Reshat Nexhipi: Autobiografi, me ''porosi''

Pothuajse çdo vjet, me rastin e ditëlindjes, para kohe, gazetarë të redaksive të ndryshme, me të cilat kam bashkëpunuar, kërkojnë nga unë shënime biografike, gjë që ndodhi edhe kësaj here, por nuk ua plotësova dëshirën, për shkak se përsëritjet i urej. Mirëpo, nuk munda të refuzoj ...

Reshat Nexhipi: Intervistë me një gazetar albanofob

Në këtë intervistë që zgjati plot tri orë, veç tjersh, u fol për  Heraklenë ilire  të Manastirit dhe mbretin Bardhyl, për Kontributin e Skenderbeut dhe Ali pashë Tepelenës në shëndrimin e Manastirit në qendër vilajeti dhe qytet konsujsh,Për Kongresin  e Manastirit, Ditën...

Reshat Nexhipi: Biseda ime me një anëtar të VMRO-së

Por, të fillojmë me rradhë. Ishim duke udhëtuar me autobus, pa u njohur me njëri-tjetrin. U dëgjua zëri i radios dhe emri i kryeministrit. Bashkëu dhëtari, për të  zbuluar  mendimin im, filloi,siç thashë, të lavdërrojë saç nuk duhet kryeqeveritarin në fjalë...

Reshat Nexhipi: Amerika për shqiptarët dhe këta për të

Sipas Prof. Leonard Foks dhe Gjek Gjonlekaj, gjatë vitit 2009 llogaritej se në ShBA jetonin 1 milion e 14 mijë  shqiptarë (Fakti, 30 janar, 2010). ,,Ska shqiptar që mos jetë pro Amerikan,, -thuhet në një tekst të internetit, duke shtuar se ,,Kjo,veç tjerash, u dëshmua...

Reshat Nexhipi: Kush ishin fajtorët kryesorë për burgosjen masovike të shqiptarëve në ish Jugosllavi

Rasti deshte disa muaj të jem në Sh.B.A. Gjatë kësaj kohe pata mundësi të  përcjell  emisione televizive private  në gjuhën shqipe, me tema të ndryshme, atraktive,  siç ishte edhe ajo që kam vendosur në titullin e këtij shkrimi. Pyetja në fjalë nxiti kureshtjen e   ...

Reshat Nexhipi: Çkanë përfituar Amerika, Greqia dhe Turqia nga shqiptarët

Shënimet janë të shfrytëzuara kryesisht nga interneti, dhe i përkasin periudhës  të para disa viteve, prandaj  kërkoj falje nga ata që janë shquar kohëve të fundit si dhe për gabime të ndryshme eventuale të bëra nga autorët original pse  jo dhe nga ana ime, sepse nuk kam bërë...

Nexhipi: Një sy historik përmendoreve të Shkupit

Qendra e këtij qyteti, pa figurat iliro-shqiptare do t i përngjiste një gjelit të madh pa pupla  dhe pa bisht. Çdo vizitor i huaj kur shikon këto përmendore në qendër të qytetit, sidomos ato para qeverisë,  mendon se ndodhe në Tiranë ose Athinë...

Reshat Nexhipi: Takimi Erdogan-Putin

Këtë tekst, si student, kështu, në poezi, e kam publikuar, por tani, diçka, kam shtuar, takimi në fjalë, më ka inspiruar, lëxuesit për t i kujtuar, coptimi i trojeve tona, si ka filluar,  fajtori kryesor, kush ka qënë, në këtë gjendje të sotme, që na ka lënë. Erdogani dhe Putini...

Reshat Nexhipi: Tre objekte unikate shqiptare

Fjala është për Teqenë në fshatin Nakolec të Prespës dhe  për Sarajet e Nijazibeut në Resnjë, nga i  njëjti region, si dhe për hotelin ,,Mirazh,, të Strugës. Po i përmbahem rregullit kronologjik dhe po filloi me Teqenë. E konsiderroj për  objekt unikat, sepse  ka ...

Reshat Nexhipi: Histori për shkollarët tanë

Nxënës dhe studentë të nderuar, këtë artikull, juve ua kam dedikuar, historinë e kombit, për t’ua treguar. E kam thurrur në poezi, sa do t’ia qëlloj, një Zot e di. Sepse, s’jam  poet, as shkrimtar, por student  dhe gazetar. Sidoqoftë, urdhëroni e më dëgjoni, se shumë gjëra do ...

Reshat Nexhipi: Çpo ndodh në Maqedoni

Ky është mendimi i një shakaxhiut nga Korça, i thënë gjatë   bisedës me ca bashkëvendas të tij në një kafene, karshi objektit të Alfabetit, në Manastir. Pranë tyre, rastësisht, u ndodha edhe unë, me një mikun im. Nuk njiheshim, prandaj, ata, duke menduar se jemi ...

Reshat Nexhipi: Krusheva shqiptare

Fjala është për kumtesën e këtij  historianit në fjalë, prezantuar në tribunën shkencore, mbajtur në Krushevë, me rastin e kryengritjes së e Ilindenit. Në atë tribunë, ishte i vetmi shqiptar, prandaj dhe teksti i tij, siç më informuan disa nga të pranishmit, kishte befasuar dhe  tronditur tepër albanofobët...

Reshat Nexhipi: Përmendorja e Skënderbeut në Shkup

Qendra e Shkupit dhe vendet përreth, posaçërisht anët e urrave, janë mbushur me qindra përmendore, të cilat, nga larg, duken si turmë njerëzish, duke shikuar ,,anijet,, të pakuptimta, vendosur në lumin Vardar. Kur herret, nuk dallohen dot njerëzit nga përmendoret...

Reshat Nexhipi: Nëpër Prespën e bukur dhe historike

Ishte ditë  me vapë. Në autobusin që i bie Prespës mes përmes, zuri vend një i moshuar dhe interesant për ta dëgjuar, sepse kishte  një kujtesë të fortë, që ia ia kishte krijuar e kaluara e hidhur, e përvuajtur dhe e gjatë në kurbet. U gëzua shumë kur mori vesh që studijoj historinë...

Nexhipi: Opinione gjatë intervistave me gazetarë

Si historian i vetëm me titull shkencor në Prespë dhe  Manastir, para çdo përvjetori të Alfabetit, më intervistonin gazetarë nga vende të ndryshme, të cilët, përfitonin rastin dhe, përveç Kongresit,  më parashtronin edhe pyetje që nuk kishin të bëjnë fare me të, por  me përmbajtje fetare ...

Reshat Nexhipi: Kush çka thënë për Muhamedin

Për Muhamedin, sipas rendit alfabetikAnnie Besant: Muhamedi ishte njëri prej të dërguarëve më të mëdhenj të Zotit.Bernard Sho: ,,Muhamedi duhet të quhet shpëtimtar i njerëzimit.Ai predikoinjë fe, krijoi një shtet, ndërtoi një komb, shkroi një kod moral, filloi një numër reformash sociale e politike, ndërtoi ...

Reshat Nexhipi: 610 vjetorit të lindjes së Skënderbeut

Shkas për tu paraqitur me këtë shkrim më dha teksti i qëlluar i drejtorit të Muzeut historik  të Maqedonisë Perëndimore me seli në Kërçovë, dr. Ilmi Veliut, i cili është historiani i parë që ka zbuluar disa kështjella ose kala të heroit tonë kombëtar në pjesën e vilajetit të Manastirit dhe që me ...

Reshat Nexhipi: Toponime me elemente iliro-shqiptare

Isha në dilemë,  a të dërgoj për publikim një tekst të tillë me toponime për të cilat është shkruar nga autorë të ndryshëm, si dhe nga ana ime, por për sicilin vend në veçanti, për dallim nga ky i sotmi, në të cilin i kam grumbulluar në një vend. Për të zgjedhur dilemën, tekstin ja dërgova një ...

Reshat Nexhipi: Amerika për shqiptarët dhe këta për të

Sipas Prof. Leonard Foks dhe Gjek Gjonlekaj, gjatë vitit 2009 llogaritej se në ShBA jetonin 1 milion e 14 mijë  shqiptarë (Fakti, 30 janar, 2010). ,,Ska shqiptar që mos jetë pro Amerikan,, -thuhet në një tekst të internetit, duke shtuar se ,,Kjo,veç tjerash, u dëshmua me pritjen madhështore dhe të ...

Reshat Nexhipi: Trimëria e disa figurave shqiptare

Dy fjalët e parafundit të titullit, flasin  qartë se   në historinë e popullit shqiptar ka dhjetra e qindra raste të tjera trimërie, madje edhe më të rëndësishme se këto që qendrojnë në këtë tekst, të vendosura  pa ndonjë elaborim të posaçëm gjatë përzgjedhjeve të  tyre, nga ana ime, prandaj dhe...

Reshat Nexhipi: Figura botërore me gjak shqiptar

Në pamundësi financiale që ta  nxjerr në dritë dorëshkrimin në fjalë, në të cilin janë shënuar qindra personalitete të racës sonë që kanë hyrë dhe kanë mbetur në historinë e popujve të tjerë, disa prej tyre i kam evidentuar nëpër shkrimet e mia gazetareske, revista, simpoziume...

Reshat Nexhipi: Pse Leka ilir u deklarua për grek

Njerëzit  e tillë, të cilët, për interesa personale,  mohojnë  origjinën e vet, kushedi sa të suksesshën të jenë në profesionin e tyre, duhet  të ndëshkohen nga bashkëatdhetarët  e  vet, e jo të dekorohen, siç ndodhi  me  akademikun  maqedonas  të Shkupit, gjë që vlen edhe për  spiunët...

Reshat Nexhipi: Ngjarje të hidhura dhe të lavdishme

Këto ditë, lexova një shkrim mjaft të gjatë, kushtuar historisë së Manastirit, nga i cili mësova disa gjëra që nuk i dinja, por, nga ana tjetër, më  habiti  që  autori kishte anashkaluar 10 momente të rëndësishme, edhe pse për to kam shkruar gjer e gjatë në dhjetra shkrime të mia, prandaj dhe vendosa të ...

Reshat Nexhipi: Maqedonia kodoshe

Për ata që nuk e dinë, po u tregoj. Muaje të tëra, lideri i opozitës  maqedonase Zoran Zajev, deklaron se ka në dispozicion rreth 20.000 përgjime të bëra nga ana e Qeverisë në pushtet dhe se kur do t i prezentojë, do t i përngjasin bombave të cilat do ta largojnë menjëherë Qeverinë aktua...

Reshat Nexhipi: Evidentimi i disa figurave

Andrea Maluri, i shpallur  hero i Revolucionit grek. Zemra e tij është ruajtur në një kuti argjenti në Ministrinë Detare Greke.Bubulina (Dhaskarina). Me anijen e saj të madhe, me emrin historik ,,Agamemnon,, luftoi si heroinë kundër forcave osmane...

Reshat Nexhipi: Prespa dhe Manastiri

Përshtypjet e tij i kisha lexuar edhe më parë, por më kishin dalë nga mendja. Duke klikuar këto ditë në internet, rastësisht pata mundësi t i lexoj përsëri, gjë që, më inspiroj, të paraqitem me  këtë shkrim, i cili, në realitet, është pjesë e një  interviste ime e para disa viteve, lidhur me librin im...

Reshat Nexhipi: Fjala e lirë

Fjalët e titullit janë një komentuesit në internet, me iniciale  S.F.  i cili shton se, citoj ,,Liderët e shteteve të ndryshme, duke përfshirë edhe katër klerikët tanë, me në krye ,,komandantin,,tyre, duke marrë pjesë në marshin  ,,spektakular,,të Parisit, lojtën rolin e bretkocës që i vuri ...

Nexhipi: Droni në Beograd dhe avioni në Athinë

Arësyen, pse vendosa  një titull  më të gjatë   se ç duhet dhe, pakë  si në poezi, do ta zbardh në fund, kurse sa i takon dronit, ishte  një nga ngjarjet  më interesantet  të vitit që lamë pas, jo vetëm për  shqiptarët  dhe serbët, por edhe më gjerë, sepse  nuk mbeti vend  në botë, pa  e parë ose dëgjuar...

Reshat Nexhipi: Çka përfituar Evropa nga shqiptarët

Fakti që Evropa mban emrin e motrës së Kadmit  ilir, flet qartë se sa  ky kontinent  është i lidhur  ngushtë me stërgjysjët tanë.   Dhe, jo vetëm kjo, por Kadmi  solli në këtë kontinent nga Fenikia alfabetin e parë  i cili  shërbeu si bazë për krijimin e  alfabeteve...

Nexhipi: Çkanë përfituar shqiptarët nga Amerika

Sipas Prof. Leonard Foks dhe Gjek Gjonlekaj, gjatë vitit 2009 llogaritej se në ShBA jetonin 1 milion e 14 mijë  shqiptarë (Fakti, 30 janar, 2010). ,,Ska shqiptar që mos jetë pro Amerikan,, -thuhet në një tekst të internetit, duke shtuar se ,,Kjo,veç tjerash, u dëshmua me pritjen madhështore dhe të ...

Reshat Nexhipi: Qëndrim denigrues

Fjala është për një tekst me titull,,Sllavët e sotëm në  Maqedoni, s janë  maqedonas  antik,, botuar  para do kohe në një gazetë të përditshme në gjuhën shqipe, të cilën, nuk e kam lexuar, por rastësisht  në bisedë  e sipër më  nformoi përmes telefonit një ish bashkëqytetari im i cili  jeton në  një...

Reshat Nexhipi: Maqedonia, me emër të pa ndarë

Fjalët e këti  nënteksti janë të  një humoristi  i cili ka vendosur vetëm inicialet B.S. dhe  ka shtuar që elaborimin e kësaj thënie, po ua lë ta bëjnë historianët. Dhe, meqenëse edhe  unë jam një nga ata, vendosa t ia plotësoj dëshirën, përmes tekstit në vijim. Pas shpërbërjes së Jugosllavisë,...

Reshat Nexhipi: Stema e Maqedonisë...

Peshku, në këtë rast, është emri  i këtij shteti, epilogu i të  cilit,  edhe pse kaluan 20 e ca vjet, akoma nuk dihet, kurse tigani është stema, e cila, po caktohet për shtetin me emër diskutabil dhe që nuk dihet si do  quhet. Pra, pa u ditur emri final ...

Reshat Nexhipi: Dardha ka bishtin prapa

Fjala është për vizitën e kryeministrit shqiptar në kryeqendrën e ish Jugoslavisë komuniste dhe në Preshevë. Pa dyshim, kryeministri, lojti rol të mrekullueshëm, gjë që duet përgëzuar, sepse, pas kësaj, nuk do lëvdojmë vetëm Turqinë për filmat e saj që kanë zaptuar botën, por edhe Shqipërinë ...

Nexhipi: Gjashtë krime në Prespë dhe Manastir

Fjala është për vrasjen e rreth 7000 ushtarëve ilirë të mbretit të tyre-Bardhylit,2400 vjet më parë në Pellagoninë e Manastirit, gjegjësisht në trojet e stërgjyshëve tanë-pellazgëve nga të cilët ka marrë emrin fusha në fjalë, masakri i,,Dovlexhikut,,1830,kur me pabesi u vranë rreth 1000 ...

Reshat Nexhipi: Terme dhe shprehje nga Prespa

Fjala e dytë në thonjza, tregon se kemi të bëjmë me dy  sajesa, por me plot kuptim, sepse pasqyrojnë diferencën e madhe midis toskërishtes dhe gegërishtes të asaj  kohe.Po filloj  me ,,ngjarjen,,e parë.Pas mbarimit të mbledhjes prindërore, mësuesi toskë, nga Prespa, kërkoi nga të pranishmit...

Reshat Nexhipi: Tre lumenj me gjak shqiptari

I vendosa në një titull të përbashkët për disa arësye. E para,të tre  ndodhen në Maqedoni. E dyta  mbarrojnë në Detin Egje, sepse  uji i Dragorit  që kalon rrëzë objektit të Alfabetit, derdhet në Lumin e Zi, ose siç e kanë përkthyer sllavët-Cërna Reka që kalon nëpër Pellagoni dhe mbaron në...

Reshat Nexhipi: PS-së ia mbylli derën Evropa

Pas këtij titulli, autori anonim, me pseudonimin në fjalë, në nëntekstin në kolor,original nga ana e tij,thekson:,,Ps-ja, me vjedhjet e votave-damkosi Korçën, më 28 nëntor dhe 11 janar, ringjalli diktatorin  dhe  degradoi  ...

Reshat Nexhipi: Republika Sllavo-shqiptare

Inspirim për t u   paraqitur me këtë shkrim  fitova nga deklarata e ish kryeministrit të Maqedonisë-Lupço Gjeorgjievski që  pas 15 vjet shqiptarët në këtë shtet do të jenë shumicë. Nuk është ky njeri sido-kudo,ose shqiptar, që të mos i besonim parashikimit të tij, me siguri, të bazuar në argumente ...

Reshat Nexhipi: Për disa virtyte shqiptare

Fjala është posaçërisht  për besën, trimërinë, mikëpritjen, internacionalzmin etj. Për këto dhe për virtyte  të tjera kam shkruar disa  herë në shtypin e përditshëm, duke përfshirë edhe Zemrën Shqiptare, por i përmbahem mesazhit pedagogjik ,,Përsëritja është nëna e dijes ...