Dedë Preqi: Atdhetarizmi i një prifti

Nëse nuk je atdhetar, nuk je as  fetar i mirë, apo nuk je fetar i mirë, nëse nuk je atdhetarë i denjë, kështu do të filloja portretin e priftit dhe atdhetarit don Gjergj Berisha, i cili gjatë luftës 1999, u doli para ushtrisë...

Dedë Preqi: Të zitë e ullirit në kalimin e kufirit

Nga shumë maltretime dhe  gjeste arrogante të kufitarëve të Serbisë, posaqërisht ndaj popullatës mërgimtare shqiptare, në kufirin Merdarë, Dheu i Bardhë dhe Mutivodë, tregojnë çartazi, se janë porosi të planifikuara të një shteti, që përveq kulturës dhe normave...

Dedë Preqi: Një akt i shëmtuar

Njeriu si qenje njerëzore do të dallonte nga mentaliteti e një kafshe, mbase njeriu do të kishte kontakt dhe mundësi me format jetësore të edukimit, emocioneve dhe prevojave etike njerëzore.  Në këtë mënyrë njeriu fiton mundësi dhe cilësi të përparoj në mesin e shoqërisë, rritje ...

Dedë Preqi: Helmimi i gjeneratës tjetër!

Përshkak të politikës së njëjtë dhe të pa tjetërsueshme, që lidhet me idelogjinë e miteve të vjetra dhe të qelbura serbe, që në këto therrime dhe rrethana frymëzohet akoma dhe gjejnë mbështetjen edhe gjenerat e sotme politike në Serbi.Zhvillimet e marrëdhënieve me palën ...

Dedë Preqi: Korigjimi i kufirit sipas Hashimit

Presidenti i Kosovës, z.Hashim Thaçi, nuk do e lagojë nga mendja idenë për korigjimin e kufirit në mes Kosovës dhe Serbisë, duke e quajtur si marrëveshjen finale dhe përfundimtare dialogun në mes këtyre dy vendeve...

Dedë Preqi: Djegia e flamurit turk...

Shqiptarët nuk duhet të imitojnë, apo kopjojnë njerëzit e koncepteve mesjetare dhe monopoleve të dominimit e robësrisë e njerëzore. Është shumë lehtë të dallojmë se cila është përshtypja e botës së qytetëruar, duke zëne në gojë shumë vende të zhvilluara dhe të ...

Dedë Preqi: Si do të kontrollohet pushteti?

Duhet ta pyesim vetën se çfarë imazhi po jep sot pushteti kosovar përballë opinionit të vet dhe atij të jashtëm dhe cilat janë elementet bazë të imazhit të ri të ekzistencës së këtij shteti?Kjo ndjesi do të gjejë një pasqyrim të përpiktë, nëse nuk do ti ...

Dedë Preqi: Ndarja e Kosovës, titanizim i Evropës!

Shqetësimet e qytetarëve të Kosovës,  janë shqetësime të natyrave të ndryshme dhe të përditshme, por e pa pranueshme për këtë shoqëri, në të cilën deri diku ka merita pozitive, por këto merita do ti kërkonim te rrezulltatet dhe mënyra e prezentimit të shtetit të ...

Dedë Preqi: Pushteti i 'Rambos' dhe Ramës

Dikur në kohëra të hershme kur kanë munguar kombanjat fshirëse të grurit, organizohëshin sëbashku dy-tri mëhalla të fshatit dhe e bënin një lëmë të përbashkët per fshirjen e këtij rendimenti. Së pari në mes të lëmës e përforconin një mullar të drunjtë të mbështjellur me një...

Dedë Preqi: A ka kuptim ky rrugëtim?

Pse sot shoqëria shqiptare po paraqitet aq naive, aq e pa fuqishme përballë domosdoshmërisë së vet, së pari në konceptin e njerëzores dhe në përcaktimin e të qenët e tij, si shoqëri e kohës bashkëkohore dhe të lirë në shtetin e tyre sovran, ku e zënë fillin shoqëria e lirë dhe ...

Dedë Preqi: Festimi i Vidovdanit apo 'shejtanit'

Gjithkund në botën e civilizuar festat fetare organizohen dhe celebrohen në frymën e harmonisë fetare, duke pasë parasysh se njeriu e ka një « Atë, mbi vete », ku thëmeli i marrëdhënieve fetare, e ndihmon njeriun të ndërtojë dhe harmonizojë marrëdhëniet ...

Dedë Preqi: Ngreh e mos këput

Dialogu me Serbinë, deri më tani e favorizon vetëm udhëheqësin e saj, apo z. Thaçi, duke ia rritë madhështinë, por kurrsesi popullin e Kosovës, cili përpiqët të sjell paqë dhe stabilitet në vend e rajon, duke dialoguar me palën serbe, që dje ishte kriminele dhe që ka kryer ...

Dedë Preqi: Për Serbinë futbolli është politikë

Mendimtarët e kohës së hershme, filozofët, historianët dhe poetët e shqyrtonin dhe trajnonin fjalën “askezë”, që ishte një fjalë, apo shrehje e urrjetjes shpirtërore, që mbron një etikë të një jete sot për nesër, e cila do të shterohej dikur me kënaqësinë e vet. Por, nuk ka ...

Dedë Preqi: Kosova vuan nga pushteti

Duket e pa kuptimtë, por është e vërtetë, nëse thëmi se, Kosova gjindet në krizën më të thellë institucionale, politike dhe ekonomike, përshkak të njerëzve të saj të pa ndërgjegjshëm, që shtetin e kanë marrë pa meritë, të cilin po e udhëheqin si është më keq dhe e ...

Dedë Preqi: Dialogu me Serbinë

Në interes të përbashkët dhe të një politike të mirëfilltë e fqinjësore, do duhej që Serbia si shkakëtare e luftrave të fundit në Ballkan, të afrojë një politikë të re dhe miqësore me vendet fqinjë, posaqërisht me Kosovën, që të arrihet paqja dhe stabiliteti ndërmjet këtyre ...

Dedë Preqi: Mërgimtarët nuk pendohen

Thirrjet e shqiptarëve që ua bënë vëllezërve të vet shqiptarë në diasporë për ndihmë njëri-tjetrit, sidomos në kohën e luftës së fundit të vitit 1998-99, në Kosovë, nuk do quheshin thirrje akustike e  folklorike, por ishin thirrje atdhetarie e  shqiptarie, sepse armikun e...

Dedë Preqi: Pushtet i mangët

Një mendimtar i shquar thotë, për deri sa për individin vështirësohet rrugëdalja, për popullin kjo rrugëdalje mund të gjindet. Prandaj, edhe populli jonë bënë përpjekje për ta shijuar lirinë dhe pavarësinë e vet dhe në favor të përmbushjes së qëllimëve të veta, duke ndodhur ...

Dedë Preqi: Nxitësit e luftës së tretë botërore

Fuqitë e mëdha pothuajse e kanë botën në dorë dhe përmes indikatorëve të vegjël e turbullojnë atë, ku mundet të mposhtët paqa dhe dhe liria njerëzore, duke u përballur me kaosin dhe rrezikun që është vepër e vet njeriut kundër vetëvetës. Pikërisht këtu fillon e merr ...

Dedë Preqi: Imazhi që kërcënon Kosovën

Qytetarët e Kosovës,  e ndjejnë një lloj shqetësimi dhe brenge ndaj drejtësisë dhe sigurisë në shtetin e vet, e cila ua ngarkon gjendjen dhe mirëqenjën e tyre njerëzore, dhe nga politikat e mbrapështa e pa vlera, që zbatohen në emër të njerëzve të pa pandërgjegjshëm, të cilët...

Dedë Preqi: Rruga e kombit dhe kombi i udhëve

Autostrada Shqipëri-Kosovë dhe anasjelltas, është arteria më efikase që  e lidh një komb të ndarë në dy shtete ,  por kurrë të ndarë nga arteria e një gjaku dhe trungu të përbashkët. Nuk do koment se këto dy shtete janë një komb dhe e kanë një rrugë të përbashkët në  një ...

Dedë Preqi: Çka na përkujton 24 Marsi 1999

Sa herë që vjen marsi, na përkujtohet marsi më  i veqantë i vitit 1999, ku  ofshamat e atyre ditëve mbetën peng sidomos në zemrat e nënave shqiptare që përcjellën bijt dhe bijat e tyre pa ndërpre në rrugën pa kthim, për tu sakrifikuar për liri dhe pavarësinë e Kosovës...

Dedë Preqi: Ratifikimi, më i gjatë vajtimi!

Në fund të fundit nuk ka se çka flitet e vajtohet as për Kullën, as për Çakorrin, kur me votën tonë u bë ratifikimi i Demarkacionit me Malin  Zi, por të bëjmë një përshtatje dhe mësim për herat tjera, që mos të na ndodh diçka e ngjajshme në të ardhmën e afërt, sëcilës ...

Dedë Preqi: Brutaliteti i një mentaliteti

Njeriu do ta kishte shumë më lehtë që ta kuptojë botën, së pari të niset prej vetëvetës dhe të pyet vetën se çështë ai vetë, si qenje njerëzore, apo jashtë saj. Ndjenja, që duket se akoma po mbizotëron te miti i sllavizmit dhe urrejtja e tyre ndaj shqiptarëve, lidhet me ...

Dedë Preqi: Si ta quajmë pushtetin

Populli i Kosovës, ka shumë për të thënë për të kaluarën e vet historike e tragjike, i cili në periudha të tmershme të kohës,  qëndroi i pa lëkundur përballë fuqive të ndryshme okupatore e fashizoide, që e kishte të qartë se përballet me fuqi të tilla, kur disa herë tentuan edhe...

Dedë Preqi: Flakadan i shqiptarisë

Baki Ymeri është njëri ndër artistët e sotëm më të mëdhenj të kulturës shqiptare në diasporë, i cili nuk lë krijues pa e vlerësuar sipas standardeve dhe vlerave letrare, prandaj ky njeri është drita jonë, zëri  i madh i diasporës letrare dhe asaj vendore. Penda e Baki Ymerit, apo siq e...

Dedë Preqi: Thërret Çakorri ku je kullë

Një kohëzgjatje e teprueme, çështja e Demarkacionit me Malin e Zi, është më shumë politike, se sa edhe teknike. Qëndrimi që po vjen sipas marrëveshjes së dy presidentëve, atij të Malit të Zi, dhe presidentit të Kosovës, diçka brenda këtij qëndrimi-duket se ...

Dedë Preqi: Filozofia e Edi Ramës

Dy shtete, ashtu sikur u krijuan, Shqipëria me 1912, Kosova me 2008, dhe për të cilat jemi përpjekur më herët, për në një shtet të përbashkët, u pajtuam, apo nuk u pajtuam,  ajo që lindi nga rrethanat historike dhe fuqitë e mëdha të kohës, në një lloj procesi kozmiko...

Dedë Preqi: 10 vjetori i pavarësisë me orë letrare

Qendra Kulturore Shqiptare në Shtutgard të Gjermanisë, me rastin e  550 vjetorit të vdekjes Gjergj Kastrioti-Skënderbe dhe 10  vjetorit të Pavarësisë së Kosovës, organizoj Orë Letrare, ku muarën pjesë një mori e bashkëatdhetarëve, në mesin e të cilëve edhe shumë poetë e ...

Dedë Preqi: Metamorfizimi i 'cungave' të UÇK-së

Tani, kur po vjen pranvera, stina e radhës pas dimrit, e cila shpeshherë gjatë periudhave kohore dhe historike na ka befasuar, si stina më e veqantë në lidhje me turbulencat e klimave specifike, që kanë ndikuar rrymat e nxehta politike në të kaluarën e hidhur, duke ...

Dedë Preqi: Ndotja politike dhe klimatike

Nëse, brenda një shteti do e theksojmë dinamikën e zhvillimimëve të rëndësishme, apo sfondin e zhvillimëve globale, dhe nasjelltas, ngecjen e këtyre zhvillimëve, duhet të nxjerrim në sipërfaqe shkakëtarin e saj, që e nxitë këtë gjendje, gjegjësisht për të ...

Dedë Preqi: Vetvendosje pa Albinin s'ka alternativë

Lokomotiva e trenit të Lëvizjes Vetvendosje, është vetë Albin Kurti, i cili i prini kësaj Lëvizje, që nga themelimi  i saj dhe pa të cilin nuk do të kishte alternativë, pa njeriun e saj më të guximshëm dhe më të mundshëm për ta shpie këtë lëvizje në rrugën e saj dhe synimet për ...

Dedë Preqi: Zhgënjimi i miqëve

Populli nuk është i verbër, që nuk vërenë dhe as i shurdhër, që nuk dëgjon, por edhe aqë mendjelehtë, që nuk di të çmojë, apo të falenderoj shpëtimtarët dhe miqtë e vet, për të cilët pati nevojë, që ta mbështesin, ta ndihmojnë dhe shpëtojnë në kohëra të urryera dhe të ...

Dedë Preqi: Budallaki shqiptare

Sëcili popull e ka nga një e më shumë budallaki, të cilat kanë dallim nga njëra-tjetra, por kjo e jona, me b…mbi pare, e huazuar nga cilido popull i huaj, nuk duhet lakmuar dhe kjo përgjegjësi varët nga vetë ndërgjegjësimi i një populli, i cili në mungesë të ndërgjegjësimit dhe...

Dedë Preqi: Çlirimtarë apo tradhtarë?

Shpeshherë, rrëfimet e Luftës Çlirimtare të Kosovës, dhe luftëtarëve të saj, sikur nuk përputhën me realitetin dhe të vërtetën e një lufte çlirimtare, e cila ishte formula më e përsosur dhe më e domosdoshme e këtij lloji për çlirimin nga okupatori serb i kohës. Në këtë rast, lufta ...

Dedë Preqi: Tunele pa dritë!

Shqiptarët do të gabojnë dhe do të mbesin në mes të rrugës, nëse e devijojnë dhe refuzojnë politikën amerikane, e cila është dhe në favor të shqiptarëve, sepse duke filluar që nga Georg Washington, i cili  çmohet si «babai i kombit amerikan», në letrat e tija presedenciale ka...

Dedë Preqi: Kosova në rrolin e karremit

Në takimet e Këshillit për Stabilizim-asocimin ndërmjet BE-së, dhe Serbisë, shefja e politikës së jashtme, zonja Federika Mogherini, në këtë Këshill për zbatimin e këtyre Marrëveshjeve thotë, BE-ja, i ka dyert e hapura për gjithë Ballkanin perëndimor, kur sëcili do  ...

Dedë Preqi: Ç'pritet nga ky lloj pushteti

Më herët kemi menduar se Kosova si shtet i ri, ecuritë e punës dhe shumicën e planoprogramëve rregullative të proceseve zhvëllimore do i huazonte nga ato vende që janë në zhvillim e sipër, të cilat me këto programe e kanë arritë cilësinë dhe produktin e punës, si ...

Resmi Osmani: Firmëtari i fundit

Vjeshtë e dytë. Në fshatin Malas, dallëndyshet lane foletë nën hatullat dhe qoshet e shtëpive të fshatit të vogël dhe fluturuan per ne vendet e ngrohta. Si të donin të zinin vendin e cicërimave të tyre, nga qyteti erdhën të deleguarit. Fshati nisi të përjetonte ca ditë të ...

Dedë Preqi: Bota jonë suksesive

Pse të na ndjekë fatalizmi me refrenin e vet të vazhdueshëm, duke mos ditur se çka të bëjmë në kohën kur të gjitha i kemi para hundëve. Kosova, si një koshere e mbushur përplot me të rinjë e të reja dhe begaditë tjera që i ka në shtetin e saj, vetë kjo e ka domëthënjën e vet ...

Kujtim Mateli: Gëzuar Vitin e Ri

Ja dita, ora dhe minuta e fundit,Fill pas saj,Një fjogo e kaltër ditët e vitit mbështjell,Ditë të mbushura me shqetësime njerëzish,Mbushur me shira, me fruta, me diell.Ndihet një parfum vjeshte në tavolinat tona,Është tretur në ajër një zënkë e pak çasteve më pare...