E merkure, 24.04.2019, 03:17 PM (GMT+1)

Komente

Isuf B.Bajrami: Epiri dhe Përkatësia Etnike e Epirotëve

Epiri është toka klasike dhe vatra e një populli tepër të lashtë. Që në muzgun e kohërave,në gadishullin ballkanik endeshin pellazgët të mbuluar me një vel misteri. Mitologjia thotë se ata ishin “njerëzit e parë”. Bile helenët, të cilët ...

Laureta Mema: Vallja e mllefit…

Përse mllefosemi ne emigrantët shqiptarë? Nga malli për atdheun, gjuhën, kulturën, familjen, kujtimet…? Malli imagjinar shkarkuar në mllefe? Mllefet e një jete të shtyrë kaq zhurmshëm e dhunshëm nga padrejtësia. Se ishte padrejtësi...

Politika përballë afatit të 10 dhjetorit

Nuk e kam fjalën vetëm për politikën kosovare, por edhe për atë ndërkombëtare. Si mes tyre, edhe brenda vedit, si politika në Kosovë, ashtu edhe politika ndërkombëtare, ndajnë mendime të ndryshme lidhur me kuptimin që bart 10 dhjetori...

Isuf B.Bajrami: ANDALLAJIA (Shkëmbimi)

Kjo fjalë e huaj në jetën e popullsisë shqiptare të Çamërisë hyri dhe i solli aq shumë shqetësime, dhimbje, gjak e lot. Përkthyer në gjuhën shqipe do të thotë shkëmbim. Me siguri kjo nuk ka të bëjë me shkëmbime mallrash apo ekuivalentesh...

Albert Zholi: Bota dhe ndarja ekonomike

Sigurisht që paraja është  një shpikje e njeriut. Ashtu si shpikjet e tjera, nuk është diçka e  keqe  apo e gabuar  në vetvete. Në të vërtetë  nuk është asgjë tjetër  veçëse një mjet shkëmbimi. Prandaj, kur përdoret siç duhet, ajo mund të...

Pse shoqëria po obsedohet materialisht?

Shoqëria shqiptare tashmë është plotësisht nën “ethet” e sëmundjes universale të shoqërisë moderne. Edhe ne si gjithë të tjerët jemi dhënë tërësisht pas pjesës materialiste të kënaqësive të jetës. Natyrisht në një farë shkalle jemi të detyruar...

Dorian Koçi: Patriotizmi i vakët shqiptar

Kur diplomati finlandez Ahtisari shpalli planin e vet për Kosovën, qeveria shqiptare nxitoi ta njihte si të vetmen alternativë pa bërë kritikën më të vogël për të, edhe pse plani në vetvete përmbante një radhë paqartësish përsa i përket statusit...

Laureta Mema: Iste!

Izmi po na ndjek kokëfortë, gjithnjë e më shumë tekanjoz dhe imponues në lojën ripërtëritëse të rrjetës shumëkuptimshme ku na tund e na shkund formulat magjike të tij: Amerikanizmi, Bush-izmi, globalizmi, humanizmi...

Refleksion mbi disa teza të rrezikshme

Këto ditë më rastisi të isha pjesëmarrës në referatin e një prej autorëve më të njohur në fushën e politikave dhe konflikteve etnike dhe ish-këshilltar i një numri të madh shtetesh që kanë pasur probleme me pakicat etnike brenda kufijve...

A është në rrezik harmonia fetare?

Letra e hapur e 138 klerikëve nga çdo sekt mysliman drejtuar liderëve të krishterë për paqen e madhe midis dy besimeve, në të cilat përfshihet më tepër se gjysma e popullsisë së botës, mund të përbëjë fillimin e procesit më të...

Leke te reja e leke te vjetra!

Nga Shqiptari - Shume gjera shkojne ne drejtimin jo te duhur ne Shqiperine tone te dashur, nje nder keto eshte edhe Leku shqiptar. Edhe pse i ka rene vlera dhe gjera me vlere nuk blen me te, por shqiptaret perdorin Euro apo Dollare, mendoj se duhet ndryshuar...

Shfaqja zgjati ca si shumë

“Mjaft”-i nuk mundi të ishte lëvizja civile e inspiruar prej ëndrrave të kristalta të disa të rinjve të shkolluar, as një përpjekje për të zgjuar apatinë qytetare dhe për t`i mësuar ata se duhet të reagojnë, kur shteti shkel atë që Rusoi e quajti kontratë sociale...

Arbër Xhaferi: Të tepërtit

Zoti u dhashtë të gjithëve një jetë të tillë. Asgjë nuk më duhet, askujt nuk ia kam frikën dhe mendoj se nuk ka njeri më të pasur dhe më të lirë se unë... Qëkur më dërguan nga Rusia këtu, që në ditën e parë u bëra tekanjoz, asgjë s'doja...

Kastriot Frashëri: Kur Presidenti i Republikës flet si OJQ!

Çuditë në këtë vend, mesa duket, nuk paskan të sosur. Më i fundit, i vetërreshtuar në këtë teatër komik të politikës shqipe, mbushur me aktorë të tipit “Kreshnikët e ZMQ-O(J)F”, është vetë Presidenti i Republikës, Bamir Topi.Megjithëse...

Pierre-Pandeli Simsia: Kur do te kthehemi ne Shqiperi?!

Ne ikem atehere nga Shqiperia ne fillimin e viteve 90-te, duke shqyer dyert e ambasadave te huaja dhe duke kacavjere e gjakosur ne kangjellat e hekurta te mureve rrethues te tyre. Ne ikem atehere si te babezitur drejt shteteve te huaja...
Gallery

PËLLUMB GORICA: MURET CIKLOPIKE QË SFIDOJNË SHEKUJT

Leter Lajmeruese