing to Albania and killed two of them in the territory of Kosova and one in the territory of Albania.
-On 17.06.1998, 4 corpses were buried in the cemetery of Gjakova by the police order.
-On 18.06.1998, an Albanian was killed in his house in Shtime. Last week, 7 Albanians were killed in the distrcit of Deçan.
-On 20.06.1998, an 18-year-old boy was killed in Carrabreg i Epërm near Deçan.
-On 28.06.1998, corpses of 4 killed Albanians were found in the place called Qafa e Goleshit, in the district of Lipjan.
-On 30.06.1998, Serbian media, citing the Yugoslav Army sources, informed that 8 Albanians were killed on the cross-border with Albania.
-On 8.07.1998, the corpses of 5 unidentified killed Albanians were buried in the cemetery of Gjakova by police order. The corpses of 5 unidentified killed Albanians were buried in the cemetery of Peja.
-On 10.07.1998, Serbian media citing the Yugoslav Army sources, informed that 4 Albanians were killed in Vërrnica, Koshare and Qafa e Prushit on the border with Albania.
-On 16.07.1998, 4 Albanians were killed at the sentry box of Koshare.
-On 17.07.1998, an unidentified Albanian was found dead at the place called "Rrasat" in the vicinity of Rahovec.
-On 18.07.1998, at least 84 Kosovar Albanians were killed in Padesh, within the territory of Albania. Two unidentified Albanians were found dead in the outskirts of Rahovec.
-On 19.07.1998, two Albanians were killed in Rahovec. A killed Albanian was found in Vojtesh near Skënderaj.
-On 20.07.1998, the corpses of 12 killed Albanians were brought to the morgue of Prizren Hospital.
-On 21.07.1998, eye-witnesses from Rahovec claim that they have seen bodies of a mother and her two children and of a father and his two sons.
-On 23.07.1998, the corpse of an unidentified elderly was seen in the yard of Sheh Myhedini's masjid.
-On 24.07.1998, 4 corpses were brought to the morgue of Prizren Hospital.
-On 26.07.1998, 7 killed Albanians were brought to the morgue of Gjakova Hospital. In Zborc an old woman from Godanc was killed.
-On 28.07.1998, a newly-born baby from Gllareva died due to the lack of food and medical assistance.
-On 30.07.1998, two unidentified bodies were seen in Bubavec.
-On 31.07.1998, three youngsters from Jashanica e Epërme and one paralysed person from Dush were killed.
-On 3.08.1998, the corpses of an elderly and of a youngster were brought to the morgue of Gjakova Hospital.
-On 5.08.1998, one person from Drenica was killed in Jabllanica of Dushkaja. In Deçani mountains, soldiers killed 4 Albanians. 12 Albanians were massacred in Lugu i Baranit. Two killed persons were seen at the place called "Bllata" near Rahovec. Serbian forces killed three old men and two old women from Jabllanica. The body of a killed Albanian aged 50 lies unburied between the villages of Meje and Madanaj since 2 August.
-On 7.08.1998, two youngsters were burned beyond recognition in Abri e Epërme.
-On 11.08.1998, an Albanian killed in Llapushniku Gorge was brought to the morgue of Prishtina Hospital. A killed Albanian was found in the yard of Avdi Syla's house in Turiqec near Skënderaj. The corpses of a man aged 50, a young boy and two girls were brought to the morgue of Peja Hospital.
-On 12.08.1998, a pregnant woman from Malisheva died due to difficult living conditions. In Gjakova, 6 unidentified corpses were buried by police order.
-On 13.08.1998, 9 unidentified corpses were brought to the morgue of Gjakova Hospital.
-On 14.08.1998, Serbian forces killed an unidentified Albanian in the vicinity of the Spring of  Vasileva.
-On 16.08.1998, the burned corpse of an Albanian was found in Polac.
-On 19.08.1998, at least 10 Albanians were killed while trying to flee to Montenegro.
-On 21.08.1998, the corpse of a killed Albanian from the district of Deçan was brought to the morgue of Gjakova Hospital.
-On 22.08.1998, due to the lack of medical assistance, a new-born baby from Gremnik near Klina died in Domanek.
-On 25.08.1998, corpses of 9 Albanians killed by fire weapons were brought to the Hospital of Prizren. 4 corpses from Junik were brought in a van of “Çabrat” Enterprise, whereas 5 corpses from Duhla near Suhareka were brought in a lorry.
-On 26.08.1998, unidentified corpses of 4 Albanians were buried under the police supervision.
-On 27.08.1998, a grave of 5 unidentified mutiliated Albanians was found in Llausha. Serbian police buried 4 unidentified Albanians in the village of Shiroka. The corpse of a killed Albanian from the village of Klina e Epërme near Skënderaj was brought to the Hospital of Mitrovica. Serbian police killed 3 unidentified Albanians from the village of Banja near Malisheva.
-On 28.08.1998, due to the lack of medical assistance and food, a newly-born baby (4 months) from Javor near Suhareka died. Serbian military and police forces killed 11 escapees at the Spring of Vasileva and carried them in a helicopter towards an unknown direction. 6 unidentified Albanians were burried in the cemetery of Prizren.
-On 29.08.1998, a baby from Dobërdolan near Suhareka died.
-On 1.09.1998, Serbian forces brought 7 unidentified corpses to the morgue of Prizreni Hospital.
-On 2.09.1998, 2 killed Albanians were brought to the morgue of Prizreni Hospital. Since 29 August 1998, a corpse burned beyond recognition is lying unburied in Studençan near Suhareka.
-On 4.09.1998, a 14-year-old child was killed in Drenoc, whereas two other 14-year-old children were killed in Polluzha.
-On 5.09.1998, 4 unidentified corpses were buried in the cemetery of Prizren. In Reçak, two unidentified corpses aged 50-60 were buried.
-On 7.09.1998, we received information that an unidentified corpse of a male of about 50 is left unburied in the village of Leskovec.
-On 9.09.1998, police buried an unidentified Albanian in the cemetery of Peja.
-On 10.09.1998, three new-born babies died due to difficult living conditions in the open.
-On 11.09.1998, a male child aged 9 from Rrezalla near Skënderaj was killed. Ten Albanians were killed in Qafa e Roshkodolit. Serbian forces killed two unidentified Albanians in Milishec, at the place called "Te varret e vajzave". At the place called "Qafa e Bogiqes" in the district of Plava in Montenegro, 10 people were killed and yet there are no information on their corpses.
-On 14.09.1998, an unidentified Albanian from Sllatina was killed.
-On 16.09.1998, a 19-year-old person from Pasoma was killed in Stantërg. A newly-born baby from Grabanica near Klina and a newly-born baby from Nepola near Peja died in Zllakuqan.
-On 17.09.1998, two corpses were noticed in the vicinity of the village of Reshtan near Suhareka. In the village of Gorozhup, on the border belt with Albania, an unidentified corpse of young age was found. 1 corpse, burned beyond recognition, was found between the villages of Bajçina and Dobratin.
-On 19.09.1998, an unidentified Albanian was brought to the morgue of Gjakova Hospital. For a month now, a corpse is lying unburied in the outskirts of Bellacerka towards Rahovec.
-On 22.09.1998, in Sverka e Gashit near Klina, two newly-born babies of Rexhë Gashi died due to the difficult living conditions.
-On 24.09.1998, an unidentified person aged 50-60 was killed in Vërbovc, at the place called Fusha e Mollës. There are 8 unidentified corpses in Kozhica.
-On 27.09.1998, an unidentified Albanian was killed in the villages of Suhareka.
-On 28.09.1998. three Albanians from Gllareva near Klina were killed. An unidentified Albanian was buried in Vuçak.
-On 29.09.1998, during the last offensive against Jezerc, two unidentified Albanians were killed.
-On 1.10.1998, police are guarding 3 corpses in front of the town hall in Gllogoc. Yesterday, police took a corpse to Tërstenik, placed a weapon beside it, took a photo of it and took it towards an unknown direction.
-On 2.10.1998, two killed unidentified Albanians were buried in Arçak. In Mollopolc near Shtime, villagers found a mutilated corpse. An unidentified corpse, burned beyond recognition, was found in Zhilivoda.
-On 3.10.1998, a corpse burned beyond recognition and the corpse of a 74-year-old man were found in Vraniq. In the house of Ramadan Raçi, two corpses of a man and a woman were buried. In the vsicinity of of Buzhala quarter 6 corpses are lying unburied.
-On 5.10.1998, half a corpse of an unidentified Albanian was found in Plloçica.
-On 14.10.1998, a male corpse, burned beyond recognition, was found in the place called Bllata lake near Rahovec.
-On 16.10.1998, we were informed that an unidentified Albanian corpse is in the morgue of the Mitrovica Hospital since 20 September. We were informed that in Sferka near Klina, three unidentified children died due to the difficult living conditions.
-On 18.10.1998, a male corpse aged 22 was brought to the morgue of the Gjakova Hospital.
-On 21.10.1998, the corpse of an unidentified female aged 65 from Voksh near Deçan was brought to themorgue of Gjakova Hospital.
-On 23.10.1998, a newly-born baby from Drenoc died due to the difficult living conditions and lack of medical assistance.
-On 24.10.1998, a two-year-old child from Kralan died due to the cold and lack of medical assistance.
-On 28.10.1998, some Serb soldiers brought the corpse of an unidentified person, who is believed to be from the village of Prejlep near Deçan, to the morgue of Gjakova Hospital.
-On 29.10.1998, a male corpse aged about 50 was found in Bubavec near Klina.
-On 30.10.1998, the burned beyond recognition corpse of an unidentified man was found in a mass grave in Llausha.
-On 31.10.1998, Serbian forces unburied 9 corpses that they had killed, among whom were a 12-year-old girl and 2 other children from Junik.

==============================
TË VRARË/KILLED: 1764

-femra/female: 206
-fëmijë/children: 192 (mashkuj/male:114, femra/female:44) – 34 fëmijë që nuk u dihet gjinia/
34children's sex is unknown
-të vrarë mbi/killed over 55 vj. 371 (mashkuj/male: 301, femra/female: 70)
-të paidentifikuar/unidentified: 429
-nga pasojat e luftës/as an aftermath of the war: 83

Prishtinë, 5.11.1998
Shërbimi për Informim/Information Service
 
 Në përkujtim të njeriut të sakrificës


REXHEP MALA ISHTE NJERI I IDEALEVE TË MËDHA,
 I SAKRIFICAVE TË MËDHA…

        Shkruan: Sulejman SULEJMANI
        Mosbach, 15 Janar 2008


        Rexhep Mala u vra në Janar të vitit 1984 në Prishtinë, bashkë me revolucionarin dhe ilegalin e famshëm Nuhi Berishën.Thuhet se u rrethuan nga një makineri e tërë forcash policore, ndërsa këta ishin të armatosur vetëm me nga një revolver. Luftuan dhe qëndruan deri në fund, ashtu siç ishin betuar se nuk do të dorëzoheshin të gjallë. Rënja e tyre e lavdishme e përsëriti Epopen e Kodrës së Kuqe, kur guerilasi i famshëm i të gjitha kohërave, Vojo Kushi kërceu mbi tanksin fashist dhe deshi ta merrte atë, por u vra nga tanksi tjetër.
        Pas viteve të nëndhjeta u krijua një fushë e lirë shkrimi dhe mund të thuhej dhe të shkruhej çka të duash. Armiku serb që na rrinte në kokë nuk merrej më me atë se çka thonim ne. Me rëndësi ishte që mos të ja këthejm pushkën. Për mos me ja këthyer pushkën kujdeseshin pacifistët tanë që u shtuan me bollëk dhe i ruanin privilegjet e veta që i krijuan nën robëri. Tash filloj të shkruhej për Rexhep Malën dhe dëshmorët e tjerë dhe me një farë mënyre donin t´i shpallnin, se edhe ata ishin pacifista,  po ja pra ranë viktim e armikut, etj etj.
        Po tragjedi-komedia e shkrimeve mbi heronjtë tanë filloj sidomos pas hyrjes së forcave të NATO-s në Kosovë. Filloj atëherë sepse Partitë tona filluan ta shijojnë pushteitn dhe liderët e tyre u pasuruan, me pasuri përrallore për rrethana të Kosovës. Këta të mjerë për ta gënjyer popullin  filluan të trumbetojnë se filan dëshmori është i partisë, klanit apo grupit tonë. Si rast më flagrant ishte varrosja e eshtrave të vëllezrëve Gërvalla në Dubovik, kryesisht nga LDK, ndërsa Kadri Zeka u varros në Gjilan, kryesisht nga PDK. U bë një tentim që familjarët, ish shokët apo edhe ish veprimtarët e heronjëve t´i përvetsojnë ata për qëllimet e tyre partiake. Dhe qëllim i vetëm  i këtij përvetsimi, ishte që në emër të gjakut të tyre të vidhet sa më shumë që është e mudur. Vodhën këta faqezi me metodat më perfide të mundshme që edhe Al Kapone do t´ja u kishte lakmi. Këta shkuan aq largë sa që e plaçkitën popullin edhe në emër të ndërtimit të busteve të dëshmorëve, të muzeve etj..
        Rexhep Malën e kam njoft personalisht, pasi u lirua nga burgu, diku kah tetori i vitit 1983. Rexhep Mala ishte njeri i idealeve të mëdha, i sakrificave të mëdha dhe i veprimeve të mëdha. Rexhep Mala ishte patriot në kuptimin e plotë të fjalës dhe nuk e kishte patriotizmin mjet për tu pasuruar apo për famë të rrejshme. Ai ende pa u burgos në vitin 1974 dhe pa e treguar atë qëndresën e tij herioke para UDB-ës gjakatare ishte i famshëm dhe ishte një ndër figurat më të dashura  të ilegales së asaj kohe. Shtrohet pyetja pse Rexhep Mala ishte aq i dashuir dhe çmohej aq shumë nga shokët, miqët, familjarët dhe populli në përgjith si?
        Ai vërtet ishte njeri i veprimit ,njeri i guximit, njeri i qëndresës dhe i sakrificës, po pavarsisht këtyre vetive madhore, Rexhep Mala qe dhe mbeti njeri i vegjëlisë dhe kjo ishte arsyja që ai ishte në radhën e më të dashurëve, në radhën e atyre që populli i adhuron deri në shenjtrim. Ishte në gjendje të shkrihej për tjetrin në çdo kohë, në çdo rrethanë pa pyet për jetën e tij, sikur të ishte ajo gjëja më e thjesht që mund të jepej dhe të merrej kur të duash. Për këtë janë të bindur, sidomos ata që bashkëvuajtën burgjeve jugosllave  me te, dhe të gjithë ata që e njoftën në çfarë do mënyre qoftë.
        Nuk di ku e kan ndërgjegjën disa gjoja bashké veprimtarë të tij ,që sot nuk e dinë sa paran e vjedhurë e kannë, ndërsa populli vuan për bukën e gojës. Njerëzit nuk kanë strehim, nuk kannë medikamente,nuk kannë mundësi t´i shkollojnë fëmijtë ,dhe këta faqezi hajdut dalin dhe krenohen se kannë vepruar krahas Rexhep Malës. Kalojnë këta borgjez të kohës së re, me veturat e tyre luksoze nëpër rrugët e shkatrruara të Kosovës, kalojnë pranë lypsave, pranë familjeve të dëshmorëve të luftës së fundit, që kanë mbetë pa strehë, pranë fëmijve që shesin cigare rrugëve për bukë, po asgjë këtyre nuk ju bënë përshtypje. I kalojnë ë gjitha këto dhe shkojnë në tubime ku flitet për Rexhep Malën dhe me kostumet e shtrenjta dalin në foltore dhe evokojnë kujtime për ,,miqësinë,, e tyre me Rexhep Malën. Do të kisha dëshirë që ndonjërin prej tyre ta pyesja ,,kur ti Zotëri borgjez për herë të fundit e ke vizituar gruan apo vajzën e Rexhep Malës, apo nipat dhe mbesat e tij ?
        Përkundër këtyre llomotitjeve prej qenësh të pangopshëm, ata as për së afërmi nuk mund ta njollosin figurën dhe idealin e Rexhep Malës. Ideali i tij i parë dhe i fundit ishte bashkimi i tokave shqipëtare dhe barazia sociale në mes njerëzve.
Pastaj tash dalin do pseudohistorianë dhe profashist dhe flasin për figurën e madhërishme të tij. Këta pseudohistorianë që nuk kanë lënë gurë pa rrotulluar duke i sharë idealet e tij.
        Rexhep Mala jetoi dhe vdiq i bindur se idealet e partizanëve të Luftës Antifashiste Nacional Çlirimtare do të sendërtohen një ditë, duke e përfshië dhe Konferencën e Bujanit, ku kërkohej bashkimi i Kosovés me Shqipëri. Prandaj nuk di si kanë fytyrë këta pseudohistorianë dhe shtrembërues të historisë té dalin dhe të flasin për revolucionarin Rexhep Mala, kur aq shumë kanë vjell vrer kundër luftës sé shenjt partizane, duke i glorifikuar bashkëpuntorë të fashizmit.
        Kanë marrë guxim këta nga zbutja dhe poshtrimi i ish shokëve të tij (me përjashtime), se po ë ishin ata në rrugën e Rexhep Malës atyre do t´ju thonin mjaft ju hijena, ju qenë bijë qenësh që na vrsnit natën dhe na qanit ditën, mjaft se ju njofim se nga çfarë brumie jeni gatuar,, Po nuk mund të thonë kështu se nuk e kanë ballin hapur, se janë futë në batakun e hajnisë ma shumë se vetë ata.
        Rexhep Mala i idealizoj heronjt e LDB si Qemal Stafa, Vasil Shantoja ,Emin Duraku, Hajdar Dushi, Margarit Tutulani, Vojo Kushi, Heronjët e Vigut dhe të gjithë të tjerët që ranë me bindje se bota një ditë do ta shporr shfrytzimin dhe njerzit do të jenë të barabart. Prandaj, kushdo që donë ta përvetsoj Rexhep Malën, gabon rëndë dhe do të mbetet i turpruar para historisë. Ai ishte njeri që e deshti popullin shqiptarë e deshti njerëzimin dhe idealet e tij ishin ideale që donin ta shpëtonin popullin fukara nga mjerimi dhe skamja e përjetshme. Asgjë nuk kishte të bënte me ata që sot e kujtojnë dhe me atë kujtim duan ta rrisin vetën për të vjedhë deri né pakufi... Atyre ju themi ndaluni se idealet e Rexhep Malës për barazi dhe mirëqenje të pérgjithëshme nuk vdesin kurrë dhe një dité mund të ju përfshijnë si ortek dhe t´ju zhdukin pa shenj dhe nishan!
Në fund, Lavdi Rexhep Malës dhe të gjithë atyre që ranë për ideale, barazi dhe përparim të përgjithshëm!
 
Ejup Ibrahimi

BETIMI NË FLAMUR DHE
NË QUMSHTIN E NËNËS
/Dëshmorit Rexhep Mala/

Shpërthe dhe pëlcit o palca e gurit
Dridhuni ju male si gjethet e gurit
Ngritu- ngritu dhe ti foshnja e djepit
Nga kushtrimi i krismave të Rexhepit


Sytë e Rehës i shpërthyen retë
Me lapsin shpatë, grushtin përpjetë
Biri i Kosovës ty të lumtë dora
Gjakun ia fale atdheut të pastër si bora

Bir i rritur nga xhiri i nënëlokes
Në odën kreshnike me hallet e Kosovës
Nën tingujt e çiftelisë, rreth oxhakut flakë
Ku ju këndohej trimave dhe shqipes plakë

Kur zgjidhej e mbështilej lëmshi i historisë
Mijëra nyje të krimeve në shekujt e robërisë
Ku u rrëshqiste koha nën tingujt e lahutës
Ku u këndohej trmmave e heronjve të luftës

Aty rritej Rexhe ku qaheshin shumë halle
Ku përgatitej një dasmë krismash e valle
Kur mbinte e rritej liria nga ana e anës
Ku betohej n’flamur e n’qumshtin e nënës

U rrit trimi me afsh e ndërgjegje për detyrën
Për ta ruajtur gjuhën, flamurin, t’kuqe ngjyrën
Vegjëlinë e Kosovës nga shpatat barbare
E Tokën e dashur nga thundrat tradhtare

Për ta shpëtuar popullin nga prangat e robërisë
Atdheun e shumë shekujve të mizorisë
Nënat e pikëlluara pa bij edhe pa bija
Fëmijët jetimë pa prindër e pa thërrimja

Këto e bërën Rexhepin burrë
Çante rrethime, shembte mure
Tradhtarët e popullit e kishin frikë
Nëpër burgjet famëkeqe t’Serbisë shtrigë

E shkurtër qe jeta deri në dymbëdhjetë janar
Por e madhe vepra për të mposhtur barbarë
Për ta ngritur Kosovën nga shtatë në shtatëdhjetë
Me grushte plot yje të kuqe Rexhepi është në jetë

/Ejup Ibrahimi: EPOPEJA E DËSHMORËVE DHE
MARTRËVE TË LUFTËS, Prishtinë, 2008, f. 22-23/
 

Arkivore

RILINDJA 1945-1970

BERLINI- RA

Më 7 maj të vitit 1945, në numrin e saj 7, që u botua në Prizren, “Rilindja” në vend të dukshëm sjell artikullin e nënshkruar me E.M. me titull: “Gjermania hitleriane në shtratin e vdekjes”, dhe me titullin tjetër më aktual dhe më atraktiv: “Berlini ra”.
Në këtë artikull parashihet me siguri edhe kapitullimi e Gjermanisë nazifashiste, thyerjes edhe formale të solldateskës hitleriane, gjë që ndodhi më 9 maj 1945, vetëm dy ditë pas botimit të numrit 7 të “Rilindjes”.
Sot po botojmë një pjesë të artikullit të botuar më 7 maj 1945 në “Rilindje”.
Hija që i patë ra mbarë njerëzimit përparimtar- u zhduk. U gëzuan të gjithë njerëzit e ndershëm në katër anët e botës
Armata e kuqe,  ushtria e tanë njerëzisë së mundshme, ushtria e të gjithë njerëzve dhe të gjithë popujve, sepse njerëzve e popujve u solli lirinë- pushtoi Berlini!
U dridhen zemrat prej gëzimit në këtë ditë të madhe; njerëzit ia shtrënguan dorën njani tjetrit vllaznisht dhe me entuziazëm: në strofullin e gjaksovet edhe bastardhavet hyri Armata e ahmarrjes!
Berlini, që mbolli nëpër gënjeshtra e krime urrejtjen dhe përçarjen në mes të njerëzve; që solli hirdhitë e tërbueme fashiste për me mbjell vdekje dhe me shfaros popuj- gjindet në duer të armatës së kuqe ngadhënjimtare!
Berlini ra!
Nën grushtet e bashkuese të armatës aleate- po ep shpirt Gjermania naziste. Në këtë vatër të madhe të çlirimit të mbar njerëzimit- Armata e kuqe dha kontributin ma të madh. Ajo dha gjithçka për shkatërrimin e nazizmit. Dhe- sukseset e saja u kurorëzuan me marrjen e Berlinit. Në gërmadhat e këtij qyteti gjeten vdekjen e emeritueme kriminelat ma të mëdhaj që njohi bota deri tash- Gebelsi etj.
Në këtë mënyrë po mbyllet një pjesë ma e përgjakshme e historisë së njerëzimit, dhe po çelet një jetë e re- vllaznimit e bashkimit të popujve të shumë vuejtun.
E.M.
(“Rilindja”, e premte, 13.II.1970, f. 10)

Komenti ynë sot

SI U BË USHTRIA E KUQE- E ZEZË!?

Nga Kadri Mani

Çfarë pësoi Kosova , Bosnja, Çeçenia...!?! Dhe çfarë pësoi, më në fund, vetë Rusia!?! Xhenazet nëpër fushëbeteja i njeh mirë historia e historianët, të shkaktuara nga dushmanët sllavë, e ne këtu po numërojmë vetëm një pjesë:

Masakra e Tivarit -1945

Nga: Azem Hajdini

Hyrje
 
Pse u masakruan 3.760 Shqiptarë partizanë të grupit të dytë, në fillim të vitit 1945 në Tivarë të Jugosllavisë ?
- Poqese i bëjmë një retrospektivë historisë do të shohim se Sërbija qëllim kryesor gjatë shekujve ka pasë dhe ende ka çfarosjen fizike të Shqiptarëve. Këtu duhet kërkuar edhe përgjigjen në rastin e Tivarit. Ky rrëfim imi këtë e deshmon padyshim.
I Mobilizimi i Shqiptarëve te moshes 16 deri në 65 vjeç në fillim të vitit 1945 dhe dërgimi i tyre nga Kosova në frontin e Sremit e të Trieshtës kishte qëllim kryesor largimin e popullatës së aftë Shqiptare nga kjo trevë për t' ua lënë brigadave serbe e malazeze duart e lira të veprimit në Kosovën e çliruar. Në këtë mënyrë iu lehtësua realizimi i planit të ndyrë të masakrit ndaj popullatës së pambrojtur, siç ndodhi në Skenderaj polac Gllogovc Gjilan e shumë vise tjera të Kosovés.
-------------------------

Kësaj Tragjedie i ka paraprirë Seanca e Prizrenit, e cila anulonte Konferencën e Bujanit, e cila i bashkonte shqiptarët si komb dhe si troje.
Dihen kundërshtimet e patriotëve, si Ramiz Cërnica, Hasan Kryeziu...
 Pastaj vjen Aksioni i Armëve dhe rraha në masë e popullatës kosovare me qëllim të shpërnguljes masive për në Turqi, me qëllim për ta ndryshuar përbërjen e Kosovës shqiptare dhe rritjen e përqindjes së kolonëve serbë e malazias!!
Vijimisht në prapaskenë të Serbisë fashiste, qëndronte Gjyshja Rusia!! Sot në këto pozita qëndron, në pamje Putini i Bardh, e në fakt Putini i Zi- Kara-Putini!! Dhe miqtë e tij, armiqtë tanë të përjetshëm; armiqtë e Pavarësisë të Kosovës Shqiptare.
Rrnoftë Koosova e pavarur!
Rrnoftë Bosna e pavarur!
Rrnoftë Çeçenia  e pavarur!
Rrnoftë Palestina e Pavarur!
Rrnoftë Kurdisati i pavarur!
 
 Cili burim po e ushqen injorancën ndaj shamisë?!
    http://www.islamgjakova.net/


Shkruan: Imer Pantina, mësimdhënës i Gjuhës dhe i Letërsisë Shqipe në Shkollën e Mesme “Fehmi Agani”, në Klinë

Kur ditët e nxënësve kalohen në vendet ku dija përfitohet për ta mundur errësirën, për ta kaluar në harresë injorancën ndaj qenies njerëzore, atëherë, me përvojën e një mësimdhënësi do të thoja: Mirë se vini në botën ku egërsirat janë të uritura për injorancë! Në përballje me këtë sfidë hidh pak dritë sepse e vërteta jeton edhe përtej vetvetës, edhe përtej mundësisë që ti e mendon, madje, edhe përtej asaj që sot mund të quhet ëndërr! Dhe, kur ditët e udhëtimit me dijen i shoqëroni me sjellje të mirë, me adhurimin ndaj Zotit, atëherë, jo vetëm me përvojën e një mësimdhënësi, por, para së gjithash, me përvojën e një prindi, me krenari do të thoja: Mirë se vjen mrekulli! Lehtësoja barrën e rëndë kësaj toke, që e kanë mbushur njerëzit me mëkate, me mirësinë tënde!
Nuk është hera e parë që shprehja dhe manifestimi i lirë i besimit fetarë mysliman, gjë e cila, të paktën në letër, garantohet me kushtetutë dhe ligje shtetërore dhe ndërkombëtare, në shtetin tonë, bëhet shkak i diskriminimit të shumë nxënësëve femra. Këto ditë, e përjashtuara e radhës nga shkolla, sipas një artikulli gazete, ishte Dashurie Emini, maturante. Në fillim të këtij lajmi lexoj: “ “Nxënësja e shkëlqyer e gjiminazit “Kuvendi i Lezhës”, në Viti, Dashurie Emini ……me vendim të DKA-së në Viti është larguar nga procesi mësimor për të dytën herë, për shkak të bartjes së shamisë….” Nga pozita e një mësimdhënësi, që mendoj se shkolla është prioritet për të gjithë të rinjtë e të rejat e kësaj shoqërie, pa dallim të bindjeve të tyre fetare, indinjohem me gjeste të tilla të drejtorëve komunalë, dhe, të paktën, shprehi mendimin e lirë që nuk ka mundësi të
përjashtohet nga skena shoqërore. Dhe, për këtë nxënëse, shprehi mirënjohjen time për besimin e saj dhe i them: Me shprehjen e lirë të besimit tënd, të asaj që të buron nga zemra, ti vetëm sa i je ofruar edhe më shumë dijes dhe i je larguar përgjithnjë arrogancës dhe nivelit të të qenit rob i dikujt.

Keqkuptim juridik apo misionarizëm antiislam?!

Qeveritarët, të cilët në fjalime të tyrë e përdorin fjalën evropianizim, sikur për ta dekoruar oratorinë, ende nuk duan ta kuptojnë se në Bashkimin Evropian, asnjë nga shtetet nuk e mohon fenë e vet. Madje, feja atje nuk mësohet vetëm nëpër kisha apo shkolla fetare. Por, në shkollat e tyre e kanë mësimin fetarë si lëndë dhe mësohet ashtu sikurse edhe dijet tjera mësimore. Në shtetin tonë, për të cilin sakrifukuan aq shumë edhe nënat tona me shami, lindën dhe rritën aq shumë heronj luftëtarë, na dhanë aq shumë dashuri dhe edukatë për këtë vend, sot, një pjesë e dinjitetit të tyre, siç është shamija, injorohet.
Nga buron kjo urrejtje ndaj shamisë? Të gjithë ata që marrin vesh sado pak nga feja islame, e dijnë se shamija është obligim fetarë për besimtaret myslimane. Ne, nuk mund ta mohojmë faktin se në Kosovë jemi popullatë me shumicë myslimane. Këtë e di e gjitë bota. Të paktën, në komunikimin legal dhe legjitim, asnjë nga miqtë tanë që na ndihmuan në ndërtimin e shtetit tonë, nuk na e kanë kushtëzuar këtë ndihmë me heqjen dorë nga besimi ynë, apo, me kufizimin e bindjes së femrës në shaminë e saj. (E them këtë, ngase shpeshherë i trumbetohet asaj se bota nuk na ndihmon nëse ne manifestojmë me të madhe besimin tonë fetarë.) Atëherë, nga buron kjo urrejtje ndaj shamisë?! Nëse i referohemi ligjit, ai keqinterpretohet deri në absurd. Askush nuk dëshiron ta interpretojë drejtë se çfarë përmbajtje ka neni 38 i Kushtetutës së Republikës së Kosovës, ku në paragrafin 2 dhe 3 thuhet: 2. Liria e besimit,
e ndërgjegjes dhe e fesë ngërthen të drejtën për të pranuar dhe për të manifestuar fenë, të drejtën për të shfaqur bindjet personale dhe të drejtën për të pranuar ose refuzuar për të qenë anëtarë i një bashkësie ose grupi fetar. 3. Askush nuk mund të detyrohet ose të ndalohet, në kundërshtim me ndërgjegjen e vet, që të marrë pjesë në praktikimin e fesë si dhe të bëjë publike bindjet ose besimin e tij/saj. Por, misionarët kundër fesë islame këto ligje i lexojnë jo sipas kuptimit real të tyre, por, sipas misionit që kanë: Ta minimizojnë lirinë e shprehjes fetare.

Margaritarët japin vetëm shkëlqim

Vënia e shamisë nga kjo nxënëse, si vetëdije e shprehjes së lirë të saj ndaj besimit fetarë, si preferencë persnale dhe, mbi të gjitha, si adhurim ndaj të Madhit ZOT, më shtyn të mendoj se prindërit e saj asnjëherë nuk kanë pasur arsye të brengosen se ajo mund të përdorë drogë, alkool, vetëvrasje, e shumë e shumë dukuri tjera negative, që mjerisht, sot i shohim edhe nëpër shkolla. Këtë mund ta di nga fakti i pamohueshëm se forca më e madhe që e gjunjëzon mashtrimin pas këtyrë fenomeneve shkatërruese, është pikërisht edukimi dhe besimi fetarë, pa i mohuar këtu edhe shumë disiplina tjera mësimore. Andaj, nuk është e rastit se sot kemi nxënëse që bëjnë vetëvrasje, që shthuren moralisht duke vrapuar pas kafe bareve, që kanë aq pak njohuri për detyrën e saj të madhe, që në një të ardhme, duhet të jetë nënë. Në afërsi të gjimnazit ku unë jap mësim ka me dhjetëra kafene që shërbejnë
alkool dhe që në mbrëmje të lemerisin me muzikën shurdhuese, dhe, për çudi, nuk ekziston asnjë librari e vetme. Këtu, pyes: Cili është kujdesi institucional? Për çudi, akoma nuk kemi udhëheqës të mirëfilltë që do t’i luftonin me seriozitet këto fenomene, dhe, në anën tjetër, fyhen dhe largohen nxënëset shembullore, me sjellje të mirë (gjë që e pohojnë edhe vetë këta), vetëm pse bartin shamija. Eh, i tillë është realiteti ynë, por, fatbardhësisht kemi margaritarë që shkëlqejnë, sikurse nxënësja në fjalë.

Injoranca komuniste antife ende në skenë

Mjerisht, ne kemi akoma udhëheqës që nuk duan ta kuptojnë se vajzat që mbajnë shamija janë qytetare të Kosovës, janë nga mesi ynë, kanë të drejtën e respektimit të dinjitetit të tyre, madje, familjet e tyrë paguajnë taksat për përkujdesjen shtetërore. Nëse ato e duan shaminë, përpjekja për të depërtuar në dirigjimin e dëshirave të tyre vetëm sa i ndihmon diktatorizimit të shoqërisë sonë. Nga historia e njohim epokën famëkeqe të komunizmit ku nuk kishte vend për tjetër ideologji, prveç asaj që e ushqente një grup i vogël diktatorësh. Feja ishte shpallur armiqësore. Dhe, të gjithë i dijmë dëmet që solli. Madje, edhe sot e kësaj ditë, jo vetëm se kjo ideologji ka lënë gjurmë të mjerueshme, por, botërisht, vendet e përparuara kërkojnë që të miratohen rezoluta ku do të dënoheshin krimet e saja. Sot, disa qeveritarë dëshirojnë që t’i përshtasin në sistemin demokratik pikërisht praktika
të tilla. Qëllimi: Të diskriminohet feja islame. Dhe, për realizimin e këtij qëllimi kanë zgjedhur edhe metoda, ku në radhë të parë thirren në rregullore administrative që as nuk ju referohen nxënësëve, dhe, që bien ndesh me vetë ligjet e miratuara dhe me Kushtetutën e Republikës së Kosovës. Pastaj, me shantazhe të ndryshme, duke i përjashtuar e duke i kthyer në mësim, e që në këtë mënyrë ushtrohet presion psikologjik ndaj tyre. Pastaj, thirren në laicitetin e shkollave, pavarësisht se vetë ata e dijnë se shkollat laike në Evropë jo vetëm që kanë nxënëse me shamija, por, kanë edhe mësimin fetarë. Mjerisht, akoma nuk duan të kuptojnë këta të mjerë se populli ynë më asnjëherë nuk do të pranojë t’i kthehet asnjë ideologjie që dirigjon shprehjen e lirë të besimit.

Pse të prangosemi nën diktatin e imponimit?!

Vlerat paqësore të fesë islame nuk janë pronë vetëm e atyre që studiojnë në medresetë apo institucione fetare. Shkëlqimi natyral i Krijuesit, me mëshirën e Vet, ka përfshirë çdo gjë. Nga ky shkëlqim mund të frymojë çdo kush që beson, pa marrë parasysh se a është nxënëse e medresesë apo e ndonjë shkolle publike apo private. Andaj, pse të privohet nga e drejta e shkollimit një nxënëse vetëm pse beson në këto vlera?! Çfarë rreziku po paraqitka ajo për shkollat laike?
Qudia është edhe më e madhe kur ne e dijmë fare mirë se jemi një popull që vetë kemi jetuar nën kushtet e imponimit të lirisë. Madje, edhe ecjet në rrugë i kemi pasur të imponuara, ngase kudo vënin prita xhelatët e Serbisë. Ndërsa, shkollat ishin shënjestra e parë drejt prangosjes së lirisë. Duke e kuptuar se ç’është imponimi dhe mohimi i lirisë, ende mbetëm i habitur se nga buron kjo dëshirë e drejtorëve, (të ushqyer nga politika) për ta praktikuar rolin e diktatorit?! Kisha qenë kurioz të di, të paktën për shkak të njohjes më të mirë të psikologjisë njerëzore, se çfarë ndjenje apo kënaqësie përjetojnë këta kur një nxënëse shembullore e ndërpret mësimin shkaku i tyre (Ngase këta ia kushtëzojnë vazhdimin e mësimit me heqjen e shamisë)?! Çfarë përjetimi njerëzor mund të ketë një mendje e shëndoshë kur një lule nuk ushqehet me dritën e diellit ende pa e dhënë bukurinë e plotë
të shkëlqimit.
Dhe, në fund, përderisa urrejtja ndaj shamisë nuk e ka bazën në traditën e popullit tonë, përderisa jemi mësuar që me shami t’i shohim nënat dhe gjyshet tona, shtroj pyetjen që ngrita që në titull: Cili burim po e ushqen injorancën ndaj shamisë?!

“Shqipëria etnike- për fëmijë”
Prindësia e mirë
/Foshnja duhet të ushqehet vetëm me qumësht të gjirit dri në 6 muaj!?

I porsalinduri është një krijesë e ëmbël dhe e ndjeshme, e cila sjell gëzim në familje.
I porsalinduri menjëherë pas lindjes duhet të vihet në gjoksin e nënës. Lidhja trupore e nënës me të porsalindurin (lëkurë-lëkurë) dhe dhënia gji brenda orës së parë pas lindjes, e ndihmon të porsalindurin, që të ketë zhvillim dhe rritje mëtë mirë, ndjenjë të ngrohtësisë dhe të kënaqësisë.
Kujdesi dhe dashuria ndaj foshnjës, gjatë muajve të parë të jetës, ndikojnë në zhvillimin normal të jetës së tij të mëtejshme. Me anë të mbajtjes së foshnjës, përqafimit, ledhatimit, dhe bisedës me të, stimulohet zhvillimi emociaonal me nënëss dhe foshnjës.
Të dy prindërit, sikur edhe pjesëtarët tjerë të familjes, duhet të jenë të angazhuar në kujdesin ndaj të posalindurit. Ata duhet të kenë dashuri për përcjelljen e rrijes dhe zhvillimit normal të foshnjës.
Gjatë muajit të parë të jetës, foshnja duhet të vizitohet së paku 2 herë nga personeli shëndetësor.
Fëmija duhet të regjistrohet te ofiqari sa më parë. Ky është obliigim i prinërve, në mënyrë që të sigurohen përfitimet dhe të respektohen të drejtat e fëmijës.

-vazhdon-


Agim Bacelli

Këshilla
/Duke lexuar Biblën/

Kush veshët mbyll
Kur i varfëri thërret
Do ngelet gojëhapur
Në nevojën e vet.

Nëse përfiton thesar
Me gjuhën gënjeshtare
Jeta jote do të quhet
Një kotësi kalimtare.

Më mirë në qoshen
E çatisë veten ngece
Se i varur në krahët
E një gruaje grindavece.

Nëse plas një sherr
Fashite zemërimin
Një dhuratë e fshehtë
Përze hidhërimin.

A do gjithmonë mik
Të mos kesh fatkeqësi?
Kontrollo gjuhën çdo ditë
Dhe të jetosh bukuri.


Tregim

KESI

Nga Agim Bacelli
 
Tek shumë njerëz, qielli është një kufizim, tek ata që dashurojnë fluturimin, qielli është një shtëpi.
Janë me dhjetra raste kur piloti shqiptar ka çmuar avionin më të shtrenjtë se jetën e vet dhe ka bërë të pa mundurën për ta shpëtuar atë si; Asim Budo, Luto Sadiku, Ismet Zervoi, Martin Bregu, Maksi Rexha, Skender Demollari, Bilal Sina, Bujar Sheme, etj. Apo trima të tille si, Niko Hoxha, Dhimitraq Robo etj., që kanë qëndruarë para vdekjes si askush tjetër, të qetë, të prerë në marjen e dhënien e urdhrave, të saktë e me zë burrëror pa ju dridhur asnjë fije zëri. Por tregimi im nuk ka të bëjë me këta trima dhe të tjerë si ata por me një rast të ri midis Aviatorëve Shqiptarë dhe atyre amerikanë pas rënies së komunizmit, ku bëhej fjalë për dinjitetin e aviacionit shqiptar.

Ne vitin 1994, në Pranverë të atij viti, vijnë në Bazën Ajrore të Gjadrit një delegacion i Aviacionit Amerikan, në përbërje të tyre ishin që nga reshteri e deri te gjenerali i Aviacionit Amerikan. Pasi ata panë gjithçka ju servir, e mori fjalën një Gjeneral - Leitnant i cili midis të tjerave na tha: "Unë e çmoj shumë punën tuaj të madhe dhe kjo duket në mirëmbajtjen kaq të mirë të këtyre avionave të vjetër që u ka kaluar koha. Me këta aviona ju nuk mund të bëni luftë por,...sidoqoftë, ju mbajini për të mos humbur shprehitë luftarake të pilotave. Na thanë se keni vështirësi për pjesë këmbimi. Unë di që në Çeki ka disa aviona si të tuajët që i kanë hequr nga përdorimi dhe mbase bëjmë gjë për t’ua sjellë juve..."
Të gjithë ne pamë njëri-tjetrin dhe këto fjalë na çuditën shumë. Ne prisnim që ata të na ndihmonin duke na afruar aviona amerikanë modernë me çmime të lëverdishme. Vehten e ndjenim të fyer por nuk dinim se si të reagonim e ç'përgjigje t’i jepnim atij. Më ngushtë e kishe Komandanti i Aviacionit Shqiptar, Kolonel Klement Aliko i cili i fyer rëndë nuk e mori fare fjalën e rastit por bëri një propozim të bukur tek Gjenerali Amerikan:

-  Ne, z.Gjeneral mendojmë të bëjmë diçka për ju, p.sh. një demostrim luftarak a ç'farë ju do të pëlqenit për të treguar se avionet tan nuk i kemi vetm pr t ruajtur shprehitë tona luftarake por edhe për të mbrojtur Hapësirën Qiellore Shqiptare? Armiq ka patur, ka dhe do të ketë Shqipëria njëlloj si Amerika derisa të ekzistojnë... - Befas e ndërpreu fjalën!

- O.K. Bëni çfarë ju pëlqeni.

- Po, ja të bëjmë diçka bashkë. Ne t'ju "sulmojmë" dhe ju të "mbroheni" duke na "asgjësuar neve"? - thotë Kesi. (Kështu thirret Klement Aliko nga të gjithë aviatorët).

- Ide e bukur! Por.., jo në mal, as në luginë. Ne do pëlqenim në det...Kjo do të jetë e lehtë për neve t'ju "asgjësojmë" dhe shumë e vështirë për juve të "mbroheni." Ai qeshi. - Jeni Dakort?

- Dakort!-thotë Kesi.

Amerikanët me një anije me paisje moderne interceptuese dolën në detin Adriatik, diku midis Kepit të Rodonit dhe Gjirit të Shëngjinit, atje befasia e sulmit ajror pothuaj se është zero (0). Mënjanë është fushë e hapur dhe në anën tjetër deti. Shqiptarët, të përfaqësuar nga vet Kesi dhe një pilot i dytë të cilit nuk dua t'ja përmend emrin për të mos e fyer atë publikisht, morën një Mig-15, (avion i parë në serinë e MIG-ve) për t’u treguar amerikanëve se "nuk është shpata e Skenderbeut ajo që pret kokat e turqve por është dora e tij e lavdishme..."
Beteja filloi. Mig - u ngrit nga Zadrima, mori drejtimin e Bushatit pastaj ktheu majtas sapo kapërceu malin e Rrencit, për të hyrë në luginën e Torrovicës; mes malit të Kakariqit dhe atij të Rencit, me qëllim për të mos u diktuar nga Amerikant. Lartësia e fluturimit ishte tepër e rrezikshme, 5-6 m mbi nivelin e detit. Në Balldre avioni hyri në luginën e Drinit dhe në hyrje të qytetit të Lezhës mori rrjedhën e lumit, rrafsh me ujin, (me argjinaturën e lumit. Lartësia prej 5 m e poshtë nuk tregohet në instrumentin e avionit dhe është tepër e rrezikshme për të fluturuar, bile është e ndaluar.) Pastaj avioni doli në derdhjen e Drinit afër Talës rrafsh me tokën  dhe u turr drejt armikut me një befasi të pabesueshme duke derdhur mbi atë te gjithë "arsenalin luftarak."  Në ikje i ktheu gazrat e turbinës duke u flakur në det të gjitha kapelat e amerikanëve dhe shqiptarëve që ishin në kuvertën e anijes. Anija "u shkatërrua krejt" dhe shqiponja u kthye në fole shëndosh e mirë pa u diktuar nga "armiku."  
Pas asaj që ndodhi patëm rastin të dëgjojmë Amerikanët dhe tregimin e pilotit të dytë icili më tha mua: "Agim, unë kam vdekur. Më beso që kam vdekur. Çudi është që të jem vërtetë gjallë. Kam parë plepa që puthnin krahët e avionit, troftën e Torrovices që ngrihej si tym prapa nesh, ujin e Drinit që bënte dallgë sikur ne të ishim motoskaf... dhe në det thashë se hymë brenda....Më pas nuk kam parë asgjë dhe mendoj se kam vdekur. Kesi është i çmendur!"

- Kesi është një shqiptar i vërtetë! - i thashë atij frikacaku.

Në mbrëmje nuk mungonin admirimi i hapur amerikan dhe habija e tyre që; "Ne nuk kemi parë pilot të këtij kalibri! Tani mund t’u them se ju mund të mateni me aviacionin me të fuqishëm të Botës. Ne e kemi ditur që nuk është faktori kryesor arma por krahu. Më kujtohet në Vietnam, vietnamezët ishin superior në xhunglat e tyre me avionin Mig-15 dhe ne patëm shumë humbje në atë kohë. Kur ata menduan të modernizohen dhe muarrën nga Rusia avionë të rinj Mig - 19, atëherë F-16 jonë u bë varrmihës i tyre."
Amerikanët shtërnguan duart edhe me pilotin e dytë pa e ditur se ai ishte i "vdekur."
Zgjodhi:
Halil Xani


Dera sekrete  e suksesit
 
Libri Dera sekrete e suksesit më pëlqeu fundekrye. Gjatë leximit,
nënvizova disa pjesë që m`u dukën më interesante dhe të dobishme  
që duhet t`iu përmbahet gjithkush gjatë jetës.

Të suksesshmit gjithkush i pyet se ku e kanë çelësin e suksesit, ndërsa të pasuksesshmit nuk i pyet askush, ngase tregon vet puna e tyre;

Kur  urrejmë dikë a diçka-e mbyllim mundësinë për mirëqenien tonë;

Nëse jeni humbës dhe nuk  e duroni suksesin e dikujt-vetëm e pengoni suksesin tuaj;

Interesimi për punën tuaj dhe kënaqësia e asaj që punoni  hapin dyert e fshehta të suksesit;

Thënie kineze; Njeriu pa buzëqeshje nuk guxon ta hap shitoren;

Nëse mendoni shumë për skamjen-e tërhiqni skamjen;

Fjala hap dyert dhe largon shkëmbinjtë;

Ndjehuni i pasur   dhe i suksesshëm dhe befasisht do të fitoni shumë të madhe të parave ose ndonjë dhuratë të papritur;

Të gjitha ato që ju kërkoni duke u lutur (duke pasur besim) se do t`i merrni-ju do t`i merrni;

Besimi pa vepra është i vdekur;
...
Atë që Zoti jep, nuk mund të pakësohet;
...
Ata që ndajnë lekë për barëra, do të sëmuren;
...
Ata që kursejnë për ditë të zeza, ditë të zeza ndjellin dhe iu vijnë;
...
Gruas që mbante të gatshme vellon e zezë i thanë, ti jë kërcënim për ndonjë të afërm-ajo e menjanoi vellon;
...
Ata që thonë pritet e keqja-e keqja iu vije;
...
Ndryshoni pritjet: Pritni mirë  e sukses, jo keq e mossukses;
...
Nëse  ke shqiptuar fjalët shtëpia e re-bëri gati gjësendet që duhet futur në të;
...
Kur thirremi në ligjin e faljeve, jemi liruar nga mëkatet dhe pasojat tona;
...
Kush urren, paguan gjobë me shëndetin e vet;
...
Ta duash armikun tënd është më mirë për shëndetin tënd;
...
Një dijetar ka thënë: Pa ndërprerë vilni frutat e fjalëve tuaja;
...
Lutja është telefonatë Zotit, kurse intuitë kur Zoti na telefonon neve;
...
Çdo vepër e nisur me frikë, bart embrionin e dështimit;
...
Nëse ikim nga problemet, ato vijnë me neve;
...
Ligji i gjakftohtësisë  do të thotë që të mos u shqetësojnë dukuritë e pavolitshme;
...
Thënie kineze: Filozofi ia le rrobaqepësit qepjen e palltos  së vet;
...
 Njerëzit që gjithëherë flasin për skamjen dhe kufizimin, i zgjedhin ato;
...
Gjëja e fituar në mënyrë të keqe, përfundon keq;
...
Të qenit shpirtëror i vërtetë do të thotë   të vërtetosh se Zoti  është
furnizues i juaj i përhershëm e jo i herpashershëm;
...
Gjithënjë hambari i juaj do të jetë plot e filxhani do të derdhet;
...
Flisni sa më pak për punët tuaja bile edhe atëherë vetëm me ata që
u japin kurajë dhe frymëzim;
...
Të zgjedhim: Do t`i shërbejmë frikës apo besimit?
...
Njeriu që mendon për suksesin dhe  njeriu i bllokuar nga mossuksesi
nuk  shkojnë rrugës së njëjtë mendore;
...
Dhe kur i dola në fund të këtij libri  nënvizova  me shkronja të mëdha:
...
INTERESIMI PËR ATË QË BËNI DHE TË KËNAQURIT ME TË, JUA HAPIN DERËN SEKRETE TË SUKSESIT
 
I zgjodha në tetor, 2006
xxx
 

Prim.d.med.sci. Ali F. Iljazi
 
Kur`ani dhe shkenca bashkëkohore
 
Gjatë leximit të Kur`anit, të përkthyer në gjuhën shqipe, shumë gjëra nuk i kam kuptuar. Duke lexuar  librin Kur`ani dhe Shkenca bashkëkohore shumë gjëra i kam më të qarta. Nga ky libër voluminoz kam nënvizuar:

-Tokën e sulmojnë deri 20 milionë meteorë në ditë, të cilët shkrihen e humbasin në qiell duke lënë 20 mijë tonë pluhur;

-Masa e vullkanit, 1000 gradë celzius, ngritet deri në 500 m lartësi;

-Në dete e oqeane ka aq kripë sa do të mbulohej një sipërfaqe prej  10 milion km katrore në një lartësi prej 2400 m;

-Siriusi ( yll) gjendet tek Qeni i Madh Temp. Në sipërfaqe e ka 10.000 gradë c
(  dielli 6000 gradë c);

-Një bakter mund të prodhojë rreth  1 miliardë individë në 15 orë;

-Përgjatë diametrit të atomit mund të vendosen 110 mijë elektrone;

-Miza bën 600-2000 vezë që zhvillohen për 8-10 ditë;

-Uji për njeriun nuk ka erë, por deveja ia ndien erën në 100 km larg;

-Thënie romake:
„Fëmija që nuk thithë gji të nënës, ka gjysëmnënë“.
...
-Egjiptianët kanë ditur  për vetitë shëruese   të mjaltit, 3000 vjet para erës sonë.
...
Profeti fisnik ka thënë:  Barku është  shtëpi e sëmundjeve e dieta është ilaçi kryesor;
...
Hani e pini por mos e teproni se Ai nuk i do ata që e teprojnë;
...
Nëse një duhanxhi pin 20 cigare në ditë,  ai i bën 400 lëvizje të dorës kah goja;
...
Ushujza nuk thithë gjak duhanxhiu;
...
Në Kolorado gjendet standardi për caktimin e sekondës. Aparati i Cesiumit i drejtuar nga Instituti Nacional i Standardeve  dhe Teknologjisë me shifër N3S6, është ora më precize atomike, e cila ngec 1 sec. në 300 mijë vjet;
...
Hasan Basriu ka thënë:
 
Çdo ditë që vije njeriut i thotë: O njeri  unë jam ditë e re dhe do të jem dëshmitare për atë që do të veprosh;

Thënie të teleisura për gratë
 
 Kur gruaja hyn në punët e burrave-
 Burri duhet të qëndrojë në bankën rezervë.
 ...
 Mos vrapo pas grave të huaja-
 Nëse don të mos takohesh me ata që ikin prej tyre.
 ...
 Shkollimi i një mashkulli është shkollim i një individi.
 Shkollimi i femrës, është edukimi i një shoqërie të tërë.
 ...
 Të duash burrin tënd, është si të paguash një furnizues.
 Të duash të dashurin është sikur t`u japësh të varfërve.
 …
 Burri që zihet me gruan gjithë ditën,s'merr gjë gjithë natën.
 Fol, burrë fol!
 ...
 Kur burrat janë bashkë diskutojnë.
 Gratë vëzhgojnë, hetojnë, veprojnë e ua mbyllin gojën.
 ...
 Për të qenë padron të burrave, grave ju mjafton:
 Pak bukuri, shumë zgjuarësi dhe mungesë absolute e mëshirës.
 …
 Martesa është sikur një restaurant.
 Sapo të shërbejnë, shikon pjatën e të tjerëve.
 …
 Ata që i lavdërojnë gratë, ua njohin vlerat.
 Ata që guxojnë t`i shajnë nuk i njohin fare.
 …
 Burri me dy gra, këmishën pa la.
Jooo, kur nuk i bën lavatriqeja, ai këmishën e lanë vet.
 …
 Gruaja që nuk do të gatuajë:
 Pret t`ia sjellin bukën e furrëtarit.
 ...
 Kundërshtitë e çdo lloji, zhvillohen në zemër të gruas.
 Mos ngulni këmbë me to edhe kur keni të drejtë

Drenicë, 2 mars 2008
             

 Zenel Mëziu
                                                    
Zenel Mëziu trim bujar
Për Kosovë u bë ushtar
La studimet në rini
Për t’luftuar për liri.

Atë ditë vere qielli u nxi
Ra Zeneli për liri
Në zemrat tona ti jeton
Emrin tënd ka shkolla jonë        

 Gjyshi im
                                            
Pse, o gjyshi im
Rri n’kornizë  në mur
Përse ti nuk vjen
Në shtëpi si dikur.
                                                        
Atëherë isha e vogël
Asgjë nuk kam ditur
Mendoja je gjallë
Me lot të kam  pritur.
   
Tash e kam të qartë
Se i takon  përjetësisë
Re në luftë me serbin
Në prag të shtëpisë.
     
Trimat sikur ti
Nuk qahen as harrohen
Përherë nëpër breza
Me krenari kujtohen.

Elona Mëziu, kl. Shk.f. Zenel Mëziu, Marinë-Skenderaj


DUA
                             
Dua mamin
Dua gjuhën
Dua flamurin
Kuq e zi
Dua vendin
Ku kam lindur
Dua shqiptarët
Pa kufi
Të gjitha trojet
Me emrin
SHQIPËRI.

Berat Istogu, kl. VIII-1


E dua mësuesin

                         E dua mësuesin,
                         Si babain tim,
                         Se na fton në lojë,
                         Na fton në mësim.

                        Në orë të mësimit
                        Mësuesin e dëgjoj
                        Me një buqetë lule
                        Festën ia uroj.

                        Arlinda Gjinofci, kl.VIII-1


ATDHEU

Si sot më kujtohet
I dashuri Atdhe
Kur talleshim me vdekjen
Vdekja tallej me ne.

Edhe kur baroti
Digjte lojë e gëzime
Dashurinë për ty e ruajta
Në sytë e vashës sime

Edhe kur nga lufta
Po dridhej planeti
Birin tim të vetëm
E përkundi djepi

E përkundi djepi
Diku në ato male
Kur burrat e dheut
bënin luftë të madhe

Dhe, pas çdo beteje
Burrat n'log Kuvendi
Nuk jepnin, jo
Kurrë tokën e Drenit

Vashat lanë mënjanë
Pajën e nusërisë
I ftonte Atdheu
Në dasmën e lirisë

Natën po qëndisnin
Këmishën e ushtarit
Ditën po qëndisnin
Shkaun në lule t'ballit

Nënat  tona trime
I kishin lënë furkat
Dhe në vend të tyre
Po pastronin hutat

Se atëherë kur prisnin
Djemtë t'iu vinin ke shpia
Ata i kishin marrë
Mbështjellë në batania

Zemra për pak plaste
E loti shteru '
A ka,more , hej
Një pushkë dhe për mu'.

Valentina Asllani kl. VIII-1


USHTARIT TIM

                         E dua ushtarin shqiptar
                         Dhe shumë e nderoj
                         Se nga flaka e zjarrit
                         Në fshat më shpëtoi.

                         Në kohën kur barbarët
                         Ma dogjën shtëpinë
                         Ushtarë e UCK-së
                         Nga flaka e zjarrit
                         Ma shpëtuan farefisin.

                         Gjaku i ushtarëve tanë
                         Do të mbetet i pa tharë
                         Se e mbrojtën popullin
                         Nga armiku gjakatar.
                                                  
Lavdije Bajraktari, kl. VI-2


Shtëpia muze

Nën kalanë e Prizrenit
Pranë Bistricës ujëshpejtë
Aty gjendet një shtëpi
Që në vete ruan histori.

Aty Abdyli me shumë shokë
I dhanë grusht Tiranisë
Lidhën besën e fortë shqiptare
Për atdhe e dritë të lirisë.

Bilall Koci

LAPIDARI ME DËSHMOR

Athua dielli ku po nxen
Athua lulet ku kanë dalë
Plot dëshmorë n’ lapidare
Gjakun trimat që kanë fal.

Sikur me qenë gjallë
Safetit po i qesh nuri
Hije i ka pushka në dorë
Dhe përball i valon flamuri.

Mos qani babë e nënë
Motra e ju vllazni
N’ lapidar e në çdo vend
Do të përmendet emri i tij.

Në borë e në furtunë
S’u ndal pushka e tij
Por me moralin e lartë
Ka traguar trimëri.
Trimëri të pa dëgjuar
Deri sa ka vdekur
Me ta do të mburremi
Ne brezat me shekuj.
              
Albert Gjinofci, kl. VII


SHPRESË PËR BABAIN
                                
Lotët më janë tharë
Lot më nuk kam
Telat gjemba-gjemba
Vetë do t’i shkatrroj
Nëpër llogore
Kudo mbi tokë
Baba do të kërkoj
Malli për Ty
Sa shumë më djeg
Athua je gjallë
Apo ke vdekë
Telat gjemba-gjemba
Do t’i shkatrroj
Babain ta gjej
Fort ta përqafoj
 
Arjeta Gjinofci, kl.VIII-1


Flutura

Flutur, flutur zonjë e bukur
Ti e bardhë, unë e bardhë
Lum pranvera që ka ardhë.
                     
Flutur, flutur sa e kuqe
Ja pranvera qel burbuqe,
Ti e verdhë, unë e verdhë,      
Ja pranvera krejt ka qelë.

Nexhmije Gjinofci, kl. VIII-1

8 Marsi-dita e nënës
                          
Voglushja jonë Elonë,
 8 Marsin feston.
 Vijnë shoqet e saja,
 Urimin të gjithë në gojë kanë.

Tash edhe shqiponja
Sikur thotë e thotë,
Urime, urime 8 Marsi
Urime sot e përjetë e mot.  
Urime dhe ty me emrin dashuri
Kosovë-liri, Kosovë-liri.

Leonora Buzhala, kl. VIII-1
 

Dera sekrete  e suksesit
 
Libri Dera sekrete e suksesit më pëlqeu fundekrye. Gjatë leximit,
nënvizova disa pjesë që m`u dukën më interesante dhe të dobishme  
që duhet t`iu përmbahet gjithkush gjatë jetës.

Të suksesshmit gjithkush i pyet se ku e kanë çelësin e suksesit, ndërsa të pasuksesshmit nuk i pyet askush, ngase tregon vet puna e tyre;

Kur  urrejmë dikë a diçka-e mbyllim mundësinë për mirëqenien tonë;

Nëse jeni humbës dhe nuk  e duroni suksesin e dikujt-vetëm e pengoni suksesin tuaj;

Interesimi për punën tuaj dhe kënaqësia e asaj që punoni  hapin dyert e fshehta të suksesit;

Thënie kineze; Njeriu pa buzëqeshje nuk guxon ta hap shitoren;

Nëse mendoni shumë për skamjen-e tërhiqni skamjen;

Fjala hap dyert dhe largon shkëmbinjtë;

Ndjehuni i pasur   dhe i suksesshëm dhe befasisht do të fitoni shumë të madhe të parave ose ndonjë dhuratë të papritur;

Të gjitha ato që ju kërkoni duke u lutur (duke pasur besim) se do t`i merrni-ju do t`i merrni;

Besimi pa vepra është i vdekur;
...
Atë që Zoti jep, nuk mund të pakësohet;
...
Ata që ndajnë lekë për barëra, do të sëmuren;
...
Ata që kursejnë për ditë të zeza, ditë të zeza ndjellin dhe iu vijnë;
...
Gruas që mbante të gatshme vellon e zezë i thanë, ti jë kërcënim për ndonjë të afërm-ajo e menjanoi vellon;
...
Ata që thonë pritet e keqja-e keqja iu vije;
...
Ndryshoni pritjet: Pritni mirë  e sukses, jo keq e mossukses;
...
Nëse  ke shqiptuar fjalët shtëpia e re-bëri gati gjësendet që duhet futur në të;
...
Kur thirremi në ligjin e faljeve, jemi liruar nga mëkatet dhe pasojat tona;
...
Kush urren, paguan gjobë me shëndetin e vet;
...
Ta duash armikun tënd është më mirë për shëndetin tënd;
...
Një dijetar ka thënë: Pa ndërprerë vilni frutat e fjalëve tuaja;
...
Lutja është telefonatë Zotit, kurse intuitë kur Zoti na telefonon neve;
...
Çdo vepër e nisur me frikë, bart embrionin e dështimit;
...
Nëse ikim nga problemet, ato vijnë me neve;
...
Ligji i gjakftohtësisë  do të thotë që të mos u shqetësojnë dukuritë e pavolitshme;
...
Thënie kineze: Filozofi ia le rrobaqepësit qepjen e palltos  së vet;
...
 Njerëzit që gjithëherë flasin për skamjen dhe kufizimin, i zgjedhin ato;
...
Gjëja e fituar në mënyrë të keqe, përfundon keq;
...
Të qenit shpirtëror i vërtetë do të thotë   të vërtetosh se Zoti  është
furnizues i juaj i përhershëm e jo i herpashershëm;
...
Gjithënjë hambari i juaj do të jetë plot e filxhani do të derdhet;
...
Flisni sa më pak për punët tuaja bile edhe atëherë vetëm me ata që
u japin kurajë dhe frymëzim;
...
Të zgjedhim: Do t`i shërbejmë frikës apo besimit?
...
Njeriu që mendon për suksesin dhe  njeriu i bllokuar nga mossuksesi
nuk  shkojnë rrugës së njëjtë mendore;
...
Valbona Baliu/Një cikël vjershash

Papagalli

     Një papagall ishte ngritur lart
     shkonte duke fluturar pa frigë aspak
     thoshte vetmevete nuk jam frikacak
     por nga sokoli frigohem ngapak.
     Edhe nga dhelpra jashtzakonisht  
     ajo per çdo ditë ha mish e mastron me bisht
     Kshtu papagalli shkoi duke mendue
     edhe shumë te tierëve duhet me ju frigue.
 
 
  Vendlindja ime

      Vend i shtypur i mjeruar, shumë armiq
      e kanë shkatërruar...
      Por tash kemi shumë te arsimuar
      Inxhinerë e arsimtarë, profesorë e shkrimtarë.
      Këta të rinj e puntorë punonjnë e mesojnë
      se me gjak e çliruam Kosoven tonë.

 
      Qeni
         
      Qeni i vogël leshatuk
      ditë për ditë po bëhet më i butë
      sa më i butë që bëhet ai o nanë
      gjithë femjët e duan pranë
      Qeni vogel Lara-lara s’është i butë më
      si përpara...
 
 
      Ariu

      Në kopshtin zologjik gjendet një Ari i vogël
      i bukur fantastik, gjithë fëmijët të gëzuar
      e vizitojnë pa pretuar.
      Ky ari i vogël fare, po i bukur me nje pamje
       reale-ireale, gjithë e duan e adhurojnë
      pa prituar e vizitojnë...
 
      Fshati im
 
        Atje lart, lart në hije e bregore
        gjenden ca shtpi ku gjyshi i ndertoi
        me gruan dhe femijët e tij.
        Buzë shtpive gjenden arat, grurë e misër plot
        dhe fshatarët i gëzuar punojnë ditë e natë.
 
 
      Skifteri
 
      Një ditë në pyll duke menduar
      e pashë skifterin duke fluturuar
      kishte gjetur një pulë e çonte përpjetë
      për t’i ushqyre zogjët e vet.
 
     Mesuesi  

         Më kujtohen ditët e para të mësimit
         në shkollën time, ku mësuesi ynë i dashur
         na rrëfente shumë tregime, na mësonte tëe shkruajmë,
         na mësonte të lexojmë që të kemi një të ardhme
         në vendin tonë.
         Në fituam dituri, po atë e vrau armiku i zi!
 
        Pse

        Pse kjo jetë kurrë s’na gëzon
        pse kjo jetë shpesh na hidhëron
        Pse kjo jetë na bën të vuajmë
        Po jeta ish kështu me shumë vuajtje
        e hidhërime e me pak lumturi e gëzime.
 ---------------------------------------------------
 

Në 80-të vjetorin e vdekjes

SHOTE GALICA- QERIME ( HALIL ) RADISHEVA - (1895 - 1927)

Nga Mehmet BISLIMI

Gruaja dhe nëna shqiptare, jo pak herë u përball me ashpërsitë e jetës. Mbi të rëndoi pesha e shekujve të robërisë dhe varfërisë, pesha e kanunit dhe padrejtësisë, kobi e zia, loti dhe gjaku... Por, për asnjë çast ajo nuk u nënshtrua para sfidave të shumta gjatë jetës. Dinjitetin dhe krenarinë e saj nuk e mposhti as robëria shekullore e as goditjet e njëpasnjëshme që ajo i mori nga ashpërsitë e jetës së rëndë e me plot halle. Gruaja dhe nëna shqiptare, në vend të parfumeve evropiane, përdori barotin, stolitë e saja ishin koburja dhe gjerdani me fishekë, ajo ishte dhe mbeti në shërbim të atdheut. Gruaja shqiptare si nënë, atdheut i fali nga shtatë ushtarë lirie, i fali nga shtatë zana mali, që pushtuesit i morën gjak në vetull si: Teuta, Donika, Nora, Tringa, Shota..... e deri tek Gjevë Lladrovci e ditëve të sotme dhe pa dyshim nënëmadhja, nënëlokja Zahide Jashari - nëna e Komandantit tonë Legjendar Adem Jashari!
Nënat tona, gatuan bukën për çlirimtarët, thurën çorapet që të mos ngrijnë ata, i bekuan rrugët e tyre të përgjakshme, i puthen ata në ballë duke ua dhanë uratën në rrugët tona të vështira, por të lavdishme të lirisë. Ato i vizituan bijtë e tyre nëpër syrgjynet otomane e kazamatet serbe, duke u thënë: ”Mbahuni bijtë e mi, mos u ligështoni para dushmanit, mbahuni për hatër të vatanit!”... Ishin këto fjalët e nënave tona, që na dhanë forcë dhe bënë që populli ynë të triumfoj fuqishëm mbi tmerrin shekullor të robërisë, mbi planet asimiluese, mbi planet gjenocidiale që pushtuesit tanë i zbatuan egërsisht mbi popullin shqiptar. Nuset e reja i pritën trimat e tyre me vite të tëra, nga syrgjynet, nga internimet, nga burgimet... e kujë nuk vunë! Ato fëmijët nuk i lanë vetëm e shpinën nuk ua kthyen për një copë dashuri. Jo, ato këtë nuk e bënë kurrë, ato u gjakosen krah burrave për këtë tokë të zhuritur! Ato hynë në histori me qëndresën e tyre, ato hynë në këngë me bujarinë e tyre, ato u mitizuan për besnikërinë dhe sakrificat e tyre si Rozafa e kalasë prej guri, si Doruntina... E kur bijtë tanë u kthyen të gjakosur nga lufta, fjala e nënës ua mikloi plagët e tyre. Ato nuk lejuan që loti të iu shkoj në faqet e tyre të ndritura- jo as një herë!... O zot, po cilat nëna në botë, janë më të sprovuara, më të forta, më bujare se nënat tona? Ishte nëna dhe gruaja shqiptare ajo, që i rezistoi të gjitha këto dhe nuk u dorëzua. Asaj, dhe vetëm asaj i dedikohen të gjitha, para së cilës populli ynë me respektin më të madh duhet të përkulet deri në gjunjëzim - para qëndresës dhe heroizmave të NËNËS Shqiptare!
I gjithë ky respekt për nënat tona, sot përcillet në emrin e nënës, në emrin e gruas dhe në emrin e heroinës sonë kombëtare – SHOTE GALICËS, ky emër kaq i madh që zuri vend po aq të madhërishëm e lavdishëm në historinë tonë kombëtare. Emri Shotë Galica është emër nderi e krenarie, është emër mburrje e emër lirie për të gjithë shqiptarët kudo që janë. Është dashuri për atdheun, pasion dhe inspirim i qindra Shotave të reja që ranë me pushkë në dorë rreshtuar në radhët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Ato luftuan për çlirimin e atdheut - ashtu si Shotë Galica dikur, dhe ranë për atdhe sa herë e kërkoi domosdoshmëria e lufta çlirimtare, ato ranë me emrin e Shote Galicës në gojë!

Me rastin e tetëdhjetë vjetorit të vdekjes së saj

Qerime Shotë Galica e inspiruar në bëmat e trimëreshave shqiptare e bindur thellë në të drejtën e popullit tonë për të qenë të lirë e vuri pushkën krahut dhe për 12-të vjet me radhë nuk u nda nga burri dhe bashkëluftëtari i saj Azem Galica, dhe nga shokët e tij. Për 12-të vjet me radhë Shote Galica luftoi kundër pushtuesve serbë, austrohungarezë e bullgar.
Shota e Radishevës, ishte motër e gjashtë vëllezërve. Babai i saj Halili, ngase e kishte të vetmen vajzë, nuk e ndau nga djemtë e tij për asnjë çast. E merrte me vete nëpër kuvende e ndeja burrash, ku pati fatin të shohë me sytë e saj trimat e kohës si: Isa Boletinin, Shaqir Smakën, Kamer Loshin, Nak Berishën, Azem Bejtën, Mehmet Deliun, Shak e Ramadan Radishevën, Halit Bajramin, Xhemë Tërnavin, Fazli Baranin, Emin Latin - Mehën, Shaban Mikushnicën, Bajram Zenë Mehën e shumë trima tjerë. Nëpër ato kuvende e ndeja merreshin vendime që të kërciste pushka mbi pushtuesin serb. Aty edhe këndohej kënga e binte çiftelia për trimëritë e trimave tanë. Shota i binte mirë çiftelisë, si edhe çarkut të hutës. Këndonte si zanë mali, sa edhe të tmerronte me zërin e kushtrimit:”Ooo, Prite, prite Azem Galicën, o hejjj”...
Nëpër ato ndeja e kuvende Shota njohu Azem Galicën, me të cilin u martua në vitin 1915. Ajo në vend të rrobave të nusërisë, veshi rrobat e burrave, në vend të pajës vuri armën krahut dhe u bë nuse malesh. Në dasmë të saj ishin 300 krushq me 300 pushkë krahut, binin tridhjetë lodra përnjëherësh, kërcenin 300 malësorë vallen e Kaçakëve të malit... Shota që nga ai çast nuk u nda më nga Azemi dhe nga bashkëluftëtarëve të tij. Dhoma e saj nusërisë u bë Çiçavica, stolitë e saj ishin gjerdani me fishekë rreth belit. Kjo pra ishte Shota – gruaja shqiptare, që nuk u lodh e nuk u hamend kurrë para jetës së vështirë të malit, as para flakës së barotit, as para rënies e plagosjes së luftëtarëve të lirisë, as para masakrave që bënin xhandarët serbë mbi popullatën shqiptare. Përkundrazi morali dhe forca e saj sa vinte e po shtohej e vetëdijshme se liria e vendit nuk arrihet pa u djegur në flakët e luftës! E tillë ishte Shota dhe si e tillë vazhdoi këto rrugë pa u luhatur, as edhe pas vdekjes së burrit e shokut të jetës së saj Azem Galicës.

Ajo merrte edhe vendime me vete. Kjo ndodhte kur ishte larg Azemit, në mungesë të komunikimit për shkaqe gjeografike, sidomos kur Azemi ndodhej në vise të ndryshme të Kosovës, për çështje organizimi ose edhe në Shqipëri, për çështje armatimi e komunikimi me forcat përparimtare e demokratike të kohës si me Hasan Prishtinën, Bajram Currin e të tjerë. Një hap të tillë Shota e kishte marrë për likuidimin e një zyrtari të lartë të Serbisë. Ajo së bashku me Mehmet Deliun dhe me dy tre shokë tjerë, kishin hyrë në zyrë të eprorit serb, mu në qendër të qytetit të Mitrovicës!, dhe me dorë të vet e kishte vrarë atë epror gjakpirës, i cili kishte bërë sa e sa masakra mbi popullatën shqiptare që po përpiqej për lirinë e vet. Ajo i tha Azemit më pas: “E vrava Azem! E vrava në emër të nënave që i ka lënë pa djem, në emër të nuseve që i ka lënë pa burra, në emër të motrave që ka lënë pa vëllezër, në emër të lirisë së Kosovës!”... Azemi e shikoj me butësi e dashuri, duke i thënë: “ Mirë ke bërë moj burrnesha e maleve të Kosovës duke e përqafuar dhe duke e uruar për aksionin, atë dhe shokët. Shota, gjatë jetës së saj prej kaçaku të malit, ishte ndeshur dhjetëra herë me pushtuesin serb. Ishin dhjetëra beteja ku kishin luftuar me orë të tëra, në pozicione të ndryshme e shumë herë të pavolitshme e të pabarabarta në armatime. Gati në të gjitha rastet, luftëtarët e lirisë kishin dalë fitimtarë, megjithëse edhe kishin pësuar edhe goditje të rënda me humbjen e shokëve. Kjo përballje e Lëvizjes së Kaçakëve të Kosovës me pushtuesin serb nuk ishte e shkurtër, prandaj për Shotën, Azemin dhe bashkëluftëtarët e saj ishin krijuar mite e legjenda: Ishin përhapur fjalë se Azem Bejta bashkë me gjokun e tij po fluturonte, ose se kur thërret Shota: “Oooo, prite, prite Azem Galicën o heejjj” dëgjohej për tej shtatë malesh e kodrash, ose se Shota me një dorë lufton dhe me tjetrën i bie çiftelisë dhe se plumbat e saj kurrë nuk shkonin huq, mandej thoshin se Azemin dhe Shotën nuk i zë plumbi i shkjaut etj...
Pas vdekjes së Azemit, Shote Galica u priu luftëtarëve të lirisë në sa e sa aksione të rrepta ballë për ballë me armikun. Ajo me zërin e saj si zanë mali, u fuste tmerrin xhandarëve kur jepte kushtrimin: “Ooo prite, prite Azem Galicën, o heej”... Shota edhe u plagos në luftëra, por morali i saj nuk u thye asnjëherë, kështu duke u bërë shembull e krenari për ne. Shota në rolin e nënës nuk pati rastin që të gëzoj ledhatimet e djalit të saj i cili i vdiq shumë shpejt pas lindjes, për shkak të kushteve të malit. Mirëpo Shota nuk ndenji indiferent kundrejt kësaj ndjenje, ajo mori me vete ngado që shkoi fëmijët e shokëve të rënë për liri të Kosovës. Ajo për as një çast, ata nuk i la vetëm, duke u bërë nënë e dytë e tyre deri në çastet e fundit të jetës së saj.
Shote Galica në fundin e dimrit të vitit 1926, të një dimri të ashpër, e lodhur dhe e dërmuar e me zemër të plagosur, shoqëruar nga Mehmet Deliu e me pak shokë të tjerë, kishin mësyrë Shqipërinë, duke e lënë Kosovën nën kthetra të pushtuesit serb, me shpresën së do të ktheheshin me pranverën e parë. Ajo u vendos në katundin Shullaz të Krujës. Me vete kishte edhe disa fëmijë të shokëve të rënë, fëmijë të mbetur jetim të cilët Shota kishte marrë përsipër t’i rritë dhe t’i edukojë me frymën atdhetare. Me shpresën se do të gjente mbështetjen e mbretërisë së Ahmet Zogut ajo u zhgënjye shumë shpejt nga sjelljet e tij mospërfillëse. Si duket, Shota nuk e kishte të qartë se kishin ndryshuar rrethanat, se mbreti Zog ishte borxhli ndaj Krajlit të Serbisë i cili Zogun e kishte strehuar, armatosur dhe kthyer nga hotel Bristoli i Beogradit në karrigen e mbretit të Shqipërisë! Kështu duke e rrëzuar të parën Qeveri demokratike në Ballkan - Qeverinë e Fan Nolit! Në këto rrethana Krajli i Serbisë, pasi që kishte dëmtuar rëndë pas 12 vjet lufte Lëvizjen Kaçake të Kosovës së bashku me prijësin e saj, Azemin, kishte kërkesa shtesë pranë mbretërisë zogolliane që të asgjësoheshin edhe rrënjët e kësaj lëvizje në Shqipëri ku Shotë Galica i kishte nën përkujdesje!...
Shote Galica e përballur me tmerrin e varfërisë, rrethuar nga harresa, varfëria, mjerimi dhe inferioriteti i një regjimi mbretëror zogollian, i shkroi një letër mbretërisë në fjalë: “ Unë jam Shote Galica- gruaja e Azem Galicës, prijësit të Lëvizjes Kaçake të Kosovës. Gjendem në katundin Shullaz të Krujës , kam dhe katër fëmijë jetim me vete. Janë fëmijët e luftëtarëve të vrarë për çlirim të Kosovës. Jam e shtrënguar të ju vë në dijeni se jam duke vdekur nga uria së bashku me fëmijët jetim!”...
Shota, po ndeshej me vdekjen dhe vdekja e saj në atë moshë kaq të re, më shumë pati për pasojë moskujdesin njerëzor ndaj saj, ky moskujdes i një regjimi mbretëror antikombëtar kurorëzoi kushtet e një vdekje të parakohshme dhe të pa natyrshme të një gruaje që quhej Shote Galica e cila kishte vetëm 32 vite!...
Shote Galicën, shteti shqiptar e shpalli Heroinë të Popullit, ia ngriti bustin e saj dhe ia rregulloi edhe varrin. Sot në kohën e “demokracisë” varri i saj është në gjendje të mjerueshme siç ishte edhe ajo vet në prag të vdekjes së saj në vitin 1927. Ndërkaq për bustin e saj nuk ka kurrfarë të dhënash se ku është tretur?! Qeveria e Kosovës, si ajo në nivel qendror, po ashtu edhe kjo në nivel lokal të Vushtrrisë, as kanë vrarë mendjen deri me sot në mënyrë që eshtrat e Shote Galicës t’i kthejnë në vendlindjen e saj, më në fund pas 80 vitesh të prehet edhe ajo e qetë pranë varrit të Azem Galicës, burrit dhe bashkëluftëtarit të saj dhe pranë kullës e cila po ashtu mungon edhe sot!   

A thua vallë edhe Qeveria e Kosovës, pandërgjegjshëm po shndërrohet në një Qeveri mospërfillëse e kaq inferiore, për të mos thënë zogolliane përballë Dëshmorëve dhe Heronjve tanë kombëtarë të cilët mbetën harruar e shkapërderdhur baltërave e moçaleve të hapësirave tona gjeografike?!
Qerime Halil Radisheva – Shotë Galica vdiq me 1927. Kush vuajti më shumë se nënat tona, kush i dha lirisë dhe popullit tonë më shumë se ato? Kjo pra ishte Shote Galica – gruaja dhe nëna shqiptare të cilën me pietet do ta kujtojmë përjetë e mot!

 
Gegërishtja në një vepër letrare të sotme

Nga Prof. Dr. Tomor Osmani
Kush është Sami Repishti?

Prof. Sami Repishti u lind në Shkodër, më 5 korrik 1925. Shkollën fillore dhe të mesme e bëri në qytetin e lindjes, ndërsa të lartën e filloi në Itali për histori moderne. Ka plotësuar studimet e larta në Francë dhe në SHBA. Nëdj vitin 1946 arrestohet nga regjimi i kohës ku dënohet
me 15 vjet burg. Në vitin 1959 arratiset për në Jugosllavi, ku e mbajnë 11 muaj në burg, pasi nuk pranon të rekrutohet. Më 1961 arratiset për në Itali dhe një vit më vonë emigron në SHBA.
Më 1977 doktorohet për gjuhë e letërsi franceze. Për 25 vjet ka dhënë mësim në gjimnazet amerikane dhe në Universitetin "Adelphi" si pedagog i jashtëm. Ka një veprimtari të pasur shkencore dhe botuese, kryesisht
në anglisht dhe shqip. Në vitin 1997 botoi "Pika loti", tregime të jetueme, ndërsa në vitin 2004 "Nën hijen e Rozafës". Vazhdon të botojë në revistat shkencore në vendin tonë dhe të huaj duke numëruar rreth 100 artikuj e studime për problemet shqiptare dhe të drejtat e njeriut. Në vitin 1991 del në pension. Jeton bashkë me familjen në SHBA në Baldwin Nju-Jork.

* * *
Sami Repishti me këtë botim, si dhe me studimet e tij përpiqet të shkruajë një gegërishte letrare më të moderuar, me prirje gjithnjë për të çuar përpara arritjet në lëmin e gjuhës shqipe. Dhe mund ta themi pa mëdyshje, siç do ta theksojmë më poshtë, se S. Repishti po jep një kontribut të vyer në këtë fushë.
Më parë, Ernest Koliqi, por në veçanti Martin Camaj etj., kanë qenë udhërrëfyes të një gegërishteje të standardizuar, duke bërë një punë shumë dobiprurëse për ta pasuruar gjuhën shqipe në të gjitha rrafshet.
Të shkruash gegërisht nuk është një punë e thjeshtë e një admiruesi të këtij dialekti por në rrethanat e sotme duhet të udhëhiqesh nga parimi që vepra, krahas vlerave të tjera, të sjellë risi, të mos jesh konservator dhe ajo t`u përgjigjet villimeve të reja gjuhësore që të mos qëndrojë e veçuar nga standardi gjuhësor zyrtar. Sami Repishti e ka pasur parasysh një pikësynim të tillë, meqë libri botohej në shekullin e ri. Autori, ndonëse nuk kishte në dorë një kod drejtshkrimor të gegërishtes letrare, por me mprehtësi dhe inteligjencë ka ditur të orientohet, duke mos hapur brazda të tilla që të thellojnë diferencat në mes gegërishtes letrare dhe standardit gjuhësor, përkundrazi është përpjekur t`i afrojë më shumë ato, duke mos e humbur fizionominë e këndshme të gegërishtes në të gjitha aspektet. Këtë do ta konstatojë lexuesi që në leximin e parë të veprës.
Dihet se prof. Repishti kohën më të bukur dhe më prodhimtare të veprimtarisë shkencore po e kalon në emigracion, megjithatë ka qenë afër me ndryshimet, me evoluimin që ka marrë shqipja gjatë shekullit XX, kur numri i krijuesve rritej vazhdimisht. Duhet theksuar se sot edhe emigracioni po jep ndihmesën e vet, meqë janë rritur kontaktet e njerëzve brenda dhe jashtë vendit, rrjedhojë e lëvizjeve të lira. Njohja me botimet e ndryshme shkencore kanë bërë që të afrohen më tepër me realitetin shqiptar, por edhe i ndryshimeve demografike edhe në emigracion, ashtu siç ka ndodhur dhe po ndodh edhe në vendin tonë. Filologu amerikan Viktor Fridman në një shkrim të botuar me titull "Shqipja standarde në Amerikë", botuar në revistën "Gjuha jonë" ( Nr.3-4, 2002), vë në dukje se para Luftës së Dytë Botërore pjesa më e madhe e shqiptarëve në Amerikë flisnin toskërisht. Figurat kryesore ishin Fan Noli dhe Faik Konica. Pas vitit 1981 kemi edhe më tepër gegërishtfolës, ku veçon Arshi Pipën në Amerikë dhe M. Camajn në Gjermani (por me shumë lidhje me Amerikën) edhe pas vitit 1972. "Në qoftë se lëmë mënjanë politikën, -shkruan autori- , dhe mendojmë vetëm për estetikën dhe shkencën, tradita e pasur dydialektore e gjuhës shqipe ka një vend në kulturën e botës." Fridmani përfundon: "Sfida për shqipen në Amerikë në shek. XXI do të jetë të ruajë arritjet e Kongresit të Drejtshkrimit të vitit 1972 së bashku me zhvillimet moderne. Fjalori shqip-anglisht i Newmarkut më 1998 e pasqyron këtë " Duke u njohur me veprën letrare dhe atë historike të Sami Repishtit, duke e studiuar atë, do të çmosh punën e këtij punëtori shkencor jashtë atdheut. Edhe në fushën e standardit, gjuha shqipe ka se çka të marrë nga vepra e Sami Repishtit. Cilët janë faktorët që kanë ndikuar në shkrimet e tij në aspektin gjuhësorë.
1.S. Repishti, si shumica e autorëve që kanë shkruar në gegërisht, ka zbatuar ato rregulla drejtshkrimore që kishte miratuar KLSH e Shkodrës (1916-1918) dhe që u zbatuan gati për një gjysmë shekulli tek ne, si ruajtja e grupeve të bashkëtingëlloreve: mb, nd, ng, ngj, fsh etj., i togjeve të zanoreve ie, ue ye etj. përdorimi në shumë pozicione i zanorës ë etj. Nuk po ndalemi në evidentimin e të gjitha risive të gjuhës së veprës së S.Repishtit. Ithtarët e gegërishtes u udhëhoqën nga këto parime. Vite të shkuara shkrimtari me zë, Ernest Koliqi, deklaronte: "Unë, i shtymë nga kushtet e kohës, pata nisë me shkrue shkodrançe. Qe Karl Gurakuqi, që më këshilloi me shkrue në trajta të mesme, në përdorimin e të cilave më vonë më udhëhoqi edhe Mustafa Kruja."2) Këto arritje të KLSH të Shkodrës S.Repishti i çoi më tej, i përpunoi dhe i realizoi në një vepër të tij.
2. Zhvillimi dhe pasurimi i gjuhës shqipe, kryesisht në gjysmën e dytë të shek.XX dhe njohja më për së afërmi me veprat e studimet e kryera për çështjet gjuhësore në atdheun-mëmë, rrjedhojë siç e theksuam, edhe i kontakteve me realitetin shqiptar.
3. Personaliteti i autorit për të venë një gur në piedestalin e gegërishtes letrare. Kështu, si edhe më parë kolegu dhe miku i tij Martin Camaj hoqi nga përdorimi theksin hundor dhe theksat e tjerë, përdori me kriter zanorën ë në pozicione të ndryshme.
Gjithandej në veprën e S.Repishtit përdoret dendur paskajorja e gegërishtes e tipit me punue. Autori nën ndikimin patjetër edhe të leximeve, ndoshta edhe i dëshirës së tij për të qenë pak liberal edhe në gjuhë ose një rastësi, në ndonjë vend ka zëvendësuar
paskajoren e gegërishtes me lidhoren. Po sjell vetëm një shembull: "Ky grumbull kockash më bani të qeshë e të qajë njëkohësisht (f.269), kur një gegë autentik do të thoshte: Ky grumbull kockash më bani me qeshë e me qa njëkohësisht".
Ne duhet ta vlerësojmë veprën si për anën artistike, ashtu edhe për ndihmesën që po jep për lëvrimin e gjuhës shqipe. Kështu vepra e Sami Repishtit shquhet për një gjuhë të thjeshtë, të pasur, të zhdërvjelltë e plastike, një stil konciz e i qartë, pa zgjatje e teprime, larg ndikimeve sintaksore të huaja, një model i sintaksës shqipe, gjë që tregon se S.Repishti e njeh mirë strukturën leksikore, fonetike dhe gramatikore të gjuhës amtare. Ne sot jemi në një stad më të ngritur dhe më të zhvilluar të gjuhës letrare shqipe, në stadin e modernizimit të saj , kur ajo po kërkon që të plotësojë gjithnjë e më shumë nevojat e shkencës, të kulturës, arsimit etj., duke pasqyruar gjithë bagazhin e shoqërisë së sotme shqiptare në fusha të ndryshme të jetës. Ky modernizim nuk duhet kuptuar si pasqyrim në fjalorin aktiv të shqipes vetëm të disa fjalë me burim vendës, por ta zgjerojmë më tej këtë koncept, duke përfshirë edhe pasurinë gjuhësore të autorëve gegë, pra është e domosdoshme të mos mbesim në disa korniza të vjetëruara, por atë që është e mirë ta konsiderojmë pasuri të gjuhës sonë. Ka të drejtë prof.dr.Gjovalin Shkurtaj, kur thekson: " Ka ardhur koha të marrim parasysh më mirë e më shumë marrëdhëniet e normës së kodifikuar dhe të "goditjeve" që vijnë në dyert e saj nga krahinat, apo thënë ndryshe, t`ua vëmë veshin më shumë "thyerjeve" që po shtohen e që synojnë të fitojnë statusin e normës". Dhe autori duke e shtjelluar me tej idenë për këtë çështje, vazhdon: "... normat e çdo gjuhe janë të gjalla e në lëvizje", porse praktikisht po tregohemi të mefshët e të pazotët për t`i shqyrtuar ashtu siç meritojnë edhe prurjet që mund të mos jenë njësoj me normën drejtshkrimore, por që përbëjnë prirje të përshtatshme ndaj zhviillimit të gjuhës shqipe të sotme." Autori nuk e pranon mbylljen "në guackën"e asaj që është parashikuar si normë para 30 vjetëve, mbështetur në treguesit e atëhershëm, sot, në dritën e disa trysnive që na sjellin zbatimet ( në fakt: moszbatimet a thyerjet) e ditpërditshme do të ishte jodobiprurëse." Për mendimin tim, një ndër vlerat e veçanta të veprës së S.Repishtit është përpjekja kodifikuese e autorit si në aspektin drejtshkrimor, ashtu edhe në atë gramatikor. Kemi një gegërishte letrare me prirje afrimi ndërdialektor. Prandaj edhe vepra e Sami Repishtit do të shërbejë për të shfrytëzuar ato potenciale që ka gegërishtja, për ta pasuruar gjuhën standarde. Të gjitha këto vepra, të shkruara pas vitit 1972, do të elektrizojnë edhe atë elitë intelektuale që të vlerësojë shkencërisht dhe objektivisht në nivelet e kërkuara zhvillimin dhe pasurimin e gegërishtes letrare, e përdorur kryesisht në letërsinë artistike dhe dokumentare. Edhe gegërishtja e Sami Repishtit në veprën "Nën hijen e Rozafës" paraqitet një gegërishte letrare e standardizuar.
--------------------------------------------
Tregim
ELL-HADI BURGIBA (Tunis)

Mjeku mendjemprehtë

Dikur moti një mjek kishte qenë i lavdishëm sepse kishte forcë t’i mjekonte të pafuqishmit dhe t’ i shëronte nga sëmurje të papërballueshme, prandaj autoriteti i tij u përhap në të gjitha pjesët e vendit dhe kthenin tek ai të sëmurët nga të gjitha anët duke kërkuar mjekun.
Ai ishte- edhepse moshuar- me   trup të fortë, me logjikë të shkëlqyer, plot forcë dhe këndellje... sikur t’i ishte njëzet vjeç, e kjo ishte edhe një nxitje për njerëzit që ta respektonin forcën e tij mjekësore dhe përvojën e gjerë në shkencat e medicinave.
E kur hyri në moshën e thellë të pleqërisë, e këshilluan miqtë e tij:
-Eh, sikur ta shkruaje librin, për medicinën, populli do ta shfrytëzonte pas teje. Sepse, nëse vdes e nuk e shkruan librin, në të ci do të përmblidhen gjithë dituria dhe përvoja jote, vdekja jote do të jetë humbje e madhe për njerëzit të cilit nuk do të gjejnë mjek sikur juve.
-Drejt po flisni. Vërtet është e nevojshme që ta shkruaj librin i cili do të përmblidhte thelbin e njohurive e të përvojës sime, e që njerëzit do t’i shfrytëzonin pas meje. Për këtë ejani nesër dhe unë do t’ua jap librin që do ta shkruaj sonte.
Kur feksi agimi, u mblodhën miqtë që ta shihnin atë libër që jua shkroi brenda natës, dhe ndër duart e ti panë librin e madh, me shumë fletë, që nuk do të mjaftonte gjithë dita vetëm për t’ shfletuar faqet, e të mos flasim se sa kohë do të nevojitej të shkruhej, dhe i mahniti forca frymëzuese e atij njeriu të vjetër, dhe njëritjetrit po i thoshin me pëshpëritje: “Si ka mundur ky ekspert i pabesueshëm ta përmbledhë krejt diturinë e përvojën e vet shkencore në një libër sikur kjo që e ka shkruar brenda një nate!” Njëri nga të pranishmit u afrua dhe kërkoi nga mjeku nëse ia jep librin që ta lexonte, por ai e largoi me shpjegimin:
-Nuk është nevojshme që ta lexoni tash kur unë jam mes jush. E kur të vdes, ju merreni dhe lexojeni, ku do të gjeni të gjitha dijet e medicinës së besueshme.
Dhe gjatë pas kësaj jetoi mjeku plak, derisa nuk e goditi vdekja e befasime. Atëherë në shtëpinë e ti nxituan mbreti, vezirët dhe dijetarët e mbretërisë se si ta merrnin librin e çmueshëm dhe ta lexonin se ç’ka në të...
Mizëri njerëz u mblodhën rreth tavolinës në të cilën kishin vendosur librin e trashë dhe filluan  t’i rrotullonin faqet e tij, njënganjë. Çdo faqe ishte e bardhë. Në asnjë faqe s’kishte të shkruar qoftë edhe një fjalë të vetme, vetëm në fund të librit, në faqen e funtit, shkruheshin këto radhë:
-Liroje kokën nga gajlet...
-Nxehi këmbët kur të flesh...
-Barkun mos e stërmbush...
-këto janë rrënjët e shëndetësisë dhe rregullat për jetë të gjatë, për këtë mësojini- dhe do të jeni të shëndetshëm, me fat dhe do të jetoni dhjetëra vjet...

(Përktheu Kadri Mani nga gazeta “Jedistvo-
za decu) e datës 27 shtator 1984)
 
Kundërshatrët arrogantë të Rugovës e të pavarësisë: babë e bir Oseku, Shefkiu e Shqiptari, Shefqet  Jashari, Shemsi Reçica...

Revista "Drita" Nr.17.1997 Suedi

Vjershë e Shefqet Jasharit- Strofci

BARAKËS TONË

Të lumtë ne, të lumit moj,
Për Barakën tonë.
Partiashët e partiashëve moj,
Aty çerdhen kanë.

Të lumt ne të lumit moj,
Për Barakën tonë nën dardhë
Vendime të përshtatshme moj,
Për fqinjët tanë aty janë marrë.

Të lumt ne të lumit moj,
Për Barakën tonë nën mollë
Aty bëhen biseda moj,
Vaji e kukama dëgjohen hollë.

Të lumt ne të lumit moj,
Për Barakën tonë nën kumbull
Këngët e vajtimit moj,
Aty i dëgjojmë në grumbull.


Revista "Drita" Nr.20.1998 Suedi

Vjershë e Shefqet Jasharit - Strofci

KRYETARI JONË

Të lumt ne të lumit moj !
Për Kryetarin tonë shallë kuq e zi.
Ka afruar rreth vedit falltorë me magji
Të dijshëm, të pashëm dhe me shum aftësi.
Të gjith të betuar në krye të dashit e në raki
Se Kosovën do të na e bëjnë të dytën Shqipëri !

Kemi Kryetarin moj, shumë burrë azgan
Jetën me qallëm e jerdam e bënë
Në pikë të verës, ai shallin e vënon,
Se ajo prej të tjerëve shumë mirë e dallon

Lumit ne të lumit moj, për atë azgan
Dhe mjerë popujt tjerë që s`e kanë !
Historin e botës moj do ta ndryshoj !
Jo me forcë e organizim , po me lojë!
Me protesta , piskamë e kukamë
Me durim "Prit gomar sa të del bar "
Ne do të zëmë vendin e parë !
Me shpresë se "ujku do të ndrroj ves "
Brenda një shekulli vet do të vdes!

Të lumt ne të lumit moj,
Për Kryetarin tonë shallin me lara
Mjer ai që këtij na i del përpara!
Do të na e bëjë në ballkan moj
Të dytën Shqipëri.
Të lidhur me këmbën e djathtë moj
Me nënën Shqipëri
E me këmbë të majt moj me të Madhen Serbi!!!!!


DR. RUGOVA NUK NJEH DHE S’MUND
TA NJOHE RININE E KOSOVES!

Ne psikologji dhe ne te gjitha deget e saj, qe nga psikologjija e personalitetit deri te psikologjija sociale, perdoren tri metoda te pergjithshme te studimit te objektit te psikologjise. Metoda e te vetevrejturit, metoda e te verejturit dhe metoda eksperimentale.

Nga Shemsi Recica

Sic mund te kuptohet edhe nga vete emertimi, metoda e te vetverejturit perdoret per ta studiuar edhe njohur veten. Studiuesi vezhgon vetveten ne rrethaana, ne situata e ne kushte te ndryshme. Ai vezhgon perjetimet, proceset, gjendjet dhe vecorite psikike te personalitetit te vet dhe heton lidhjet e tyre me shfaqjen e jashtme-qendrimet, sjelljet dhe veprimet e vetvetes. Rezultatet e arritura me kete metode merren te vlefshme edhe per personat e tjere. Keshtu, duke njohur vetveten, studiuesi qe perdor metoden e te veteverejturit pretendon se i njeh dhe mund t’i njohe edhe te tjeret. Ai e identifikon veteveten me te tjeret ose te tjeret i identifikon me vetveten.
Te verejturit eshte metoda me e hershme qe eshte perdorur ne psikologji. Ajo nuk ka pothuajse asnje vlere shkencore. Megjithekete, studiuesit dhe , sidomos njerezit e rendomte, qofte edhe pa vetedije, as sot nuk mund t’i ikin ndikomit te saj ne njohjen edhe ne vleresimin e te tjereve.
Metoda e te verejturit perdoret per t’i njohur tjeret, individet e vecante ose grupet, ne kushte te natyrsheme. Vlera e saj shkencore nuk kontestohet as ne shkencat shoqerore bashkekohore. Perdorimi i saj, prandaj, edhe sot e gjithe diten, ne cdo hulumtim shkencor psikologjik si edhe ne shkencat shoqerore, mbetet i pazevendesueshem. Edhe metoda eksperimentale perdoret per t’i njohur te tjeret, individet e vecante ose grupet, por ne mjedise, ne situata, ne kushte e rrethana te krijuara e te kontrolluara nga studiuesi. Mangesite e saj jane  te tilla sa jane te vetedijshem individet e vecante ose grupet per eksperimentimin e tyre.
Per shtate vjet te “qeverisjes” se tij ne Kosove, nga metodat e permendura me lart, dr. Rugova e ka perdorur teper metoden e te vetverejturit, s’e ka perdorur fare metoden e te verejturit, ndersa metoden eksperimentale ai e ka perdorur fare pak, vetem ne dy-tri raste. Ate qe, pak a shume, mund te quhet metode eksperimentale, dr. Rugova e ka perdorur vetem trei here gjate “qeverisjes” se tij shtatevjeqare ne Kosove: ne Referendumin gjithepopullor te shqiptareve te Kosoves per Kosoven shtet sovran e i pavarur(1991), ne zgjedhjet parlamentare (1992), qe ishin mashtrimi me i madh qe i eshte berwe ndonjehere popullit tone nga vete te zgjedhurit e tij dhe protestat per lirimin e Universitetit dhe te shkolles shqipe( gjithashtu me 1992). Te tria keto raste deshmuan edhe nje here, se populli yne  eshte i gatshem t’i pergjigjet cdo thirrjeje qe i behet atij per t’i mbrojtur ceshtjet tona jetike, por, si duket, kete nuk e kla kuptuar ose nuk ka dashur ta kuptoje lideri shqiptar, dr. Rugova.
Metoden e te verejturit dr. Rugova nuk e ka perdorur kurre, qe nga dalja e tij ne skenen politike te Kosoves, ne fund te vitit 1989. Ai, qe nga ajo kohe, eshte veteizoluar, ka nderprere cdo kontakt me zgjedhesit e tij dhe eshte mbyllur ne rezidencen e tij, ne barraken e LSH –se te Kosoves, prane SPB-se ne Prishtine, si per te kerkuar mbrojtje prej tij. Ai ka kohe qe i ka nderprere te gjitha kontaktet dhe lidhjet me Qeverine e Bukoshit, te emeruar nga Rugova vete. E vetmja lidhje e perhershme javore e tij eshte ajo me gazetaret, kryesisht shqiptare, dhe kontakti tjeter javor i tij me kryetaret e degeve te LDK-ser, per te cilet dr, Rugova tashme eshte shendrruar ne njelloj demoni, njelloj qenie midis njeriut dhe zotit. Ata, gazetaret dhe kryetaret e degeve te lDK_se, ne kontaktet javore me dr, Rugoven, ia bejne ndonje pyetje ketij te fundit, duke u kujdesur qe te mos ia prishin tymin e duhanit dhe pastaj, te shushatur, i degjojne pergjigjet monotone te dr. Rugoves. Pas tyre vijne kontaktet e herepashershme te dr. Rugoves me nje rreth te ngushte pleqesh-pensioniste, te cilet s’mund te jene as hajri i shqiptareve, as sherri i serbeve. Kaq! Vetem kaq! Ketu perfundojne kontaktet dhe lidhjet e dr. Rugoves me boten e madhe dhe te fuqishme shqiptare te Kosoves. Ka rrezik qe dr. Rugova ka harruar se jane ende gjalle zgjedhesit e tij: studentet, intelektualet, punetoret, fshataret, te rinjte, te vjetrit,- te gjithe ata qe atij ia kane dhene voten me 24 maj 1992. Ai nuk e pa te arsyeshme asnjehere qe t’u drejtohej atyre ne ndonje tubim te hapur ose permes programit satelitor te TVSH-se, me ndonje fjale per gjendjen e kombit tone dhe per perspektiven e tij ne trojet e veta etnike. Fyerje, neperkembje e poshterim me te madh eshte veshtire t’u behet zgjedhesve. Metoden e te veteverejturit dr. Rugova e ka shfrytezuar pameshireshem ne studimin e vetevetes. Me ndihmen e saj duhet te kete arritur ne keto perfundime: „ i hajthem, i plogesht, pa force dhe pa energji, i fjetur, i paqarte ne mendime dhe ne fjale, pa inisiative, i pafuqishem dhe i pavendosur per te thene Po ose JO edhe atehere kur eshte e domosdoshme, zvarrites ne marrjen e vendimeve“ e te tjera, e te ngjashme.
Keto jane njohurite e dr. Rugoves per vetveten. Permes ketyre tipareve te personalitetit te tij dhe, ne rastin me te mire, prej tipareve te personalitetit te nje rrethi te ngushte pleqesh pensioniste dhe te disa qyqareve, qe nuk dallojne shume nga tiparet e dr. Rugoves, pa permendur ketu tiparet e personalitetit te servileve,  qe e rrethojne dr. Rugoven, ai i shikon te gjithe shqiptaret e Kosoves edhe ata te diaspores shqiptare. Te gjithe per dr. Rugoven jane frikacake, te dobet, te paafte, te pavendosur, te nenshtrueshem etj.etj. Ai mbase nuk mund ta marre as me mend se Kosova ka ushtarake, police ,trima, djem, vasha a burra te afte, te vendosur dhe te gatshem per t’i dale zot vetvetes, vendlindjes dhe Atdheut te tyre. Dr. Rugova asnjehere nuk ka folur ne emer te tyre. Ne emer te tyre ai asnjehere nuk i ka rene me grusht tavolines, asnjehere nuk e ka ngritur gishtin tregues per te terhequr vemendjen e qendrave nderkombetare te vendosjes se shqiptaret e Kosoves jane popull trim, liridashesm, te vendosur dhe te gatshem per t’i fituar dhe per t’i mbrojtur te drejtat e tyre. Dr. Rugova mbase nuk e di se shqiptaret e Kosoves me asgje nuk qendrojne prapa ballkanaseve te tjere. Dr. Rugova nuk e njeh mire rinine e Kosoves, pjesen me vitale te popullit tone. Ajo, per dr. Rugven, thjeshte nuk ekziston. Atij, prandaj syte dhe shpresat, neqoftese se ende i ka- i kane mbetur te drejtuara ka miqte e tij te jashtem. Prej tyre e pret edhe clirimin edhe pavaresimin e Kosoves.
 
 
 PJELLA E ZEZË (E KUSHNER-
DANIT) E QUAJTUR “RTK”!
(shkrime postmortum)


Shkruan: Jusuf Ferizi, ish-redaktor
i Televizionit të Prishtinës


Pas dëbimit nga Kosova të makinës kriminale vrastare të  dinosaurit Milosheviç, që e bënë forcat e NATO-s  të udhëhequra nga Amerika, pra pas çlirimit të Kosovës nga okupatori serbian dhe pas kthimit të popullatës së dëbuar, nga Tirana kusilinge ne Kosovë u kthye  edhe eskorta e edicionit televiziv satelitor të lajmeve për Kosovën. U kthyen pra edhe korbat që krrokatën për shumë vjet në atë edicion të krra-krrave të TV Tiranës, të finnancuar nga fondi I Bukoshit dhe të dirigjuar nga partia e Nanos e ripagëzuar nga Parti e Punës në Parti Socialiste të Shqipërisë.
Kjo escortë gazetarësh “televizivë”, e komanduar tani nga partia e Thaçit, e cila mëton se ka tapi mbi “kombëtarizimin”, mbi fatin dhe jetën tonë, e mbështetur nga Kushneri, I cili, si kryeadministrator ia kishte vënë vetes për detyrë t’I bëjë të lumtur shqiptarët duke ua shpërlarë trutë nga nacionalizmi, dhe nga Dan Evertsi, ky surrogat I tipit komunisy evroperëndimor,  I cili gati u pat çmnedur nga gëzimi kur pat ndëgjuar se Nano, Xhaferi dhe Thaçi krijuan “ndërkombëtarën e majtë shqiptare”, pra kjo escortë e edicionit të lajmeve që emetohej nga Tirana, arriti te instalohet dhunshëm në mediumin e ri elektronik të pagëzuar RTK.
Në fillim postet drejtuese të këtij mediumi të pazëvendësueshëm infromativ I morën ata gazetarë dhe spiker, të cilët, gjatë viteve 1998/99, shqiptuan në vijimësi, nëpërmes TV Tiranës, ultimatume vdekjesh, vrasje të paralajmëruara nëpërmes listave të zeza të përpiluara nga LPK-ja, bija më e devotshme e PSSH-së dhe stërmbesë besnike e Partisë së Punës së Enver Hoxhës, si dhe atentate për aplikimin e cenzurës, siç ishte vrasja tragjike (11 janar 1999) e Enver Malokut, shef I QIK-ut (të nesërmen e kësaj vrasjeje fillon nga puna  njëfar agjencia “Kosovapress”. Mjafton të hapet arkivi I TVSH-së në Tiranë për të parë se cilët gazetar shqiptar do të duhej të përgjigjeshin para gjyqit të Hagës për vrasjet e dirigjuara nga TVSH-ja. Nga ky arkiv do të mësonim  se dallimi në mes talibanëve afgan dhe enveristëve talibano-kuë të Kosovës, të cilët në emër të “luftës” arritën të kthejnë në pronë private gati çdo gjë të vlefshme në Kosovë, është se të parët keqpërdoren Fenë dhe Zotin, ndërsa të dytët, që nuk kanë as Fe as Zot, keqpërdorin çlirimit të Kosovës. Siç dihet, që në fillim, zgjedhja e gazetarëve që punojnë sot në RTK, nuk është bërë në bazë të kritereve profesinoniste, po sipas “përshtatjeve” bolshevike, që e pat aplikuar I pari Agim Mala, ish drejtor I RTP-së, gjatë caktimit të listës së njerëzve që do të shkonin në Tiranë për të punuar në edicionin satelitor të lajmeve pë Kosovën. Një përzgjidhje e tillë kuadrore e ka shndërruar sot RTK-në në mdium më irritues  informative për opimionin e Kosovës. RTK-ja, jo vetëm irriton, por edhe tremb shikuesit me ca surrogatë të neveritshëm te komunizmit evrolindore, siç jane analisucët e parapaguar Demaçi, Bakalli, Maliqi, Baton Hxhiu etj. etj.

Vazaliteti i së majtës shqiptare

Për ta bërë RTK-në medium informativ që jo vetëm irriton, por edhe që çmend, Kushneri, i cili mori përsipër t’u shpërlajë trurin shqiptarëve nga nacionalizmi, dhe Evertsi, si matist fundamentalist evropian, së pari në krye të të ashtuquajturës “bord” të këtij mediumi, në mes tjerësh vendosën Demaçin, Bakallin,, Milazim Krasniqin, Vjosa Dobrunën, Blerim Rekën, etj. U veprua kështu sepse vazaliteti politik i së majtës shqiptare është një ndër veçoritë kryesore të mendësisë kommuniste. Kjo mendësi e së majtës shqiptare vazalitetin e saj, tradicionalisht, e ka orientuar dhe brumosur në qarqet më natishqiptare të vendosjes. Edhe Kushneri, edhe Dani e dinin mirë se Kosova sot parqet qendrën e shqiptarizmës në Evropën Juglindore. E dinin pra se Kosova, ku kishin ardhur të guvernojnë, bën palcën e shqiptarizmes, apo, siç thonte Azem Hajdari pas përmbytjes së “Shqipërisë ‘97” nga revolucioni i ndyer demokratik i Qosjes, “Kosova bën palcën e kombit shqiptar në përgjithësi”.
Një Kosove të tillë nuk mund t’I kundërvihet askush më me sukses se sa  mundësia komuniste, e cila, në esencë është mundësi antikombëtare. Andaj njerëz të një mendësie të këtillë u desh të vednosen në jrye të RTK-së siç janë një Agim Zatriqi, partisanë dhe bodigard decential I Bakallit, I cili si ish drejtor I RTP-së, mbahet mend vetëm për ndalesën (!) që ia bëri hartës së Kosovës për ti përdorur si ilustrim I buletinit meteorologjik, dhe një Avni Spahi, I kualifikuar për shkatërrimin e mediumeve informative, pas “provimeve” që dha në “Rilindje” dhe në “Bujk”. Në kokat e këtyre kumerëkuqve valon koncepti I cili nuk mund ta paramendoj Kombin si pjesë e gjeopolitikës evroatlantike.Për realizimin e këtij koncepti njerëz më të  përshtatshëm se sa Bakalli me udhëheqjen e re të RTK-së, është zor të gjenden. Si të ngarkuar me bagazhin e vjetër politik, e në lidhje të drejtpërdrejta e të pandërprera ideologjike m më të mynsyrshëm talinisto – ramiziste, vetëm një Bakall mund t’I thotë liderës së “Povratak-ut” : “ Mbahu Radë”, dhe vetëm një Demaç mund të propozojë Radën kryetare (!) të Kosovës , pasi që më parë kishte kërkuar nga Rugova ta tërheqë kandidaturën për President!

Si në gomarin e Nastradinit!

Duke I hypur gomarit si Nastradini me fytyrë kah bishti, dashnori I madh I “Ballkanisë” të nxjerrë nga arkivi bizantin, e të cilin projekta para më se 100 vjetësh e kishte financuar Perandoria Ruse me qëllim që te dobësoheshin nga Evropa perandoritë otomane dhe austro-hungareze, sepse termi “Ballkan” në ndërdijën greko-sllave identifikohet me emrin “Bizan”, Adem Demaçi, I cili ne vitin 1998 përdor gjithëfar mjetesh për demontimin e të gjitha institucioneve të themeluara nga Rugova, duke I grahur Bakallit, si këshilltarë që e kishte, e  bind këtë të dalë me platformën e vet pr zgjedhjen e statusit të Kosovës. Kësaj paltforme I parapriju edhe apeli I Demaçit drejtuar shqiptarëve të Kosovës që t’u bashkangjiteshin demostratave të studentëve në Beograd, prej nga, siç thoshte  simboli I rezistencës po vine “drita e lirisë”!!!
Për bisedat sekrete (lexo: të gjata e në vazhdime) që I paska zhvilluar Bakalli në Prishtinë, Brezovicë e Beograd me sigurimet e Serbisë, me ndërmjetësimin e Baton Haxhiut, opinioni u njoftua vëm pas ballafaqimit të Bakallit me Millosheviçin në Hagë. Tani u murr vesh se temë e këtyre bisedimeve te fshehta paska qenë “Platforma” e Bakallit. Pjesë nga kjo “platformë” antirugoviste  atë botë pati botuar shtypi I Beogradit. Në dhjetor 1996, një gazetë citonte Bakallin të ketë shkruar dhe të ketë thënë: “Zgjedhja më optimale është marrëveshja e qetë civilizuese mes forcave politike të Kosovës dhe shtetit të Serbisë”; “vendosja e një administratimi të përkohshëm të organeve të Rpublikës së Serbisë dhe të Kosovës”, e jo protektorat ndërkombëtar sic kërkonte Rugova, dhe deklaronte në fund Bakalli. Me një “platformë” të këtillë ku partitë e Kosovës bisedojnë me shtetin e serbisë, në kohën kur Kosova e kishte shpallur shtetin e vet, mund të paraqitet vetëm ai shqiptar (!) që nuk është I përgatitur akoma të jetojë I ndarë nga Serbia! Kjo “platformë” Bakallin e bën dashnore të Serbisë dhe nuse të Evropës. Si do ta komentonte sot Bakali deklaratën e vjeme shumë eksplicite të Holbrukut: “Edhe sikur në Serbi të qeveriste Xhefersoni, shqiptarët e Kosovës nuk do të pranonin të jetonin më nën Serbi”.

Parlamenti i Kosovës, shpëtona nga apokalipsa!

Gazetarët e kësaj mendësie komunisto-ballakiste sot pjellë e zezë e Kushner-Danit të quajtur RTK. Dhe të tillë që sot punojnë aty janë do gazetar vjelltarë të tipit të një refugjati nga Kërçova, me një emër si të kinezëve, do llumblegtorë enveristë, të cilët, më shumë se Serbinë, e urrejnë nacionalizmin shqiptar, do grigja gazatarucë që vazhdojnë të manipulojnë me UÇKa
-në siç manipulojnë partiakë të shtirë,karrieristë të sëmurë, vjedhës të historiesë, të cilëve RTK-ja u shërben me besnikëri.
Në tërë këtë pjellë të zezë ka hise edhe Tirana aktuale, e cila siçdihet e braktisi Kosovën në du kohë ndër m të vështirat: së pari - me defaktorizimin e Atdheut amë nëpërmjet revolucionit të bdyer demokratik të Qosjes dhe të takimit të Kretës të organizuar nga aleanca serbo-greke, dhe së dyti – me lidhjen e Tiranës Kusilinge me krahun markist të UÇK-së, duke e ideologjizuar kështu luftën e shenjtë të popullit të Kosovës për të zgjuar më vonë alergjinë e shqiptarëve ndaj UÇK-së. Këtij ideologjizmi, Demaçi e Bakalli, anëtarë të “bordit” të RTK-së, filluan t’I prijnë që nga viti 1998, kur I pari u kërcënua me luftë qytetare, ndërsa I dyti, si më intim me Beogradin, kur shpalli se së shpejti do të paraqitët krahu politik (lexo: antiistitucional) I UÇK-së. Këtë paralajmërim Bakalli e nexorri nga literature marksiste revolucionet e vonuara demokratike në Amerikën Latine, kur guerila qëllim të parë kryesor të luftës ka lindjen nga ajo luftë të partiesë politike me dhunë. Ato dite (10 janar 1999), Demaçi ishte takuar me Nanon në Tiranë për të siguruar kontrollin mbi UÇK-në, pa neduar fare se qfarë ndodh kur shqiptaeët luftojnë me shqiptarë. Demaçi as që donte të kuptonte se sa tragjike do të ishte po të përsëriej “Shqipëria ‘97” në Kosovë. Për më tëpër, pas këtij takimi me kryerenegatin shqiptar, Demaçi deklaroi se nuk e njeh më përfaqsuesinë  zyrtare të Kosovës të instaluar në Tiranë nga ana e Rugovës. Në këtë vazhdimësi mjerane të llumpiteligjencisë shqiptare që nuk arrinë dot të kurohet nga intoksimi me antirugovizëm, duket e kotë të kërkosh nga komunistët të heqin dorë nga misioni që ua ka besuar kominterni’ që ua ka besuar internacionalja komuniste e vllazërim – bashkimit kushnero-evertso-demaç-bakallin me sllavët. “Përralla”  e kuqe tregon se në çdo kohe e rrethanë bashkohen krimbat e kuq. Së këndejmi, ashtu siç e zgjodhi Serbia Bakallin negocues  me të përshtatshëm për bisedimet secrete, edhe Dan Evertsi zgjodhi Demaçin e Bakallin si komesarë më të përshtashëm politikë të RTK-së, edhe Demaçi e bakalli zgjodhën Zatriqin, si komitetli I rryer dhe Spahiun si zhdan të gazetarisë, në krye të RTK-së.
Thonë: Shenja e pare e kjametit do të jete kur Dielli të lindë atje ku sot perëndon dhe do të perëndojë atje ku sot lindë . Pararendëse e kësaj apokalipse, që ndryshe quhet verbim I shqiptarëve, është RTK-ja. Për të shpëtuar nga kjo apokalipsë, Parlamenti I posazgjedhur I Kosovës duhet që sa më shpejt të jetë e mundur të riaktivizoj RTP-në e ndaluar nga Milosheviç më 5 shkurt 1990. Atëherë, Parlamenti I Kosovës, shpëtona nga Apokalipsa!
 
 Humoreskë

Mençuria në peshojë

Kur Presidenti i Shqipëriasë (R. M.) kishte dhënë urdhër: që të mos mbillet asnjë dru, asnjë pemë dhe asnjë hije, dhe edhe ato ekzistueset të priten apo të digjen e të zhdukën, kurkush nuk e dinte qëllimin final të asaj filozofie? Populli u nda në shumë degëzime mendimesh, por kryesisht në dy blloqe të mëdha: njëra palë e quanin- filozof, tjetra palë e quanin- kot.
Fill pastaj arsyetime e kundërarsyetime: si është e mundur që socialistët ta zgjidhnin një president-demokrat!?! Ata janë të mbrapshtë, po ama nuk janë aq budallenj!?! Ziheshin e grindeshin, po të gjitha ato zënka me radhë po i izolonte, mënjanonte, neutralizonte...presidenti i gjithanshëm, me buzëqeshje të shkolluar e neutrale, me devotshmërinë e një ikone të adhuruar nga të gjithë: po si është e mundur, të na e sjellë perëndia një president kaq universal!?!- doktor shkencash, i pajisur me aftësi, fliska disa gjuhë të huaja dhe do të na lidh me një dynja!?!
Po gazeta „Mërgimtari“ e kishte shpallur të dyshimtë, të huaj në bazë te mbiemrit- Majdani!?! Gjuhëtarët këmbëngulnin se ndër shqiptarë mbiemër të tillë s`ka!?!
Po or shyqyr!, se me „tanët“ edhe u ngopëm tanimë, ishalla është i huaj e na shpëton!?! Dhe fill filluan ta donin me parti e partiza, mbar populli ta donte- universalin!!!
Disa thanë: pritni pak!- mos ky universal po na del- vasal!?! Dhe as kjo nuk është ma e keqja, po që se nuk është, ruajna zot, vasal i vasalit të vasalit!?!
„Ore, mos e ka atë tjetrin Rexhep diç të vetin pos- adash!?!- e po na del- deledash!?! Zoti i madh na ruajt nga shejtanët dhe nga rexhepët!!
Por kur erdhi dimëri i sivjetmë me ngrica, e shqiptarët nga dhomat gjsymë të akullta po shikonin në ekranët televizivë zvicëranët duke frirë e pastruar rrugët e Zvicrës, dhe sërsish gjethet e zverdhura po e shtronin tokën me gjethe të argjednta, ata klithën për presidentin e tyre të argjendtë!! Por nuk mund ta festonin e ta galdonin këtë zbulim epokal, nga se nga acari për pak nuk po i shkurtonin gjuhët në gojë!! Po për presidentin kjo ishte- lojë!!
Le të ngriten e le të bijne për çdo ditë-qeveritë, presidenti do ngelet i patundur dhe i pamundur.

Kadri Mani
 
 Nga Zaim Haliti

° Njeriu kurrë nuk e zhduk majmunin nga faqja e dheut, sepse askush tjetër s’do t`ia mësonte majmunllëqet.
***
° Në hall me kokë. Po u mbush e rëndon trupin, po mbeti bosh e merr era.
***
° Kot e pastroi fytyrën me sapun. E pat ndotur me fjalë.
***
° Ç`i duhet lapsi i mprehtë kokës së topitur?
***
° Me emrin njeri nuk duhet kuptuar çdo gjallesë që ka dy duar e dy këmbë.
***
° Njeriu e ka prejardhjen prej majmunit, unë prej nanës time!
***
° Po të jetë çdo njeri-njeri, atëherë do të zvogëlohej shumë numri i bagëtive!
***
° Disa aq shumë po shesin mend, saqë një ditë do të mbesin vetë pa to!
***
° Gabimet e të tjerëve falen. Vetanaket përpirësohen.
***
° Fytyra mbi të gjitha. Gjymtyrët e tjera mund të pastrohen.
***
° Gomarët dolën në krye, kuajt le ta ruajnë shpinën!
***
° Të pamerituarit po lavdërohen- të miturit po duartrokasin!
***
° Trimi dallohet shumë nga njeriu. Ai nuk ka origjinë majmuni as zemër balte!
***
° Më së shumti të këshillojnë ata që u mungojnë këshillat!
***
°E vërteta e kërkuar me ngulm- hip gënjeshtrën në kulm.
***
° Luhatjet e karaktereve te disa njerëz po më bindin që nuk ka dëshmi absolute.
***
° Njeriu i sotëm për të vërtetën po flet kryelart, kurse për gënjeshtjerën kryengritur!
***
° Shumë njerëz kanë nevojë që edhe pas vdeljes ta lajnë fytyrën!
***
° Ç`do të bënin gazetarët prej viçve, derisa mizën e bëjnë buall!
***
° Gënjeshtrët më rrallë janë “përktjyes” ose interpretë. Ata janë autorë origjinalë!
***
° Kam filluar të trilloj, nga frika se mos e flas ndonjë të vëtretë!
***
° E pastroi fytyrën, mbasi përqafoi një sërë njerëzish!
***
° Duke e përdorur tepër përemrin UNË, harroi si e kishte emrin!
***
° U pajtua me mendimin tim, i mençuri, tha, gjithherë budallait ia lëshon rrugën!
***
° Kur të lind dielli çdokujt do t`i matet hija e tij, nëse nuk ka ra në lindje...
***
°Nga papunësia këtë vit kursyem disa tonë djersë!

Shënime për autorin

Zaim Haliti u lind më 7 brymor 1960 në Tërnoc të Bujanocit. Ka mbaruar Fakultetin Filozofik, Dega e Letërsisë dhe e Gjuhës Shqipe në Prishtinë.
Merret kryesisht me krijimin e aforizmave, të cilat i botoi në të gjitha revistat shqipe.
Është drejtor i revistës “Jehona” të Tërnocit dhe punon profesor i gjuhës shqipe në shkollën fillore të Nasalcës.
Ky është libri i parë i tij:”KUR TË QESHË FATI”.


NGA POEZIA SHQIPTARE


Qerim Pllana


U NDJEJ, POR S'U SHOH,
U SHOH, POR S'U NDJEJ
(Larg atdheut, fisit, varreve)


Nga lartësitë mbi dhe nën qiellin gri
Më pret dikush në vijimësi më thërret
N`emër të atit birit dhe shpirtit shenjt

Fluturimthi eja kalo fusha dhe male
Dete kontinente fluturo mbi oqeane
Merrëm n`përqafim biri im n`mërgim

Të ndjej por s`te shoh yll drite sy jetë
Nga vjen ai zë i mendjes përjetësisë
A nuk është lot i motit vaj i djalërisë

Tash e sa vjet më zhuritë mall i shkretë
Për fusha male lugje për gjithçka n`jetë
Për ju të dashur atdheun farefisin tim

U ndjej por s`u shoh u shoh por s`u ndjej
Në gjumë kur jam zgjuar në lëvizje mes
Lotësh për ty atdhe për ju vuaj aq shumë

Jam lart mes yjesh u ndiej por s`u shoh
Më besoni perëndi i shoh por s`i ndiejë

Bir im ju s`jeni mish i egër në trupin tim
Të pret dikush në vijimësi seç të thërret
Në emër të atit birit e shpirtit të shenjtë


NGA POEZIA BOTËRORE
 

 NGA VEDAT

KËNGA PËR ZANAFILLËN

As beteja as pabeteja nuk qe atëherë,
As trevë ndriçuese as qiell mbi to.
Çka fshihej? Ku?
Në të kuja flatra?
Çka ishin ato ujëra të paskajshme të pafund?

As pavdekshmëri as vdekje nuk ekzistonte atëherë.
As kishte gjurmë të ditës as natës.
Pas ligjeve të veta merrte frymë Një, pa pipëtime ere,
E jashtë saj s’kishte asgjë tjetër as tutje.

Në fillim qe errësira e mbuluar me errësirë
Dhe çdo gjëje i qe rrjedha e padijshme.
Jetës forcërisht, të mbështjellë në zbrazësi
Njëherë lindet me forcën e synimeve.

Paraprakisht e përfshiu dashuria e gjakimit,
E ajo ishte mugulli i mendimeve të para.
Do të mbijnë zemra e mendimit, dijetarët gjetën atë lidhje
Që e paqenmja me të qenmen puqet.

Filli i drejtimit ashtu orvatej tërthorazi.
Çka kishte atëherë lart, e çfarë poshtë?
Frytdhënësit qenë në forcën e harlisur.
Poshtë ishte stimulimi, e lart qe dhuntia.

Pra, kush këtë e di qartë, kush mund të na e shpjegojë?
Nga erdhën ata, nga erdhi krijimi?
Zotat erdhën më vonë, pas krijimit të botës.
E kush pra e di, nga çfarë kjo rrodhi?

Nga çfarë u zhvillua krijimtaria,
A është kjo vepër e Tij apojo,
Ajo që mbi gjithësinë pezullon në qiejt më të lartë?
Ai vetë këtë e di, e mbase as ai nuk e di.

(Shqipëroi Kadri Mani nga vepra: “100 najve?ih
djela svjetske književnosti”, STVARNOST, Zagreb
-1970, f. 9-10)

______________

Bashkimi kombetar rruga e vetme e zhvillimit shqiptare

Nga Qerim Pllana
 
“Megjithatë do të bashkohen”, në “Londra II”, mbase, në 100-vjetorin e Pavarësisë, Vlorë, 28 nëntor 1912, Tiranë, 2012. Janë moto për bashkimin e Shqipërisë në dekadën e dytë të këtij fillim shekulli, mileniumit XXI. Janë përpjekje dhe luftë e drejtë demokratike dhe publike mbështetur në dokumentet: “Platforma për Bashkimin e Shqipërisë Natyrale”
Çdo vizit imja në Shqipërinë mëmë, që nga shkurt-marsi i vitit 1972, e deri te kjo e këtyre ditëve në Tiranën milionshe, ka një kuptim jo vetëm freskie, ngjallje dhe ringjallje idesh, botkuptimesh, shtytje dhe fuqi për punë dhe aktivitet më të gjallë dhe më të fuqishëm për të ardhmën e kombit, gjeneratave dhe të atdheut. Takimet e mija me pjesën tjetër të intelektualëve të atdheut, përherë kanë patur karakter pune, interesi dhe zgjuarje kurreshtjesh për vazhdimin tim të interesimit jetik për të ardhmën e kombit. Konsideroj se më, me asgjë nuk duhet të veprohet dhe të punohet në fshehtësi, në ilegalitet të thellë, si dikur. Bje fjala si në vitet 1992-1993, 1995-96, 1999, apo 2008 dhe tani në vitin 2009. Rrugëtimin tim herë legal dhe herë në rrëzikë të madh illegal, tashmë e kam përfunduar. Veprimtaria dhe puna ime, tashmë është e përqëndruar jetësishtë në një luftë legale, transparente dhe në mënyrën më të sinçertë në angazhimin tonë maksimal, në luftën demokratike për bashkimin e kombit shqiptarë dhe krijimin e Shqipërisë Natyrale. Në takim më z. Koço Danaj, Drejtor i Institutit të Prognozave Rajonale , njëherit hartues i Platformës për Shqipërinë Natyrale në Tiranë,këtyre ditëve, këmbyem, ide, mendime dhe shkëmbyem shqetësimet rreth çështjes, veprimit dhe idesë imanente të veprimit të mëtejmë të aktivitetit, të cilin z. Danaj, tashmë e ka të shtrirë në veprim konkret me hartimin e Platformës për bashkim. Të përpiluar dhe të përgatitur në disa gjuhë botërore. Dokument, tashmë ka marrë udhë drejtë kancelarive botërore, i përshtatur dhe i përkthyer në gjuhtë respektive dedikuar bashkimit kombëtar.Kurse pjesa tjetër e Platformës, është duke u përgatitur të paktën në 50.000 kopje, më qëllim që të shpërndahet brendapërbrenda hapësirës shqiptare dhe në diasporë. Platforma në fjalë (një pjesë e saj), ka disa javë që gjendët nëpër agjensitë elektronike shqiptare; “Nëna-Shqipëri”, “Albaniapress”, “Dervina komerc”, Org. “Pashtriku”, “Shqipëria e Bashkuar” etj. Ideja dhe mendimi i “prerë”, se duhet bashkuar të gjitha organizatat, organizmat, lidhjet, grupet, kruzhokët etj, më një të vetmin organizëm politik, demokratik dhe diplomatik, më qëllim të sinkronizimit të punës dhe aktivitetit më të sinqertë, më të suksesëshëm dhe më të shpejtë, drejtë sëndertimit të Programit buron dhe shtrihet në Platformën për Shqipërin Natyrale, i cili për qëllim ka jetësimin e punës dhe aktivitetit në vepër.” Anulimin dhe hedhjen poshtë me fakte relevante historike, juridike dhe diplomatike të Konferencës së Londrës, të vitit 1913, në të cilën Konferencë, pa pjesëmarrjen e shqiptarëve në te, u bë ndarja e kombit dhe atdheut të shqiptarëve, Shqipërisë etnike – Natyrale. Të gjitha faktet relevante historike, politike dhe diplomatike, flasinë për një padrejtësi (fundamentale), të veprimit të kancelarive dhe pjesëmarrsëve të kohës, përkatësishtë vendimeve tepër të padrejta të vendimmarrsëve në Konferencën në fjalë. Prandaj, shqiptarët dhe shteti shqiptarë kurrë nuk ka festuar tjetër festë kombëtare, pos 28 qershorit të vitit 1912, vendosur sipas Kuvendit historik të Vlorës, të udhëhequr nga patriotët e shquarë, në krye me Ismail be Vlorën. Kurrë, nga populli shqiptarë nuk është pranuar ndarja e kombit dhe e atdheut kaq padrejtësisht. Një gjë të tillë, kurrë nuk e ka pranuar asnjë tubim, asnjë institucion shtetëror, organ apo organizëm shqiptarë në Shqipërinë e udhëhequr nga F. S. Noli, A. Zogu, E. Hoxha, por as tani në periudhën e tranzicionit “të demokracisë” etj. Ndarja e kombit dhe atdheut në Konferencën e Londrës të vitit 1913, është bërë spekulativisht, padrejtësisht, njëanshëm dhe me direktiva të fuqive të kohës, me çrast vendimet e asaj Konference diametralisht kanë qenë dhe kanë vepruar në dëmë të shqiptarëve. Të cilët edhe sot e kësaj dite, gjendën të shpërndarë, në 6 shtete në Gadishullin Ballkanik. Ide, këto, të cilat dhe për të cillat, biseduam me z. Koço Danaj, gjithashtu duke i analizuar të gjitha rrethanat aktuale brendashqiptare dhe ato ndërkombëtare. Mendoj se koncepti i formuluar në Platformë për krijimin dhe bashkimin e Shqipërisë Natyrale, është i drejtë dhe mirë i konceptuar, analizuar dhe i shkoqitur në aspektin konceptual, përmbajtësor dhe me klauzola fikse, të qarta dhe mirë të analizuara e të shpjeguara. Kurse çështja e aspektit historik të Shqipërisë së dikurshme etnike, në kufijt e saj para formimit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, qershor 1878, ka një dallim mes asaj periudhe dhe kohës aktuale të shtrirjes së popullit shqiptar në viset aktuale, të banuara në 6 hapësira të ndryshme shtetesh në gadishull. Përpjekjet që me Kosovën e çliruar në qershor të vitit 1999, të krijohet një komb i hibridizuar “kosovar”, heqja e flamurit, stemës dhe himnit kombëtar, dhe pranimi blanko i pakos së Ahtissarit, e ashtuquajtura marrveshja e Konçulit ajo e Ohrit, apo e Maqedonisë; “E sëmura e Ballkanit”, siç edhe është në të vërtetë dhe siç e quajti këtyre ditëve z. Bardhyl Mahmuti, dhe e një serë marrveshjeve tjera të parealizuara, të cilat popullin shqiptarë e kanë sjellur në një situate tejet të palakëmueshme labirinthi, duhet ndryshuar sa më pare aq më mire jo vetëm për kombin shqiptar. Në një ndarje dhe përçarje graduale, duke krijuar një të ardhme fare të papërspektivë. Të gjitha këto lloji “marrveshjesh” të pamarrveshjeje, hapësirën dhe popullin shqiptarë e kanë sjellë dhe mund ta sjellin në një “libanizim” të ardhshëm panshqiptarë dhe ballkanas”! Duhet të jemi koshientë, të vetëdijshëm dhe të kemi sens për kuptim dhe mirëkuptim, se çfarë do të thotë, të heqesh dorë nga simbolet kombëtare, nga emri dhe burimi i emërtimit shekullor të popullit shqiptarë, dhe të atdheut në tërësinë e tij natyrale. Çfarë përgatitjeje racionesh e kuzhinash të tjera, u përgatitën shqiptarëve për servim, pas një kohe relativishtë të shkurtër nga ky mish-mash!?. Këto dhe një mori çështjesh të tjera, nuk duhet munduar dhe shqetësuar, vetëm një grusht njerëzish, një grup kombëtarësh dhe intelektualësh atdhetarë të kombit kudo që janë. Por këto çështje, u takojnë të gjithë shqiptarëve kudo që janë, brenda hapësirës natyrale dhe jashtë në diasporë. Tashmë, idetë, mendimet dhe konceptet e z. Koço Danaj, autorit të këtij teksti, dhe i një mori personalitetesh, atdhetarë dhe demokratë të vërtetë, i kanë të qarta botëkuptimet, rrugët dhe trasimin e tyre nga Programi teorik, në realizimin e Platformës për Shqipërinë e bashkuar Natyrale në praktikë. Mënyra e shtruarjes demokratike të problemit para faktorit ndërkombëtar, për anulimin e vendimeve shumë të padrejta të një Konference nga “Londra 1”, e vitit 1913“, në “Londrën 2”, brenda këtyre dy-tre vjtesh, ose në kapërcyll të 100-vjetorit të Shqipërisë Londineze, është tepër imanente, me rendësi jetike historike diplomatike dhe politike, për kombin dhe të ardhmën e popullit shqiptarë. Së fundi;
Shqiptarët vetëm në një shtet të bashkuar mund të zhvillohen natyrshëm dhe të jetojnë me dinjitet si të gjitha kombet tjera. Është motoja dhe përafërsishtë titulli i librit tim të fundit: “Bashkimi kombëtar rruga e vetme e zhvillimit shqiptar” të posabotuar, të cilën jo vetëm z. Danaj e priti me një kurreshtje dhe interesim, mbase të veçantë. Kurse motoja dhe përshendetjet e z. Koço Danaj janë: “Megjithatë do të bashkohen”. “Dhe ne prapë së shpejti do të takohemi, këtu në Tiranë, Prishtinë, Tetovë, Shkup dhe prapë në Tiranë, po me të njëjtatë punë, detyra dhe qellime”. Takimin me z. Koço Danaj e përgëzuan dhe e përshëndetën në veçanti, z. Dr. Ibrahim Rr. Gashi, prof dr. Agron Duro, mr. Gani Pllana dhe personalitete tjera, duke uruar që kjo çështje madhore kombëtare dhe atdhetare, të kurorizohet më shpejt dhe me sukses të plotë, në favor të bashkimit të Shqipërisë etnike Natyrale. Pra njëherit të asaj që ka mbetur, për t`u ruajtur dhe mbrojtur nga asimilimi drastik kombëtar të ndarë në gjashtë shtete, katër prej të cilave në vijimësi, ushtrojnë dhunë, padrejtësi dhe asimilim të atyre që kanë mbetur pa u përfshirë në një atdhe.
,
Inspirim nga: “Njerëz të humbur”, Tiranë 19 qershor 2009

A EGZISTON GJUHA STANDARDE SHQIPE
Doemosdoshmënia e shfuqizimit të ligjit të “Drejtshkrimit”!

Nga Paul Tedeschini

 Kam lexue intervisten e Kryetarit të Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, Rexhep Ismajli, dhanë në Tiranë gazetës SHEKULLI, me datën 25.05.2006, në lidhje me hapat e parë që ka ndërmarrë Këshilli Ndërakademik për Gjuhën Shqipe rreth rishikimit të Kongresit të Drejtshkrimit të vitit 1972 në Tiranë, tue u mbledh alternativisht në Tiranë e në Prishtinë. Në pamjen e parë ky hap duket pozitiv. POR!
Para së gjithash a asht e drejtë, që prapë sot të jetë në fuqi ligji i Republikës ish Socialiste të Shqipërisë i vitit 1972 mbi
“Drejtshkrimin”, i mbështetun në këte Kongres famkeq, me të cilin u përjashtue populli gegë dhe iu imponue atij si gjuhë zyrtare - tosknishtja?
Të gjitha muret, që ndajshin popujt europian patën rà, përveç murit që mban prep sot të ndamë  popullin e Gegnisë perendimore (Shqipni e veriut) me popullin e Gegnisë lindore (Kosovë).
 Gegnia Perendimore: Duhet thanë troç se gjatë komunizmit, Gegnia Perendimore u përjashtue në Shqipni nga pjesëmarrja në të gjitha forumet qëndrore drejtuese të Pushtetit Ekzekutiv, të Instituteve kërkimore-shkencore si dhe të Akademisë së Shkencave të Shqipnisë, sepse Pushtetin e kishin krejtësisht në duer komunistët shqiptarë-jugorë. Ata e kanë përdor Pushtetin gjithmonë në favor të shqiptarve të jugut dhe në dam të shqiptarve të veriut.
Ndokush prej tyne përsërit prep edhe sot ate formulen hipokrite të neveritshme:
“Kjo është përçarje krahinore!!!”.
Jo! Dihet publikisht se përçarja diskriminuese krahinore e popullsisë në Shqipni në ate kohe, ka kenë De facto në të gjitha fushat, dhe me ligjin e vitit 1972  mbi Drejteshkrimin asht kenë ba De jure në fushën e gjuhsisë, tue neglizhue komplet zanin e intelektualve veriorë, tue i ndalue me ligje popullsise së Shqipnisë së veriut të shkruejnë shqip si pat shkrue gjithmonë, qysh qinda vjet përpara në dokumentat ma të vjetra të gjuhës shqipe dhe me pretekste të ndryshme tue i ndalue popullsisë veriore veprat letrare të figurave të saj të shqueme.
 Gegnia Lindore: Mjerisht, këte fat të keq e psuen në ate kohe edhe popullsia veriore përtej murit, kosovarët. E shtypën popullin kosovar, e masakruen, e diskriminuen deri në rrezik shuemje kombi komunistët serbë, homologët e komunistëve të Shqipnisë jugore. Për shkak të vështirsive për shkollimin shqip të fëmijve të vet dhe para rrezikut të madh të sllavizimit të tyne, kosovarët zgjodhën të keqen ma të vogël dhe kështu u detyruen të pranojshin kushtin e qeverisë së atëhershme komuniste shqiptaro-jugore, të imponimit të dialektit shqip-jugor.
 Sot mbas 15 vjet rrëzimi të diktaturave komuniste, si dhe mbas çfuqizimit të shumicës së ligjeve të ish diktaturës në Shqipni, edhe ligji diskriminues antikonstitucional i vitit 1972 mbi të ashtuquejtunin “Drejtshkrim” duhet çfuqizue. Pa çfuqizimin e këtij ligji nuk rivendoset e drejta ligjore e të gjithë shqiptarve për lirinë e gjuhës. Pa rivendosjen e të drejtës ligjore të gjithë shqiptarve për lirine e gjuhës, çdo marrëveshtje Ndërakademike midis Tiranës “superiore”, arrogante, imponuese, ende komunisto-jugore dhe Prishtinës “inferiore” - ka për të kenë jetëshkurt si e para.
 Nuk kuptohet se pse kosovarët, që po shkëputen me guxim nga Serbia dhe po krijojnë nji shtet të tyne të pamvarun edhe nga vetë Shqipnia, sot nuk po mund të shkëputen haptas nga ligji i vitit 1972 i ish diktaturës së Shqipnisë dikurshme Socialiste, që ka zbatim vetëm në territorin e Shqipnisë! A nuk munden të nxjerrin nji ligj të tyne kosovar të Drejtshkrimit, të zbatueshem në territorin e Kosovës, njashtu si e flasin ata vet gjuhën shqipe, pa pasë nevojë të marrin mësime gjuhe nga “më të mençurit”, por ulen ne tavolinë me akademikët e Tiranes sikur të ishin nxanësit e tyne dhe a thue se shqip flitet vetëm në Tiranë?
 Vetëm atëherë akademikët e Prishtinës mund diskutojnë në pozita të barabarta me akademikët e Tiranës, sido që të paraqiten këto, me ose pa ligjin e ’72-shit. Por, në qoftë se në delegacionin kosovar do të ketë prep disa elementë kolaboracionistë të komunistve serbë apo shqiptarë, atehere takimet për rishikimin e Drejtshkrimit nuk do të nxjerrin në dritë asgja. Sidoqoftë Gegnishten nuk do të ketë ma forcë ta ndalojë, sepse ajo mbahet gjallë nga vetë populli…
 Tue pa sot se nji i ri në Shqipni po mëson dy-tri gjuhë të hueja, le të mesojë ai nji gjuhë të huej ma pak dhe të mësojë të dy dialektet tona shqiptare. Ekzistenca e dy dialekteve, asht nji pasuni e madhe, asht nji thesar, që duhet ruejt dhe duhet zhvillue, pa i mohue vlerat e mëdha te seicilit dialekt. Këto janë dy kambet në të cilat mbështetet  gjuha e jonë. Atëhere pse ne e vrasim aq shumë menden për të qëndrue vetëm mbi njenën kambë ose t’ia fusim vedit të dyja kambët në nji këpucë?
Pse dona na vetë ta vorfnojme gjuhën tonë?
Prandej mbas çfuqizimit sa ma parë të ligjit antikonstitucional të vitit 1972, i cili si çdo gja e imponueme e ngatërroi dhe e vonoi edhe ma shumë zgjidhjen, le të bajme hapin e dytë të madh përpara tue mësue na të gjithë shqiptarët pa dallim krahine, të flasim dhe të shkruejmë si Gegnisht ashtu edhe Tosknisht. Jeta e vërtetoi këte ide: Përderisa une shkodrani sot dij të flas dhe të shkruej Gegnisht dhe Tosknisht, kjo provon se edhe nji shqiptar nga jugu, po të mos refuzojë, mund të flasë dhe të shkruej si Tosknisht ashtu edhe Gegnisht. Ky unifikim horizontal i shqipes do te kontribuonte edhe ne unifikimin mbarëkombtar.
 
paul.tedeschini@yahoo.it  


 GJUHA SHQIPE, GJUHA E SHQIPTARVE!


Nga Paul Tedeschini
 
Lexova artikullin e Mehmet Krajës: " Shizma kosovare e gjuhës “ i botuem në gazetën TEMA.
Kush e ka jetue dhe e kujton kohën e diktaturës komuniste të Enver Hoxhës në Shqipni, e din mirë se çdo e drejtë e njeriut asht dhunue. Për gjysë shekullit, që nga viti 1944, viti i “ çlirimit “, i asht imponue gjithë popullit shqiptar në Shqipni politika e Enver Hoxhës dhe e grupit të tij, tue mos lejue asnji parti tjetër politike. Që nga viti 1945, viti i “ çlirimit “, i asht imponue gjithë popullit shqiptar në Shqipni pushteti i Enver Hoxhës dhe i grupit të tij, tue eleminue çdo formë tjetër të pjesëmarrjes në Pushtet. Që nga viti 1944, viti i “ çlirimit “, iu hoq shqiptarve në Shqipni e drejta e lëvizjes mbrenda vendit e aq ma tepër jasht vendit. Që nga viti 1967 i asht imponue popullit shqiptar në Shqipni ateizmi dhe i asht hjekë njeriut e drejta e ndërgjegjes. Që nga viti 1944, ”çlirimi i vendit “, gradualisht u ç’pronësuen njerzit dhe i asht hjekë njeriut edhe e drejta e pronës deri në pikën që as fshatarit nuk i lejohej të mbante bagëti apo pula. Që nga viti 1972 i asht imponue si gjuhë zyrtare të gjithë popullit shqitar, mbrenda dhe jasht Atdheut, dialekti jugor i Enver Hoxhës. Arrijtme deri në ate pikë sa s’kishim as çka me hangër.
Sot mbas 15 vjetësh edhe na kena fillue me i harrue këto gjana e aq ma teper të rijtë e sotëm që këto gjana, që po tham, u duken qesharake dhe të pabesueshme. Por këto gjana kanë ndodhë me të vërtetë, ma besoni!!!
Rifitimi i të gjithë këtyne të drejtave dhe ndërgjegjësimi don kohë. I ashtuquejtuni “Pluralizëm” , edhe pse jo i mirefilltë, asht nji hap i madh përpara për vendin tonë, edhe pse partitë e formueme nuk janë gja tjetër veçse pjellë e “Nënës Parti”. Me kohë, me dashje a padashje, edhe këto parti, siç thuhej në ate kohë, do të bahen “revizioniste” dhe njeriut dalangadale do t’i kthehen të drejtat simbas principeve të demokracise europiane. Edhe vetë njerzit e ndrydhun nga diktatura dalngadale do të ndërgjegjësohen për këte demokraci. Nuk ka forcë ma në botë, që ta rikethejnë sistemin falimentar socialist dhe diktaturën komuniste, aq ma pak të tipit të Enver Hoxhës. As vetë bijt e Enverit dhe të bashkëpuntorve të tij (shumica jo kot “anmiq të Popullit dhe të Partisë“), nuk kishin me pranue ma kthimin mbrapa.
Sot lejohen parti të ndryshme, lejohet pjesmarrja e përfaqësuesve të partive të ndryshme në Pushtet, lejohet nga qeveria shqiptare lëvizja e lirë e njerzve mbrende dhe jasht vendit, lejohet prona private, po kthehen (demek) pronat, lejohet aktiviteti privat, nuk ndalohet ma mbajtja e pulave, nuk denohet ma si krim besimi fetar, por lejohet lirisht, janë rihapë kultet fetare, lejohet me ndigjue radio te hueja dhe me pa televizione te hueja, sot ke të drejtë të vallzojsh si të duesh bile janë hapë diskoteka, lejohet me diskutue lirisht për politikën pa pasë frigë se të fut kush në burg, lejohet me u veshë simbas modës, sot në proceset gjyqësore ke prap të drejtë të kesh avokat mbrojtës, sot ke të drejtë të mbajsh valutë të huej dhe ta thyesh valutën lirisht, sot ke të drejtë ta pengojsh tjetrin me t’u përzi në punët e tueja personale, e shumë e shumë gjana të tjera, që në kohën e diktaturës komuniste ndaloheshin.
Mbasi sot asht ba demokratizimi i jetës dhe heqja e dhunimit në të gjitha fushat, pse mos të hiqet edhe dhunimi që iu ba gjuhës, dhe të lejohet populli të flasë dhe të shkruej gjuhën e vet lirisht?
Dhunimi i gjuhes i vitit 1972 ka qenë nji hap mbrapa në fushën gjuhësore dhe nuk ka qenë gja tjetër veçse nji dhunim, që as ky nuk ka se si t’i rrezistojë kohës si nji proces i pashmangshëm demokratizimi edhe në këte fushë. Ndalimi me ligje i përdorimit të gegnishtes ishte nji krim jo vetëm ndaj përqindjes ma të madhe të popullit shqiptar, por ka qenë nji krim edhe ndaj autorëve shqiptarë ma me vlerë, tue fillue që nga autorët e dokumentave të para të gjuhës shqipe e deri tek autorët e fundit të kryeveprave me famë botnore të letërsise shqipe të persekutuem përmatepër edhe fizikisht.
Lind pyetja: Me ç’të drejte “Tirana e kuqe” pretendon që kosovarët, vetëm se janë shqiptarë, që përmatepër jetojnë jasht Shqipnijet, duhet t’u nënshtrohen ish ligjeve të diktataturës të vitit 1972 në Shqipni?!! Këto janë pretendime imponuese, absurde, nostalgjike “ akademistash “ të kuq të Shqipnisë, të cilët bijnë në kundërshtim edhe me vetë “Ligjet e zhvillimit dialektik të gjuhës“, të propaganduem prej atyne vetë. Këto janë pretendime anakronike dhe kontrakorrente me kohën e zhvillimit të sotëm të Shqipnisë dhe të Rrajonit.

(Marr nga gazeta „Shkodra“/ www.gazetashkodra.net)

Arti i të shkruarit

Nga Ndue Ukaj
1.
Në traditën e shkrimit letrar, ekziston një debat i pambarim për rolin që ka letërsia në një shoqëri. Platoni donte t'i dëbonte poetët nga shteti i tij ideal si prishës të moralit dhe ketë e bënte nga fakti se pranonte ndikimin e jashtëzakonshëm të letërsisë tek rinia, edukimi i pasioneve dhe ndjenjave të saj. Më tej, dijetari tjetër antik Aristoteli vë në spikamë katharsin si një aspekt funksional të letërsisë në shoqëri. Ndërkaq shkrimtari gjenial argjentinas Jorge Luis Borgesi, tek letërsia sheh shpirtin, andaj ja dedikon librit atributin më te madh të lumturisë njerëzore. Në këtë linjë mendimesh për artin letrar na del edhe filozofi dhe esteticienti Friedrich Hegel, i cili shkruan: "Vepra artistike vjen nga shpirti dhe ekziston për shpirtin, dhe epërsia e saj rrjedh nga fakti që, nëse një produkt natyror është një produkt i pajisur me jetë, ai është i vdekshëm; ndërsa një vepër artistike është një vepër që vazhdon të ekzistojë". Pra, njëfarë mënyre, nëse do synonim të interpretonim një nga esencat e shumta të botës së madhe të letërsisë, do të mund të pajtoheshim se: "vepra artistike është e përcaktuar të ndërmjetësojë midis krijuesit të saj dhe kolektivit" (Jan Mukarzhovski). Dhe pikërisht ky aspekt e bënë letërsinë një univers autonom e krejt specifik në përvojën njerëzore, që vazhdon të qëndroj e fuqishme në çdo kohë.
2.
Poesis, ky term antik aristotelian që ka kuptimin e "krijimit nga asgjëja" nëpër kohë është bërë paradigma e shkrimit imagjinativ. Në të vërtetë, shkrimi konceptohet si përjetësia, mbi të gjitha amshueshmëria e fjalëve të lidhura me kuptime filozofike e ndjesore. Në universin e pafundmë, aty ku Olimpi i magjishëm ruan pushtetin e shkrimtarit, ekziston një fije transcendentale që e bën artin letrar të përjetshëm. Shkrimtari, kjo qenie mistike, heshtur ndërton botëra të ndryshme e të shumta, mbi të gjitha specifike, të cilat njerëzimi përherë i admiron, jeton me to, ndjen e frymëzohet nga to. Shkrimtari shëmbëllen me Krijuesin, ngase ai krijon nga asgjëja, tamam si Krijuesi dhe qëndron karshi universit të pafundmë me gjuhën e orakujve, një gjuhë që ligjërimin krijues e mishëron me përvoja të shumëfishta filozofike e artistike. Shkrimtari është qenia më tipike që ndërthur të bukurën dhe të madhërishmen, të këndshmja dhe të shëmtuarën, më tragjiken e lumturinë, brenda një simbioze letrare që sfidon kohët dhe ekziston përjetshëm. Ky kontrast dramatik e bën letërsinë gjithmonë aktuale, gjithmonë të nevojshme për mendjen njerëzore, për fisnikërimin e shpirtit njerëzor, mbi të gjitha për të pastruar njeriun nga pasionet e shumta: pra për domosdonë e një katharsis të përhershëm, në të cilin aspekt letërsia ka një rol fundamental.  Është libri i letërsisë ai që me fuqi autonome tejkalon konceptet e kohës dhe lidhet me pakohësi, duke përmbys ligjet e ngurta të kohës, vjetërsisë, harresës, etj. Sa më shumë ecin kohët aq më i admirueshëm bëhet Homeri, Virgjili, Dante, Shekspiri, Kafka, apo në rastin e letërsisë shqipe, Bugdani, De Rada, Mjeda, Frashri, Fishta, etj.
3.
Për shkrimtarin e madh Jorge Luis Borges, ndër instrumentet e shumtë të njeriut, më i mahnitshmi, pa dyshim mbetet libri. Borgesi këtë atribut të posaçëm për librin e mbështetet në një sërë arsyesh, e mbi të gjitha, për faktin se libri ka fuqinë e shpirti. Pikërisht fuqia e shpirtit si tipar themelor, e nën substratin e së cilit qëndrojnë shumë shtresa narrative dhe stilistike, si gjuha e kultivuar dhe atributive, rrjeti imagjinativ me nuanca e prirje estetike e stilistike, e bëjnë librin e botës së letërsisë të posaçme, madje për shumë aspekte të veçantë, edhe në raport me gjitha librat tjerë të fushave të ndryshme shoqërore. Arti letrar, apo thënë ndryshe, libri i letërsisë mbetet ndër referenca themelore për emancipimin njerëzor. Letërsia gjithmonë ka influencuar dhe sot ka një funksion të fuqishëm në shoqëri. Pikërisht kjo fuqi e jashtëzakonshme, e cila kur konvertohet në atë që e konceptojmë shkrim letrar, krijojnë një soj lumturie të posaçme, të cilën njerëzimi vazhdimisht e kërkon, e admiron, e dashuron. Ky asociacion perceptimesh e bën letërsinë fushë superiore dhe tërësisht autonome. Këndej pari, prirja ndaj letërsisë, ndaj shkrimit letrar përgjatë gjithë gjallimit njerëzor ka qenë prirja me sublime për të bukurën dhe shëmtuarën, për të këndshmen dhe të dobishmen (Dulce et Utule), siç shkruante Horaci, për këto kategori estetike që përcjellin qenien njerëzore përherë. Nga bota e madhe dhe e pakufishme e letërsisë, shumëçka është transformuar në kulturë globale, duke mbetur letërsia, arena ku shkrihen shekuj, kultura, distanca dhe sintetizohen në atë që është e bukura, sublimja, e madhërishmja, tragjikja, etj. Prandaj, edhe në kohërat moderne ngjarjet dhe motivet që i ka përcjell letërsia, s' mund të shkëputen nga jeta, madje as pas qindra shekujsh. Kështu, rrëfimi për Luftën e Trojës dhe Homerin vazhdon të përdoret në arte e kulturë, ashtu sikurse s'mund të shkëputet përvoja njerëzore nga "Komedia Hyjnore" e Dante Aligerit, "Hamleti" i Shekspirit, apo në kontekstin shqiptar nga "Lahuta e Malcis" e At Gjergj Fishtës.
 
4.
Përkundër lashtësisë së saj, edhe në shekullin tonë shtrohen pyetje për letërsinë, për natyrën e saj, për funksionin e saj. Megjithë përkufizimet e shumëfishta për artin e fjalës, mbetet e vështirë të gjendet një përkufizim i kënaqshëm për atë çfarë është qenia e letërsisë. Përtej një përkufizimi të pranuar si të mirëqenë, le ta kundrojmë dhe shijojmë letërsinë si artin e shpirtit njerëzor, shtratin ku derdhen emocione dhe drithërima vibruese, dashuri dhe urrejtje të gjithfarshme, lindje dhe vrasje, paqja dhe luftëra, shkruar me një ligjërim të veçantë brenda një struktura komplekse, që quhet tekst letrar.
5.
Letërsia dhe libri që konceptohet brenda letërsisë, për shoqërinë njerëzore është kult në saje të kënaqësisë që krijon, prandaj Borgesi e përkufizon një ese të tij, "Lumturia e librit". Pra arti letrar, jashtë çdo qëllimi praktik, sikundër do të shkruante Paul Auster, lumturon shpirtin njeriut, lumturon njerëzimin dhe realizon katharsisin letrar, ajo kumton me gjuhën e orakujve të pathënat, ato që s' mund ta bëjë asnjë dije tjetër shoqërore dhe asnjë formë tjetër e komunikimit të mesazhit drejt recpetuesit/lexuesi. Mjetet e letërsisë i mungojnë edhe muzikës, filmit, pikturës, skulpturës, filmit.  Nëse letërsia, në një aspekt sintetizon shpirtin njerëzor, libri i letërsisë është vetë shenjtëria e botës, memoria kolektive ku ruhen me emocione të veçanta të mirat dhe të këqijat.
6.
 Nëse e marrim për bazë mendimin e Borgesit se libri është i shenjtë, dhe shtojmë se këndej pari shenjtëria e tij krijon një soj lumturi të veçantë, duhet të shtojmë edhe se libri mbetet ngushëllim i kohëve, me librin ndjejmë e bashkëndiejmë, me librin bashkudhëtojmë e bëhemi pjesëtarë të kulturave të ndryshme, bëhemi pjesëtarë të rrëfimeve të shumëllojshme, të lumturisë së pakufishme dhe tragjikes tronditëse; asociacione dhe ndjenja këto që sjellin kënaqësi të veçantë estetike, por edhe drithërima nga më të ankthshmet. Njëfarë forme libri është ngushëllim i së kaluar, memorie e saj, mbi të gjitha ngushëllim i së tashmes, një pasqyrë ku përthyen kohë, një arene ku ndeshim lumturinë që vazhdimisht dëshirojmë ta kemi në mbamendje, por edhe tragjiken që vazhdimisht dëshirojmë ta kemi në mbamendje, madje edhe nëse rrëfimi apo krijimi tragjik, krijon makth, tmerr, trishtim, lemeri, prapëseprapë s'mund të shkëputemi nga ai. Librin e letërsisë e ndjejmë, dëshirojmë ta përcjellin tek tjerët edhe në qoftë se ai ka reflekse tragjike. Është interesante të mendohet se e gjitha kultura letrare, dhe jo vetëm ajo dëshiron ta lexojë e rilexojë "Procesin" e Kafkës, edhe pse e ka parakonceptin se Jozefi K do të dënohet dhe vdes si një qen, pa ndonjë mëkat. Pra, tek ky roman lexuesi gjënë diçka nga vetja, nga rrethi, nga përditshmëria e tij. Në fund të fundit aty është një pjesë e unit të tij. Prandaj ai roman është kurdoherë aktual, i përballon kohës, sepse lidhet me amshueshmërinë. Lexuesi, qoftë ai model apo empirik i letërsisë (Umberto Eco) pikëllohet me vuajtjet Gregor Hamzës dhe sfilitet në peripecitë e tij që shkakton metamorfoza e çuditshme në horizontin e një estetike të pritjes së ankthshme. Por, përfundimi i tyre tragjikë nuk e molepsë lexuesin e pasionuar të letërsisë, përkundrazi. Më tej, nëse e marrim si shembull një nga prelat e artit botëror, dramën Hamleti, tekst ky letrar që përfaqësuar kulmin e tragjikes letrare e njerëzore, shohim se ai s'na moleps, përkundrazi na trimëron, nga bën më të fortë. Ne e duam Hamletin duke e përjetuar si fenomen universal, bashkëndjejmë me të dhe çlirohemi nga ankthet bashkë me të. Ne e ndjejmë dashurinë në këtë dramë, ashtu sikundër fajin, tragjiken e vrasjes, hakmarrjen dhe së fundi, zgjedhjen e dilemës e enigmës së vrasjes misterioze. Ndërsa, tek Charls Bodleri ndeshim modelin më të shkëlqyer te këtij konteksti, ku nga pelmi dhe krimbat krijohet estetika e tekstit, që e lexojmë me kënaqësi, edhe pse lexuesi he për he ec në tehun e tragjikes së jetës. Ndërkaq nëse këtë çështje e kontekstualizojmë brenda letërsisë shqipe, lexuesi shqiptar ka makth nga tmerret e komunizmit, por dëshiron ta lexojë letërsinë e Kadaresë, sikundër romanin "Nata me hanë", "Hija", "Përbindëshi", "Jeta, loja dhe vdekja e Lul Mazarekut", etj. Apo në trajtat me rrëqethëse Atë Zef Pllumin dhe rrëfimin e tij. Në memorien njerëzimit ekziston një galeri personazhesh që mbesin në mbamendje përjetësisht, qofshin edhe atëherë kur kanë elemente tragjike.
7.
Letërsia lexohet me endeje. Leximi i letërsisë mund ndryshe të kuptohet edhe si një përqafim me idetë kulturore. Letërsia më fuqinë e saj autonome të komunikimit kënaq lexuesin."Kënaqësi e tekstit, tekst kënaqësie. Këto shprehje janë me dy kuptime. Sepse nuk ka fjalë të gjuhës frënge që të japë njëherësh kënaqësinë (përmbajtjen) dhe shijimin (emocionin). A nuk është kënaqësia një emocion i vogël? Emocioni, a nuk është në vetvete një kënaqësi e skajshme?"  shkruan Roland Barthes në esen "Kënaqësia e tekstit". Në këtë ese të shkëlqyer Barhtesi bën një raport mes kënaqësisë së tekstit dhe institucionit të tekstit.
8.
Letërsia ka fuqinë të zbut dhe miklojnë  zemrat e njerëzve. Letërsia riprodhon te kaluarën, kohët, librat, personazhet e saj pozitiv e negativ. Por letërsia edhe projekton një realitet imagjinar të së kaluarës, të së mundshmes, me një sens racional, të një realitet që është specifik. Ndërsa në anën tjetër, letërsia projekton të ardhmen, të cilën e kundron në një prizëm krejt të veçantë, me perceptimet e shpirti dhe imagjinatës. Në këtë qerthull të krijimit, teksti letrar krijon e riprodhon. Ai kthehet tek modeli pararendës, nga i cili asnjëherë nuk dëshiron të shkëputet, edhe pse gjithmonë tenton origjinalitetin. Pra, letërsia dialogun me autorë të ndryshëm, me modele kulturash, reflekton tragjiken dhe peripecitë e njeriut, përmes një mesazh specifik, mesazh ky që konstruktohet me elementet e së bukurës dhe figurativitetit të mendimit. Sikundër thoshte edhe Aristoteli, Historia tregon të njëjtat ngjarje shpeshherë sikurse letërsia, por nuk e arrit asnjëherë përmasën e saj. Ato janë fakte që krijojnë një regjistër ngjarjesh kronologjike pa asnjë asociacion ndjeshmërie, emocioni, invencioni. Dhe këndej pari lexohen si të tilla, përkundër librit të letërsisë i cili lexohet me afsh, pasion, emocione.
9.
Letërsia duke riprodhuar kohët rikthen klasikët. Kjo logjikë arsyeton faktin se shumë shkrimtarë me nam rikthejnë klasikët; Xhems Xhojsi (James Joyces) rikthen Homerin dhe Odisenë, ndërsa neoklasicizmi francez rikthen antikitetin greko-romak. Në këtë linjë të mendimit për librin dhe letërsinë dijetar i madh Roland Barthes shkruan për kënaqësinë e tekstit, për atë kënaqësi emocionale që shkakton teksti letrar, duke evidencuar tipologjitë e mundshme të kënaqësisë vë në spikamë aspektin psikanalitike, ngase "kënaqësia nuk është atribut, nuk është produkt, nuk është dukuri sociologjike. Kënaqësia e frazës është një ide kulturore. Kënaqësia e tekstit. Klasikët. Kulturë (sa më shumë kulturë të ketë në tekst, aq më e madhe do të jetë kënaqësia)". Kjo qasje vetëm sa hap temat dhe dilemat lidhur qëllimin e artit dhe vetë qenies së letërsisë.
10.
 "Çka është letërsia", pse lexojmë letërsi, çka është ajo që e bën këtë fushë shpirtërore krejt të veçantë, edhe përkundër faktit se letërsia nuk ka ndonjë qëllim praktikë, sikur ta zëmë arkitektura. Pse ndjejmë kënaqësi kur lexojmë letërsi, qoftë edhe atëherë kur përmbajta e saj të jetë tejet tragjike, sikundër ta zëmë Hamletit. Pse edhe sot  zhvillimeve marramendëse teknologjike, njerëzimi ndjen nevojë për letërsi. Janë këto një sërë pyetjesh që vazhdojnë të shtrohen e tërheqin vëmendjen e dijetarëve të shumtë të letërsisë. Janë këto pyetje e dilema sa të vjetra aq edhe të reja. Megjithë pikëpamjet e shumta ndonjëherë edhe kundërthënëse, letërsia vazhdon të jetë domeni i së bukurës, ku përthyhet historia e filozofia, religjioni dhe morali, e bukura dhe e shëmtuara, etj.
11.
Natyrisht, nëpër libra teorik për letërsinë gjenden shumë përgjigje të mundshme për pyetjen komplekse "Çka është letërsia", pastaj për natyrën e saj, si dhe funksionin e përmasat e saj. Përgjigjet në nivel sprovash, tezash e teorish japin shumë shpjegime teorike e semantike për përmasën shumëdimensionale që ka qenia e letërsisë. Ato përpiqen të sintetizojnë mendime dhe empiri për të dhënë orientime të caktuara. Rezultat i këtyre përplasjeve, në mendimin për letërsinë dhe vet letërsinë, janë zhvilluar shumë shkolla dhe formacione letrare. Kjo vetëm vë në spikamë "mospërputhshmërinë" e ideve dhe mendimeve për letërsinë dhe njëherit thellon "enigmën" për këtë fushë superiore që e quajmë letërsi. Njëra nga përgjigjet interesante dhe gjithherë aktuale është se letërsia është dialog, një dialog ku gjenerata të reja shkrimtarësh reagojnë dhe përgjigjen për të tjerët kolegë shkrimtar, lidhur me kuptimet për botën dhe njerëzit në kohë të ndryshme e realitet të ndryshme, duke sfiduar kështu kohët dhe harresën. Megjithatë letërsia nuk është histori, por pasqyron historinë përmes asociacionit të ndjenjave dhe gjuhës së figurshme. Xhems Xhojsi (James Joyces) rikthen Homerin dhe Odisenë, ndërsa ta zëmë, Kadare në kohën tonë rikthen Homerin dhe Kalin e Trojës në romanin "Përbindëshi". Pse ndodh kjo? Kjo lojë letrare është quajtur nga njëherë si intertekstualitet, nocion ky që mbulon përmasa semantike e estetike të tekstit, paratekstit, hipertekstit dhe kontekstit si dhe diskursit. Kjo domethënë se tekstet letrare, të poezisë apo prozës komunikojnë me tekste tjera, marrin e japin në mënyrë reciproke. Pra, në njëfarë forme kjo vetëpërkufizon letërsinë si dialog, një dialog aktiv me sferat e së cilës janë shpirtërore. Nevoja që të krijosh është një ndër ndjesitë bazë humane shkruan shkrimtari Paulo Auster (Pol Oster), për të shtuar se çfarë qëllimi i shërben arti, në veçanti arti i fiksionit, asaj që e quajmë botë reale? -përpos lumturimit dhe fisnikërimit të shpirti njerëzor përmes artit të së bukurës. Ngase janë krijuesit ata që përmbushin boshllëqet e botës.  Prandaj, në këtë kontekst poeti bashkëkohorë Gjekë Marinaj ia shton krijimit Hyjnor një ditë për vete (dhe krijuesit), nga shtatë ditët e krijimit biblik, ngase kësisoj përmbushet plotënia e universumit, apo: "Engjëjt të zbresin nga parajsa/  e të bëhen poetë" .
Gjigantët e historisë dhe liliputi  i pavarësisë

Reagim ndaj artikullit të Halil Matoshit, “Rilindasi i fundit Qosja e &” botuar në gazetën “Express”, të datës 18.3.2008

/E hene, 24-03-2008, 01:42pm (GMT)/
 
Nga Avni Klinaku

(Duke ditur se historianët e publicistët tanë të njohur nuk do ta marrin mundimin t’i përgjigjen H. Matoshit për shkrimin e tij skandaloz dhe duke pasur parasysh temën e prekur nga ky publicist, pa as më të voglën përpjekje që ta marr rolin e avokatit të Qosjes, Putos e Godos, për gazetën tuaj do t’i them disa fjalë për këtë shkrim).
Që në fillim të artikullit të tij H. Matoshi na bën me dije se gjuha e tij nuk do të jetë aspak mirëdashëse dhe përpjekje për debat apo sqarim, por siç edhe njihet  ai gjithmonë: kontradiktor, fyes e grindavec dhe mbi të gjitha “analist i mirë i rrethanave kombëtare e ndërkombëtare”, - siç po shitet ai.
“Nuk kam ndërmend të polemizoj me historianë dhe publicistë shqiptarë të mendësisë nacional-socialiste, glorifikuese dhe jokritike. Sepse, janë egocentrik dhe manipulatorë të (pa)vetëdijshëm, horra që nuk i shquan patriotizmi qytetar dhe ligjor, por nacionalizmin e kanë strehë të fundit” . Kështu i asgjëson që në fillim Halili i ditëve të sotme “historianët dhe publicistët shqiptarë” me të cilët “nuk e paska ndërmend të polemizojë”, sepse qenkan “nacional-socialistë”, “glorifikues dhe jokritik”, “manipulatorë (të vetëdijshëm apo të pavetëdijshëm), horra etj., etj.
Megjithatë, edhe pse “nuk e ka ndërmend të polemizojë” (të fyejë, po!) Halili ynë pasi që i ka veshur rrobat e metalta, ka vënë në kokë përkrenaren, ka ngjeshur mirë e mirë shqytin e tij (problem e ka vetëm shqytarin: Lila nuk pranon historian, publicist a çfarëdo qoftë profesioni që shqytari i tij të jetë shqiptar, sepse ai ka rrezik, - rrezik krejt i padëshirueshëm për pragmatistin e përkryer, - të jetë nacionalist, manipulator, apo horr ). Pra, pasi i ka bërë tërë përgatitjet e tij donkishotiane, ai e drejton shtizën e tij vdekjeprurëse drejt kolosëve të historisë e të letrave shqipe (Rexhep Qosjes, Arben Putos e Sabri Godos) dhe i akuzon të gjithë ata pa përjashtim për hiç më pak se nacional-socialistë, d.m.th. nazistë, d.m.th. fashistë hitlerianë. Por, si kalorës i zoti që është, Halil kalorësi i ditëve të sotme nuk mund të mos japë edhe disa goditje në të djathtë e në të majtë (Adem Demaçi, Albin Kurti e Lëvizja VETËVENDOSJE! do t’i nënshtrohen forcës së krahut të tij!).
Nga i gjithë artikulli i Halil Matoshit, si porosi përfundimtare del se populli shqiptar nuk u dashka të kërkojë bashkim me Shqipërinë. Dhe populli shqiptar nuk u dashka të kërkojë bashkimin e tij në një shtet të vetëm për këto arsye:
1) Nuk e paskemi të drejtën historike!
“Gjithçka që ata (ata = historianët dhe publicistët shqiptarë – horrat nacionalistë!) thonë e shkruajnë për Kosovën si pjesë e aneksuar e Shqipërisë nga Serbia (më 1913-tën) është thjesht shmangie nga e vërteta historike, për më tepër nacionalizëm primitiv. Historiografi që mbështetet në mite nacionale. “Aneksimi i Kosovës” – thonjëzat janë të H.M. – është thjesht propagandë në shërbim të ideologjisë nacionaliste”...
2) Kërkesa për bashkim kombëtar sipas H.M. nuk qenka në përputhje me politikat e sotme pragmatiste!
“Por ai (Rexhep Qosja – vër. ime) e ka humbur kohezionin e pragmatizmit politik duke u lëshuar në aventurat për me ba histori jo me ba  të vërtetën!”
3) Kosova është dhe do të mbetka përgjithmonë shtet i pavarur dhe sovran!
“Kosova është shtet i pavarur dhe sovran dhe kështu do të jetë edhe në të ardhmen, nëse nuk bëhemi Nostradamusë e të besojmë në farë fati hyjnor, apo në ndonjë apokalipsë!? Nuk jam nga ata që u besojnë miteve të vjetra dhe që krijojnë të reja”.
4) Do t’i hidhëronim aleatët – shpëtimtarët!
“ Duke e shitur bashkimin e shqiptarëve në një shtet të vetëm si interes madhor kombëtar, këta (R. Qosja, A. Puto, S. Godo dhe të gjithë ata që kërkojnë bashkim kombëtar – vër. A.K.) i anashkalojnë shpëtimtarët e Kosovës, ShBA-të  dhe BE-në, anashkalojnë NATO-n dhe integrimet euroatlantike ndërshqiptare si interesin më madhor të Shqipërisë, Kosovës dhe Maqedonisë, pra si interesin vital të shqiptarëve në rajon”.
5) Do t’ bënim nervoz armiqtë - serbët dhe rusët!...
“Deklarata të tilla jo vetëm që e ushqejnë ultranacionalizmin serb, kursin armiqësor rus dhe hezitimin evrocentrist: a u desht që Kosova të bëhet shtet”...
Dhe e fundit:
6) Rrezikojmë ndarjen e Kosovës 60%:40%!
“Ndërsa në rrafshin praktik intenca e Kosovës për bashkim me Shqipërinë çon pashmangshëm në ndarje territoriale midis shqiptarëve dhe serbëve, diku në përmasa 60:40. Dhe kur të kihet parasysh efekti domino në Ballkan, ndarja e tillë shkakton luftëra të reja të përgjakshme në rajonin tonë dhe definitivisht e zhvendos kategorinë e të drejtës nga shqiptarët tek serbët dhe aleatët e tyre”.
Këto janë gjashtë arsyet kryesore sipas Halil Matoshit pse Kosova nuk u dashka të kërkojë të bashkohet me Shqipërinë.
Duke rrezikuar që lexuesi do të mërzitet nga një shkrim më i gjatë dhe duke pasur parasysh natyrën e gazetës, do të përpiqem që sa më shkurt t’iu përgjigjem këtyre gjashtë “arsyeve” pse ne “nuk u dashka të kërkojmë” bashkimin tonë kombëtar.
E drejta historike
Edhe pse H.M. nuk e thotë asnjëherë drejtpërdrejt se populli shqiptar nuk e paska të drejtën historike për bashkimin e trojeve ku ai përbën shumicën e popullsisë në një shtet të vetëm (këtë deklaratë si duket ai akoma nuk guxon ta bëjë krejt hapur), tërthorazi këtë ai e bën shumë herë në artikullin në fjalë. Më skandalozja në këtë drejtim është thënia e tij se “<<aneksimi i Kosovës>>, - thonjëzat janë të H.M., - (nga ana e Serbisë – vër. A.K.) është thjesht propagandë në shërbim të ideologjisë nacionaliste... Them se është më skandalozja sepse i gjithë opinioni si vendor, ashtu edhe ai ndërkombëtar (e pranoi publikisht apo jo) e di se gjenerata të tëra të popullit shqiptar u përpoqën, demonstruan, u burgosën, luftuan e u vranë pikërisht për ta bërë të qartë aneksimin e Kosovës edhe të trojeve të tjera shqiptare nga ana e Jugosllavisë dje dhe nga ana e Serbisë, Maqedonisë dhe Malit të Zi sot. Për ta bërë të qartë dhe për t’u çliruar nga ky aneksim shumë gjak u derdh, z. Halil. Edhe themelet e kësaj (pa)varësie-shkëputjeje të Kosovës nga Serbia - janë të lara me gjakun e bijave dhe bijve më të mirë të këtij populli, z. Halil. Është në ndërgjegjen tënde nëse do t’i pranosh faktet apo jo, apo do që të vazhdosh e t’i quash faktet historike mite dhe mbrojtësit e tyre nacional-socialistë, manipulatorë, horra e etj.
I vetmi fakt prapa të cilit fshihet H.M. është se Kosova “kurrë nuk ka qenë nën juridiksionin e Shqipërisë” që të mund ta quajmë veprimin e Serbisë aneksim të Kosovës.
Nuk mund të besoj se Halil Matoshi nuk e di se territoret shqiptare (së paku të banuara historikisht me shqiptarë) gjatë historisë kanë ardhur vazhdimisht duke u tkurrur dhe janë tkurrur vazhdimisht nga fqinjët tanë dhe se ky veprim nuk mund të quhet ndryshe veçse a n e k s i m.
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë së sotme më 1912 është bërë pikërisht edhe për ta ndaluar këtë tkurrje të mëtutjeshme. Ata që e kanë shpallur shtetin e pavarur shqiptar nuk ia kanë përcaktuar këta kufij që i ka sot Shqipëria. Shqipëria e pavarur, i ka nënkuptuar të gjitha territoret e banuara me shqiptarë, por forca e madhe e pushtuesve të trojeve shqiptare dhe ndikimi i vogël i popullit shqiptar në arenën ndërkombëtare kushtëzuan padrejtësinë e madhe të copëtimit të Shqipërisë (të territoreve të banuara me shumicë shqiptare do të thoshe ti, H.M. për të shpëtuar, nëse ky është ndonjë shpëtim).  
2) dhe 6) Aventura, mungesa e pragmatizmit dhe rreziku i ndarjes së Kosovës.
Duke e akuzuar Rexhep Qosjen për “humbje të kohezionit e të pragmatizmit politik”, H.M. parasheh një aventurë të frikshme e cila mund të çojë edhe deri te luftëra të reja dhe ndarje të Kosovës 60% : 40%.
Frika të tilla gjatë historisë kanë ekzistuar dhe nuk kemi si t’i shërojmë. Madje populli thotë: Për tut’ s’ka hajmali. Jo rrallë herë para luftërave çlirimtare janë shfaqur edhe zëra të tillë të panikut e të disfatizmit akuza për çlirimtarët për mungesë kohezioni e pragmatizmi etj., etj.. Por në zhvillimet e sotme politike një frikë e tillë e Halilit më duket krejt e paarsyeshme sepse luftëra çfarë ai parashikon nuk shihen askund në horizont dhe se bashkimi i Kosovës me Shqipërinë mund dhe do të bëhet edhe pa luftë.
Mundësia e ndarjes së Kosovës është një parashikim më realist i H.M., por habit fakti se si paska menduar H.M. se ajo ndarje do të jetë 60% : 40%. Nga e ka nxjerrë Halili këtë 40% të territorit të Kosovës si risk të Serbisë, këtë besoj se gjithkush është i interesuar ta dijë.
Sipas H.M. Pavarësia e Kosovës pengon bashkimin kombëtar
Edhe vetë projektuesit e pavarësisë së Kosovës, kur e kanë vënë ndalesën e bashkimit të Kosovës me ndonjë shtet tjetër, e kanë ditur dëshirën e vërtetë të shqiptarëve për bashkimin e trojeve të tyre në një shtet të vetëm dhe mundësinë që e krijon pavarësia e sovraniteti në këtë drejtim, përkundër betimeve e zotimeve në të kundërtën të kastës së sotme politike apo të ndonjë halili a liliputi tjetër të pavarësisë.
Pavarësia e sotme e Kosovës është një zgjidhje koniunkturale që i është bërë çështjes shqiptare në Kosovë dhe ndalesa apo cungimi i sovranitetit është produkt i këtyre koniunkturave. Dhe si çdo gjë tjetër në këtë botë edhe koniunkturat nuk vendosen përgjithmonë. Me një presion demokratik të popullit shqiptar, pa ndihmën e Nostradamusit, pa fatin hyjnor dhe pa ndodhur asnjë apokalips, por vetëm me një referendum popullor populli shqiptar i Kosovës do të vendosë nëse dëshiron apo jo t’i bashkohet Shqipërisë. Pavarësia e Kosovës dhe sovraniteti i saj jo që nuk e pengojnë bashkimin kombëtar, por janë ndihmesë në rrugën e bashkimit. Vetëm pavarësia e cunguar, pavarësia pa sovranitet, pavarësia liliputiane janë pengesë për integrim dhe bashkim të plotë kombëtar si pjesë e bashkëpunimeve e integrimeve ndërkombëtare.
Me kërkesë për bashkim do t’i hidhërojmë aleatët!
(Për saktësi Halil Matoshi nuk e ka përdor termin “hidhërim” por “anashkalim”. Mirëpo një anashkalimi tillë thotë H.M. mund të çojë në ndarje dhe luftëra të reja...dhe zhvendosje të së drejtës tek Serbia dhe aleatët e saj...Pra nëse ne kërkojmë bashkim kombëtar, do të ndodhin gjërat e imagjinuara nga Halil donkishoti dhe “shpëtimtarët” tanë në hidhërim e sipër do ta zhvendosin të drejtën nga ana jonë tek Serbia...!!!).
Pa u lëshuar thellë në histori dhe pa pasur nevojë t’i rikujtojmë pozicionet e atyre që ne sot i quajmë aleatë e shpëtimtarë me rastin e krijimit të Shqipërisë, mund të ndalemi vetëm në historinë më të re të Kosovës e t’i shohim pozicionet e “shpëtimtarëve” tanë dhe do të shohim se ata kanë qenë prerazi kundër pavarësisë së Kosovës, madje edhe në trajtat e sotme të saj dhe kur shqiptarët kanë këmbëngulur e kanë luftuar edhe pozicionet e tyre kanë lëvizur. Kanë lëvizur e do të lëvizin gjithmonë në përputhje me rrethanat dhe me interesat e tyre. “Shpëtimtarët” tanë dhe të gjithë aktorët tjerë të politikës ndërkombëtare nuk i ndërtojnë pozicionet e tyre në bazë të hidhërimeve apo çfarëdo emocioni tjetër por vetëm mbi interesa.
I bëjmë nervoz – i ushqejmë armiqtë tanë!
“Deklaratat e tilla (pra aneksim i Kosovës, e drejtë historike e popullit shqiptar, kërkesa për bashkim kombëtar) jo vetëm që e ushqejnë ultranacionalizmin serb, por...)
Ultranacionalizmi serb nuk ka lindur e as nuk është mbajtur gjallë nga deklaratat e shqiptarëve, por nga historiografia nacionaliste serbomadhe, si zëdhënëse e interesave hegjemoniste të Serbisë. Zgjidhja përfundimtare e çështjes shqiptare (duke përfshirë këtu edhe deklaratat që ndihmojnë në këtë drejtim) nuk e ushqejnë, por krijojnë premisat për t’u fashitur përgjithmonë nacionalizmi serb, maqedonas, malazez e madje edhe ai shqiptar. Zgjidhja që i është bërë sot Kosovës (sipas Pakos së Ahtisarit), pavarësi e mbikëqyrur, e kushtëzuar dhe e kufizuar, me mohimin e së drejtës së shqiptarëve për të qenë shqiptarë, me mohimin e sovranitetit të këtij populli, me enklavat e barikaduara serbe, me veriun e qeverisur nga Serbia janë ushqyes të përhershëm dhe të mjaftueshëm për ultranacionalizmin serb. Vetëm zgjidhja e plotë e çështjes shqiptare krijon mundësinë e një fqinjësie më të mirë se deri më sot.
Në vend të përfundimit:
Nuk më ka rënë as të dëgjoj e as të lexoj nga një shqipfolës akuza më të rënda (shpifje deri në fyerje) për historiografinë shqiptare, nëpërkëmbje e tallje me luftërat e popullit shqiptar dhe të figurave gjigante të historisë e të publicistikës së tij. “Nacionalizmi dhe irredentizmi shqiptar” është luftuar edhe më herët, por askush deri më tani nuk e ka marrë guximin që historiografinë dhe publicistikën shqiptare ta quajë nacional-socialiste (fashizëm i tipit hitlerian).
Pas shpalosjes së flamurit kosovar, stemës dhe himnit, pas kushtetutës së “komuniteteve” të Kosovës, pas ndalesave të shumta për popullin shqiptar, a duhet të fillojmë të mësohemi (madje edhe të përgatitemi) me një valë të re të luftës kundër “nacionalizmit  dhe irredentizmit shqiptar”, edhe pse në një formë më moderne e më perfide?!
Është ky vetëm një budallallëk i H.M. apo “çka ka shpia e nxjerr thmia”, - kjo mbetet të shihet.

DHUNA, VRASJET DHE MASAKRAT SERBE NË FSHATIN RUBOC- DARDANË

Nga Halit S. Maliqi

Pas vitit 1878 në fshatin Ruboc të Dardanës, të banuar me serbë, u vendosën disa familje shqiptare muhaxhire, të përzëna me dhunë prej serbëve nga vatrat e tyre stërgjyshore, si vllasët, gajtanët, kopranët, retkocerët dhe llazanët. Por edhe këtu i përcolli i njejti fat: dhuna vrasjet dhe masakrat.
 Në vjashtën e vitit 1915, që na Ruboci e deri në Busavatë, mbi tri javë qendroi fronti i luftës mes ushtrisë serbe në tërheqje dhe ushtrisë bullgare në sulëm. Këtë situate të rëndë e shfrytëzuan disa banda serbe për të plaçkitur, vrarë e masakruar familjet muhaxhire të Rubocit.
Një bandë kriminelësh serbë, e udhëhequr nga vojvoda i Domarocit, Stojan Silkiqi dhe disa serbë të Dardanës e të Rbocit, i rrethojnë familjet shqiptare me qëllim plaçkitjeje, torturimi dhe vrasjeje të njerëzve të pafajshëm.
Sëpari e rrethojnë fmiljen Vllasa. Te shkallët e shtëpisë, të parën e vret me revole krimineli Stojan Silkiqi, Zykën, nënën e Ali Vllasës, pasi ajo e njohu dhe e përmendi  emerin e tij. Pastaj i lidhin burrat e shtëpisë: Ali Vllasa, Rashn Vllasa, Zymer Vllasa dhe dy mysafirë muhaxhirë nga Dobronjanci. Të gjithë këta theren me thika dhe varrosën ashtu me rroba në një gropë pranë përroit të livadhit, nja 30-40 metra larg shtëpive.
Grupi tjetër i kiriminelëve i rrethojnë familjet Retkoceri dhe Gajtani, duke i lidhur burrat: Avdil Gajtanin, Zenel Retkocerin dhe dy mysafirë nga Koretini, të cilët i mbysin dhe i gropojnë në një gropë nja 20 metra larg shtëpisë së bijve të Avdil Gajtanit të tashëm.
Nga shtëpia e Slih Vllasës i marrin dhe i lidhin vëllezërit: Shaban Vllasën dhe Fetih Vllasën. Edhe këta, të masakrur i fusin në të njëjtën gropë me të tjerët.
Gjithësejt u therën dhe u masakruan 12 veta, e disa pohojnë se ishin 16 veta. U bë një krim dhe masakër e madhe kundër njerëzimit.  Faji i tyre ishte vetëm pse ishin shqiptarë dhe pse kishin shpëtuar gjallë atëherë kur i përzunë nga vatrat stërgjyshore më 1878!
Në fillim të dhjetorit 1944, forcat paramilitare serbe dhe serbët vendas të Rubocit, e rrethojnë shtëpinë e Retkocerëve. Me këtë rat vëllezërit Zeqa dhe Metushi rezistojnë me armë. Duke tentuar të shpërthejnë rrethimin, Zeql Retkoceri vritet pranë shtëpisë, ndërsa vëllai Metushi plagoset rëndë. I gjallë dërgohet në Dardanë. Thonë se është masakruar dhe nuk i dihet varri.
Në dhjetor 1944 një brigadë partizane serbe e rrethojnë lagjen e Llazanëve. I vrasin Hajro Llazanën dhe Maliq Llazanën, të cilët i zhdukën pa gjurmë.
Me rastin e masakres së Gjilanit, më 23 dhjetor 1944, vriten në oborrin e shtëpisë edhe Zenel Rashit Vllasa, mbi 70-vjeçar, me të birin Abdulla Vllasën, të shpëngulur nga Ruboci në Gjilan. Në pamundësi që të varrosën te varrezat e qytetit, u varrosën në oborr të shtëpisë. Rivarrimi u bë më vonë.
Vrasjet serbe ndaj shqiptarëve në këtë fshat nuk kanë të ndalur deri në kohën tonë. Në shkurt të vitit 2001, serbët vendas organizojnë edhe një masakër. Me mashtrime e lajka e mashtrojnë Raif Ahmet Vllasën, dke e futur në shtëpinë e Nesiq Momqillos, të cilin e masakruan natën dhe kufomën e masakruar e qesin në vendin Qafa e Dardanës, me porosinë: kështu do t’ua bëjmë të gjithë shqiptarëve!
Ka pohime se Raifi u zgjodh, sepse ishte vëllai i funksionarit të dikurshëm shoqëroro-politik- Azem Vllasit, si dhe për faktin se i biri i tij, Naseri, ishte ndër luftëtarët më të dalluar të luftës së Koshares, më 9 prill 1999, i cili në këtë luftë mori disa plagë nga plumbat e armikut.

P. S. – një sqarim:

Kaçakët e njohur: Vesel Kosovica dhe Ajet Ahmet Bllaca, pasi e vranë vojvodën e njohur Rede Popullanin, në vitin 1923, ia zunë pritën dhe e vranë kriminelin e madh të Domorocit, vojvodën Stojan Sikliqin, organizator i masakres në Ruboc.
Dul Vllasa dhe Bajrush Vllasa, në vitin 1945 u dënuan nga një gjykatë komuniste me nga 14 vjet burg të rëndë, me arsyetimin se në tetor të vitit 1944 na i paskan vra dy serbë të moshuar të Dardanës, pjesëmarrës në masakren e Rubocit, më 1915.

Emrat e te zhdukurve në luftë.  Lista e të Zhdukurve dhe e të Kidnapuarve në Kosovë
The List of Missing and Kidnapped Persons in Kosova

1998

Nga Agim Bytyçi
agim.bytyqi@hotmail.com

Emri e mbiemri Name and surname Mosha age Vendi Place Data/Date Rasti/case Vërejtje/note
1. Abaz Ahmeti Gjakovë - Smolicë I zhdukur/missing
2. Abaz Gashi Rahovec - Xërxë I zhdukur/missing
3. Abaz Mullauka 42 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
4. Abaz Musa Gjakovë - Dobrosh I zhdukur/missing
5. Afërdita Morina 22 Malishevë-Llashkadrenoc ?. 07.1998 E zhdukur/missing
6. Afrim Gashi 23 Gllogoc - Shtuticë ?. 12.1998 I zhdukur/missing
7. Afrim B. Rushiti 36 ? 15.06.1998 I zhdukur/missing
8. Afrim Hasanaj 20 Gjakovë-Rakovinë ?.09.1998 I zhdukur/missing
9. Agim Dervishi Gjakovë - Planqor I zhdukur/missing
10. Agim Haxhimustafa 42 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
11. Agim Jahaj Klinë - Grabanicë 08.08.1998 I kidnapuar/kidnapped
12. Agim Kulina 1950 Gllogoc - Poklek 02.07.1998 I kidnapuar/kidnapped
13. Agim Metaj 1953 Gjakovë - Hereç ?. 09.1998 I zhdukur/missing
14. Agim Selman Syla 1965 Shtime - Carralevë 26.07.1998 I zhdukur/missing
15. Agron Berisha 17 Klinë-Dollc 17.05. 1998 I zhdukur/missing
16. Agron Gani Hamza 1968 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
17. Agron Sadik krasniqi 30 Gllogoc - Llapushnik 12.06.1998 I zhdukur/missing
18. Agron Thaçi 17 Gjakovë-Skivjan ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
19. Agush H.Mushkolaj 30 Deçan 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
20. 21. Ahmet Gashi Gllogoc ?. 08.1998 I zhdukur/missing
22. Ahmet Gashi Suharekë - Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
23. Ahmet Kadriu 1962 Skënderaj - Prekaz i P. 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
24. Ahmet Thaçi Gjakovë - Damjan I zhdukur/missing
25. Ajshe Fejza 50 Istog ?. 04.1998 e zhdukur/missing
26. Ajshe Loshaj Deçan - Carrabreg 07.06.1998 E zhdukur/missing
27. Ajshe Rexhepi 82 Rahovec - Mrasor 04.09.1998 E zhdukur/missing
28. Ajvaz Kajtaz Jashari 18 Skënderaj - Prekaz i P. 05.03.1998 I zhdukur/missing
29. Aleksandar Stanojeviq 1956 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
30. Ali Alia Gjakovë - Dobrosh I zhdukur/missing
31. Ali Dulli Lipjan - Magurë 08.09.1998 I zhdukur/missing
32. Ali Fejza 52 Istog ?. 04.1998 I zhdukur/missing
33. Ali Gashi Rahovec - Xërxë I zhdukur/missing
34. Ali Hoti Deçan-Gramaçel I zhdukur/missing
35. Ali Morina 24 Malishevë-Llashkadrenoc ?. 07.1998 I zhdukur/missing
36. Ali Mustafa 35 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
37. Ali Shala Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
38. Ali Smajl Muharremi 60 Skënderaj - Runik ?. 09.1998 I zhdukur/missing
39. Alleksandar Shmigiq 1923 Skënderaj 18.05.1998 I kidnapur/kidnapped
40. Altin Haxhimustafa 14 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
41. Altina Haxhimustafa 4 Rahovec 18.07.1998 E zhdukur/missing
42. Alush Kabashi Suharekë - Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
43. Ana Haxhimustafa 16 Rahovec 18.07.1998 E zhdukur/missing
44. Andita Morina 12 Malishevë-Llashkadrenoc ?. 07.1998 E zhdukur/missing
45. Anton Përtunaj Klinë - Ranoc ?. 07.1998 I zhdukur/missing
46. Arben Demaj Istog - Vrellë 18.07.1998 I zhdukur/missing
47. Arben Morina Prizren 27.09.1998 I zhdukur/missing
48. Arif Mehmet Deskaj 55 Klinë ?. 09.1998 I zhdukur/missing
49. Arsim Murseli 1975 Prishtinë 22.06.1998 I zhdukur/missing
50. Arta Haxhimustafa 17 Rahovec 18.07.1998 E zhdukur/missing
51. Artan Shaban Zogaj Istog-Orrobërdë 19.06.1997 I zhdukur/missing
52. Asllan Gashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
53. Asllan Sinani Rahovec-Celinë I zhdukur/missing
54. Astrit Gafurr Bytyçi ? 14.12.1998 I zhdukur/ missing
55. Astrit M. Mazrrekaj 20 Pejë 07.06.1998 I zhdukur/missing
56. Avdullah R. Bajraktari Skënderaj-Plluzhinë 15.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
57. Avdyl I. Dobraj ? Deçan-Carrabreg 07.06.1998 I zhdukur/missing
58. Avdyl Ndrecaj 19 Suharekë-Maçitevë 27.09.1998 I zhdukur/missing
59. Avni Ahmeti 24 Gjakovë-Ponashec 24.05.1998 I kidnapur/kidnapped
60. Avni Beqiri Skënderaj-Açarevë 09.06.1998 I zhdukur/missing
61. Avni Sadri Haklaj Deçan-Isniq 07.06.1998 I zhdukur/missing
62. Avni Tahiri 23 ? 19.09.1998 I zhdukur/missing
63. Azem Hajkrullah Isaku 1953 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
64. Azem Q.Bajraktari 13 Skënderaj-Klinë e Ep. 25 .07.1998 I zhdukur/missing
65. Azemine Kryeziu Malishevë-Mleçan ?. ?. 1998 E zhdukur/missing
66. Bafti Gashi Suharekë-Mohlan 10.10. 1998 I kidnapuar/kidnapped
67. Bahri Humaj Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
68. Bajram Avdyli Gjakovë-Brovinë 16.07.1998 I zhdukur/missing
69. Bajram Goga Cacaj 60 Deçan 07.06.1998 I zhdukur/missing
70. Bajram Haxhi Halili 59 Gjakovë-Batushë 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
71. Bajram Ibish Bazhdaraj 70 Deçan-Carrabreg I kidnapuar/kidnapped
72. Bajram Ndrecaj 28 Suharekë-Budakovë 27.09.1998 I zhdukur/missing
73. Bajram Ramadan Fazlija 1969 Prishtinë-Keqekollë 26.11.1998 I zhdukur /missing
74. Baki Haxhimustafa 8 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
75. Baki Kryeziu Prizren-Hoçë e Vogël I zhdukur/missing
76. Bashkim Ali Sadiku 22 Skënderaj-Tushillë 05.03.1998 I zhdukur/missing
77. Bedri Samedin Berisha 1966 Rahovec 14.07.1998 I zhdukur/missing
78. Bedri Sopjani ? ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
79. Behxhet Dubovci 24 Gllogoc-Çikatovë e Vj. ?. 04.1998 I zhdukur/missing
80. Bejzat Zenel Krasniqi 23 Gllogoc-Negroc 12.06.1998 I zhdukur/missing
81. Bekim Bejta 17 Klinë-Dollc 17.05.1998 I zhdukur/missing
82. Bekim Bekeri 35 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
83. Bekim Kasapi Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
84. Beqir Lush Memetaj Deçan-Isniq 07.06.1998 I zhdukur/missing
85. Beqir Mataj Deçan-Pobërgjë 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
86. Beqir Mehmetaj Deçan-Isniq 03.08.1998 I zhdukur/missing
87. Beqir Ndrecaj 58 Suharekë-Budakovë 27.09.1998 I zhdukur/missing
88. Beqir Zeqir Mici 16 Klinë-Zabërgjë ?. 03.1998 I zhdukur/missing
89. Besart Gashi Gllogoc-Çikatovë 06.08.1998 I zhdukur/missing
90. Besarta Gashi Gllogoc-Çikatovë 06.08.1998 E zhdukur/missing
91. Besim Humaj Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
92. Besim Kabashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
93. Besim Qarri 19 Suharekë-Grejçec 14.12.1998 I zhdukur/missing
94. Besnik Fejza 18 Istog ?. 04.1998 I zhdukur/missing
95. Besnik Zeqir Konstatini 27 Prizren ?. 07.1998 I zhdukur/missing
96. Binak Bajram Mjeku Pejë 29.07.1998 I zhdukur/missing
97. Binak Zaja 27 Pejë-Novosellë ?. 05.1998 I zhdukur/missing
98. Blerim Ahmet Dervishaj Deçan-Irzniq 07.06.1998 I zhdukur/missing
99. Blerim Januzaj Gjakovë-Dujakë ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
100. Blerta Mjekiqi 1995 Obiliq 23.09.1998 E zhdukur/missing
101. Boban Malliq Rahovec 23.09.1998 I zhdukur/missing
102. Boban Mitroviq Suharekë-Reçan 25.06.1998 I zhdukur/missing
103. Bozhidar Alimpiq 1959 Vushtrri-Gojbulë 21.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
104. Bozhidar Sava Bozhaniq 1939 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
105. Brahim Arif Lokaj 1916 Deçan-Prejlep 07.06.1998 I zhdukur/missing
106. Brahim Kamberaj Deçan-Lëbushë ?. 05.1998 I zhdukur/missing
107. Brahim M. Rushiti 70 ? 15.06.1998 I zhdukur/missing
108. Burim Bejta 17 Klinë-Dollc 17.05.1998 I zhdukur/missing
109. Burim Kasapi Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
110. Can Pajaziti Gjakovë I zhdukur/missing
111. Çaush Haxhi Ahmetaj 1945 Gjakovë 31.07.1998 I zhdukur/missing
112. Çaush Haxhi Avdyli 39 Deçan-Dranoc 01.07.1998 I kidnapuar/kidnapped
113. Çedo Aleksa Cibërkapa 1950 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
114. Çedomirka Milkoviq 1954 ? 05.07.1998 Ekidnapuar/kidnapped
115. Cufë H. Balaj ? Deçan-Carrabreg 07.06.1998 E zhdukur/missing
116. Cvetko Rajko Nikoliq 1981 Rahovec 19.07.1998 I zhdukur/missing
117. Dalibor Rankoviq 18 Klinë 30.07.1998 I zhdukur/missing
118. Daut Rexhaj Deçan-Gramaçel I zhdukur/missing
119. Dejan Stamenkoviq 1973 Kamenicë-Ropotovë 19.05.1998 I kidnapur/kidnapped
120. Deli Vrellaku Gllogoc-Abri 27.09.1998 I zhdukur/missing
121. Demë Beqiraj Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
122. Demush Krasniqi Pejë-Tërpezë 04.09.1998 I zhdukur/missing
123. Demush Kryeziu 60 Malishevë-Bubavec 08.08.1998. I zhdukur/missing
124. Dervish N. ? Skënderaj-Açarevë 02.07.1998 I kidnapuar/kidnapped
125. Dimitrije Kostiq 1932 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
126. Din Bytyçi Rahovec-Xërxë I zhdukur/missing
127. Dinë Adem Temaj 1945 Preizren-Kushnin ?. 08.1998 I zhdukur/missing
128. Dinë Feriz Qelaj 45 Deçan-Strellc I kidnapuar/kidnapped
129. Dinë Rexhep Cenaj 62 Deçan - Lloqan 30.06.1998 I zhdukur/missing
130. Djali/son of Rrustem Lataj Deçan-Carrabreg i Ep. 07.06.1998 I zhdukur/missing
131. Dominik Përgjegjaj Gjakovë ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
132. Dostana-Doca Shmigiq 42 Skënderaj 18.05.1998 E kidnapur/kidnapped
133. Dragan Millo Vukmiroviq 1958 Obiliç-Milloshevë 21.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
134. Dragolub Voshtiq 69 Klinë-Jelloc 20.06.1998 I zhdukur/missing
135. Dragutin Vostiq Klinë 20.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
136. Driton Ramë Zukaj 23 Pejë-Beleg I kidnapuar/kidnapped
137. Driton Zeneli Gjakovë-Jabllanicë ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
138. Dude Isuf Lajçi, Pejë-Shtupeq 24.08.1998 I zhdukur/missing
139. Durak Sylë Mazreku Rahovec-Opterushë 24.09. 1998 I zhdukur/missing
140. Dushan Agjanqiq ? 22.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
141. Dushko Bozho Gjinoviq 1959 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
142. Dushko Millorad Dollasheviq 1954 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
143. Dushko Velko Patërnogiq 1959 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
144. Edin Haxhimustafa 20 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
145. Elfije Sadik Jashari 28 Skënderaj-Prekaz i P.j 05.03.1998 E zhdukur/missing
146. Elmaze Haxhimustafa 38 Rahovec 18.07.1998 E zhdukur/missing
147. Elmi Gashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
148. Elmi Malushaj ? Pejë-Kotradiq 07.06.1998 I zhdukur/missing
149. Emin Jashanica 85 Vushtrri-Bivolak 23.09.1998 I zhdukur/missing
150. Emin Kelmendi ? 14.12.1998 I zhdukur/missing
151. Enver Hajdari Gjakovë-Shishman I zhdukur/missing
152. Enver Smajli 15 Shtime-Carralevë ?. 06.1998 i zhdukur/missing
153. Enver zymer Olluri 1979 Lipjan-Krojmir 14.12.1998 I zhdukur/missing
154. Eqrem Derguti Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
155. Esat Krasniqi Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
156. Esat Ramadan Avdyli 25 Gjakovë-Piskotë I zhdukur/missing
157. Esat Shehu 20 Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
158. Esma Haxhimustafa 28 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
159. Ethem Alush Kadrijaj 1930 Deçan-Rastavicë 07.06.1998 I zhdukur/missing
160. Fadil Gashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
161. Fadil Hasan Haxhimustafa 1978 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
162. Fadil Kastrati 30 Shtime-Balincë 01.09.1998 I zhdukur/missing
163. Fadil Ndrecaj 22 Suharekë-Maçitevë-Suh 27.09.1998 I zhdukur/missing
164. Fadil Sefijaj 30 Deçan-Gramaçel 15.05.1998 I zhdukur/missing
165. Fadil Syloviqi 33 Prishtinë 23.08.1998 I kidnapuar/kidnapped
166. Faik hajredin Rama 24 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
167. Faik Vesel Millaku 1977 Klinë-Ujmir ?. 05.1998 I zhdukur/missing
168. Faik Xhema 22 Shtime-Lagjja e Pajtimit 20.11.1998 I kidnapuar/kidnapped
169. Fana Muharremi Skënderaj-Runik ?. 09.1998 E zhdukur/missing
170. Fane Mataj ? Deçan-Pobërgjë 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
171. Faredin Merxha 56 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
172. Fatime Kasapi Rahovec 20.07.1998 E zhdukur/missing
173. Fatime Sadik Jashari 26 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 E zhdukur/missing
174. Fatime Salihaj 43 Istog-Shushicë e P. 29.08.1998 Ekidnapuar/kidnapped
175. Fatime Xhemajl Bazaj 21 Gllogoc-Tërstenik 05.03.1998 E zhdukur/missing
176. Fatime Zeqir Bazhdaraj 71 Deçan-Carrbreg Ekidnapuar/kidnapped
177. Fatmir Krasniqi Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
178. Faze Islam Qufaj 1905 Deçan-Prejlep 07.06.1998 E zhdukur/missing
179. Faze Ramë Stojkaj 75 Deçan-Lloqan 15.07.1998 E zhdukur/missing
180. Fazli Mazreku 65 Deçan-Deçan 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
181. Fazli Ndrecaj 19 Suharekë-Maçitevë 27.09.1998 I zhdukur/missing
182. Fehmi Krasniqi Malishevë-Drenoc I zhdukur/missing
183. Feriz Ademi Malishevë-Mirushë I zhdukur/missing
184. Feriz Xhema 42 Shtime-Caralevë 25.07.1998 I zhdukur/missing
185. Fetah Thaçi Rahovec-Xërxë I zhdukur/missing
186. Filip Gojkoviq ? 22.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
187. Florim Gashi Rahovec-Xërxë I zhdukur/missing
188. Florim Haxhimustafa 32 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
189. Florim Mustafa Gjakovë-Maznik 19.09.1998 I zhdukur/missing
190. Florim R.Januzaj 45 Gjakovë-Dujakë 24.09 1998 I kidnapuar/kidnapped
191. Gale B. Loshaj ? Deçan-Carrabreg 07.06.1998 E zhdukur/missing
192. Gani Halit Elshani 42 Gllogoc-Krajkovë 14.12.1998 I zhdukur/missing
193. Gani Idrizi 34 Skënderaj-Prekaz i Ep. ?. 03.1998 I zhdukur/missing
194. Gani Kadria Deçan-Rastavicë I zhdukur/missing
195. Gani Muja Gjakovë-Skivjan I zhdukur/missing
196. Gani Rexhaj Deçan-Gramaçel I zhdukur/missing
197. Ganimete Gjilani Gllogoc-Baincë ?. 09.1998 E zhdukur/missing
198. Gazmend Selman Lokaj Deçan-Prejlep 07.06.1998 I zhdukur/missing
199. Gazmend Ymeri 23 Gjakovë-Popoc 24.05.1998 I kidnapur/kidnapped
200. Gehard Haxhimustafa Infant Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
201. Genov Stanev 1974 Ferizaj 15.07.1998 I kidnapur/kidnapped
202. Gëzim Sali Hamza 1963 Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
203. Gëzim V.Haziri 13 Prishtinë 17.11.1998 I zhdukur/missing
204. Gjoka Gogiq Rahovec 20.06.1998 I zhdukur/missing
205. Gjorgje Çuk 1973 Kroaci-Knin 23.07.1998 I zhdukur/missing
206. Gjorgje Antonije Gjoriq 1970 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
207. Gjorgje Ilija Balosheviq 1941 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
208. Habib Halil Lubovci 19 SuharekëGrejçec 27.09.1998 I zhdukur/missing
209. Habib Krasniqi 1945 Gllogoc-Tërpezë 11.10.1998 I zhdukur/missing
210. Habib Muja Gllogoc 02.07.1998 I kidnapuar/kidnapped
211. Hafije Jashari 60 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 E zhdukur/missing
212. Hafir Bajrami ? 14.12.1998 I zhdukur/missing
213. Hafir Isuf Shala Gllogoc-Krajkovë 10.04.1998 I zhdukur/missing
214. Hajdar Rama Gjakovë-Smolicë I zhdukur/missing
215. Hajdin Demush Kryeziu 60 Malishevë-Bubavec 28.07.1998 I zhdukur/missing
216. Hajrije Jashari Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 E zhdukur/missing
217. Hajriz Berisha 65 Skënderaj-Burojë ?. 09.1998 I zhdukur/missing
218. Hajriz Mehmeti 25 Shtime-Reçak 28.11.1998 I kidnapuar/kidnapped
219. Haki Smail Bacaj 25 Klinë-Gremnik 20.05.1998 I zhdukur/missing
220. Haki Ismajl Gashi Rahovec-Zoqishtë ? . 09.1998 I zhdukur/missing
221. Haki Mahmutaj 35 Deçan-Strellc I kidnapuar/kidnapped
222. Haki Morina Rahovec-Malësi e Vogël 14.12.1998 I zhdukur/missing
223. Haki Ramë Qorraj 29 Deçan-Carrabreg 24.09.1998 I zhdukur/missing
224. Haki Sali Ramosaj 30 Deçan-Carrabreg 07.06.1998 I zhdukur/missing
225. Halil M. Selmanaj 60 Deçan-Rastavicë I kidnapuar/kidnapped
226. Halil Salihaj ? 12.08.1998 Peng/hostage
227. Halim Tahiri Vushtrri-Druar 21.09.1998 I zhdukur/missing
228. Hamdi Ademaj Gjakovë-Rracaj 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
229. Hamdi Hyseni 1956 Prishtinë-Prapashticë 24.08.1998 I zhdukur/missing
230. Hamdi Idrizi 23 Skënderaj-Prekaz i Ep. ?. 03.1998 I zhdukur/missing
231. Hamdi Krasniqi Rahovec-Krushë I zhdukur/missing
232. Hamdi Sadik Jashari 33 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 I zhdukur/missing
233. Hamdi Sadria Gjakovë-Brovinë I zhdukur/missing
234. Hamdi Siarina 40 Prishtinë-Dabishevc 26.08.1998 I kidnapuar/kidnapped
235. Hamëz Bislim Mazreku 1939 Rahovec-Opterushë 20.08.1998 I zhdukur/missing
236. Hamëz Thaçi Rahovec-Xërxë I zhdukur/missing
237. Hanife Zymer Jashari 20 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 E zhdukur/missing
238. Haradin Marmullaku 40 Klinë-Dush 02.08.1998 I zhdukur/missing
239. Hasan Avdi Morina 1945 Rahovec 10.07.1998 I zhdur/missing
240. Hasan Xhemë Krasniqi 43 Malishevë-Llazicë ?. 10.1998 I zhdukur/missing
241. Haxhi Ademi Pejë-Jabllanica e L. 26.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
242. Haxhi Gashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
243. Haxhi Ibërhysaj 1935 Deçan ?. 06.1998 Izhdukur/missing
244. Haxhi Seferaj 58 Gjakovë-Hereç I zhdukur/missing
245. Haxhimedin Haxhimustafa 42 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
246. Hazir Kryeziu 45 Malishevë-Meqan 14.12.1998 I zhdukur/missing
247. Hazir Kryeziu Suharekë-Studençan 04.07 1998 I kidnapuar/kidnapped
248. Hazir Oruqaj ? 14.12.1998 I zhdukur/missing
249. Hazir Tarjani Prizren-Piranë 02.07.1998 I zhdukur/missing
250. Hidajete Merxha Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
251. Hivzi Shehu 30 Rahovec 20.07.1998 Të zhdukur/missing
252. Hyra Sahitaj 53 Drenoc-Klinë 30.07.1998 E zhdukur/missing
253. Hyra Ahmeti Gjakovë-Ponoshec 16.07.1998 E zhdukur/missing
254. Hysen Ahmetgjekaj Deçan I zhdukur/missing
255. Hysen Fahredin Dina 22 Rahovec 21.07.1998 I zhdukur/missing
256. Hysen Hazër Krasniqi 1951 Rahovec ?. 06.1998 I zhdukur/missing
257. Hysen Kelmendi Gjakovë-Brovinë I zhdukur/missing
258. Hysen Krasniqi Rahovec-Denjë 20.07.1998 I zhdukur/missing
259. Hysen Zogjani Prishtinë-Halilaq 22.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
260. Hysni Gashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
261. Hysni Kryeziu Rahovec-Xërxë I zhdukur/missing
262. Hysni Ndrecaj 17 Suharekë-Maçitevë 27.09.1998 I zhdukur/missing
263. Iber Hasan Alaj 23 Deçan-Drenoc I kidnapuar/kidnapped
264. Ibrahim Mushkolaj 45 Deçan 07.06,1998 I zhdukur/missing
265. Ibrahim Tahiri Vushtrri-Druar 21.09.1998 I zhdukur/missing
266. Idriz B. Qorraj 50 Deçan-Carrabreg i P. 07.06.1998 I zhdukur/missing
267. Idriz Hagji Bytyçi 26 Rahovec 19.07.1998 I kidnapuar/kidnapped
268. Idriz Hoti 60 Gjakovë 24.09.19’98 I kidnapuar/kidnapped
269. Idriz Idrizi 46 Skënderaj-Prekaz i Ep. 22.01.1998 I zhdukur/missing
270. Idriz Zeqë Tolaj Deçan-Pobërgjë ?. 05.1998 I zhdukur/missing
271. Ilaz Kokallari 60 Suharekë-Budakovë 27.09.1998 I zhdukur/missing
272. Ilaz Ndrecaj 67 Suharekë-Budakovë 27.09.1998 I zhdukur/missing
273. Iliaz Shala 55 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
274. Ilir Soba Gjakovë ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
275. Imer Hajdini Gllogoc-Abri I zhdukur/missing
276. Imer Osmanaj Istog-Prekallë 19.06.1998 I zhdukur/missing
277. Imer T. Mujaj 60 Pejë-Raushiq ?. 05.1998 I zhdukur/missing
278. Isa Balaj Deçan-Isniq 03.08.1998 I kidnapuar/kidnapped
279. Isa Hajdin Malaj Deçan-Isniq 07.06.1998 I zhdukur/missing
280. Isa Kuçi 40 Deçan 07.06.1998 I zhdukur/missing
281. Isak Krasniqi 40 Prishtinë 27.07.1998 I zhdukur/missing
282. Isë Zenun Mataj Deçan-Pobërgjë 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
283. Islam Mëshica 53 ? 23.08.1998 I kidnapuar/kidnapped
284. Islam Selaman Manaj 42 Klinë-Gremnik 02. 08.1998 I zhdukur / missing
285. Ismail Xhemajl Bazaj 18 Gllogoc-Tërstenik 05.03.1998 I zhdukur/missing
286. Ismet Bytyçi Gjakovë-Rogovë I zhdukur/missing
287. Ismet Halil Gashi Malishevë-Vërrmicë 11.08.1998 I zhdukur/missing
288. Ismet Rrahmani Gjakovë-Smolicë I zhdukur/missing
289. Ismet Syla Gjakovë-Shishman I zhdukur/missing
290. Isuf Canë Mazrekaj 60 Deçan-Baballoç ?. 07.1998 I zhdukur/missing
291. Isuf Gogjuli 1970 Skënderaj-Makërmal 14.10.1998 I zhdukur/missing
292. Isuf Jolla Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
293. Isuf Nitaj Deçan I zhdukur/missing
294. Ivan Zariq 21 Klinë-Dollc 17.05.1998 I zhdukur /missing
295. Izet Hasani 1956 Gjakovë-Cermjan 28.08.1998 I zhdukur/missing
296. Jahë Gjocaj Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
297. Jakup Qerimi Ferizaj 20.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
298. Jefta Petkoviq Suharekë-Mushtisht 24.06.1998 I zhdukur/missing
299. Jetish Kabashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
300. Jonuz Jupa Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
301. Jugosllav Dragolub Kostiq 1970 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
302. Jusuf Gashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
303. Kadri S. Latifaj 19 Deçan-Prejlep 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
304. Kapllan Sylë Hasani 46 Gjakovë 19.10.1998 I zhdukur/missing
305. Kastriot Gashi 13 Gllogoc ?. 08.1998 I zhdukur/missing
306. Kërste Budimir Stanojeviq 1960 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
307. Kolë Nrecë Mirdita Klinë-Renoc 22.09.1998 I zhdukur/missing
308. Kolë Lleshi Gjakovë-Osek-Hylë I zhdukur/missing
309. Kujtesa Haxhimustafa 4 Rahovec 18.07.1998 E zhdukur/missing
310. Kumrije Kamaj Deçan-Strellc ?. 05.1998 E zhdukur/missing
311. Latif Ahmet Javori 1920 Malishevë-Llozicë 27.07.1998 I zhdukur/missing
312. Latif Veliu Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
313. Lavdim B. Likaj 19 Deçan-Carrabreg 07.06.1998 I zhdukur/missing
314. Lavdim Vitia 18 Prishtinë 28.11.1998 I zhdukur
315. Leoneta Kasapi Rahovec 20.07.1998 E zhdukur/missing
316. Liman Kabashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
317. Lindor Mjekiqi 1990 Obiliq 23.09.1998 I zhdukur/missing
318. Liridon Mustafa 3 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
319. Lirie Kasapi Rahovec 20.07.1998 E zhdukur/missing
320. Llazar Bozhidar Kostiq 1972 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
321. Lulzim Hysen Syla 1971 Suharekë-Sllapuzhan 27.09.1998 I zhdukur/missing
322. Lumnije Mjekiqi 1970 Gllogoc-Gradicë 23.09.1998 E zhdukur/missing
323. Lush M. Binakaj Deçan-Carrabreg 07.06.1998 I zhdukur/missing
324. Lutfi Isufi 32 Gjakovë-Piskotë ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
325. Lutfi Xhemshiti Lipjan-Bregu i Zi 02.07.1998 I zhdukur/missing
326. Maliq Kerdali Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
327. Mane Mataj Deçan-Pobërgjë 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
328. Maxhun Hajdari Deçan-Shaptej 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
329. Mazllom Zena Rahovec-Malësi e Vogël I zhdukur/missing
330. Mehmet Rrustemaj 45 Gjakovë-Dujakë ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
331. Mejdin Bekeri 47 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
332. Mejdin Qemajli 47 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
333. Mejreme Merxha 52 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
334. Mentor Shoshi 17 Gjakovë-Hereç 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
335. Merita Mustafa 25 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
336. Mexhit Z. Zena Vushtrri-Galicë 25.09.1998 I zhdukur/missing
337. Mihrije Jashari 53 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 E zhdukur/missing
338. Milaim Berisha 22 Klinë-Zajm 08. 07.1998 I zhdukur/missing
339. Milazim Brahim Zekaj 22 Pejë 03.09.1998 I zhdukur/missing
340. Milazim Morina 36 Rahovec-Ratkoc 07.09.1998 I zhdukur/missing
341. Millisav Shmigiq 1918 Skënderaj 18.05.1998 I kidnapur/kidnapped
342. Milovan Kërstiq Suharekë-Reçan 25.06.1998 I zhdukur/missing
343. Milovan Stankoviq 1949 ? 02.08.1998 I kidnapuar/kidnapped
344. Mimoza Haxhimustafa 5 Rahovec 18.07.1998 E zhdukur/missing
345. Miodrag Kërstiq Suharekë-Reçan 25.06.1998 I zhdukur/missing
346. Miodrag Stajko Kostiq 1960 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
347. Mirdita Morina 20 Malishevë-Llaskadrenoc ?. 07.1998 E zhdukur/missing
348. Mire Lataj 70 Deçan-Carrabreg i Ep. 07.06.1998 Ekidnapuar/kidnapped
349. Mirko Buha ? 22.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
350. Mirolub Kostiq 1967 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
351. Mirosllav Shuleniq 1969 Klinë-Videjë 21.05.1998 I kidnapuar/kidnapped
352. Mirosllav Trifunoviq Vushtrri-Gojbulë 21.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
353. Mirvete Haxhimustafa 35 Rahovec 18.07.1998 E zhdukur/missing
354. Mlladen Nikolla Kostiq 1940 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
355. Mlladen Obrad Bozhaniq 1949 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
356. Motra/sister of Mire Lataj 60 Deçan-Carrabreg i Ep. 07.06.1998 Ekidnapuar/kidnapped
357. Muhamet Buzhala 46 Klinë-Çabiq 02.08.1998 Peng/hostage
358. Muhamet Beqaj Gjakovë-Rracaj ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
359. Muhamet Hasanaj Gjakovë-Skivjan I zhdukur/missing
360. Muhamet Kollari Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
361. Muhamet Pervizi 27 Prizren-Krajku ?. 07.1998 I zhdukur/missing
362. Muhamet Sulejmani Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
363. Muhamet Zenuni 44 Gjakovë-Hereç 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
364. Muharrem Damjani 1955 Gjakovë 30.09.1998 I kidnapuar/Kidnapped
365. Muharrem Lataj Deçan-Carrabreg i Ep. 07.06.1998 I zhdukur/missing
366. Muharrem Mustafa 42 Rahovec 20.07.1998 Rob/caëtive
367. Muharrem Bekeri 37 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
368. Muharrem Berham Danjani 1957 Rahovec 30.07.1998 I zhdukur/missing
369. Muhedin Mustafa 65 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
370. Murat Alush Rrustemi 1942 Rahovec ?. 07.1998 I zhdukur/missing
371. Murat Deliu Rahovec 19.07.1998 I zhdukur/missing
372. Murat S. Dautaj Deçan-Carrabreg 07.06.1998 I zhdukur/missing
373. Musa Ahmetaj Skënderaj-Çubrel 07.08.1998 I zhdukur/missing
374. Musa B. Musëshabanaj Deçan-Isniq 07.06.1998 I zhdukur/missing
375. Musa Halili Gjakovë-Popoc ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
376. Musë Mehmet Kukleci Deçan-Isniq 23.10.1998 I zhdukur/missing
377. Musli Osë Hulaj 60 Deçan-Hulaj 15.05.1998 I zhdukur/missing
378. Mustafë Isuf Lajçi Pejë-Shtupeq 24.08.1998 I zhdukur/missing
379. Muzair Mejzini Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
380. Myrvete Latif Shukolli 1972 Suharekë-Duhël 7.10.1998 E zhdukur/missing
381. Nagip Cacaj 39 Deçan 07.06.1998 I zhdukur/missing
382. Naile Raci 60 Klinë-Shtupel 25.07.1998 E zhdukur/missing
383. Naim Bajraktari Deçan-Isniq 03.08.1998 I kidnapuar/kidnapped
384. Naim H. Tolaj Deçan-Pobërgjë 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
385. Naim Kamer Leka 17 Gllogoc-Baincë 26.09.1998 I zhdukur/missing
386. Naim Malë Bajraktari Deçan-Isniq 07.06.1998 I zhdukur/missing
387. Nait Sali Musa Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
388. Naser Rizah Tafaj 23 Suharekë-Grejkoc ?. 08.1998 I zhdukur/missing
389. Nazife Bytyçi Gllogoc-Arllat ?. 03.1998 E zhdukur/missing
390. Nebojsha Mlladen Kostiq 1980 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
391. Nehat Berisha 45 Prizren-Lez 01.09.1998 I zhdukur/missing
392. Nemanja Mlladen Bozhaniq 1982 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
393. Nenad Remitar 38 Klinë-Videjë ? . ?. 1998 I zhdukur/missing
394. Nesim Kastrati Rahovec-Malësi e Vogël 02.09.1998 I zhdukur/missing
395. Nesim Shala Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
396. Nexhat A.Bytyçi 20 Gjakovë 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
397. Nife Balaj Deçan-Carrabreg 07.06.1998 E zhdukur/missing
398. Nijazi Mullauka 68 Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
399. Nijazi Rama Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
400. Nimon Musa Demaj 1978 Istog-Vrrellë 19.06.1998 I zhdukur/missing
401. Novica Bozhidar Bozhaniq 1966 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
402. Nusret Alija 23 Klinë-Dollovë 24.05.1998 I zhdukur\missing
403. Osman A. Osmani 45 ? 15.06.1998 I zhdukur/missing
404. Osman Dikë Marmullaku 70 Klinë-Dush 02.08.1998 I zhdukur/missing
405. Osman Guncati 23 Malishevë-Kijevë ?. 07.1998 I zhdukur/missing
406. Osman Kokallari Suharekë-Budakovë 27.09.1998 I zhdukur/missing
407. Pashk Gjergji 57 Gjakovë-Bitesh 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
408. Pashke Gjokaj 35 Gjakovë-Bardhaniq 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
409. Petar Agjanqiq ? 22.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
410. Pjetër Prençi 58 Gjakovë-Bitesh 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
411. Predrag Trajko Bargjiq 1967 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
412. Qamil Hysen Olluri Lipjan-Krojmir 14.12.1998 I zhdukur/missing
413. Qamil Myrta Gjakovë-Gërgoc I zhdukur/missing
414. Qazim Kasapi, Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
415. Qerim Cena 32 Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
416. Qerime S. Rushiti 70 ? 15.06.1998 E zhdukur/missing
417. Radomir Shmigiq 1933 Skënderaj 18.05.1998 I kidnapur/kidnapped
418. Radomir Voshtiq 67 Klinë-Jelloc 20.06.1998 I zhdukur/missing
419. Radomir Voshtiq 67 Klinë-Jelloc 20.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
420. Raif Alia Skënderaj-Likoc I zhdukur/missing
421. Rajko Ilija Nikoliq 1955 Rahovec 19.07.1998 I zhdukur/missing
422. Ramadan Dini Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
423. Ramadan Elshani ? 14.12.1998 I zhdukur/missing
424. Ramadan Fazliu 44 Vushtrri-Dolak 18.07.1998 I zhdukur/missing
425. Ramadan Hysenaj Gllogoc-Abri 27.09.1998 I zhdukur/missing
426. Ramë Alia Gjakovë-Skivjan I zhdukur/missing
427. Ramë Mehmet Demukaj 23 ? ?. 06.1998 I kidnapuar/kidnapped
428. Ramë Ramaj 40 Gjakovë-Skivjan I zhdukur/missing
429. Ramiz Lajçi ? 12.08.1998 Peng/hostage
430. Ramiz Maliq Mazreku 1944 Malishevë 30.07.1998 I zhdukur/missing
431. Ramiz Sadik Jashari 24 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 I zhdukur/missing
432. Ramiz Tahiraj 1945 Gjakovë-Hereç ?. 09.1998 I zhdukur-missing
433. Ramiz Zymberi 22 ? ?. 12.1998 I zhdukur/missing
434. Ramush Haxhaj Prizren 07.07.1998 I kidnapuar/kidnapped
435. Rasim Daut Krasniqi Pejë-Tërpezë 04.09.1998 I zhdukur/missing
436. Rasim Vuçiterna 68 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
437. Ratomir Milkoviq 1941 Klinë 05.07.1998 I kidnapuar/kidnapped
438. Refik A.Shabani 30 Vushtrri-Pantinë 23.09.1998 I zhdukur/missing
439. Remzi sadri ukshini 24 Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
440. Reshat Gashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
441. Reshit Kabashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
442. Rexhë Selmanaj Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
443. Rexhep Osmani 58 ? 15.06.1998 I zhdukur/missing
444. Rexhep Ramiz Kaliçani Pejë 19.09.1998 I zhdukur/missing
445. Rexhep Rrahman Ahmeti 55 Prizren ?. 07.1998 i zhdukur/missing
446. Rexhep Uka 46 Klinë-Dollovë 20.05.1998 I zhdukur/missing
447. Rifat Kermeni 1975 Prishtinë 20.08.1998 I zhdukur/missing
448. Rizah Hazir Olluri 40 Lipjan-Krojmir 20.08.1998 I zhdukur/missing
449. Rrahman Brahim Thaçi 1945 Malishevë-Mirushë 09.06.1998 I zhdukur/missing
450. Rrustem Berisha Rahovec-Xërxë I zhdukur/missing
451. Rrustem Brahim Lataj 65 Deçan-Carrabreg i Ep. 07.06.1998 I zhdukur/missing
452. Rrustem Islam Rreci 57 Skënderaj-Llaushë ?.08.1998 I zhdukur/missing
453. Rrustem Kelmendi Gjakovë-Rakovinë I zhdukur/missing
454. Rrustem Maloku Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
455. Rrustem Morina 15 Malishevë-Llaskadrenoc ?. 07.1998 I zhdukur/missing
456. Rushit M. Ballovci 1974 Prishtinë 18.11.1998 I zhdukur/missing
457. Ruzhdi Amet Gashi Gllogoc-Çikatovë 06.08.1998 I zhdukur/missing
458. Ruzhdi Bytyçi 30 Malishevë-Shkozë ?. 09.1998 I zhdukur/missing
459. Ryve Haklaj 28 Rahovec 21.07.1998 E zhdukur/missing
460. Sabit Fetah Lahi 1965 Prishtinë-Rimanishtë 01.10.1998 I zhdukur/missing
461. Sabit Gjilani 30 Gllogoc-Baincë ?. 09.1998 I zhdukur/missing
462. Sabit Halit Thaçi 22 Skënderaj-Llapushnikj 25.09.1998 I zhdukur/missing
463. Sabri Sali Morina Rahovec-Vranjakë 25.08.1998 I zhdukur/missing
464. Sabri Salih Morina Rahovec-Vranjakë 25.08.1998 I zhdukur/missing
465. Sabrije Zymer Jashari 20 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 E zhdukur/missing
466. Sadik Dërguti 32 Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
467. Sadik Hysen Jashari 65 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 I zhdukur/missing
468. Sadri Brahim Zeqiraj 1950 Deçan-Lëbushë 15.08.1998 I zhdukur/missing
469. Sadri Demiri 50 Skënderaj-Suhogërllë 07.06.1998 I zhdukur/missing
470. Sadri Idrizi Gjakovë-Pacaj I zhdukur/missing
471. Sadri Lokaj Gjakovë ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
472. Sadri Vishaj 27 Deçan-Beleg ?. 08.1998 I zhdukur
473. Safet Gashi Suharekë-Mohlan 10.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
474. Safet Kuçi 1951 Gjakovë 19.09.1998 I zhdukur/missing
475. Sahit Binak Balaj 32 Deçan-Strellc 07.06.1998 I zhdukur/missing
476. Sahit Hasani 1952 Gjakovë-Cërmjan 28.08.1998 I zhdukur/missing
477. Sakip Popaj Rahovec-Bellacërkë I zhdukur/missing
478. Sali Binaku 1940 Deçan-Irzniq ?. 04.1998 I zhdukur/missing
479. Sali Isufi Gjakovë-Osek-Hylë I zhdukur/missing
480. Sali Tofaj Deçan-Junik 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
481. Salih Adem Marmullaku Gjakovë-Boksh I zhdukur/missing
482. Sanie Kasapi Rahovec 20.07.1998 E zhdukur/missing
483. Saranda Zeqiraj 17 Deçan-Lëbushë 29.10.1998 I kidnapuar/kidnapped
484. Sasha Tomisllav Balosheviq 1967 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
485. Sashko Dragolub Kostiq 1976 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
486. Satkie Mustafa 23 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
487. Sefedin Halil Kryeziu 25 Malishevë-Meqë ?. 09.1998 I zhdukur/missing
488. Sefer Dubovci 18 Gllogoc-Çikatovë e Vj. ?. 04.1998 I zhdukur/missing
489. Sejdi Mataj Deçan-Pobërgjë 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
490. Sejfi Shala Rahovec-Zoqishtë ?. 09.1998 I zhdukur/missing
491. Selim Bajrami Gjakovë-Shishman I zhdukur/missing
492. Selim Demush Kryeziu 1953 Pejë 13.06.1998 I zhdukur/missing
493. Selim Hasanaj Gjakovë-Rakovinë ?. 09.1998 I zhdukur /missing
494. Selim Haxhi Maliqaj 21 Deçan-Llukë e Epërme 07.06.1998 I zhdukur/missing
495. Selman Manaj 42 ? ?. 09.1998 I zhdukur/missing
496. Selman Syla 60 Shtime-Carralevë 26.07.1998 I zhdukur/missing
497. Selman Zukaj Deçan-Isniq ?. 10.1998 I zhdukur/missing
498. Sërbolub Saviq Vushtrri 21.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
499. Sërgjan Arsenije Vitosheviq 1972 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
500. Sërgjan Peroviq ? 07.07.1998 I kidnapuar/kidnapped
501. Shaban Binakaj 34 Deçan-Carrabreg i P. ?. 06.1998 I zhdukur/missing
502. Shaban Hajdar Ahmetaj Deçan-Isniq I kidnapuar/kidnapped
503. Shaban Jakupaj Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
504. Shaban Ramadan Shala 1959 Prizren 02.06.1998 I zhdukur/missing
505. Shaban Xhemë Ahmetaj Deçan-Isniq 07.06.1998 I zhdukur/missing
506. Shahe Gashi 62 Klinë-Çabiq 02.08.1998 Peng/hostage
507. Shaip Ndrecaj 50 Suharekë-Maqitevë 27.09.1998 I zhdukur/missing
508. Shani Haxhijaha 35 Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
509. Shefki Ndrecaj 23 Suharekë-Maçitevë 27.09.1998 I zhdukur/missing
510. Shefqet Berisha Prizren-Lez 01.09.1998 I zhdukur/missing
511. Shefqet Dërguti 52 Rahovec 20.07.1998 I zhdukur/missing
512. Shefqet Seferi 1976 Suharekë-Grejçec ?. 07.1998 I zhdukur/missing
513. Shemsi Dobruna ? 14.12.1998 I zhdukur/missing
514. Shemsije Fejza 19 Istog ?. 04.1998 E zhdukur/missing
515. Sherif Ndrecaj 34 Suharekë-Maqitevë 27.09.1998 I zhdukur/missing
516. Sherif Rrustem Deliu 63 Gllogoc-Abri e Ep. 12.06.1998 I zhdukur/missing
517. Sherif Sejdi Çatani 49 Suharekë-Duhël 27.09.1998 I zhdukur/missing
518. Shkëlzen Gashi 25 Klinë 24.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
519. Shkëlzen Sh. Bajraktari Skënderaj-Skënderaj 15.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
520. Shkelzen Xhafer Qerreti 19 Pejë-Kryshec I kidnapuar/kidnapped
521. Shkëlzen Zukaj Deçan-Isniq ?. 10.1998 I zhdukur/missing
522. Shpejtim Sahit Bobaj 22 Pejë-Lybeniq 08.09.1998 I zhdukur/missing
523. Shpend Jakupi Gjakovë-Brekoc I zhdukur/missing
524. Shqipe Avdyli 19 Gjakovë-Piskotë E zhdukur/missing
525. Shukrije Fejza 20 Istog ?. 04.1998 E zhdukur/missing
526. Shukrije Gashi Gllogoc-Çikatovë 06.08.1998 E zhdukur/missing
527. Shyhrete Mazreku Rahovec-Opterushë 24.09.1998 E zhdukur/missing
528. Shyqeri Zymeri 28 Shtime-Godanc 26.06.1998 I zhdukur/missing
529. Sinan Ukë Morina 40 Gllogoc-Arllat 25.07.1998 I zhdukur/missing
530. Skënder aliu 42 Vushtrri-Strovc 23.09.1998 I zhdukur/missing
531. Skënder Jahë Kastrati Rahovec-Malësi e Vogël 26.08.1998 I zhdukur/missing
532. Smail Asllan Jashari 48 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 i zhdukur/missing
533. Smajl Hyseni Deçan-Junik I zhdukur/missing
534. Smajl Ndrecaj 35 Suharekë-Maqitevë 27.09.1998 I zhdukur/missing
535. Smajl Osmani Gjakovë-Dobrosh I zhdukur/missing
536. Smajl Selmanaj Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
537. Sofije Krasniqi 1950 Gllogoc-Tërpezë 11.10.1998 E zhdukur/missing
538. Sokol Bislim Buzhala 39 Suharekë-Budakovë I zhdukur/missing
539. Sokol Pajaziti Gjakovë-Dobrosh I zhdukur/missing
540. Sokol Rama Gjakovë-Shishman I zhdukur/missing
541. Sokol Rexhepi 90 Rahovec-Mrasor 04.09.1998 Peng/hostage
542. Spasa Millan Banziq 1951 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
543. Spasoje Zhivko Bargjiq 1937 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
544. Sreqko Stanoje Kostiq 1974 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
545. Sreqko Zhivorad Vitosheviq 1968 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
546. Sreto Stanoje Simiq 1931 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
547. Sulltana Shmigiq 1923 Skënderaj 18.05.1998 E kidnapur/kidnapped
548. Svetisllav Stajko Kostiq 1965 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
549. Svetozar Gjorgje Tomiq 1946 Rahovec 18.07.1998 I zhdukur/missing
550. Sylë Pajazit Qufaj 1910 Deçan-Prejlep 07.06.1998 I zhdukur/missing
551. Sylejman Kadri Dukaj 19 Deçan-Dranoc 07.06.1998 I zhdukur/missing
552. Sylejman Kokallari 25 Suharekë-Budakovë 27.09.1998 I zhdukur/missing
553. Sylejman U. Zekaj Deçan-Carrabreg 07.06.1998 I zhdukur/missing
554. Syne Shala 92 Pejë-Loxhë 07.06.1998 E zhdukur/missing
555. Tafë Dragidella 70 Klinë-Gremnik 15.09.1998 I zhdukur/missing
556. Tafë Thaçi Gjakovë-Demjan I zhdukur/missing
557. Tahir Gjuraj Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
558. Tahir Rexhep Alaj 1945 Deçan-Drenoc ?. 05.1998 I zhdukur/missing
559. Tahir Sadria Gjakovë-Batushë I zhdukur/missing
560. Tixhe Tolaj 60 Deçan-Lloçan 24.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
561. Todor Bozhidar Kostiq 1965 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
562. Tomisllav Trajko Balosheviq 1937 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
563. Tushe Tahiraj 1946 Gjakovë-Hereç ?. 09.1998 E zhdukur/missing
564. Ukë Krasniqi Pejë 29.07.1998 I zhdukur/missing
565. Ukë Marku Gjakovë-Dobrosh I zhdukur/missing
566. Ukshin Ferati 39 Malishevë-Banjë 20.09.1998 I zhdukur/missing
567. ukshin hajdari 37 Mitrovicë-Bare 19.09.1998 I zhdukur\missing
568. Ukshin Qerim Jashari 21 Skënderaj-Prekaz i P. 05.03.1998 I zhdukur/missing
569. Urim Krasniqi 1979 Gllogoc-Tërpezë 11.10.1998 I zhdukur/missing
570. Valbonë Dubovci 17 Gllogoc-Çikatovë e Vj. ?. 04.1998 E zhdukur/missing
571. Valdet Kuqi 40 Deçan 07.06.1998 I zhdukur/missing
572. Valon Gashi 18 Gllogoc ?. 08.1998 I zhdukur/missing
573. Valon Mala Gjakovë ?. ?. 1998 I zhdukur/missing
574. Vehap Islami Rahovec-Xërxë I zhdukur/missing
575. Vehbi Hysen Kuçi 1932 Suharekë 24.08.1998 I zhdukur/missing
576. Vekosllav Kostiq 1958 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
577. Veli Ndrecaj 28 Suharekë-Budakovë 27.09.1998 I zhdukur/missing
578. Vesel Ahmeti 32 Shtime-Godanc 26.06.1998 I zhdukur/missing
579. Vesel Ramë Sopa 58 Suharekë 25.08.1998 I zhdukur/missing
580. Veton Mustafa 7 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
581. Veton Ramadan Dukaj 20 Deçan-Dranoc 07.06.1998 I zhdukur/missing
582. Vezire Mustafa 35 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
583. Violetë Dubovci 22 Gllogoc-Çikatovë e Vj. ?. 04.1998 E zhdukur/missing
584. Visar Azem Isaku 1978 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
585. Vitko Mlladen Kostiq 1928 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
586. Vlora Gashi 10 Gllogoc ?. 08.1998 E zhdukur/missing
587. Xhafer Kadriu 50 Skënderaj-Likoc 19.09.1998 I kidnapuar/kidnapped
588. Xhafer Ymer Ademaj 47 Deçan-Dranoc 01.07.1998 I kidnapuar/kidnapped
589. Xhavit Bajram Haziri 1960 Prishtinë 17 .09.1998 I kidnapuar/kidnapped
590. Xhavit Fetahu Gjakovë-Dobrosh I zhdukur/missing
591. Xhavit Humaj Deçan-Baballoç I zhdukur/missing
592. Xhavit Kajtazi Gjakovë-Ramoc I zhdukur/missing
593. Xhavit Krasniqi ? 14.12.1998 I zhdukur/missing
594. Xhelal Sadedin Ejupi 24 Rahovec 17.07.1998 I zhdukur/missing
595. Xhelal Xheladini ? 14.12.1998 I zhdukur/ missing
596. Xhemajl Iska Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
597. Xhemë Selmanaj Deçan I zhdukur/missing
598. Xhemë Xhema 35 Shtime-Caralevë 25.07.1998 I zhdukur/missing
599. Xhemile Mustafa 75 Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
600. Xhevdet Berisha ? 14.12.1998 I zhdukur/missing
601. Xhevdet Haxhaj ? 25.07.1998 Peng/hostage
602. Xhevdet Pajaziti Gjakovë-Shishman I zhdukur/missing
603. Xhevdet Tolaj ? 14.12.1998 I zhdukur/missing
604. Xhevdet Vuqiterna Rahovec 20.07.1998 Rob/captive
605. Xhevë Gashi 75 Malishevë-Balincë 28.07.1998 E zhdukur/missing
606. Xufe Cenaj 90 Deçan-Lloqan 30.06.1998 E zhdukur/missing
607. Ymer Muhamet Bytyçi 44 Suharekë-Nishor ?. 05.1998 I zhdukur/missing
608. Zade Marmullaku 65 Klinë-Dush 02.08.1998 I zhdukur/missing
609. Zahide Idrizi 65 Skënderaj-Prekaz i Ep. ?. 03.1998 E zhdukur/missing
610. Zarife Veli Elmazi 16 Klinë-Zabërgjë ?. 03.1998 I zhdukur/missing
611. Zelfije Lushaj 84 Deçan-Shaptej ? Ekidnapuar/kidnapped
612. Zenel Ahmeti Gjakovë-Ponoshec 16.07.1998 I zhdukur/missing
613. Zeqë Kajtazi Gjakovë-Shishman I zhdukur/missing
614. Zeqë Pamaj Gjakovë-Skivjan I zhdukur/missing
615. Zeqë Qorraj 65 Deçan-Carrabreg i P. 07.06.1998 I zhdukur/missing
616. Zhaklina Haxhimustafa 8 Rahovec 18.07.1998 E zhdukur/missing
617. Zharko Spasiq 1963 Obiliq-Sibovc 14.05.1998 I kidnapur/kidnapped
618. Zhivko Angjelko Kostiq 1976 Rahovec - Reti 19.07.1998 I zhdukur/missing
619. Zhujë Selmani Pejë-Rosujë 26.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
620. Zizë Haxhimustafa 65 Rahovec 18.07.1998 E zhdukur/missing
621. Zoran Agjanqiq ? 22.06.1998 I kidnapuar/kidnapped
622. Zvonko Marinkoviq Suharekë-Mushtisht 24.06.1998 I zhdukur/missing
623. Zymer Osman Mulaj 1974 Gllogoc-Tërstenik 06.08.1998 I zhdukur/missing


1999


Emri e mbiemri Name and surname Mosha age Vendi Place Data/Date Rasti/case Vërejtje/note
1. Ali Bojku 62 Vushtrri-Druar 13.03.1999 I zhdukur/missing
2. Artan Sadri Istrefi 16 Mitrovicë-Shipol 20.01.1999 I zhdukur/missing
3. Bajram Rexhep Shala 22 Prizren-Jeshkovë 11.03.1999 I zhdukur/missing
4. Bali Qemajl Avdaj 1973 Prizren-Vrrin 11.03.1999 I zhdukur/missing
5. Bedri Beqiri 1982 Mitrovicë-Bajgorë 12.03.1999 I zhdukur/missing
6. Besim Ejup Maloku Podujevë-Sallabajë 27.01.1999 I zhdukur/missing
7. Fazli Dinë Ymeraj 14 Gjakovë-Palabardh 16.02.1999 I zhdukur/missing
8. Hajriz Kelmendi 1962 Prishtinë 05.03.1999 I zhdukur/missing
9. Hetem Vila 45 Kaçanik-Gorancë 07.03.1999 I zhdukur/missing
10. Ilir Rexhep Mërturi 22 Klinë 29.01.1999 I zhdukur/missing
11. Imer Elshani Rahovec-Opterushë 26.02.1999 I zhdukur/missing
12. Ismet Beqiri 37 Podujevë-Peran 09.01.1999 I zhdukur/missing
13. Latif Arifaj Gjakovë ?. 01.1999 I kidnapuar/kidnapped
14. Minir Berisha 70 Kaçanik-Gorancë 07.03.1999 I zhdukur/missing
15. Murat Sylaj 33 Suharekë-Sllapuzhan 18.02.1999 I zhdukur/missing
16. Nazmi Ismajli 37 Podujevë-Peran 09.01.1999 I zhdukur/missing
17. Nuri Gani Bushi 1965 Hani i Elezit 01.03.1999 I zhdukur/missing
18. Qamil Demë Morina 28 Malishevë-Drenoc ?. 01.1999 I zhdukur/missing
19. Ragip Mustafë Shala 64 Vushtrri-Okrashticë 01.03.1999 I zhdukur/missing
20. Ramadan Ferat Dibrani 21 Vushtrri-Shallc 01.03.1999 I zhdukur/missing
21. Refet Rifat Godeni 23 Shtime-Petrovë 07.01.1999 I zhdukur/missing
22. Rrustem Aliaj Gjakovë-Gërgoc ?. 01.1999 I kidnapuar/kidnapped
23. Rrustem Qamil Seferçaj 15 Prizreni 03.03.1999 I zhdukur/missing
24. Selman Nuhë Ademaj 50 Shtime-Petrovë 07.01.1999 I zhdukur/missing
25. Shehide Hysen Metushi 60 Shtime-Reçak 15.01.1999 I zhdukur/missing
26. Shemsi Qerim Shala 20 Prishtinë-Unitet (Trudë) 09.01.1999 I zhdukur/missing
27. Sylejman Dermjani Kaçanik-Gorancë 07.03.1999 I zhdukur/missing
28. Xhevdet Xhafer Hoxha 43 Prizren-Randobravë 24.02.1999 I zhdukur/missing
29. Zyle Nimanaj 1944 Istog-Shushicë e Ep. 21.02.1999 I zhdukur/missing
30. Zymer Kadri Morina 54 Rahovec-Gexhë 28.02.1999 I zhdukur/missing
31. Zyrafete Rifat Godeni 21 Shtime-Petrovë 07.01.1999 I zhdukur/missing

Lista e personave që nuk u dihet identiteti dhe lista e familjeve te zhdukura
The list of those unidentified and the list of the missing families

Emri e mbiemri Name and surname Mosha age Vendi Place Data/Date Rasti/case Vërejtje/note
? Kamberaj Deçan-Lëbushë ?. 05.1998 E zhdukur/missing
11anëtarë të f.N.Rrusemi/11 members Skëndreaj-Çubrel 13.09.1998 Të zhdukur/missing
2 fëmijët e N.Krasniqit/2 children Klinë-Klinavc ?. 09.1998 Të zhdukur/missing
3 fëmijët e S.& G.Gjilanit /3 children Gllogoc-Baincë ?. 09.1998 Të zhdukur/missing
38 banorë shqiptarë/38 Albanians Klinë-Dobërdol 25.07.1998 Të zhdukur/missing
4 fëmijë të f. Kamberaj/4 cFdren Deçan-Lëbushë ?. 05.1998 Të zhdukur/missing
6 djem të Gani Idrizit/6 sons Skënderaj-Prekaz i Ep. ?. 03.1998 Të zhdukur/missing
9 anëtarë e f. Maliqi/9 members Malishevë-Mleqan ?. 08.1998 Të zhdukur/missing
9 anëtarë të f.Ejup Kryeziu/9 members Malishevë-Mleqan ?. 08.1998 Të zhdukur/missing

Festa e luleve për Skënderbeun

Nga Fotaq Andrea
 
Më 10 korrik 1910, gati një shekull më parë, organi i mirënjohur parisian “Journal des Voyages”, botonte një artikull me titull kuptimplotë: “Për nder të Heroit Kombëtar – Festa e luleve në Shqipëri”. Artikulli është shkruar nga Leon Charpentier, publicist e shkrimtar francez, deputet e senator në vitet 1914-1930, si dhe kryetar i Bashkisë së Sedanit. Në artikull i bëhet jehonë figurës së ndritur të Gjergj Kastriotit, trimërisë dhe gjenisë së tij ushtarake, si dhe qëndresës së shqiptarëve kundër hordhive osmane, sipas fjalëve të vetë autorit. Por diçka tjetër më interesante spikat në shkrimin e Charpentier-it, sintetizuar që në titull : “Festa e luleve në Shqipëri për nder të Skënderbeut.” Ç’është në fakt kjo festë që nuk përkon me ndonjë përvjetor të posaçëm, madje as me vetë ditën e lindjes së Heroit, por që organizohej çdo muaj tetor, pikërisht në fillim të Bajramit?
 
Le të lëmë këtu vetë autorin Leon Charpentier të shpjegohet. “Është një festë- thotë ai- mjaft e veçantë tek shqiptarët, për të kremtuar kujtimin dhe kreshnikëritë e Heroit të Madh Kombëtar, që çliroi Shqipërinë nga zgjedha e turqve”. Dhe, duke vijuar, autori jep shpjegime më të hollësishme se si konkretisht organizohej kremtimi i kësaj feste:
 “Gjatë natës që i paraprin “Festës së Luleve”, burrat e Shqipërisë, të gjithë pa dallim luftëtarë, mblidhen, dhe pleqtë zënë e u tregojnë të rinjve historinë e Skënderbeut, e cila përcillet nga brezi në brez. Pasi luftëtarët kanë kaluar tërë natën duke i kënduar lavdisë së Heroit Kombëtar, gratë dhe vajzat, me të zbardhur agu i mëngjesit, ngjiten në ballkone e tarraca, duke mbajtur në duar shporta plot lule, të cilat nisin e i hedhin simbolikisht drejt tokës e drejt diellit”.
Sa festë e bukur në thelb, në dy kuptimet e veta simbolizuese: si Festë e Luleve, festë e vetë bukurisë natyrore, dhe si Festë për Heroin Kombëtar, pra për krenarinë dhe dinjitetin e kombit! E jo vetëm kaq, por kjo festë përkon me fillimin e Bajramit, pra të një feste popullore në vendin tonë. Plekset këtu harmonishëm një lloj feste kombëtare, vendosur me vetë vullnetin e sovranit popull - në një kohë kur shteti shqiptar ende nuk ishte krijuar-, me një festë fetare të ritit mysliman, që kish fituar të themi të “drejtën e qytetarisë popullore”, pikërisht në ato kohëra të guximshme kur luftohej për pavarësinë e vendit dhe të kombit shqiptar.
Nuk ka si të mos prekesh tek përfytyron një hop, në atë agim mëngjesor të pazakontë, majë kështjellave, mureve të lashtë, ballkoneve e tarracave, vajzat shqiptare tek zbrazin shportat me lule, lëshojnë në ajër kurora e buqeta, thurin këngë për trimat e dashurinë, lodrojnë e gëzojnë...
Dhe për ta ilustruar këtë festë të luleve në Shqipëri, atë traditë aq të madhërishme në vitet që i paraprinin Pavarësisë Kombëtare Shqiptare, gazeta franceze boton me këtë rast një gravurë të realizuar nga Caton R. Woodeville (Udëvil), piktor dhe litograf i shquar anglez, i cili kaloi gati një çerek shekulli nëpër Ballkan e Shqipëri, duke lënë rreth tridhjetë vepra vetëm me tematikë shqiptare. Është një litografi në teknikën e quajtur “të zezë”, një dëshmi e vetë kohës, kur kryengritjet e armatosura shqiptare mbanin lart flamurin e Kastriotit të Madh. Nga të dhënat që kemi, kjo gravurë është botuar gjatë atyre viteve në disa organe shtypi të Anglisë e të Francës, sikurse dhe më vete në formë posteri. Një grup vajzash plot hir, fytyra të zbuluara - gjë që flet për emancipimin e tyre në shoqëri pa perçe që në atë kohë, ndonëse të ritit mysliman -, me veshje të lehtë festive, sa orientale, aq edhe oksidentale në çiltërsinë apo lirshmërinë e tyre, me flokët zbukuruar nga kapa plot sumbulla të shndritshme, hipur në bedenat e një kështjelle të lashtë, lëshojnë në ajër lule. LULE PËR SKËNDERBEUN. E në sfond qyteti, një minare dhe malet. Tërë mjedisi të kujton Rozafën, Shkodrën loke, qytet që iu përkushtua me penelin e tij mjeshtëri Udëvil.
Duke shoqëruar artikullin e Charpentier-it, kjo grafikë harmonizohet me të dhe na jep kësisoj një tablo të përplotë të lirizmit të penelit dhe të poezisë së fjalës, ndërkohë që thelbi i grafikës e i shkrimit është epik. Pikërisht këtu, në dyanshmërinë e kësaj simbolike, shfaqet e bukura dhe e veçanta e Festës së Luleve, forca e vetë përmbajtjes së saj. Dhe për ta bërë edhe më domethënëse këtë Festë të Luleve në Shqipëri, Charpentier jep përmbajtjen e një kënge shqiptare me “simbolizëm poetik”, sikurse nënvizon ai:
“Ti ishe, - thotë kënga – i ri, si trëndafil i kuq, gjithë dritë si vetë agimi, o Heroi ynë, kur u shfaqe ngadhënjimtar para motrave e nënave shqiptare. Ishe gjithë dëlirësi, si vetë vesa e mëngjesit, dhe gjithë fuqi, si vetë ky diell që po lartohet qiellit. I dhe dritë e shkëlqim natës së errët që kish pllakosur... Foshnjat në djep fërgëlluan nga gëzimi, vogëlushët gjithë belbëzime nisën të cicërojnë këngë dhe vetë varret zunë e u shkundën... Kurse sot, foshnjat në djepe rënkojnë dhe varret s’bëzajnë. Lule, o lule, bini ëmbël në zemër të Shqipërisë!”.
Ja përmbajtja e këngës, të cilën autori e përfundon me konkluzionin se “Nuk ka vajzë a grua në Shqipëri që të mos i dhurojë lule Kastriotit”. Në fakt, nuk do ishte e vështirë të kuptohej, nga vetë përmbajtja e kësaj kënge, dhënë në prozë në frëngjisht, se kemi të bëjmë këtu me një penë të fuqishme rilindësi shqiptar, të cilit i pikon në zemër për shekujt e robërimit, dhe që i drejtohet kohës së lavdishme të Skënderbeut për një hovje të re shpirtërore, për një rizgjim e dinjitet kombëtar.
Popujt, gjithmonë kanë ditur t’i vlerësojnë e t’i nderojnë heronjtë e tyre, të mburren me ta, të frymëzohen nga shembulli i tyre, madje dhe t’u referohen në ditë të vështira. Kështu, populli francez çdo vit kremton me madhështi festën e Zhan d’Arkës në Orlean. Sa bukur do të ishte që edhe populli ynë të ripërtërinte traditën e shkuar, të kremtonte çdo vit Festën e Skënderbeut. Festë me lule, lule e kurora shumë, ngado, nga Shqipëria në Kosovë, nga Saranda në Besianë.
Një lule zbukuron syrin, shpirtin, lehtëson edhe vetë dhimbjen. Një lule është dhuratë e Natyrës, dhuratë e Perëndisë. Kur falë një lule, ke falë një ndjenjë, dashuri, mirënjohje, mirësi e fatmirësi, si ato mygetat franceze të 1 Majit, apo lulet tona të Shëngjergjit. Po kur falë një lule për Kastriotin e Madh, ke falur tërë mirënjohjen për të, për popullin tënd, për dheun tënd, për kombin tënd, për vetveten. Pale kur e falë me shpirt, çdo prag Bajrami.

Reportazh

NË KOHËRA TË LIGA- LESHTERIKU NOTON!
/10.10.2008/

Nga Kadri Mani

Pas dreke, sipas marrëveshjes paraprake, më thërret zotni Qazim Namani, historian, dhe takohemi të Shtëpia e Shëndetit, më çon në retorant dhe më jep drekë; pastaj me taksi shkojmë në shtëpinë e babait të tij, te kolegu, moshatri e miku im i vjetër, zotni Ilaz Namani (25.4.1937): bashkëshortja e tij, zonja Bahtije Canolli- Namani (12.12.1937), nga Prapashtica, tash me banim në Prishtinë, lagjja “Arbëria”; kanë 8 fëmijë: Qazimi, historian, Ismeti, Skënderi, Sevdija (ka mbaruar fakultetin ekonomik), Naimi, Minirja, Gëzimi, Përparimi, dramaturg.
Në vitet ’60 zhduket roja e pyellit e Mramorit dhe Rexhep Veseli, shef i zyrës së vendit, i padit Naman Namanin dhe Ilaz Namanin për atë vrasje!! Torturat kanë qenë të tmerrshme, saqë, Namani qe verbuar dy sysh dhe më vonë edhe vdiq!! Ilaz Namani 75% i paaftë nga dajaku i UDB-ës!! Jemi në kërkim të revistës begradase “Duga”, mars 1960/61, e cla pati shkruar gjerësisht për këtë rast dhe i shfajësonte të akuzuarit!!
Unë më vonë shkova arsimtar në shkollën 8-vjeçare “Rilindja” në Keqekoll, dhe mblidhja shënime për këtë rast tragjik: kur patëm shkuar në Prapashticë për t’i mbikëqyrur votimet, i pata porositur shokët e mi të më tregonin se cili është ai biçim njeriu, Rexhep Veseli, i cili shpif nerëzit e ndershëm pa jije skrupujsh njerëzie?- dhe kur hyn në sallë, shokët më tregojnë- ja, ky është shefi-shpifës!!
NJERIU I RRYPTË!
Ishte dimër, Rexhep Veseli ishtee veshur me rroba të rrypta: kapela e rryptë, setra e rryptë, pantallonat e rryptë, çizmet e rrypta!! Unë i kisha dorëzat e rrypta dhe po ju thosha shokëve të mi:
-Kush do t’i blejë dorëzat e mia?
-Po përse, çka të gjeti!?
-Nuk dua të kem teshë të rrymtë në trupin tim!!
Rexhep Veseli sot jeton në Prishtinë, ka shkuar në Qabe është bërë haxhi dhe shkon në xhami, në safin (rendin) e parë!!
 Sinan Hasani udhëheqës i lartë politik dhe letrar


Shqiptarët po i përbuzin njerëzit e ngritur, kurse serbët i lartësojnë edhe pederët e vet-Martinoviq!

Nga Kadri Mani


Tahir Z. Berisha: “NË FOKUS TË NGJARJEVE- Bisedë me Sinan Hasanin”, Prishtinë, 2005, f. 340.

Redaktor
Rabit Rexhepi

Recensentë
Prof. Petrit Imami
Mr. Xhemush Bina

Korrektor letrar
Sabit Jaha

Përkujdesi artistik dhe realizimi kompjuterik
Enver Sylejmani
Gazmend T. Berisha

Opinione dhe vlerësime

“Për ta vlerësuar një personalitet kombëtar, që merr pjesë në histori, duhet vlerësuar,  jo simbas kohës së sotme, por simbas kohës, kur ai u suall, jetoi dhe veproi.”
(Faik Konica)*    *    *
“Nëse Golsvorti ka të drejtë kur thotë se: “nuk ka asgjë më të jerueshme  se njeriu, që nuk ka  vuajtur”, atëherë Sinan Hasani është njeriu me njohuri të pasura  dhe përvojë të madhe. Edhe ai  edhe “fisi” i t ij, më tepër kanë vuajtur sesa që kanë qenë të lumtur. Historia shumë kohë nuk ka “ anuar” kah populli shqiptar: jopavarësia, nënshtrimi, varfëria, analfabetizmi... Deri në moshën 23 vjeçare të jetës, Sinan Hasani, më shumë ka qenë i uritur sesa i ngopur, dhe vetëm këmbëngulësia dhe kokëforësia e kanë penguar që të mos  jetë, si shumëkushi, mëpak i vetvetes, e më shumë i huaji.
Jeta nuk e ka përkdhelur... Çdo gjë që ka marrë dhe fituar – ashpër dhe shtrenjtë e ka paguar. Revolucionar deri në fund, ai me sy çelë, i shikon: të bukurën dhe të shëmtuarën, virtytet dhe veset dhe të gjitha këto i peshon. Për të thonë se është shkrimtar i guximshëm, por ai pyet: “Guxim ta thuash të vërtetën?” Kjo për të është detyrë, e jo guxim...”
(D. Bajraktareviq, “Mladost”, dt. 9.11.1979)

*    *    *

“Miku im i dashur (S.H), më vjen mirë që jen zgjedhur në këtë funksion të lartë. Por, paksa jam i brengosur se zgjedhja Juaj në këtë detyrë me përgjegjësi të madhe ka ndodhur në kohën, kur Jugosllavinë e kanë preokupuar shumë vështirësi të brendshme dhe  të jashtme... Është pikëpyetje e madhe se a do t’ia dilni në krye me sukses?!...”

(Guinnar Nasser, publicist e letrar danez)

*    *    *

Me rastin e vizitës zyertare të kryetarit të Turqisë, Kenan Evrenit në Jugosllavi (më 20.10.1986), një gazetar i huaj shkroi se “në Ballkan aktualisht po sundojnë tre kryetarë shqiptarë: në Turqi, Kenaani, në Shqipëri, Enveri (R. Alia – T.B) dhe në Jugosllavi, Sinani.”  Kur pas nënshkrimit të Konventës tregtare, ia treguan këtë shkrim, Kenani tha se dikush prej të parëve të tij kishte jetuar në Preshevë.

(“Duga”,dt. 4-17.4.1987)

*    *    *

“...Këtu, larg Vendlindjes, tash sa vjet, po e kaloj një jetë të qetë. Mëvonë të shohim... Por, sidoqoftë, unë e kam lënë amanet q të më varrosin në Pozharan... Së paku hirin të maa dërgojnë në vendlindje, ku dëshiroj të prehem i qetë.”
(Sinan Hasani, Budvë, 2002)

R E C E N S I O N E

Libri “Në fkus të ngjajeve: Bisedë me Sinan Hasanin”, të cilin e ka përpiluar Tahir Z. Bersiha është një nga librat e rrallëtëkëtij lloji në Kosovë. Mungesa e dëshmive të shqiptarëve të Kosovës, të cilët kanë pasur rol të rëndësishëm në zhvillimin shoqëror dhe politik pas vitit 1944 në Kosovë, do të ndihet me kohë kur pasardhësit tanë do t’i përvishen seriozisht punës që të studiojnë këtë periudhë në historinë e shqiptrëve.
Autorët serbë, të kësaj kohe, kanë lënë shumë kujtimetë veta lidhur me Kosovën, kuptohet nga këndvështrimet e tyre. Te ne, përveçtre – katërlibrave – ditarë dhe kujtime nga lufta çlirimtare dhe disa libra kujtimesh për ngjarjet tragjike të kohës së fundit, pothuajse në vitrinat e librarive tona njeriu nuk mund të hasë në ndonjë libër kujtimesh nga protagonistët e shoqërisë sonë në gjysmëshekullin i cili kaloi. Kjo është një humbje e madhe, pasi kushtet kanë ekzistuar për botime të tilla.
Biseda me Sinan Hasanin, të cilën e ka zhvilluar Tahir Z. Berisha, mund të thuhet se ka karakter  -libër kujtimesh, pasi në bisedë është përfshirë tërë jeta e Sinan Hasanit.
Temat e bisedës janë ndarë në kapituj  të veçantë: Vendlindja, fëmijëria dhe shkollimi; periudha e luftës (1941-1945); aktiviteti politik – shoqëror (1945-1990) dhe Krijimtaria letrare. Një kapitull i është kushtuar se çka të tjerët kanë shkruar për Sinan Hasanin dhe krijimtarinë e tij letrare. Gjithashtu është paraqitur bibliografia ee pasur letrare e Sinan Hasanit dhe e teksteve kritike për veprën e tij.
Autori i këtij libri, Tahir Z. Berisha, me të drejtë i citon fjalët e shkrimtarit dhe diplomatit të njohur shqiptar Faik Konicës: “Për ta vlerësuar një personalitet kombëtar, që merr pjesë në histori, duhet vlerësuar,  jo simbas kohës së sotme, por simbas kohës, kur ai u suall, jetoi dhe veproi”. Kur Konica thotë se dikush duhet të gjykohet “sipas kohës kur ai i soll, jetoi dhe veproi”, kjo pikësëpari e nënkupton gjykimin e kohës në të clin “jeton dhe vepron” dikush.
Sinan Hasanit i është zënë për të madhe pse i ka dorëzuar dekoratën e lartë shtetërore Vasa Çubrilloviqit, kur dihet se çfarë planesh ka pasur ai lidhur me shqiptarët në vitet 1937  dhe 1946. kur dikush është burrështeti ai nuk mund t’u shmanget disa detyrave protokolare, sidomos në atë kohë, kur akademiku Vasa Çubrilloviq, i thyer në moshë, ishte vetë i dyti i cili ashpër e ka kritikuar në Akademinë serbe Memorandumin famkeq.
Kur janë bërë arrestimet e mëdha të intelektualëve shqiptarë në Kosovë, Sinanit nuk i ka shkuar fjala në udhëheqësitë e organeve federative, pasi ata iu nënshtruan pa fjalë kërkesës së Serbisë. Sinani atëherëe ka konceptuar dorëheqjen e vet nga Kryesia. “Para se ta paraqes dorëheqjen, u konsultova edhe me Kolën /fjala është për Kolë Shirokën/. Ai më tha: “Më mirë ështëtë jesh brenda se sa jashtë Kryesisë”.
Për mbledhjen e Kuvendit të Serbisë, më 28 mars të vitit 1989, kur janë suprimuar amandamentet e Kushtetutës së itit 1974, vetë Sinani thotë se “nuk bëra mirë që shkova, edhe pse kjo ishte një pjesëmarrje formale dhe protokolare”. Këtu Sinani nuk ështëdashur t’i lëshojë më pe Sllobodan Millosheviqit dhe Nikolla Lubiçiqit për ta qetësuar situatën politike në Serbi dhe në Kosovë,por kur dikush zë post aq të rëndësishëm për tërë shtetin, ai bëhet edhe “rob” i postit.
Veprimi politik i tij i fundit ishte kur Serbia kishte vendosur të pezullojë Autonominë e Kosovës, kur si pensionist i është drejtuar opinionit jugosllav, në shtator të vitit 1990, me apel të clin e ka botuar gazeta “Borba” e Beogradit, ku midis tjerave ka paralajmëruar: “Nga zgjidhja e drejtë e pozitës kushtetuese të Kosovës, dotëvaret shumë se në këtë krahinë a do tëfryejnë ernat e freskëta apo do të përplasën shtrëngatat shkatërruese...” Në atë kohë pakkush ka menduar se Jugosllavisë po i kërcënohen luftrat e përgjakshme, të clat morën hov me ardhjen në pushtet të Sllobodan Millosheviqit, më 1987, me një fushatë të egër antishqiptare.
Sinana Hasni i takon gjeneratës së komunistëve shqiptarë të Kosovës, të cilët kanë menduar se socializmi është rruga më e drejtë për shqiptarët e Kosovës dhe popujt tjerë. Ata kanë pasur besim të madh ndaj Partisë Komuniste të Jugosllavisë dhe ssidomos ndaj kryetarit të saj, Josip Broz Tito. Por, pas Titos, ata kanë mbetur në udhëkryq...
Puna që ka bërë zoti Tahir Z. Berisha meriton mirënjohje të madhe. Ai ka zhvilluar bisedë me një udhëheqës të lartë shqiptar të Kosovës, i cili ka qenë edhe burrështas i ish-Jugosllavisë, gjatëviteve 1986/87, dhe anëtar i Kryesisë së Jugosllavisë, gjatë viteve 1984/89, i cili ka lënë pas vetes gjurmët e veta edhe si shkrimtar romanesh...

5 korrik 2005
Petrit Imami, profesor
i Universitetit të Arteve në Beograd

*    *    *

Sinan Hasani si veteran i arsimit dhe si shkrimtar është i përfshirë në leksikonin “Emrat që nuk harrohen – arsimtarët veteranë (1941 – 1951), II, dhe në Leksikonin e shkrimtarëve shqiptarë. Mirëpo figura e tij më e plotë si ish pjesëmarrës aktiv i LNÇ-së, ish i jnternuar politikisht, punëtor politiko-shoqëror, burrështeti dhe diplomat, për herë të parë, është paraqitur në këtë libër të Tahir Z. Berishës. Kjo njëherit është edhe vepra e parë tek ne që i kushtohet një personaliteti të lartë që ka lënë gjurmë në historinë tonë më të re.
Me Sinanin e patëm një fat të njëjtë si të burgosur dhe të internuar politikisht në burgun e Prishtinës dhe në Kampin e përqëndrimit në Vjenë të Austrisë. Por, edhe pas vajtes së dënimit, ne mbetëm bashkëpunëtorë dhe shokë të pandashëm. Gjithmonë e përcolla me interesim aktivitetin e tij politiko-shoqëror, veprimtarinëe tij shtetërore, diplomatike, por edhe krijimtarinë e frystme letrare. Kësshtu, b.f. pata rast që qysh në vitin 1953 në Ohër të njoftohem me dorëshkrimin e rmanit të tij të parë “Rrushi ka nisë me u pjekë”.
Tahir Z. Berisha meriton mirënjohje që ka pasur zell dhe mirëkuptim për të zhvilluar një bisedë aq të gjerë dhe pët t’i shënuar rrëfimet autentike të Sinan Hsanit si protagonist i ngjarjerve gjatë një perudhe kohore gati gjysmëshekullore që mendoj se janë me interes për gjeneratat e reja dhe si e tillë meriton të botohet.
Mr. Xhemush Bina,
Veteran i LNÇ dhe ish i internuar
politikisht


NË VEND TË PARATHËNIES

Është një koincidencë interesante: Sinan Hasani, për herë të parë, e takova dhe e njoha në vitin 1952 në Viti. Unë atëherë isha 24 vjeçar, në fillim të karierës si mësues, e ai 30 vjeçar dhe i bënte hapat e parë në krijimtarinë letrare dhe në jetën shoqërore-politike. Dhe, dhe ja ku u takuam përsëri në fnd të karrierës, si pensionistë, unë në Londër e ai në Budvë të Malit të Zi.
Gjatë periudhës shtatëvjeçare (1952-1959) sa shërbyem në Anamoravë (në Viti dhe Gjilan), pata rastin që ta përcjell në krijimtarinë letrare, madje privilegj të veçantë, që ndër të parët ta lexoja dorëshkrimin e romanit të tij të parë: “RRUSHI KA NISË ME U PJEKË”. Pas transferimit të tij, më parë në Prishtinë, e mandej edhe në Beorgrad e jashtë, kontaktet fizike i rralluam, por edhe prej së largu e ndiqja ngritjen e tij të suksesshme shkallëve të hierarkisë administrative e shoqërore, e sidomos krijimtarinë e tij tëfrytshme letrare.
Gjatë egzodit të fundit të shqiptarëve, më 1999, vorbulla e parë më hodhi në Kampin e refugjatëve “Stankovec”  të Maqedonisë, mandej në atë “Gazi Osman Pasha” të Turqisë dhe në fund u ndala në Meridionin e Griniçit të Aglisë, ku në Londër, rastësisht mora vesh se edhe Sinan Hasani, përkohësisht qenka strehuar në Budvë të Malit të Zi.
Pasi këmbyem disa letra e telefonata, i propozova që të bëjmë njëlloj bisede apo interviste. Ai në fillim nuk ishte i gatshëm, dujke u arsyetuar se “disa shenja të pleqërisë tanimë kanë filluar të  ngrehin kokën”, e më tepër që të mos kuptohet se ai tash në mshë të shtyer 82 vjeçare, don “të afirmohet e të imponohet”. Mirëpo, kur më në fund e binda se është mëkatqë ai t’i marrëme vete të gjitha ato qëi di dhe që i ka përjetuar gjatë karrierës dhe jetës së vet të bujshme (si pjesëmarrës i LNÇ-së, ish i internuar, politikan, diplomat, burrështeti, akademik e shkrimtar), u pajtua që t’ia shtroja disa pyetje. E binda se është më mirë që ai të flasë vetë si protagonist i shumë ngjarjeve, se sa të flasin të tjerët përtë me hamendje, e ndoshta, edhe me tendenca.
Besoj se një personalitet, siç është Sinan Hasani, me një përvojë e biografi të
Pasur, ka se çka të tregojë për rrugën e vet jetësore ,përjetimet, sukseset, e pse jo, edhe lëshimet e gabimet eventuale, në kushte e rrethana të ndërlikuara, sepse edhe prej tyre mund të nxiren mësime të dobishme për të ardhmen.
A u t o r i
Londër, shtator 2004

Andaj nuk qëndron krahasimi i Sinan Hasanit me Ali Shukriun as me Kolë Shirokën, me Azem Vllasin as me Rrahman Morinën...
Nevojitet një vlerësim ndryshe, më objektiv, më human. Pozitivë kanë qenë dhe kanë ngelur edhe: Enver Rexhepi, Ilaz Kurteshi, Ismail Bajra, Ramadan Vraniqi, Salih Bajra...

Biografia

Sinan Hasani, u lind më 14.5.1922 në Pozharan, komuna e Vitisë (disa burime vërtetojnë se është i lindur në Zhegër, të Gjilani), kosovar-shqiptar, romasier, diplomat, kryetar i Jugosllavisë.
Ka marrë pjesë në ludtën Nacionalçlirimtare nga viti 1941, anëtar i Partisëkomuniste të Jugosllavisë ng aviiti 1942. I burgosur nga gjermanët dhe i dërgaur në robëri më 1944, ku edhe ka qëndruar në kampin afër Vjenës deri në fund tëluftës.
Pas luftës ka frekuentuar shkollën politike "?uro ?akovi?"  në Beograd. Më vonë qe bërë kryetar i Lidhjes Socialiste të Popullit Punues (LSPP) të Kosovës dhe ka punuar në Shtëpinë Botuese kosovare “Rilindja”.
Nga viti 1971 deri 1974 ka qenë ambasador i Jugoslalvisë në Danimarkë.
Nga libri i Sinan Hasanit:

“KOSOVO ISTINE I ZABLUDE” (“KOSOVA TË VËRTETAT DHE MASHTRIME”, Zagreb, 1986, f. 358)
Është bërë kryetar i Komitetit Qendror të Lidhjes Komuniste të Kosovës, emë 1984. ka hyrë në Këshillin Ekzekutiv  Federativ, si kryetar „KSAK“ i Kosovës.
Në vendin e kryetarit të Kryesisë  të RSFJ është zgjedhur 15. maj. 1986, e mandati i ka zgjatur deri më 15. maj 1987.
Disa nga veprat e Sinan Hasanit:

Anketa jonë:

Bajram Selimi ish- sekretar i Komotetit në Gjilan, aktualisht deklaron: fill pas
Plenumit të Brioneve më ka ardhrur në zyrë Sinan Hasani, dhe më ka pyet:
-Si është përbërja e nëpunësve nëpër ndërmarrje, ente...?
-Keq, në favor të serbëve e të malaziasve e në dëm tonin, të shqiptarëve!?
-Të fillohet me përmirësimin e strukturës të nëpunësve sipas përbërjes të popullatës: vende-vende 70 me 30 e vende-vende 80 me 20.
Rabit Rexhepi: Sinan Hasani në çdo pikëpamje është një udhëheqës i lartë pozitiv. Në kohën kur Sinan Hasani ishte drejtor, “Rilindja” më sëpaku ka pasë cenzurë.
Profesorin Tahir Berisha e ka shpëtuar disa herë nga burgu që po i kanosej...
Shemsi Mmehmeti: Pse jo?- Sinan Hasani ka merita të mëdha politike e letrare.
Selim Berisha: Sinan Hasani ka merita poliitike e letrare. E përkrahin dhe e kontaktojnë shokët e bashkëpunëtorët e vet në anën tonë. Më kujtohet kur pati reguar kundër shpënguljes të kosovarëve për në Turqi, e kam atë artikull të botuar te “Rilindja” e datës 30 dhetuer 1956, f. 10-11, me titull: EDHE PESË DITË KEMI MYHLET-Fragment prej romanit të Sinana Hasanait “Rrushi ka nisë me u pjekë”-.
Sabile Keçmezi- Basha: Zotni Sinan Hasani ka merita politke-letrare... Romani i tij “Era dhe lisi” ishte një kryevepër...
Kadri Mani: vëllai ynë, Begzadi, duhej të shkonte në shtëpi të vjehrrës që të martohej, mirëpo një dhomë jua kishin marrë për një polic dhe ne ankoheshim për ta pëzënë policin. Ishte dita e fundit kur duej ta dorëzoja ankesën në gjykatë, por nëpunës serb, një çalaman nga Shillova, më dha vërejtje:
-Pse nuk e keni shkruar ankesën me makainë dhe pse shqip!?
Dola nga zyra dhe në korridor po sqarohesha me palët e pranishme?
-Shko në Komitet te Sinan Hasani!- më thanë si në kor. Dhe shkova: Sinan Hasani më priti mirë dhe e mori në telefon kryetarin e gjykatës dhe po i bërtiste serbisht duke ia rrahur tavolinën:
-A e dinë nëpunësit tuaj se palët nuk bën të kthehen?- a e dinë ata se kërkesat duhet të pranohen në: shqip, srebokroatisht, frëngjisht...!?
Kur shkova ta dorëzoja kërkesën, kryetari i gjyaktës po e merrte në pytje Çalamanin dhe ai po i fshinte lotët në mjekër!      
Edhe romnai “Era dhe Lisi” (edhe film në 6 seri), deformiemt e UDB-së trajton.
E pytjes që shpesh po shtrohet: pse u martue me serbe?- s’do mend se është martue për taktikë e strategji, edhe vetëm në këtë mënyrë ka arritur ta zëvendësojë edhe mareshalin
Tito, të bëhej kryetar i Jugosllavisë!! E për qëllime atdhetarie- ndërrohet edhe feja edhe gjina!!
Dhe i trimëruar nga ky takim, sërish në vitet ’65 kam shkuar te zotni Sinan Hasani në zyrë të “Rilindjes”, bashkë me Idriz Zeqirajn, për të pa mundësinë e furnizimit të bibliotekës së shkollës tonë “Rilindja” në Keqekollë? Drejtori Sinan Hasani u ul bashkë me ne dhe na dëgjoi me vëmendje... por është gabimi im që nuk ia përmenda punën e gjykatës së qarkut në Gjilan...

Kadri Mani

BURRË SHTETI E SHKRIMTAR
I KALIBRIT TË LARTË
/Sinan Hasanit/

Ju erdha në zyrë dhe ju më kryet punë
Sot mbi supet tuaja nuk ushtroj dhunë

Luftove fashizmin edhe re në internim
Edhe kur u lirove patëm shumë gëzim

Kishe një qëllim ta ndihmoje Prishtinën
Edhe sakrifikove u martove me shkinën

Bash sikur ne sot dhe ju kishit një ideal
Me taktikë-strategji u ngjitët n’piedestal

E kishit rëndë që të jetonit në Beograd
Por nga andej mund t’luftonit çdo “gad”

Je djegë e je pjekë bash si llambë karabiti
Këtë e thotë me bindje i Pogragjës Rabiti

E ne sot me këtë rast po ju ofrojmë pritje
Dhe në shenjë solidariteti bëmë paraqitje

E kur po rrezikohej tradita, qenia e plisi
Ju shkruat romanin-dramë “Era dhe lisi”

Andaj ishit të lartësuar barabar me pisha
E thonë profesorët Mujë e Tahir Berisha

E paraprakisht rrushi pati nisë me u pjekë
Ishim peshk t’një tigani njësoj kemi hjekë

Te libri juaj Kosova të vërteta, mashtrime
Keni bërë mirë që e përmend motren time

Je i pari që ceke E. Hoxhën kec zgjebosur
Ishit parathënës mendjendritur i përsosur!

Ishit fort i pjekur bash si një bukë çerepi
Këtë e përsëriste shpesh Enver Rexhepi!

Ishit i natyrshëm njashtu si ju lindi nëna
Dallim nga kullerët flokët me gëll, këna!

N’Beograd banesë, e n’Budvë garsonjerë
Nuk e plaçkite Kosovën si këta të mjerë!

Dhe kështu me këtë rast po ju lirhet pista
Ju mund të ateroni me bagazhe intervista!

-------------------------------------------------
 
TRI ROMANE TË SINAN HASANIT

Vehap Shita: “GJURMËVE TË LETËRSISË”, Prishtinë, 1980, f. 257-296, në 40 faqe tekst: zbulon gjurmët e letërsisë, e sot anasjelltas- mbulojnë gjurmët e letërsisë!?!
Ali Aliu: KRITIKA, analizon DUNËN te romani i Musa Ramadanit:”ZEZONA”, Prishtinë ,1978, f.171, ku Recensorë janë Sinan Hasani dhe Ali D. Jasiqi. Na njoftojnë se në ribotim, autori mosmirënjohës, Musa Ramadani, e paska eliminuar emrin e recensorit Sinana Hasani, paçka se pa firmën e Sinan Hasanait, romani në fjalë nuk do të botohej, por edhe po të botohej, autori do tëprfndonte në burg.
Te romani nga Sinana Hasani:” KU NDAHET LUMI”, Prishtin,1963, parathënien: “PËR LEXUESIT”, e ka shkruar në 2 faqe T(ajar) Hatipi.
 

 Nëntëmbëdhjetë vjetori i Kushtetutës së Kaçanikut


SHTATORI  E SHKURTI MADHORË
TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS
Nëntëmbëdhjetë vjet më parë, më 7 Shtator 1990, delegatët e atëhershëm të Kuvendit të Kosovës, në rrethana të vështira okupuese serbe, në sallën e vogël të Shtëpisë së kulturës (tani “Xheladin Kurtaj”) të Kaçanikut, njëzëri shpallën Kushtetutën e Republikës së Kosovës, të cilës paraprakisht i ka prirë Deklarata Kushtetuese e 2 Korrikut 1990.
Nëntëmbëdhjetë muaj të shpalljes së “dytë” të Republikës së Kosovës, më 17 Shkurt 2008, në Parlamentin e Kosovës në Prishtinë, delegatët e këtij kuvendi votuan lirshëm aktin më madhor juridik të shtetit të Kosovës.
 
Nga Ramadan ASLLANI

Çka i dallon dhe i bashkon këto dy kushtetuta në zbatimin praktik?
     Të dyja këto akte të larta juridike kushtuese të Republikës së Kosovës e kanë të përbashkët Pavarësinë e Kosovës, si shtet më vete, por i hapur me shtetet e tjera për marrëdhënie diplomatike etj. Por, rrethanat politike-shoqërore janë elemente të rëndësishme dalluese, që i kanë përshkuar shpalljet e këtyre kushtetutave. Gjendja e krijuar në mbarim të viteve të tetëdhjeta mbi popullatën shqiptare të Kosovës ishte bërë e padurueshme, prandaj subjektet e ndryshme politike dhe kulturore u detyruan të ndërmarrin hapa të mëtejmë për ndryshimin juridik të asaj gjendjeje.
Para shpalljes së akteve juridike, Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës, Këshilli Koordinues i subjekteve politike të Kosovës dhe vullneti i popullit shfaqi pakënaqësinë, e cila manifestohej në forma të ndryshme në Kosovën për Liri, Pavarësi dhe Demokraci.
 
      Para shpalljes së akteve juridike, Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës, Këshilli Koordinues i subjekteve politike të Kosovës dhe vullneti i popullit shfaqi pakënaqësinë, e cila manifestohej në forma të ndryshme në Kosovën për Liri, Pavarësi dhe Demokraci.
     Këto aktivitete dhe kërkesa u kanë paraprirë aktit të Deklaratës Kushtetuese dhe shpalljes së Kushtetutës së Republikës së Kosovës në veçanti, e cila duhej të bëhej për shkak të degradimit të tërësishëm të institucioneve të Kosovës, represionit të vazhdueshëm, burgosjeve, torturave, izolimeve, helmimeve të nxënësve etj. Këto rrethana të krijuara nga regjimi pushtetar serb, imponuan nevojën e domosdoshme të organizimit politik institucional të shqiptarëve, si rezultat i të cilave pasuan edhe miratimet e dy akteve juridike: Deklaratës Kushtetuese dhe Kushtetutës së Kaçanikut. Kushtet dhe rrethanat në të cilat u bë shpallja e Kushtetutës së Republikës së Kosovës, më 7 Shtator 1990 ishin dramatike. Ndërkaq, dhuna policore-ushtarake mbi shqiptarët i rrezikonte në çdo moment.
     Dhjetë vjet më parë, formimet e njësive guerile shqiptare, të cilat u krijuan po ashtu në kushte okupuese serbe, ndryshuan rrjedhën e veprimeve të gjendjes dhe situatës kombëtare për aktivitet tjetër politik në liri.
     Njëra prej këtyre dy akteve kushtetuese, e bërë në situata dhe rrethana të ndryshme politike,  e shpallur ilegalisht nga pushteti okupues serb, përfshinte gjithë territorin e Kosovës, e cila paralelisht me pushtetin serb zbatonte aktet e Kushtetutës së Republikës së Kosovës, edhe pse shpeshherë shtypej nga organet ndjekëse të kohës.

Dokumentet me mbishkrimin e “Republikës së Kosovës” pranoheshin në Evropë

     Aso kohe, të gjitha llojet e shkollave fillore, mesme dhe universitare të Kosovës kanë lëshuar dokumente: dëftesa, diploma, vërtetime me mbishkrimin “Republika e Kosovës”. Kjo është bërë edhe në Mitrovicë, e cila atëherë nuk dallohej: veri-jug, pra, nuk ishte e ndarë, dhe as që dinte kush për këtë ndarje. Institucionet paralele shqiptare kishin qasje në tërë Mitrovicën.
     Pas Luftës Çlirimtare, më 1999, tetë vjet shteti i Kosovës u administrua nga ndërkombëtarët dhe “vazhdon”, ne nuk kemi pasur mbishkrim e asnjë dokumenti zyrtar me “Republikën e Kosovës”. Nëntëmbëdhjetë muaj të shpalljes së Kosovës shtet të pavarur dhe të pranuar nga një numër i madh shtetesh, gjysma e Mitrovicës praktikisht është jashtë mbikëqyrjes institucionale juridike të Kosovës, ku qytetarëve shqiptarë u mohohet e drejta për vendbanim në pronën e paluajtshme, e cila është e garantuar e qytetarit. Etimologjikisht lagja “Kroi i Vitakut” është krijuar nga antroponimi Vitak i padiskutueshëm.
     Është interesant të përkujtojmë një gjë. Aso kohe, Republika e Kosovës nuk u pranua zyrtarisht nga shtetet e tjera veç Shqipërisë, por të gjitha shtetet e Evropës i kanë pranuar dokumentet zyrtare shkollore të shtetit të Kosovës me mbishkrimin “Republika e Kosovës”, bile edhe vërtetimet e nxënësve, studentëve prindërit e përdornin për realizonin  e të drejtave për fëmijët e tyre.
     Sot, pas Luftës së përgjakshme çlirimtare të Kosovës, më 1999, edhe pa praninë e afro 2000 personave të pagjetur, shqiptarët ende kanë vështirësi në realizimin e të drejtave të tyre dhe të fëmijëve në mërgatë, por, edhe vetë administrata e Kosovës, nuk lëshon asnjë dokument zyrtar pa pasur ndonjë dokument të ish-regjimit.

Sot, praktikisht Kosova është e cenuar nga Serbia

     Në vend të përfundimit, Kushtetuta e Republikës së Kosovës e vitit 1990, e shpallur në Kaçanik, ka qenë e pacenuar territorialisht në kufijtë e Kosovës. Pas Luftës 1999, Kosovës iu morën mijëra hektarë toke të bukës dhe i detyruan banorët të shpërngulen, duke i lëshuar trojet e moçme të tyre. Por, nuk u bashkua Mitrovica, nuk mbikëqyret Mitrovica, Mitrovica juridikisht është në Kosovë, praktikisht nuk është. Edhe kjo ka të bëjë me Kushtetutën e Republikës së Kosovës, që e kanë pranuar shumë shtete.
     Shpalljet e këtyre dy akteve më të larta juridike kushtetuese të shtetësisë së Kosovës janë edhe shprehje e vullnetit të popullit, e aspiratave dhe e përpjekjeve shekullore për çlirim kombëtar, që nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit e këndej. Miratimi i këtyre akteve ishte pjesë e synimeve për vetëvendosje, të cilat i pengonte pushteti i dhunshëm serb, që përpiqej ta zhbënte popullin shqiptar, ashtu siç veproi botërisht më 1999.
     Duke i vlerësuar ngjarjet e mëvonshme, u dëshmua se aktet e 2 Korrikut dhe të 7 Shtatorit 1990, ishin vendime dhe akte mbrojtëse të pozicioneve në kuptimin juridik dhe politik të shqiptarëve dhe ishin përgjigjja më e mirë për t’iu shmangur politikës diskriminuese serbe që tentonte serbizimin e Kosovës.
     Aktiviteti politik dhe diplomatik i viteve të ‘90-ta i shekullit të cilin e lamë pas, shqyrtimi i konfliktit të përgjakshëm në ish-Jugosllavi e sidomos Lufta Çlirimtare e popullit shqiptar në Kosovë, me përkrahjen e Bashkësisë Ndërkombëtare, sidomos të ShBA-ve dhe të NATO-s, dëshmojnë se ato dy akte kushtetuese ia tërhoqën vërejtjen Bashkësisë Ndërkombëtare në luftën tonë të drejtë për pavarësi dhe shtetësi, si të drejta natyrore dhe historike të shqiptarëve në këto troje.

Ferizaj, më 5 shtator 2009


Valdete Berisha/Tri poezi dhe eseja?


VETMIA MË VRET MUA
Nga Valdete Berisha
urtesia_vb@hotmail.com
Jam  shndërruar në shtëpi të braktisur në fund të botës, në këtë shtëpi sundon dhe errësira, sepse furtuna fiku qiririn e jetës sime,  këtu karrigeja tundet e zbrazuar, sepse engjulli i jetës sime iku, e vetmia është i vetmi “mik” që mund të qëndrojë me mua, edhepse është absurd të quhet mik.
Vetmia, kjo ndjenjë që nuk mund të përshkruhet, më bën të shikoj nga një qoshe e errët, ku në mes meje dhe diellit është shtrirë kufiri i harresës që gjason në pelerinë mendafshi, e cila
ka apsorbuar rrezët e tij, e sa herë zgjas dorën t’i kap ato shndërrohen në gjemba iriqi që shpojnë dorën dhe shpirtin tim, e bënë jetën time vazo qelqi që ka rënë në pllato mermeri, nga e cila nuk ka shpresë rindërtimi.
Vetmia, kush do të thoshte se do e merrja kaq për zemër këtë gjë.  Ditët iknin e unë, unë digjesha si cigare narkomani që sa mbyll e hap sytë përfundon në tablonë që rri mbi tavolinë në qoshen e një lokali larg nga jeta normale.
Në atë lokal ku mbretëron qetësia, sepse edhe ata pak njerëz që gjendën në të, janë vetëm hije që trazojnë akujt në gotën përplotë uiski për të zhdukur kontrastin në mes jetës normale dhe botës të verës së kuqe, e cila e shndërron  lokalin në qeli burgu, ku dëshira për të parë pakëz dritë, më dogji shpirtin, nevoja për pakëz ajër të pastër, po më zë frymën, ndonëse gënjej veten se mund ta shpëtoj këtë shpirt të mykur që si levozhga  druri po qeron lëkurën e trupit tim, nën të cilën fshihen krimbat helmues që kanë hapur vrima në zemrën time, e me gjasë  është shndërruar në rrjetë marimangash ku,  në vend të ndonjë insekti në këtë rrjetë, është skalitur njollë e zezë me emrin VETMI.
 
NË KËRKIM TË SË VËRTETËS

 
                  Ç’farë je në të vërtetë
kur me fyen e s’me lë të flas
kur m’godet  e s’me lë të bertas
                 Ç’farë je në të vërtetë
grusht i fortë që më godet përbrenda
apo thikë e helmuar, që m’godet por s’me lë të vdes.
                Ç’farë je në të vërtetë
ujk apo mace, dhelpër apo gjarpër
këtë se di as vetë.
                Ç’farë je në të vërtetë
hije që më  ndjek këmba këmbës
apo ulurimë që më psheretin në vesh
mundohesh t’me bësh ta humbas mendjën
dhe të pendohem, pse nuk mund të vdes.
                Ç’farë je në të vërtetë
shkëmb që  më del përpara, e s’me lë të ec
apo perde e errët, që kërkimin e dritës ma pren
kur me lejon të të prek, por s’me lë të ndjej.
                  Ç’farë je në të vërtetë
endërr apo realitet
orë  që bën të ndalet ardhmeria ime
apo therë që ndodhet në kopsht trendafilash
e që  aromën e tër bukurin ia merr.
                  Ç’farë je në të vërtetë
ankth nate që s’më lë të fle
e në endërr një seri filmash të tmerrshëm mi sjell
që më bëjnë të humbas arsyen, e të mos mund të vërej
në është më mirë të jetoj, apo më mire të vdes.
                  Ç’farë je në të vërtetë?!
 Shtuticë, më 26.09.2005
 
 PENA IME SHPATË XHELATI
 Hesht… se fjalët të janë shndërruar në fyrje
ndal… se kënga të është shndërruar në vaj
hesht… se zëri të është ngjizur e nuk ndihet
ndal… se gëzimi yt, buzëqeshjet e mia i ka vrarë.
 
Hesht… se urimet e tua janë shndërruar në mallkime
ndal… se lot e tu të gëzimit si djersë të ftohta më mbulojnë
hesht… se më fute frikën në palcë kur sytë e tu ndizen flake.
ndal… se ajo gjuhë e jotja më gjason në shpatë me the të gjatë.
 
Hesht… se buzëqeshjën e fëmijëve e shndërrove në vak ulkonjash
ndal… se vrapimi yt shfrenues ka trazuar dete e oqeane
            që nisen drejtë meje tamam si uragan
hesht… se dashurinë shndërrove në urrejtje
ndal… se ato ritme daulleje duket sikur më thrrasin
             në vallën e vdekjës që gjërë me sot askush se ka parë.
 
Hesht… se frymarrjën shndërrove në klithma fantazmash
ndal… se nga koreograf vallzimi je shndërruar në lakuriq nate
            që m’ngjitesh rreth kokës që t’me bësh të marr
hesht… se cicerimat e zogjëve shndërrove në interval zie
ndal… se oratorë shndërrove në memeca e të fuqishmit
            i shndërrove në të çal.
 
Hesht dhe ndal nga sot e tutje
dhe kërko të mos zë mallkimi i poetit me shpirt të vrarë
të jesh i bindur se nuk më dhimbsesh
se në këtë luftë pena ime do t’jet shpatë xhelati
që do t’pres kokën tënde
e nëse duhet këtë betejë do ta shkruaj me gjakun e saj.
 Shtuticë, më 06.03.2006

 NË  TAKIM HËNA DHE UNË
 
Hëna më buzëqeshi qetas
unë ia fala shkelqimin e syve të mi
së bashku këmbyem ca fjalë
u pajtuam që këtë natë ta quajm të artë.
 
Kjo tablo e krijuar nga ne, në shenjë miqësie
kish ca ngjyra të bukura që i shtonin  bukurinë
për kornizë ia falëm një kurdel mahnitës
aq sa tablot fqinje na vështronin me zili.
 
Hëna më dhuroj brushën e Pikasos
do të duhet më tha një ditë,
kur të gjësh shkopin dirigjues të Moxartit
dhe penën magjike të Dante Aligerit
me fto dhe mua në atë dasëm, do të jemi qift i mire.
 
I premtova që do ta bëja një gjë të tillë
diellin e zgjova me herët se ditëve të tjera
ngase me duhej ndihma e tij
do më gjësh muzeun me të vizituar në botë
se vetëm atje do t’mund ta përmbush premtimin tim
në mënyrë që të mos dal si humbes,
në të kundërtën yjet dhe miqt e tyre do ta përqeshnin hënën
e ajo nuk do të dilte më në takim.
Drejtoresha e drejtësisë

/Fundvitishkollor në Shkollën e mesme “Gjin Gazuli” në Prishtinë-2009/

 Nga Kadri Mani

Drejtoresha e drejtësisë e titulluam artikullin tonë, ngase Hajrije Shaipi, drejtoreshë në Shkollën e Mesme „Gjin Gazulli“, vetë me punë Përkushtuese e fitoi atë epitet dhe ashtu e quajnë shumica dashamirëse e mësimdhënësve, e prindërve dhe e nxënësve me edukatë e të rregullt në punë, paçka se me këtë epitet mund të mos pajtohen pakica e papërfillshme e grupacioneve honorarxhinj...
Këto vese atyre jua la trashëgim ish drejtori, Flamur Shala, i cili për t’u rizgjedhur, ia shlyen merin kryetarit të Këshillit të prindërve, Kadri Osmanit, dhe në vend të tij shënon kryemëvete emrin e Ibrahim Tahirit!
Drejtoresha e kësaj Shkolle, si Manuel Kanti, çdo ditë e fillon punën fiks në ora 7 e 30 minuta, dhe kalimtarët e rastit e të çastit lirisht mund t’i rregullpjnë orët e veta me orarin e përpiktë të Drejtoresh, e cila ia fillon punës me zell e me përkushtim, me elan e me vullnet të çeliktë.
E marta terse!- thoshin, por për drejtoreshën, relativisht e re, s’ka asnjë ditë dhe asnjë datë terse, që të gjitha ditët e datat janë të bekuara dhe gratçore: vijnë e shkojnë kujdestarët mësimdhënës e nxënës, sjellin lajme dhe marrin rekomandimet për ditën e re me fat të ri për suksese të reja zenitore.
Pyetje: Përse Drejtoreshe vjen kaq herët?
Përgjigje: Mësimi fillon në orën 7 e 40 minuta, e patë edhe vetë, parapërgatitjet, pyetje-përgjigjet...”
Grupi i nxënësve të këqinj prej 25 vetash është përjashtuar dhe klasat marrin frymë më shlirshëm... paçka se ka ngelur edhe grupi i sivëllezërve të tyre që gjithsesi duhet të shkojnë...
Pyetje: Pse janë të tillë ata shejtanë?
Përgjigje: Është vështirë të jepet ndonjë përgjigje e saktë: me fajin e vetë të atyre, me fajin e prindërve të tyre të pa interesuar?- le të shkojnë! Mbase kanë tjera rrugë jashtë shkolle, tjetër fat?- në përgjegjësinë e tyre dhe të prindërve të pa interesuar për evlatët e vet...
Dorë të djathë ka zëvendësin, zotin Syleman Kastrati, i cili shkollën e mbikëqyrë pasdreke. E vizituam Shkollën e madhe me 60 mësimdhënës dhe me 1449 nxënës, si një koshere bletësh që do udhëheqje precize dhe saktësi të pagabueshme me plan e strategji edukuese.
Pyetje: Zonja drejtoreshë, luteni që për fund të na jepni mendimin tuaj: recetën për sukses dhe porosia e juaj për kolegët dhe për nxënësit tuaj dhe për të tjerët?
Përgjigje: Nëna ime, Ilmije, ndjesë pastë, m’i ka lënë do porosi amanet: Puno dhe vepro drejt dhe do të bësh gjumë të qetë. Suksesi në punë të bën të njohur në një rreth më të gjerë shoqëror...
Pastaj vetë emri i Shkollës tonë “Gjin Gazuli” është frymëzim për gjeneratat: Ai ishte një shkencëtar me renome Ballkanike, atëherë kur shqiptarët nuk dinin shkrim-lexim...
Hajrije Shaipi nuk u zgjodh rastësisht, ajo erdhi, si të thuash me konsensus, pa konkurrencë, pas drejtorit të dhunshëm, Flamur Shalës.
Që në atë kohë, para pesë vjetësh, e pati rregulluar Oborrin e Shkollës: e ka rregulluar para pesë vitesh, bashkë me grupin e nxënësve që bëjnë pjesë në klubin e ekologëve të rinj. Prej punëtorëve i ka ndihmuar vetëm baca Hazir, i cili është një punëtor i zellshëm. Të tjerët kanë ngurruar të ndihmojnë duke pritur mëditje, që nuk arritën t'i realizojnë.
Pyetje: Luteni ta përimtoni mënyrën e rregullimit të oborrit të shkollës, financimi...?
Përgjigje: Oborrin e shkollës e kam rregulluar me donacion që e kam marrë nga organizata suedeze "Sida". Realizimin e këtij projekti në Kosovë e ka bërë organizata joqeveritare "Rec". Personi zyrtar me të cilin kam bashkëpunuar në "Rec" më ka treguar se shumë shkolla nuk e kanë shfrytëzuar këtë donacion, por nuk e di cilat janë ato.
Për lëndët profesionale mungojnë tekstet përkatëse
Për lëndët e përghjithshme tekstet janë të përafërta me planprogramet mësimore
Nr.    Emri e mbiemri    Fakulteti i kryer    Data e dipl.    trajnimet
1    Hajrije Shaipi    F.F. gj.&l.shqipe    11.03.1982     GTZ:met.&did.;udhëh.arsimore
2    Sylejman Kastrati    F.F.Historia    11.05.1977    GTZ:udhëh.ars.;Kos.-3 trajnime
3    Mejrushe Xhemajli    Fak. Juridik    24.07.2001    GTZ:udhëh.arsimore
4    Nora Tali    Fak. I mjeksisë    18.01.1980    
5    Emine Rugova    F.F.gj.&l.shqipe    30.06.1980    GTZ:did.&met.shk.profesionale
6    Hyrije Dreshaj    F.F.gj.&l.shqipe    04.01.1984    Kosvet:2 tra.:GTZ:did.&met.
7    Feride Leci    F.F.gj.&l.shqipe    18.04.1983    GTY:did.&met.shk.profesionale
8    Zize Gashi    F.F.gj.&l.shqipe    06.10.1981    GTZ:did.&met.Kosvet:1 trajnim
9    Ganimete Vokrri    F.F.gj.&l.shqipe    12.12.1990     GTZ:did.prof.;MASHT:1 trajnim
10    Drita Krasniqi    F.F.gj.&l.angleze    29.06.1980    TESOL:2 traj.Brit.com.:GTZ:m.d.
11    Vlora Bufaj    F.F.gj.&l.angleze    05.10.2007    GTZ:metodikë&didaktikë
12    Sadete Morina     F.F.gj.&l.angleze     17.02.2008     
13    Bujar Shemsedini    F.i kult.fizike    03.12.1999    
14    Teuta Zërxa    F.i kult. fizike    13.06.2005    
15    Vjollca Kryeziu    F.i kult. fizike     15.12.1991    
16    Shefqet Hasani    Mr.i shk.i kult.fizike    29.06.2004    
17    Zethane Berisha    Fak.i shk.matematikor    17.07.1996    GTZ:did.prof.Kosvet:2trajnime
18    Anduena Hajredinaj    Fak.i shk.matematikor    15.01.2007    BSC-1traj.KEC-1traj.KEDP-1trajnim
19    Shaban Rexhepi    Fak.i matem.shkalla-I    24.04.1977    GTZ:did.prof.Kosvet:2trajnime
20    Suzana Xhafa    Sh.L.P.-matematikë    30.11.1999    
21    Bahtije Canolli    Sh.L.P.-matematikë    11.12.2002    
22.    Fatmir Konushevci    Fak.i fizikës     04.06.1991    
23.    Bujar Abdullahu    Fak.i fizikës    03.06 1996    KEC&QFE
24.    Fatmire Krasniqi    Fak.Ekonomik    08.10.1993    GTZ:Did.& Metodikë
25.    Mirvete Gashi    Fak.Ekonomik    11.02.1997    Gtz.Did.meto. Kos.1t: ORT1t
26.    Nazime Kadriu    Fak.Ekonomik    12.07.2001    
27.    Qazim Gashi    F.F.pedagogji    30.09.2005    
28.    Iliriana Carkaxhiu    Fak.elektroteknik    06.01.1984    Gtz-did.met.;Udh.ars.;Kosvet 6trajnime
29.    Drita Tahiri    Fak.elektroteknik    12.11.1991    Gtz-did.met.;met.prof.;Kosvet:5trajnime
30.    Shpresa Morina    Fak.elektroteknik    11.04.1997    Gtz-did.met.;met.prof.;Kosvet:6trajnime
31.    Tushe Maxhuni    Fak.elektroteknik    07.01.1991    Gtz-did.met.;met.prof.;Kosvet:2trajnime
32.    Shefqet Thaqi    Fak.elektroteknik    30.09.1988    Gtz-did.met.;Kosovet:3trajnime
33.    Makfire Limani    Fak.elektroteknik    24.12.1984    Gtz-did.met.;Kosovet:6trajnime
34.    Shehrije Balaj    Fak.elektroteknik    25.03.1986    Kosovet-7trajnime;KEC-2trajnime
35.    Zade Lahi    Fak.elektroteknik    10.09.2003    Gtz-1trajn.;Kosvet-5tra.;DonBosokno:autcad
36.    Florije Kadriu    Fak.elektroteknik    26.09.1991    
37.    Nerxhivane Përvetica    Fak.elektroteknik    13.05.2004    Gtz-did.met.:Kosvet-1trajn.DAëlDAK-1traj.
38.    Fexhrije Kastrati    Fak.elektroteknik    11.10.1990    Gtz-did.met.;met.prof.;Kosvet:3trajnime
39.    Bedrije Selmani    Fak.elektroteknik    22.05.1998    Gtz-did. Prof.;Autocad;Kosvet-3trajnime
40.    Jonuz Halimi    Fak.makinerisë    26.12.1990    Gtz-did.met.;met.prof.;Kosvet:3trajnime
41.    Adriana Shabaj    Fak.elektroteknik    12.09.2005    Gtz-did.met.; Kosvet:1trajnime
42.    Jehona Lokaj    Fak.elektroteknik    08.11.2005    Gtz-did.met;
43.    Xhevdez Spahiu    Fak.elektroteknik    02.10.2003    Gtz-did.met.;met.prof.;Kosvet:6trajnime
44.    Hidajete Alimehaj    Fak.elektroteknik    23.05.2007    Gtz-did.met.;met.prof.
45.    Selajdin Hajredinaj    Fak.elektroteknik    15.11.1979    Gtz-did.met;
46.    Lumnije Thaqi    Fak.elektroteknik    31.10.2007    Gtz;metodikë.profesionale
47.    Valbonë Gashi    Bachelor ing.elekt    05.07.2007    
48.    Teutë Gërbeshi    Bachelor ing.elekt    12.02.2007    CISKO:2trajnime
49.    Sadbere Gashi    Absolvente elektr.        Gtz-did.met.;met.prof.
50.    Zijadin Krasniqi    Fak.elektroteknik    12.01.2009    
51.    Xhafer Tishukaj    Absolvente elektr.        Gtz;metodikë profesionale.
52.    Elife Kadriu    Fak.elektroteknik    10.05.2005    Kosvet 5trajnime
53.    Safete Shala    Fak.elektroteknik    04.03.1997    Gtz-did.met.;met.prof.Kosvet.;1trajnime
54.    Driton Zogu    Fak.elektroteknik    09.07.2008    Gtz-did.met.
55.    Xheva Kelmendi    Bachelor ing.elekt    25.03.2008    Gtz-did.met.;met.prof.;KEDP1trajn.EDP1
56.    Ekrem Mehmeti    Fak.elektroteknik    11.03.1982    Gtz;metodikë profesionale
57.    Drita Ferati    Fak.elektroteknik    02.11.1994    Gtz;metodikë profesionale
58.    Mimoza Pacolli    Fak.elektroteknik    14.02.2007    Gtz;metodikë profesionale
59.    Shotë Gashi    Fak.elektroteknik    10.07.2007    Gtz;metodikë profesionale
60.    Valbonë Hajrizi    Bachelor i ing. Kompj.    30.12.2008    
61.    Arjetë Maraj    Absolvente e elkt.        
62.    Osman Mehmetukaj    Fak.elektroteknik    04..07.2007    
63.    Arbresha Berisha    Bachelor ing.elekt    30.12.2007    Gtz;metodikë profesionale
64.    Gafurr Bërkolli    Shkolla fillore     16.11.1970    
65.    Nexhmedin Rexhepi    Gjimnazi    22.06.1998    
66.    Jashar Bahtiri    SHMT Tornitor    15.08.1976    
67.    Riza Haliti    Shkolla fillore    20.06.1980    
68.    Rrahim Uka    SHM e Tregëtisë    14.06.1983    
69.    Ragip Ajeti    SHM e zanateve    19.06.1986    
70.    Vesel Rrahimi    Gjimnazi    24.06.1997    
71.    Sabri Shabani    SHM Teknike    21.06.1982    
72.    Bujar Shala    nuk ka të kryer asgjë        
73.    Elfete Ajeti    nuk ka të kryer asgjë        
74.    Riza Salihu    nuk ka të kryer asgjë        
Janë larguar apo e kanë braktisur shkollën për shkak të mungesave, në fillim të vitit shkollor: 1381.-
Në fund:1264.-
Pyetje: Përse nxënësit mungojnë?
Përgjigje: Nga mosinteresimi i prindërve; nga mosinteresimi i nxënësve për shkak të pamundësisë së zgjedhjes së profesionit... mungesat në mes orësh për shkak të frikës nga pyetjet...
Me 32 mungesa të paarsyeshme- përjashtim.
Në garat sportive, vendin e II-të në vilejboll, në nivel të komunës, e kanë zënë vajzat. Kurse djemt në gara në basket kanë tënë vendin e I-rë djemt.
Vendin e I-rë vrapimi në 1200 m.e ka zënë Naim Bulliqi, klasa 12/7.
Nota mesatare 3, 26 në nivel të shkollës. Testi i maturës.62% kalueshmëria; gushti 27%. Pozitiv 589, negativ 111 në të gjitha vitet
Sëshpejti fillon realizimi i projektiit të Komisionit Evropian për ndërrimin e kulmit, nxemjes qendrore, izolimit të jashtëm, rrymës dhe vendosja e paneleve diellore në kulm.
-----------------------------

U edukua dhe u flijua për idealin e lirisë dhe të bashkimit kombëtar

Nga Imer Pantina

Qëndresa (ish fshati Gllarevë) sa e sa herë gjatë historisë kishte marrë qëndresën e gurit të mbirë në tokën e saj dhe me atdhedashuri dhe gjak dëshmorësh kishte vaditur lulëkuqet e saja. Dhe lulëkuqet shpalosnin heroizmin dhe ngritën legjenda dhe ngritën kryelegjendën UÇK. Qëndresa është krenare se në mesin e shumë trimave lindi dhe rriti dëshmorin e popullit dhe UÇK-së AHMET ALUSH PANTINA (i lindur më 25 gusht 1979).
Po të gjurmosh në fëmijërinë e Ahmetit do të njohësh një botë plot energji e jetë, edukatë e dashuri për shkollën, të afërmit, vendlindjen dhe popullin e tij. Ishte djaloshi (flokëkaqurrel dhe i bardhë në fytyrë) që mungesa e lirisë dhe edukata familjare e kishte bërë shumë të afërt me legjendën e lulekuqeve të Qëndresës.


Ahmeti e kishte trashëguar atdhedashurinë ndër breza

Fryma liridashëse e Ahmetit kishte një trashëgimi të hershme. Stërgjshi i tij, Hajrë Pantina, njihet si një patriot, të cilit vuajtjet e mëdha që ia kishin sjellur pushtuesit tonë, vetëm sa e kishin kalitur  si një nacionalist të betuar, ngase ai ishte përherë luftëtarë i denjë nga radhët e atyre që sulmonin armikun me pushkë. Pushkën ai kurrë s’e ndali, por nuk e ndali as kushtrimin ndëër popull, duke i bërë thirrje që ta luftojnë çdo armik që shkel vendin. Në një rast, tek propagandonte luftën, armiqtë bullgarë arrijnë ta zëjnë rob së bashku me bashkëfshatarin e tij, Zeqir Veselaj, dhe i nisin për t’i dërguar në Kërqovë (Maqedoni) për t’i ekzekutuar. Por, gjatë rrugës, në fshatin Dush të Sferkës (ku ishte stacioni i gjandarmërisë bullgare) mes fshatit Përqevë e Sferkë, Hajra, si një guximtar i rryer, ia rrëmben pushkën njërit prej gjandarëve (dy sa ishin në përcjellje të tyre në këtë rast) dhe në përleshje me ta i vret që të dy, duke shpëtuar kështu nga vdekja e sigurtë, për t’u bërë mëpastaj një emër i njohur për guxim e trimëri dhe tmerr edhe më i madh për armiqtë gjakpirës.
    Gjyshërit e Ahmetit, Miftari dhe Azizja, për shkak të përndjekjeve të përhershme nga armiqtë Serb, shpeshherë ishin detyruar të jetojnë maleve dhe nëpër derë bujare e patriotike të miqve të tyre. Armiqtë ua kishin djegur shtëpinë dhe Kullën e gurtë, ndërsa vëllaun e Miftarit e kishin dënuar me 101 vjet burgim, dënim të cilin e kishin shqiptuar paraardhësit e armiqve më të fundit të Kosovës.
    Demonstratat e vitit 81 reflektojnë në shtëpinë e Ahmetit një angazhim të madh për qështjen kombëtare. Si pasoj e kësaj, kjo familje bastiset shumë shpesh nga armiqtë serb. Axha i Ahmetit, Beqiri, i cili pas vitit 82 ishte edhe anëtar i LPK-së, zbulohet nga pushtuesi si njëri nga organizatorët e demonstratave të 81-shit dhe në një proces gjyqësor, të mbajtur në vitin 1984 dënohet me pesë vite burgim në mungesë. Ai, duke punuar si ilegalistë dhe përherë në shërbim të kombit, do t’i sfidojë ligjet diskriminuese të Serbisë dhe nuk do ta mbajë kurrë dënimin e shqiptuar nga ata, por do të emigrojë për të vazhduar aktivitetin patriotik jashtë vendit. Gjatë kësaj kohe ndiqet edhe babai i Ahmetit, Alushi, i cili poashtu në vitin 82 anëtarësohet në Lëvizjen Popullore të Kosovës, ku në bashkëpunim me Haki Morinen,  në mënyrë të organizuar kryente detyrat që ia ngarkonte udhëheqja e saj.
    Në kushte të përndjekjes së familjes së tj, Ahmeti në vitin 1985 e fillon shkollimin fillor në vendlindje. Në një nga ditët e para të klasës së parë të shkollës fillore e fillon me një kuriozitet për atë kohë. Kur mësuesi kishte pyetur për ndonjë vjershë të mësuar Ahmeti ishte ngritur me këto vargje:Ore shka i biri shkinës/ sa t’ia shti dy fyshek martines/ ka me të qitë në kokërr të shpinës/.
Në atë kohë Martina kundër shkaut përmendej vetëm nga ilegalistët, të cilët Ahmeti i njihte vetëm si shokë të babait,  dhe njerëzit më besnikë të popullit tonë që shpesh veprimtarinë e tyre për lirinë e Kosovës e kishin kurorëzuar me vetë jetën e tyre. Ahmeti këtë e përmënd si nxënës i klasës së parë sepse në familjen e tij kishte mësuar se liria si vlera më e madhe e njeriut fitohet vetëm me pushkë duke e vënë okupatorin para tytës së saj. Shkollimin e mesëm e vazhdon po në vendlindje në vitin 1994 në  drejtimin “Teknik i makinerisë”,  pasi armiku e mbyllë atë në Klinë.

Djaloshi që ndihmonte celulat e para të UÇK-së

Fillimi i përgatitjeve për luftë të armatosur do t’i sjellë në kullën e Ahmetit shumë figura të dëshmuara patriotike dhe luftarake, të cilët në bashkëpunim të ngushtë më babain e tij përgatiteshin që t’ia jepnin goditjen e fundit armikut shekullor.  Në vitin 1989, Haki Morina, Sokol Bashata dhe Alushi (babai i Ahmetit) veprojnë në treshe (specifikë e njohur e LPK-së), kryesisht në grumbullimin e armatimit dhe në parapërgatitjen për luftë. Më pas, që nga fillimi i aksioneve të armatosura të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, + në shtëpinë e Ahmetit kryhen shumë veprimtari të saj. Kështu, babai i tij, Alushi,  merr pjesë që nga celulat e para të saj dhe pikërisht nga ai dhe shokët e tij Ahmeti merr njohuritë e para se si luftohet armiku. Alushi (babai i Ahmetit) ishte pjesëmarrës i shumë aksioneve guerile të UÇK-së. Ai mori pjesë edhe në aksionin famëmadh ku u sulmuan 13 stacione policie, aksion që ishte një termet I vërtetë për armikun.  Ahmeti kishte  një respekt të veçantë për të gjithë bashkëluftëtarët e babait, të cilët gjatë tërë veprimtarisë guerile të UÇK-së, strehoheshin në shtëpinë e tij dhe planifikonin aksione të armatosura me muaj të tërë, siç ishin Sokol Bashota, Rexhep Selimi, komandanti Mujë Krasniqi tashmë dëshmor, Enver Murmullaku, Lutfi Morina, Xheladin Gashi, Ramë Bashota e shumë tjerë.
Nënë Gjyla gatoi shumë bukë për ilegalistët e UÇK-së duke qenë e bindur se një ditë edhe djalin e saj më të mirë do t’ia bashkoi atyre.  Ahmeti duke parë që bijtë e këtij populli përgatiteshin për luftë kundër Serbisë pushtuese me ngulm kishte kërkuar që edhe ai të japë kontributin e tij aq sa do të lejonin rrethanat. Dhe, veçanërisht fillon t’u ndihmojë në bartjen e armatimit dhe municionit të cilat luftëtarët e parë të Ushtrisë Çlirimtare e përdornin për ta thyer mitin e rrejeshëm dhe artificial se ushtria dhe policia serbe janë të  pathyeshme. Tjetër kontribut i çmuar i tij është se ai u ndihmonte të mbanin kontakte të vazhdueshme mes vete pa u hetuar nga armiku,gjë që nuk bëhej pa sakrifica të mëdha sepse Ahmetit shpesh i duhej të udhëtonte edhe nëpër postblloqet  e policisë famëkeqe vetëm që puna e ilegalistëve të UÇK-së të arrinte suksesin e duhur. Ahmeti kishte pasur rastin që t’i shihte të armatosur këta luftëtarë të lirisë që në moshën 13 vjeqare, ku ata së bashku me babain e tij ishin të pakthyeshëm drejt rrugës së lirisë. Këtu zgjohet edhe kureshtja e tij për armën e lirisë, dhe njëherit duke rënë në sy interesimi i tij për të, i premtohet automatiku , të cilin nga aksionet guerile që e kishte përdorur babai i tij, do ta përdorë më vonë vetë Ahmeti në betejat e lavdishme të UÇK-së. Ahmeti kishte dhënë betimin në prani të babait, të shokëve të tij dhe para flamurit se armën e premtuar nuk do ta lëshonte kurrë i gjallë nga dora dhe me padurim priste ditën e madhe kur do të fillonte koha e shumëpritur e çlirimit kombëtar. Xheladin Gashi, njëri nga anëtarët e Sh. P. Të   UÇK-së, duke shpalosur kujtimet për Ahmetin, ndër të tjera shton: “ ...familja e Ahmetit ishte një ndër qerdhet e rëndësishme në këtë trevë, jo vetëm për për djemtë e kësaj ane, që i kishin kapur armët kundër pushtuesit serb, por edhe të anëve tjera të Drenicës dhe më gjerë.Babai i Ahmetit, Alushi, ishte një ndër pjesëmarrësit dhe bashkëpunëtorët e këtyre djemëve, të cilët në orët e para  ia kishin kthyer pushkën armikut. Unë pata fatin që të gjindem në shtëpinë e dëshmorit Ahmet Pantina dhe ta njoh atë. Kjo familje, ushqente te këta djem një gatishmeri që u dëshmua gjatë luftës, andaj rënja e Ahmetit nuk është e rastësishme . Në familjen e dëshmorit Ahmet Pantina isha me Sokol Bashotën, Rexhep Selimin, Sylejman Selimin, me komandantin Mujë Krasniqi, pra që kam patur rast të ndodhem vetë me ta në odën e tyre, të cilët në kohën kur ishte më së vështiri për t’u përballur me armikun gjakatar serb, këta djem gjetën strehim aty, të cilët vazhduan luftën, dhe rezultati i asaj luftë është sot.....”1  Lutfi Morina (nga Qëndresa) dëshmon për punën e Ahmetit kur në Kosovë disa zëra ende diskutonin për ekzistimin apo jo të UÇK-së. Luftiu thotë: “Ahmeti shpesh më ka ndihmuar në transportimin e armëve në vende të ndryshme. Ishte në moshë të re për çka  edhe lëvizjet e tij të shpeshta mund t’i iknin shumë lehtë syve të spiunëve (që mjerisht nuk ishin pak). E voziste shumë mirë veturën dhe kisha besim në të për mbajtjen e sekretit. Kontribut i çmuar i tij është se më mundësonte të lidhem lehtë dhe pahetueshëm (nga pushteti) me shokët e mi, siç ishte në radhë të parë Alushi, Sokol Bashota, etj. Kjo kishte një rëndësi të veçantë sepse të mund të mbash kontakt të vazhdueshëm me shokët pa u hetuar nga UDB-ja jugosllave (e cila kishte zgjeruar rrejtin e saj për të na rënë në gjurmë) ishte një punë e madhe që Ahmeti e realizonte me sukses. Ahmeti kishte një edukatë të lartë kombëtare dhe ishte shumë i përkushtuar ndaj atdheut. Ai, me pjesëmarrjen e tij në këto veprime bëri që të jetë pioneri i UÇK-së. Më vonë me fillimin e luftës frontale pata rastin të merrja pjesë drejtëpërsëdrejti në front me të, në shumë e shumë beteja. Kam luftuar bashkë me Ahmetin që në betejën e parë të Qëndresës…..”

Betejat e Epopesë së Kullës së Qëndreses ishin beteja të paharruara për Ahmetin
Fillimi i luftës frontale në Drenicë atdhetarin tashmë të dëshmuar e kishte bërë plotësisht për vete. Dhe, që në ditët e para të saj, Ahmeti, nën unifromën e Ushtrisë Çlirimtare, rrugën e së cilës tashmë e njihte,  kishte rrëmbyer automatikun e tij të dhuruar nga Babai që tashmë e kishte edhe prind edhe bashkëluftëtarë dhe ishte betuar se i gjallë s’do ta lëshojë kurrë nga dora pa e parë atdheun të lirë. Bijtë luftëtarë të komandantit legjendar të Adem Jasharit e kishin nisur armikun në rrugën e vetme-atë të kapitullimit. Kosova u mbush me Adema-flitej në atë kohë. Shtëpia e Ahmetit improvizohet si kazermë ku lirimbrojtësit me dinjitet dhe përgjegjësi të lartë kryenin veprimtaritë  luftarake në shërbim të atdheut. Ahmeti së pari shërben në Lugmirë (ish Dorbërdol) atëherë kur Qëndresa ende nuk ishte nën kontrollin e forcave tona, në Bregajë (ish Zabergjë),Ujmirë etj. Dhe, pastaj për të ardhur pikërisht në vendlindjen e tij në Qëndresë. Trimëri dhe shkathtësi të lartë ushtarake Ahmeti tregon që në betejën e parë frontale të Qëndresës, e cila u zhvillua më 13 Qershor të vitit 1998, dhe bashkë me disa beteja tjera u pagëzuan si “Epopeja e Kullës së Qëndresës”. Atë ditë luftëtarët e UÇK-së kishin ndërmarrë një sulm të befasishëm, ku forcat armike ishin nisur nga Kijeva, për të vazhduar përgjatë magjistrales dhe për të arritur në Klinë, ku aty bëhej grupimi i tyre  dhe pastaj marshonin drejt Skenderajt dhe fshatrave përrreth për të kryer krimet e tyre makabre. Por, në Qëndresë thyhen keq. Ahmeti i pozicionuar tek lagjia e sefajve ishte ushtari më i ri pjesëmarrës në këtë sulm kishte njohur një nga betejat më të suksesshme të luftës së tij. Vetë Ahmeti për këtë betejë dëshmonte se atë ditë pushtuesit serb u përballën me sulm të befasishëm dhe u thyen shumë shpejt. Kufomat e tyre dhe të plagosurit i tërhoqën në mënyrë shtazarake nga distanca me litar dhe grepa dhe i futnin në mjetet e blinduara duke marrë me vete vdekjen dhe turpin. Etja e Ahmetit për liri nuk njihte as frikë as moshë nga makineria barbare serbe. Ai i ishte ofruar kriminelit që rrinte mbi mjetin e blinduar me mitraloz të gatshëm për krim që t’ia shënjonte mu kokën sepse Ahmeti ishte i vetëdijshëm se ai do të marshonte drejt fëmijëve për t’ua ndërprerë përgjithmonë lumturinë dhe buzëqeshjen. “T’i sulmojmë që të mbrohemi”-u kishte thënë Ahmeti bashkëluftëtarëve para se ta merrnin vendimin për sulm. Kjo ishte thirrja dhe motoja e shpirtit çlirimtar. Që nga ky moment, Qëndresa me çlirimtarët e vet njohin ditët e lavdisë dhe të një luftë heroike në mbrojtje të atdheut. Synimet e armikut, që gjatë Qershorit të 98-tës të depertonin në Qëndresë rezultuan vetëm më humbje njerëzorë të tyre.
Ahmeti ngado merrte pjesë në aksione sulmuese kundër armikut
 
Korriku i vitit 1998 për Ahmetin erdhi me plot sprova të reja. Ishte muaji i betejave të njëpasnjëshme në Qëndresë dhe i përpjekjeve të mëdha të Ahmetit për mbrojtjen e vendlindjes dhe atdheut të tij.Armiqtë, me tërë arsenalin luftarak të tyre sulmonin përt t’i zhvendosur barrikadat e UÇK-së, që ishin vënë në magjistrale në afërsi të Kijevës, ku ky fshat kishte mbetur i bllokuar dhe në anën tjetër tek vendi i quajtur “te Kulla”, në fund të Qëndresës si dhe përtej Kijevës gjer tek gryka e Llapushnikut.Kjo zonë ishte bërë një arenë e një heroizmi të rrallë dhe njëherit nga luftimet e këtushme ishte alarmuar edhe diplomacia ndërkombëtare, gjë që argumentohet edhe me vlerësimin e Hollbrukut,  i cili e vlerwson Kijeven si vendin më të rrezikshëm në Evropë. Duke marrë pjesë në këto luftime, përgjatë magjistrales nga Kijeva gjer tek Kulla, Ahmeti sillte shembullin e një atdhetari të dëshmuar dhe njëherit rritej përvoja e tij luftarake, për t’u bërë sfidë luftimeve edhe më të rrezikshme mëpastaj. Gjatë fundit të këtij muaji (Korrik 98) , armiqtë, me shumë humbje në mesin e tyre, arrijnë zhvendosjen e vijës së frontit. Por, kjo vetëm sa bëri stërfuqizimin e energjisë shpëtimtare dhe në asnjë mënyrë nuk zmbrapseshin çlirimtarët nga qëllimi i tyre për lirinë e Kosovës.
Qëndresa dhe fshatrat përrreth u bënë toka të djegura dhe krimi ishte ngulitur me eskavator gjer në palcën e tokës pët t’i shembur themelet e mureve të gurta. Brigada 113 (të cilës i takonte Ahmeti) e prirë nga Mujë Krasniqi , emrin e të cilit e mori pas rënjes së tij bëri një heroizëm të rrallë. Tani kjo brigadë po ristrukturohej dhe për Ahmetin vijnë detyra të reja.  Ai fillon bashkë me shumë ushatarë  të tjerë ushtrimet e rregullta ushtarake në fshatrat e Drenicës, Obri dhe Murgë. Ahmeti çdo ditë profesionalizonte artet ushtarake me veprime konkrete kundër armikut i cili çdo ditë goditej vdekshëm. Së bashku me bashkëluftëtarët merr pjesë në shumë aksione sulmuese ku pushtuesi dobësohej çdo ditë çka bëhet e mundur edhe kufizimi i lëvizjeve të tyre. Në këto aksione Ahmeti çdo herë sillte triumfin e fitores. Taktika “sulmo e largohu” si duket ishte gjeturia dhe shkathtësia më e gjetur dhe më e mënçur e Ahmetit dhe e shokëve të tij me të cilët vepronte.Me strategjinë e sulmimit të armikut Ahmeit thoshte se lufta çlirimtare do të avancohet dhe do të ketë shumë e më shumë sukses. Kështu merr pjesë në sulmet kundër armikut si në: Lugmirë, Bregajë, Qabiq, Cerovik, Likoc etj. dhe gjer në Qëndresë që ishte e rrethuar barbarisht me artileri.  Errësira e natës ia mundësonte të merrte rrugën me shumë rreziqe për në vëndin ku ishte lindur dhe ishte edukuar, sepse aty gjente më shumë ngrohtësi dhe dashuri, çmallej me të ani pse ishte i djegur e i shkatërruar dhe në dalje nga aty sulmonte piromanët barbarë serb për t’u treguar se çdo pëllëmbë e Kosovës është vdekje për ta.
Gjatë kësaj kohe sukses të madh Ahmeti arrinë në sulmet që organizoheshin në grupe të vogla kundër armikut si në Likoc, Qabiq e më vonë në Obri. Atëbotë propaganda serbe kishte përhapur lajmin se ushtria Çlirimtare u zhduk. Pikërisht ato ditë Ahmeti nën komandën e komandant Zeqir Morinës dhe me disa ushtarë të tjerë kishin hyrë në fshatin Qabiq ku kishin sulmuar konvojin e ushtrisë serbe që bënte furnizimin. Kjo e hamendi Beogradin dhe Botën sepse armiku megjithë angazhimin e madh dhe teknikën e përsosur luftarake të ushtrisë së tyre prapëseprapë hekurat e tyre bëheshin pluhur nga baroti i liridashësve. Vetë Zeqir Morina (ish komandant i UÇK-së) rrëfen  për një aksion sulmues në fshatin Qabiq, që e ka udhëhequr vetë dhe që ndodhi gjatë fundit të qushtit të 98-tës, ku ishte pjesëmarrës edhe Ahmeti. Zeqiri, ndër të tjera shton: “Isha me Ahmetin dhe pesë ushtarë të tjerë. U nisëm nga fshati Murgë dhe arritëm në Qabiq në mënyrë që posa të lëvizte andej konvoji serb ta sulmonim. Më kujtohet se gjatë rrugës i thosha si me shaka Ahmetit se përse ke ardhur meqenëse je shumë i ri por, ai vetëm buzëqeshej. Ishte shumë i qetë dhe i sigurtë në vetvete. Ishte vapë e madhe dhe dielli përvëlonte, ndërsa kur arritëm  në një luginë skaj rrugës u pozicionuam dhe aty pritëm diku rreth 5-6 orë derisa konvoji policor u duk në rrugë. Prita momentin e përshtatshëm dhe dhashë urdhër të sulmonim të gjithë përnjëherë.Sulmi ishte i rrufeshëm  dhe baroti ynë binte pandërprerë mbi konvojin serb që përbëhej nga një autoblindë, një kamion dhe  tre pizgauerë. Ishte një punë e madhe që rezultoi me një sukses të madh sepse të sulmosh në Qabiq në atë kohë kur armiku ishte i përqëndruar në shumë fshatra për rreth ishte një dështim i madh për armikun. Aty Ahmeti tregoi një guxim të paparë duke lënë një shembull shumë të mirë se si luftohet në aksion kundër armikut. Më kujtohet se Ahmeti preferonte shumë aksionet sulmuese dhe për këtë kishte ide vepruese mjaft të suksesshme. Ahmeti i dha shumë brigadës 113 “Mujë Krasniqi”, Kosovës dhe gjithë popullit tonë.”

Beteja finale e përjetësisë

Në mbrëmjen e 25 shtatorit ’98 Ahmeti e kishte zhvilluar betejen finale, për t’u bërë mëpastaj një emër krahas shumë emrave të përjetësisë. Ai kishte përcjellur disa civilë prej Negrocit në fshatin Llazicë dhe në kthim, pasi arrinë tek vendi “Te varri i Partizanit”, pas kalimit të magjistrales, në mes Llazicës dhe Negrocit, ndeshet me pritën tinëzare të armikut. Ahmeti ishte i armatosur me automatik AK47 dhe menjëherë fillon fillon betejën e pabarabartë me armikun, i cili ishte i përqendruar në shtatë vende dhe i armatosur edhe me mjete blinduese.  Dëshmitarët, në ngjarje dëshmojnë se Ahmeti ka luftuar me ta gjer në shpenzimin e tërë municionit. Ahmeti kishte filluar betejën me disa këmbësorë, të cilët kishin zënë pritë, por,pas rezistencës së fuqishme të tij , dy nga ata ishin shtrirë përtokë nga plumbat e tij dhe po sipas dëshmitarëve në ngjarje, njëri nga ta ka klithur me një serbishte “joj majka” dhe s’është dëgjuar më i gjallë. Ahmeti, së pari ishte plagosur në këmbë të cilën në shpejtësi e kishte lidhur me  një tojë të rrobave të tij, ndërsa, armiqtë të tërbuar nga breshëritë e armës së tij ishin tërhequr për në pikat e tyre, nga ku fillojnë të gjuajnë me autoblinda nga distanca, ngase Ahmeti ua kishte bërë të pamundur luftimin nga afërsia. Nga zjarri i pushkës së Ahmetit, armiqtë arrijnë të vërejnë edhe vendndodhjen e tij. Beteja e ashpër merrë dhenë dhe tani fillon në një distancë më të largët. Në këtë betejë, të 25 shtatorit 98,  dhëmbë për dhëmbë me armikun, Ahmeti  bie heroikisht duke lënë shembullin se si të luftohet për atdheun e tij të dashur. Aty bie edhe Hysen Rifat Pantina dhe Hasan Morina, ndërsa, në saje të qëndresës së Ahmetit arrijnë të shpëtojnë nga vdekja e sigurt katër civilë të tjerë, që ishin me ta. Armiqtë me nuk kishin guxuar të ofrohen në vendluftim, sepse, si shumë herë më parë nga Ahmeti kishin marrë plumbat e pushkës çlirimtare, ani pse këtë ky dëshmor e kishte paguar edhe me jetën e tij, por pas tri ditësh bashkëluftatarët e Ahmetit e kishin tërhequr trupin e tij dhe me nderime të mëdha fetare dhe kombëtare e kishin varosur në varrezat e Drenocit. Rivarrimi i tij bëhet më 2 tetor të vitit 1999 së bashku me 42 dëshmorë të tjerë, në varrezat e dëshmorëve, në vendin që atë ditë u pagëzua “Kodra e Kuqe”, në Grabanicë të Klinës.(Vota: 14 . Mesatare: 2/5)

Komentoni
Komenti:

Video

Qazim Menxhiqi: Niset trimi për kurbet


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora