E merkure, 19.06.2024, 04:40 AM (GMT+1)

Kulturë

Cikël poetik nga Engjëll Koliqi

E enjte, 04.02.2010, 07:20 PM


NË HAPJE TË SHEKULLIT

 

Duke hyrë

Në portën e madhe të stinës së re

Me mbretëreshëne e bekuar

Një seri puthjesh  këmbyem

Me kënaqësi

Arkivin e historisë së dashurisë

Pasuruam

            Garlate (Lecco), 16 janar 2010

 

NË SHKALLËT E INTERESEVE

 

Vazhdojnë edhe në këtë stinë

Ngjitje e zbritje

Njerëz e çështje plot

Ndoj herë edhe fërkime shohim

...

Aty mungon vetëm dashuria

            Garlate (Lecco), 16 janar 2010

 

NË VALËT E KRIMIT

 

Vazhdojnë

Medet

Edhe në këtë stinë

Notojnë individë dhe grupe

Nisin një punë

Pa mbaruar tjetrën

...

Në fund

Të gjithë përmbyten

Pa gjetur mundësi shpëtimi

            Garlate (Lecco), 16 janar 2010

 

N’ËNDËRRËN E PARË

 

Isha me mbretëreshën

Dorëpërdore

Në të bekuarën valle

Të dashurisë

Mrekullitë paralajmëroheshin

...

            Garlate (Lecco), 16 janar 2010

 

MOS MË KËRKO ...

 

Atje

Kodrave t’intereseve

Dhe tatëpjetave të krimeve

Mos më kërko

-

Nuk më gjen kurrë

-

Nuk shkoj kurrë në botën e krimeve

Të humbem udhëkryqeve t’intereseve

-

Mos më kërko andej

Kurrë

            Garlate (Lecco), 16 janar 2010

 

DERË MË DERË

 

Në këtë botë të çoroditur

Ngatërrohemi kudo

Nga grumbuj interesesh

Në të gjitha shtëpitë

Në çdo hyrje ...

            Garlate (Lecco), 16 janar 2010

 

TINGUJ NATE

 

Ishin habitur dhe friguar

Nga britmat e paartikulluara

Gjithandej në relievin e tyre

Tinguj nate vlonin

Me ligjet e filozofisë së hiçit

Për hiç të hiçit

...

            Garlate (Lecco), 16 janar 2010

 

NË POEZINË E PARË

 

Protagonist kisha një mbretëreshë

Pa ditur cila është

As pa e njohur

...

Ishte një motiv i pamotivuar

Vetëm për t’i thënë dashuri

            Garlate (Lecco), 16 janar 2010

 

NË DITËN E SHURDHËR

 

Kot së koti bëhen thirrje dashurie

Ato nuk dëgjohen

Nuk përfillen zemrat

Asnjë këngë nuk dëgjohet

As pëshpëritje t’ëmbëla

...

            Garlate (Lecco), 17 janar 2010

 

KUR DHEMB ORA ...

 

Kur dhemb ora

Diçka e keqe ka ndodhur

Sa që edhe vetë historia është lënduar

 

Kur dhemb ora

Një dashuri është vrarë

Një tjetër është plagosur

Një është anashkaluar

...

 

Kur dhemb ora

Këngët janë ngulfatur

Kremtet janë ndaluar

Gjithçka nga tragjedia është drejtuar

 

Kur dhemb ora

Seç na fillojnë vuajtjet

Shpirti na lëngon

Mallkojmë botën

Dhe shekullin

 

Kur dhemb ora

Sërish shpresojmë

Gjithçka do të kalojë

Dalëngadalë

Lumturia rikthehet

Gjithçka do të rigjallërojë

            Garlate (Lecco), 17 janar 2010

 

NJË ËNDËRR E JETËS

 

Më thotë

Gjithmonë të jem origjinal

Identitetin tim ta njoh

Realitetin ta respektoj

-

Kjo është ëndërra ime

            Garlate (Lecco), 17 janar 2010

 

N’ATO RETË E SHKËPUTURA

 

Shiu i dashurisë

Bukur përgatitet

Shiu i t’ëmbëlës jetë

Siç na kanë paralajmëruar

Të bekuarat ëndërra

            Garlate (Lecco), 17 janar 2010

 

DUKE MATUR SHPIRTIN

 

Me kutin e dashurisë

Masim dëshirat

Dhe mundësitë tona reale

Ëmbëlsojmë realitetin

I joshim të gjitha stinët

Të na bëhen pranverë

            Garlate (Lecco), 17 janar 2010

 

NË HAPIN E LODHUR

 

Ata andej

Mundohen të kombinojnë

Njëmijenjë mënyrat e veta

Por rrëzohen

Thejnë kokën

Dhe mbeten pa dashuri

As pa jetë

            Garlate (Lecco), 17 janar 2010

 

DRITARE NDJENJASH

 

Në pranverën tonë të dashurisë

Kemi hapur dritare të re

Ëmbël hyjnë

Ndjenjat e mirëfillta njerëzore

Gjithçka bëhet

Për të mirën e përbashkët

            Garlate (Lecco), 17 janar 2010

 

NË SHTRATIN E PRANVERËS

 

Seç pushojmë bukur e ëmbëlsisht

Me mbretëreshën

Përkundur nga ëndërrat e jetës

            Garlate (Lecco), 18 janar 2010

 

NDJENJA TË NGROHTA

 

Dashuria jonë

Është e bukur

Dhe e pashme

Sepse

Gjithmonë vishet

Me të ngrohta ndjenja

Si në pranverën e parë

Ashtu edhe në stinën e pestë të mrekullive

            Garlate (Lecco), 18 janar 2010

 

ATJE FJALA ËSHTË GAZ

 

Megjithë dhembjet e mëdha

Në trup e në shpirt

Atje

Në Dardaninë tonë

Çdo fjalë na dilte nga shpirti

Me plot gaz

Me shpresë

Dhe me optimizëm

Për pranverën e re

Të motit të lumturisë

Për të hapur bujshëm

Shekullin e bekuar

Të dashurisë

-

Rroftë Dardania

Me fjalët e me të qeshurat

Deri në amshim

            Garlate (Lecco), 18 janar 2010

 

KUR DO MREKULLIA

 

Në këtë stinë të bukur

Dhe të bekuar

Gjithçka ecë mrekullueshëm

...

Edhe yjtë përgjunjen

Para shikimit t’ëmbël të mbretëreshës sime

Edhe ëndërrat e mia

Marrin udhën e realitetit

...

            Garlate (Lecco), 18 janar 2010

 

PA AKULL NË DASHURI

 

Jemi të ngrohtë ne

Në secilën fjalë bile

Dhe në secilin gjest

-

Tashmë për të gjithë është e qartë

Të ftohtë as akull

Në dashurinë tonë nuk ka

-

Të ngrohta  fjalët

E ngrohtë zemra

E ngrohtë jeta e dashuria

            Garlate (Lecco), 18 janar 2010

 

NDJENJAT DHE REALITETI

 

Shpesh

Ndjehem i fortë

Ndjehem i plotëfuqishëm

Ndjehem i paarritshëm

...

Por realisht

Jam vetëm një njeri i thjeshtë

Si të gjithë të tjerët

Bile edhe i vogël

            Garlate (Lecco), 18 janar 2010

 

N’ATË ËNDËRRËN E FJETUR

 

Të gjithë juve

Ju kam parë

Jashtë ritmit të jetës

Duke luftuar me vdekjen

...

Shpresoj do të jeni edhe nesër

Edhe ...

            Garlate (Lecco), 18 janar 2010

 

ENIGMAT E DASHURISË SË TYRE

 

Kurrë nuk janë kuptuar

Saktësisht

Ç’duan

Dhe çfarë projekte kanë

-

Misioni i tyre është i ndërlikuar

-

I thonë dashuri

Dhe është i mbështjellur

Me njëmijenjë interese

            Garlate (Lecco), 19 janar 2010

 

FRYMËMARRJE E MERITUAR

 

Tash

Që misionin tonë të dashurisë

E kemi përmbushur

Në masën qind përqind

E meritojmë

Një frymëmarrje të thellë dashurie

...

Eja mbretëreshë !...

            Garlate (Lecco), 19 janar 2010

 

PRANIA E LULEVE

 

Kopshti ynë i dashurisë

Është gjithmonë i bukur

Dhe tërheqës

Sepse është i mbushur

Me lule jete

Me lule bese

...

            Garlate (Lecco), 19 janar 2010

 

SI TË BIEJNË NGA QIELLI

 

E kam ditur

Që nuk iu shkon gjithmonë

Kungulli mbi ujë

-

Kanë rënë keq

Dhe janë përplasur

-

Kanë rrezikuar jetën

Dhe praninë e tyre në histori

            Garlate (Lecco), 19 janar 2010

 

NË HAPIN E FUNDIT

 

U ndala mbretëreshë

Në sy të shikova

Ta bëra me dije

Se unë jam unë

Krejt origjinal

E i patjetërsueshëm

Të dua sot

Do të të dua gjithmonë

Edhe tej amshimit

...

Një ditë

Bashkë do të veprojmë!

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

BUZËQESH ME VETËVETIN

 

Kur e shoh vetin mbret

Në fronin e dashurisë

I ngris pak supet

Dukem më i madh

E ndjehem më i madh

E më vjen të qesh ...

Qesh me vetëvetin

E i përkulem dashurisë

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

GJURMËVE T’ERËS

 

Kam parë plot mëkate

Të rëna nga degë kombesh

Fatmirësisht të vetmuara ishin mëkatet

Nga stinë të tjera mbetur

Nuk shumoheshin më

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

NË SKAJET E PASKAJSHME

 

Asgjë nuk ndodh

E gjithçka ndodh

-

S’ka kuti që i matë

-

Për dashuri

Me dashuri

Vritet dashuria

...

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

I DËGJOJMË DHE ...

 

Gjithçka thonë

E propagandojnë ata andej

Ne i dëgjojmë

Dhe vazhdojmë me aktet tona

Me të vërtetën tonë

I çojmë proceset përpara ...

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

NUK PIJNË UJË ATO ...

 

Kot i nxjerin nga gëzhojat

Dhe i ngrisin

...

E vërteta është vetëm një

Dhe nuk ndërrohet dot

...

Me tentime për ndryshime

Pa tradita

As pa rend

Bëhen shumë gabime ...

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

FJALA E MADHE

 

Në regjimin tonë të dashurisë

Është vetëm një fjalë

E vlefshme

Dhe e vulosur

-

Vetëm besa!

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

KJO ZEMËR E NGROHTË

 

Është zgjuar më herët sot

Me të gjitha ëndërrbardhat

Vallëzon shtigjeve të dashurisë

Megjithë dimrin e ftohtë

Mba gjithmonë gjallë

Dhe të ngrohtë

Besën e madhe

Bën të vlojë dashuria

Në të gjitha relievet e kësaj bote

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

NUK NDALEMI

 

Në misionin tonë

Shumë mrekulli realizojmë

...

Nuk ndalemi kurrë

N’udhën e dashurisë

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

KOHË E KRIPUR

 

Me shumë dëshmi është

Të shumë intereseve

Edhe të ndodhive absurde

Në këtë relievin tonë

Edhe andej

E gjihtkund

Gjithçka rrjedh

E ndodhë ...

Duhet të jemi të gatshëm

Të përgatitur për të gjitha jgërat

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

ECIM

 

Megjithë njëmijenjë pengesa

Të njëmijenjë intereseve

Ne ecim përpara

Me të vetmin interes

-

Rroftë dashuria!

            Garlate (Lecco), 20 janar 2010

 

NELL’APERTUTA DEL SECOLO

 

Entrando

Nella grande porta della nuova stagione

Con la benedetta regina

Abbiamo scambiato una serie dei baci

Con piacere

L’archivio della storia dell’amore

L’abbiamo arricchito

            Garlate (Lecco), 16 gennaio 2010

 

NELLE SCALE DEGLI INTERESSI

 

Anche in questa stagione continuano

Salite e discese

Gente e questioni pieno

A volte vediamo anche scontri

-

Lì manca solo l’amore

            Garlate (Lecco), 16 gennaio 2010

 

NELLE ONDE DEL CRIMINE

 

Continuano

Purtroppo

Anche in questa stagione

Nuotano individui e gruppi

Cominciano una cosa

Senza finire l’altra

Alla fine

Tutti si inondano

Senza trovare possibilità di salvezza

            Garlate (Lecco), 16 gennaio 2010

 

NEL PRIMO SOGNO

 

Ero con la regina

Mano a mano

Nello bellissimo ballo

Dell’amore

Si preavvisavano i miracoli

            Garlate (Lecco), 16 gennaio 2010

 

NON MI CERCHI …

 

Di là

Nelle colline degli interessi

E nelle discese dei crimini

Non mi cerchi

-

Non mi trovi mai

-

Non vado mai nel mondo dei crimini

Di perdermi negli incroci degli interessi

-

Non mi cerchi di là

Mai

            Garlate (Lecco), 16 gennaio 2010

 

PORTA A PORTA

 

En questo mondo snaturato

Confondiamo ovunque

Nei mucchi degli interessi

In tutte le case

In ogni ingresso …

            Garlate (Lecco), 16 gennaio 2010

 

SUONI NOTTURNI

 

Sono stati meravigliati e impauriti

Dai strilli non articolati

Dappertutto nel loro rilievo

Bollavano suoni notturni

Con le leggi della filosofia di niente

Per niente di niente

            Garlate (Lecco), 16 gennaio 2010

 

IN PRIMA POESIA

 

Come protagonista avevo una regina

Senza sapere chi è

Ne senza conoscerla

Era un motivo non motivato

Solo per dire amore

            Garlate (Lecco), 16 gennaio 2010

 

NEL GIORNO SORDO

 

Inutilmente si fanno chiamate dell’amore

Quelle non si ascoltano

I cuori non si prendono in considerazione

Non si ascolta nessuna canzone

Neanche i dolce sussurri

            Garlate (Lecco), 17 gennaio 2010

 

QUANDO L’ORA SOFFRE …

 

Quando l’ora soffre

Qualcosa del male è successo

Così che anche la storia stessa si è ferita

 

Quando l’ora soffre

Si è ucciso un amore

Un altro si è ferito

Uno si è evitato e discreditato

 

Quando l’ora soffre

Le canzoni ci sono soffocati

Le feste ci sono proibite

Tutto quanto si è indirizzato verso la tragedia

 

Quando l’ora soffre

Ci cominciano le sofferenze

L’anima ci languisce

Malediciamo il tempo

E secolo

 

Quando l’ora soffre

Speriamo di nuovo

Tutto quanto passerà

Piano - piano

La felicità ritornerà

Tutto quanto rivivrà

            Garlate (Lecco), 17 gennaio 2010

 

UN SOGNO DELLA VITA

 

Mi dice

Essere sempre originale

Conoscere la mia identità

Rispettare la realtà

-

Questo è il mio sogno

            Garlate (Lecco), 17 gennaio 2010

 

IN QUELLE NUVOLE DISTACCATE

 

La pioggia dell’amore

Bello si prepara

La pioggia della dolce vita

Come ci hanno preavvisato

I benedetti sogni

            Garlate (Lecco), 17 gennaio 2010

 

MISURANDO L’ANIMA

 

Con il cubito dell’amore

Misuriamo le voglie

Con le nostre possibilità reale

Dolcifichiamo la realtà

Li attraiamo tutte le stagioni

Di diventarci primavera

            Garlate (Lecco), 17 gennaio 2010

 

NEL PASSO STANCHISSIMO

 

Coloro di là

Cercano di combinare

Milleuno loro modi

Invece cadono

Rompono la testa

E rimangono senz’amore

Ne senza vita

            Garlate (Lecco), 17 gennaio 2010

 (Vota: 1)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora