E hene, 18.10.2021, 08:31 PM (GMT+1)

Kulturë

Gëzim Llojdia: Amforat ilire në bregdetin e Adriatikut

E enjte, 16.04.2015, 07:41 PM


Amforat ilire në bregdetin verior të Adriatikut

Nga Gëzim Llojdia

Universiteti i Oslos, Norvergji  gjatë viteve  2008 kreu  gërmime arkeologjike në zonën kufitare midis Kroacisë dhe Bosnje-Hercegovinës . Në rrjedhën e disa javë gërmime arkeologjike intensive  të realizuara në vjeshtë, ekipi arkeologjik  gjeti gjurmë  të rëndësishme  që u përkisnin një poste tregtare ilire që është më shumë  një han me moshë dy mijë vjecare.Gërmimet e kryera në  Ballkan  nga Universiteti i Oslos , është universiteti më i vjetër dhe më i madh  në Norvegji ,i  vendosur në kryeqytetin norvegjez  të Oslos ,universiteti është i njohur si një nga universitetet më prestigjioze të Evropës Veriore . Rankimi akademik i Universiteteve Botërore  e kanë  renditur atë ndër universitet e 67 më të mirë në botë,mbajnë vulën  e një përpjekje shkencore.

Opinion i parë i ngrehur në këndvështrimin historik të një autori italian në vitet’ 30 të shekullit të XX.

Ilirët dhe Iliria .Me këtë temë për fqinjët e tyre përkarshi detit Ardiatik, Piero Sticotti në viti 1933, shqyrton vendin dhe origjinën e ilirëve mirëpo gjykimi i tij vjen  sipas traditës letrare greke  e cila ofron lajmet më të hershme  , por edhe më shumë të paqarta .Sticoti merr në analizë  një legjendë të shquar.

Gjejmë tek P.Sticoti, mundësin për të shqyrtuar shtrirjen deri mbi Danub dhe përmëndjen e ilirëve nga shkrimtarët e lashtë grek.Ajo tashmë është vërejtur ,thotë Sticoti ,në raste të tjera , nocionet gjeografike të grekëve nuk të bëhet mbi bregun SE    Adriatikut , e cila ishte për ta në këtë mënyrë kufiri i skajshëm i tokës së banuar . Dhe të njëjtën gjë bënë  Plini , kur ai i quan këto ilirët e jugut, nuk bën asgjë, por konfirmon  opinionin e Herodotit në këtë faqe vjetër të Ilirisë.

Territoret ilire me shtrirjen e tyre  deri përtej Danubit.Tezë e hedhur qyshkur.

Shumë më të  thella  janë njohuri,shkruan Sticoti, se romakët kanë  fituar direkt në vendet ilire mëse se dy shekuj të operacioneve ushtarake , të cilat çuan në pushtimin dhe organizimin e Dalmacisë , Moesia , Pannonia , Noricum , Raetia dhe Vindelicia rajone këto  midis Adriatikut dhe Danubit u kombinuar në një zonë të vetme doganore me emrin Iliri , ndërsa me  të njëjtin emër ka shërbyer për të caktuar në kuptimin më të ndoshta sepse më dukshëm krahinë ilire  ,themeluar në vitin 2.7 para Krishtit . C. dhe përfshin Dalmacinë me territorin në lindje të lumit Drino , Pannonia për disa kohë dhe gjithashtu një vend ishte më vonë Moesia superiore.Në kuadër të këtyre kushteve do të jetë shumë i përhapur me të  njëjtën përmbajtje që zakonisht konsiderohet territore  ilire (par excellence) .Problemi ilire duhet të jetë vendosur mundësisht në studimin e materialit gjuhësor . Ky material është marrë nga dy burime : një, shumë të varfër dhe të papastër , është trajtë e gjuhës shqipe , dhe të tjera të bollshme dhe të ndryshme , mbishkrime . Përveç disa , këto janë kryesisht emrat e vendeve dhe të njerëzve , të cilat janë shtuar në  hapat e greke dhe autorët latinë.

Duke vepruar në këtë drejtim mund të vërehet lidhjet  farefisnore dhe prirje pak a shumë të ngushtë : në lindje, në jug me dardanëve , paionianëve , maqedonasit , trakët dhe me popullin e Greqisë  së Epirit të gjithë rrugën poshtë Peloponezit , në veri me Quadi dhe fiset tjera të Sudetenland dhe Danub në rajonin e Balltikut , në perëndim me Giapidi Liburnit , gl'Istri ,Carni ( ku , p . shembull . , λος Λογειον për Liqenin CIRCON , dhënë nga Straboni , venedikasit , të Picenes ose Picenti dhe popullsitë pulieze të  Iapigi dhe Messapi .

Publikuar në 10 tetor 2008 në Scence Daily zbulimet unike arkeologjike në Ballkan

,ku pohohet se :Ilirët ishin popull i lashtë të cilët jetonin nga gjuetia, peshkimi dhe bujqësia . Ata ishin të njohur si luftëtarë dhe piratët . Jo vetëm që ata  luftojnë kolonistët grekë dhe banorët romake , fiset e ndryshme feude gjithashtu midis tyre . Megjithatë, gjetjet  arkeologjike tregojnë se ilirët gjithashtu kishin  lidhje tregtare me romakët .

" Ky zbulim është unik në një perspektivë evropiane . Ne kemi konstatuar se Desilo , kështu quhet vendi, ishte një post i rëndësishëm tregtar  i një rëndësie të madhe për kontakt ndërmjet ilirëve dhe romakëve , "

Marina Prusac i tregon revistës kërkimore Apollon në Universitetin e Oslos .

Çuditërisht gjetjet  të mëdha janë bërë në një periudhë të shkurtër kohe . Arkeologët kanë zbuluar rrënojat e një zgjidhjeje , mbetjet e një liman që ndoshta ka funksionuar si një pikë tregtare , si dhe shumë anije të mbytura , plotësisht të ngarkuar me  bute të verës – me të ashtë quajtur amforat  me moshë nga shekulli i parë

Arkeologu Adam Lindhagen , i cili ka një doktoraturë nga Universiteti i Lundit dhe është  i specializuar në amforat romake , thotë se kjo është gjetja më e rëndësishme e të gjitha kohërave nga zonat ilire .

" Ka shumë për të sugjeruar  dhe se shumë më tepër është e fshehur në baltë .

Teoria Pirate.

Ajo filloi në pranverën e vitit 2007 , kur Profesor Snjezana Vasilj  i Universitetit të Mostarit ka  gjetur 16 anije ilire në Desilo , plotësisht të ngarkuar me amforat vere romake . Gjetjet u interpretua shpejt si dëshmi se ilirët ishin piratët dhe se anijet ishin mbytur nga romakët . Edhe pse teoria pirate e  pranuar  ka marrë vëmendje të konsiderueshme nga shtypi në shumë pjesë të Evropës , Marina Prusac dhe Adami Lindhagen nuk  e besojnë këtë interpretim .

" Ka me siguri ishin aktivitetet pirat përgjatë bregdetit , por kemi menduar se më tepër i rastësishëm që piratët kanë qenë deri më tani në brendësi të tokës dhe aq afër koloni e rëndësishme romake të Narones . Sipas mendimit tonë Desilo mund të ketë qenë një qendër tregtare . "Desilo ndodhet 20 kilometra larg bregut në një fushë nga lumi Neretva . Lumi është e vetmja arterie e trafikut përgjatë gjithë bregdetit kroat që shkon në malet e Ballkanit . Ajo është e gjerë dhe që rrjedhin për 30 kilometra apo më shumë , pas të cilës bëhet pjesët e saj të ngushta .Pranë Desilo ka arteriet edhe të lashta të trafikut të tokës në drejtim të të dyja ,pra Naronës , e  cila ishte së  pari një post tregtare greke dhe pastaj një koloni romake , dhe zgjidhjen ilire  " Daorson " –i sotëm Osanic .

" Desilo është vendosur në pikën më intim me  një gji të qetë për transferimin e mallrave në anije të vogla , kështu që vendi është perfekt për një port të brendshëm tregtar . Ne e dinim se nëse kemi gjetur një port kjo do të përbënte një shembull të rrallë të një pikë takimi në këtë peizazh të padepërtueshëm . Dhe e gjetëm atë!

" Znj Prusac  i kënaqur tregon .Gjatë dy mijë vjetëve  të fundit lumi ka ndryshuar në mënyrë të përsëritur shtratin e tij në deltë . Arkeologët gjetën eshtrat e tregtarëve  ilire nën disa metra baltë dhe llum, kur pronarët e tokave  - vunë në dispozicion të tyre,një eskavator. Duket se disa pjesë të murit që kryelartë nga balta nga buzë të ujit mund të ketë funksionuar si një nga shumë kalatat  në rolin e tregtisë . Muri është 20 metra i gjatë dhe 60 centimetra  i gjerë ,dhe është ndërtuar si një strukturë poligonale .

" Muri ishte solid dhe i qëndrueshëm . Ana tjetër nuk është e ndërtuar aq mirë dhe ka shumë të ngjarë  të ketë  funksionuar si një dige . Ka qenë një numër  ankorim vendosur në të njëjtën lartësi në mur , pothuajse si një grup horizontale . "

Dhe, në qoftë se kjo nuk ishte e mjaftueshme , arkeologët nga Universiteti i Oslos gjithashtu zbuluan  se nuk kishte të paktën dy herë më shumë anije si ato që ishin regjistruar tashmë . Anije , që romakët e quajtur Lembi , ishin të njohur për manovrimin e tyre të shpejtë .Në shumë pjesë të qeramikës të gjetura tregojnë se ky ishte një vend i madh tregtarë . Dhe e fundit por jo më pak : rreth njëqind metra nga sit  port, ata gjetën një vendbanim ilir . Për më tepër , në bashkëpunim me -pronarët dhe së bashku me nxënësit zbuluan formacione tarraca në shpate mali .

" Kjo gjetje mund të interpretohet vetëm se tregon praninë e një zgjidhjeje që me sa duket ka ekzistuar për disa qindra vjet ose edhe më gjatë para  se të ketë filluar tregtia midis ilirëve dhe romakëve  .

"Disa varre  të vjetër - u zbuluan. Një numër  gjendje  të veçanta janë bërë edhe në zonën : pjesë spirance , heshtë dhe kërci , kopset metali për veshje .

"Falë baltës  dhe ujit të  freskët objektet janë çuditërisht të ruajtura mirë . Ujë i kripur do të kishte shkatërruar  pjesët e  drurit . "Në shtratin e detit , së bashku me anije , arkeologët nga Moster gjetën qindra copa të amforave  deri në 700 kapak.

" Importet nga koloni romake e  Naronës  duhet të ketë qenë shumë më të gjera se sa kemi menduar më parë , "-vë në dukje Adam Lindhagen.

Ai ka analizuar qeramikën për të gjetur se  nga ku erdhën amforat . Ato mund të ishin prodhuar vetëm përgjatë bregdetit dalmat - nga ku vera është eksportuar në gjithë Perandorinë Romake .

" Në këmbim të verës romakët mund të kenë blerë kripë , metal , lëkurë dhe skllevër . Çmimi mund të ketë qenë i njëjtë në veri . Sipas Julius Caesar ( 100-44 pes) , ishin të kënaqur që në rënien    në ujdi d.mth  një rob për një amforë verë  me  25 - litër . "

Ndërsa Profesor Vasilj ishte i mendimit se të gjitha anijet ishin të zhytur në të njëjtën kohë në një fushatë romak e kundër Pirates ilire , arkeologët kanë gjetur indikacione se anijet ishin mbytur gjatë një periudhe prej gati një qind vjet . Dëshmia e tyre është e bazuar në takim e amforave të  verës .Një nga pyetjet e madhe është arsyeja pse asnjë nga amforat nuk  ka  të gjithë pjesët . Ata janë të gjitha në fragmente .

" Ne nuk e dimë pse anijet ishin zhytur dhe  shkatërruar . Është absurde të mendosh se romakët i  mbytën  pothuajse një mijë amforat që përmbanin verën e tyre . Amforat mund të ketë qenë hedhur kur ata do të qenë të zbrazur . Por eshtrat e kafshëve, dhëmbët kalë, qeramikë ilire dhe armë si akset dhe shtiza janë gjetur edhe në det . Pra, është e mundur që ata bënë flijime rituale në det - një fenomen i njohur në Skandinavi ne epoken e hekurit . Nëse ne mund të konfirmoj se ky është rasti , atëherë ky është shembulli i parë që kemi dëgjuar nga zona ilire . Hulumtimet arkeologjike në iliri  ishte përdorur politikisht si zam kulturës - historike të grupeve të ndryshme. Sot fokusi është më shumë në dallimet në mes popujve ilire ." Termi neutral ' ilir ' ishte aplikuar për të gjitha grupet etnike. Ilirët janë përshkruar si luftëtarë , dhe  fokusi pak ka qenë vendosur në lidhjet paqësore midis ilirëve dhe Romakëve . Pra, është e rëndësishme që të jetë në gjendje të zbulojnë marrëdhëniet paqësore dhe për të treguar se ilirët kishin bërë një rrugë të gjatë në kontakt e tyre kulturore me kombet e tjera , në të njëjtën kohë si kishte dallime të mëdha në mes të fiseve ilire . Prandaj zbulimi ynë është i rëndësishëm për të kuptuar e identitetet kulturore në Ballkan në kohrat e lashta , " tregon  Marina Prusac.(Vota: 0)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora