E shtune, 15.06.2024, 05:16 AM (GMT+1)

Kulturë

Gëzim Llojdia: Pse duhet të jetë shqiptar një serb

E shtune, 26.10.2013, 04:50 PM


Përse duhet të jetë shqiptar

një serb në krye të trupave osmane që pushtuan Otranton

Nga Gëzim Llojdia*

1.

Emri i Gedik Ahmet Pashës ( ... - Edirne, 18 nëntor 1482 ) thotë  Romualdo Rossetti, është kujtuar me  trishtim në Otranto për egërsinë  me të cilën  në 14 gusht 1480, ai urdhëroi njerëzit e tij për të prerë kokat e 800 burgosurit në kodrën e Minerva , pasi kanë përdhunuar vajzat , therja e burrave   të paarmatosur  dhe peshkopit të besimit , gra, pleq dhe fëmijë , prishen dhe njollosje vendet më të rëndësishme të kultit të krishterë si Kisha e Shën Pjetrit , katedrale dhe manastirit të lashtë Basilian e San Casole Nicola etj.

Mirëpo duke kërkuar identifikimin e plotë të kësaj figure ndeshim në të dhëna surprizë. Cila ishte origjina  e këtij xhelat,i që udhëhoqi trupat osmane drejt perëndimit kryesisht drejt Otrantos, kur më parë  ndërmori pothuajse të gjitha ekspeditat e tij në Anadoll.

2.

Sfondi i tij mbetet kryesisht i panjohur. Disa burime pohojnë se ai ishte me prejardhje shqiptare dhe të tjerët se ai ishte me  prejardhje greke ose serbe.Historianët italianë pohojnë se ai ishte serb.

Burimet flasin se Gedik Ahmed Pasha u lind në Serbi . Në disa përshkrime të tjera është gati i plotë portreti i këtij njeriu. Achmet Pasha Breche (i njohur më mirë si Acmet ose Acomet Basna dhe gjithashtu si Keduc Achemet , Ghedik Almed -Geduk Ali Pasha ose thjesht Basna ) .Ky njeri ishte një njeri i panjohur për Islamin me origjinë sllave .Ndërsa portreti i tij fizik është ky: i vogël në shtat , flokë kafe , hundë, me mjekër të vogël, gjysma Spano , fytyrë e  shëmtuar, mizor dhe shumë dorështrënguar.

Ja edhe jetëshkrimi i këtij mizori shtatë-shkurtër: duket se në qoftë se vetëm një nga shumë të krishterë renegat me origjinë serbe apo greke -bizantine të cilët kanë votuar për burracakëri në kauzën e Islamit ndërmori ofensivën osmane përtej Adriatikut.

Në kohën e sulltan Muratit II, ai hyri në pallat si një shërbëtor . Ai u largua nga pallati me një gradë ushtarake , në sulltanatin e Sulltan Mehmed Pushtuesi dhe ai u gradua të guvernatori i Roumelisë . Më vonë u emërua guvernatori i Anadollit , në vitin 1462 . Ai kishte arritjen e tij ushtarake nga pushtimit i  Koyulhisar , në vitin 1461 . Në vitin 1469 , ai pushtoi Karaman , Eregli dhe Akhisar , dhe Sehzade Mustafa biri i Sulltan Mehmed Pushtuesi , i emëruar si guvernator i Konjës .

Ahmed Pasha u bashkua me fushatën që  ka rezultuar me pushtimin e Egriboz në vitin e ardhshëm. Në të njëjtin vit , ai u bë vezir . Në vitin 1471 , ai pushtoi Alaiye , në Icel vitin tjetër  Karaman , Silifke , Mokan , Gorigos , Gulek dhe Lulye ishin aneksuar .

Ahmed Pasha mundi Karamanoglu PIR Ahmedin , dhe vëllain  e tij Kasim Beu . Ai ka luajtur një rol të rëndësishëm në triumfin e Otlukbeli . Për shkak të karrierës së tij të shkëlqyer ushtarake , ai zëvendësoi vezirin e madh Mahmud Pashën . Ai vazhdoi aktivitetet e tij në Icel dhe Karaman duke kapur Ermenek , Manyan dhe Silifke .

Në vitin 1475, ai pushtoi Kefe dhe pastaj Sulak dhe Azap , dhe ai rrethoi Menkup . Në vitin 1477 , ai refuzoi fushatën e Shqipërisë dhe ai u shkarkua dhe u burgos në Rumelihisari ( Kalaja e Roumelia ) . Ai u lirua nga pajtimin e Hersekzade Ahmed dhe ai u emërua ( Komandanti i Marinës ) . Ai pushtoi Kefelonia , Zanta dhe Ayamavra në detin Egje , në vitin 1479

. Sulltan Mehmed Pushtuesi   e ka dërguar marinën  e komanduar nga Ahmet Pasha  në Otrantos    vitin 1480 . Ai pushtoi Otrantos , në gusht të vitit  1480 .

Ai mësoi vdekjen e sulltanit Mehmed , ndërsa ishte duke organizuar një fushatë në Itali .   Edhe pse ai kërkoi mbështetjen e Sulltan Bajzitit të Dytë, ai u thirr përsëri në Stamboll. Në vitin 1481 , ai mbështeti Sulltan Bajzitit II në fron në luftën e tij me vëllain e tij Cem sulltani. Por , Bajzitit e ka  burgosur  ndërkaq  Gedik Ahmet Pashës , duke e akuzuar atë  se është një përkrahës i Cem sulltanit. Ahmed Pasha u lirua , pas rebelimit të Kapikulu Trupave të Rojeve ( Yeniceri Corps ) . Në 18 nëntor 1482 , ai u vra me urdhër të Sulltan Bajzitit , në Edirne .

3.

Ai ndërmori pothuajse të gjitha ekspedita e tij në Anadoll. Ky serb mund të quhet si kryesori i ushtrisë osmane , ai mundi principatën e  fundit, që rezistonin ekspansionit osman në Anadoll , të Karamanids që kishte qenë, Principata e fortë në Anadoll për gati 200 vjet, edhe nga më të fortë se  osmanëve në fillim të këtij të fundit .

Ata në mënyrë efektive arritën  sukses në  Sulltanatin  selxhuk Anatolian në sasinë e pasurisë të mbajtur , në mesin e qytetit  i Konia ,ish kryeqyteti Selcukëve . Në këtë kuptim , fitorja e Gedik Ahmet Pashës kundër Karamanids në 1471 , pushtuan territorin e tyre si edhe rajoni i Mesdheut bregdetare rreth Ermenek , Mennan dhe Silifke , ishte prova vendimtare për të ardhmen e osmanëve. Karriera e tij politike u bë meteorike në ushtri si një strateg , kur ai mundi karamanide e fundit, që pengonin përparimin e Mehmet II në Anadoll , Principata Islamike që mbahet deri në ambiciet ekspansioniste të Perandorisë Osmane për më shumë se dyqind vjet.Fitorja e tij kundër Karamanid në 1471 , lejoi Perandoria e " Portës së Lartë," për të pushtuar rajonin strategjik bregdetar të Mesdheut dhe që e kishte bërë të begatë me rrugët e saj të tregtisë dhe rrugëve tregtare të qytetit, Silikke, Mennan dhe Ermenek .

4.

Hungërima e flotës në  dispozicion për pushtimin e Italisë ishte  jashtëzakonishtë e madhe. Sipas burimeve të ndryshme historike , ishte  e përbërë nga një numër në mes të 70 dhe 200 anije nominalisht të  afta të mbanin  në mes 18.000 dhe 100.000 njerëzve, këto shifra nuk janë të  konfirmuara historikisht në luhatje të vazhdueshme. Nga përafrimit ,flota kishte në drejtim të luftanije rreth  90 galera , 40 galleons dhe një tjetër rreth  20 anije , për një total prej rreth 150 anije. Është e besueshme se flota turke mbante një ushtri prej 18.000 njerëzve. Duke ju turrur Otrantos urdhëroi njerëzit e tij të kryenin  bastisje përgjatë gadishullit të  Salentos në dëm të shumë fshatra, megjithatë, për të sulmuar qytetin në  rrethim dhe për ta rrënuara më 7 shkurt, 1481.

Kapja e Otrantos dhe Salentos  në bastisjet në fakt zgjati disa muaj , sepse rrethuesit e gjeti veten shpejt , u tërhoq në Shqipëri me synimin për të rifilluar rrethimin me ardhjen e motit të mirë . Vdekja e papritur e Mehmet II  në 3 Maj 1481 shkaktuar nga një komploti i orkestruar rreth  pallatit në të gjitha gjasave nga djali i tij Bajzitit II e ka hedhur Gedik Ahmet Pashën në një situatë  mjaft të pakëndshme, kështu u vu nën arrest dhe madje edhe nëntëmbëdhjetë muaj pas vdekjes mirëbërësi e tij të madhe , ai u vra në Edirne më 18 nëntor, 1482.

Pas rënies së Kostandinopojës në vitin 1453 , Mehmet II donte të konsiderohet trashëgimtar legjitim i Perandorisë Romake , e cila e bëri atë të besoj se ai mund të ndërmarrë pushtimin e gadishullit italian për të ribashkuar territoret romake nën dinastinë e tij. Pas një përpjekje të pasuksesshme për të rrëmbuer ishullin e Rodosit të Kalorësve të Urdhrit të Spitalin e Shën Gjonit të Jeruzalemit , në vitin 1480 ai arriti të pushtojë qytetin port të Otrantos .Ndërkohë, në 1474 Gedik Ahmet Pasha, një nga të parë në mesin e atyre që kishin udhëzuar turqit në artin e kërkimi , kishte qenë i emëruar nga Sulltan( Sadrazam ( Supreme Vezirit , një pozicion ai e mbajti deri në 1477 ), më pas u tërhoq në zyrën e " SANCAK Beut ", ose qeveritar i sanxhakut të Vlorës.Gedik Ahmet Pasha luftoi edhe kundër venedikasve në Mesdhe dhe u dërgua në 1475 nga Sulltani për të ndihmuar Khanate Krime kundër forcave gjenovez . Në Krime, ai pushtoi Caffa , Soldaia , Cembalo dhe kështjella të tjera gjenovez , si dhe Principatës së Theodoro me Mangup saj kapitale dhe rajoneve bregdetare të Krimesë. Ai shpëtoi Khan e Krimesë, Me?li Giraj , nga forcat gjenovez . Si rezultat i kësaj fushate , Krimea dhe Circassia hyri në sferën e ndikimit osman .Në vitin 1479 , në një lëvizje të guximshme , sulltan Mehmet II e urdhëroi atë për të udhëhequr marinës osmane në Detin Mesdhe, si pjesë e luftës kundër Napolit dhe Milano. Gjatë fushatës së tij , Gedik Ahmet Pashaka  ka pushtuar ishujt e Aja Mavra , Kefalonya dhe Zanta ) . Që ai kishte pushtuar Konstandinopojën në 1453, Mehmedi II e pa veten si trashëgimtar të Perandorisë Romake dhe duke  konsideruar seriozisht këtë ëndërr ai urdhëroi pushtimin e Italisë për të bashkuar tokat romake nën dinastinë e tij. Si pjesë e këtij plani , Gedik Ahmet Pasha u dërgua me një fuqi detare në thembra të gadishullit italian .Pas një përpjekje të dështuar për të pushtuar Rodos nga Knights_Hospitaller ai mori qytetin port Otranto në 1480 . Popullsia u masakrua . Por për shkak të mungesës së ushqimit , ai kishte për të kthyer me shumicën e trupave të tij në Shqipëri në të njëjtin vit , për të vazhduar fushatën në 1481.

5.

Ç’farë u arrit nga Pushtimi i Kostandinopojës ( 1453 ) nga Mehmetit II ( 1430-1481 ) , shënoi fundin e Perandorisë Lindore dhe pushtimin e Serbisë , Greqisë, kolonitë e Xhenova, Venecia dhe Sllavet , e cila filloi në Kapja dhe krerët e Kishës në të gjithë Evropën .Cilat ishin qëllimet kryesore:Qëllimet kryesore ishin në thelb ato Muhamedit për të marrë përsipër Rodos Egje më të mirë të sundojë në Mesdheun lindor , për të zënë Pulia , për të ndëshkuar Ferrante I ( i njohur si Ferdinandi ) , Mbret i Napolit , por dhe gjithashtu për të pushtuar Italinë dhe të bëjë bazilikën e S. Peter një të strehë për kuajt e tij. Mënyrë specifike  e  Sulltanit  të madh  shkruan historianët ishte për "të shkuar dhe për të pushtuar vendin e Pulias , për të përzënë të pafetë nga mendimet e liga , me ushtri të shkatërrojë pushtetin e zakonit dall'iniquo pafetë , inkorporojë ato tokat në Dar al -Islam ( ecumene e Islamit) duke ngritur flamurin e Islamit pushtuesit dhe për të eliminuar përtej çdo gjurmë të mosbesimit.

28 korrik 1480, filluan aksionin kundër Otrantos , duke filluar nga Vlora dhe një ushtri prej rreth 20.000 burra nën komandën e vezirit te madh, Ghedik Almed Pasha .

*Msc.Anetar i Akademise Evropiane te Arteve(Vota: 6 . Mesatare: 4.5/5)

Komentoni
Komenti:

Video

Qazim Menxhiqi: Niset trimi për kurbet


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora