E enjte, 29.02.2024, 08:52 PM (GMT)

Shtesë » Lajme

Jeta dhe Vepra e Humanistit Sami Repishti

E diele, 12.07.2015, 10:12 AM


Grupi shqiptaro-amerikan-The Albanian American group “Friends of Sami Repishti” ;

Keshilli Kombetar Shqiptaro-Amerikan-The National Albanian-American Council

Instituti Mbarshqiptar “Alb-shkenca”- The Pan-Albanian Institute “Alb.shkenca

Shoqata “Rrenjet shqiptare” – “The Albanian Roots” Association

Forumi Shqiptar-Amerikan per Demokraci-Albanian-American Forum for Demokraci

Organizojne   -  Organize a

S Y M P O S I U M

“Jeta dhe Vepra e Humanistit Shqiptaro-Amerikan”

The Life and Work of the Albanian-American Humanist”

SAMI   REPISHTI, Ph.D.

University of Paris    and   The City University of New York

Edukator, autor, demokrat parimor, intelektual jo-konformist,

veprimtar per te drejtat e njeriut

Educator, author, principled democrat, non-conformist intellectual,

activist for human rights

me rastin e 90 vjetorit te lindjes- On the occasion of his 90th birthday

( 5/VII/1925)

Vendi/Location:

The   International House  New York City.-N.Y.

500 Riverside Drive ,   N.Y.C. New York,  10027

( Hall of History, 2nd floor)

Date:  e Shtune  18 korrik   2015                    Ora:     01:30 – 05:00 mb.dr.

Saturday 18 July   2015                           Time   13:30  _  17:00

===================

“…Per mendimin tim, prof.dr .Sami Repishti qendron ne krye te intelektualeve

te diaspores shqiptaro-amerikane. Ai eshte pasardhes i denje i Rilindasve,

sepse ka zbatuar me besnikeri idealet e tyre te larta”(Peter R.Prifti, autor dhe historian)

***

“…In my opinion, prof.dr. Sami Repishti stands at the top of the list of the

Albanian American intellectuals. He is a worthy disciple of the Albanian Renaissance,

as he has faithfully pursued their lofty ideal” (Peter R. Prifti, author and historian)

***

Miresevini!      All Welcome!

P R O G R A M I

13:30  Ramadan Gashi, Hapja e sesionit.-Opening remarks.

Niko Qafoku, Ph.D.- Pershendetje

1)-Anton Cefa.-  “Prof..Dr.Sami Repishti ne 90 vjetorin e lindjes”-

(Prof.Dr.Sami Repishti on his 90-th birthday)  .

2) Elez Biberaj, Ph.D.“Perpjekje per liri e pavaresi te Kosoves” –

(The Struggle for  Kosova’ s  Freedom and Independence)

3) Agron Alibali, J.D.-“Nji trajtimi i problemit çam”

(Treating “The Chameria problem”)

4) Fotaq Andrea.“Hyrje: Dialektika e Rendit dhe Rebelimit

tek Andre Malraux”(Introduction:The Dialectics of Order and

Rebellion in the  Novels of Andre Malraux). Lexon:Bekim Xhaferi

(English excerpts read by: Aida Gashi)

15:30 – 15:45 - Intermission

5) Dr.Lumira Rroji.-Pika loti:Tregime burgu- Analize “ (Tear drops- prison

stories: An analysis  (English excerpts: read by Ava D. Safir, J.D.)

6)  Dr.Eleni Karamitri- “Nen hijen e Rozafes-Narrative e jetueme”-

(In the shadow of Rozafa Castle-My life narrated)Lexon:Bekim Xhaferi

(English excerpts read by Daren D.Repishti M.D.)

7) Frank Shkreli.- Veprimtari per te drejtat e njeriut

Serving the cause of human rights.

8) Grid Rroji,“The political thought of  Dr.Sami  Repishti”-

Mendimi politik i Dr. .Sami   Repishtit)

9) Pershendetje e urime te marruna – Greetings  received .

Falenderime:  Sami Repishti

17:00 - Ramadan Gashi  Mbyllja e sesionit. Closing remarks.

***

Arsimimi – Eductional background.-

1934-42- Lyceum “A.Gj.Fishts” Shkoder,Mature- Baccalaureat

1942-43- Univ.  Firenze-s (Itali) Histori moderne)

1962-64- Queens College, CUNY B.A. cum laude, French,Economics

1965-69- Queens .College  CUNY. M.A. French (Thesis frengjisht)

1970-71- Universite de Paris (France) Scholarship winner..Aggregation

1971-77- Graduate Center, CUNY (Ph.D.,’77 French)Dissertation in English

1977-79- Hofstra U. School for Administration/Supervision. Certificate

***Veprimtaria akademike  :  Autor/Author:   Bashkeautor/co-author:

1)La dialectique de l’ordre et du moi profound de l’homme, chez A. Malraux

(frengj,1969). Dialektika e Rendit dhe e Rebelimit tek A.Malraux  (Tirane ,2014)

2)The theme of the Revolution in the novels of Andre Malraux -

(Tema e revolucionit ne romanet e Andre Malraux)Teze doktorate. C.U.N.Y.(1977)

3)Ten memorandums: The plight of the Albanians in Yugoslavia (1NY-1985).

4) Albania in brief - Shqiperia me pak fjale ( N.Y.1992)

5) Pika loti-tregime burgu  (Tear drops- Prison Notes)(Shkoder 1997,2008)

6) Breaking the silence- A voice for Kosova (NYC,2000))N)ji za per Kosoven-2000

7) Nen hijen e Rozafes-narrative e jetueme. (Tirane, Onufri, 2004)

(In the Shadows of the Rozafa  Castle- Narrating my life)

*** Bashkautor/Co-author

1) Lidhja e Prizrenit.100 Vjetori(The Centenn. of the League of Prizren.)(Rome,’78)

2) Studies on Kosova (Studime mbi Kosoven)(C.U.P. 1984) w/Arshi Pipa

3) Human Rights in Yugoslavia  (C.U.P. 1986) Te drejtat e njeriut ne Jugosllavi

4) Yugoslavia:Failure of Democratic Socialism (Freedom House,N.Y.)1987

(Yugoslavia; Deshtimi i Komunizmit Demokrat)

5) Selbstbestimmung fuer Mittel -und OstEurope(Geneva,CH. 1989)

(Vetevendosje ne Europen Qendrore dhe Lindore)

6) Gaerung in Mittel-und OstEurope (Shperbamje ne Europen Q. dhe L.(Geneva,. 1989)

7) Neue Epoche  (Epoka e re)(Geneva,CH.) 1990

8)Albanian language &competencies (Gjuhe dhe kompetence shqipe) 1992.w.I.Haznedari

9) Kosova 2000.Pershtypje…(Kosova.Travel Impressions)(w.H. Bajraktari)(NY,2000)

10) Çameria, seminar(Fordham U.2002)(Seminar on Chameria)w.Z.Shtylla, A.Alibali

11) Holocaust:-Essays and Documents, R.Braham ed. (Rosenthal I.nst.for Holoc. Studies

C.U.P.2011)( Jahudijte ne Shqiperi:Historia e nji Mbijetese)

12) Shqiperia e Jugut- Çameria. (Southern Albania:Çameria) (UET,Tirane,2014)

Essais, artikuj, memorandums, peticione, letra gazetave etj.

***   Eksperience ne arsim/Teaching experience:

1966-90- Mesues  i frengjishtes dhe italishtes.Teaching: French and Italian ,Malverne HS

1976-90-  Kryetar  i Departmentit per Gjuhet e hueja/Chair Foreign Langs. Depart.,MHS

1977-80- Pedagog i jashtem/Adj.Assist.Professor of French.Adelphi University, N.Y.

1977-85- Koordinator i studimeve te avancueme gjimnaz/universitet

1975-90: Faculty adviser: U.N. Club; Human Rights Club, Black Studies Club. MHS

***  Honors and Awards –Nderime dhe Vleresime.)

1)Departmental Honors (frengjisht) Queens College (1964),C.U.N.Y.

2) W.Wilson Fellowship;finalist (1965) W.W.Foundatiom,Columbia University

3)Bourse d’etudes du Gouvernement français(1970).Bursist Qeveria franceze

4) Pllake mirenjohje aktivitet per te drejtat e njeriut; A-A National.Org (1988);

5) Distinktive e KOASH ne Amerike,”veprimtari per te drejtat e njeriut”(1988);

6) Kandidat çmimin YAVNER, N.Y.S.”arsimtar i dalluem: te drejtat e njeriut”

7) “Fighter for DemocracyDhuratePicture Frame(Bill, e Hillary Clinton (1992)

8)“Medalje e Arte: Pishtar i Demokracise” Presidenti,Republika,Shqiperise(1992);

9)”Urdheri Naim Frasheri, Klase I” Presidenti i Republikes. se Shqiperise(1995);

10)“Certifikate Mirenjohje: Hapja e Zyres Informative Amerikane ne Prishtine  (1996)

11) Mirenjohje ne Kongresin Amerikan me rastin e 75 vjetorit te lindjes  (2000)

12) “Medalje e Arte”Lidhja Shqiptare e Prizrenit” Presidenti I.Rugova (2003)

13) Pllake Mirenjohje per themelimin dhe presidencen e N.A.A.Council(2004)

14) NAAC Nomination for “2006 White House Presidential Service Award“(2006)

15) Certifikate- Anetar Nderi Instituti Mbarkombetar “Alb-shkenca” (2007);

16)Flete Mirenjohje : Kontribut te Veçante Bashkesise Shqiptaro-Amerikane,

(President, Borough of Manhattan, NYC) 2008)

17) “Rruga Sami Repishti” Mirenjohje,Bashkia Shkoder(2010).(Sami Repishti St.)

18) “Nderi i Diaspores” kontribut ne çeshtjen kombetare,  Forumi Sh-A. per Demokraci (2012)

19) “Dekorate Mirenjohje”- Shoqata Çameria” Tirane (2014

 

 

 

 

*** Ligjeruesit  - Speakers

Agron Alibali. , J.D. Univ. i Tiranes dhe Bryant U., Ka punue ne legjislacionin elektoral,

te drejtat e njeriut dhe minoritetet, reformat bankare dhe institucionet financiare ne

Europen Jug-lindore.  Adj.professor prane Bryant U. ku jep mesime ne studime

bankare dhe ligjin tregtar. Autor.  Kerkues prane Harvard U. ne lidhje me Kosoven dhe

nderhymjen e NATO-s ne Kosove. Kandidat per anetaresim  ne Aarhus Convention

Compliance Institute , Geneva,CH (2008).

Fotaq Andrea-(Fr.) perkthyes, anthologjist, eseist shqiptar,  me banim ne Strasbourg,

France,ka botue me shume se njizete vepra ne shqip. Anthologjite:”Libri i Arte i Prozes

Franceze”, “Libri i Arte i Autoreve Francez mbi Shqiptaret(1332-2007), dhe “Shqiptaret

e Italise”(1403-2007) permbajne secila ma shume se 100 autore francez. Ka perkthye

botimin:“Dialektika…” te S. Repishtit.. Gjate viteve 1997-2000 ka perfaqesue Shqiperine

prane Keshillit te Europes. Gjurmues i pasionuem, intelektual i mirefillte, ai vazhdon pa

nderpremje punen  e tij ne Strasbourg, me vizita te shpeshta ne Shqiperi.

Elez Biberaj,Ph.D. Columbia U.- autor dhe analist politik.  Ish  drejtor i Sherbimit shqip

te VoA, ai transformoi me sukses kete sherbim ne njisine ma  te suksesshme te transmetimit.

Tani. ashte drejtor i Divizionit Eurasia te VoA. Profesionist, novator, organizator i dalluem, u

vleresue “Excellent” nga drejtuesit e tij. Ashte ftue dhe ftohet si ligjerues nga kanalet  tele-

vizive amerikane, Dep.i Shtetit, Keshilli Kombetar i Sigurise, dhe agjensi tjera, per komentim

mbi ngjarjet ne Ballkan  Nji za me influence ne çeshtjet shqiptare (i njohun si “Biberaj factor”)

Anton Çefa– Univ.”Luigj Gurakuqi”(Gjuhe,Letersi histori e Shqiperise). Linde ne Shkoder(1934),

ne nji familje atdhetare, e kulturueme dhe antikomuniste. (”Mesues i Merituar”).Mbas vitit

1990-1991, ka bashkethemelue e drejtue gazeten Shkodra, bashkedrejtue revistat “Rrezja

e jone”,  Kumbona e se diellesRadio Shkodren. Editor i Dielli te VATRES.(1994-2006) Poet

“ne heshtje” si anti-konformizem me “realizmin socialist”. “Award Merit” nga VATRA.(2013)

Studjues i etno-psikologjise se kultures shqiptare; dhekritik letrar.

Ramadan Gashi,- Lindi ne Peje, Kosove ish student,Hofstra Univ. Bashkepunetor i ngushte

i  te ndjerit  President i Kosoves Dr.Ibrahim Rugova; kryetar i Deges LDK per  NY. NJ. CT

Prof.as.Dr.Eleni Karamitri- U. I Tiranes- pedagoge e letersise, autore e shume studimeve, perfshi

edhe “Zera nga Diaspora” Nji nga intelektualet  qe perqafoi demokracine me bindje qe ne fillim

Niko Qafoku,Ph.D.- U. of Tirana and Georgia, U.,USA)  Senior Fulbright Scholarship winner

Studjoi Environment and soil chemistry and physics. Tani, senior research scientist prane

The Pacific North-East National Laboratory (PNNL) Office of Science,Dept. of Energy,USA .

Bashkethemelues dhe president i pare i Institutit Mbarkombetar Alb-shkenca

Dr. Lumira Rroji. Univ. i Tiranes, Shqiperi, doktorate ne Filologji(1989). Autore e shume

studimeve te botueme ne revisten akademike “Studime filologjike”. Profesor i jashtem,

Departmenti i Letersise, U.i Tiranes. Paneliste ne shume simpoziume, kombetare dhe

nderkombetare. Lektore per At Gj.Fishten, U. e Napolit (Itali)Lexon:

Grid Rroji, Ph.D.Candidate Graduate Center of CUNY. BA Queens C., MA .NYUniversity Drejtor

Zyra Informative, Qeveria e Shqiperise. Ko-ordinator per Mediat prane OKB-se; lektor

per marredhanjet nderkombetare (NYU), dhe Komunikime (St.John’s U.)Panelist, seminare

per çeshtje shqiptare. Themelues  e president  i Forumit Shqiptaro-Amerikan per Demokraci.

Frank Shkreli- G.Washington U.- Emigroi ne SHBA (1970)ku perfundoi .studimet universitare

(1974) Redaktor i programit shqip te VoA, ku punoi pa nderpremje(1974-2004. Drejtor i Eurasisa

Division,VoA.(1994) Anetar i delegacionit te pare amerikan ne Shqiperi (prill,1991). Drejtor

ekzekutiv i NAAC lobi shqiptaro-- amerikan(2004) Komentator aktiv i ngjarjeve ne Shqiperi .(Vota: 1)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora