Vangjush Saro: Natyra shqiptare në agoni

Nuk është ndonjë gjë e re të themi sot, një çerek shekulli pas bujës së madhe të demokracisë dhe ekonomisë së tregut - të interpretuara në mënyrën më të keqe të mundshme në Shqipëri - që vendi ka probleme të rënda ekonomike, tani gjithnjë e më tepër, edhe aso...

Vangjush Saro: Edhe Qeros, edhe fodull

Opinioni publik shqiptar përcolli me habi e dëshpërim vizitën e shumëpritur dhe takimet e negociatorëve evropianë David McAllister dhe Knut Flenckestein, politikanë shumë të njohur, përfaqësues të të dy krahëve në Parlamentin Evropian; kjo vizitë ishte një zhgënjim ...

Vangjush Saro: Karroca shqiptare xhiron në baltë

Jo shumë kohë më parë, një gazetar i huaj, ndër “bukuritë” e tjera nga Shqipëria e viteve të fundit të Socializmit, ofronte për publikun një foto, ku dukej një karrocë e mbushur plot me njerëz. E kam bërë njëherë, por po e përsëris pyetjen: Sa realiste ishte kjo foto dhe nëse...

Vangjush Saro: Është kështu siç them unë

Mund të thuhet edhe: Është kështu siç më intereson mua, klanit tim. Që nga kohët e harruara e gjer më sot, tani, këto çaste, kur ende e gjithnjë kemi mungesë ekuilibri, drejtpeshimi. Këtë e them me keqardhje. Por le t’i hedhim një sy tablosë: Këtij zotërisë që...

Vangjush Saro: Precedenti i kockës

Veting. Peticion. Dorëheqje. Votë. Vlerë. Fjalë të mëdha! Por në fakt, çështja vërtitet rreth një kocke. Për një të tillë, dikush, në Shqipëri e përqark saj, bën si i marrë. Ka bërë dhe bën si i marrë. Ndërron partinë, shkon e vjen nëpër vija politike si lolo, këlthet e buçet gjoja ...

Vangjush Saro: Po protestës, Jo revanshit!

Shpresojmë që opozita shqiptare dhe përkrahësit e saj të zhvillojnë të shtunën një miting paqësor dhe në frymën e demokracisë e të modeleve perëndimore. Por ndërkaq, vëmë re se në prag të kësaj proteste, bota shqiptare, edhe njëherë, është bërë një reliev sherresh...

Saro: Recitimi i Qato Vjeshtës për Shën Valentin

Të falenderoj nga zemra që tregon kurajo dhe kërkon saherë rrugë të pashkelura... Këto cilësi të kanë karakterizuar gjithnjë, sa të mbaj mend, në krye të letrave shqip... Ti, o miku im Qako, me zemrën e madhe, me talentin e madh, gjithnjë o mik e ke shpalosur me sukses ...

Vangjush Saro: Politika e urrejtjeve dhe e fakteve

Me të filluar viti i ri, politik dhe ai i vetë jetës, në këtë dimër të paparë, skena shqiptare u mbush sakaq me personazhet e njohura e tashmë pothuaj komikë; gjithaq me fërshëllima e urrejtje, me stuhi e komedi kuvendore, e kështu më tej. Ka kohë, ka shumë kohë që në ...

Vangjush Saro: Dorëheqja, Thaçi jep leksion

Mendoj se z. Menduh Thaçi dha këto ditë një leksion për politikën mbarëshqiptare, posaçërisht do të thosha për atë shqiptare, me një gjest që nuk është praktikë për këto vise. Ky politikan, me apo pa motive të tjera, tregoi se humbja është pjesë e lojës e, në një rast të ...

Vangjush Saro: Kaos në letrat shqip

Ka kohë që letrat shqip gjenden në njëlloj kaosi. Në një shkrim tjetër, ku ato nuk ishin temë qendrore apo e vetmja, por gjithsesi cekeshin, kemi përdorur termin vetëgjyqësi; që do të thotë se në hapësirat shqipfolëse, çdokush ka marrë në dorë fatet e veta dhe i ndihmuar ...

Vangjush Saro: Qasja e poetit në skenë dhe ekran

Është një gjë e njohur afëria e poetëve me teatrin dhe filmin. Janë disa emra të spikatur të letërsisë botërore dhe asaj kombëtare, që kanë kontribuar njëherësh në poezi dhe në gjininë e dramës e të skenarit, çka me sa duket, lind si një nevojë jetike për t’u shprehur...

Vangjush Saro: Teodor Laço, shkrimtari dhe njeriu

Teodor Laço, ndër emrat më të njohur në letërsinë shqiptare, përfaqëson në të njëjtën kohë një nga ato dukuri të rralla kur shkrimtari lëvron me sukses në disa fusha të letrave. Kemi sot përmbi 50 vepra që mbajnë emrin e tij: përmbledhje me tregime e novella...

Vangjush Saro: Specialistët mbajnë iso

Ajo (që në mënyrë  kakofonike e kam vënë në kllapa,) ka shumë e shumë kohë që ngjet në Shqipëri. Politika dhe krerët e saj, klanet që sundojnë për momentin, marrin përsipër biznese, ndryshime, nisma, prishje dhe ndreqje, si t’ua thotë mendja atyre, duke i bërë ato shpejt...

Vangjush Saro: Shqipëria, jetë e mot slogane

Më ka tërhequr vëmendjen këto ditë një informacion në lidhje me përdorimin e filmit “Parrullat” për të hedhur dritë mbi të shkuarën, në një takim me nxënës. Nuk ka asgjë të keqe, është një mënyrë për të sjellë pamje pak a shumë realiste nga një rend tjetër, kohë tjetër...

Vangjush Saro: Bishtnuesit e gjuhës shqipe

Ndër treguesit e nivelit qytetar e kulturor të një vendi, është sjellja ndaj gjuhës kombëtare, ndaj parimeve zyrtare të saj në veçanti. Entet dhe rrjetet publike, duke filluar nga TV, radio, gazeta, portalet pa fund, mandej zëdhënësit e shtypit të institucioneve, i gjithë aparati ...

Vangjush Saro: Qeveri teknike?! Kthim prapa…

Askujt nuk ia merrte mendja se ngjarjet do të merrnin një udhë të tillë, pa krye. Ajo që po ndodh aktualisht në Shqipëri, është thjesht një zvarritje pa kuptim. Prapa. Në kohëra të errëta. Grishjet më të fundit për një qeveri teknike, janë pikërisht thirrje për t’u kthyer ...

Vangjush Saro: Tema dhe punë të lëna përgjysmë

Një punë e lënë përgjysmë, është më keq se një punë e pafilluar fare. Kështu thotë një fjalë e urtë. Për shkaqe që nuk mund t’i shtjellojmë aq lehtësisht sa duket në shikim të parë, në Shqipëri një tok punësh janë lënë e mbeten përgjysmë; kohë pas kohe, për shumë e shumë ...

Vangjush Saro: Dhomat e Tregtisë, dalja nga koma

Asnjëherë nuk u bë e qartë (vite më parë) përse u hoq me ligj detyrimi (po ligjor) për anëtarësimin e bizneseve në Dhomat e Tregtisë dhe Industrisë. Një gjë është e vërtetë; që nga ajo kohë, rrjeti i këtyre institucioneve filloi të bjerë e të dobësohet, derisa u bë...

Vangjush Saro: Ku-vendi që i duhet vendit…

Sipas një studimi të disa kohëve më parë (bërë publik në një gazetë të përditshme) përbërja e Kuvendit të Shqipërisë, kultura dhe shkollimi i anëtarëve të tij, mund të konvertohen vetëm në fjalën modest/e. Dhjetë nga deputetët në fjalë, kanë mbaruar Universitetin e Kamzës...

Vangjush Saro: Banaliteti, si ofertë e kohës…

Ka shumë arsye pse nuk i shkojnë punët mbarë një vendi, një populli, një kohe të caktuar. Njëra prej këtyre arsyeve, është roitja e përgjithshme, për shkaqe të ndryshme; kjo roitje pasqyrohet, mes të tjerave, edhe në shndërrimin e banalitetit në një ofertë (gjoja) të ...

Vangjush Saro: Festë shqiptare në Vankuver

Përkujtohet Dita e Pavarësisë dhe kontributet e popullit shqiptar në Luftën e II Botërore. Këngë e valle nga të gjitha trevat. Ankand bamirësie. Traditë e konsoliduar tashmë, që ngrihet mbi kujdesin e munguar të institucioneve shqiptare për diasporën...

Vangjush Saro: Histori shqiptare me vetëshkatërrim

Kryetari i opozitës, Lulëzim Basha, ka krahasuar këto ditë masakrat që po kryen mbi popullin e tij një mbret i çmendur dhe i toleruar nga Lindja e Perëndimi, me qeverisjen e sotme në Shqipëri (!) Zotëria në fjalë, për mendimin tim, ngutet. Dhe natyrisht, jo vetëm në këtë rast...

Vangjush Saro: Pozitë-Opozitë, fyellit në një vrimë

Mënyra se si vazhdon të sillet opozita shqiptare, opozitat në tërësi, është e njëjta për gati një çerek shekulli. Le të kujtojmë se në deklaratat për shtyp të drejtuesve të opozitave të çdo kohe, gjithnjë ka qenë në krye të radhës zelli për të mohuar çdolloj arritjeje...

Vangjush Saro: Ikja e një prozatori të spikatur

Komuniteti i shkrimtarëve dhe artistëve shqiptarë humbi këto ditë një nga prozatorët e spikatur të letërsisë për të rritur dhe të asaj për fëmijë e të rinj, Petraq Zoton. Mes nesh, nuk është më autori i librave “Gjahu i së dielës”, “Verka” dhe “Burimi i drerit”, fituesi i çmimit “Pena e argjendtë” dhe i një ...

Vangjush Saro: Përtej një pikniku tradicional

Në kulturën dhe traditat shqiptare, sidomos të shqiptarëve që jetojnë e punojnë në diasporë, koncepti i piknikut nuk është thjesht ai i një shëtitjeje në natyrë, ndonjë sofër e shtruar, pak muzikë, e kështu më tej. Pikniku, si koncept dhe si akt, vjen nga kohë të largëta, pse jo të vështira...

Vangjush Saro: Arsim profesional, stop retorikës

Në këto kohë që në Shqipëri duket se ka “mjegull” më shumë se kurrë, me ikje të vazhdueshme nga vendi, me shkëmbime akuzash e mërish politike tashmë të bëra bozë, me banalitete që do ta lodhnin edhe atë më harbutin e të tjera këso, më tërhoqi vëmendjen një nga temat e cekura gjatë një vizite...

Vangjush Saro: O(h)pozita!

Afrimi i zgjedhjeve vendore, po shpalos edhe njëherë me intensitet huqet e vjetra dhe prirjet e turbullta të partive politike dhe të drejtuesve të tyre, të vjetër e të rinj, (gjë në të cilën asfare nuk kemi parasysh moshën fizike). Nëse nuk e rëndojmë pritshmërinë e lexuesit të nderuar për këto radhë...

Vangjush Saro: Kohë për kameleonë…

Një emër i nderuar, ai i Gjergj Bojaxhiut, po lakohet mjaft këto kohë. Zgjedhjet vendore e kanë risjellë edhe njëherë në publik problemin e karakterit dhe mendësisë së politikanëve shqiptarë. Duke parë interesimin e disa mediave dhe qarqeve qytetare për këtë emër...

Vangjush Saro: Nga tutela dhe moralizimet...

Ndërsa lexojmë e rilexojmë letërsinë më të mirë të krijuar në kohëra, vetvetiu na bëjnë përshtypje: rrëfimi i veçantë, thurrja e pamërzitshme e ngjarjeve, forca imponuese e tekstit, vizatimi organik i personazheve, etj. Dhe themi me vete se pikërisht për këtë, ato vepra na pëlqejnë, ndonjëherë ...

Vangjush Saro: Dy poetë në trajektoren e fatit (2)

Nëse vendos të rimarrësh një shënim, kjo do të thotë se lënda që ke ndër duar, prapë të jep mundësi të thuash diçka. Edhe pse nuk ndërhyn dot në imazhet e fatit (artistik). Jam i ndërgjegjshëm ndërkaq, se në ndonjë nënvizim a detaj të pjesës së dytë të këtij shënimi, mund edhe të cek në...

Vangjush Saro: Pse kaq e palumtur Shqipëria!

Dy çika vend dhe na e merr lumi; në të gjitha kuptimet. S’jemi në gjendje ta mbajmë, ta mbrothësojmë. Por nga llafet dhe zënkat s’heqim dorë. Si tha ai i mënçuri, që dinte ç’do të thotë ekuilibër dhe qytetari: “Shqipëri, të kam… ndjerë, s’të kuptova asnjëherë…” Ndoshta përmbytjet e këtyre ditëve dhe ...

Vangjush Saro: Sa do vazhdojnë rrëfimet e Bllokut

Kohë pas kohe, e shkuara ngrihet dhe zë kryen e vendit në median shqiptare, në letra, në debate gjithfarësoj, në dëshirën për të sulmuar përpjekjet aktuale për mirëqenien dhe qetësinë e qytetarëve shqiptarë, patjetër edhe në jetën e tyre të përditshme, me gjithë ngarkesat apo ...

Vangjush Saro: Letrat shqipe, në hall…

Duke parë se çfarë ndodh dita-ditës në Shqipëri dhe në përgjithësi atje ku shqiptarët përpiqen të krijojnë letërsi dhe art, të bëhet se e gjithë kjo është një punë në… erë. Me të vërtetë, letrat shqipe sot janë në një gjendje të tillë, që vështirë se mund të pozohen ose paraqiten në një dimension bindës...

Vangjush Saro: Vodevili i dosjeve

Këto ditë, për të disatën herë, në mjediset shqiptare, përfshi edhe mediat, shoqërinë civile dhe politikën, është hapur sërish debati për hapjen e dosjeve; ato të ish-Sigurimit të Shtetit. Kjo është një histori e vjetër, një plagë e hershme, një dramë, sipari i së cilës dikur duhet të ulet...

Vangjush Saro: Kodi i vjetër i patetizmit

Ndonjëherë, qasja në disa tema sociale delikate, është më shumë se e domosdoshme. Kohët e fundit, na duket se jo vetëm mendjemadhësia, kapadaillëku, gjaknxehtësia dhe provincializmi - të meta që i kemi analizuar edhe më parë - janë të vetmet dukuri e cilësi që për fat të keq i “frymëzojnë” ...

Vangjush Saro: Një “lutje” për institucionet shqiptare

Është bërë e zakonshme; sapo ndodh ndonjë ngjarje e rëndësishme, njerëzit vihen sakaq në garë me njëri-tjetrin në lidhje me qëndrimet që duhen mbajtur, madje shpesh duke bërë edhe median, edhe gjyqtarin, edhe prokurorin; e kështu më tej. Ka një përfshirje të të gjithëve në të gjitha...

Vangjush Saro: Piknik shqiptar në Vankuver

Një ditë e veçantë, e përcjellë me një sërë aktivitete dhe shumë dashuri nga shqiptarët në Cresent Park, pranë White Rock, (Greater Vancouver Area). Veprimtaria përkoi me atë që këtu e quajnë Dita e Punës. Shoqata Shqiptare "Eagles Land" BC (Provinca British Columbia - Kanada) kishte...

Vangjush Saro: Histori me miliona dhe milionerë

Edhe pse prodhohen skena dhe lajme të "gëzuara", si ai nga Samiti i Berlinit, që gjithsesi duhet ta përcjellim me shpresë, skena shqiptare e ekonomisë dhe protagonistëve të saj, ka kaq shumë hije dhe paqartësi. Ndjek shpesh një emision të quajtur "Dragons' Den"...

Vangjush Saro: Precedenti i gradës zero...

Vjedhja monstruoze në Bankën e Shtetit, për çka po flitet e do të flitet gjatë, në një vështrim, ishte një përpjekje e dëshpëruar për ta trazuar vendin dhe për ta kthyer atë në nivelin zero; jo thjesht nga pikëpamja e sigurisë financiare, por edhe në kontekstin e mungesës së shtetit...

Vangjush Saro: Kakofonia ekonomike

Në një tragë paralele me shumë probleme të politikës së sotme shqiptare dhe asaj të trevave ku jetojnë shqiptarë, edhe rrokëpuja e kakofonia ekonomike është një realitet në vendin tonë. Asnjëherë nuk e ditëm çfarë na mungon, çfarë do të na duhej më shumë, përse fundja gjendemi pareshtur ...
Kryesore