E merkure, 22.05.2024, 03:37 PM (GMT+1)

Mendime » Çeliku

Kalosh Çeliku: Edhe hoxha vendos p?r vlerat e shkrimtarit dhe kultur?n shqiptare

E merkure, 31.03.2010, 09:59 PM


EDHE HOXHA VENDOS P?R VLERAT E SHKRIMTARIT DHE KULTUR?N SHQIPTARE

 

Nga KALOSH ÇELIKU

 

         Thash?: Trusakat?t kultur?n shqiptare e kan? b?r?  si gomarin e Nastradinit.  I zbret Nastradini, i hip Nastradinica. Anekdot?n e Nastradinit dhe Nsatrdinic?s e dini: Nastradini i ka pasur me gjith? tesha 55 kg. Nastradinica 120 kg. N? k?t? rast: i zbret Bozaxhiu, i hip Hoxha. Edhe at?: Myslimani m? i madh, Hoxha q? k?rkonte n? sheshin “Makedonija” t? nd?rtohet Burmali Xhamia, m? n? fund u b? “shqiptar”. E shiti Burmali Xhamin? p?r nj? an?tar komisioni dhe vendosi t? merret me vler?simin e shkrimtar?ve dhe kultur?n shqiptare. Papritmas, u arratis n? Minisitrin? e Kultur?s si an?tar komisoni n? nj? tavolin? ball? p?r ball? me dy shkrimtar? sllavomaqedon? n? botimin e librave n? gjuh?n shqipe. Ose: fluturoi si Azreti Isai nga minarja e xhamis? n? qiell.

         Gabim. Gabim i madh, q? nuk e t?rheqin as qet? n? Katund. Edhe Hoxha pas Bozaxhiut, vendos p?r vlerat e shkrimtarit dhe kultur?n shqiptare?! Edhe nj? gj? nuk e kam t? qart?: si ulen ata dy an?tar?t tjer? shkrimtar? sllavomaqedon? n? nj? tavolin? me Hoxh?n?! Shkaku: çka i lidh k?ta kalor?s t? arratisur kok? m? kok? t? vendosin p?r kultur?n dhe let?rsin? shqiptare: tradita, zakonet, feja,  gjuha, kultura, let?rsia, partia, interesi personal... Apo?... O njer?z, u thash?: Qysh para nj? viti, mos d?rgoni m? trusakat? pa asnj?far? bagazhi letrar n?p?r institucionet e shtetit t? ulen n? nj? tavolin?, rrin? ball? p?r ball? me personalitete t? d?shmuara t? kultur?s sllavomaqedone. Po, d?rgoni ujq?r n? Ministrin? e Kultur?s! Ujq?r. Ujq?r, n? vend t? k?lysh?ve me zgjebe. E ata, si p?r inat?: pas Bozaxhiut e d?rguan edhe nj? Hoxh? pa asnj?far? bagazhi letrar. O Imzot, Hoxha sikur ta thirrte xhematin n? Sheshin e Shkupit, siç e thirri n? mjetet e informacionit p?r xhami: t’i  luten Allahut p?r nd?rtimin e shkollave shqipe! Edhe un? do t? dilja t’i lutem Zotit me t? kat?rta p?r m?kate dhe shkolla shqipe.        

        Mjerim. Mjerim i madh komb?tar. Çfar? di Hoxha p?r let?rsin? dhe kultur?n shqiptare, q? kurr? n? jet?n e vet nuk ka shkruar s? paku edhe nj? varg, p?rveç k?ndimit t? ilahive n? xhami?! Nuk di çka ?sht? teoria e let?rsis?: poezia, tregimi, romani, drama... E k?naqi n? xhami me ilahi Haxhi ish Ministrin e Kultur?s, e shi tashti i ka mbetur amanet edhe let?rsia dhe kultura shqiptare t? sakatohet n? qilimat e Persis? p?rpara k?mb?ve t? k?tij Hoxhe t? Allahut.

         Dhe, merreni me mend, si do ta ndiente veten ky Hoxh? i Allahut, nj? dit? un? t? shkoj n? xhami dhe n? vend t? tij ta fal xhematin, ish Haxhi Minsitrin e Kultur?s q? para k?mb?ve t? tij i fal? pes? vakte. Edhe pse, mua do t? m? kishte hije: p?r nga dajt? e n?n?s, t? gjith? doktora t? teologjis? q? i kan? kryer studimet e larta n? Kairo, p?r nga st?rgjyshi bektashi, q? ka luftuar p?r ç?shtjen shqiptare krah p?r krahu me Dervish Car?n...

         V?rtet?, e ke v?shtir? t? gjesh rrug? mes k?tij b?rlloku q? ta z? frym?n, kur Bozaxhiun nj? dit? si an?tar komisioni t? botimeve n? Ministrin? e Kultur?s e z?vendson Hoxha. Dhe, t? duket e kot? n? nj? shtet t? k?till? “demokratik”, shoq?ri multietnike ta rrok?sh pen?n n? dor? p?r vlera artistike e liri krijuese. P?rpiqesh, t? v?ndosish rend dhe rregulla n? kultur?n shqiptare. Vlerat e arrira artistike, kur dumdum?t i barazojn?: me specat, patlixhanat dhe patatet n?p?r thas? t? grisur plot arna, n? Bit – Pazar. I kan? rrokur thas?t me t? dyja duart p?r fyti gjysmanalfabet?t, njer?zit e soç?m me tru t? moç?m. Trusakat?t me çallma n? kok? e Kuran n?n sjetulla.

         Megjithat?, ti nuk je poet q? flen rehat n? shtrat, n? kok?rr t? shpin?s mes dy shtambave me ver? qaf? p?r qafe me Miken n?n hijen e Rrapit. Bozaxhinjt dhe hoxhallar?t, kur vendosin p?r vlerat e shkrimtarit  dhe kultur?n shqiptare. Shkaku se, gjith? nat?n nuk t? merr gjumi. Dexhalli, pasmesnate t? troket n? der?.

        Rrugaç?t kuqezi, q? p?rdit? nd?rtojn? xhamia n? vend t? shkollave. Edhe n? rrug? i luten Allahut, i falin t? pes? vaktet se gjoja, nuk i nxe brenda Sht?pia e Allahut. E thirrin Allahun jo nga minaret, po nga shejtanarap?t. E n? an?n tjet?r, nuk kan? shkolla fillore. M?sues?. Planprograme shkollore. Tekste shkollore p?r f?mij?t e tyre, q? ky dim?r n? ikje u ka hyr? n? palc?, u ?sht? ulur k?mb?kryq edhe n?p?r sht?pia.

         V?llaçko, l?ri Muzet? e “Liris?”! Institutin e Trash?gimis? Kulturore t? Shqiptar?ve “Pjet?r Bogdani”... Muzeun e Alfabetit... Xhamit? me dy e kat?r minare! Kishat ortodokse. Kryqin e madh n? Vodno. P?rmendoret n? Sheshin “Makedonija”. F?mij?t tan? nuk kan? t? han? edhe buk?. Shkolla fillore. M?sues?. Banka dhe karrike. D?rras? t? zez?. Libra... Pun?t shkojn? me rend, thot? populli. T? par?t tan?, para s? gjithash jan? marr? me f?mij?t. Ardhm?rin? ton? t? nes?rme: shkolla, libra, fletore, lapsa... E pastaj p?r arm?. Luft?ra. Pasuri. Vatan...

         Fatkeq?sisht, politik?n e keni kapur nga k?mb?t p?r bishti e jo nga koka, p?r brir?sh. Edhe n? shekullin XXI po na asimilojn? me t? madhe si n? koh?n e Turqis?. Dit? p?r dit? rrug?ve tok?sore, ujore e ajrore na p?rz?n? nga Atdheu. Provoni nj? her? politik?n ta kapni nga koka, p?r brir?sh! E di, e keni v?shtir? me k?t? kurv? asgane. Shkaku: i nd?rron p?rnat? burrat. Dhe, t? nes?rmen ua l? kopilat para dere. 

         Imzot, Hoxha vendos p?r vlerat e shkrimtarit dhe kultur?n shqiptare???!!! Nuk e marr me mend se, si do t? kap?rdihej kjo bajg? partiake, po t? ndodhte si problem i k?till? teknefes n? bot?n demokratike perendimore. P?rm?tep?r, n?se “v?llez?rve” u d?rgonte partia e tyre demokratike nj? tokmak vathe t? k?till?, p?r vlerat e shkrimtarit dhe kultur?n sllavomaqedone t? v?ndos prifti. K?lyshmelezi me zgjebe e di, do t? thoshte: nuk ka problem, kur ka vendos Bozaxhiu pse t? mos v?ndosi edhe ky Hoxh? i Allahut me çallm? n? kok?. Vet?m, me nj? vendim t? k?till? partiak nuk do t? pajtoheshin kurr?n e kurr?s intelektual?t sllavomaqedon?. Po, ja q? intelektual?t shqiptar? pajtohen: p?r shkrimtarin dhe kultur?n shqiptare t? vendos edhe Hoxha. E ka propozuar Nusja kuqezi e Partis? dhe aminin ia ka b?r? Partia “demokratike” shqiptare, t? cil?n e polli lufta p?r t? drejta komb?tare dhe zbriti nga malet. Thirrjen e shenjt? n? minare ta z?vendsoj? me vler?simin e shkrimtarit dhe kultur?s shqiptare. Edhe at?, kur e di se n? xhami e pret Haxhi ish Ministri i Kultur?s t’i fali pes? vaktet e namazit. Xhemati, me tespihe kuqezi, poashtu pret t’i lutet Allahut p?rpara k?mb?ve t? k?tij Hoxhe “shkrimtar-shqiptar”.

         At?her?, çka k?rkon ky sh?rbetor “besnik” i Allahut si argat i tret? n? komisionin e botimeve n? Ministrin? s? Kultur?s, vler?soj? let?rsin? shqipe?! E di, trusakat?t do t? thon?: e ka d?rguar Partia n? pushtet (edhe ajo argate n? Qeveri) p?r t? v?n? “rend e rregull” n? kultur?n shqiptare. N? rregull, t? themi se ?sht? ashtu: po pse nuk reaguan “v?llez?rit” sllavomaqedon?, Ministria e Kultur?s?! Tekefundit, Partia “demokratike” le ta marri n? radh?t e veta, dhe po t? doj? le t’i falin s? bashku edhe pes? vakte n? dit? n? xhami, po le t? mos e sakatojn? let?rsin? dhe kultur?n shqiptare. Nat? e dit? le t’i luten Allahut p?r m?kate. Shkurt dhe shqip: Hoxha nuk e ka vendin n? Ministrin? e Kultur?s, n? komisionin e vler?simit t? let?rsis? dhe kultur?s shqiptare. Nuk ka tru shqiptari ky hoxh?, e as bagazh letrar mbi samar?. Nuk di. Edhe ai e di se nuk di, po nuk di ku e ka minaren e xhamis? e ku Allahun.  Rrug?n e Zotit e ka humbur mes sokaqeve me kalldr?m n? Bit – Pazar. Rreshtave t? k?tij shkrimi t? Autorit duke e pritur nj? t? nes?rme mbi kal?: Djalin e Vejushk?s t’ia ngrej? k?mb?t n? hava k?tij halldupi nga minarja e xhamis?.

         Dhe, n? fund: Hoxha i Allahut, nuk e ka vendin e shenjt? n? Ministrin? e Kultur?s t? Maqedonis?, po e ka n? xhami. Edhe ku ?sht? i pun?suar si hoxh? t’i lutet Allahut p?r m?kate kok? m? kok? me xhematin mbi qilima t? Persis?...

 

P. S.

Publikisht, heq dor? nga an?tar?sia e Shoqat?s s? Botuesve Shqiptar? n? Maqedoni. Shkaku: nuk mund t? pajtohem me veprimet e saja antikulturore dhe antikomb?tare duke sakatur let?rsin? dhe kultur?n shqiptare.Dhe, q? nga publikimi i k?tij shkrimi, Sht?pia Gazetare Botuese “ASDRENI” me seli n? Shkup, nuk ?sht? m? an?tare e Shoqat?s s? Botuesve Shqiptar? n? Maqedoni.                              (Vota: 30 . Mesatare: 5/5)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora