E diele, 21.07.2024, 05:11 AM (GMT+1)

Faleminderit

Fran Gjoka: Zojë Zefej, një emër i njohur dhe i nderuar i mjekësisë lezhjane

E shtune, 12.06.2021, 05:06 PM


Zojë Zefej, një emër i njohur dhe i nderuar i mjekësisë lezhjane

Të shkruash për njërëzit që e meritojnë është mirënjohje. (V.Hygo)

Shkruan: Fran Gjoka

Mjeken dhe drejtuesen e nderuar Zoje Zefej në Lezhë e njohin t? gjith?. Ësht? nj? nga mjeket m? t? p?rkushtuara n? Drejtorin? e Njësisë Vendore t? Kujdesit Shendetësor n? qytet, madje ka ca vite q? kryen detyr?n si drejtuese. Gjithmon? e qeshur, e komunikueshme me njerëzit, e p?rkushtuar dhe e v?mend?shme ndaj detyr?s dhe sh?ndetit t? pacient?ve, por dhe shum? humane ajo është tashmë një emër që përmendet me respekt dhe nderim nga banorët kurbinas dhe lezhjanë....

Zoja Zefej – Ndoci lindi dhe u rrit n? nj? familje me tradita patriotike dhe atdhetare n? Selit? t? Kurbinit. Në vendlindje mbaroi arsimin fillor? dhe 8 – vje?ar me rezultate shum? t? mira dhe vijoi shkollën e mesme "At? Shtjef?n Gjeçovi" në qytetin e Laçit. Ndonëse, shkollën e kishte rreth dy orë larg nga fshati i saj, ajo me dëshirën e madhe për t`u arsimuar, çdo mëngjes e bënte në këmbë rrugën për të shkuar në shkollën e mesme, të cilën, edhe atë, e përfundoi me rezultate të shkëlqyera. E nxitur nga familja, por dhe nga xhaxhai i saj, intelektuali dhe drejtuesi Zef Ndoci, Zoja nuk u ndal p?r asnj? ?ast n? rrug?n e dijes. Arritjet e Zefit, e motivonin Zoj?n, sepse ai isht? nj? nga intelektual?t m? t? njohur n? rrethin e at?hersh?m t? Kruj?s. Zefi qe arsimuar p?r filozofi n? UT. Për katër vjet me radhë qëndroi në krye të dikasterit t? arsimit n? Kruj?, duke dhënë maksimumin e aftësive të tij intelektuale dhe shkencore.

Kurdoherë kërkuese ndaj vetes dhe këmbëngulëse, ajo vazhdoi studimet në Fakultetin e Mjekësisë n? Universitetin e Tiran?s, me synimin per t’u b?r? mjeke e denj?. Ëndrrën e  saj e realizoi n? vitin 1992, kur  u kthye në familje me Diplom?n e mjekes. Atë ditë, Zoja dhe familja e saj, e mbajnë mend dhe  e kujtojnë si një nga ditët më të bukura dhe më të shënuara. Përpara saj po çelej një rrugë e shkëlqyer, e mbushur me emocion, entuziazëm dhe vështirësi. Prej saj kërkohej punë e palodhur ditë e natë, shërbim i plotë, kualifikim i vazhdueshëm, njohje e arritjeve mjekësore bashkëkohore  dhe, përkushtim  pa asnjë rezervë ndaj njerëzve në nevojë për t`i ndihmuar ata për një jetë të shëndetëshme... N? vitin 1992 Zoja em?rohet mjeke e urgjences pran? qendr?s spitalore n? qytetin e Laçit, pun? t? cil?n e kreu me mjaft seriozitet, duke shënuar arritje të dukshme dhe duke merituar respektin e pacientëve, të kolegëve dhe të komunitetit, të cilit i shërbente.

Megjithëse, kushtet n? spitalin e La?it ishin t? v?shtira, ajo u p?rpoq t’ia dilte fal? aft?sive t? larta profesionale dhe ndjenj?s humanitare. Pas disa vitesh pune intensive, si mjeke e p?rgjith?shme n? k?t? spital, njihet me bashkëshortin e saj Lek?n, një nga biznesmen?t e suksessh?m dhe t? njohur n? qytetin e  Lezh?s. N? k?to kushte transferohet n? Lezh?, dhe emërohet përsëri, mjeke e urgjencës pranë qendrës spitalore rajonale t? qytetit të Lezh?s, detyr? t? cil?n e kreu deri n? vitin 2002. Nga viti 2002  deri n? vitin 2017, Zoja ka punuar mjeke e familjes pran? poliklinik?s n? Lezhë.

Në të gjitha detyrat dhe sektorët ku ajo ushtroi profesionin e mjekes, nuk u tërhoq asnjëherë nga vështirësit, përkundrazi gjithmonë u dallua si një mjeke shembullore, e dashur dhe me vlera t? larta humane. Vizitat e saj n? familjet e pacient?ve q? mbulonte, k?shillat p?r ruajtjen e sh?ndetit dhe porosit? p?r tu ruajtur nga s?mundjet e ndryshme dhe virozat e stin?s, ishin t? vazhdueshme dhe t? shumta. Njerëzit e donin dhe e respektonin, konsultoheshin dhe diskutonin me t?, dhe, ajo, si nj? mjeke e mir? në shërbim të shëndetit të tyre, u jepte plotë mirësi këshilla dhe medikamentet e duhura mjekësore. Janë me qindra pacientët, që kanë marrë ndihmën e parë apo janë shëruar nga duart e saj si në qytetin e  Lezhës ashtu dhe atë të Kurbinit. Po t`i pyesësh janë të shumta ata që tregojnë raste të gjendjeve të tyre shëndetësore të vështira, por që me ndihmën dhe ndërhyrjen e mjekes profesioniste dhe shumë humane Zoja Zefej – Ndoci, ata kanë fituar shërim të plotë, duke shprehur me fjalë zemre ndihmën dhe sakrificat që bënte mjekja për t`u ardhur në ndihmë. Ndërkaq, përballë falenderimeve dhe mirënjohjes së banorëve, rritej  edhe kënaqësia e mjekes së talentuar, dëshira për t`u shërbyer atyre gjithnjë e më mirë.

T?r? k?to vite intensive pune t? palodhur me komunitetin, i kan? dh?n? mundësinë doktoresh? Zoj?s të jetë shum? e komunikueshme, e respektueshme, e dashur me pacientët, duke rritur k?shtu personalitetin dhe integritetin e saj n? shoq?ri, po sidomos tek njerëzit n? nevoj?. Reputacioni i doktoresh? Zoj?s n? detyr?n e mjekut t? familjes, vler?sohet jo vet?m nga komuniteti, por edhe nga organet drejtuese, pasi n? vitin 2017 em?rohet drejtoresh? e Nj?sis? Vendore t? Kujdesit Sh?ndetesor. Cilësitë e saj të shkëlqyera, të edukuara nga prindërit e saj pun?tor?, t? ndersh?m dhe me tradita t? shkëlqyera arsimdash?se, ajo i vijoi më tej dhe i forcoi edhe në ambientin e shëndoshë e plotë kulturë të familjes së bashkëshortit të saj, Lek?s, me t? cil?n  lidhi jet?n dhe t? ardhmen, duke u b?r? sot nj? ?ift model dhe dinjitoz e me plot vlera dhe me virtyte te larta n? Lezh?. Sot ata kan? dy f?mij? t? mrekulluesh?m, djalin Kristi, i cili ka kryer shkoll?n e lart? t? mjeshtris? sportive dhe aktualisht specialist pranë Bashkisë Lezhë dhe vajza Greisi, e cila vazhdon studimet e larta p?r mjekësi t? p?rgjithshme n? Universitetin Shtet?ror? t? Tiran?s me rezultate të shkëlqyera, duke ndjekur rrug?n e mjekes s? njohur, n?n? Zoj?s.

P?r afro 30-vjet pun? dhe p?rpjekje intensive, doktoresh? Zoja gjithnj? ka patur rezultate t? frytshme, gjithmon? ?sht? vler?suar dhe respektuar.Ndërkohë që nga nj?ra dekad? n? tjetr?n, ajo ka rritur vetën profesionalisht, është kualifikuar hap pas hapi, duke studiuar përvojat më bashkëkohore të fushës së mjekësisë dhe aplikimit të tyre me sukses në punë e saj të përditshme. Sot, doktoreshë Zoja ka një shkall? profesionalizmi t? admirueshëm edhe n? pun?n e veprimtarin? me administratën që drejton dhe menaxhon, duke krijuar me kolektvin e saj një atmosferë të ngrohtë dhe duke spikatur me përkushtimin e saj  të vazhdueshëm.

Doktoresh? Zoja ruan shum? kujtime t? punës së saj, por tek ajo mbeten t? paharruara kujtimet që lidhen me ardhjen e kosovar?ve, që u dëbuan dhunëshëm nga shovinist?t serb? n? vitet e v?shtira 1998 – ’99. Atëherë, si dhe qindra mjekët të tjerë dhe Zoja u përkushtua, duke filluar me vaksinimet p?r t? ruajtur me ?do kusht sh?ndetin e tyre. Aso kohe doktoreshë Zoja punonte n? sektorin e epidemologjis? n? rrethin e Lezh?s dhe p?rgjigjej direkt p?r ?do shqet?sim apo t? papritur q? mund t? ndodhte. Natën dhe ditën në shërbim të shëndetit të njerëzve, në shërbim të pacientëve, ajo kudo la mbresa t? pashlyera tek cilido që pati kontakte apo kërkoi tek ajo ndihmën mjekësore. Gjithnjë, duke i qëndruar korrekt dhe me besnikëri Betimit të Hipokratit. "Në jetën time profesionale,-thotë Zoja,- është mirënjohja që pacientët shprehen ndaj shërbimit dhe stafit mjekësor, ku unë drejtoj e menaxhoj dhe po bëjmë përpjekjet maksimale për të kryer me sukses këtë mision fisnik ndaj njerëzve në nevojë ".

Gjatë gjithë veprimtarisë së saj si mjeke, Zoja është treguar dhe tregohet kurdoherë humane, e thjeshtë, e dashur  e kudondodhur, duke mbajtur qëndrim ligjor ndaj rasteve kur mjekë të veçantë përfliten për abuzime me detyrën e  tyre të shenjtë.

Doktoresha  kujton gjithashtu periudh?n e t?rmetit t? 26 n?ntorit, dhimbjen dhe stresin q? ka kaluar bashk? me stafin e pun?s, periudh?n e v?shtir? t? pandemis? s? Covid 19, ku iu desh t? p?rballet me situate t? pazakonta dhe, tani, vazhdimin e fushat?s s? vaksinimit, duke u v?n? gjithnj? n? shërbim t? komunitetit, shoq?ris? dhe profesionit t? shenjt? t? mjekut. Ja pra, doktoresha e njohur tashm? Zoja Zefej, kjo vajzë e thjesht? selitëse, që mbraroi UT n? mjekësi, duke u b?r? nuse dhe mjeke n? Lezh?, ruajti n? qenien e saj d?shir?n p?r t? punuar kudo me p?rkushtim dhe ndershm?ri, duke lënë kurdoherë gjurmë të ndritshme, mirësie dhe humanizmi në jetën dhe profesionin e saj.

Si drejtoresh? e Nj?sisë Vendore, që nga marsi i vitit 2020, e deri tani vazhdon me intensitet pun?n vetmohuese p?r vaksinimin dhe mbrojtjen nga Covid 19, pun? t? cil?n e ka p?rqendruar n? 3 pika vaksinimi n? Lezh? dhe t? ndarë n? 3 grupmosha si: pensionist?t, personat me rrisk t? ve?antë dhe grupmoshat efektive p?r pun?. Ësht? pozitiv fakti se rajoni i Lezh?s ku udh?heq dhe drejton doktoresh? Zoje Zefej, bashk? me personelin sh?ndet?sor t? saj ka patur shansin t? t?rheq? t? gjitha lloj?t e vaksinave, duke u sh?rbyer me p?rgjegj?si pacient?ve dhe komunitit lezhjan.

Si qytetar i Lezhës, mendoj se njer?z t? till?, q? kan? synim përkushtimin në punë,  ngritjen profesionale e shkencore, pasionin dhe veprimtarin? e vazhdueshme n? shërbim t? komunitetit, i duhen mjek?sis? son?. Me cilësitë e saj të vyera dhe profesionalizmin e shkëlqyer, doktoreshë Zoja vijon të drejtoj? me p?rgjegj?si institucionin dhe personelin mjek?sor, duke rrezatuar çdo herë  mirësjellje dhe komunikim perfekt n? shërbim të njerëzve. E, në këtë drejtim, mund të themi se mjeke si Zoja Zefej, janë edhe një përvojë e gjallë pune, një shkollë, që duhet ta ndjekin edhe mjekët e rinj, që dëshirojnë të kontribuojnë dukshëm në fushën e mjekësisë.(Vota: 1)

Komentoni
Komenti:

Artikuj te tjere

Bedri Tahiri: Shukri Qorri (1972-1999) Bedri Tahiri: Shukri Qorri (1972-1999) Nue Oroshi: Jetullah Islami njëri nder kushtrimtarët e parë të lirisë se Kosovës Ibrahim Kabili: Për mësuesin, studiuesin dhe intelektualin e mirnjohur, Fran Cara Gjekë Gjonaj: Gjon Gjonaj, misionar i arsimit shqip Gjekë Gjonlekaj: Kolë Miri Dedvukaj, simboli i besës dhe burrnisë Malësore Nue Oroshi: Kujtesë për Adem Jasharin, luftëtarin që i mësoi komandantët se si të luftohet Gani I. Mehmeti: Aziz Nishori, simbol i “Prindi & Fëmiu” Hysen Kobellari: Isuf Luzaj - atdhetari i ditur, mësuesi i filozofëve të së ardhmes Gjekë Gjonaj: Rexhep Lika, imami që meriton respektin dhe nderimin më të lartë Vilhelme Vrana Haxhiraj: Nermin Vlora Falaski, “Ndriçuese e Qytetërimeve të Vdekura” Gjekë Gjonaj: Gjergj Hasanaj, personalitet me merita në fushën e arsimit, kulturës dhe folkloristikës shqiptare Rexhep Shahu: Pse bën diferencë deputeti Flamur Hoxha Dorian Koçi: Humanisti Arvanitas - Mikel Maruli Ibrahim Kabili: Arjan Sala, heroi që sakrifikoi veten, për të shpëtuar shokët Gjekë Gjonaj: Martin Gjokaj, viktima e parë shqiptare e pafajshme e ferrit komunist në Goli Otok Lirim Harka: Patrioti Xhafer Shelqi, i ndëshkuar në diktaturë, i harruar në demokraci Bushkashi & Kurti: Aqif Ymeri, nëpër dritë e mirësi Klajd Kapinova: Përkujtojmë 32-vjetorin e kalimit në amshim të bariut shpirtëror Namik Selmani: Një monument shkronjash shqip për Njeriun Monument Robert Elsie

Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora