Fotaq Andrea: Skënderbeu, një Hero i Madh

Në çastin kur vëmendja e Europës është përqendruar mbi Orient, nuk është pa interes të kthejmë vështrimin mbi luftërat e mëdha të shekullit XV. Perandoria osmane, sot aq e dobësuar, sa nuk i ka mbetur veçse  marrja...

Fotaq Andrea: Poetë botërorë për Skënderbeun

Fillimi i Rilindjes europiane në shekullin XVI njeh si një nga kulmet e veta të lulëzimit edhe botimin në latinisht të veprës së Barletit « Histori e Skënderbeut » më 1508-1510. Shumë shpejt vepra e humanistit shqiptar...

Fotaq Andrea: Skënderbeu, Antologji (1413-2017)

Legjenda thotë - në gegërishten e bukur - se “Selim Pasha bâ atëherë me e nalë do kohë në pushim ushtërin në Lezhë, shkoi drejt e te vorri i Skanderbegut e bâni me e çilë. Trupi i tij ishte kênë zhgatrrue, por zemra ishte ené e pa...

Fotaq Andrea: Protestë historike e Gjergj Adhamit

Është e njohur se Akti madhor historik i shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë u pasua nga një periudhë plot tollovi politike e shoqërore, sa në plan të brendshëm, aq edhe të jashtëm, kur copëtimi i trojeve të lashta të kombit...

Fotaq Andrea: Një portret i panjohur dhe i papritur i Skënderbeut

Asnjëherë deri më sot, publiku artdashës shqiptar nuk ka parë një portret të tillë të Skënderbeut me simbolikë tepër të fuqishme: Heroi ynë kombëtar mban mbi krye përkrenaren e tij karakteristike me kokën e dhisë me brirë dhe...

Fotaq Andrea: Letёr e rrallё e Apolinerit drejtuar Konicёs

Është faktikisht e vetmja letër, e zbuluar dhe e botuar gjer më sot, e shkrimtarit dhe poetit francez Gijom Apoliner drejtuar mikut të tij Faik Konica. Kur njihen tashmë shtatë shkrime apolineriane që portretizojnë Konicën dhe shqiptarët në përgjithësi. Është një ...

Fotaq Andrea: Sportistë shqiptarë në nivele botërore

Një shkrim i Faik Konicës në revistën Albania, me titull Një mundës shqiptar në London, botuar në shkurt 1906, na tërheq vëmendjen për faktin se në formë shënimi, po ky shkrim jepet edhe në variantin e tij në frëngjisht. Gjë që do të ...

Fotaq Andrea: Miss USA - Votoni Serena Buçaj

E dashur Miss Serena, bija-motra jonë,Në këto ditë të shënuara për ty e për gjithë shqiptarët, kur po votohet Miss USA 2016, më lejo të të dërgoj - si kurorë nga Panteoni i lashtë i bukurisë shqiptare - këto fjalë zemre...

Fotaq Andrea: Konica, përçues i vlerave të letërsisë

Një enigmë e veçantë që shoqëron jetën e Faik Konicës në vitet e para të vendosjes së tij në SHBA (pas 1909) dhe që ka intriguar mjaft studiues, ka të bëjë drejtpërdrejt me një pohim të thjeshtë të poetit të madh Gijom Apoliner kur portretizon mikun e tij shqiptar, më 1 maj 1912: "I shkrova ...

Fotaq Andrea: 100 fjalë të arta nga Faik Konica

E ashpër, e vrazhdë, si populli i fuqishëm që e flet, por edhe plot shije e hijeshi, si frutat dhe lulet e malit ku flitet, gjuha shqipe – ndonëse e varfëruar nga një palëvrim shumë herë shekullor – është e aftë të shprehë, me një ndjenjë të mrekullueshme, nuancat...

Fotaq Andrea: Skënderbeu bashkoi Nolin me Konicën

Viti në vazhdim 2015, dhe konkretisht gjashtëmujori i parë, përkon me tre përvjetorë të shënuar: 610 vjetori i lindjes së Heroit kombëtar Gjergj Kastrioti, 140 vjetori i lindjes së Faik Konicës dhe 50 vjetori i vdekjes së Fan Nolit...

Andrea: Shqipëria është më e lashtë se vetë Europa

Është një letër e shkruar për gazetën franceze "La Croix"' ("Kryqi"), nga i dërguari i posaçëm i saj në Athinë jo më larg se tre ditë pas fillimit të mbledhjes së Konferencës të Ambasadorëve në Londër më 16 dhjetor 1912...

Fotaq Andrea: Jules Simon - Harun Bej shqiptari

Në Paris harrohesh shumë shpejt. Askush nuk e njeh më Harun-Beun. Para pesëmbëdhjetë vjetësh për të nuk flitej veçse bulevardeve dhe gazetave. Udhëtimi i tij në Francë të kujtonte udhëtimin e Çiltërorit[i] por ndryshe ...

Fotaq Andrea: A do të vijë ndonjëherë trupi i Dea-s në Butrint?!

Nuk e kemi fjalën këtu për shprehjen “s’e ka kokën mbi sup”, që stigmatizon bukur “bëma” e “çbëma” të kujtdo që s’është në lartësi të vet. Fjala është thjesht për kokën e Deas së Butrintit që fatkeqësisht rri pa trup ...

Fotaq Andrea: Më jep dikë

“Njeriu nuk është kurrë larg Perëndisë sesa një lutje”, ka thënë Nënë Tereza e madhërishme.Dhe lutjet e shpirtit shqiptar kanë gulfuar historikisht në kuadër të besimeve dhe riteve fetare, duke ruajtur një baraspeshë shpirtërore ...

Fotaq Andrea: Zëri “Albania” në revistën franceze

Dy vjet para se të mblidhej Kongresi i Berlinit, në qershor 1878 ku, për herë të parë do shkëputeshin brutalisht nga trungu amë troje të tëra historikisht shqiptare për të kënaqur lakmitë e shteteve fqinje të Shqipërisë, revista e mirënjohur franceze Revue d’Anthropologie, e drejtuar nga shkencëtari ...

Fotaq Andrea: Zëri “Albanua”

“Fjalori historik i gjuhës së vjetër frënge”, apo ndryshe “Glosari i gjuhës frënge nga zanafilla deri në shekullin e Luigjit XIV”, hartuar nga Curne de Sainte-Palaye, anëtar i Akademisë së mbishkrimeve dhe i Akademisë ...

Fotaq Andrea: Sy-zogjtë Konica-Pikaso nën penën e Apolinerit

Le të theksojmë që në fillim se 45 letrat e Faik Konicës (1903-1913), drejtuar poetit frëng Gijom Apoliner (Guillaume Apollinaire), shfaqin interes të veçantë jo vetëm për ne shqiptarët - për të thelluar njohjen e ...

Fotaq Andrea: Konica, dilemat dhe ''mëkati''

Siç kemi bërë tashmë të ditur në Fletore koniciane nr. 2 (Kur puqen dy male në vargmal miqësie), letrat e Faik Konicës drejtuar poetit të madh francez Guillaume Apollinaire, që ruhen në Bibliotekën Rishëljë të Parisit...

Fotaq Andrea: Piktura Taso në Pallatin e Europës

Një copëz Shqipëri, Pogradeci i adhurueshëm i Lasgushit dhe i Kutelit po shfaqet këto ditë në Pallatin e Europës Strasburg nën penelin e piktorit të merituar Anastas Kostandini. Janë 35 tablo në vaj plot dritë dhe 10 grafika ...

Fotaq Andrea: Male që puqen në vargmal miqësie

Na e ka ënda ta fillojmë këtë shkrim me emrin e Skënderbeut, si i pari shqiptar që çau edhe rrugën e komunikimit epistolar me katër papë të Romës, me Raguzën, Venedikun, Huniadin, Alfonsin, etj., falë kancelarisë ...

Fotaq Andrea: Rikard Vangeri dhe dashuria e parë e Faik Konicës

Është e njohur se më 1889, djaloshi 13-vjeçar Faik Schichgo Konitza e mban vrapin nga liceu perandorak Galatasaraj i Stambollit në liceun e Karkasonës, Francë, nga Lindja në Perëndimin evropian ...

Fotaq Andrea: Edouard Schneider - Ideja e fesë në kohërat parahistorike në revistën ''Albania'' të Faik Konicës

Në tre numra të revistës së tij rrezeartë Albania, që depërtonte në shpirtin patriotik të çdo shqiptari të kohës, gjeniu djaloshar Faik Konica, boton më 1897 ...

Fotaq Andrea: Dita e zezë e 7 prillit 1939 / Hubert Bouchet: E pashë të vdesë Shqipërinë

Zakonisht është njohur nga Historiografia botërore si data e fillimit të Luftës së Dytë Botërore 1 shtatori i vitit 1939, kur Hitleri në krye të Raihut III sulmoi Poloninë ...

Fotaq Andrea: Pierre Coquelle - Italia dhe çështja shqiptare

Pierre Coquelle (1859-19..), arkivist e bibliotekar i komunës franceze të Maulanit në Lorrenë, është autor i mjaft botimeve dhe studimeve interesante, përqendruar kryesisht ...

Fotaq Andrea: Prof. Zhak Semlin - Jodhuna, një shpjegim për fëmijët e mi (II)

- Domethënë, jodhuna në këtë rast shkon paralelisht me ligjin?-Patjetër, madje edhe me njëfarë mënyre disiplinimi… Sikur s’qenke dhe aq e kënaqur që po të flas në këtë mënyrë… Sigurisht, kjo varet se ...

Fotaq Andrea: Prof. Zhak Semlin - Jodhuna, një shpjegim për fëmijët e mi (I)

Prof. Zhak Semlin, politolog francez, jep mësim në Institutin e Studimeve Politike në Paris dhe është Drejtor në Qendrën Kombëtare të Kërkimit Shkencor (CNRS). Punimet e tij shkencore ...

Fotaq Andrea: Fjalë të arta për jo-dhunën

Duhet pranuar : në zhurmën shurdhuese që dhuna shkakton çdo ditë në realitetin e sotëm, rrallë na ndodh të dëgjojmë fjalë jo të dhunshme. Ideologjia e dhunës së nevojshme ...

Fotaq Andrea: Për shqiptari - për vëllazëri

Nuk do t’i jepnim dhe aq rëndësi shkrimit të mëposhtëm të gazetës së mirënjohur franceze “Le Figaro”, sikur të mos na tërhiqnin vëmendjen dy fakte jo pa rëndësi: së pari, që shkrimi “Njerëz të Shqipërisë” është një kryeartikull pikërisht nën penën e kryeredaktorit të kësaj gazete Lucien ...

Fotaq Andrea: Faik Konica, Gur themeli i sociologjisë shqiptare

Është e njohur figura poliedrike e pionierit rilindas Faik Konica. Me kryeveprën e tij dygjuhëshe revistën Albania(1897-1909), themeluar në ...

Fotaq Andrea Një zbulim i ri nga miniera Konica

I konsideruar prej kohësh si një tërësi rregullash arbitrare dhe rutinore, edukimi është sot një shkencë. Është shkencë për nga vetë metoda që vë në përdorim dhe që synon ...

Fotaq Andrea: Justin Godari - “Shqipëria më 1921”

Dr. George-Samné (1877-1938) është një studiues orientalist francez, autor i disa librave dhe monografive. Në revistën e mirënjohur franceze “Correspondance d’Orient”, 15 janar 1922, nr. 277, ai bën një reçencë tepër vlerësuese dhe të mprehtë për librin e Justin Godarit “Shqipëria më 1921”, reçencë të cilën e pamë me vend ta përkthejmë ...

Fotaq Andrea: Maurice Trumbert - Në Skutari të Shqipërisë

Në janar shkurt – shkurt 1913, menjëherë pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, Maurice Trumbert, diplomat, shkrimtar, piktor, poet e muzikant francez, botoi në revistën “Revue du traditionnalisme français et étranger” reportazhin në “Skutari të Shqipërisë”, ku ndihet më së miri simpatia dhe dashamirësia e tij për “Vendin e Skipetarëve”, siç e quan ai...

Fotaq Andrea: Justin Godart, një mik i madh i kombit shqiptar

Në qershor 2006, me rastin e 50 vjetorit të vdekjes së Justin Godarit, një shesh në Paris mori emrin e tij, duke nderuar kështu figurën e Atij që është quajtur me cilësimin më domethënës e të veçantë: “I Drejti i Kombeve”. Po kush është konkretisht “I Drejti i Kombeve” Justin Godar, kjo figurë e shquar historike e Republikës III Franceze, dhe ç’përfaqëson ai për vetë ne shqiptarët?...

Victor Frobin: Shqipëria, dekania e racave, dhe më e vogla e shteteve

Pas shekujsh harrese, Shqipëria zë befas vendin e parë në aktualitetin botëror. Dhe siç do ta shohim, sa çështje e ndërlikuar dhe e ngatërruar që qenka kjo çështja shqiptare!“Ne jemi të gjithë të barabartë përpara Shqipërisë!” - më deklaroi në veçanti e mirëkuptim një diplomat, tek i cili e pashë të urtë e të arsyeshme të shkoja të konsultohesha me të përpara se t’i hyja kësaj monografie. “Historianë, gjeografë, etnologë, diplomatë, ne futemi të gjithë brenda së njëjtës kategori: sepse ne nuk njohim asgjë - asgjë fare - rreth këtij vendi dhe rreth banorëve të tij!”...

Fotaq Andrea: Faik fisnik Konica, Gjeniu dhe Ati i kombit modern shqiptar

Viti 2012 përkon me tri data të shënuara në Historinë e kombit shqiptar: u çel me 130 vjetorin e lindjes së Fan Nolit, këtij titani të mendimit dhe të veprimit; do vijojë me 100 vjetorin...

Fotaq Andrea: Ekskursion në Shqipëri në vitin 1880

Gazeta franceze Journal des voyages, n° 142, e diel, 28 mars 1880, nën titullin “Ekskursion në Shqipëri”, boton shkrimin e korrespondentit të saj Max d’Orvières...

Fotaq Andrea: Origjina shqiptare e trotuareve të Parisit

Vetëm pak muaj pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, danezi Franz de Jessen do të ishte ndër gazetarët e parë evropianë që do të vizitonte Shqipërinë e pavarur dhe...

Fotaq Andrea: “Orientalet” e Viktor Hygoit dhe figura e Ali Pashë Tepelenës

Ishte koha kur shkrimtarë, piktorë, historianë, mendimtarë e udhëtarë të shumtë e mbanin vrapin drejt Lindjes së Afërt, Turqisë e Ballkanit, drejt “festës së dritës e hënës”. Hygo...

Fotaq Andrea - Një thirrje nga zemra e Faik Konicës: “Muhamedanë shqiptarë, bashkohuni me vëllezërit e krishterë, bashkohuni për të mirën e kombit tonë!”

Është i njohur qëndrimi i Faik Konicës në çështjen e fesë tek Shqiptarët, të cilën vazhdimisht ai e ka parë të lidhur ngushtë me çështjen kombëtare, për çlirimin e vendit jo vetëm...
Kryesore