E diele, 14.04.2024, 01:08 PM (GMT+1)

Përjetësi » Mani

Kadri Mani: Polemikë me djallin me çallmë imami në kokë!

E diele, 21.03.2010, 10:56 PM


Polemikë me djallin me çallmë imami në kokë!

DJALLI I PAMEND ME EMRIN E PROFETIT- MUHAMED!

Nga Kadri Mani

Ky shejtan me vese përej iblisi, e pranoi postin e myftiut, si myfti i dhunshëm nga qeveria e Beogradit, pavarësisht se tjetërkush ishte i zgjedhur me vota: „On je dodao da je "zakonski muftija u Srbiji Muamer Zukorli?" koji je, kako je rekao, izabran ve?inom glasova imama i predstavnika džemata islamske zajednice u Srbiji.“ (Ai shtoi se: myftia i ligjshëm në Serbi është Muamer Zukorli?, i cili, sikur që tha, është zgjedhur me shumicë votash imam dhe kryetar i xhematit i Bashkësisë Islame në Serbi).

Myftiu i Serbisë e kundërshtoi shpalljen e njëanëshme të pavarësisë së Kosovës, në Konferencën e 20. Supreme të Kuvendit të punëve islamike në Kairo, e që nxiti revoltë te përfaqësuesit e bashkësive islamike nga vendet e shteteve ballkanike,  e në veçanti te kryetari i bashkësisë islame të Maqedonisë, Sulejman Rexhepi.

Kuvendi Suprem i punëve islamike i mbajtur në Kairo, i mbajtur nën organizimin e ministrisë së Vakafit, u tërhoq nga pranimi i pavarësisë së Kosovës, pas tërheqjes së vëmendjes nga ana e Jusufoviqit, ngase pranimi i pavarësisë do të mund t'i rrezikonte rreth 800.000 myslimanë që jetojnë në Serbi, shpallur në vebfaqen "Islamonlajna". Theksohet se këshilli organizativ paraprakisht e prano propozimin e zotit Rexhepi që pranimi i pavarësisë së Kosovës të futet në rendin e ditës, por që pas paraqitjes së Jusufoviqit, u vendos që shqyrtimi për këtë çështje të shtyhet.

Ish ministri i Vakafit Sudan Isam Beshiri vlerësoi, sikur theksohet, se „Konferenca e këshillit suprem e punëve islamike nuk është e lidhur me asnjërën palë me problemin në fjalë, meqë fjala është për një problem shumë delikat, e Bashkësia islame, sipas natyrës ës punës, nuk është e lidhur me këtë çështje.

„Nëse kjo organizatë nuk përcaktohet në çështje të tilla delikate, andaj është e obliguar për shkak të rrethanave të caktuara, për të cilat është e nevojshme të mos e japë qëndrmin e vet“, tha Beshiri.

"Islamonlajn" thekson se anashkalimi në qëndrime rreth pranimit të pavarësisë të Kosovës edhe me rastin e përgatitjes së tubimit të fundit të Organizatës islamike në Dakar, në mars, në të cilin Turqia propozoi, por që iu kundërvunë Egjipti, Sudani dhe Azerbejxhani.

Njëanëshmërinë e shpalljes të pavarësisë  së Kosovës deri më tash nuk e ka pranuar asnjë shtet arab, nga 57 shtete të Organizatës të konferencës islamike, atë e kanë bërë vetëm Avganistani, Turqia, Senegali, Shqipëria e Malejzia.

Rexhepi për "Islamonlajn" deklaroi se „Myftia i Beogradit, i cili e kundërshton pranimin e Kosovës, nuk i përfaqëson myslimanët në Serbi, ngase është emruar nga qeveria serebe dhe iu shërben interesave të saja, të lidhura me botën islame“. Ai shtoi se „Myftia i lighshëm në Serbia është Muamer Zukorliq“ i cili, sikur tha, është zgjedhur imam me shumicë votash, dhe përfaqëson xhematin e bashkësisë islame në Serbi. Edhe kryetari i bashkësisë islame në Shqipëri, Selim Muçi, deklaroi se "Islamonlajn" i ka dhënë përkrahje të plotë propozimit të mystisë nga Maqedonia që Konfeenca, sikur që tha, patjetër ta pranojë Kosovën.

Ai e mohoi deklratën e myftiut të Beogradit se kinse pranimi do të shkaktonte rrezik për myslimanët në Serbi, duke theksuar se çështja është e anasjelltë, se „pranimi do ta ndihmonte stabilitetin e regjionit dhe do të ndalonte konfliktet nacionale e fetare, të cilat i ka nxitur qeveria serbiane nga Beogradi“.

Përfaqësuesi i Bashkësisë Islame i Malit të Zi, Omer Kaçaj, tha, sikur theksohet, poashtu qe i çuditur me mospranimin e Kosovës, sepse, sikur që tha, „populli shqiptar përbën më shumë se një të dhjetën e popullatës ballkanke (shtatë milionë). „Shqiptarët nuk po kërkojnë që shtetet arabe e myslimane të jenë të parat që do ta pranonin Kosovën, por që ka ardhur koha që të  bëhen hapat e parë“, theksoi Kaçaj, dhe pyeti „a mos Perëndimi na është më i afërm nga vëllezërit tanë të fesë?“

Në tubimin katërditësh „Parimet e sigurisë së islamit“, i cili në Kairo përfundoi të dielën, morën pjesë 300 shkencëtarë dhe intelektualë nga vendet myslimane, inelektualët, akademikët ehde ekspertët e botës, dhe një numër i madh përfaqësuesish i organizatave e bashkësive islamike.

Në Tubim, ndërkaq, nuk mori pjesë Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Naim Tërnava.

 

 


Srbijanski muftija Muhamed Jusufspahi?
Srbijanski muftija Muhamed Jusufspahi?
Lexoni e (mos) besoni!

Jusufspahi? se usprotivio priznavanju nezavisnosti Kosova

Tanjug | 01. 04. 2008. - 11:10h | Komentara: 29 

 

Srbijanski muftija Muhamed Jusufspahi? usprotivio se priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, na 20. konferenciji Vrhovne skupštine islamskih poslova u Kairu, što je izazvalo revolt predstavnika islamskih zajednica iz balkanskih država, posebno predsednika islamske zajednice u Makedonji Sulejmana Redžepa. 

Vrhovna skupština islamskih poslova u Kairu, održana u organizaciji Egipatskog ministarstva vakufa, odustala je od priznavanja nezavisnosti Kosova nakon što je Jusufspahi? upozorio da bi to moglo dovesti u opasnost oko 800.000 muslimana koji žive u Srbiji, objavljeno je na sajtu "Islamonlajna". Navodi se da je organizacioni odbor najpre prihvatio Redžepov predlog da se priznavanje nezavisosti Kosova uvrsti u dnevni red, ali da je je posle Jusufspahi?evog izlaganja odlu?eno da se rasprava o tome odloži. 
Bivši ministar vakufa Sudana Isam Bešir je ocenio, kako se isti?e, da "Konferencija visokog ve?a islamskih poslova nije vezana ni za jednu stranu u odre?enom problemu, budu?i da postoje veoma delikatna pitanja, a Organizacija islamske konferencije je po prirodi posla vezana za ta pitanja". 
"Ukoliko se ova organizacija ne izjašnjava o takvim delikatnim pitanjima, onda je to dužna zbog odre?enih okolnosti, zbog kojih je potrebno da ne daje svoj stav", kazao je Bešir 
"Islamonlajn" podse?a da je do razilaženja u stavovima oko priznavanja nezavisnosti Kosova došlo i tokom pripremne sednice poslednjeg samita Organizacije islamske konferencije u Dakaru, u martu, na kome je Turska to tražila, a protiv su bili Egipat, Sudan i Azerbejdžan. 

Jednostrano proglašenu nezavisnsot Kosova do sada nije priznala nijedna arapska zemlja, a od 57 država Organizacije islamske konferencije to su u?inile samo Avganistan, Turska, Senegal, Albanija i Malezija. 
Redžep je za "Islamonlajn" izjavio da "Beogradski muftija, koji se protivi priznanju Kosova, ne predstavlja muslimane u Srbiji, jer je postavljen od srpske vlade i služi njenim interesima, vezanim za islamski svet". 
On je dodao da je "zakonski muftija u Srbiji Muamer Zukorli?" koji je, kako je rekao, izabran ve?inom glasova imama i predstavnika džemata islamske zajednice u Srbiji. 
I predsednik Islamske zajednice Albanije Selim Mu?i je u izjavi za "Islamonlajn" dao punu podršku predlogu makedonskog muftije da konferencija, kako je rekao, obavezno prizna Kosovo. 
On je negirao izjavu beogradskog muftije da bi priznanje predstavljalo opasnost za muslimane u Srbiji rekavši da je stvar obrnuta i da ?e "priznavanje pomo?i stabilnosti regiona i zaustaviti nacionalne i verske sukobe, koje je izazvala politika srbijanske vlasti iz Beograda". Predstavnik Islamske zajednice Crne Gore Omer Ka?aj je, kako se navodi, tako?e bio za?u?en nepriznavanjem Kosova jer, kako je rekao, "albanski narod ?ini više od jedne desetine balkanskog stanovništva (sedam miliona)". 
"Albanci ne traže da arapske i muslimanske zemlje budu prve koje ?e priznati Kosovo, ali je došlo vreme da se naprave koraci u tom pravcu", rekao je Ka?aj i zapitao "zar nam je Zapad bliži od naše bra?e po veri?" 
Na ?etvorodnevnom skupu "Principi bezbednosti u islamu", koji je u Kairu završen u nedelju, u?estvovalo je 300 nau?nika i intelektualaca iz muslimanskih zemalja, intelektualci i akademski stru?njaci u svetu i mnogobrojni predsednici islamskih organizacija i zajednica. 
Skupu, me?utim, nije prisustvovao predsednik Islamske zajednice Kosova Naim Trnava.(Vota: 12 . Mesatare: 3.5/5)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora