Frank Shkreli: Veprim i pabesë i Shqipërisë

Asambleja e Përgjithshme e Organizatës së Kombeve të Bashkuara votoi këtë javë me 128 vota pro, 9 kundër dhe 35 abstenime për një rezolutë që kundërshton njohjen e Shteteve të Bashkuara, të Jeruzalemit, si kryeqytet të Izraelit.   21-vende nuk ishin të ...

Ndue Dedaj: Plava dhe Gucia, 'Robinat' e Alpeve

Ka shkuar më në fund rruga e makinës nga Shqipëria në Plavë e Guci, por vonë, mjaft vonë, kur tashmë atje flitet pak e më pak shqip. Faji padyshim është i historisë së vjetër, kur Fuqitë e Mëdha me “shpirt të vogël” i prenë drurë shkurt, Kongresi i Berlinit, si të ishte duke ...

Zeqiraj: Pinjollja e Derallëve sfidon pushtetarët rrugaçë

Valdete Deralla, edhepse e martuar dhe me fëmijë, krenarisht, mbanë mbiemrin e vajzërisë - Deralla. Ka përgaditje të lartë shkollore, për lëndet matëmatikë dhe fizikë, veterane e arsimit, veprimtare e shquar, në relacionin Tiranë, Kosovë, Tetovë, Mërgatë...

Frank Shkreli: Mbi kampin dhe punën e detyruar në Tepelenë

Të premtën, disa media në Amerikë dhe në Shqipëri botuan një letër që thuhet se është e nënshkruar nga ish-kongresisti amerikan, Z. Xho Dioguardi, drejtuar Kryetarit Bashkiak të Tepenës, në të cilën ai shprehet së është, “I shokuar dhe thellësisht i shqetësuar mbi përpjekjet e tanishme për të cilësuar qytetin Tuaj të ...

Fahri Xharra: Do iu flas për Bedri Gjinajn

Kur burrat ishin të fortë hapnin shkolla shqipe në Veriun e Kosovës dhe e paguanin me jetë . I vriste serbi.Po tani ne jugun e juaj ?Keni ndertuar ndonje shkolle te re në Mitrovicëe kendej Ibrit? apo iu jane mbyllur syte mbas ...

Xharra: Akademikët serbë - Skënderbeu vetëm shqiptar

Po, po Skënderbeu  ishte vetëm shqiptar e thonë akademikët serb  të SANU-s : Ivan Božić, Sima Ćirković,   Lenka Blehova Čelebić - lexojmë në “Portalin analitika “ , të shkruar nga Miroslav Çosoviq. Para se të kalojmë tek e vërteta e Skënderbeut më duhet të shkruaj që...

Dedë Preqi: Kurorë me ferra!

Pavarësinë e shtetit të Kosovës e menduan mendimtarët e medhenj, njerëzit të cilët ia deshtën të mirën këtij populli dhe këtij vendi, pavarësinë e Kosovës e deklaroj edhe më herët peresidenti historik dr.Ibrahim Rugova...

Frank Shkreli: 50 vjetori i 'Pranverës së Pragës'

Ky vit shënon 50-vjetorin e pushtimit brutal të Çekosllovakisë nga ish-Bashkimi  Sopvjetik.  E ashtuquajtuara “Pranverë e Pragës” filloi me 5 Janar dhe zgjati deri me 21 gusht, 1968, me qëllim për të vendosur një “socializëm me fëtyre njerzore”, kur kjo lëvizje u shtyp ...

Fahri Xharra: Mjerim i 'shkencëtarit' të porositur

Një vizion primordialist i ‘kombit’ merret në konsideratë edhe nga perandori bizantin, Konstandin VII Porfyrogjeneti i cili preferon që çdo etni duhet të strumbullohet rreth gjuhës së fisit të vet (ουτω και εκαστον εθνος οὐκ ἐξ ἀλλοφύλων και ἀλλογλώσσων, ἀλλ` ἐκ τῶν...

Nafi Çegrani: Kë spiunonin UDB dhe KOS?

Menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore me urdhër të Titos u formua e ashtuquajtura OZN-a (Organ Zastite Narodaj) me 13 Maj 1944, dhe një vit më pas VOS (Vojna Obavestajna Sluzba ‘JNA’) Shërbimi Informativ Ushtarak UPJ. Nga fundi i vitit 1946 këto shërbime u ...

Aurel Dasareti: O shtypësi im, unë jam siç më do ti!

Vetëmohimi, tragjedia jonë. Sot mes shqiptarëve të trojeve dhe diasporës flitet shumë për vlerat. Por ka një “vlerë” për të cilën pothuajse askush nuk flet dhe pothuajse askush nuk dëshiron ta përmend: vetë-mohimin. Të mohosh veten, t`i thuash jo vetvetes, Kombit tënd, Tokës tënde...

Kapiti: Bashkimi me Kosovën është e drejtë kombëtare

Ata të cilët janë kundër bashkangjitjes së Luginës së Preshevës, Kosovës Lindore   me Kosovën   janë  edhe kundër  Bashkimit Kombëtar pasi Bashkimi kombëtar do të thotë bashkim  i të gjitha  trojeve shqiptare, ku troje shqiptare janë edhe Presheva, Medvegja dhe Bujanoci...

Frank Shkreli: Mangësitë e theksuara udhëheqëse

Ka disa javë që është ndezur debati në Republikën e Kosovës, në Shqipëri, anë e mbanë trojeve shqiptare, por edhe në botën perëndimore mbi deklaratën e Presidentit të Kosovës, Z. Hashim Thaçi, fillimisht, për një “shkëmbim territoresh” midis Kosovës dhe ...

Ramiz Lushaj: Lidership të tepruar mbi Plavë e Guci?!

Komuna e Plavës në Malin e Zi u bá këto ditë me kryetar të ri. Mirsad Bajraktaroviq, i thonë. 32 vjeç. Arsimin fillor e gjimnazin në Plavë e të lartin universitar në Podgoricë. Jurist, avokat- në Plavë-Guci. Ec shpejt e mirë në rrugëtimin e tij politik. Një politikan i ri, i një partie ...

Fahri Xharra: Zotit Paskal Milo - letër miqësore!

Desha t`iu rikujtoj për propagandën e Juaj kundër origjinës shqiptare të Skënderbeut- Gjergj  Kastriotit, propagandë e juaj e cila iu hapi gojën serbëve dhe të gjithë shqiptarëve anti-shqiptar Me keqardhje të madhe po iu drejtohem Juve si historian , politikan dhe diplomat...

Dedë Preqi: Të zitë e ullirit në kalimin e kufirit

Nga shumë maltretime dhe  gjeste arrogante të kufitarëve të Serbisë, posaqërisht ndaj popullatës mërgimtare shqiptare, në kufirin Merdarë, Dheu i Bardhë dhe Mutivodë, tregojnë çartazi, se janë porosi të planifikuara të një shteti, që përveq kulturës dhe normave...

Hilmi Saraçi: Nga vizita në Lezhë

Arritëm në Lezhë për ta vizituar Mauzoleun e Varrit të Skenderbeut.Qyteti ishte i qetë.  Kishte shumë pak qarkullim të njerëzve dhe të mjetëve të komunikacionit.Ishte mesi i ditës dhe bënte vapë e madhe, por megjiate ishim mjaft të preokupuar për ta vizituar këtë qytet me...

Jashari: Vehabistët në akte kriminale në Kosovë!

Tashmë u vërtetuan edhe  me  kallëzime penale, aktakuza dhe aktgjykime, por edhe  me raporte  nga  Departamenti i Shetit  Amerikan etj. Mirëpo kjo e keqe, mund të shmangej, parandalohej me kohë, madje   shumica e  viktimave  mund të mbroheshim me kohë( por  fatkeqësisht nuk është bë!)!...

Shkreli: Marrëveshja ushtarake me Shtetet e Bashkuara

Javën që kaloi, Kryeministri i Shqipërisë, Z. Edi Rama dhe disa ditë më vonë Krye-zëdhënsi i NATO-s, Z. Piers Cazalet njoftuan se Këshilli i Atlantikut të Veriut ka miratuar vendimin për të ndërtuar në Shqipëri, pikërisht në Kuçovë, bazën e parë ajrore në Ballkanin ...

Nafi Çegrani: Spiunazhi jugosllav në Kosovë

Kjo përbën një nga aspektet themelore të spiunazhit, të lojërave sekrete strategjike të operacioneve të UDB-së, që përfshinin me dhunë, mashtrime dhe kurthe shumë shqiptarë në valët e propagandës dhe disinformimit, si fenomene të veçanta të spiunazhit ...

Saraçi: S’ka ndryshim as shkëmbim dhe as korrigjim

Për veriun e Kosovës tani që sa kohë flitet dhe komentohet në forma të ndryshme si individuale ashtu edhe institucionale.  Tani ky   problem ende ka mbetur i pazgjidhur. Përgjegjesinë më të madhe në këtë fushë e mbajnë  institucionet tona shtetrore, por edhe  ...

Dedë Preqi: Një akt i shëmtuar

Njeriu si qenje njerëzore do të dallonte nga mentaliteti e një kafshe, mbase njeriu do të kishte kontakt dhe mundësi me format jetësore të edukimit, emocioneve dhe prevojave etike njerëzore.  Në këtë mënyrë njeriu fiton mundësi dhe cilësi të përparoj në mesin e shoqërisë, rritje ...

Frank Shkreli: Lajm i mirë për Shqipërinë

Muaji i gushtit është zakonisht një periudhë, kur  njerzit në përgjithsi --përfshirë edhe ata të politikës -- shkojnë në pushime dhe si rrjedhim asgjë nuk ndodhë në politikë as në diplomaci.  Mezi presim të na pushojnë edhe veshët nga grindjet dhe debatet skandaloze ...

Xharra: Shqiptarja në aeroplan amerikan mbi Serbi

Shqiptaro-amerikanja, Faruza Kallaba, është femra e parë, e cila gjatë intervenimit 78 ditësh të NATO-s mbi caqet serbe në Kosovë, kishte një rol shumë domethënës: me aeroplanin e saj, furnizonte aeroplanët bombardues, në fluturim. Ajo, krenohet që kishte kryer...

Dedë Preqi: Helmimi i gjeneratës tjetër!

Përshkak të politikës së njëjtë dhe të pa tjetërsueshme, që lidhet me idelogjinë e miteve të vjetra dhe të qelbura serbe, që në këto therrime dhe rrethana frymëzohet akoma dhe gjejnë mbështetjen edhe gjenerat e sotme politike në Serbi.Zhvillimet e marrëdhënieve me palën ...

Frank Shkreli: Kujtojmë Etëhem Haxhiademin

Me rastin e 500-vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastriotit-Skenderbe, revista “Shëjzat” e Ernest Koliqit në Romë kishte ribotuar në vitin 1968 tragjedinë e Ethem Haxhiademit, Skënderbeu, shkruar prej tij në vitin 1935.  Revista “Shëjzat” e ribotoi në atë kohë tragjedinë e ...

Fahri Xharra: Opoja dhe Gora janë shqipatare

Objekti kryesor dhe i përhershëm i historiografisë sërbe ka qënë mohimi i identitetit kombëtar dhe i autoktonisë së shqiptarëve në trevat e tyre në Kosovë, në veçanti në Opojë. Sipas tellallëve neoçubrilloviçë e -viçë të tjerë të palëpirë, shqiptarët e ardhur nga ...

Dedë Preqi: Korigjimi i kufirit sipas Hashimit

Presidenti i Kosovës, z.Hashim Thaçi, nuk do e lagojë nga mendja idenë për korigjimin e kufirit në mes Kosovës dhe Serbisë, duke e quajtur si marrëveshjen finale dhe përfundimtare dialogun në mes këtyre dy vendeve...

Ramiz Lushaj: Momçillo kërkon shkëmbim territori!

Dr. Momçillo Vuksanoviq, presidenti i Këshillit Kombëtar të Serbëve në Malin e Zi, e lëshoi deklaratën e tij për Komunitetin Ndërkombëtar: të japim Plavë-Gucinë dhe të marrim Shkodrën...! Kjo u botua më 4 gusht 2018 në gazetën “Dan” në Podgoricë, Mali i Zi...

Hilmi Saraçi: Historia duhet të shkruhet nga historianët

Nuk ka dilema  se historia jonë  është shkruar edhe nga të tjerët që nuk e kanë njohur historinë, prandaj ka mjaft  pasaktësi dhe shtrembërime  me tendenca që nuk mund të pranohen. Këto shtrembërime kanë rrjedhojen edhe  nga fusha të tjera siq është ...

Idriz Zeqiraj: Edhe Shqipëria dekoron kriminelët e vet!

Që nga Saranda, Vlora, e deri ke Shkodra e Kukësi, Bashkitë Shqiptare kanë dekoruar kriminelët faktikë të Kosovës! Kanë filluar me dekorime pushtetarët lokalë të së majtës, për t`u pasuar nga të djathtët, përkatësisht, Bashkitë me pushtet të PS-së dhe ato të PD-së...

Adi Mulaj: Thaçi, i papërshtatshëm

Së pari për arsye se ishte komandant i zonës së Mitrovicës gjatë luftës dhe se të gjithë e dinë se sa trazira ka patur këto 20 vjet ajo zonë ndryshe nga Peja .Së dyti: faktet e ndodhura tek negociatat me Malin e Zi. Dështim, dhe humbje e territoreve, duke firmosur marrëveshje pa e marrë...

Eshref Ymeri: Pas leximit të një analize

Në portalin “Bota Sot” të datës 18 korrik 2018, lexova analizën e prof.dr. Mehdi Hysenit me titull “A janë pjekur kushtet për formimin e Lidhjes së Tretë të Prizrenit?Si nxitje për një analizë të tillë, profesor Mehdiut i ka shpërbyer një nismë e ...

Fahri Xharra: Jakov Milaj dhe raca shqiptare

Jakov Milaj lindi në Fier me 25 mars te vitit 1911. U shkollua në Gjimnazin e Shkodrës, ku e mbaroi atë në fund, si një nga studentët më të mirë në vitin 1931. Më 1934 filloi studimet e larta në degën e veterinarisë në Universitetin e Torinos. Më 1935 u kthye në vendlindje, ku merr pjesë...

Luan Hamiti: Akuzat të shpikura ndaj SHISH

Akuzat të shpikura ndaj SHISH në çështjen e "Toyota Yaris" kanë qëllimin e induktimit të injorancës dhe urrejtjes për popullin se SHISH është gjoja një Institucion që anon politikisht ndaj një partie të caktuar, duke krijuar kështu një gjueti shtrigash përmes klithmave si "nevoja për reformë"...

Valon Jashari: Jo peng i proceseve politike

Presheva, Bujanoci dhe Medvegja e kanë të drejtën historike të pa diskutueshme që të i kthehen trungut të saj etnik e autokton të Kosovës, pjesë e së cilës ishte historikisht. Ideja për bashkëngjitjen e kësaj pjese me Kosovën nuk është ide e re. Këtë ide që nga shkëputja ...

Fahri Xharra: Ndarja e tokave shqiptare, pse ?

Konferenca e Ambasadorëve i nisi punimet në Londër, më 17 dhjetor 1912 e vazhdoi deri, më 29 korrik 1913. Përcaktoi të ardhmen e Shqipërisë mbi pavarësinë e vendit, por siç dihet nga këtu Shqipëria doli e përgjysmuar në kufijtë e saj. Ajo pati disa ndërprerje të ...

Dedë Preqi: Djegia e flamurit turk...

Shqiptarët nuk duhet të imitojnë, apo kopjojnë njerëzit e koncepteve mesjetare dhe monopoleve të dominimit e robësrisë e njerëzore. Është shumë lehtë të dallojmë se cila është përshtypja e botës së qytetëruar, duke zëne në gojë shumë vende të zhvilluara dhe të ...

Idriz Zeqiraj: Të rrezikshëm për Kosovën

Në literaturën botërore, janë fikësuar shumë raste, për dëmet që u kanë shkaktuar vendeve të tyre pushtetarët e shantazhuar. Rastet në fjalë kanë bërë që vendet me traditë shtetërimi e qeverisje ligjore, të kenë zero tolerancë për shkeljet madhore të kushtetutshmërisë e deri ...

Islam Lauka: Rihapja e çështjes së Kosovës

Ka disa kohë, që Presidenti Hashim Thaçi, procesin e dialogut me Serbinë e vlerëson si të rëndë e të vështirë, ndërsa përfundimin e tij, e parashikon si një “kompromis të dhimbshëm”.Askush nuk ka pritur, as nuk pret, që dialogu midis dy vendeve të ...
Kryesore