E shtune, 31.07.2021, 04:07 AM (GMT+1)

Mendime » Nexhipi

Reshat Nexhipi: Çkanë përfituar Amerika, Greqia dhe Turqia nga shqiptarët

E diele, 29.01.2017, 12:07 PM


Çkanë përfituar Amerika, Greqia dhe Turqia nga shqiptarët

Nga Reshat Nexhipi - Manastir

Sqarim  i shkurtër

Shënimet janë të shfrytëzuara kryesisht nga interneti, dhe i përkasin periudhës  të para disa viteve, prandaj  kërkoj falje nga ata që janë shquar kohëve të fundit si dhe për gabime të ndryshme eventuale të bëra nga autorët original pse  jo dhe nga ana ime, sepse nuk kam bërë elabori min e tyre.

Evidentimi i vendeve dhe emrave personale

Amerika.

Agim Kaba, aktor i njohur.

Agron Alibali, jurist i shquar shqiptaro-amerikan, i cili  më 1997, ishte caktuar për Këshilltar i pavarur në Boston.

Alan B Shepard- kozmonaut  me famë  botrore. Më 1971, zbriti në Hë

në, ku  shpuri edhe flamurin shqiptar.

Albana Lifschin (Melushi). Në një shkrim të Alda Bardhylit, në “Fak

tin”, e 31 gushtit, 2006, me titull “Burrat që lindën Amerikën në sytë e një shqiptareje”, thuhet  se profesoresha në fjalë  është autore e librit “Udhëtim në historinë Amerikane”, duke theksuar emrat e Vashingtonit, Xhefersonit etj.

Andamion Murataj-kineast i shquar, nxitës i shumë fillmave dokumen

tare.

Bash Dibra (Bashkimi). Trajner-dresser i shquar i kafshëve.

Belushi (2 vëllezër)artistë me famë botrore të  Holivudit.

Diogardi- kongresmen  i shquar.

Donald Lambro, një nga gazetarët  me famë botërore.

Donald Leka. direktor i një kompanie të njohur në Amerikë, shpikës i sistemit për leximin e kompjuterit nga largësia etj. (Koha, 4 korrik, 20

08).

Donald Suxho, sportist i shkëlqyer.

Dhimitër Mbroja (Bratko). Fotograf i shquar nga ana e Korçës, i cili  ka lënë gjurmë të thelllë në Amerikë, posaçërisht në Detroid ku ka studi

uar artin fotografik, si dhe në Holivud ku ka filluar punën si regjisor fill

mash vizatimor. Më pas realizon figurat plastike lëvizëse të dinosaurëve për filmin “Lost World”, e më vonë studion e tij ia shet Volt Diznit të famshëm.

Dhimitër Mbroja (Bratko)…në v.1942, u fut në rradhët e ushtrisë ame

rikane si fotograf, kurse gjatë viteve 1945-1956, punoi në Japoni si fotograf pranë gjeneralit Makartur, një nga ushtarakët më të suksesshëm gjatë Luftës II Botërore.

Dhimitri…ishte drejtor i laboratorit fotografik pranë Shtabit të Koman

dës së gjeneralit në fjalë. Edhe gjatë luftës në Kore dhe Japoni ka punuar si fotograf. Në këtë të fundit, bile bëhet mik i Perandorit Hirohito.

Eliza Dushku dhe  Elona Bojaxhi, aktore të shquara.

Ema Koja, dizajnere e njohur.

Emina Çunmulaj, supermodele, e shpallur si ylli i ri i revistës së fam

Shme të fotomodeleve “Elite” dhe “Vogue” në SHBA.

Enver Gjokaj ,,Yll shqiptar në  ekranin amerikan,,-thuhet për të në gazetën Koha, të 29 tetorit 2009.

Erika Demiraj, shqiptaro-amerikane, një nga vajzat e rralla të veshura me uniformë ushtarake amerikane e cila vdiq më 1992 në rrethana të panjohura-shkruan Zenepe Dibra.

Eva Pepaj, modeliste e  përmendur.

Fatmushe Ferataj, nga Kosova, biznismene e rrallë shqiptare në Ilinois  të Amerikës, pronare e sallonit ,,Evropean Touch Day Spa,Inc,, i njohur në Çikago nga tërë shqiptarët etj, pronare e disa ndërtesave në Paris etj. Ka ndihmuar mjaft Kosovën (Z.Dibra).

Ferid Murati- nobelist, në medicinë.

George  Tenet. Një kohë ka qendruar  në krye të CIAS i propozuar nga ana e Klintonit më 1997. Babaj i tij  me mbiemër Koka ishte nga Qepa

roi i Himarës-thuhet në një shkrim të internetit.

Gjon Mili: Fotograf me famë botërore në SHBA, me origjinë nga Korça. Fotografitë e tij zënë vend herë pas here në ekspozitat të ndrysh

me artistike”-thuhet në shkrimin e “Faktiti” të 9 shkurtit  2005 dhe shtohet se “filmi muzikor Jammiu the Blues, realizuar prej Milit më 1945, ka hyrë në fondin e filmave më të mirë klasikë amerikanë.

Hila Popaj, ish aktor i shquar.

Kevin Peshkopia-kitarist i shquar.

Konstantina B.Lukes, ,,Shqiptrja që udhëheq Bashkinë amerikane, avokate  dhe përfaqësuese e Parisë Demokratike, drejton bashkinë e qy

tetit të Usterit që prej 13 janarit të v. 2007,, -thuhet në gazetën Fakti  13 gushtit, 2008

Kristine Elezaj, këngëtare e famshme.

Laura Mersini, një nga femrat e pakta në botë  si  shkencëtare-kosmo

loge… Nga janari i 2004-ës, është pedagoge në Universitetin e North Karolina në SHBA-thuhet në një tekst të internetit.

Laureta Meci. Në “Faktin” e 7 shkurtit 2006, thuhet se kjo aktore e SHBA, ka përfunduar shkollën prestigjioze të aktrimit “Stella Adler” në Nju Jork dhe se avanson me karierën e saj. Ndërsa, në të njëjtën gazetë, të 20 marsit, 2006, prezentohet titulli:

“Laureta Meci, shqiptarja që jeton ëndrën amerikane” dhe mbititullin “një aktore dhe këngëtare në Nju Jork”, ku flitet për të si aktore dhe balerinë e shquar në SHBA.

Li Elia. Ish hejsbollist dhe trajner në Ligën MLB  të SHBA-së- thuhet në gazetën Koha, 26.1. 2008 dhe theksohet se ,,si trajner ka bërë bujë të madhe,,.

Lisa Mrijaj, shqiptarja e parë që ngrihet në një karierë të lartë politike në Amerikë–shkruan Zenepe Dibra.

Marie Logoreci- ish artiste e shquar në Sh B A.

Marina Malota. Në “Faktin” e 7 shkurtit, 2006, thuhet se kjo shqiptare, aktore e SHBA ka luajtur në shumë filma si “Til There was You”, ”The Thin Red Line”, etj. dhe se ndërkohë edhe i vëllai dhe motra e saj me rren me aktrim.

Nick Tosches.Shkrimtar i njohur në Amerikë me preardhje shqiptaro-italiane-thuhet në një tekst të internetit.

Rexhis Filbin-ishudhëheqës i shout: “Kush do të bëhet milioner”, i njohur si,,Yll dhe ginis  shqiptar në ekranin amerikan,,.

Riçard Lukaj, ekonomist i shquar.

Robert De Niro, nga babaj shqiptar.

Sabina (Sabrina) Mccormack. Sipas një shkrimi të “Faktit”, 10 mars, 2007, ishte zgjedhur studentja më e mirë në SHBA.

Sandra Bullock, aktore e shquar, nga babaj i saj me origjinë shqiptare.

Sonila Shala. ,,Është rast  i rrallë që një femër shqiptare,bën pjesë në një flotë më të fuqishme në botë-në flotën detare amerikane,duke mbajtur gradën e nënoficerit të Klasit  të Parë,, -shkruan Zejnepe Dibra.

Stan Dragoti, regjisor i njohur.

Shpresa Përlleshi, instruktore e shquar e fiskullturës.

Valbona Çoba, modele, aktore.

Viljam Gregory. Astronaut i dalluar amerikan me origjinë nga Dardha e Korçës. Ka bërë mbi 5000 orë fluturimi. Një kohë ka qënë mësues pilotësh pranë Forcave Ajrore Britanike. Tani (2004) punon si drejtues për zhvillimin e biznesit në Arizona të SHBA

Xhan Sinai- sportist i shquar  për mundje.

Xhems Biberi, aktor me famë, etj.

Veçova:

Vashingtoni, me  nënë shqiptare  nga ana e Pejës,  çliroi Amerikën nga Anglia, prandaj është i njohur si ,,Baba,, këtij shteti.

Rezime.

,,Ska amerikan që mos jetë pro shqiptar dhe shqiptar pro amerikan-thuhet në një tekst të internetit, duke shtua r se kjo u dëshmua me pritjen madhështore dhe të paimagjinueshme të Bushit në Shqipëri, në kohën e Sali Berishës. The Nev York Times, shkruan: ,,Shqipëria  është vendi  më proamerikan në Evropë e ndoshta në botë,,. Eliot Engel,deputet: “Nuk kam takuar asnjë popull tjetër në botë që të jetë aq pro-amerikan sa shqiptarët” Kurse në një shkrim të internetit theksohet kontributi i pallo

garitshëm i Klinonit dhe bashkëshortes së tij, pastaj senatori  Bob Do  llit, Gondoleza Rajs, Klarkut, Riçard Hollbruk, etj.për pavarësinë e Kosovës.

Greqia.

Aleksandër Korizi, kryministër. Pas një mbledhje të vështirë të këshillit të ministrave, më 18 prill 1941, kur u kthye në shtëpi, vrau veten- shkru

an Arben Llala.

Ali pashë Tepelena, nxiti kryengritjen greke të v.1821 e cila solli pava

rësinë e saj.

Andon Kryeziu, si kryeministër, në v.1865, shpalli kishën autokefale greke, duke e ndarë përgjithmonë nga varësia e  Stambollit.

Andrea  Maluri, aqë tepër ka bërë për Greqinë sa që  zemra e tij është ruajtur në një kuti argjenti në Ministrinë detare greke, kurse mbreti francez Karlo X i caktoi dekoratën e lartë,,Kryq i Legjionit të Nderit,,.

Angjelo Gjini, akademik, themeloi  Universitetin Politeknik të Athinës.

Boçarajt. Familje Suliote e përmendur. Anëtarët e saj Noti dhe Marko Boçari, kanë marrë pjesë aktive në kryengritjen greke të viteve 1821-18

29.

Bubulina (Dhaskarina). Arvanitase e Greqisë, e lindur në burgun e Stambollit ku ishte i burgosur babaj isaj,Stavri, për shkak të veprimtarisë së tij antiosmane për çlirimin e popujve të robëruar.

Bubulina, me anijen e saj të madhe, të cilën e quajti me emrin historik ,,Agamemnon,, luftoi si heroinë kundër forcave osmane në mbrojtje të Greqisë. Prandaj, në histori ka mbetur si “Zhan D Arka shqiptare e Gre

qisë”..

Danillo Zeka, balerin i shqur në Teatrin e baletit të Greqisë-njofton Mar

ko Caka në shkrimin e tij ,,Shqiptarët që mbajnë Teatrin  e Baletit në Greqi (Shqip-media,  12 maj 2008) )

Dora Bakojani, ish ministre e Jashtme, nga e ëma shqiptare.

Dhimitër Egjiniti, themeloi Akademinë e Athinës.

Dhimitër Leka, është shpallur Theror i lirisë të popullit grek”.

Dhimitër Vullgari, kryeministër, bëri bashkimin e 7 ishujve të këtij shte

ti. Mbështeti fuqishëm Kryengritjen e ishullit të Kretës për t’u bashkuar me të, etj.

Eleni Bukura. Piktore me famë botërore. Femra e parë piktore e atij shteti pas kryengritjes së v.1821.(Arben  Llalla).Ishte e para që u fut në  ateljenë e burrave të Akademisë së Arteve të Romës dhe të Napolit (Edi Shukriu)

Filipi II, babai i Lekës së Madh, bashkoi grekët të cilët para tij grinde

shin me njëri-tjetrin, të përfshirë në dy taboret të përbërë nga  Athina dhe Sparta, gjë që rrezikonte pushtimin e Greqisë nga ana e Persisë.

Grigor Gjirokastriti, ish  Kryepeshkop i Athinës.

Gjon Kapadistria, kryeministër i parë grek, i  vrarë tradhëtisht me thikë pas shpine nga armiqtë e Greqisë.

Idromenët. Familje , nga e cila, në shekujt XVIII, XIX, kanë dalë nje rëz të shquar., siç ishin  Andrea Idromeno dhe Mihal Idromeno. I pari ishte  doktor në teologji dhe profesor në Korfuz, ndërsa i dyti  doktor në drejtësi. Këta qenë gjyshërit e Kolë Idromenos. Andrea Idromeno së bashku me Vangjel Meksi Labovitin e ndihmoi botuesin Grigor Gjirokas

triti për përkthimin e dy librave fetare në gjuhën shqipe me alfabet grek, libra të cilët, e panë dritën e botimit më 1824 dhe 1827.

Irene Papas, aktore e madhe greke,  e cila,  duke e njohur origjinën e saj ilire, ka financuar ndërtimin e e bustit të Lekës së Madh, vendosur në bib

liotekën moderne të Aleksandrisë.

Jakov Tombazi, komandant i flotës i cili  vëllaun e vet, kishin në dis pozicion katër anije, të cilat i përdorën në dobi të kryengritjes greke, 1821, me vetëfinansim. Midis atyre anijeve, njëra ishte aq e shpejtë sa që turqit e quanin “shejta gjemisi”.

Jakov Tombazi… Dy vëllezërit në fjalë, për herë të parë, vunë në përdo

rim të ashtuquajturat anije Zjarrvënëse, të cilat shërbenin për shkatërri

min me anën e zjarrit të anijeve të mëdha turke të luftës. Këto anije ishin arma më e fortë dhe më e tmerrshme e Flotës greke kundër armikut.

Jani Bukura,  ndërtoi teatrin e parë prej guri të Greqisë së Re në Athi

në, i cili mbeti në histori  me emrin ,,Teatri Bukura,, kurse zyrtarisht quhet ,,Teatri i Athinës,,.. Teatri u shemb në v.1878 dhe në vendin e tij sot ndodhet Shkolla e Artizanatit. Përndryshe, Jani Bukura është babai i piktores së madhe greke Eleni Bukura-Altamura dhe djalë i kryeplakut të fundit të ishullit Specas-Gjergj Bukura.

Jeronimo Lapi (Labi), kryepatriark i Greqisë (A. Llala)

Julian Bulku, koreograf i cili ka marrë përsipër  performancën e përfaqë

simit të Greqisë  në Eurovision 2008-njofton Robert Goronë  gazetën  Shqip- media, të 12 majit, 2008.

Karolas Papulas, kryetar aktual i Greqisë, mik i Shqipërisë  dhe i shqi

pëtarëve -shkruan Arben Llala në gazetën 24 0rë, 6 shkurt, 2010 dhe shton se ,,Atij i takon merita se ideoi në fillim të viteve 1980 heqjen e ligjit  të gjendjes së Luftës  me  Shqipërinë, por ky ligj nuk u miratua  nga Kuvendi i Greqisë. I njëjti autor njofton se babagjyshi i Karolasit quhej Sulejman.

Kiço Xhavella, nga familja e famshme Xhavella e Sulit, e cila nxorri burra të shquar që luftuan në Revolucionin grek të vitit 1821. Më 1835 bëhet agjutant i  mbretit grek-Otonit, nëngjeneral, mbikqyrës i përgjith

shëm i ushtrisë, më pas prokuror dhe kryegjeneral, ndërsa në vitet 1847-1848, kryeministër i Greqisë. U shpall heroj i Greqisë.

Konstantin Konari. Tregoi aq trimëri të madhe në revolucionin grek sa që Lamartini e quajti gjysmë perëndi. U shpall për hero të Revolucionit grek.

Konstantin Miçopulos, themeloi Muzeun  gjeologjik mineral te Univer

siteti i Athinës.

Llazar Kundurioti. Aqë tepër ka bërë për çlirimin e Greqisë, sa që në histori ka mbetur si “Baba i kombit grek”, kurse me rastin e vdekjes, qeveria kishte shpallur zi prej disa ditësh.

Llazari dhe Zerva, ishin të parët banorë të  ishullit Hidra  të cilin nga një vend të shkretë  e shëndruan në vend të pasur dhe tërheqës turistik, më parë i  banuar krejtësisht me shqiptarë,

Margarita Bashari, violiniste e përhershme në orkestrën kombëtare greke. (Z. Dibra)

Melin Merkuri, ministre e kulturës.

Nikolla Voko, një nga piktorët më të rëndësishsëm të shekullit 19 në Greqi.(Arben Llala)

Odiseu. Në histori është i njohur si hero legjendar, duke e krahasuar me Akilin e Trojës, si dhe për gjysmëperëndi. Komisioni i vitit1827, duke vlerësuar shërbimet ndaj atdheut, e renditi Odiseun në grupin e burrave me të mëdhenj të Revolucionit grek.

Pavlos Kundurioti, kryetar i parë i Republikës së Greqisë, 1923-1926. Më 1929 u rizgjodh përsëri për kryetar, por vetëm për disa muaj, për shkak se për arësye shëndetësore dha dorëheqje- thuhet në një tekst të internetit.

Petro Vulgari, komandant i përgjithshëm i aviacionit të Marinës, minis

tër i Aviacionit në Qeverinë e Lindjes së Mesme dhe gjatë v. 1945, krye

ministër i Greqisë. (Arben Llalla).

Qemal Butka, ka projektuar Stadiumin olimpik të Athinës.

Simon Sina, akademik, ka ndërtuar ndërtesën e Akademisë së Athinës, Teodor Kolokotroni. Gjatë veteve 1742-1800, pra brenda 58 viteve, 12 anëtarë të kësaj familje në  u vranë heroikisht duke luftuar. Përndryshe, Teodor Kolloktroni ishte i mendimit se pushtuesit osman mund të dëbo

hen nga vendet e okupuara vetëm përmes një lufte të përbashkët shqipta

ro-greke si dhe përmes të një shteti të përbashkët midis këtyre dy vende

ve.

Teodor Kolokotroni... Për këtë qëllim ai kishte shkuar edhe në Shqipëri për të biseduar me bashkatdhetarët e vet, gjegjësisht me autoritetet e atje

shme, por kushtet dhe rrethanat e asaj kohe nuk mundësonin realizimin e konceptit të tij.

Teodor Pangallos, president dhe gjeneral i Greqisë, themeloi Akademi

në e Shkencave të Athinës. Hoqi kufirin midis Greqisë dhe Shqipërisë, me ç’rast shumë djem shqiptarë studiuan falas në shkollat e Athinës.

Teodor Pangallos i Riu. Ish minister në Greqi si dhe ish profesor në Universitetin e Athinës, Parisit të Sorbonit, deputet i Partisë socialiste-PASOk  etj.

Thanas Moraiti- këngëtar dhe muzikolog i shquar.

Vangjel Zhapa, ka financuar Lojrat olimbike, stadiumin madhështor ,,Panathinaikos,, objektin e mrekullueshëm ,,Zappion”  në hyrje të Athi

nës etj.

Vasil Tole, kompozitor, hapi garat olimpike në Athinë, kurse opera e tij u egzekutua dy herë, në vendin e Olimpit të lashtë, nga ku do të bëhet hapja e fillimit të Olimpiadës 2004

Ps. Ka mundësi që ndonjë nga këta të jetë me origjinë greke, vllehe etj.?

 

Rezime: Emri i këti shtetit dhe i kryeqytetit të tij, si dhe i plot vendeve të tjera, janë me fjalë shqipe. 12 perënditë, Lufta e Trojës dhe herojt e saj janë të racës shqiptare. Lojrat olimpike, Revoilucioni grek pra çlirimi i Greqisë, Akademia dhe  Teatri i Athinës, bashkimi i  7 ishujve të këtij shteti, Muzeu gjeologjik mineral  dhe Universiteti Politeknik të Athinës, shpallja e  Kishës Autoqefale Greke, etj.janë vepra pa të cilat historia e këtij shteti do ishte për të qarë hallë.

 

Turqia

 

Abdulla Be Dreni. Sulltan Abdul Hamidit, në një rast rreziku, ia shpëtoi jetën, kurse gjatë Lidhjes së Prizrenit mbajti anën e Portës, prandaj u vra nga ana e përfaqesueseve te Lidhjes ne fjalë.

Ahmet Aga, Biçakçi, arkitekt, autor i xhamisë  së Sulltan Ahmetit në sheshin e hipodromit  si edhe  shatërvanit  të shkëlqyer para portës së sarait të vjetër  etj. (M.Aref, Mikenët- Pellazgët, Tiranë, 20 08, f. 71)

Ahmet Pashë Dukagjini, komandant i ushtrisë, ia ktheu Perandorisë osmane Irakun nga Shahu i Persisë, më 1508.

Ahmet Turkdogani. Kosovar  i cili  ka qenë një nga rroet e Qemal Ata

turkut, prandaj edhe në histori njihet si “çaush i Ataturkut”. Pas mbarimit të luftës, u bë roja ose reshteri më besnik në pallatin presi dencial. Këtë detyrë ai e vazhdoi gjer në vdekjen e Qemal Ataturkut, 19

38.

Ajaz Pasha, Perandorisë osmane ia bashkangjiti Rumaninë dhe Molda

vinë.

Ali Feti Beu, nga Zhitosha e Krushevës, Maqedoni. Shkollën ushtarake e ndoqi në Manastir, ku ndodhej edhe Qemal Ataturku. Me të kishte marrëdhënie të mira prandaj edhe nuk ishte gjë e rastit që në hirearkinë turke, zuri pozita të larta, përmes të cilave, i shërbente me nder dhe respekt shtetit turk, në krye me Qemal Ataturkun. Një kohë ishte edhe Ambasadori i Turqisë në Londër etj.

Ali Sami Jen, djali i Sami Frashërit, themeloi  Klubin Gallatasaraj, pran

daj edhe stadiumi më i madh në Mexhidije të Stambollit është pagëzuar me emrin e tij-Ali Sami Jen Stati.

Avdo Bajraktari. Sipas kujtimeve të nipit të tij, Bajram Golës, eprorit ushtarak në Brigadën VII “Shqiptare” të Maqedonisë, gjatë betejave në mbrojtjen e Perandorisë osmane, ka marrë 16 plagë. Në një rast, duke thyer shpatat me një sirian, ky i fundit i kish thënë: “O Bajraktar, të dëboftë Zoti, unë vdes për Sirinë time, po ti për cilën vdes?”

Bajazit Pasho, ka shpëtuar  djalin 15 vjeçar të një sulltani, kur qe zënë rob në luftën e osmanëve me Timurlangun.Bajaziti këtë punë e kreu me sakrifica të mëdha, duke u veshur si lypcar.

Dukagjin Zade Ahmed Beu,  poet i shquar i shekullit XVI. Konsidero het si njëri nga 10 poetët e “Kohës së artë”, ose ,,Homer i Perandorisë osmane,,.

Eqrem Be Vlora. Nëpunës i Ministrisë së Jashtme të Stambollit, inspek

tonte hekurudhën e Hexhasit që ishte vepër madhështore për atë kohë, njëlloj paraleleje e Kanalit të Suezit, pra një arritje e madhe për kohën- shkruan Fatos Naxhaku.

Fazil Pashë Qypërliu, si kryeministër, Perandorisë osmane,ia bashkan

gjiti Kretën. E zgjeroi në maksimum, deri në Austri dhe Rusi.

Gedik (Gadik) Ahmet Pasha,një nga strategët më të mëdhenjë të Tur qisë. Si admiral i Flotës osmane me gjithsej 300 anije dhe 700.000 ush tarë, pushtoi Hanatin e Krimesë, të cilin ia bashkangjiti Perandorisë os mane.

Gani Be Toptani. Ndaloi vrasjet, vjedhjet dhe korupcionin në Perando

rinë osmane.

Gjiritli Mustafa Pasha. Gjatë vitit 1848 kishte shuajtur një kryengritje antiosmane, prandaj sulltani e shpërbleu me Dekoratën e parë të shtetit osman.

Hasan Tahsini, hapi Universitetin e parë në Stamboll,duke u bërë edhe rektor i parë i tij.

Ibrahim Pasha, si kryeministër zgjeroi  kufijt e Perandorisë gjer në Bu

dë dhe afër Vjenë.

Ilhami Pasha, ka bërë aq tepër për Perandorinë osmane, sa që sulltan Abdulmexhit Hani i dha për grua vajzën e tij Minire Sulltanën dhe funk

cione të rëndësishme, si antar i Këshillit të lartë shtetëror, etj.

Ilker Bazburg, gjeneral i famshëm turk, shef i Shtabit të ushtrisë turke, me nënë nga Manastiri i Maqedonisë. (Shkrim në gazetën 24 orë, 7 prill, 2010)

Ismail Qemali për Turqinë. Si 16 vjeçar-përkthyes në zyrën e Ministri

së të punëve të jashtme në Stamboll, më pas  kryesekretar i guvernatorit të vilajetit të Danubit,redaktor i gazetës “Dunav” (“Danub”), prefekt të Varnës, mytesarif të Dobruxhës, etj. Skënder Luarasi, shkruan: “Ismail Qemal Be Vlora-shumë herë Mytesarif, dy herë Vali, këshilltar shteti, e, më në fund, prap sundimtar i përgjithshëm i Afrikës turke-i shërbeu 40 (dyzet) vjetë Dovleletit…”.Një kohë ishte edhe kryetar i Parlamentit osman.

Jahja Be Dukagjini. Rridhte nga një familje e dëgjuar nga Kosova, e cila ka lojtur rol të madh në Perandorinë Osmane. Jahja beu në histori ka mbetur si një ndër poetët më të mëdhenj të klasicizmit turko-osman dhe, sipas Sami Frashërit, nga më të famshmit poetë në mbarë Perandorinë në fjalë.

Jahja Be Dukagjini…Përveç si shkrimtar merrej edhe me politikë, kështu që, një kohë kishte hyrë edhe në korpusin e jeniçerëve dhe u tregua si luftëtar i madh. Krijuesët e ndryshëm e përshkruajnë si njeri me virtyte të larta dhe si i tillë ka zënë vend të merituar në histori.

Jahja Be Dukagjini…Nga e njëjta familje rridhte ndoshta edhe Duka gjin Zade Ahmed Beu, i cili ka qenë poashtu poet i shquar i shekullit XVI. Konsiderohet si njëri nga 10 poetët e “Kohës së artë”, ose ,,Homer i Perandorisë osmane,, Ky në fund, për shkaqe të ndryshme, ishte tërhequr në vetmi në një teqe të lënë pas dore.

Jahja Qemal Bejotllu. Profesor në Universitetin e Stambollit,  pjesë marrës në delegacionin e Paqes në Lozanë (Zvicër) etj.

Jeminxhi Hasan Pasha. Si vezir ka luftuar në disa vende, sidomos në Hungari, me ç’rast e kthyen Beogradin përsëri në duart e turqëve, etj.

Jonuz Pasha. Një kohë si vali sundonte me Bosnën, komandant në beteja të ndryshme të Egjiptit, Damask, Tripol, Bejrut etj. Në Palestinë, një fshat mori emrin e tij- Khan Jonuz.

Justinijani I,  inicoi ndërtimin e   xhamisë madhështore “Aja Sofija” të Stambollit.

Kara Ahmet Pasha, Perandorisë osmane ia bashkangjiti Irakun, Gjirin persik  dhe një pjesë të Afrikës Veriore.

Kara Mustafa Pasha, forcat osmane i solli para Vjenës, prandaj mori gradën vezir.

Koxha Sinan Pasha, Perandorisë osmane ja bashkangjiti Jemenin dhe e nxorri  në Detin Arabik.

Kyçyk Ahmet Pasha. Ky qeveritar i dalluar i Damaskut, i shekullit 17 lojti rol të madh në mbrojtjen e Irakut nga sulmet persiane, etj. Në një rast, gjatë një beteje, me që ishte në moshë të thyer, nuk qëndroi dot në kalë, zbriti prej tij dhe luftoi deri sa u vra.

Kyçyk Ahmet Pasha... Një ushtar persian ia këputi kokën dhe ia dërgoi Shahut në Iran, por ky, në shenjë respekti për atë njeri trim, e këtheu kokën e viktimës në Damask, ku u varros në teqenë që kishte ndërtuar më 1634.

Lutfi Pasha, nga Vlora. Dhëndër i sulltanit,si  kryeministër, Perandori

në osmane  ja bashkangjiti Jemenin dhe e nxorri në Detin e Kuq.

Mehmet Ali Agaraj, agjutant i sulltanit, zot i Jeni pazarit etj.

Mehmet Fuat Qypërli, ndër të parët që bëri të njohur folklorin në Turqí, kurse me një turkolog të njohur tjetër themeloi Institutin e Turko logjisë, duke botuar edhe organin e tij, revistën “Turkiyat Turkolo gji”. Më 1946, bashkë me ish kryetarin Xhelal Bajarin, ish kryemi nistrin Adnan Menderes, etj., themeloi Partinë Demokratike, kurse më 1950 u bë ministër i Jashtëm. Ka gëzuar mjaft dekorata, medalje botërore etj.

Mehmet Aqifi (Mehmet Akira Asoy). Autor i Himnit Kombëtar të Tur

qisë së Re, një nga poetët më të mëdhenj të Turqisë.

Mehmet Aqifi. Profesor në Stamboll pastaj në Universitetin e Kajros. Përkrahu revolucionin e Qemal Ataturkut gjë që ndihmoi tepër në kari

erën e tij.Në këtë drejtim pati ndihmën edhe të ministrit të arsimit Abdullah Sabhiu, me origjinë shqiptare nga Manastiri. Emri i tij figuron në të gjitha enciklopeditë e Turqisë dhe më gjerë.

Mehmet Çakërtash. Kosovar, i cili edhepse i pa shkolluar, autodidakt, u shqua si poet dhe talent i rrallë në Turqí. Më 1945 botoi antologjinë e parë me titull: “Shijime nga Çakërtashi”.Vëllimi i dytë doli në dritë më 1949 me titullin: “Si nata dita”. Vëllimi i tretë quhet: “Pas natëditës” (1957, 160 faqe). E kanë vlerësuar më tepër se 50 poetë, letrarë, kritikë të njohur. Në vlerësime thuhet se “Çakërtashi, pa u ndikuar as nga një poet, po ecën në rrugën e tij që e ka çarë vetë…”

Mehmet Esat Kaçi. Në histori ka mbetur si “Mbrojtësi hero i Janinës”, kapiten shtatmadhor, nënmajor, nënkolonel, kryetar shtatmadhorie, kolonel dhe gjenaral. Gjatë Luftëssë parë Botëtrore u emërua komandant në Grupin Verior të Çanakalasë dhe bashkëpunoi me Qemal Ataturkun në mbrojtjen e Dardanelëve.

Mehmet Ferit Pashë Vlora. Në fillim kishte punuar si sekretar pranë babait të tij, i cili ishte mytesarrëf në gjirin e Kretës. Gjatë viteve 1902-1908 kishte shërbyer si kryevezir dhe ishte njeriu më besnik i Sulltan Abdulhamidit II.  Ishte një nga valinjtë e famshëm. Qëndroi katër vjet vali i Konjës. Ka punuar edhe si ministër i brendshëm i Perandorisë.

Mehmet Fuat Qypërli. Në moshën 23 vjeçare u bë profesor universi teti, ndër të parët që bëri të njohur folklorin në Turqí, kurse me një turkolog të njohur tjetër themeloi Institutin e Turkologjisë, duke botuar edhe organin e tij, revistën “Turkiyat Turkologji”.

Mehmet Fuat Qypërli. Më 1958, themeloi shoqatën për kërkime folklo ristike me qendër në Ankara. Më 1946, bashkë me ish kryetarin Xhelal Bajarin, ish kryeministrin Adnan Menderes, etj., themeloi Partinë Demokratike, kurse më 1950 u bë ministër i Jashtëm. Ka gëzuar mjaft dekorata, medalje botërore, etj.

Mehmet II. Ky sulltan i njohur si pushtonjës”, përndryshe gjysmë­shqip

tar, ka afirmuar tepër emrin e Perandorisë osmane. E shoqja shqiptare, Mara, i lindi 11 fëmijë.

Mehmet Zogaj. Ishte nga Kosova i inkuadruar në Pallatin e Sulltanit, në kohën e Skenderbeut. Në realitet ai ishte dhëndër i Sulltan Muratit II dhe vjehër i Sulltan Mehmedit II, siç thamë, i njohur si “pushtues”.

Mehmet Zogaj… ishte edhe pedagog, tutor i Sulltan Mehmedit II si dhe edukator i Skenderbeut, sepse ky i dyti me të atin, pra me Sulltan Mehmedin II, mësonin në të njëjtin institución  arsimor. Fitoi  famë, sidomos pas pushtimit të Stambollit nga ana e forcave osmane, më 1453.

Mehmet Zogaj, në Bejoglu. Në këtë Kodrinë të Stambollit  ishin përqën

druar trupat osmane të udhëhequra nga shqiptari në fjalë, me origjinë kosovare, i cili jetonte në Pallatin e Sulltanit, me të cilin ishte i lidhur edhe në fisni. Nëpër Kodrinën e lartpërmendur ngjiteshin dhe zbritnin anijet luftarake osmane prapa shpinës së flotës bizantine në gjirin e Bririt të Artë. Kjo ishte një bukuri e rrallë dhe e madhe, sepse historia nuk ka shënuar një gjë të tillë që anijet luftarake të “ecin” mbi tokë dhe mbi kodrina të larta.

Mimar Kasëmi në Stamboll. Xhamia Kelli Ali Pashaj, në Stamboll, urra me shumë harqe e vendit Babeski, që lidh edhe sot Stambollin me Edrenenë, qoshku Bagdad në Topkapi Saraj, vepër e cila ka hyrë në historinë e artit dhe arkitekturës klasike otomane etj. janë vepra të tij.

Mimar Sinani. Ka projektuar rreth katërqind xhami dhe ujësjellsa dhe shumë objekte të tjera, spitale, urra, shkolla etj. Në afërsi të Aga Kapisë me emrin e tij u pagëzua një xhami, një mekteb dhe një rrugë. Edhe ma

halla (lagja) është e njohur me emrin e tij. Vdiq në vitin 1587, në moshën mbi njëqind vjeçare. Është varrosur në Tyrben (mauzoleun) e posaçëm në oborrin e Xhamisë.

Mirahur Iljaz Beu, këshilltar ose edukator i sulltan Bajazidit II. Konsi

derohej për njeri i shenjtë.

Musa Qazim Pasha, një nga poetët më të famshëm të periudhës së fun

dit në Perandorinë osmane. U shqua sidomos me elegjitë dhe satirat e tij, ishte orator i shkëlqyer, kryente funkcione të larta, në fund u bë shiit.

Mustafa Naima,  kronisti i parë i Perandorisë osmane. Për ngjarjet e vi

teve 1591-1660, botoi 6 vëllime, me titull “shënime historike”.

Mustafa Pasha Zade Qypërliu. Si kryeministër, ia ktheu Perandorisë osmane Beogradin, Pirotin, Nishin dhe Vidinën si dhe ndërmori një ekspeditë ushtarake edhe në Hungari.

Mustafa Pashë Bajraktari. Famë të madhe fitoi në ekspeditën ushtarake kundër Rusisë.Me që e mbante flamurin në atë ekspeditë,prej atij momenti u quajt Bajraktar,nga ana e sulltanit.

Mustafa Pasha, dhëndër i sulltanit. Më 1521, qe bërë Vali i Egjiptit (Misirit). Kur, mbërrini atje, mori pjesë në një kryengritje kundër ushtri

së së mbetur çerkeze. Pasi vendosi paqë dhe qetësi, erdhi në Stamboll. Në vitin 1528, kur bëhet vezir i dytë, vdes. U varros në oborrin e Xhamisë që e kishte ndërtuar në Gekboza.

Mustafa Safi, imam i sulltanit dhe predikues në xhaminë e Xherah Pashës në Stamboll. Autor i mjaft veprave të rëndësishme, siç ishte “Zubdetuh-Tevarih”, në dy vëllime, të shkruar me urdhërin e sulltanit, e njohur në histori si vepër historike ose “kajmaku i histories“ etj.

Namik Qemal. Në literaturën historike thuhet: “Është nga letrarët e famshëm të Perandorisë Osmane, reformator i letërsisë turke dhe theme

lues i të shkruarit sipas metodës së re. E ëma ishte nga Konica e Shqipë

risë.

Nasuh Pasha, kryeministër, dhëndër i sulltanit dhe   një kohë  zot i të Bagdadit etj.

Ndoc Nikaj. Vepra e tij “Historia e Turqisë” u përdor si tekst shkollor në  Turqi.

Nijazibe Resnja , Në Manastir shpalli Hyrjetin duke zhdukur absolutiz

miun pesëshekullor të sulltanëve, me çka tërë popujt e Perqandorisë filluaqn të marrin frymë lirisht.

Numan P.Qypërli. Aqë tepër ka kontribuar për Perandorinë osmane, sa që sulltani i dha për grua të bijën, pra e bëri dhëndër.

Nush Pasha, veç tjerash, i shpëtoi bujqit e Sirisë nga robëria e jeniçerë

ve, prandaj edhe kishte fituar gradat Vali dhe Vezir.

Omer Fani Efendiu. Personalitet i shquar i shekullit XVII, me origjinë nga Dibra. Merrej me komentimin e Kuranit gjë që ishte shumë e çmuar për atë kohë prandaj edhe jo rastësisht, meqë ishte dalluar në atë dicipli

në, kishte fituar ofiqin “Tefsiri” (komentator), kurse më vonë mori edhe detyrën Vaidh (predikues) në xhaminë e Aja Sofisë të Stambollit. Shkurt

në historinë e Turqisë ka mbetur si një ndër dijetarët më të shquar në disciplinën fetare.

Omer Kaleshi, për Turqinë. Ky piktor nga Sërbica e Kërçovës, i njo

hur si: “Simbol i artit figurativ dhe kulturës shqiptare në botë”, ka kontribuar dukshëm në rrafshin kulturor të Turqisë, sidomos në Stamboll. Rreth 140 piktura të shquara të tij janë botuar në një monog

rafistikë të formatit të madh, më 1993, në “Tem Sanat Galerisë” në Stamboll. Në pikturat e tij prezantohet edhe pamje nga Stepa e Anadollit të Turqisë.

Omer Kaleshi... Monografia e dytë artistike me pikturat e tij “Drama ballkanike”,është botuar në janar të v.1999 në galerinë e latpërmendur të Stambollit, kurse disa vjet më vonë ai shpallet artist i vitit në Turqi. Omer Pasha. Ky funkcioner i lartë turk, i shekullit XVII, veç tjerash, luftoi në krye të një grusht njerëzish kundër një ushtrie shumë më të madhe në në vendin Tikrit. Legjenda thotë se në një betejë të tmershme e shpëtoi kali i tij i shpejtë.

Rustem Pasha, dhëndër i sulltanit, si kryeministër, Perandorisë osmane ia bashkoi Tripolin e Libisë.

Salih Rashid Pasha. Ky tetovar konsiderohej si një nga valijtë më të aftë në Perndorinë osmane.  Kishte shkruar mjaftë vepra, por kur iu dogj saraji në Stamboll bashkë me shtëpinë, i është djegur biblioteka edhe dorëshkrimet e tij. Vetëm pak vjersha i janë botuar nëpër revista të ndryshme.

Sami Frashëri, dijetari më i madh i tërë kohrave të Turqi së, leksikografi më i madh modern turk, utor i dramave të para, përkthyes i parë në gjuhën turke, autor i librit të parë në gjuhën turke, mbi problemet gjuhëtare, autor i Fjalorit frengjisht-turqisht i cili është edhe sot më i miri i këtij lloji në Lindje dhe perëndim, i pari që merrej me studimin e monumenteve të gjuhës turke, njohës i shkëlqyeshëm i gjuhës dhe kulturës arabe,. Veprat leksikografe të tij përfshinë rreth 10 mijë faqe (10.000).

Sedefqar Mehmeti. Njihet edhe si një nga mësuesit më të mëdhenj të ujësjellësve në Stamboll.  U afirmua tepër  me një nga kryeveprat botëro

re të arkitekturës monu­mentale, Xhaminë Blu (1609-1617) në Stamboll. Atë e modeloi me motivin e një kubeje të madhe në qendër, të rrethuar nga katër gjysmëkupola të vogla.

Sinan Pasha. Sami Frashëri shkruan se  ky shqiptar i shek.16 ka marrë Jemenin, e ka shpënë Flamurin e Turqisë deri në detet e Indisë etj. kurse

historiani i shquar Egjiptian-Mubaraku, shton se veprat e Sinan Pashës për Egjiptin, nuk mund të krahasohet me veprat e asnjë valiut tjetër në administratën osmane. Ky historian, përveç të tjerave, përmend një xhami, një treg të madh, një Medrese, një hamam dhe një pallat, të ngritura me iniciativën e  arkitektit shqiptar në fjalë

Tarhanxhiu Ahmet Pasha, kryevezir, e shpëtoi qeverinë osmane nga trazirat dhe çrregullimet e brendëshme

Zhapa. Vëllezërit me këtë mbiemër  ndërtuan kishën më të madhe  në Stamboll  “Aja Trijada”.

 

Veçova

4 personalitete më të rëndësishëm, sipas rendit alfabetik.

 

Besim Omer Pasha, themeloi gjysmëhënën turke, hapi shkollëne mami

ve, spitalin e lindjes së fëmijëve etj. Botoi rreth 50 vepra nga mjeksia,

Mehmet Aqifi, autor i Himnit Kombëtar të Turqisë së Re.

Qemal Ataturku, shpëtoi Turqinë nga okupimi i huaj dhe e drejtoi nga Evropa. Në histori ka hyrë si,,Baba i Turqisë,,.

Sami Frashëri. Disa, veprimtarinë e tij e krahasojnë me enciklopedinë e përgjithshme të Turqisë.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shënime më interesante, sipas rendit alfabetik.

Abaz Kupi. Italianët, për ta përfituar,  shumë flori, i kishin  premtuar, por ai i ka  refuzuar: ,, Nuk  jam i urtë për flori, se luftoj për Shqipëri, për Flamurin Kuq e Zi,,u ka thënë dhe me gojë hapur i ka lënë. Këtë shënim  Luan Gashi e ka shkruar, me fakte e ka argumentuar.

Abdyl Frashëri atentati në Dibër. Turkomanët, atentat i organizuan, por, atdhetarët e qytetit, e shpëtuan. Ja plagosnë vetëm kalin e tij, që ja kishte dhënë një baba bektashi. Organizatorë të atentatit, Jonuz Zuhedini dhe Sadik  Hoxholli, ishin, për vrasës, Ago Jegenin, kishin.

Abdyl  FrashëriDibranët patriotë, u organizuan, fajtorëve iu drejtuan, por Abdyli i pengoi, hakmarrjen nuk e lejoi, duke u  sugjeruar, të jenë të bashku

ar, dhe të vëllazëruar, armë me vete mos mbajnë, kundër armikut , t i ruajnë, e jo njëri-tjetrit t ia drejtojnë.

Abdyl  Frashëri. Mesazhi i ti, i qëlluar, nga të pranishmit, ishte pranuar, prandaj akoma fjalën  pa mbaruar, tërë hodhën armët në tokë, u përqafuan kokë më kokë, dhe  u betuanë: zakonet e vjetra, do t i  hedhin për gjithmonë.

Abdyl  FrashëriDibranët patriotë, u organizuan, fajtorëve iu drejtuan, por Abdyli i pengoi, hakmarrjen nuk e lejoi, duke u  sugjeruar, të jenë të bashku

ar, dhe të vëllazëruar, armë me vete mos mbajnë, kundër armikut , t i ruajnë, e jo njëri-tjetrit t ia drejtojnë.

Abdyl Frashëri te Bizmarku.. Kënga: Shiti pasurinë, e bëri flori, i hipi pamporit, shkoi në Gjermani.  I vajti Bizmarkut,  brenda në seli. Ay se çe pyeti: djalë nga je Ti? Jam nga Shqipëria, kërkoj për të, liri...Trojet etnike,  mos na i coptoni, të huajëve  tua  dhuroni. Skenderbenë,  duhet ta kujtoni, betejat e tij,  mos i harroni, sepse  Evropën nga Turqia e shpëtoi, sulmet osmane pengoi. Kështu, Abdyli, i tha, Bizmarku, me inat, e pa, përgjigje, nuk i dha.

Abdyl Frashëri, në Manastir. I lidhur, në prënga të hekurta ishte,  policë turq, rreth e rrotull kishte, në një vend  pranë Dragorit, e kishin lënë,  në burg, pastaj,  për ta shpënë.  Një kodosh shqiptar, në këtë gjendje,  kur e pa, buzëqeshi dhe,  me ironi, i tha: ,,Ja, në çfarë derexhe je, me idetë e tua, që ke,,. Abdyli, e pa, dhe, këtë përgjigje, i dha:

Abdyl  Frashëri…,,Unë,  farën,  sot e mbolla, në arë si bujku e hodha, ajo një ditë,  filizë do lëshojë, kombi  ynë, do ta shijojë, kurse Ty, fëmija do të mallkojnë,  edhe  në varr, kur do të lëshojnë. Dhe, fara mbiu, pas disa vjet, sepse i biri i tij,  Mitati, pikërisht aty, krijoi Alfabet, kuptohet,  bashkë me patriotë të tjerë, myslimanë e krishterë, bektashinj dhe synitë, protestantë dhe katolikë, siç ishte Fishta i shquar, kombin që ka nderuar.

Abedin Pashë Dino, ëndra e ti. Nga një fshat i Çamërisë, ishte, familje të varfër kishte. Një natë, në ëndër kishte parë  çudi: një vend, me plot flori. Ngrihet  nëpër gjumë, lan sytë në lumë, shkon në vendin e caktuar, mbushet me flori dhe këthehet në shtëpi. Saraje madhështore ndërtoi, fshatin e vet, e ndryshoi, fëmijët, fakultete i mbaruan, pozita  të larta shtetërore fituan, agallarë dhe pashallarë, u bënë, emër  në Turqi kanë  lënë. Lidhjen e Prizrenit tepër ka ndihmuar, 2000 hektarë tokë ka shitur, atë për ta financuar.

Abraham Linkolni, kryetar i Amerikës. I vrarë nga kundërshtarët e tij në parlament. ,,Para se ta vrasin  kishte parë një ëndër e cila i paralajmëronte  vdekjen,, -thuhet në një shkrim të internetit, kushtuar ëndrrave. Aleksandar Donski, në një shkrim të ti, këtë kryetar  e nxjerr me origjinë nga Justinijani, pa ja prerë mendja, se ky i fundit, është ilir I pastër, kështu që, sipas tij, Linkolni del shqiptar!

Abrahami (Ibrahimi). Profet hebreit, ishte, origjinë pellazgo-ilire  kishte, gjuhën shqipe  (pella

zgjisht-R.N) fliste,, ,,Flaka e ,, 1. 3. 2004, këtë e ka shkruar, asnjë nuk e ka demantuar.

Adami (Ademi). Emri i tij lidhiet me fjalën shqipe dhe, tokë, këtë një dijetar i shquar, e thotë.

Adami dhe Eva (Havaja). Çajupi, veç tjerash, shkruan: “Që të prishet njerëzia, të ndahet nga Perëndia, Shejtani doli nga dheu, dhe Evën, vat e gënjeu. Edhe Eva, më pastaj, gënjeu burrën e saj. E këndisi fat zinë, të harrojë perëndinë. Që atë ditë e që atë natë, burrat bëjnë ç’thonë gratë. Edhe gratë (qoftë lark) kanë shejtanë në bark.”

Adem Jashari. Trimi më legjendar, pas Skenderbeut, në historinë tonë, këtë, të gjithë e thonë, kurse Prekazi dhe Kulla e  ti, kanë hyrë si tempuj të shenjtë, në  histori. Bob Stewart, ishkoman

dant britanik i shquar, në një rast, ka deklaruar: “Adem Jashari, me strategjinë e ti, që se gjen dot në histori, gojëhapur, të gjithëve na ka lënë, Kosovën, e ka dashur si nënë, vehten dhe familjen për të, ka flijuar, nga Serbët për ta çliruar.

Adile dhe Abibe Zogu. Motrat e Ahmet Zogut, ishin, qytetërim  dhe fisnikëri, kishin. Pas okupimit të Shqipërisë, në  Gostivar, një kohë, kanë qendruar, 5000 të aratisurit nga ushria, aty kanë vizituar, 30.000  frënga shqiptare, u kanë  dorëzuar, për shpenzime t i kishin, derisa aty, do të ishin.

Adrionopojë, Skenderbeu. Trimërinë  e parë,  heroi ynë, aty, e tregoi, zemrën e Sulltan Muratit II, e fitoi, sepse, një tartar më të tmershëm, në dyluftim, përballoi, të pranishmit, i befasoi.

Afërdita. Perëndeshe e shquar, me  emër puro shqiptar, të pa kontestuar, gjë që  origjinën e saj dhe të 11 perëndive të tjera, dëshmon, këtë, asnjë historian objektiv, se demanton. Zeusin, ,,Mbretin,, e perëndive, baba e kishte,  një ndër nxitëset e Luftës së Trojës, ishte. Sepse, Parisin me Elenën e bukur, e  ka takuar, nga i shoqi, e ka larguar, prandaj, ky i fundit, luftën  e ka fillu

ar.Këtë, legjenda  tregon, por historia, ndryshe, e sqarron. Te Troja, kur të mbrimë, dhe atë ta ndriçojmë, shkaqet e vërteta, do t i tregojmë.

Afganistani, Kafiristan. Gjuha e kësaj ane, burureshki, quhet, fjala shqipe burrë, dy mijë e ca vjet,aty,  ruhet. Aristidh  Kola, kështu e   sqaron, asnjë nuk e demanton. Ndoshta nga koha e Lekës të Madh, kjo gjuhë, aty, ka filluar, sepse  edhe atje, ai ka shkuar, ushtarët e ti, me vendase janë martuar. Aty, sipas dr. Ilmi Veliut, një fis me emër shqip Guraioi, ekziston, edhe këtë asnjë, nuk e demanton.

Afganistani. Një legjendë për Lekën e Madh, Marko Polo,aty ka ka evidentuar, në  libra e ka shkruar, lidhur me kalin e ti, që ka hyrë në histori. Bukefal, ati, i thonë, me rrënjë të gjuhës tonë. Kali,  me një bri, ishte, kokë të bukur, kishte. Marko Polo, gjatë vizitës së ti, ka parë kuaj, me nga një bri, me prejardhje pra nga Bukefali i Lekës tonë, kështu legjendat dhe  shkencëtarët,  thonë. Emrin e ti, Kavalla e Greqisë ka fituar,  këtë njeri se ka mohuar.

Afrika perëndimore. Aty jeton një fis ose grup i quajtur Ashanti, të  cilët  aqë tepër u besojnë ëndrrave  dhe aqë tepër ishin xhelozë, saqë edhe  ligji u  lejonte që të paditin në gjyq  burrin nëse kishte lidhje edhe në ëndër me gruan e tij- thuhet në një shkrim të internetit,tit,kushtuar ëndrave.

Afrika, Azija dhe Evropa. Tre  kontinente,  me emra shqipe janë, ose elemente iliro-shqiptare, kanë: Afrikë=frikë, Azi=i zi, kurse  Evropë, është e mri i motrës së Kadmit të shquar ilir, pra, i racës tonë, këtë, shkencëtarë të shquar, e thonë dhe e kanë shkruar, asnjë, si ka demantuar.

Agatokle. Rob, tepër shakaxhi, ishte, nga  Filipi  i Dytë, vetëm një detyrë, kishte: gjatë ditës, ngjarje humoristike, të dëgjonte, mbretit, para gjumit, t ia tregonte, se ato, e relaksonin, gjumë të rehatshëm, i krijonin. Agatokle, në pozitë të vështirë, ishte, me këtë obligim, që kishte, sepse, koka,  i shkonte,  humorin po mos e qëllonte.

Ahmet Zogu, bekim nga një baba bektashi. Në një rast, kur Zogu ishte fëmi, një baba, kish vizituar prindët  e ti. I kënqur nga mikëpritja, kishte urruar, në atë shtëpi të dalë njeri i shquar,  gjë që u realizua, Ahmeti mbret u kurorëzua, në tërë botën u afirmua. Ahmet Zogu, fiset, tarafet etj.,i bashkoi, unitetin  e kombit  forcoi, shtet modern, ligjor krijoi, gratë i emancipoi, të drejtë votimi u siguroi, nga  ferexhetë osmane i liroi, Shqipërinë në Evropë e drejtoi, rrugën  e Skenderbeut vazhdoi.

Ahmet Zogu- bektashi. Këtë, Nathaly Clayer, në një shkrim të “Faktit”, 18 gusht 2001, e ka shkruar, me fakte e ka ndriçuar. Prandaj, nuk ishte  rastësi, që dy  motrat e tij, Ruhijen dhe Nafijen, në Teqenë  bektashiane të Kajros,  i  ka varrosur, në  një mauzole të përsosur, të cilin atdhetarët shqiptarë për herë e kanë vizituar, vëllanë e tyre, kanë nderuar.

Ahmet Zogu, mbret kur është bërë, habiti një botë të tërë, Kuranin dhe Biblën i mbante në duart e ti,  ngjarje, e hyrë në histori. Myslimanët dhe të krishterët, afroi, shtetin forcoi, kudo e afirmoi,  si shtet i tillë  ndërfetar, i vetëm në botë, këtë  çdo historian  e thotë.

Ahmet Zogu, martesa me Geraldinën. Dasma, në Tiranë, ishte  zhvilluar, rreth 80  fotografë e gazetarë,  nga gjithë bota, ishin ftuar, mijra malësorë dhe 50 mijë nxënës, me veshje kombëtare, të grumbulluar, dasmën për ta zbukuruar. Hitleri, mercedez, i kishte dhuruar, Regjenti Horti i Hungarisë,   llandon me  dy kuaj Lipizan, i kishte dërguar.

Ahmet Zogu, sipas   Fisherit. Ky , historian i madh amerikan, për të, në superlativ, shkruan, si një politikan shumë të zgjuar, e konsiderron, në përplasjet diplomatike me Italinë dhe Sërbinë, kombin shqiptar, ka patur përparësi, këtë çdo historian objektiv, e di.   “Shpallja e mbretërisë, ishte një veprim i zgjuar, Shqipërisë tradicionalisht, i ka takuar, shqiptarët  të çdo feje dhe krahine, ka bashkuar, komunizmion e asaj kohe, ka larguar, në tërë botën, është afirmuar,, Fisheri kështu, afërsish ka shkruar.

Albanica e Berovës. Në Maqedoninë Lindore, ky vend, me këtë emërtim shqip,  shekuj me rradhë,  ka qendruar,  asnjë se ka ndryshuar,  për nga bukuria,  Parajs i vërtetë”, ose “Mekë turistike,, e kanë konsideruar,  por, aspak,nuk është reklamuar, turistët e huaj për ta vizituar,shkaku, kuptohet, ska nevojë, të sqarrohet. Sikur emër shqip, mos kishte, kushedi me çfarë nam, ky vend, do ishte.

Aldo Moro. Kryeministër i Italisë, ishte, pozitë më të lartë, në Gardën  e kuqe, kishte. Megji

thatë, ajo,  më 1978, e ka vrarë, në mënyrë të pa parë, cope-copë,si e bënë, në kantën e plehrave, e kanë lënë, macet dhe qentë për ta ngrënë..

Aleksandar Donski, në librin e   tij ,, Makedonskoto poteklo na nekoi ameri

kanski predsedateli, Shtip, 2006, me origjinë  nga Justinijani ilir, i nxjerr disa kryetarë të Amerikës, duke filluar nga Vashingtoni e deri te Xhorxh Bushi,si dhe  disa mbretër të Anglisë etj.  Nëse, eventualisht teza e tij vërtetohet, atëherë del se të gjithë këta i takojnë racës tonë ! (shiko te libri i tij Makedonskoto poteklo na nekoi amerikanski predsedateli, Shtip, 2006).

Aleksandar Obrenoviq. Mbret serb, ishte, karakter të dobët, kishte,  më 1903, me një rrugacake, ishte martuar,  popullin, ishte revoltuar, prandaj  di

sa  komplotistë, këtë rast, përfituan,  në shtëpi,  i shkuan, keq i i maltretuan, në rrugë i hodhë dhe i coptuan.

Algjeria. Emri i këtij  shteti, nga   fjalët shqipe, gjiri i artë,  është krijuar, këtë, Astrit Lulushi, e ka shkruar, në  gazetën “Flaka”, 21 nëntor, 2001, publikuar.

Algjeria. Këtë shtet, në shek.16, nga zgjedha spanjole,   katër vëllezër shqiptarë, e kanë çliruar, dhe me  të,  disa vjet, zotruan, derisa e stabilizuan. Emrat e tyre, në vende të tjera qëndrojnë, prandaj, aty, mungojnë.

Ali Haqi Babaj. 40 dervishë dhe 12 baballarë, kishte dekretuar, emri i ti u bë shumë i dëgjuar, prandaj,  gjatë v.1907, majori turk Shefki Beu,  te ai në Gjirokastër, kishte shkuar, me të ishte bashkuar, dhe, pasi  atë  kishte dëgjuar, myhyp bektashi të bëhet, kishte pranuar. Pra, bektashiz min edhe popujt e tjerë e respektonin, për fe më të përparuar e konsiderronin.

Ali pashë Tepelena.myhyp bektashi. Këtë të fundit,  dijetari  Nathaly Cleyer, e ka shkruar, asnjë nuk e ka demantuar. Përndryshe, Aliu,  qeveritar i shquar ishte, nam të madh në botë  kishte, sulltanin ka luftuar Shqipëri të pavarur për  të krijuar. Me bektashinjtë  bashkëpunonte, sepse, siç thamë,  ati konfesioni i  takonte, e  përhapte kudo që shkonte.

Ali Pashë Tepelena dhe nëna e tij.  Hanko, këtë,  e quanin, tërë njerëzit e nderonin, se ishte  patriote, kordhëtare, si asnjë grua tjetër shqiptare.  Në një rast, Aliut  i ka thënë, mesazh të fortë i ka dhënë: ,,Në  luftë nuk duhet si luan të shkosh dhe si ljepur të mbarosh,,. Njëherë, në shtëpi kur i umbur është kthyer, dhe të jëmës i ka rrëfyer, kjo i dha boshtin  të tirrte lesh me gratë, dhe me to ndënjti ditë e natë. Konaku i burave, sipas saj,  nuk i takonte, me ta të kuvendonte. E ëma  pra, e bëri trim të rrallë, si askush më parë, dhe emri i ti, të mbetet përgjithmonë    histori.

Ali Pashë Tepelena dhe Vasilikia. Një nga femrat, më të bukura, të asaj kohe, ishte, origjinë shqiptare, kishte, edhepse, disa, për greke, e konsiderojnë, të shoqin, që ta kompromitojnë.Këtë historiani Arben Llala, e ka shkruar, sa e di inë, asnjë nuk e demantuar.

Ali Pashë Tepelena, për Maqedoninë dhe Greqinë. ,,Gjatë sundimit të tij,  në Maqedoni, ki shte vendosur rregull dhe qetsi, sa që shqera pranë ujkut qendronte, me të kohën kalonte, fare nuk e shqetsonte,,. Një   poet humorist, këtë e ka shkruar, por emrin s ja kam shënuar, kurse më pas, ka shtuar:  pa  Ali pashë Tepelenën,  Kryengritja greke e v.1821, nuk do fillonte,  por edhe  sikur  të fillonte,  qysh në djep do ta pësonte,,.

Ali Pashë Tepelena, koka e prerë. Në fund, forca të  mëdha, Aliun e sulmuan, pas një betejë të ashpër, rezistencën e tij, e përballuan, të gjallë e zunë, kokën e prerë,në një tepci të posaçme,ja vunë, pastaj, sulltanit, në Stamboll, ja shpunë. Njeriu, që mbante kokën e ti, vendosur, siç thamë, në  një  tepci, pasuri të madhe fitoi, sepse çdo njeri, që  e shikonte, para duhet të pagonte.

Ali Pashë Tepelena, koka e prerë... Hurshit Pashë Çerkezi,  kur  kokën  e prerë, ia pa, të pranishmëve, u tha: sikur edhe unë, këtë fat, të kisha, i lumtur, do isha. Bashkë me  kokën e tij, edhe  tre kokat e djemve  dhe të një nipit të tij,  në Stamboll, i dërguan, krimin para sulltanit, dëshmuan.

Ali pashë Tepelena.Danel Cana, shkruan: ,,Ngrihu,tundu Tepelenë, dil e prit Ali Pashanë, si qëmoti në  Dervenë, hakë dhe besë i dhanë. Aliu nga der e Hysajve, doli trim, u bë pasha, mbretëroi në Janinë, hapi porta të mëdha. Dil e përqafo tët bir, se bëri shumë për atë vend,të la pas historinë, gjithë bota e përmend...Nuk u dorëzua luani, e vranë me tradhëti, bashkë me Vasikiqinë, ndriçojnë në histori...,,.

Alkatraz. Burgu më i sigurtë në botë, ishte, famë kudo kishte, në një ishull të  të Kalifornisë, ishte ndërtuar, me mjete të ndryshme, ishte siguruar.  24 të burgosur, të ikin,  kanë tentuar, por qëllimin se kanë realizua. Një prej tyre, më vonë, përmes lugëve, vend të hapur ka krijuar, dhe është larguarPrej ati momenti, burgu nuk është duke funksionuar, në muze është shëndruar, lugët e të burgosurit që e  kanë shpëtuar, aty janë  ekspozuar, vizitorët për t i shikuar.

Allabama. Ky emër i këti vendi të Amerikës, lidhet me fjalën shqipe Alba

nia, ndoshta si kujtim nostalgjik i të shpërngulurve shqiptarë- thuhet në një shkrim të Astrid Lulushit, në “Flakën”, 21 tetor 2002.

Amerika,  gjatë një viti largohet nga Evropa afër 4 cm-thuhet në një tekst të internetit.

Ana Bolena, shqiptare, e shek.15,  ka qënë, nga ana e Vlorës babaj i saj në Angli e ka shpënë, në të, mbreti i Anglisë Henrihu VIII, ish dashuruar dhe me të  ish martuar.

Anastasi I, perandor bizantin, me origjinë iliro-shqiptare, i lindur në Durrës, i shek. V-VI, njërin sy e kishte të zi dhe tjetrin të kaltër. (Aristidh Kola, Ar

vanitët.. f. 109).

Andrea Maluri, hero i Revolucionit grek, me origjinë shqiptare, zemra e  të cilit është ruajtur në një kuti argjenti në Ministrinë Detare Greke-thuhet në literaturën historike.

Anton Çeta, gjakovar, profesor i shquar,  më shumë se 1500 gjaqe,  ka pajtuar, pra qindra njerës nga vdekja, ka shpëtuar, kombin ka bashkuar, prandaj emri i ti, i mbeti përherë i gjallë në histori.

Apoloni dhe mbreti ,,vesh gomar,, Për Apolonin, ekziston ky shënim interesant: “Mbretit legjendar të Frigjisë-Midasit, për hakmarrje, i vuri vesh gomari. Midasi i mbulonte me një kësulë. Mirëpo, ia pa berberi i cili duke mos e mbajtur dot sekretin, hapi një vrimë në tokë dhe pëshpëriti: “Midasi ka vesh gomari!”. Mirëpo, në atë vend, dolën trendafila të cilët kur lëvizte era pëshpëritnin fjalët e lartpërmendura, që do të thotë se asgjë nuk mbetet pa dalë në shesh. Arbin Kurti. Gjykata e Nishit, me 15 vjet heqje lirie  e dënoi, për “Terrorizëm dhe veprimtari kundër shtetit”, e akuzoi. “Këtë gjykatë, Serbinë, Jugosllavinë, as Sllobodan Millosheviqin, nuk i pranoj, prandaj edhe dënimi,aspak nuk më demoralizon, por të kundërtën edhe më tepër ndjenjat kombëtaremi forcon,, Arbini afërsisht kështu kishte deklaruar, të pranishmit  kish  befasuar, emrin e vet,të Kosovës dhe kombit, kish nderuar.

Arduba, Gratë e Ardubës. Një historian i madh grek, ka shkruar: Gratë ilire me burrat, bashkërisht luftuan, por betejën  se fituan, prandaj, në duartë e armikut, për të mos rënë dhe, nderrin, për të mos e dhënë, me fëmijët e vet, u hodhë në lumin e tërbuar, kështu,  jetën kanë mbaruar.

Argjentina. Emri i këti shteti, nga fjala shqipe argjend, është krijuar,   kjo në një tekst të “Globi”, 30 qershor, 2001, është publikuar.

Arif  Hiqmeti kundër Alfabetit të Manastirit.  Nga Llojani  i Kumanovës ishte, pushteti osman, vegël të mirë  e kishte,  prandaj e detyroi, Alfabetin latin  të pengojë, jetën e atij tuko-arab, ta vazhdojë. Ky, një abetare shqip, me shkronja turko-arabe  zhgaraviti, publikut ja paraqiti, por  mundi  i shkoi kot, Alfabetin  e  Manastitirit, nuk e ndaloi dot.

Arif  Hiqmeti... Pas largimit të Turqisë, u bë vegël e Serbisë,  Nikolla Pashiqi, 10 000 napolona ari i  ka premtuar, Shqipërinë Serbisë për t ia bashkuar. Mirëpo, një ditë, nga kali kishte rënë, dhe kishte vdekur, kurse ata që e panë, kishin thënë: jetën mbarroi,  ashtu siç e meritoi.

Aristotelit, filozof i shquar, në tërë botën, i dëgjuar, me asnjë filozof tjetër, i  krahasuar, origjinë ilire, kishte, Lekën e mësonte, me persianët sit ë luftonte, sepse taktikën e tyre e kishte mësuar, libra duke lexuar. Pastaj, persianët, njeriun më tëdashur Aristotelit, I kishin vrarë, prandaj, ditë e natë mendonte,hakun për ta marrë. Përndryshe,  Aristoteli, trup të vogël, kishte, me shëndet të dobët ishte, goja, i merrej dhe  gërmën r, se thoshte dot, mundohej por kot. Për origjinën ilire të tij, edhe shkencëtari  amerikan  dr.Serget Doucet, ka shkruar, në  “Fakti” e 17. 01. 2005,  Halil Hyseni, e ka publikuar.

 

Arnaut Mami dhe Servantesi. Këtë shkrimtar, të shek.16, shqiptari në fjalë,  piratëve, duhej tua dorëzonte, përndryshe, keq, do ta pësonte. Mirëpo, gjatë rrugës, Servantesi, tregime interesante për Don Kishotin  i kish  treguar, simpatinë e tij, kish  fituar, prandaj, shqiptari, e  liroi, dhe ai, në Spanjë  shkoi, romanin  e  përfundoi. Pra, sikur  shqiptari, mos  e  lironte, romanin e famshëm, nuk do ta shkruante, por, këtë, albanofobët, nuk e thonë, se shpëtimtari, është i racës tonë.

Asllan beu dhe Veli beu. Këta  dy bejlerë dhe kolonjarë  të shquar, vezi

rin e Manastirit, fare se kanë peshuar, kështu që kur ai kalonte,  të gjithë i ngriheshin dhe i bënin temena, kurse këta të dy  nga vendi nuk lonin, me për

buzje e shikonin. Kjo sjellje, vezirë e tërboi,  prandaj  masakrin e Manastirit e organizoi, dhe, siç më poshtë do shikojmë, me tradhëti, rreth 1000 shqiptarë,  likuidoi, bashkë me dy bejlerët në fjalë, të cilët, për të realizuar pa  pengegesa krimin në fjalë,  njërin prej tyre e shpalli për vëlla tjetrin për djalë.

Asllan beu dhe Veli beu. Kënga thotë:Asllan beu me Veli benë, në  Me

çovë  e bënë  benë, në Manastir të venë, të kërkojnë ylefenë. Po sna dhanë me të mirë, do ta djegim Manastirë. O Asllan o Veli, veten e bëni beli, lëftoni me një valime një goxha Rumeli. Veziri bëri gostinë, thiri Asllan e Velinë, kokat e tyre u prenë, në Stamboll u dërguanë, krimin e dëshmuanë. Çu qan nëna në shtëpi, o të zezët djemt e mi.

Atilla. Mbret i shquar i  Hunëve i shek. V është varrosur në tre sarkofagë, njëri prej të cilëve ka qenë prej ari- floriri,i dyti prej argjendi dhe i treti prej metali.

August Krali, konsul i Austrisë në Manastir, gjatë v.1914, vizitoi Shijakun, me çrast banorëve, u kishte thënë: ,,Babën që ju kërkoni(Sulltanin-R.N.), nuk e përzunë shqiptarët, por e përzunë me luftë armiqtë tuaj,serbët e gre

kët...Këto gjëra që bëni ju janë budallallëqe, prandaj hiqni dorë se do t iu vinë serbët dhe do tiu therrin të gjithëve..,,-shkruan Blendi Fejziu në librin 100 vjet...f.56.

Avni Rustemi, vret Esat Pashën në Paris. Më 1920, Esati,  para hotelit ,,Kontinental’’ qe vrarë,  nga Avniu, trim i shquar i paparë. Avokati  dhe protestat e shqiptarëve e shpëtuan, nga burgu e liruan, sepse luftonte  për Shqipërinë, kurse  Esat Pasha, për  Turqinë dhe Serbinë. Por,  edhe Avni Rustemnë,  kundërshtarët, më 1924,e vranë,  brenda  në Tiranë. Varrimi i tij u bë në Vlorë, ku morrën pjesë rreth 10.000 njerës dhe me plot kurorë.

Baba Alushi. Ky, Abdyl Frashërit, kalin e vet, i kishte dhuruar, me  Selfo Shytin dhe Abaz Kreshovën, në Prizren  për të shkuar. ,,Ky baba bektashi, po të mos ishte,  Abdyl Frashëri, atdhetarizmin që pati, nuk do ta kishte,,- thuhet në histori, dhe shtohet: ,,Kush do Shqipërinë, kush, i miri Baba Alush, nuk vdiq, po shkon e rron, dhe së largu na vështron. Na vështron  e na thërret, punoni për Mëmëdhet, cili është bektashi, punon për Shqipëri,,.

Baba Meleqi (Shemberdhenji). Për gjuhën shqipe, ka thënë ,,Këtë gjuhë të bekuar, kush ia dha Shqipërisë, kjo është lule e bekuar, e krijuar prej Perëndisë. Gjuhës shqipe, unë s’i ndahem, me gurë të më trazojnë, do të punoj sa të çohem, e në varr të më mbulojnë.

Baba Meleqi. Për Mëmëdhenë, ka shtuar:‘‘Tinzarët po më ndjekin, unë s kursej vetvenë, sikur në zjarr të më pjekin, se harroj dot Mëmëdhenë. Vdekja për Mëmëdhenë, trimit s ja tremb dot synë, stërgjyshërit  tanë atje ku qenë, është tërë vendi ynë.

Baba Rexhepi. Ballist dhe bektashian i shquar, Teqenë bektashiane në Detroit disa dekada ka drejtuar, vizitorët me historinë kombëtare i ka informuar, ndjenjat kombëtare, ua ka forcuar, para disa vite, jetën ka ndruar.

Babaj bektashi dhe  Ferik Pasha.  Këtë  pasha turk,  sulltani e  kishte urdhëruar, Teqenë e  Haxhi Bektashit,  për ta shkatëruar , prandaj, babajt i tha, nga Teqeja të dalë, se do t i vërë zjarrë. Babaj, se kundërshtoi, as edhe e fajësoi, por, i kishte thënë: ,, Urdhëri i më të madhit, duhet zbatuar, Ti atë të sulltanit, unë  Allahun e dëgjoj,  Teqenë se lëshoj. Pashai, këtë përgigje kur dëgjoi, falje nga ai kërkoi, i turpëruar, Teqenë e lëshoi, urdhërin e sulltanit se zbatoi.

Bagdad. Aty gjendet zemra e Sulejman Pashë Balgjinit, themeluesit të Tiranës, ku edhe gjindet varri i tij.

Bajaziti II. Sulltan, i shquar,  në tërë botën i dëgjuar,  nënën shqiptare e kishte, nga këto anë, ajo, ishte. Prandaj, në një rast,Manastirin  ka  vizituar, por, për pak, do ta kishte pësuar. Sepse, një dervish, tentoi ta vriste, duke  thirrur  unë jam  shpirti i Mehdiut, pasardhësi i Aliut. Iu  afrua, thikën  në trup ja drejtoi,  por, roja, e diktoi,  sulltani  shpëtoi. Pas disa vjet,  nga i biri e pësoi, sepse  nga froni e largoi pastaj dhe e helmoi.

Bajram Curri, ka  lindur në një karrocë  gjatë rrugës  për në Prizren.

Bajronin, Dante Aligerin, Mocartin, Njutonin, Zhan Zhak Ruson, kundërshtarët e tyre i quanin të çmendur..

Bajroni. Shkrimtar i Anglisë, mik i Shqipërisë, të cilës, libra të tëra i ka kushtuar, emrin e saj, në botë e ka afirmuar. Besën, trimërinë  dhe nderin e femrës  shqiptare,  sipas ti, si gjen dot në  asnjëpopull tjetër, të ri dhe të vjetër. Ali pashë Tepelenën, tepër ka respektuar, për të, në superlativ ka shkruar. Për dy  djemtë e  ti,  ka thënë, krijesa më të bukura, syri, kurë, si ka zënë.

,,Bashkimi,, i Manastirit,vjershë (Krijuar,1999) ,,O ,,Bashkim,, i bekuar, kombi ty stë ka haruar, pas një shekulliu në robëri, të nxorri në liri. Emri yt kurrë s harohet,gjithmonë do kujtohet, se të një një botë e tërë, për veprat që ke bërë. Të nje Gramozi e Tomorri, Pelisteri e Dragori,  Vlora e Ismail Beut, dhe Kruja e Skenderbeut. Ndihmë të madhe të dhanë, Ëerçiz Beu me të vëllanë, Gjerasimi me Themistoklinë, Parashqeva me Sevastinë.

,,Bashkimi,,... Me Kongresin e Alfabetit, dhe shtypshkronjën e qytetit, kombin tënd e bashkove, nga robëria e çlirove. (R.N) Kjo vjershë, këngëtarin dhe poetin e mirënjohur Demir Krasniqin, ka inspiruar dhe prej saj këngë nga komponuar, në Manastir ai dhe një vajzë, e kanë kënduar.

Bedevizma. Tarikat islam, i cili emrin e ka marrë nga themeluesi i saj, Ah

med Bedeviu. Për të thuhet se i vinte syrin Djellit dhe nuk e hiqte pamjen deri sa i nxihej fytyra fare prej të nxehtit.Mbante një heshtje të gjatë mistike dhe qëndronte krej pa lëvizur 40 ditë pa ngrënë e pa pirë. Ky tarikat është i përhapur më shumë në popullsinë e Egjiptit.

Bektashizmi. Sekt muhamedan, nga Haxhi Bektashi, i formuar, i cili, në shek.13, ka jetuar, prandaj  emrin  e ti, ky tarikat,  ka trashëguar. Ky sekt, më atdhetar se çdo sekt tjetër është dhe ka qënë, këtë, Mojkom Zeqo e ka thënë, kurse Papa Pali II, ka theksuar Shqipëri nuk do kishte, bektashizmi po të mos ishte.

Besa te shqiptarët. Gjini.Gjatë udhëtimit, anglezët  e diktuan,  vaporit të ti, iu drejtuan. Gjini, dokume­ntacionin francez, për të mos e zbuluar,  anijen,   ka shkatëruar, në ujë, bashkë me të e ka fundosur, veten pra flijoi, doku mentin se dorëzoi.

Betoveni (Ludvig Van Betoven).  Kompozitor  i  shquar, në  tërë botën i dëgjuar, shurdhër  ishte, pra nuk ka dëgjuar dhe  mbeti  i pamartuar. Para se të kompozonte, dhe vepra të krijonte, kokën në ujë fuste që trutë t i kthjellonte.

Bllomshi. Kjo femër me këtë mbiemër, ishte e para që u hodh në një dancë publike në shqipëri. Në lidhje me këtë, publicisti i njohur italian Roberto Moroko dela Roka, në librin e tij, “Kombësija dhe feja në Shqipëri”, 1920-1944, Tiranë, 1994 f.29, shkruan: ”Në mbrëmien e Vitit të Rri, 1923, pranë Legatës amerikane ndodhi një fenomen i denjë për t’u shënuar:

Bllomshi, bashkëshortja e  bukur e një deputeti dhe motra e saj, kërcyen, pa perçe dhe me fustane të shkurtra...me pasion dhe hov, edhe pas fillimit të Vitit të Ri. Shqipëtarët e moshuar ishin të skandalizuar dhe dukeshin të plagosur përbrënda. Atyre u dukej s’e skishte më asgjë të shenjtë në tokë, dhe u ngjallte mornica parashikimi i një Shqipërie të ardhshme me vallzime dhe kapele, fudboll dhe poker...”

Bollocërka e Poshtme dhe Podmoçani të Prespës. Dy fshatra të afërta janë, të vetmet që  xhami nuk kanë, sepse tëra familjet, sektit bektasdhian  i takojnë, nuk falen dhe në xhami nuk shkojnë, traditat e tyre, respektojnë.

Buda. ,,Dhëmbi i këti, themeluesit të budizmit, rreth 2600 vjet, ruhet në një  kuti, në tempullin e qytetit Kandi, në  Indi,,- shkruan një studijues i fesë në histori.

Cezari romak i shquar, me origjinë ilire  ishte, famë të  madhe kishte, por armiqt,xhelozë, e vranë, që të mos e kenë pranë. Vrasja, në parlament ndodhi, kur, një nga kundërshtarët,  ju afrua dhe ju kërcënua. U përzjenë edhe  të tjerë, për të nxitur sherrë. Konflikti vazhdoi, puna e parlamentit pushoi, Cezari plagë të rënda fitoi, derisa jetën mbaroi.

Çaj Luni. Kinez, zbulues i  letrës, ishte,  mbreti, respekt të madh për të kish

te,në pozita të larta e caktoi, por në fund, e pësoi. Xhelozët,  intriga isajuanë, në këtë mënyrë, e demoralizuanë, qëllimin e realizuanë. Thashethëmet, nuk i durroi dot, prandaj u vesh bukur e mirë, flokët, rregulloi, futi helmin në gojë dhe jetën mbaroi.

Çajupi, për çifutët. Në një vjershë të tij, shkruan: Mbanë pusit një herë, ndënji një çifut i mjerë. Nuk e di si u ndodh bosh, u këput e ra përposh! Një kaur andejë shkonte, e ndëgjoi tek rënkonte, dhe vate pruri një shkallë, po Çifuti s’desh të dalë: “Sot është, tha e Shtunë, Ditë e kremte për Çifunë”.

Çajupi, për çifutët. Si të duash, i tha miku, mori shkallën dhe iku. Çifuti, si i desh ënda, mbeti atë natë brenda. Ndënji pa ngrënë e pa pirë, dhe të nesërmet ndaj të  gdhirë, Çifuti kërkoi shkallë, që të mundijë të dalë, dhe të shojë dit e djell,  po sot është dit e Djel, e kremte për të Krishterë,“Sot s’punojmë të tërë”, tha duke qeshur Kauri, iku e shkallë s’pruri.”

Çajupi për pleqërinë: ,,Moj mike, çështë kjo punë, u plaka e nuk më nje, kur të bëhesh ti si unë, nuk do jesh si je. Po me gjithë pleqërinë, kam dhe un lezet në botë, se ti ke bukurinë, unë kam zemër të ngrotë. Më duket se jam djalë, se ska pleqëri për mua, dhe shpirti kur të më dalë, moj mike, do të dua,,.

Dalmacia. Në të gjitha qytetet  e këti vendi, nga një rrugë mban emrin ,,Rruga ilire,,

Demosteni, kuriozitet. Gjatë një beteje  kundër Lekës së Madh, ishte zënë në një manaferë dhe me plaçka të grisura qendronte i  varrur në një   shkëmb  prej ku kërkonte mëshirë me duar të ngritura përpjetë.

Deputeti kolonjar. Në parlamenti shqiptar, në rend dite emri  imonedhës ishte, Debate të ashpra kishte. Në fund, emri Kolonjar, u propozua, sepse, Kolonj, ka patur atdhetarë të shquar, në tëra trevat shqiptare, të dëgjuar, si vëllezërit Frashër, Butkallinjtë e të tjerë, të gjallë e të ndjerë. Tërë deputetët u pajtuan, me duartroklitje frenetike, këtë e dëshmuan, por, deputeti  Kolo

njës  refuzoi, propozimin, nuk e pranoi dhe, këtë, kështu e arësyetoi.

Deputeti kolonjar... Propuzuesit i tha: ,,Sikur emrin yt, Enver, të ish  propozuar,  a do ishe pajtuar,, ? -,, Po, Po,megjith qejf, do ta kisha pranuar, po ta kisha merituar,, -,,Po e zëmë, se pranon dhe, paraja,  emrin  jot  fiton, por si do ndjehesh kur dëgjon që një gomar 50 enverë koshton,,?

Deputeti kolonjar... Propozuesi  u turpërua, falje nga kolonjari kërkoi, gabimin e pranoi. Meqënëse kolonjari, ishte bektashi,ose shkurt: bektesh,   ka dalë fjala popullore ,,Në je bektesh, e merr vesh,, i mençëm pra, duhet të jesh. Prej ati momenti,  kolonjarët për më të ditur i kanë  konsideruar, dhe këtë asnjë nuk e ka demantuar.

Dervish Hima,te kajmekami. Në një rast,  në zyrë i ka shkuar, tet a tet, me të, ka biseduar. -A mos doni, Dervish Himën, ta takoni, dhe me të të deba

toni ?, e  ka pyetur, akoma mirë pa u parë dhe, këtë, përgjigje, ka marrë: Si jo, atë e kërkoj, si mund ta takoj, me duartë e mia ta coptoj, se punët po na i ngatëron, Shqipëri të lirë kërkon,,.

Dervish Hima, me inat e pa ,,Unë jam ai,,i tha dhe,  këtë, porosi i dha: ,,Nëse shqiptarët,  edhe më tej, do t i shqetsosh, nga unë do ta pësosh, revo

len ja  tregoi, me vdekje e  kërcënoi.

Dervish Iljazi. Ky, në Kulmak i Tomorrit, Teqe bektashianë   themeloi, populli këtë këngë I këndoi:’Korriku njëzet e tetë, mbi Tomorr një flakë ndriti,Dervish Iljaz i vërtetë, në Kulmak teqenë ngriti’’.

Devetë quhen,,Anije të shkretëtirave,,.

Diogardi, Xhem Belushi dhe Georg Tenet, për Shqipëri etnike. Sipas një shkrimi të v. 2004, Teneti  ishte në krye të CIA-së amerikane. Kurse gazeta Koha, 1. 3. 2010, prezenton shkrimin e gazetës ruse ,,Pravda,, se ,,Shqipëria pretendon të jetë gati,, gjysma,, e Evropës,, dhe  se tre shqiptarët në fjalë, japin ,,shuma  të mëdha parash për të mbështetur një plan global të bashkë

atadhetarëve të tyre në Ballkan për një Shqipëri të madhe,,.

Diogeni, ditën me fener në dorë kërkonte njerës.

,,Dollgiridi,, i Prespës, 1943. Aty, masakër i tmershën ndodhi, pushteti bullgar, rreth 30 shqiptarë, në një grope, hodhi. Disa, të gjallë, disa gjysmë të vdekur, njëri mbi tjetrin, qendronin, ditë me rradhë, ndihmë kërkonin. Këtë, çobejt e bagëtive, e tregonin, zërat e tyre, dëgjonin, por  nuk mundnin, t i  ndihmonin, sepse,  xhandarët, vazhdimisht aty kalonin, lëvizjen e njerëzve, ndalonin, Bullgarinë mos e kompromitonin.

Duçe Musolini.Kryeministër, në Italinë fashiste, ishte, armiq të shumtë, kishte, lufta kur mbaroi dhe fashizmi kapitulloi, me vdekje e dënuan,  këmbët ja bashkuanë, me litar ja lidhë dhe për to  në një shtyllë  e varrë, ngjarje e paparë.

Dugulisja  ka shërbyer për t i vdeku njerëzit pa lënë asnjë gjurmë për t u zbuluar vrasësi.

Edisoni(Thomas Edision) zbulues i  rymës elektrike  dhe 100 patrenteve të ndryshme(gramafonë, kamerën e fillmit, llambën elektrike etj)   kishte bërë vetëm tre muaj shkollë, kurse mësuesi e quante budalla.

Egjipti. Me këtë shtet, pasardhësit e Lekës të Madh, kanë zotruar,  gjeneral i ti, Ptolomeu I, dinastinë e parë  e ka themeluar, emrin e ti, kjo dinasti, ka përfituar, rreth 300 vjet, aty ka qënë, figura të shquara, ka dhënë, siç ishte edhe Kleopatra e shquar, në tërë botën e dëgjuar.

Egjipti.Me vdekjen e saj,  mbretëria e Ptolomejve,  ka përfunduar.  Disa shekuj më vonë, me Egjiptin, Mehmet Pashë Kavalla sundoi, pra dinastia iliro-shqiptare edhe 300 vjete të tjera, vazhdoi, me helmimin e Farukut,më 1952, përfundoi.

Emanuelin III, mbret  i  Italisë, ishte, origjinë të Justinianit I, kishte, këtë një autor maqedonas, këtë, e ka shkruar,  dhe fare pa e menduar që, Justinijani,  ra cës ilire, i ka takuar. Pra, nëse tezën, ky ,,shkencëtar,, e argumenton, atëhere, mbreti italian, ka gjakun ton.

Enver Hoxha “në Ferizaj”. Në “Faktin” e 2 nëntorit, 2006, qëndron shkrimi i Elisabeta Ilnica, me titull “Ferizaj, aty ku hoxhallarët luten për Enver Hoxhën”, dhe teksti: “Në Ferizaj kanë arritur deri aty sa kanë bërë dhe iftar për Enver Hoxhën...Kjo ka ndodhur më 16 tetor, 2005-ën, ku simpa

tizantë të ideologjisë së tij janë mbledhur në sheshin e qytetit duke kërkuar që një nga rrugët e Ferizajt të marrë emrin e ish-diktatorit shqiptar”.

Eqrem Be Vlora, në Ministrinë  e Jashtme të Stambollit, ka punuar,  hekuru

dhën e Hexhasit, ka  inspektuar. Për të, gjer e gjatë, është shkruar, dhe një ngjarje interesante është  treguar: Në këtë shqiptar të shquar, një vajzë arabe,  ishte  dashuruar. Eqremin, e pa, kur, mbi një mëzat  të zi arab, pranë  ti shko

nte, sytë prej ti,si largonte.Prandaj, Eqremi, pistoletën e tij dhe  një Mauzer, i dhuroi,  kurse ajo, mëzatin e saj të racës së pastër, ja dorëzoi, por, pastaj, kurrë s janë takuar, por, këtë rast, se kanë haruar, këtë, dikund e  kam lexuar, po, kur dhe si, nuk e di.

Esat Tetova, 1949. Në Athinë, avionin ushtarak, kishte rrëmbyer, trimëri të paparë, kishte rrëfyer, në Shqipëri, e kishte  shpënë, për mbrojtjen e vendit, e kishte lënë. Qeveria shqiptare, e dekoroi, pozita të larta, i ofroi,  sa dhe si, nuk kam dijeni, por emri i ti, mbeti në histori, për guxim dhe trimëri, e pse jo për atdhetari.

Estonia. Banorët e këtij vendi,në v.1989,kanë bërë një sinxhir njerëzish ,644 km.si simbol i përbashkët për pavarësinë nga regjimi komunist rus.

Eufrat. Në këtë lumë, sipas një legjende, Leka i Madh,  ka dashur  jetën të marojë, kur e  kuptoi që ishte helmuar, por e shoqja-Roksana e ka shpëtuar. Xhingis Kani i Mongolisë, në këtë lumë,  kuranin original e ka hedhur dhe e ka coptuar, pastaj copa-copa është gjetur dhe kompletuar, por nga origjinali,i ndryshuar, prandaj bektashianët,sa duhet nuk e respektojnë, për atë të Muhamedit nuk e konsiderrojnë, këtë disa bektashianë e kanë shkruar, por me burrime autentike nuk e kanë vërtetuar.

Evripidi.,,Baba i dramës,, ishte,  në oborrin mbretëror të Filipit të Dytë,  pozitë të lartë, kishte, qentë, aty, në një rast, e kanë kafshuar, nga plagët e marra, jetën  ka  mbaruar. Angjelina Markus, origjinën greke, ja  mohon,  maqedon të vjetër, e konsideron,  pa dashur,  origjinën  ilire,  japohon, sepse, maqedonët e vjetër, stërgjyshë tonë, janë, origjinë tjetër, nuk kanë.

Faik Konica, katolicizmin preferonte, fenë e parë origjinale e dëshironte, Evropa që të na donte, Shqipërinë shtet  islamik mos e trajtonte. Edhepse emrin e ndroi, në Domenik Konica e shëndroi, qëllimin nuk e realizoi, kritika të forta fitoi.

Fanoli,kurrë nuk u martua,mbeti beqar, pa grua, edhe pse, kur u bë prift, vendosi të martohet, vetëm e vetëm, mos kompromitohet, nga thashethënet  se  ai gratë e botës i shikon, për shkak të profesionit, kur familjet e tyre i viziton. Fanoli, për Konicën, ka thënë: Unë isha i shkurtër, ai i gjatë e i thatë, me Don Kishotin  dhe  Sanço Pançon, na krahasonin, ata që na shikonin.

Fanoli me Sotir  Pecin, në Amerikë, kur filluan punën,  kishin vetëm   një pallto, të cilën e vishnin njëherë njëri njëherë tjetri, kur shkonin dikund.

Filipi II, vrasja në Voden të Greqisë. Vrasësi quhej  Pafsan, nga  Beratit i Shqipërisë  ishte,  urrejtje  të madhe ndaj viktimës kishte, rast të volitshëm priste, atentatin të realizonte, shpirtin ta qetsonte. Rasti, një ceremoni ma

dhështore ishte, dasmë në oborrin e mbretit  kishte, qindra  e mijra njerës  të grumbulluar, mbretin  prisnin për ta shikuar.

Filipi…nga selia e ti, në oborr zbriti, një mik të dashur priti, njerëzit i për

shëndeti, me disa  dorë zuri,  por  Pafsani, në vend të dorës, thikën e fshe

hur nxorri, në zemër për vdekje  e qëllovi, u përpoq për  të shpëtuar, por duke ikur, ishte penguar, të tokë kishte rënë, rojtarët e kishin zënë,  në qeli e kishin shpënë, me varrje e kishin dënuar, para njerëzve të grumbulluar.

Finlanda ka 187.888 liqenë.

Flamuri ynë kombëtar. Fjala është për Flamurin e Skenderbeut, një nga më të bukurit në faqen e dheut, nga  Pirua ka dalë, 2400 vite më parë. Është pra, një ndër flamujt më të vjetër, se i çdo populli tjetër. Një kozmonaut shqiptar, në Hënë e ka shpënë, një kohë të gjatë, atje e ka lënë. Ngjyra e ti e kuq e zi, do të thotë gjak e zi, kurse  dy krahët e hapur,Toskëri dhe Gegëri. Në Lezhë, 1444 është ngritur,në Vlorë Ismail Qemali e ka përsëritur.

Francisko  Pizaro, spanjol analfabet i shek.15 dhe 16, ishte, shpirt tero risti, kishte, në një rast me 200 ushtarë  kaluar, në  Peru ka shkuar, mbretin e inkëve ka  sulmuar, një dhomë plot  me flori,  i ka kërkuar, përndryshe, jetën ja ka rrezikuar. Kushtin mbreti ja plotësoi, floririn ja dorëzoi, por jetën nuk e shpëtoi,sepse  xhelati,në vend e vrau  dhe shkoi. Religjioz  tepër,ishte, Jezu Krishtin në zemër, e kishte , prandaj, para vdekjes, me gjakun e vet, kryqin kishte vizatuar,  të pranishmit, kishte befasuar.

Gadafi (Moamar El Gadafi). Udhëheqës i Libisë, ithtar për bashkimin e shteve të Arabisë, por kundërshtar i bashkimit të Kosovës dhe Shqipërisë. Këtë,  Boris Tadiçi  i  Serbisë, e ka shkruar, për  kundërshtar  të pavarësisë së Kovës, e ka konsideruar, edhepse, sipas një  teksti në internet, Gadafi, dhëndër shqiptar, ishte, gruan nga  Poroj i Tetovës e kishte ??

Gariballdi, Italinë që bashkoi dhe nga tëhuajt e çliroi origjinë shqiptare kishte,  me emër të rrënjëve të fjalëve shqipe kishte: kalëbardhi, ose gurrë bardhë, thonë, autorë të huaj dhe të kombit tonë. Prandaj, tërë popullata shqiptare në Itali, mbante anën e ti. Pa ta, qëllimin nuk do ta realizonte dot, lufta për çlirimin e vendit, do t i shkonte kot.

Gariballdi...Në një rast, gratë arbëreshe, të Specanos, me valle kombëtare shqiptare e kanë  pritur, himnin popullor shqiptar, para ti e kanë kënduar,  me Skenderbenë, e krahasuar. Në një vjershë, thuhet: Gjithë njerëzit e dinë, kush e bashkoi Italinë. Cilët për vdekje për kokë, Gariballdi kishte shokë? Shqiptarë ishin të tërë, ata punë kanë bërë. Gariballdi,  në një rast ka  deklaru ar: Pjesën e jetës, që më ka mbetur,  shqiptarëve, do tua  dedikoj, kontributin e tyre, s do ta harroj,,.

Gërçari i Prespës. Shqiptarët e këti fshati, rojtarin  serb të keq të epyllit, e kanë larguar, para naçallnikut të Resnjës, duke e lëvduar, kurse pasardhësin e tit ë mire, e kritikonin, prandaj atë, nuk e ndronin, fshatarët prisnin dru,ku  të donin  dhe sat ë donin, takes nuk pagonin.

Gorgonat, tri motra, ishin,Meduza, Stenoja dhe Eurlata, emrat  i kishin. Çdo gjë të gjallë që shikonin, një zë të çuditshëm dhe të frikshëm lëshonin, në këtë mënyrë, kundërshtarët i  ngurronin dhe i likuidonin.

Gorgonat Amblemën e Gorgonave, detarët arbëreshë të Hidrës,e shrytë

zonin,  flotat osmane, kur i sulmonin, frika  ushtarëve në  palcë  u futej, kur e shikonin, gorgonat, i parafytyronin, vaporët lëshonin, në det jetën mbarro

nin.

Gjerasim Qiriazi, dhe vrasësi. Grekët,  njeri  kishin paguar, Gjerasimin, për ta kibnapuar, ose, në vend për ta  likuiduar. Sepse, aspiratat, ua pengo

nte, Shqipërinë e afirmonte, me atdhetarë të shquar, bashkëpunonte. Atentatori, rolin e lipcarit lojti,  bukë nga e zonja e shtëpisë kërkojti.

Gjerasimi e diktoi, qëllimin ja kuptoi. ,,Urdho, Brenda, në dhomë, të bisedojmënëse ke ndonjë nevojë, të të ndihmojmë,,.Atentatori,  këto fjalë,  kur dëgjoi, qëllimin  e ardhjes, ndryshoi, sepse, pa, me çfarë njeri punë ka. Falje nga Gjerasimi kërkoi, sekretin, ja tregoi, i turpëruar shkoi.

Gjerasim Qiriazi, ka shkruar: ,,Do punoj për Mëmëdhenë, gjithë jetën sa të ronj, do të zgjoj edhe ata që flenë, kështu jetën ta mbaroj,,.

Gjergj Fishta dhe shkrimtari  serb. Pjesëmarrës në një konferencë shkrimta

rësh në Romë, ishte,  atje edhe  një shkrimtar serb,  albanofob, kishte. Ky, në një libër, për shqiptarët keq kishte shkruar, majmunë i kishte trajtuar. Prandaj, Fishta, para kariges, kish qëndruar, nga udhëheqësi  karige me vrimë  kishte kërkuar, bishtin që ta vendoste, jashtë mos i qëndronte.

Gjergj Kiraxhiu dhe,,floriri,,.Luftëtar i shquar, ishte,  pushtetin osman  në shenjeshtër, e kishte, Greqinë përpiqej të çlironte, për këtë vazhdimisht luftonte. Në një rast, e kishin zënë dhe në burg e kishin shpënë. Ditë e natë,  dy xhandarë, e ruanin, vazhdimisht e shikonin.Një ditë, këtyre u tha, në një vend, një kazan me flori, ka, të shkojmë, fëmijët t i pasurojmë.

Gjergj Kiraxhiu dhe,,floriri,,. Këta, i besuanë, natën, të lidhur, në vendin ku u tha, e shpunë. Filluanë të gërrmojnë, por, kot ,,kazanin,, nuk e shikonin dot. Gjergji, kërkoi, ai të rrëmojë, se e dinte me kazmë, ku të qëllojë. I besuanë, duartë ja liru anë, filloi të gërmonte, ata sipër, me kujdes, i shikonte. Në një rast ,,Mashalla, mashalla,,me zë të lartë, tha, gjoja kazanin e pa. Xhandarët të gëzuar, pushkët, sipër i lanë, në grope, u hodhë, Gjergji me kujdes sipër dolli, pushkët ua drejtovi, ky është kazani me flori, u tha, dhe në gropë, që të dy, i la.

Gjilardi. Ky, kroat, si oficer në Korçë, ka punuar, pastaj, për agjutant  i Ahmet Zogut, ishte caktuar, si i tillë, kryengritjen antizogiste, në Fier, të pengonte, tentoi,  por nga Musa Kranji  i Prespës,plumbin e vdekjes fitoi, ashtu jetën,në Fier, më 1935, mbaroi.

Gjirokastra. Emrin  nga princesha  legjendare e Kalasë së këti qyteti ka fituar, Agjiro ajo ishte deklaruar, me fëmijt e saj, në një shkëmb, qëllimisht, jetën  ka mbaruar,  armikut për të mos iu dorëzuar. Nga shkëmbi, qumësh  fi

lloi  të kullonte, fëmijt  që t i gëzonte, kështu në  legjendë është shkruar, ku

se shkenca e ka demantuar.

Gjon Kastrioti, babaj i Skenderbeut dhe  princ i Epirotëve, ishte, pozitë pra të lartë,  kishte, por,  sulltan Murati II, në vasal e shëndroi,  4 djemtë si  pen

Gje, në Edrene,  i dërgoi.  Midis tyre, edhe  Skënderbeu, ishte, moshë 9 vje

çare, sipas disave,  kishte. Vetëm ky, mbeti i gjallë, 3 të tjerët, vdiqën, ose ishin vrarë. Kështu, në një tekst të internetit,  theksohet, dhe më pas shtohet: Gjoni, përveç 4 djemve,  edhe 5 vajza, kishte, pra mjaft i pasur me fëmijë, ishte.

Gjon Kastrioti, feja. Fillimisht, si  katolik, veten  deklaronte,  pastaj  fenë  ortodokse, preferonte,  në fund u islamizua, me emrin Hamza, u regjistrua. Këtë,  Sabri Godo, e ka shkruar, në gazetën Koha, 29. XI, 2008, është publikuar.

Gjorgji Dimitrov, veprimtar i shquar i lëvizjes antifashiste bullgare dhe ndërkombëtare, ishte, popullin  shqiptar mik të sinqertë e kishte,  Revoluc

onit e  Qershorit të v. 1924 në Shqipëri, urroi, ngjarje të rëndësishme për lëvizjen revolucionare ballkanike, e cilësoi.

Gjorgji  Dimitrovi dhe De Moro Xhaferi.  Ky, avokati i dalluar arbëresh, ishte,  Gjorgji Dimitrovi, mbrojtës në gjyqin  e Lajpcigut,1933, e kishte, kur për komunist i rrezikshëm, akuzohej,  vdekje për të kërkohej De Moro Xha

feri, i vetmi  avokat, ka pranuar, Dimitrovin për ta shpëtuar, edhepse  me vdekje i janë kërcënuar, por ky shqiptar, fare nuk është friksuar, përgjigje u ka dhënë, nëse e vrasin, njerëzit e ti, hakun pa marrë, se lënë.

Habib Burgiba.  Kryetar i Tunizisë,  ishte, nënë shqiptare kishte, por kjo, për shkak që mund të kuptohet,  në histori, nuk evidentohet. Këtë Matheu Aref, e ka shkruar, asnjë se ka demantuar.

Haki Taha, vret Milladin Popoviçin. “Proxhe zima, doxhe leto, nema vishe tunjatjeta” (Shkoi dimri, erdhi vera, s’ka më tepër tunjatjeta), ky serb kishte shkruar dhe  Haki Taha, i revoltuar, merr revolen, në zyrë i shkon, në ballë ja drejton, duke i thënë: “Dardani e vjetër, Kosovë e re, ke qenë shqiptare e shqiptare je, dimër e verë, e sa të jetë jeta, ke me përshëndetur me tunjatjeta”.

Halid Frashëri, babai i vllezërve Frashër, ka qënë, në fillim pas sektit  ose tarikatit Kadiri, ishte shtënë, por pastaj, gabimin e pranoi, bektashizmin përqafoi. Bashkëshort i Eminesë, ishte, me të  6 djem dhe 2 vajza, kishte. Ajo, shkollën  tepër  preferonte, nga i shoqi, atë e kërkonte, ndikoi te ai, në vend me pushkë,  të merret me tregëti, fëmijët ti shkollonte  në rrugë të drejtë t i orjentonte. Përndryshe, në një rast, disa turqëve,u kishte thënë:,,Ju jeni nga Anadoli, këtu çfarë kërkoni, kjo është toka e pellazgëve, nga të cilët  Leka, Pirua dhe Skenderbeu kanë dalë, prandaj duhet të largoheni sa më parë,,.

Halil Patrona. Më, 1730, në Stamboll, kryengritje kundër sulltanit, ka organizuar,   rreth 12000 veta, kryesisht shqiptarë, i janë bashkuar, se të një gjaku, ishin, sulltan Ahmetin III,  armik të madh e kishin, prandaj e kanë  detyturuar, fronin për ta lëshuar, si dhe  tëra objektet luksoze,  rrëzë detit,  ti konfiskonte, popullit t ia dorëzonte, se me djersën e tyre, ishin ndërtuar, qeveritarët, për t i shfrytëzuar. Përndryshe, xbathur, Halili,  para sulltanit, kishte  shkuar, varfërinë e popullit për t ia  treguar, prandaj dhe emri i ti, ka mbetur i gjallë në histori.

Halit Pashë Arnauti, udhëheqës i famshëm në disa  beteja, ish treguar, mbreti francez Luigji XIV, e kish përgëzuar, suksese të mëtejshme, i kish uruar. Konsuli  francez, kish deklaruar, pa Halitin, Tripoli do të kish  falimentuar. Ai, në Libi, ngriti edhe një  puntori, si gjysmë fabrike ishte, para ajo priste. Detarinë, e zhvilloi, dy xhami grandioze, ndërtoi. Në fund,  kundërshtarët, kokën ja kishin prerë, në majën e një shigjete,ja kishin vënë, në Tripoli e kishin shpënë.

Hamza Kastrioti, tradhëtar. Nip i Skenderbeut ishte, por nënë turke kishte, e cila, bashkë me sulltanë, kundër Skenderbeut e nxitën  të luftonte,  në vend të ti të  qndronte. Ai, i dëgjoi, Shqipërinë e sulmoi, por kot, qëllimin nuk e realizoi dot.

Hamza Kastrioti, falje nga Skenderbeu, kërkoi, ky këtë, ja plotësoi, megji

thatë  mbeti i turpëruar, dhe i kompromituar. Emri i ti,  tradhëtar i mbeti, në histori. Ofendimeve për të mos i dëgjuar, në Turqi është larguar, por edhe atje nuk ka shpëltuar, sulltani e ka helmuar.

Hasan Prishtina, vrasja. Ibrahim Çelo, vrasësin e quajnë, në Selanik kishte  shkuar, krimin për ta realizuar. Me të vrarin njihej që më parë, prandaj problem nuk ishte, me të takim të kishte. Biseduan dhe kuvenduan, dhe kafenë e paguan, u ngritën dhe nga kafeneja u larguan. Por, krimineli, me nga prapa, i bie dhe e vret, me pabesi, por edhe ai mbarroi në polici.

Hasan Prishtina, vrasja.  Arësyetimi i ti  ka qënë,  gjoja viktima, i paska thënë,  Ahmet Zogun ta likvidonte, para sa të deshte, do fitonte. ,,Por, unë, ofertën, nuk e pranova, tepër u iritova,  veten se kontrollova,, ka thënë në polici, por sa kjo është e vërtetë, një Zot e di.

Hasan Prishtina,Selanik. Rrëzë Detit, në qendër të qytetit, një objekt madhështor të  bukur, kishte,  pra,  pronë  prívate e ti, ishte, prandaj, të afërmit, e kanë  kërkuar, por ankesa u është refuzuar.

Haxhi Bektashi. Themeluesi i bektashizmit, ishte,  origjinën nga nga një derë e lartë fisnike, e kishte,  i jati  guvernator i një territori  të madh, ,ka qënë, emër të mirë,  atje ka lënë.  Para jetën  se  të ndronte,    birit, pozitën e ti, ja ofronte,  por ai nuk pranoi, sepse, pas fesë  ishte  preokupuar, asgjë tjetër, si ka interesuar. Më 1282, Teqenë  e parë, themeloi, emrin e ti, feja bektashiane fitoi.

Haxhi Bektashi dhe sullta Orhan sulltani. Ky, i dyti, njëherë kur e  ka takuar dhe gjer e gjatë kanë biseduar,  bindje aqë të mirë fitoi,  saqë  kur u ndanë, më vjen keq i tha, që sjemi pranë. Haxhi Bektashi, si e dëgjoi, këtë mesazh ia tregoi: ,, Shpirtërisht me mua po të jesh, edhe larg të jesh, me mua do jesh, nëse  shpirtërisht me mua s do të jesh,  edhe pranë meje të jesh, larg meje  do jesh,,.Përndryshe, Taborin ushtarak të këti  sulltani, Haxhi Bektashi e kishte pagëzuar, dhe ky, në shenjë respekti, Tyrben  ose ,, varrin e shenjtë,, i kishte themeluar.

Hazret Aliu. Dhëndër i profetit Muhamed, ishte, grua të bijën e ti, e kishte. Kur profeti ndroi jetë, i pari  vdekjen në minare lajmëroi, i vetmi pranë ti qëndroi,  sepse të tjerët, në një mbledhje  kishin shkuarë, për të debatuar, kush nga ata profetin do ta zavendësonte, shtetin, të drejtonte.  Këtë prof. dr. Jahja O.Kokaj,e ka shkruar, asnjë nuk e ka demantuar.

Helmud Harf. Ushtarak i lartër gjerman, ishte,  takim me oficerin serb, kishte. Këtë, ka detyruar, ushtrinë nga Kosova, për ta larguar. Serbi, prej ti, kërkonte, tri orë të priste, me Millosheviqin të bisedonte, por, gjermani, nuk deshte të dëgjonte, asnjë minut ti lëshonte.,, Keni 30 min. Afat,, i tha, armatimin  të dorëzoni, përndryshe, keq, do pësoni,,. Oficeri serb, u detyrua, urdhërin të zbatonte, ushtrinë ta largonte, Kosovën nga qelbësirat serbe ta shpëtonte.

Hiroshima dhe Nagasaki. Dy qytete japoneze, janë, histori të hidhur të përbashkët kanë, në gusht, 1945,  me bombë atomike u bombarduanë, 220. 000 njerëz u vranë, si dhe dëme të tjera u shkakëtuanë,Japonia u detyrua kapitullimin të  nënëshkruajë, Luftë e Dytë të përfundojë.

Hisni Shaqiri, deputet i vetëm shqiptar ka qënë, parlamentin që ka lënë, në mal ka shkuar, luftën  ka vauhduar, Kumanovën ka nderuar, i bindur në fjalën e urtë popullore, se liria me gjak fitohet dhe se në parlamentin maqedonas asesi të realizohet.

Hitleri. I lindur në  Austri,  por,  ka vepruar në Gjermani. Aty, udhëheqës i Partisë  Naziste Gjermane, ishte, nga viti 1934, gjer  në vdekje, pozitën diktator kishte, Luftën e Dytë shkakëtoi me vetvrasje jetën mbaroi.

Hitleri…Pas kapitullimit të Italisë dhe largimit të ushtrisë,  forcat gjermane atë zavendësuanë, jo për ta zaptuar, por komunizmin për ta penguar, Shqipërinë për ta çliruar.Hitleri, popullin shqiptar,e ka vlerësuar, me atë gjerman e ka krahasuar, për racë ariane e ka konsideruar.

Homeri. Me famë botërore dhe me origjinë ilire, ishte, emër të gjuhës shqipe, kishte. I mjerë, kësaj fjalë, i thonë, për shkak të verbërisë së ti, që ka mbetur në histori.,, Iljadën,, dhe ,,Odiseun,, ka shkruar, të cilat e kanë bërë të paharuar.

Hristo Qirijazi, në Indi.  Katër vjet, aty, ka  jetuar,  një vajzë induse, në të, ishte dashuruar. Takimet, fshehurazi i organizonin, prindët, mos e shikonin. Një ditë,  i afërmi i saj, i ka parë, vajzën tepër e ka sharë, në polici, ka  alarmuar, Hriston përta larguar.

Hristo Qirijazi... Prindët e saj, kur dëgjuanë, tepër u turpëruanë, sepse me  racatë kundëta  ishin, të njëjtën ngjyrë nuk  kishin. Mbasi vajzën se bin

dën dot dhe çdo përpjekje për ta larguar, u shkoi kot, atentator kanë  paguar, manastirasin për ta ekzekutuar. Por dashnorja, me kohë e lajmëroi,  jetën ja shpëtoi. Hristua, u detyrua, të kthehet në vendlindjen e ti, me kujtime romantike, që pati  në Indi.

Hristoja, tentim për vetvrasje. Shkakëtarë, veprim të tillë, për të marrë, ishin serbët xhandarë, që kishin shkuar, pasurinë  nga  shtypshkronja, për t ia konfiskuar. Tepër i  dëshpëruar, nga shtëpia  është larguar, te vendi i quajtur ,,Bilbil kamen,,(“Guri i bilbilit”) ka qendruar,  vetëvrasjen  për ta realizuar. Mirëpo, para hedhjes në lumë, ishte penduar shumë, dhe, i  alivanosur,  në tokë ishte palosur. Disa udhëtarë, e diktuan, jetën ja shpëtuan.

Hunzakët  e Indisë. Këtë emër nga vendi i tyre-Hunza, e kanë trashëguar, nga fjala shqipe-hundë, është fituar, sepse aty ushtarët e Lekës së Madh, kanë jetuar, me vendase janë martuar. 100 gjer më 120 vjet jetojnë,  jetë pa smundje kanë,  unikat në botë janë.

Iljaz Agushi. Ky prishtinas, Enver Hoxhës, i kishte  sugjeruar dhe prej ti kishte kërkuar,  sllavëve  mos u besojë, me ta mos  bashkëpunojë, se ata besë s kanë,  me dy fëtyra, janë. Pastaj, e kishte porositur,me ballistin  Shaban Polluzhën të bashkëpunonte, trojet shqiptare të bashkonte, nga Serbia Kosovën të shpëtonte. Enverit, këshilla e tilla, nuk i konvenoi dhe, siç duket, plan për likuidimin e t, krijoi,  më 27 shtator 1943, ndonjë komunist e likuidoi.

Imam Hasani dhe Imam Hyseni.  Djem të  hazret Aliut dhe  nipper të pro

fetit Muhamed, ishin,    parin  për njeri më innocent dhe më të  urtë në bo

të, bektashinjtë e  kanë konsiderruar, njerëzit e Mavijes e kanë helmuar, kurse i dyti në Qerbela jetën ka mbaruar.Fuzuli, për të dytin  një vjershë të prekshme, ka  shkruar,kur kali i ti kthehet  pa të në shtëpi.  Gratë, kur e panë, të qarrit ja dhanëduke I  thënë: ’’Ore kalë, trim o kalë, o moj kafshë e uruar, çna i bëre trimin tonë, atë ku e ke lëshuar?.

Isa Boletini, në Londër  me dy revole. Sipas zakonit, revolen, portierit ja dorëzoi, pastaj në zyrën e lorditshkoi, çështjen kombëtare ta sqarronte, përkrahjen  nga ai të siguronte. Lordit, i kishte thënë:,, Kufijt Evropa që  caktoi, kurrë nuk do t i pranoj, derisa  të jem gjallë, do të luftoj, serbëve, malazezëve, grekëve asnjë pëllëmbë toke, s ju lëshoj,,.Lordi, mbasi e dëgjojti, diçka i premtojti, por rolin e gënjështarit lojti. Isën, deri te portieri e përcolli, dhe kur  prej ti revolen mori, lordi, me mburje,tha:

Isa Boletini, në Londër  ,,Nesër, gazetat, do shkruajnë, botën do ta njoftojnë: Isa Boletini, në Londër  u çarmatos, disa orë revolen në brez se kishte, derisa në zyrën e lordit ishte,,.-,,Jo, sështë e vërtetë kjo,, Isa Boletini, i tha,përgjigje para i dha, dhe  tjetrën revolé ja tregoi, lordin befasoi i cili nga frika  tronditje të madhe pësoi.

Isa Boletini, vrasja. Gjeneral Veshkoviqi, pusi me 80 xhandarë,  i kishte zënë, dhe pas një lufte të ashpër, në tokë kiste rënë. Edhe  pse, keq i plagosur, trimërisht luftonte, mamzerin e gjatë nga dora se lëshonte. Këtë moment,  babaj  i Millovan Gjillasit, e ka parë, mamzerin e gjatë të stolisur, ja ka marrë, në shtëpi e ka shpënë, si kujtim të pa haruar e ka lënë, sepse, edhe  Kështu  thotë djali i ti  dhe shton se,

Isa Boletini, vrasja. Edhepse e kishte armik, trimërinë dhe besën ja çmon

te, këtë ne djemve kudoherrë na i tregonte,  na vinte  kur  dëgjonim momen

tin e vrasjes  së ti, dhe ky rrëfim, ka mbetur në histori. Përndryshe, Isën dy djemt  dhe dy niprit e ti, e ti disa të tjerë që e shoqëronin dhe së bashku luftonin, te Urra e Ribnicës, në Podgoricë, e vranë dhe aty në gjendje të tillë e lanë.

Ismail  beu, stërgjysh i Ismail Qemalit. ishte, dituri dhe trimëri të madhe kishte, por  planin e  Reshit Pashës, vezir i madh, nuk e kuptoi,  në Janinë  me 500 veta, i shkoi, se i post shumë të lartë i kishte premtuar, kryetar të vilajetit për ta emnuar. Masakri, në  oborrin e Reshit Pashës, ishte planifikuar, të tërë për t i  likuiduar,prandaj në oborr  posa hynë, portave u vunë drunë,u mbyllë pra dhe u siguruanë,të gjithë u pushkatuanë, Ismail beun,  nga kali pa zbritur, me plumba e qëlluan, planin e realizuan.

Ismail Qemali, martesa. Në moshën 20 vjeçare, me një vejushe nga Konca, kunorëzua, por  kjo bashkëjetesë vetëm një vit vazhdoi, sepsegjatë lindjes bashkë me fëmijën, ajo në botën tjetër shkoi. Pas tre vjet, me një vajzë tjetër martohet, Kleoniqi  Sumeli, emrin  kishte, nga Adrionopoja, shte, me të, 10 fëmijë kishte, por ç u bë me ta, në histori, asgjë nuk ka, ose ka, por unë nuk e di, se skam gjetur gjë gjer më tani.

Ismail Qemali dhe Enver Hoxha në Manastir. Aty, disa javë Ismai Qemali ka jetuar, familja e ti kur ishte internuar, për në Anadoli e drejtuar, kurse Enver Hoxha, në Beograd kur kishte shkuar, me Titon të bisedonte, Kosovën që ja kishte premtuar Shqipërisë për tia bashkuar. Populli, me kënaqësi e ka pritur, femrat me bukurinë e tij  janë habitur. Kështu, moshata

rët e ti, më kanë  deklaruar, kur i kam  intervistuar. Manastiri është edhe vendlindja e bashkëshortessë tij, por, pse dhe si, nuk jam  në dijeni.

Ismail Qemali për Turqinë. Si 16 vjeçar-përkthyes në zyrën e Mnisstrisë të punëve të jashtme ishte, më pas, pozita shumë më  të lata kishte, kryetar i Parlamentit dhe  dy herë  Vali ishte. Shkurt: 40  vjet, Perandorisë osmane,  i ka shërbyer, me sukses detyrat i ka realizuar,por Shqipërinë, kurrë s e ka harruar, prandaj dhe  shpalli pavarësinë, por  kjo, nuk do të thotë se e ka tradhëtuar Turqinë, gjë që vlen edhe për Skenderbenë, sepse luftoi për Mëmëdhenë.

Italia. Nga stërgjyshët tanë, kryeqytetin dhe emrin e ti,  ka fituar, si dhe 24  perandorë, 7 papë  dhe  disa kardinalë  të shquar, si dhe Gariballdin ,,legjen

dar,, që bashkoi dhe çliroi  atdheun e ti, duke e vendosur emrin e ti, përgjithmonë, në histori.

Janez Dërnovshek, ish president iu Jugosllavisë dhe më vonë,  i Sllovenisë, paskësh qenë djalë i një shqiptari nga Piroku të Tetovës, i cili kishte lidhje jashtëmartesore me t ëmën e tij Silvanën-thuhet në një tekst të internetit?!

Jerina, e kohës të Skenderbeut, e bukur tepër  ka qënë, Lekë Zaharija dhe Lekë Dukagjini,merak të madh pas sa, kanë shtënë. Ajo, për të parin u caktua, por i dyti u hidhërua, sicili desh ta ketë grua, prandaj marrëdhëniet midis tyre tepër u acarruan, luftën filluanë, 105 të vrarë dhe afër 200 të plagosur, shkakëtuan.

Josif Bageri dhe Naim Frashëri. Josifi, nga Reka e Epërme, ishte, në Sofje të Bullgarisë jetoi, vendlindjen dhe Shqipërinë kurë si harroi. Naim Frashërin aqë tepër e adhuronte, saqë ,,Bagëtinë e Bujqësinë,, e tij kur e recitonte, vishej si bari,  komborave dhe zileve u binte, atmosferë të mrekullueshme krijonte, publikun e befasonte. Nostalgjinë  për vendlindjen, e shprehu edhe para vdekjes, me fjalët: ,,Jo, unë këtu nuk du me dek, po në Shqypni, atje në Rek,,

Justini, daiu i Justinijanit, pra,  me origjinë ilire ishte, Shkupin vendlindje kishte, i shekullit  të gjashtë ishte.  Në Stamboll, më këmbë  kishte shkuar, kafshatën e gojës për ta siguruar. Atje, aq i aftë në luftë ishte treguar, saqë   komandant e kishin caktuar, pastaj  perandor ishte emruar,  edhe pse analfabet ka qënë, por emër ka lënë.

Justini…kështu që kur duhej të shkruante emrin në ndonjë dokument zyrtar, sipas shkencëtarit Ogust Baji, i vinin përpara një copë dërrasë me vija të cilat zavendësonin shkronjat e emrit të tij. Justini e ndihmoi të nipin-Justinianin që të bëhet perandor pas tij.

Kalosh Zajazi, legjenda për vdekjen e tij: “I lanë tri ditë e tri netë mbi tru

all të shkretë. Pa njeri te koka, pa varr të hapur, vetëm me mortjen dhe me qiellin... me tokën e ftohtë. Bajraktari do që të shohë mëngjes për mëngjes si kalbet mishi i tyre mbi dhe. Dyzet ditë është betuar t’i lërë mbi truall të shkretë...Thonë që

Kalosh Zajazi... gjokët pëlcitën dhe nuk duruan dot...Këputën frerët dhe ho

dhën natën mbi shpinë Lazëmin dhe Kaloshin... të cilët rrinin drejt e të gjallë mbi shalët e kuajve...”.(këtë legjendë e kam shkëputur nga shkrimet e ndonjershme të akademik Fehti Mehdiut).

Kanosa e Italisë, mbreti zbathur në dëborë para papës.  Në shekullin XI, shkaktohet konflikti midis papës Grigur VII  dhe mbretit gjerman Henrih IV. Ky i dyti u dënua dhe u largua nga kisha dhe njëkohësisht ishte i detyruar  të shkonte për falje në

Kanosa... te Papa. Tre ditë e tre netë , në dëborë, zbathur priste para derës për falje nga Papa. Prej ty sot rrjedh fjala,, të shkosh në Kanos,, që do të tho

të të lutesh, të kërkosh falje me mundime të mëdha.

Karl Gega, kryeinxhinier   shquar, në tërë botën i dëgjuar, me origjinë shqiptare, ishte, Venedikun, vendlindje e kishte. Hekurudhën  alpiane malore Semering të Austrisë, ka projektuar, konkurentët  xhelozë, ka hidhëruar,të cilët,  bënë çmos, për ta kompromituar:  përhapën lajme se,  projekti i ti, në Austri, është i dështuar dhe, qëllimin, kanë realizuar, nga dëshprimi,    vetëvrasje kishte bërë, befasoi një botë të tërë, sepse projekti i ti,  ishte realizuar, spati mundësi për t u gëzuar.

Kërçovari berber. Një myshteriut, shkumën e sapunit, në fëtyrë ja hodhi, sepse Alfabetin e Manastirit, kritikovi. ,,Në ballë, shkruanjat e atij alfabeti, kam për të t i shkruar,   para botës për të tëkompromituar,, i ka thënë dhe, nga rojtorja,  e ka përzënë. Kështu një kërçovar më ka treguar, emrin ja kam harruar.

Kërste Cërvenkovski, në burgun e Tiranës një kohë jetonte, atje  përmes një projekti, autonomi politiko-teritoriale për shqiptarët e Maqedonisë, preferonte, mirëpo, ky proekt, në arkivin historik të Maqedonisë   ka mbetur, me dorë nuk është prekur. Në  “Faktin” e 16 qershorit, 2004, Arben Xhaferi  këtë e ka  publikuar, por, politikanët tanë, e kanë neglizhuar.

Kërste Misirkov, shkrimtar  sllavomaqedonas i shquar, Konsullit rus-Rostkovskit në Manastir, fëmijët ja kish edukuar, pra, miqësi të ngushtë kishin, vazhdimisht, së bashku ishin.Një ditë, me llandon, rrugëve të Manastirit duke  shkuar, Halimi, rojtar turk me origjinë shqiptare, nuk i ka nderuar, konsulli llandonin, qëndroi, shkoi te ai dhe e qortoi, por me siguri e ka ofenduar, prandaj, plumbin e vdekjes, ka fituar.

Kërste Misirkov, miku i ti,  nga frika në tokë u shtri, rolin e të vdekurit lojti, në këtë gjendje disa minuta qëndroiti, deri sa vrasësi u largua dhe nga rreziku Misirkovi u sigurua. Konsullit, në vendin e vrasjes, përmendore të madhe  ka, edhepse, nuk ishte  për mashalla, vazhdimisht kamshik ka mbajtur, ata që nuk e nderronin keq prej ti e pësonin, por  kjo te shqiptari  nuk i shkoi, me turp jetën kapadaiu, mbaroi.

Kim Philby, agjent i dyfishtë, ka qënë, Amerikës dhe Anglisë, fjalën u kishte dhënë, komunizmin në Shqipëri, për ta rrëzuar, por,si komunist fana

tik,  Rusinë, ka informuar, prandaj dëme të mëdha të parëve u ka shkaktu

ar, grupe të shumta në v.1949-1952, ka zbuluar, në Shqipëri që kanë shkuar, qëllimin të ti ka realizuar, komunizmin ka shpëtuar,qindra shqiptarë në qafë ka marrë, diktatura enveriste, egërsisht me ta është hakmarrë.

Kiro Gligorov. Mik i  Sllobodan Millosheviqit, ishte, të njëjtin mendim me të për Kosovën kishte, prandaj  tentonte dhe haptazi deklaronte, shqiptarët, të grumbulluar në Maqedoni,  t i degdiste në Shqipëri,    Kosovë mos ktheheshin përsëri, sepse sipas ti, ajo është Serbi dhe se çështja e Kosovës fare nuk qendron, Serbisë i takon, këtë afërsisht Zeqirja Rexhepit e shkruan.

Kleopatra. Mbretëreshë egjiptiane e shquar, në  tërë botën  e  dëgjuar, racës shqiptare i  takon, por historia sllave, këtë e anashkalon. Për nga buku

ria, shoqe nuk kishte, por edhe trimëreshë e rrallë ishte. Ajo, më tepër u afirmua, me gjarprin që u helmua, ngjarje e paparë, që nuk kishte ndodhur më parë. Me këtë veprim të qëlluar, veten ka nderuar, nuk lejoi, armikut    duar, t i binte, se  mund ta mundonin dhe ta  torturonin.

Klintoni,,Gonxhe  Bojaxhixhiut: ,,Zoti më ndihmoj, amanetin tënd ta realizoj, tashmë populli yt,  në Kosovë ka fituar lierne, dhe ,po ndërton demokracinë,,.

Kliti. Komandanti  më i mirë,  i   Lekës së  Madh,  ishte,  virtyte më të larta, kishte, gabimet, Lekës, ja tregonte, ai, e  dëgjonte  dhe  i pranonte, por, vetëm  të dy kur ishin, të tretë, pranë, nuk kishin. Në një rast gazmor, Leka, xunxull nga  rakia, i bërë, fliste me zë të lartë, saqë habiti të tërë.

Kliti, pranë i  kishte shkuar,  me qëllim, për ta qetsuar. Leka, i  ofenduar, ndonjë tjetër, ka menduar,  me  shishen e rakisë, në kokë i ka rënë dhe në vend e ka lënë.  Aqë tepër ishte penduar, saqë  vetëvrasje të bëjë, ka tentuar, sepse motra e Klitit, Lekën, e kishte ritur dhe edukuar.

Kodoshët, antikombëtarë të rrezikshëm janë, atdhetarët i dëmtojnë, interesat personale shikojnë, standard të mirë të kenë, ku tju kujtohet të venë, si dhe  lirisht të flasin e të shkruajnë, kombëtarë vehten ta tregojnë që të mundin njerëzit ti përfitojnë dhe në polici t i denoncojnë, vehten avansojnë.

Kodoshët.  Sikur monizmi të vazhdonte, kombi tepër nga ata do pëson

te, asnjë nuk do t i kuptonte. Tani që bakëri në shesh u dolli, emrat pra ua nxorri, si të fëlliqur rrinë, si të arësyetohen,nuk dinë, fëmijët turpëruanë,

edhepse këta, ndoshta, si ta nuk janë, mendime të tjera kanë?

Komunizmi. Doktrinë  politike,  ishte,  shkrirjen  e  kombeve,  qëllim parë

sor, kishte, shoqëri pa klasa të krijonte, borgjezinë, të shkatërronte.Marksi me  Engelsin e filluanë, por, në  vendet e tyre, nuk  instaluan, në Rusi, e eksportuan, prej aty, kjo, në satelitët e saj, e  zgjeroi, ekonominë, ua shkretoi, sidomos, Shqipërisë, dëme të pallogaritshe, i shkakëtoi,disa shekuj prapa, e spostoi.

Kongresi i Alfabetit. Mijra qytetarë, kryesisht shqiptarë, qysh në mëngjes para objektit qendronin, të ftohtin përmes këngëve dhe valleve e përba llonin, delegatët deshin t i shikojnë  dhe t i përqafojnë, se ajka e kombit tonë ishin,  bektashinj, synitë, ortodoksë, katolikë, fenë e tyre,kishin,por të një gjaku,ishin, prandaj edhe alfabet të përbashkët duhet të kishin.

Kongresi i Alfabetit. Delegatët, me llandonë të bukur vinin, këtë të pranishmit, para objektit  që i prisnin, nuk e dinin, prandaj një befasi për ta e mrekullueshme  u ishte krijuar, kurrë s e kishin harruar. Çdo llandon hiqej nga 4 kuaj, të blerë në vend të huaj.Çdo kalë nga një fjongo e kuqezi,në këmbë kishte, bukuri e paparë kjo ishte.

Kongresi i Alfabetit Në moment mbi llandonët një korb   fluturoi, Çerçiz Topulli me pushkë e qëlloi dhe ai i vrarë para këmbëve të Mihal Gramenos qëndroi. Të lumtë, o Çerçith, Gramenoja i tha: kjo që bëre Ti, do shkruhet në histori, sepse  tregon që puna e Kongresit  do shkojë mbarë, siç e kemi paraparë. Ashtu edhe ndodhi, Gramenoja e qëllovi.

Konsullatë në Manastir. Kushedi sa herë, kam apeluar, Manastir, konsullatë shqiptare të ketë, në shtëpinë e Alfabetit të jetë.Vetëm kështu, ky objekt, nga  sulmet e albanofobëve, mund të shpëtojë, formën origjinale ta fitojë, pronë shqiptare, plotësisht të jetë, objektin që ka pranë, të mos e ketë, siç  ka qenë një shekull më parë, me një pamje rreth e rrotull të paparë. Veç kësaj, një dhomë fjetje të ketë, me mobile originale të jetë.

Konsullatë në Manastir. Imagjinoni, se  çfarë emocione do fitoni, natën, në  krevatin  e Mitat Frashërit, Gjergj Fishtës, Çerçiz Topullit  etj. ta kaloni. Përveç kësaj,  një sallë hoteli të ketë, nëse duamë, si originali të jetë. Shkurt: Vetëm me konsullatë, tërë kjo, mund zbatohet, qëllimi të realzohet, Flamuri i Skenderbeut, pa pengesa, të valvitë, se përpara  objektit, qendron polici, nat e ditë.

Konjarë, turq, nga Konja e Anadollit, janë, histori interesante, kanë. Bek

tash Aliu, për ta një vjershë  ka shkruar, historinë e tyrewe ka treguar. “Ky halldupi, ky konjari, bukën tonë po na ha, xhveshur, zbathur na ka lënë, lakuriq pa një para.Gjithë halldupët pashallarë, të mëdhenjë e si zotë, shqipëtari s’ka të mbajë asnjë festë në kokë. Gjynah, pra nga Perëndia, të punojë shqipëtari, dhe të hajë e të pijë e të bëjë rrehat konjari..”.

Korça,shkolla e parë shqipe. Naim Frashëri: O vëllezër shqipëtarë, gëzohi që erdh kjo ditë, kaq e mirë e kaq e mbarë, që sjell gjithë mirësitë. Hapu, hapu erësirë, pa jakë tëhu o dritë, se rriti koh e mirë, u gdhi nata u bë ditë

Korçë, thënie popullore,në poezi: Po të lavi, të levi dhe bishtin ta krevi, hap sytë se të gënjevi.

Kortezi, spanjoll i shek.16. Për t i detyruar të luftojnë ushtarët e tij kundër actekëve, anijeve të veta,  me 500 ushtarë dhe 100 marinarë, ua ka vënë zjarin, parandaj ata  që të shpëtojnë nga zjari, u detyruan të dalin në tokë dhe të luftojnë me actekët.

 

Kosova,1999. Danel Cana, shkruan: ,,Nuk më lë një breng e shkretë, të dal në dritare, më thotë ulu dhe shkruaj këngë kosovare...I pashë të gjitha dhe sa nuk kam parë, i pashë nënat me të zeza, me zemër të vrarë.I pash gratë e Kosovës,me duar në gji, qajnë për burrat, për vëllezërit, qajnë për fëmijt...Qajnë gurët,qajnë pemët,edhe malet qajnë,për të gjorët kosovarë, s kanë nga tia mbajnë.Të përzënë nga vendi jot,nuk paska më keq,burra gra dhe fëmijë,të rrinj edhe pleq.

Kranji i Prespës. Emrin e këti fshati, Musa Kranji, e ka afirmuar, me ,,Zonën balliste,, më 1943,të krijuar, gjashtë javë  ka ekzistuar, ushtrinë bullgare dhe partizane, të hynë aty, si ka lejuar, sepse rreth 100 bura të Prespës ishin gati për të luftuar, nga komunizmi për ta shpëtuar..

Kranji,Tetëvjeçarja. Qindra nxënës këtu që kanë mbaruar,   Normalen në Shkup kanë  përfunduar, në fshatra të ndryshme të Maqedonisë si mësusë kanë punuar, banorët i kanë emancipuar,ndjenjat kombëtare ua kanë frorcuar. Sikur,  kurbeti mos ishte, në Kranjë, gjimnaz do kishte. Sot, në këtë shkollë, vetëm disa  nxënës ka, perspektivë  aspak, nuk ka, kyçi  çdo ditë mund t i t i vihet, nga larg vetëm do shihet, një ditë edhe mund të shkatë rrohet, dhe çdo gjë të harrohet.

Kranji, vjershë për të: Eh, më parë,si ishe, internat për nxënësit e Tetëvje çares,kishe, tërë,në kurbet, shkuanë, fshatin e shkretuanë. Edhepse, shumë  larg janë, mendjen aty e kanë, të kujtojnë ditë e natë, si burat edhe gratë, sidomos njerëzit e moshuar,  jetën në Kranjë që kanë kaluar, varret aty duanë ti kenë, pranë të afërmëve të jenë. Çdo vit,fshatin e vizitojnë, shtëpi të reja ndërtojnë, me plaçkë dhe orendi, ti shikosh, të bën zili. Por, në vjeshtë mbeten bosh, të vjen keq ti shikosh.(R.N.student)

Krime të papara, sipas alfabetit:

Actekët. 20 000 njerëz, çdo vit, nga  priftinjtë, e kanë pësuar, trupin ua kanë operuar, zemrat  perëndive ua kanë dedikuar, nga të këqiat, për të ,,shpëtuar,,.Ky shënim, në librin Faktopedia,f. 389, qendron,çdo lexues trondit dhe  befason.

Alijet Babaj. Kryetar i bektashinjëve në Edrene, ishte,  Skenderbenë, mik e kishte, me të bashkëpunonte, për çdo gjë e konsultonte. Kur, ky i fundit u largua, dhe për tradhëtar, u konsiderua, Alijet Babaj u fajësua, me vdekje mizore, u dënua: Të gjallë e dogjën në një xhami, gjë e paparë,në histori.

Bartolomej (Vartolomej)- Nata e Bartolomeit. Therrje e 3.000 hugenotëve nga ana e katolikëve në Paris, më 24 gusht, 1572, para ditës së shenjtë të Bartolomeut, sipas urdhërit të mbretit të Francës dhe përkrahjen e Kryesisë Katolike, me qëllim  zhdukjen njëherë e përgjithmonë të  protestanizmin francez.

Eksamili,1423. Në mbrojtje të Greqisë, duke luftuar kundër Turqisë, 800 shqiptarë mbetën të vrarë. Kokat,  ua  kishin prerë,  kullë me to kishin krijuar, botën për të tmeruar.

Izabela, hebreje e para erës sonë, grua e një mbreti të Izraelit, e cila mbaron jetën tragjikisht, sepse kundërshtarët e saj,e hedhin nga dritaret përjashta ku e hëngërn qentë trupin e saj.

Jezingu, perandor  kines ishte, shpirt xhelati kishte, mjekëve vajzën që sja kishin shërruar, keq e kanë pësuar:Kokët ua ka prerë, të gjithëve menjëherë, qenve ua ka  dhënë, si ushqim për ti ngrënë.

Joanka Orleanka, franceze e shek. 15, ishte, shoqe si ajo në botë, nuk kishte. Në Luftën 100-vjeçare, kundër Anglisë, luftoi,  trimëri të pashoqe tregoi, epitetin heroinë fitoi. Anglezët, në tufë me dru, e dogjën të gjallë, francezët shenjtore e shpallë.

Katerina Cilka, humbi jetën e rrëzuar në shkallët e  podrumi të burgut komunist, më 1952

Matia Gubeci, fshatar, trim i shek.16, ka qënë, kryengritje në Kroaci, ka  organizuar, fshatarësinë dhe të varfërit e tjerë,për t i çliruar, por ushtrinë e madhe shtetërore, nuk e përballoj dot, mundi, i shkoi kot.Në fund, keq e ka pësuar, nën saç të nxetë,jetën ka mbaruar.

Pleqtë. Qindra mijë vjet më parë,  një zakon  ka ekzistuar, lidhur me pleqtë e pa aftë për të punuar,  ose për ata që ishin të paralizuar: Përmes një ceremonie  madhështore,të organizuar, në një vend të thellë janë lëshuar,parajs duke e menduar dhe në atë mënyrë, të lumtur jetën kanë mbaruar,  veten, familjen  dhe shoqërinë, e kanë shpëtuar.

Stacioni hekurudhor në Shkup. 1912 ose 1913. Në lidhje me këtë, në literaturën historike, thuhet se si “Një mbrëmje, para stacionit në fjalë, një komit që mbante thikën në dorën e djatht dhe shishen e konjakut në të majtën, qëndronte mbi dy shqiptarë, të cilët qenë përkulur në tokë me kokë të futura në zgjedhën e qerres.Komiti u ofron konjakun, por ata refuzoni, ngase parandjenin se çfarë i pret. Dhe, ajo i gjeti. Komiti i therri që të dy në zgjedhën,,

Krime,Tokmasar. Këtu,  një ngjarje e hidhur,  është shkakëtuar, në analet e historisë, e evidentuar, 20 shqiptarë, shumë keq e kanë pësuar, duartë dhe këmbët, me tokmak, ua kanë dërmuar,prandaj vendi këtë emër ka marrë, histori që ska ndodhur kurë më parë.

Kristofor Kolumbo (Veza e Kolumbos).Kundërshtarët e tij, meritat nuk ja pranonin, duke  i thënë se ,,edhe ne këtë vend mund ta zbulonim,, kështu i thoshin ati dhe e provokonin me qëllim që ta denigronin.-Pse nuk e keni zbuluar, kush ju ka penguar?,, ishte përgjigje e ti, por këtë nuk e pranonin, vazhdonin ta provokonin. Atëhere,Kolumboja, një vezë të zjerë u tregoi dhe prej tyre kërkoi, horizontalisht veza të qëndronte, kush nga ata bastin do ta fitonte.

Kristofor Kolumbo (Veza e Kolumbos).U përpoqën ,por kot,asnjë nuk   e rregullonte dot. Kolumboja e goditi njëçikë vezën në masë dhe ajo qëndroi, bastin  e fitoi.Edhe këtë zotsi nuk ja pranuanë,duke i thënë se  ashtu edhe ata mund rregullonin, bastin ta fitonin. Kolumboja, përgjigjen  e njëjtë të lartpërmendurën u dha dhe si të fëlliqur  i la.

Lek Dukagjini. Në literaturën historike, thuhet se ky njeri ishte trim, i shka

thët, por xheloz, tradhëtar dhe i pabesë. Sa i takon xhelozisë, kjo erdhi në shprehje pas mossuksesit të tij për të marrë grua Irenën e bukur, prandaj edhe organizoi vrasjen e prijësit të shquar Lekë Zaharisë, me pasoja tragjike: 105 të vrarë dhe afër 200 të plagosur. Në fund Irena u martua me Lekë Zaharinë, pra me atë që deshte vetë.

Lek Dukagjini, momentin kur vdiq Skenderbeu. Duke i rrënë gjoksit me grushta dhe duke grisur petkat e trupit, thërriste si i çmendur me zë të lartë: “Ejani, o princër, o zotërinj shqiptarë, se sot u rrëzua mbroja e Shqipërisë, sot u shembën kështjellat, të gjitha shpresat tona u shuan me burrin e madh që kemi humbur...,,

Leka i Madh gjatë lindjes. Në kulmin e shtëpisë të tij,dy shqiponja i kishin qendruar, origjinën e ti,siç duket, për t ia treguar,si dhe tërë botën ka për ta zaptuar, gjë që pothuajse u realizua, emri I tin ë botë u dëgjua. Përndryshe,  për shqiponjat Artur  Vagal, shkruan, detaje të tjera, tregon.

Leka dhe Bukefali. Ky, kalë i mrekullueshëm,ishte,, shok,, në botë s kishte, jashtëzakonisht i madh, ishte, njollë të bardhë në ballë, kishte. Kryebuall, kuptimin fjala bukefal,kishte, pra, me fjalë shqipe,ishte. Emrin e ti, Kavalla e Greqisë ka trashëguar. Historia e Greqisë,këtë, me kënaqësi e përshkruan, por kuptimin nuk ja tregon. Këtë, e kam dëshmuar,studijuesë grekë kur kam intervistuar.

Leka  dhe Bukefali. Mirëpo, në hipodrom,  shumë trima ishin  pro

vuar, kalin  për ta shaluar, por kot, asnjë se hipi dot. Atë, vetëm Leka e zap

toi, të pranishmit befasoi, kalorësit trima, turpërroi, sepse, 12 vjeçar, ishte, përvojë fare nuk kishte.  Përndryshe, kalin,një xhambaz nga Thesalia, babajt të Lekës- Filipit II, ja kishte dhuruar, me Persianët për të luftuar.

Leka,bukefali dhe piktori. Ky kalë, jetën, disa herë, Lekës,ja kishte shpë

tuar,prandaj, një piktor kishte urdhëruar, pikturë t i krijonte, bota ta shikonte, kurrë mos e harronte.Piktori, me kohë e realizoi, Lekës ja tregoi. Ky, nga piktori kishte  kërkuar, kalin me pikturën, për t i krahasuar,  ndonjë gabim për të zbuluar. Piktori,  ishte ofenduar, Lekën me sy të keq e  kishte shikuar, dhe, kur në atë moment  kali rastësisht hingëlloi, piktori rastin përfitoi, me Lekën debatoi: “Kali, pikturën e  e ka pëlqeur,prandaj hingëlloi  ju ua kaloi,,.

Leka i Madh dhe ,,Iliada,,.Në valixhen e vet, vazhdimisht e mbante, çdo moment gjatë ditës, shfrytëzonte, vazhdimisht e lexonte, kurse natën, në dorë një mjet prej metali mbante,  gjumi po t i vinte ajo nga dora I bonte, zhumë krijonte dhe atë e zgjonte,lëximin vazhdonte,  herojt e Luftës së Trojës i adhuronte, ata në luftë i imitonte, prandaj dhe gjithmonë fitonte,sidomos Akilin,të cilin për stërgjysh e konsiderronte.

Leka ,,Dasma midis Evropës dhe Azisë,,. Leka i Madh, gjatë vitit 324, pra rreth një vit para vdekjes,  bëri “kurorzimin” e nja 10.000 ushtarëve të vet me femra persiane, me qëllim që të formonte një komb të vetëm në botë etj. Bile edhe vetë u martua me persiane. Përndryshe, kjo,, martesë,, ndodhi territorin e vjetër e Persisë e cila  sot e përfshin Iranin, Irakun, Avganistanin dhe vende të tjera në Azinë e Jugut.

Leka i Madh dhe Filipi II,kuriozitet. Gratë shqiptare, monedhat e këtyre dy figurave të shquara, at e bir, i mblidhnin dhe i varnin në gjerdanet e tyre ((Aristidh P. Kola, Arvani tët..Tiranë,2008, f.228), gjë që flet mjaft për origjinën e dy personave në fjalë.

Leka, sipas një legjende ruse: Ai gjatë ekspeditave të tij në Azi ka parë krijesa të egra dhe të çuditshme: njerëz me kokë qeni, dhe me sy në gjoks etj. Përndryshe kjo legjendë është përshkruar në librin e Miljin E. Segal “Kako je çovek postajo div”, (libri II, Beograd, 1948, f. 312-313)

Leka i Madh dhe mesazhi i tij për në varr. Ky, gjysmëm e botës zaptoi, pasuri të madhe fitoi, por në fund u pendua, për atë që kishte bërë, edhe pse hyri në historinë e botës të tërë. Pendimin e dëshmoi, kur para vdekjes kërkoi,jashtë varrit një dorë me pëllëmbë të hapur t i lënë, vizitorëve  për  t iu thënë, pas pasurisë mos lakmojnë, se në fund asgjë s fitojnë. Thuhet se një varr i tillë, dikund  ekziston, po ku dhe si, nuk kam dijeni.

Luigji XIV. Në oborrin e këtij mbreti, shërbente si muzikant Zhan Batist Lili, i cili, në një rast, duke udhëhequr me orkestrën, e ka  shpuar aqë keq  këmbën sa që nga ai lëndim edhe vdiq, pas një kohë të shkurtë.  (Faktope

dia..f.173)

Mahidevrana, shqiptare, me origjinë,ishte, Sersem Ali dedenë, e Tetovës vëllka e kishte. Me Sulltan Sulejman Kanuni, ishte martuar,por shqetsime të mëdha nga ai kishte pësuar. Sepse një tjetër në oborr solli,këtë anashkalovi, fëmijët ja ekzekutoi, atë në Tetovë e largoi.

Mahidevrana, Sersem Ali Dedeja, vëllau pra i Mahidevrenës, i revoltuar, postin e vezirit kish lëshuar,jetës fetare i ish përkushtuar.Teqenë bektashiane  në Tetovë, themeloi, në emancipimin e bashkëatdhetarëve të ti,tepër kontribuoi, Teqenë në çerdhe fetare dhe kombëtare e shëndroi.

Majn Kamph (Lufta ime), Hitleri, në burg, e ka shkruar, më 1925 është  publikuar, planet e luftës së tij  për Gjermaninë e re,  ka pasqyruar,  vrasjen e hebrejve ka apostrofuar, gjuhën internacionale ekperanton,  sipas ti, ata e kanë  themeluar,tërë botën për ta zaptuar, prandaj, ebrejt duhet pastruar, gjë që edhe realizoi, Gjermaninë e kompromitoi. Vrasjen e  një diplomatit gjerman nga ana e një hebrei, e  përfitoi, planin në burg që përpiloi, pothua

jse plotësisht e realizoi.Romët dhe sllavët për ple rash i konsiderronte,,racë e ulët janë,, deklaronte, kurse racën shqiptare  e respektonte.

MAKU. Parti e parë, ishte, interes të madh për të, kishte, Gane Todorovski

Kryetar i saj, ishte. Në Manastir, është  promovuar, por qysh në fillim, pothuajse, ka dështuar, sepse shqiptarët ofenduan.  Ai, që Gane Todorovski që kishte pranë, fjalën e morri, për shqiptarët, nga barku, çdo gjë nxorri, natalitetin tek shqiptarët  si rrezik  për maqedonasit e trajtonte, aplauz dhe dorëtrokllitje  të gjata dhe të forta, fitonte. Nuk e durrova dot, në foltore shkova dhe u prezentova. Emrin, kur ma dëgjuan, me inat më shikuan,  qetsi e paparë u krijua, sepse asnjë nuk mendonte, aty shqiptar të asistonte dhe ,,Zotrinjt,, e Makut t i kundërshtonte. Me argumente pohimet e tij, i mohova,  historinë e lavdishme të kombit tonë, ua tregova.

MAKU. Gane Todorovskit, pauzë dha, historianit që kish pranë   i tha, nga unë falje të kërkonte. Kështu edhe veproi, të më bindë filloi, por  mundi i shkoi kot, se i thashë nuk të dëgjoj dot. Një ithtar i ti, deshte të  më kërcënohet, por pranë kisha Enver Tahirin, një i afërmi im, iu kërcënua dhe e largoi, konfliktin eliminoi. Në Manastir, njerëzit, filluanë të bisedojnë, shkaqet e humbjes së kësaj partie edhe te  kjo ndodhje t i shikojnë. sepse rastin shtypi e publikoi, partinë e kompromitoi.

Mali i Zi dhe Maqedonia.  Në fillim emra ilire, kishin, kur sllavët  aty nuk ishin, ata, pastaj, emrin ua ndryshuan, Mali i Zi  dhe Maqedoni, ua caktuan. Prandaj, Greqia, reagon, ndryshimin e emrit e shtetit tonë, kërkon, se teritor me emër Maqedoni, ka edhe në Greqi.

Manastiri, qytet unikat në botën shqiptare. Brenda dy viteve, metre ngjarje mbarëkombëtare: dy kongrese dhe Shtypshkronja universale, gjë që s ka ndodhur në asnjë qytet tjetër, qoftë i ri, ose i të vjetër. Qendër e Lëvizjes kombëtare, ishte, këtë, në qytet tjetër  pothuajse nuk e kishte, aty u shpall edhe Hyrjeti,  lindi  dhe Alfabeti, që bashkoi shqiptarët kundër Turqisë, për Pavarësinë e Shqipërisë.

Manastirit,1924.,,Kazak çeshma,,.Në këtë lagje, 4-5 kaçakë të Ostrecit, tërë natën kanë luftuar, me një ushtri dhe polici serbe  të tërbuar të pranshmit kanë befasuar. Disa prej tyre që kam  biseduar, me detaje interesante më kanë njoftuar,  një ngjarje e tillë vetëm fillmet e Holivudit mund të shikohet, me asnjë tjetër nuk mund të krahasohet,unikate pra ka qënë, në histori vend të lartë ka zënë.

Manastiri, 1946. Dita e Flamurit dhe e Pavarësisë, në mënyrë dinjitoze është shënuar, flamurin e ngritur lart, asnjë s e ka penguar, ndjenjat kombë

tare ka forcuar. Edhepse, 70 vjet kanë kaluar, manifestim të tillë, kurrë nuk na është lejuar. Çdo vit, në cilësi të kryetarit të Degës së Partisë të parë shqiptare në Maqedoni-PPDsë, kemi kërkuar, për nacionalistë dhe ireden

tistë na kanë trajtuar. Kjo vlen edhe për sot, kështu që, nëse  ne shqiptarët

e këti qyteti, një manifestim të ngjajshëm kërkojmë, keq mund ta pësojmë !

Manastiri, 1946. Kalimthi të kujtoj, se përveç  Ditës së Flamurit,  çdo vjeshtë, në të njëjtën kohë zyrtarisht kemi kërkuar, edhe ditën e Kongresit të Alfabetit të festojmë, jo vetëm që sna kanë lejuar, por edhe  na  kanë keqtraj

tuar, kurse  sot, ky Kongres, për festë  është pranuar,falje ndaj nesh asnjë ska kërkuar, posaçërisht ndaj autorit të këti shkrimi, që,edhe për këto kërkesa, 20 vjet nga Universiteti i Manastirit është  larguar, kjo në Dosjen ime  prej 500 faqesh është evidentuar,kurse sot, siç thashë, të dy festat lirisht shënohen, edhepse, sa për sy e faqe, shkaqet kuptohen, ska nevojë të sqarrohen.

Manastir, 2001, djegia. Kam shkruar: Në qershor, 2001, në Manastir një krim  u bë, shtëpive shqiptare u vunë  zjarrë, për ca policë të vrarë, në Tetovë që kishin shkuarme UÇK-në për të luftuar. Qindra taksistësi të tërbuar, neve na  kishin rrethuar, në prezencën e policisë, zjarrë i vunë shtëpisë. Ndriçoi fusha e Pellagonisë, pronë e vjetër e Ilirisë, Heraklea e Bardhyl mbretit dhe  objekti i Alfabetit.

Manastir, 2001, djegia.Skenderbeu, duke  luftuar, Naimi ,,Qerbelanë,, duke  shkruar,  Ismail Qemali, në Vlorë duke kuvenduar, Nëna Terezë, të sëmurë duke shërruar, deshin të shpëtojnë, por kot, se i kisha  varur    mur dhe slonin  dot. Ne të tjerët  që shpëtuam, në Prespën tonë qendruam.

Manastir, 2001Por edhe aty na u kërcënuan, Shqipërinë na i treguan, prandaj në Shkup përfunduam. Aty disa muaj jetuam, kryqin e  kuq, shfry

tëzuam, pastaj në Manastir u kthyem, vendlindjen e Abesë se lëshuam, armikut qëllimin s ia plotësuam.

Manastiri, 2006, Festivalit,, Zëri i Alfabetit,,. Në muajin e Kongresit, është themeluar, këngë nga vise të ndryshme, janë kënduar. Salla e madhe,ishte plot, të hynin të gjithë, nuk mundnin dot. Mysafirë, nga tëra trojet  shqipëtare kishte, aty edhe diaspora ishte.

Manastiri, 2006. Festivalin, me “Kongresin e Alfabetit”, e krahasova, si ringjallje të shqiptarëve të Manastrit, e vlerësova, për tradicional dhe mbarëkombëtar e sugjerova. E quajta edhe me emër tjetër, “Zëri i Pellazgëve” të vjetër. Sepse, zërin e tyre, të para 120 shekujve të kaluar, linkestët e Heraklesë, e kanë trashëguar, shqiptarëve  të Manastirit, ua kanë transferuar.

Manastiri, vjershë. Qytet i vjetër dhe i bekuar, nga linkestët ilirë, i theme

luar, me rrënjë të thella historike, legjendare dhe mistike. Ishe qendër kombë

tare, për mbarë botën shqiptare, me atdhetarë të shquar, në botë të dëgjuar. Tani, sje, ai që ishe, si ke shqiptarët që kishe, shumica në Turqi të shkuan, Qiriazët u sllavizuan.

Manastiri, vjershë. Atyre që kanë mbetur, në Turq që sjanë tretur, u digjen dyqane e  shtëpi,për ti larguar në Turqi. Por, kur dihet qëllimi, nuk mungon durrimi, vendlindja s duhet lëshuar, aty duhet qendruar, ku je më i dobishëm, jo për vehte, po, për të tjerë, për kombin dhe atdhenë. Vetëm kështu,  i varfër, pa pasuri,por me fëtyrë të pastër, mbetesh në histori.-R.N.

Marie Qiriazi. Nëna e kësaj familje, ishte, kur u martua,14 vjet i kishte. 10 fëmijë: 6 djem dhe 4 vajza, kishin, pesë prej tyre patriotë të shquar ishin. Maria, analfabete ishte, por zemër  atdhetare  kishte, në shtëpinë e saj, për

veç shqipes, gjuhë tjetër nuk lejonte, deshte çdo gjë të kuptonte, për kombin kur bisedohej, shoqeve pastaj ua tregonte, ndjenjat për Shqipërinë t ua forconte.

Masakri i Manastirit, 1830, në Dovlexhik. Me urdhërin e Vezirit, rreth 1000  shqiptarë,  me  pabesi  janë  vrarë. Gjakun e tyre, Dragori e ka marrë, në Lumin e Zi, e ka shpërndarë, prej aty, në Vardar e ka kaluar, në Detin Egje, ka përfunduar. Lidhur me këtë,  kam shkruar: ,,Dragori, Lumi i Zi dhe Vardari, tre lumenj me gjak shqiptari,,.

Masakri i Manastirit...Ky tekst, në disa gazeta, ësh të  publikuar, këngëtari i Gjilanit, poezi ka krijuar, dhe, ndoshta, këngë ka për të komponuar, siç bëri edhe me ,,Bashkimin,, e bekuar, nga libri im shrytëzuar. Disa herë, kam shkruar, në vendin e krimit, një pllakë të   vendoset, kam propozuar, por, politikanët tanë, punra të tjera më të rëndësishme, kanë, ose gazetën se kanë lexuar, ndoshta,smë kanë kuptuar.

Mavia, baba i Jezitit, ishte, nam të keq në popull, kishte, sepse,  në krye të Sirisë, mënyrë të paligjshme ishte emëruar, prandaj Hazret Aliu, si të tillë, nuk e  kishte pranuar,gjë që konfliktin në Qerbela ka shkakëtuar, nipin e  Muhamedit-imam Hysenin ka vrarë, bota përparimtare e ka qarë, sepse trimëri të madhe kishte treguar, e drejta për të fituar.

Mbreti para Papës-zvathur.Në shekullin XI, shkaktohet konflikti midis papës Grigur VII  dhe mbretit gjerman Henrih IV. Ky i dyti u dënua dhe u largua nga kisha dhe njëkohësisht ishte i detyruar  të shkonte për falje në Kanos te Papa. Tre ditë e tre netë, në dëborë dhe  zbathur, priste para derës të  Papës, për t i kërkuar falje.

Megabazi, komandant i shquar i ushtrisë persiane, ishte, pozita të tjera të larta kishte,  7 delegatë,  në Maqedoni kishte dërguar “ujë dhe tokë”,  nga mbreti maqedon  kishin kërkuar, që do të thotë  në tokë dhe në det të dorëzo

hen, përndryshe,do sulmohen dhe me force do okupohen.

Megabazi. Përveç kësaj, delegatët, meze dhe  raki  kishin kërkuar, por edhe  vajza të bukura për t i shoqëruar. I biri i mbretit, këtë kur ka dëgjuar, tepër ishte revoltuar,  si dhe i  ofenduar, prandaj me qëllim të caktuar, disa shokë  takoi, si femra me veshje i  zbukuroi, në dhomën e delegatëve  i drejtoi, filluanë të kërcejnë, në fund të shtatët delegate,vdekjen nga,,vajzat,, gjejnë, në det i hodhë, se ujë kishin këlrkuar, qëllimin ua kishin realizuar.

MehmetAli pashë Kavalla.Ky shqiptar, me 5000 luftëtarë, të gjithë shqiptarë, Egjiptin, nga turqit, e çliroi, dhe me të zotroi, kurse i biri i tij para Stam

bollit  shkoi, por sulltani  me ndihmën e Rusisë,  qytetin shpëtoi. Trim ndër trimat, ishte, reputacion të madh, kishte, pasardhësit e ti, 300 vjet me Egjiptin, zotruan, në drejtim të Evropës, e çuan, posaçërisht Faruk mbreti,i cili nga Naseri, vdekjen gjeti, duke e helmuar, Egjiptin për të siguruar.

Mehmet Ali pashë Kavalla dhe  Napoleoni. Të një gjaku, ishin, prandaj marrëdhënie të mira kishin, njëri tjetrin ndihmonin, kundër armikut luftonin.Në një rast,Aliu Napoleonit, si dhuratë, i kish dërguar një kuti të bukur për duhan, shumë të çmuar, për mrekulli, e pikturuar, me fëtyrën e Aliut e zbukuruar.   gardën e Napoleonit,  ushtarë shqiptarë trima kishte, Marko Boçari  i tillë ishte, si dhe babaj i tij dhe plot të tjerë, emër që kanë bërë dhe që i nje një botë e tërë.

Mehmet II “Pushtuesi”. Gjysmë shqiptar, ishte, nënë ilire kishte, Mara atë e quanin, tepër e respektonin.  Ky sulltan, më 1453, Stambollin, pushtoi, Perandorinë mijëvjeçare bizantine, e përfundoi,emrin faith-pushtues fitoi, disa ekspedita ushtarake kundër Skënderbeut, dërgoi, por  disfatën fitoi,

Mehmet II “Pushtuesi”... prandaj  u detyrua në Shkup, me Skënderbeun, më 27 prill, 1463, të takohet,  marrëveshje të nënshkruhet, por  sulltani  i pabesë u tregua, marrëveshja u anullua. Në korrik, 1467,  Krujën, për të tretën herë,  e rrethoi, por  keq e pësoi, vetëm pas vdekjes së heroit kombëtar, qëllimin realizoi.

Meka dhe Medineja, dy qytete më  të shenjtë, në Arabinë Saudite, janë,  emnus të përbashkët, Muhamedin e kanë, sepse në të parin jetën ka filluar, në të dytin ka mbaruar. Në Mekë,objekte madhështore turistët takojnëQabenë  dhe Gurin e zi, vizitojnë,rreth historisë enigmatike të ti debatojnë, por me hipoteza mbarrojnë, sepse argumentet autentike mungojnë. Mekën,profeti i parë-Adami(Ademi), e ka ndërtuar,por më vonë ishte shkatëruar,Abrahami me të birin e kanë rindërtuar. Kjo, në një tekst të internetit qendron,emri  i autorit mungon.

Mentor Çoku, Elbasanin  vendlindje e kishte, djalë i Hamdi be Ohrit, ishte, Iljas Pashë Dibrën, dai, e kishte, prandaj ideali i ti,Lidhja e Prizrenit,ishte. Delegat i Lidhjes së Dytë të Prizrenit për trevat Ohër, Strugë e Manastir, ka qënë, kontribut të çmuar ka dhënë. Për patriot më të  mirë shqiptar, Faik  Konica e ka konsideruar, në Millano është shkolluar, në zona të ndryshme të Shqipërisë,ka vepruar, pas Luftës së Dytë Botërore, në Romë  ka jetuar, më 1996, jetën ka ndruar.

Merlin Ollbrajt, për Kosovën. Përfaqësuese e denjë e SHBA-ve për  shqi

ptarët  ishte, urrejtje të madhe nda terrorizmit serb, kishte,  Sllobodan Mi

llosheviqin dhe pushtetin policor serb, ashpër kritikonte,  me Ministrin e Jashtëm të Anglisë, R. Kuk, bashkëpunonte, vetëvendosjen e shqiptarëve të Kosovës,preferonte, ministrin e Jashtëm italian, AlbertoDinn, e kritikonte, nga Hashim Thaçi  kërkonte  referendumi për pavarësinë e Kosovës, mos aktuelizonte.

Mesazhet e Skenderbeut para vdekjes:Të jeni të bashkuar, njëri-tjetrin ta doni, pas pasurisë mos lakmoni, atdhenë ta doni, me çdo kusht ta mbroni. Unë atë pasuri që kisha,  me tërë e ndanja, për vehte asgjë nuk mbanja. Pran

daj, më deshin të tërë, shqiptarë e të tjerë, për veç sulltanit  të mjerë, që nuk i ndënja pranë në Anadoli,

Mesazhet... por ika në  Shqipëri dhe për armik të madh më trajtonte, pse s e lashë Shqipërinë ta zaptonte. Zotin ta besoni, se unë e kam besuar, prandaj gjithmonë kam fituar dhe kurë sjam lënduar, përveç në një rast, një barbar, me shigjetë, nga prapa më ka qëlluar, prandaj, menjëherë e kam coptuar.

Mesazhe për politikanët tanë: Mjaf punoni për të tjerë,o fatkeq,por për kombin që po vuan e po heq.Erdhi dita, të luftoni, jo me pushkë,por  me tru të  drejtat t i kërkoni. Mos bëni, siç keni bërë gjer tani, por të luftoni për liri.

Mëngjërashë: Aristoteli, Leonardo daVinçi,Napoleoni,Obama e të tjerë, të gjallë e të ndjerë.

Mic Sokoli, nga Fang i Bujanit (Tropojë), ka qënë, në Betejën e Slivovës, më 1881, emër të pavdekshëm,ka lënë, me gjoks topin ka ndaluar, jetën në mënyrë të pazakontë ka nduar, shokët për t i shpëtuar. 1800 ushtarë turq dhe afro 800 ushtarë shqiptarë.

Migjeni në Manastir. Shkodran, ka qënë, por në  vendlindjen e Alfabetit, bazat e para  intelektuale, ka vënë, sepse  disa vite, këtu ka mësuar, me personalitete të shquar,  ka bashkpunuar, kulturë të lartë, ka fituar, shkrimtar i njohur,  është treguar, për të farfërit, mësëshumti, ka shkruar. Dëftesa dhe dokumente të tjera të ti, në Mitropolinë e Manastirit qendrojnë,  fondin e këti institucioni fetar e begatojnë.

Migjeni. Varri i ti, ndodhet në Itali, Torre Felice, këtë vend, e quajnë, dijetarë të njohur, vazhdimisht, e vizitojnë. Stilografi  i tij, në Muzeumin e  Shkodrës, është ekspozuar, emri kurrë për të mos iu haruar. E motra Olga, atje ja kish shpënë,ta rruajnë si sytë, kompetevë,u kishte thënë.

Mihal Grameno: Rrojtja pa nder është vdekje, por një vdekje e pa mbulur, e kur vdes për Mëmëdhenë, je i gjallë i pa haruar.

Mihail Grameno, për nënë e ti. Në Korçë, grekomanët, ose tradhëtarë tanë, në murre  kishin shkruar, se unë në luftë kam mbaruar.Nëna ime,kur dëgjovi, të pranishmëve, u kuvendovi: ,,Mos qani, as mos  vajtoni, por  të hamë  e të pimë, se  Mihajlin e martova me Shqipëririnë,,.

Mikëpritja.Një shqiptar të moshuar, me varrje e kishin dënuar. Para se ta ekzekutojnë, xhelatët  një pyetje provokative,  i parashtrojnë: ,,A  ke qënë në rrezik më të madh se kjo ndonjëherë,,?-e pyesin plakun e mjerë. -Po,kur  një miku im më vizitoj  dhe s kisha mundësi drekë  t i  lëshoj,, përgjigje kjo e qëlluar, të pranishmit I ka befasuar dhe ka hyrë në histori,  për  shkak  se kuptohet dhe ska nevojë të sqarrohet.

Millosh Nikollë Kopiliqi, trim i parë i Drenicës, ishte, pasanik  më të madh se ai, aty, nuk kishte, zot i asaj  ane, ka qënë, vajza  e Car Llazarit,  në të dashuri  ka shtënë, dhe u martuan, dy familjet u  miqësuanë dhe më tepër u pasuruan. Sulltani frikën ua kishte, prandaj vendosi Car Llazarin të vriste, por planin Milloshi, e kuptoi, sulltanit pranë i shkoi, gjoja për ta nderuar dhe me mjeshtëri, e ka coptuar, por vjehrin nuk e shpëtoi dot, se edhe atë turqit  e kishin vrarë,hakun  kishin marrë.Kështu në një tekst të internetit theksohet, por autori nuk zbulohet, qëllimi kuptohet: ndoshta e ka tepëruar, me atë që ka shkruar?.

Millosh Nikollë Kopiliqit, kënga të ndryshme i janë kushtuar, ose vjersha i janë shkruar, siç edhe kjo në vijim, të cilën e kam  shkurtuar dhe në disa vende e kam ndryshuar: Prej Drenicës del një djalë, fluturon me kalë të bardhë, mes për mes  ushtrisë,shkon t i  ,,falet,, Naltmadësisë, sulltanit pra Muratit të Parë, të cilit i tha disa fjalë dhe me mjeshtëri dhe trimëri të paparë,barkun ja ka çarë, edhe atë e kanë vrarë,poe emri i mbeti gjallë.

Mirahor Ilaz Beu, njeri i ,,shenjtë,,.Për të tregohen gjëra të çuditshme: Gjoja se Sulltan Bajaziti, kur e pensionoi atë, e urdhëroi të marrë një kafshë nga Hans-ahuri, t’i hipë asaj dhe i premtoi se do t’i japë pasuri aq tokë sa do të mundet të sillet me të një kohë të caktuar.

Mirahor Ilaz Beu… zgjodhi dhe e mori një mushkë të shpejtë. Kjo mushkë posa përfundoi të sjellurit nëpër vendet që dëshiroi Iliazi, plasi dhe u shën

dërrua në gur, ndërsa nga mbrenda filloi t’i rrjedh shkumë. Edhe në rrethin e Korçës haset një gurë si mushkë e shtrirë dhe rrjedh uji i bardhë si shkuma nga kërthiza.

Mirahor Iljaz Beu, Korçën  nga një vend të pa banuar, në qytet e ka shëndruar. Aty, në fillim,një   Xhami, një Teqe dervishës dhe një medrese, kishte ndërtuar, pra, për vendosjen e  bazës së  këti qyteti, ka kontribuar, prandaj  epitetin ,,themelues i Korçës, ka fituar, kështu që, emri i  ti,  i mbeti gjallë në histori. Tyrbja e ti, gjendet pranë Xhamisë, para kohe e ndërtuar, aty për të pushuar.

Mirosllav Kërlezha. Shkrimtar i shquar kroat, ishte, tezat e gabuara të kolegëve serbë, në shenjestër, i kishte, Cvijiqin e të tjerë, vazhdimisht i kun

dërshtonte, argumente parashtronte,  historinë shqiptare,  mbronte, terro

rin shtetror jugosllav ndaj shqiptarëve, reptësisht e sulmonte.

Mitat Frashëri. Baba, Abdyl Frashërin kishte, nip i Naimit dhe Samiut ishte. Kongresin e Manastirit e  inicoi, Alfabetin e krijoi, shqiptarët i bash

koi, rrugën drejt pavarësisë trasoi. Kuptohet, bashkë me të tjerë, siç ishte Gjergj Fishta i  shquar, në tëra trojet i dëgjuar. Më vonë, kryetar i Ballit kombëtar ishte, qëllime të larta kishte, komunizmin ta pengonte, Shqipërinë ta demokratizonte. Prandaj, kam kërkuar, përmendore në Manastir të kishte, para objektit të ishte.

Mitat Frashëri  dhe ,,Shtafeta,, e pavarësisë. Këtë ,,Shtafetë,, heroi ynë kombëtar, në Lezhë e krijoi, Babajt të Mitatit, Abdylit, në Prizren, ja dërgoi. Abdyli, në Manastir,  të birit  ja drejtoi. Mitat Frashëri, si e pranoi, edhe më tepër e zbukuroi dhe  Ismail Qemalit në Vlorë ja dërgoi. Aty ,,shtafeta,, qëndroi, Shqipërinë e çliroi, edhepse jo të tërë, siç duhej bërë. Pra, rrugën e pavarësisë, në Lezhë, më 1444 nga Skenderbeu e proektuar, në drejtim të Prizrenit e drejtuar dhe në Manastir e renovuar, Mitat Frashëri, në drejtim të Vlorës e trasoi dhe aty përfundoi.

Mitat Frashëri. Përmendore në Manastir duhet të ketë,  para objektit të Alfabetit të jetë. Sepse, Kongresin e inicoi, Alfabetin e krijoi, shqiptarët i bashkoi, Shqipërinë e çliroi. Kuptohet, bashkë me të tjerë, siç ishte Gjergj Fishta i  shquar, në tëra trojet i dëgjuar. Më pas, Mitat Frashëri, kryetar i Ballit kombëtar ishte, qëllime të larta kishte, komunizmin ta pengonte, Shqipërinë ta demokratizonte.

Mitat Frashëri...Por, kjo, për t u realizuar, konsullatë shqiptare në Manastir, të ketë, në  shtëpinë  e Alfabetit të jetë. Vetëm kështu, ky objekt, nga sulmet e albanofobëve, mund të shpëtojë, formën origjinale ta fitojë. Pronë shqiptare, plotësisht të jetë, objektin që ka pranë, të mos e ketë, siç  ka qenë një shekull më parë, me një pamje rreth e rrotull të paparë.

Mitat Frashëri...Veç kësaj, një  dhomë fjetje të ketë,  me  mobile originale  të jetë. Imagjinoni, se çfarë emocione do fitoni, natën, në krevatin e Mitat Frashërit, Gjergj Fishtës, Çerçiz Topullit  etj. ta kaloni. Përveç kësaj,  një sallë restorani të ketë, nëse duamë, si originali të jetë. Shkurt: vetëm me konsullatë,  tërë  kjo, mund zbatohet, qëllimi të  realizohet, Flamuri  i Skennderbeut,  pa  pengesa, të valvitë, se  përpara  objektit, qendron polici, nat e ditë.

Mitat Frashëri për komunizmin: Ideologji false, gënjështare dhe  sëmun

dje ngjitëse,  trajtohet, sidomos nga bota e emancipuar,kjo apostrofohet,  prandaj duhet pa tjetër të pengohet,  sepse  tërë botën mund të helmojë, populli  i  prapambetur ta pranojë,   dëme të  papara të krijojë, posaçërisht kombit tonë, të cilin sllavët ta përçajnë duanë, trojet  tona  t i  zaptojnë.

Molosia,,Shtet amerikan me himnin shqiptar,, -thuhet në revistën Arena 3. 4.2010 dhe shtohet se  president i  kësaj republike  me  11 banorë, është  Ke

vin Baugh, i cili ka vetëm dy djem, gruan, dy mace, tre qenë dhe një kalë dhe se  shteti në fjalë është ndër i pari në botë që ka njohur Kosovën edhe atë, ditën e dytë pas shpalljes.

Molosia...  ose në shqip Myzeqe, është e vendosur në shkretëtirat e Dejton-Las Vegas në Nevada-përfundon autori i panjohur këtë shkrim interesant!?

Monako. Shtet, monarki-mbretëri  kushtetuese, me një sipërfaqe vetëm  prej  rreth 2 km. dhe me 32.000 banorë.

Mongolia. Gratë  mongole, i kanë lidhur fëmijët mbi kuaj që në moshën 3 vjeçare, me qëlim që t i mësojnë të kalërojnë.

Morea, Greqi.,,Ata që bënë Morenë, gjithë shqiptarë qenë, Marko Suli, Xhavela e Maruli, Bubulina e Kanari, shqiptarë bir shqiptari. Me armët  e Shqipërisë, iu hoth themeli Greqisë, por grekët e pabesë, që iu bënë zot Moresë, sed duanë Shqipëtarë, kërkojnë t i bëjnë varrë, pokush bën në këtë jetë, varrë shokut, bgike vetë,, një autor ka shkruar, emrin ja kam haruar.

Moskë, Paris  dhe Romë, janë të gjuhës tonë: Moskë=mushkë, Romë=

rrumbullak, Paris=i pari, pra me elemente shqiptari,që dëshmon lashtësinë e kombit tonë, këtë shkencëtarë të shquar e thonë.

Muhamedi. Profeti më i shquar ishte, në tërë botën famë kishte, shtetin arab  forcoj, popullin përparoj, nga prapambeturia e shpëtoj, fiset i bashkoj, në grindje me njëri-tjetrin më nuk ishin, një Zot të vetëm kishin. Përmes  larjes disa herë në ditë, shëndetin e njerëzve përmirësoi,  nga  smundje të ndrysh

me i shpëtoi, kurse  përmes faljes, trupin ua forcoi, ushtri të aftë krijoi, në gjys mën e botës  islamizmin e zgjeroi dhe, disa vite sikur të jetonte, në tërë botën këtë fe do ta zgjeronte.

Muhamedi. Prindët, Abdulla dhe Emine, emrat i kishin, njerës fisnikë, ish

in, por fat në jetë s kishin. E ëma,në moshën e ti 6 vjeçare, jetën ka ndruar, kurse i jati, dy muaj para se të lindë ai, për të, u kujdes xhaxhaj i ti.

Muhamedi dhe Hatixheja, bashkëshortë,ishin, profeti 25 vjeçar dhe tepër i varfër, ishte, ajo 40 vjet i kishte, por tepër e pasur,i shte, gjë që të shoqit i ndihmoi, vende të ndryshme të vizitonte dhe njohuri të fitonte,    cilat i mundësuan në krye të shtetit të qëndronte, respekt në popull të fitonte. 25 vjet bashkë  Jetuan,  6 fëmijë - 4 vajza dhe 2 djem, e shoqja i kishte dhuruar, por si fëmijë jetën kishin mbaruar, kështu në një tekst fetar është shkruar, autori emrin se ka publikuar, pëprveç inicialeve N.K. që ka evidentuar.

Muhamedi në Hira. Në këtë  mal,ose shpellë,Muhamedi, një kohë të gjatë kishte qëndruar, nga  bota, totalisht i izoluar,vetëm te Zoti, duke u thelluar. Një ditë, kishte takuar Engjëllin e kish takuar, nga Zoti i dërguar, i cili ka dëgjuar porositë e ti ka dëgjuar, të afërmëve të ti ua ka treguar,, rrallë kush e ka besuar, disa për të çmendur e kanë trajtuar. Ato që ka dëgjuar, në Kuran janë shkruar, njerëzit për t i dëgjuar, në rrugën e drejtë për të shkuar.

Muhamedi, kur dëgjoi fjalët e para, nuk dinte si të vepronte, gjegjësisht,kujt t ia tregonte, nga frika se nuk do t i besojnë,  ,,fallxhi,,do ta  quajnë, prandaj dhe disa shkruajnë, por atë nuk e argumentojnëse, vetëvrasje ka preferuar, për të mos u kompromituar.

Muhamedi. Për hir  të së vërtetës, duhet theksuar, se edhe ky profet, nuk ka mbetur, pa gabuar. Disa, me të drejtë, ose jo, e  kanë fajësuar që, botërisht,  pasardhës spaska caktuar, prandaj, pas vdekjes  të ti, u krijuanë dy parti: shiitë dhe synitë, sicila deshte të dominojë, profetin ta trashëgojë, konflikt ky që edhe sot e kësaj dite, po vazhdon, viktima nga të dy anët krijon, armikun e islamizmit,  gëzon, fenë islame,  nëpërgjithësi, e kompromiton. ,,Pra ,sikur ky rivalitet mos ekzistonte, islamizmi në botë do dominonte,, një  dijetar ka shkruar, emrin s ja kam evidentuar, por, me  të,vetëm pjesërisht jam pajtuar.

Mukja, mbledhja, 1943. Shqiptarët, vendosën  bashkërisht të luftojnë, vendin ta çlirojnë, pas luftës të votojnë, cilën parti ta caktojnë, në krye të qendrojë, vendin ta drejtojë: Balli kombëtar, Partia komuniste, ose ajo Zogiste. Ky vendim, PKJ-së, nuk i konvenonte, sepse,  komunizmi, në Shqpëri, kurë nuk do fitonte, por Ballistët dhe Zogistët të civilzuar, me orjentime evropiane të frymëzuar, vendit,  Kosovën do t ia kishin bashkuar.

Mukja, mbledhja, 1943. Vendime e tilla, Beogradin, po se po që e tërbu

an, por edhe  Enver Hoxhën, e  shqetsuan, sepse  i vetëdishëm, ishte që, pa

ra Mitat Frashërit dhe Ahmet Zogut, asnjë votë nga populli, nuk do kishte, prandaj, vendosi,  Mukjen, mos e pranonte, që pas luftës, në krye të Shqipë

risë të qendronte.  Kjo, luftën   qytetare  shkakëtoi, vëllavrasja filloi, dikta

tura, fitoi, Kosova  e  pësoi

Murat Miftari. Skender Mixhozi, 9 vjet më parë, për këtë manastiras, ka shkruar: si ushtar amerikan tepër ka kontribuar,  në vrasjen  e  truri    Al Kaidës në Irak, pjesëmarrës  ka qënë, kujtime interesante  nga  moment  i hyrjes në shtëpinë e  Al Zarkavit, ka lënë.

Murat Miftari...Pjesënga shtëpia e ti, ka marrë, suvenir, si kujtim, nga jeta në mëgrim. ,,Tërë anëtarët  e familjes  së Al Zarkavit u vranë, këtë ne me sytë tona e pamë,,-shkruam Murati në kujtimet e ti që kanë hyrë në në histori.

Musine Kokallari, më 1942, Partinë Socialdemokrate, themeloi,  Ballin kombëtar ndihmoi, këtë edhe  në gjyqin komunist të Enver Hoxhës, pranoi,  20 vjet burg fitoi. Ajo me dy vëllezërit e saj ishte arestuar, ata barbarisht janë ekzekutuar. Medaljen ,,Martir i Demokracisë,, nga Sali Berisha,ka fitu

ar, një  tetëvjeçares  të Tiranës, emri  i saj,  i është caktuar, kurse Nevruz She

hi, monografinë ,,Vajza uragan,,  ia ka  kushtuar.

Mustafa Limani, nga ana e Kërçovës, ishte, Mustafa Limanhoxha, si emër tjetër  kishte.Trim ndër trimat  është  dëshmuar, kur  Mikailin e Brodit ka ekzekutuar,   ,,kasapin,, më të madh të shqiptarëve ka vrarë, hakun e tyre ka marrë.Këtë  në një një tekst të internetit e kam lexuar, disa vite më parë, publikuar.

Muzat, 9 hyjnesha, perëndesha të këngës,ishin,  mbrojtjen të poezisë, artit dhe shkencës, për detyrë, kishin,  shumë të bukura, ishin,  Zeusin baba e kishin, pra, vajza ilire, ishin,gjë që termi muzë këtë e dëshmon, sepse   do të thotë meson, mësim, meson, dhe kjo në shkrimet e Aristidh Kolës  dhe  Dhimitër Pilikë,  qëndron. Një nga muzat Kaliopa,emrin e kishte, nënë e Orfeut ajo ishte,  si dhe Klioja–muzë e historisë, ka qënë, këtë shkencë pra ka themeluar, prandaj në tërë botën është e dëgjuar.

Myfit BeLibohova. Deputet në Parlamentin osman, ka qënë, si dhe konsull i Turqisë në Mynih të Gjermanisë, më vonë edhe ministër i Shqipërisë. Dimitar Vllahov, në kujtimet e tij, ka shkruar dhe këtë disa herë gojarisht e kishte deklaruar: Myfit Beu, trim dhe guximtar i madh ka qënë, në Parlamentin osman, një kolegut turk, me mburje, i pat thënë: “Unë jam shqiptar dhe bektashi, përpiqem për Shqipëri,,.

Naim Frashëri, për vjetërsinë shqiptare: ,,Jemi këtu, që kur dielli, skishte lerë, pra, autohtonë, kurdoherë,,. Në një rast ka thënë ,, Gjithë njerëzit  që janë, vëllezër janë të tërë, një mëmë një at kanë, nga një baltë janë bërë,,.

Naim Frashëri, për Skenderbenë:,, Ishte burr i gjall e i gjatë, e në shptullt i gjerë, s ish i ligur e i thatë, po ish si lulja në verë. Fytyrën  e kish të mirë, zënë të ëmbël si mjaltë, zëmrën plot mëshirë...I holl ishte e pak i gjatë, nuk kish shumë mustaqe, po ishte i zeshk e i thatë...,,

Naim Frashëri dhe Bektashizmi. Këtë tarikat islam, në Shqipëri, Naim Frashëri e ka  afirmuar, posaçërisht, pëmes ,,Qerbelasë,, të  bekuar, çdo bektashi,  e ka lexuar. Bektashizmin  ai e lartësoi dhe në tërë globin e afir

moi, me filozofinë e ti universale, dhe humane, të shprehura në veprat e ti, të çmuara në histori.  Në një, nga ato, thotë: ,, Gjithë njerëzit  që janë, vëllezër janë të tërë, një mëmë një at kanë, nga një baltë janë bërë,,.

Naim Frashëri: ,, Kjo e fundit, siç duket, ka impresionuar poetin e shquar, Demir Krasniqi, tekstin e ti, për ta krijuar, nga i cili, vetëm disa vargje kam evidentuar: Muhamed, Kristë e Nikollë, vëllezër jemi që të tre, të lidhur jemi si mish me thonj, për një komb, për një atdhe...Kemi Ungjil e kemi Kuran, jemi tre vëllezër, kemi tri fe, krijojmë vepra për vatan, se edhe Zoti është me ne. Si shkollarë, si besimtarë, të gjithë jemi në shërbim të Zotit, doktorë, priftinj, hoxhallarë, jemi gjaku i Kastriotit.

Naim Frashëri dhe Bektashizmi. Prandaj, nuk është çudi,që sektin e ti, edhe jomuslimanë e përqafuanë, grekë, turq e të tjerë, njerës të shquar, shken

cëtarë të dëgjuar, të cilët kanë shkruar se pa bektashi,nuk do kishte Shqipëri. Figurat më të shquara, në historinë tonë më të çmuara, ishin bektashinj, si Skenderbeu dhe Ali pashë Tepelena, dy kolosë me famë, Ismail Qemali, Ahmet Zogu e të tjerë, sot, të gjallë ose të ndjerë. Shkurt: Naim Frashëri sikur mos ishte, nuk është habi, bektashizëm sot mos kishte, ose mund të ekzistonte, por pa peshë do qendronte-dijetarë të shquar,këtë e kanë konstatuar.

Nakoleci i Prespës,Teqeja bektashiane. .,,100  e ca vite të kaluar, këtë fshat, një dervish  e  ka vizituar dhe, aty jetën ka ndruar. Një ditë, lumi  i fshatit, çdo gjë, shkatërro,  varri,  asgjë  nuk pësoi. Sepse,  uji, para ti, në dy pjesë  ishte  ndarë,   varrin,  aspak se ka trazuar, banorët ka befasuar. Prej asaj dite, atë  varr, për të shenjtë, e konsiderojnë, maksimalisht e respek tojnë, pa marrë parasysh, cilit konfesion fetar,  i takojnë,,.

Nakoleci...Disa vite më parë, varri, në objekt  madhështor, është  shëndru

ar, nga  kurbetçinjt e kësaj ane, i  financuar, arkitekti i vetëm shqiptar nga Manastiri,Tomor Nexhipi, e ka projektuar, materialisht  ka ndihmuar, ekskavatorin e ti  privat,  disa ditë  aty gratis, e ka  shfrytëzuar, vendin  ku u ngrit  Teqeja dhe  të katër anët e saj, ka rrafshuar, ambientin ka zbukuru

ar,sepse, më parë, aty vështirë  shkohej, varr, pothuajse aspak, nuk  vizitohej

Nakoleci, Teqeja...Përndryshe, Teqeja, karshi rrugës, në hyrje të fshatit, është ndërtuar, aty pra, ku varri, një shekull e ca ka qëndruar, nga varrezat e fshatit i izoluar, çdo njeri, nga vatura për  ta shikuar dhe  për ta vizituar, ambientin e brendshëm mahnitës, për ta shijuar, mezarin e Dervish Aliut, për ta shikuar. Lumi, që ka pranë, të kujton ,,veprimin human,, të ti, që ka hyrë në histori. Sepse, i tillë, ky lumë, sikur mos ishte, këtë tempul, sot, nuk do ta kishte. Çdo historian, që e shikon, me shtatë çudirat e botës e krahason, sepse,  ngjarjen   e ti, rrallë e gjen në histori,, një studijues i huaj, kështu ka shkruar, kur  e ka vizituar.

Napoleon Bonaparta. Kapell e tij me një të çarë gjatë një beteje, del në an

kand për 700.000 euro. Në gazetën Koha, 11.11. 2010, qendron shkrimi me titull ,,Bonaparti kishte frikë nga macet,, dhe se ato i shkakëtonin të  dridhu

ra deri në kockë, gjë që, sipas kësaj gazete, vlen  pothuajse edhe për Hitlerin, Duçe Musolinin dhe  Jul Cezarin e Romës.

Nastradimusi, parashikimet pasion i kishte, i aftë për punë të tjera, nuk ishte. Disa parashikime,  qëlloi, emrin, në botë afirmoi.Që edhe pas vdekjes të mbetej i gjallë emri i ti, bëri një çudi: vertikalisht është varrosur, të pra

nishmit i ka tmerosur, rast pra unikal në botë,kështu biografi i ti,thotë.

Nenad Çanak, kryetar i Ligës Socijaldemokrate të Vojvodinës, ishte, qëndrim të drejtë ndaj çështjes shqiptare, kishte, këtë në disa raste e ka dëshmuar, edhepse albanofobët serb, e kanë kritikuar.  “Sllobodan Milloshe

viqi dhe pasardhësit e ti,  Maqedonisë,  ndihmë i kanë ofruar,  policinë  për  të forcuar,shqiptarët për t i friksuar,,- Çanaku ka deklaruar.

Nermin Vlora. Ismail Qemali, mbesë e kishte,  antare e disa Akademive shkencore të Evropës,  ishte, poezinë, etnologinë etj. pasion i kishte,  mbro

tëse e denjë e çështjes shqiptare, ishte. Mikja më e shtrenjtë e Adem Dema

çit, ka qënë, këtë  para vdekjes, më  2004, e ka thënë.

Neroni. Për tu inpiruar,tekste horore për të shkruar, Romës i vuri zjarrë,  vrau edhe antarë të familjes të ti, mbeti kriminel i paparë në histori.

Neshat Murati, vëlla i nobelistit, ishte, ndjenja balliste kishte, nga  jati  ishte frymëzuar, prandaj  nga ana e UDB-s maqedonase, e ka pësuar: Gjatë një udhëtimit, me djalin e tij, për të punuar dikund, si ëmbëltorxhi, në Gostivar,  agjentët komunistë, e arestojnë,  në drejtim të panjohur, e  çojnë, me siguri e ekzekutojnë, por, ku dhe si, nuk kam dijeni, enigma pra ka mbetur,sepse varri nuk  është gjetur?

Nexhat Agolli. Dibran i shquar ishte,  titull  shkencor, kishte, në Itali ka stu

dijuar,  por rrugën  që ndoqi ishte e gabuar. Sepse, Brigadën e IV, ,,Shqip

tare,, në të cilën ishte  inkuadruar  Tempoja e ka krijuar, shqiptarët për t i çorjentuar, grindje për t iu krijuar, kurrë për të mos u bashkur. Edhepse, për regjimin komunist luftoi, nga ai jetën në mënyrë mizore, në mes të Shkupit mbaroi.

Nexhat  Mistafa,nga Struga, gjatë v.1970, i kishte vënë qeleshin shqiptar Titos në kokë.(Ajnush Miftari, Tito me qeleshe në kokë)

Nijazibe Resnja. Sarajet e ti. Nga fundi i shekullit XIX ose fillimi i sheku

llit XX, është ndërtuar, Resnjën ka zbukuruar, se më parë  fshatit,  i përn

gjiste, pamje  qyteti, nuk kishte. Nijazibeu ,,Mbret i Prespës,, epitetin,  kish

te,  prandaj, ngritja e një objekti të tillë, problem aspak, për të, nuk ishte.

Nijazibe Resnja. Sarajet... Në një mbledhje, në Paris, duhej të shkonte, por i angazhuar me punë, vendosi, një tjetër, të dërgonte. Ky, Nijazibeut, objektin  ku  u mbajt mbledhja, si foto, ja  dërgoi, me bukurinë e ti, tepër e befasoi, sa që, menjëherë  arkitektët më të mirë, angazhoi dhe, të njëjtin, e ndërtoi.

Nijazibeu, Sarajet e... Objekti original,  gjatë  luftrave, është  shkatëruar, ky i Resnjës, mbeti inikat, në  tërë botën i  dëgjuar.Turistët, nga tërë anët e globit, e vizitojnë, por emrin e Nijazibeut, kurkund nuk e shikojnë, edhepse përveç këti objekti madhështor, ai, në Manastir, shpalli Hyrjetin, solli parlamentin, absolutizmin pesëshekullor e përfundoi,jetën e çdo komuniteti lehtësoi, kushte për Kongresin e Alfabetit tonë krijoi. ,,Sikur Nijazibeu,  sllav të ishte, para objektit, përmendore, madhështore do kishte, nga Sofja dhe Beogradi që  të shikohej, kushedi sa  do lartësohej,, ka thënë një   Kor

çar, kur e ka vizituar, kurse unë histornë, ja kam treguar.

Nijazibeu, Sarajet... Këtë objekt, pushteti serb dhe ai komunist maqedonas, edhe si burg  e kanë  shfrytëzuar, qindra shqiptarë, aty janë maltretuar.  ,,Sikur babaj tim, këtë, ta dinte, kurrë nuk do ta ngrinte,,.Kështu, djali i Nijazibeut, në një rast, ka deklaruar, kur, këtë,  që, sapo thashë, ja kam treguar, Resnjën kur ka vizituar, shuma të mëdha parash, ka shpenzuar,  për ta renovuar,  nga zhdukja, për ta shpëtuar. Mirëpo, qeveritarët komunistë, marrëveshjen me të, vetëm pjesërisht e realizuan, gjysmat  e parave, në xhepat e  tyre përfunduan.

Nijazibe Resnja. Disa herë kam shkruar, dhe shembullin e Ataturkut, kam apostrofuar: Edhepse  ky,  për  Manastirin, asgjë s ka bërë, vetëm që aty ka mësuar, nder i madh, i është kushtuar. Shkoni dhe Muzeun e këti qyteti vizitoni, dhe mua do më besoni. Sikur të dihej origjina e ti, si  me Nijazibenë, do veprohej, emri  nuk  do  t i kujtohej, e  jo më në muze të afirmohej.

Nijazibeu,  për Renjën dhe Maqedoninë. Pa Nijazibenë dhe sarajet e tij, Resnjën,  nuk do njihte njeri. Ai, siç thamë, shpalli Hyrjetin, vendosi dhe Parlamentin, absolutizmin  pesëshekullor e  shqelmoi, në drejtim të Evropës perandorinë e drejtoi. Edhepse  maqedonët, liri të ndryshme prej tij fituan, pozitën e keqe, përmirësuan, çështjen kombëtarere avansuan, për shkak të origjinës së tij, këto të mira, nuk i përmendin në histori.

Nijazibeu, në Llabunisht të Strugës: ,,Vëllezër muslimanë, absolutizmi i sulltanit, Perandorinë po dobëson, armikun e forcon. Serbia, Greqia dhe Bullgaria,  trojet shqiptare  mund t i zaptojnë, ato pastaj t i sllavizojnë, në Anadoll të na dërgojnë. Prandaj, të ngrihem dhe apsolutizmin ta shkatë

rrojmë, me Parlament ta zavendëdësojmë, liri popujt të fitojnë, trojet shqip

tare t i bashkojmë,,.

Nijazibeu. Pavarësinë e Shqipërisë, nuk e preferonte, sepse, sipas ti, më keq do ta pësonte, gjë që, edhe ndodhi, Shqipëria pavarësinë fitoi, por e sakatuar, gjysma e  e trojeve, nga fqinjët u zaptuar. Prandaj, Nijazibenë,

disa  e lavdërrojnë, disa e qortojnë. Sido që të jetë, një është e vërtetë, pa Hyrjetin e ti, nuk do kishim Alfabet të ri, por atë turko-arab dhe alfabete të tjerë, të përçarë si komb, për kurdoherë.

Nijazibeu, sipas Mihail Gramenos:  Burrë i mirë, ishte, trimëri dhe guxim kishte, por, atdhetar shqiptar, nuk ishte. Perandorinë osmane, deshte të stabilizonte, trojet shqiptare, t i bashkonte, por, nga Perandoria  mos i largonte. Çeta e Çerçiz Topulli, atë të Nijazibeut, e ndihmoi, bashkë me të, në Manastir shkoi, por, veç e veç, të distancuara, aspak, të bashkuara. Sep

se,qëllime të ndryshme kishin, në një mendje pra, nuk ishin. Njëri, pavarë

sinë  e Shqipërisë kërkonte, tjetri Perandorinë, ta forconte.

Nijazibeu, sipas Mihail Gramenos:   çetën  e Nijazibeut, mijra  shqipta

rë ishin, flamuj  dhe veshje  kombëtabëtare kishin, nëpër rrugën kryesore të Manastirit  kalonin,  këngë  shqipe këndonin, bashkëkombëtarët e vet, gëzo

nin, sidomos  çetën e  e Çerçiz  Topullit, kur  shikonin,  me 1500 shqiptarë, atdhetarë, kombëtarë dhe luftëtarë, të ardhur për të përkrahur Hyrjetin, i cili krijoi kushte për Alfabetin.

 

Nikolla Pashiqi, kryetar i shtetit serb, ishte, shpirt krimineli, kishte, në  një rast, ushtarët serb kishte takuar,  me  grup shqiptarësh duke kaluar, nga Kumanova për në Shkup, duke  i shpënë, gjyqi dënime për t iu dhënë. Nikolla,  automobilin,  kishte qëndruar, eprorëve serb  u ishte drejtuar: “ Me këta njerëz, mos u mundoni, vritni menjëherë dhe ndonjë punë tjetër,  shik

ni,,.

 

Nikolla Pashiqi dhe  Ferad Draga. Në Shkup, ishin takuar, i dyti, hapjen e shkollave shqipe,i kish kërkuar,Pashiqi  i egërsuar, mjekrën kishte fërkuar, me këto fjalë i ishte drejtuar: “Kur të vijë ajo ditë, që  Ju shkollë, të  keni fituar, qofsha në dhe i mbuluar,,.

 

Nikolla Pashiqi... Në një rast tjetër, ka thënë: “ Vetëm 10 vjet nga  Zoti kërkoj, që këtë popull të egër,  përgjithmonë ta likuidoj,, dhe se   ,,Shteti shqiptar, nuk duhet  fare  të ekzistojë, sepse Serbisë dhe Greqisë do t i takojë,,.

Nikollë Bojaxhiu, babai i “Nënë Terezës” ishte,  patriotizmin dhe atdhe tarizmin në zemër, e kishte, shtëpinën e tij në Shkup, në çerdhe kombëtare, e kishte shëndruar, në të, me rastin e pavarësisë së Shqipërisë, një ceremoni e madhe, kishte organizuar, Bajram Curri, Hasan Prishtina etj., kishin asistuar,  prandaj, siç duket,nga njerëzit e pushtetit serb, ishte helmuar.

Nikollë Bojaxhiu, teatrin e parë të Shkupit,  kish financuar, hekurudhën Shkup-Prishtinë, ka sponzoruar,  bandën ose orkestrën e  parë të frymës “Zani” në Shkup, e ka krijuar, këshilltar i qytetit, si i vetmi katolik, ishte, respekt të madh në popull, kishte, prandaj, në  varrimin e tij, disa  nga delegacioni zyrtar, asistonin, vlerësime të larta, deklaronin, para plot njerëzve të grumbulluar, në botën tjetër për ta dërguar.

Nostradamus. Astrolog dhe mjek francez i shek. XVI, është varrosur vertikalisht, zakon që nuk është i njohur në asnjë vend tjetër të botës (Fakti,11.2.2008)

Numri 12. Aqë janë perënditë,,greke,, 6 femra,6 meshkuj, tërë me origjinë pellazgo ilire, gjë të cilën e dëshmojnë edhe emrat e tyre në gjuhën shqipe,siç është Afrodita, që do të thotë afron dita-agon,agim etj. 12 janë muajet e vitit, kalendar pellazgo-ilir, 12 fise  shqiptare: Hoti, ruda, Gashi,Berisha, Krasniqi, Thaçi, Kastrati, Bytyçi, Kelmendi, Shala, Shoshi e Morino.

Nushiqi, nga gjyshi shqiptar, ishte, Belo, ai, emrin e kishte,por  për shkak të origjinës së ti, nuk përmendet në histori, edhepse  në një rast, ky komediograf i shquar, botërisht, ka deklaruar  se, ndjehet krenar, që në damarët e ti ka edhe gjak shqiptar.

Objekti i Alfabetit. Një gazetarit korçar, i kam thënë dhe, këtë, në faqen e parë të gazetës, e ka vënë: ,,Sikur maqedonët, në qytetin e ti, të kishin  objekt me këtë histori, jo vetëm që atë do ta përvehtësonin, por edhe Korçën, do ta kërkonin,,.

Odiseu. Racës tonë, i takon, këtë, edhe emri i ti, e dëshmon. Kësaj fjalë udhëtar, i thonë, shkencëtarë të huaj dhe tonë, për shkak të udhëtimeve të gjata të ti, për në Trojë dhe  këthyerjes në shtëpi.Përndryshe, në Luftën e Trojës që të mos shkonte, rolin e të çmendurit filloi ta lonte. Por, lajmëtari, që ta provonte, fëmijën aty afër që po lonte, në lumë ja hodhi, Odiseu, me inat e shikoi, menjerë shkoi, djalin e shpëtoi, gënjeshtrën e dëshmoi.

Ohri. Kishat e para aty, shqiptarët i kanë krijuar, bazën kishtare  dhe ekonomike,  ata,  e  kanë  themeluar. Gropaj  dhe Topijaj,  mbiemrat i kishin, figura të shquara,  ishin. Por, për  shkak të  origjinës shqiptare, historia  maqedone, nuk  i përmend fare, edhepse, pa ato kisha, Kryepeshkopata e Ohrit, nuk do krijohej dot, emri  i saj dhe i  qytetit, nuk do t i dëgjohej sot.

Ohri, 2001, Marrëveshja. Luftën e UÇK-së kundër regjimit antishqiptar maqedonas, pengoi, shtetin, nga rreziku, e shpëtoi. Evropa, palën maqedo

ne, në  Ohër  e  dërgoi, më saktësisht: e detyroi, jo në liqen, për tu  freskuar, por me shqiptarët, esapet, për t i qerruar, mëkatet, për t i larë, falje për të kërkuar dhe kërkesat e arësyeshme,të tyre, për t i  zbatuar.

Ohri, 2001. Pjesëmarrës: Boris Trajkovski, Lubço Gjorgjievski dhe Branko CërvenKovski, palën maqedonase, e përfaqësonin, Imer Imeri  PPD-në dhe Arbën Xhaferi i PDSH-në. Këta të dy, gabuan, marrëveshjen e tillë, që e nënshkruan, çështjen shqiptare, të pa definuar, pala maqedone,  për të manipuluar. ,,Marrëveshja, duhet të rishëkohet, nga patriotë shqiptarë të përfaqësohet, çështja kombëtare, njëherë e përgjithmonë, të sqarrohet, përndryshe, Maqedonia, mund të shkatërohet,, kështu në një shkrim të atëhershëm, kam shkruar,në shtypin shqiptar i publikuar.

Osman Shabedini, nga Carexvori i Prespës.  Kaçak i dalluar ishte, pushteti  serb, probleme të mëdha nga ai kishte, por asesi ta përballonte, sepse njerëzit e deshin dhe çdo fshat, e  mbronte. Aqë tepër e respektonin sa që edhe për deputet e propozonin. Pushtetin serb, ushtri dhe polici të madhe angazhoi, fshatin e ti, e rrethoi, deri sa, me tradhëti, e likuiduanë, të vrarë, e fotografuanë, në gazetë e publikuanë, sikur  ai vetë u qënka dorëzuar, dhe si të gjallë e kanë fotografuar, lexuesit kanë mashtruar.

Palestina,1799. Në qytetin Qafë, betejë  e  ashpër ishte zhvilluar, 4000 shqiptarë,  trimërisht,  kishin luftuar, shumica ishin vrarë, trupat ua  kishin  shpërndarë, kafshët për t i ngrënë, gjurmë  që të mos lënë.

Papa. Festja, keçja, që mbajnë në kokë, sipas dr. Ilmi Veliut, ka origjinë shqiptare.

Parashqeva  Qiriazi. Në Koferencën e Paqes të Parizit, ishte, femër tjetët atje muk kishte. Në gjuhë të ndryshme debatoi, të pranishmit  i befasoi, kombin shqiptar nderoi. Edhepse emrin e Manastirit, në tërë botën afirmoi, albanofobët, këtë nuk e  shkruajnë, ose edhe sikur ta shkruajnë, origjinën shqiptare, nuk ja tregojnë, për vllehe  ose greke, e trajtojnë.

Parisi. Emër shqiptar i pastër   është, do të thotë i pari, a edhe Napoleon Bonaparta, ka gjak shqiptari. Pra, kryeqyteti i Francës dhe mbreti më i shquar i saj, kanë origjinën tonë, këtë,  tërë e thonë.

Parisi, Obelisku. Ky, në këtë qytet, i stacionuar, dhe që e ka zbukuruar, nga  shqiptari Mehmet pashë Kavalla është dërguar, dhe emri i ti, në Fran

cë,  është tepër i çmuar, por origjina  e ti, sikur  anashkalohet, shkaku lehtë kuptohet, ska nevojë,të sqarrohet.

Parisi, Obelisku.Në Kajro, ishte  përgatitur, në Paris, pas dy viteve udhëti

mi, kishte mbrijtur, para  200.000 spektatorëve ishte inaguruar, kënaqësi të bënte, duke e shikuar.A mbientin e zbukuroi, numrin e turistëve për  disa herë, e shtoi. Gijotina,  që preu kokën e Luigjit 16-të, aty, ishte, por,atë rrallë kush e shikonte, sepse obelisku,dominonte.  Emri  i Luigjit francez, pra, ha

rrohej, i Mehmet Ali pashës tonë, kujtohej.

Parisi, Obelisku...Napoleoni, në një rast, këti shqiptari, si dhuratë i kishte dërguar një kuti të bukur për duhan, shumë të çmuar, për mrekulli e piktu

ruar, me fëtyrën e tij, e zbukuruar. Përndryshe, në  gardën e Napoleonit, shumë ushtarë shqiptarë kishte, trima të shquar ishin, si Marko Boçari dhe babaj i tij dhe plot të tjerë, emër që kanë bërë dhe që i nje një botë e tërë. Napoleonit i janë  bashkuar, sepse edhe ai ishte racës tonë i ka takuar.

Paro Kita, nga Gostivishti i Kolonjës,ishte, bashkimin kombëtar, në mendje e kishte, çetat  patriotike me ushqim dhe veshmbathje i furnizonte në shtë

pinë e saj flamurin kuq e zi, ngriti, atë të grekëve,zbriti,prandaj shovinistët grek njerës paguan, më 1914, atë barbarisht e ekzekutuan.

Partia Demokratike e Shqipërisë. Në një tekst të internetit, gjer e gjatë është shkruar, por, unë, vetëm këtë në vijim, kam për të cituar: ,,Kjo parti e bekuar, me Berishën e krijuar, vepra të lavdishme, ka bërë, të njohura në  botën e tërë. Shqipërinë,  nga diktatura  e shpëtoi,  në Evropë  e drejtoi,viza  shqiptarëve, u siguroi,në  NATO vendin, e inkuadroi, nga rreziku i jashtëm e shpëtoi.

Partia Demokratike... Kosovën, me rrugën e kombit, bashkoi, Tiranën  dhe Elbasanin, përmes tunelit i  afroi, udhëtimin e lehtësoi. Shkurt: atë që P.D-ja, me doktorin në krye, ka bërë, e di një botë e tërë,  prandaj  emri i ti, kurrë nuk do harrohet, përherë do kujtohet,, një demokrat këtë e shkruan, por emrin nuk e tregon, sepse, siç thotë,,nga P.S-ja, e pëson.

Pashko Vasa, në Liban. Katër vjet guvernator, aty ka qënë, vepra  kolosale ka lënë: sallë ministrore, ,spitale dhe dy Saraje qeveritare,pastaj:rrugë dhe urra në viset malore ka inicuar, për  zhvillimin e  përgjithshëm të Shtetit, tepër ka kontribuar, kështu që  Libani, “Venediku i thatë”, është konsideruar.

Pashko Vasa, gazetën  në gjuhën libaneze “El Liban”, ka botuar, kontribut të madh për themelimin e teatrit kombëtar libanez, ka treguar, madje edhe  vetë  një pjesë teatrale, ka shkruar, emrin e ka afirmuar, në historinë e Libanit i ka mbetur i pa haruar, jetën më 1892 në Liban, ka mbaruar, mbesa e ti, Filomena Bonati, për të disa shkrime ka shkruar, shënime intresante dhe me vlerë,ka evidentuar,në Kongresin e Alfabetit, ka asistuar, Parashqevë Qiriazin nga Korça për në Manastir, e ka shoqëruar.

Pelisteri, me pamje më të bukur në botë, kështu një turist  huaj, thotë, sepse, Prespën  me Liqenin dhe Manastirin me Pellagoninë, në lindje dhe perëndim i ka, si shqiponja me dy kra. Heraklenë  e  Bardhyl mbretit dhe objektin e Alfabetit, Pelisteri, ditë e natë, i shikon, autohtoninë e kombit tone dëshmon.

Pellagonia e Manastirit. Fushë më pjellore në Maqedoni dhe më gjërë, e njohur, në botën e tërë, sepse emrin nga pellazgët ka fituar, të cilët këtu rreth  120 shekuj më parë,  kanë jetuar, disa qytete kanë ndërtuar, por tërmetet i kanë shkatëruar, kështu që  thellë nën tokë sikur të gërmohet,pasuri e madhe fitohet.

Pellagonia e Manastirit.. Nga pellazgët, pra stërgjyshë tanë të parë, fiset ilire kanë dalë, siç ishin edhe linkestët e Bardhylit,mbretit të shquar, Manas

tirin e vjetër që ka themeluar. Edhepse, manastirasit, pa fushën e Pellago

nisë, nuk mund të ekzistojnë, domethënien e fjalës, asnjë nuk ja tregon,  sep

se,  është term shqip dhe, keq u tingëllon.

Pellagonia dhe Heraklea Linkestis. Dy dëshmi të gjalla  dhe të pakontes

tueshme, janë, shoqe të tilla nuk, kanë, që flasain për stërgjyshët tanë, pellazgë dhe linkestë të Manastirit, atyre u thonë, me emra që kanë rrënjë të gjuhës tonë.

Pellazgët-shqiptarë. Naim Frashëri, shkruan: ,,Ishte një ditë që Pellaz

gjitë, posi një dritë, duallë nga Azia, si mizëria,  mbuluan dhenë...më pas me të tjerë u përzjenë, bënë elinët si dhe llatinët.. maqedhoninjtë, ilirinjtë dhe mollosinjtë...Gjith ata qenë dhe janë,prindë tanë...,,.

Pellazgët-Naim Frashëri: ,,Gjuhën që flisnin perënditë, atë flisnin pellazgji

të, atë kanë shqiptarët, siç e kishin dhe të parët...,,. Pellazgët, ilirët dhe shqiptasrët, të një race janë, të njëjtën origjinë, kanë,  me emra shqipe, janë, 12.000 vite histori të gjatë, kanë, popull më i vjetër, në botë janë.  Këtë, disa shkencëtarë, e kanë shkruar, prej tyre, i kam shfrytzuar.

Persia.,,Shqiptarët pas Greqisë, iu lëshuanë Azisë, njeri kurrë nuk i mundi, as u qëndroi dot gjëkundi,, ka shkruar Fanoli, në një nga vjershat e ti, po si quahej ajo, nuk kam dijeni.

Personalitete të shquar, me karakter të deformuar. Historia, njerës të shquar,  ka evidentuar, por, disa  me karakter të deformuar, vetëm disa prej tyre, kam për t i apostrofuar, jo për t i denigruar, ose për t i përvehtësuar, por realitetin për të treguar.

Personalitete...Me  akademik  Matea Matevskin, po filloj, të cilin, si intelektual, tepër e çmoj, por pikën e dobët, nuk mund  t ia anashkaloj. Sepse, pozita të larta për të fituar, origjinën shqiptare, se ka deklaruar, siç duket deklaratën e  Nushiqit, nuk e ka lexuar, ose nuk e ka kuptuar: ,,Vehten e ndjej krenar, gjyshin që kam patur shqiptar,,. Kjo, atë, e ka lartësuar, e ka bërë edhe më të çmuar, në botën e kulturuar, prandaj emri i ti,  do mbetet  i gjallë përherë në histori, kurse i Matevskit dhe të tjerëve si ai,  do t iu  kujtohet, por njolla e zezë, nuk do t i harrohet.

Personalitete...Kjo vlen edhe për shumë  personalitete të tjerë, të gjallë e të ndjerë, për të cilët, kam shkruar, disa here, prandaj,  po i anashkaloj, vetëm  disa, do apostrofoj. Me Lekën e Madh  do filloj, me Qemal Ataturkun do mbarroj. Leka, njeri me famë ishte, origjinë ilire kishte, por këtë, botë risht, kurrë se ka deklaruar, për grek është treguar, problem historik, ka krijuar. Diokleciani, Justinijani dhe Konstantini i  Madh, poashtu,  kanë gabuar,  origjinën ilire, që se kanë deklaruar. Albanofobët,  këtë të metë të tyre, e shfrytëzojnë, mendimet tona, si historianë, nuk i pranojnë,  për nacionalistë, separatist dhe kuazi shkencëtarë, na etiketojnë.

Personalitete. Sa i takon  gabimeve, kjo vlen edhe për  Garibaldin, Italinë që çliroi, Napoleonin, Francën në botë që afirmoi, Qemal Ataturkun, Turqinë që çliroi, në Evropë e drejtoi, e pse jo  edhe për Vashingtonin, Amerikën që çliroi, sepse nënën e ti shqiptare,  botërisht se kish treguar, por tani shpet, është zbuluar, botën ka befasuar. Edhe Gonxhja jonë, duhet një çikë kritikuar, sepse, shumë rrallë, origjinën shqiptare ka deklaruar, prandaj dhe, albanofobët, këtë e shfrytëzojnë, vetëm shkupiane, e quajnë, termin shqiptare, anashkalojnë.

Peza, Konferenca, 1942. Konfrencë e parë e Nacionalçlirimtarëve, ishte, më 16 shtator, qe organizuar,  Front Nacional  të përbashkët  Çlirimtar, për të krijuar,bashkërisht për të luftuar, nga okupatorët Shqipërinë për ta çliruar, pasta në mënyrë demokratike,për të votuar.

Peza...Mirëpo, P.K.SH-ja,nën ndikim edhe të PKJ-së, nuk është  pajtuar, rolin dominant të saj ka kërkuar, e vetëdishme që pas luftës, ballistët dhe zogistët kanë për të fituar, sepse nga familje aristokrate ishin, respekt në popull,kishin.Pra, P.K.Sh.fajtore ishte, për konfliktin  midis saj dhe forcave nacionaliste,gjë e cila gjak të madh shkakëtoi, Shqipërinë e dërmoi.

Përfitimet e maqedonasve nga stërgjyshët tanë. Maqedonia, më parë, quhej Emadhi, këtë, rrallë kush e di. Pra, emër puro shqiptar kishte, dhe  kjo  e  rastësishme  nuk ishte. Sllavët maqedonas, përveç emrit, nga stërgjyshët tanë të parë, edhe fenë e tyre, e kanë marrë. Sepse, Konstantini i Madh,  Krishterizmin që e legalizoi dhe nga zhdukja e shpëtoi, origjinë ilire kishte, mbret i shquar ishte.

Përfitimet... Perandorinë bizantine dhe Stambollin Konstantini  i themeloi, në tërë botën i afirmoi. Ai, po të mos ishte, sot këmbë krishteri, s’do kishte. Kishat e para në Ohër, shqiptarët i kanë krijuar, bazën kishtare  dhe  ekonomike, ata e  kanë themeluar.

Përfitimet e maqedonasve... Gropaj dhe Topijaj, mbiemrat i kishin, figura të shquara ishin. Por, për shkak të origjinës shqiptare, historia  maqe

done, pothuajse, nuk  i përmend fare, edhepse, pa  ato  kisha, Kryepesh

kopata e Ohrit, nuk do krijohej dot, emri, nuk do t i dëgjohej sot. Ajo, pra, nga stërgjyshët tanë ka dalë, madje, edhe nga Justinijan i Parë, mbret i Bizantisë, nga Shkupi i sotëm i Maqedonisë, ish kryeqendër e Dardanisë. Pra, Ohrin dhe  Shkupin, shqiptarët i kanë afirmuar, këtë të dytin, Justini

jani e ka moderuar dhe evropizuar.

Përfitime të tjera të maqedonasve nga shqiptarët. Kryengritja e Ilindenit, pa armët e shqiptarëve, nuk do fillonte dot, e, pa të, edhe Republika e Krushevës, nuk do dëgjohej sot. Kësaj republike, emri i mbeti i gjallë me topin legjendar,vepër e Borjarit shqiptar. Flamurin e Republikës në fjalë, e ka stolisur një shqiptare, por  emri i saj, nuk përmendet fare.

Përfitime...Ashtu siç po arrohet edhe emri i Pitu Gurit legjendar, sepse babanë e kishte shqiptar, edhepse pa betejën e tij legjendare, Krusheva nuk do dëgjohej  fare. Mos flasim për Gonxhen tonë,  që “Nënë e tërë botës” i thonë, kurse  albanofobët vetëm shkupiane e quajnë, origjinën s ja tregojnë. Politikanët tanë, për këtë kurrë nuk kanë protestuar edhe pse disa herë u kam sugjeruar.

Përmendoret e Shkupit.Qendrën e qytetit, kanë zaptuar, urrat kanë pushtuar, nga larg, duken, sikur Vardarin e shikojnë, të hidhen në të, mendoj

në, nga hallet e përditshme  dhe varfëria,të shpëtojnë. Të huajt qendrën kur shikojnë, sidomos Lekën dhe babanë e ti,mendojnë se janë në Shqipëri ose Greqi, sepse Grekët, për të tyre i quajnë,kurse ne me të drejtë,për stërgjyshë tanë, i konsiderrojmë. Matanë urrës,në Shkupin e vjetër, përmendorja e Skenderbeut qëndron,stërgjshin ,fare lehtë e shikon,sepse gjer në qiell e kanë ngritur,kurse heroi ynë para ti, duket si fëmi.

Përmendoret. Me fjalë të tjera, përmendoret, të huajt, kur i shikojnë, përshtypje të gabuar,  krijojnë, Jo sikur në Shkup janë, por, në Athinë ose Tiranë, sepse, shumica e përmendoreve, origjinë shqiptare ose greke kanë, posaçërisht, siç thamë,  Leka me Tanë. Greqia, ndoshta, për këto përmendore, ose për atë të Prometheut, nuk reagon, sepse një gjë e tillë, në interes të saj, shkon: një ditë, ndonjë rast, mund të përfitojë, Shkupin, qytet grek, ta konsiderojë, në përmendoret e saj, kërkesën të bazojë.  Kjo, vlen edhe për Kosovën, për kryeqendër të saj, ta konsiderojë, botën ta kujtojë, siç ka qënë 100 e ca vite më parë, si qendër vilajeti, nga Kosova, i pa ndarë.

Përzhino,2016.Në këtë vend të Shkupit, 4 liderët janë takuar,,bombat,, e Zaevit të opozitës, i ka bashkuar,kriminelët për t i zbuluar, prandaj Pro

kuri  e posaçme është krijuar, por ajo, nga qeveritarët   pengohet, qëllimi ku

ptohet, dhe arësyetohet, sepse ska njeri që në burgun e Idrizovës i shkohet.

Përzhino,2016. Kjo situatë, protestat  i ka shkakëtuar, Shkupin me ngjyra e kanë palezetuar, sidomos protestuesit u irituanë, vendimin e  kryetari të shtetit,  kur dëgjuanë, kriminelët të lirohen, në burg mos drejohen.

Pikaso.Emri i tij original është i përbërë prej  rreth 10 fjalëve.

Pirua i Epirit. ,,Ishte burrë i shquar, në botë i dëgjuar, Romën dhe Italinë i  shkatërroi, botën e tmerroi,,  një autor ka shkruar, emrin sja kam evidentuar.

Përndryshe, Pirua,  vdekjen e ka gjetur nga një tullë e hedhur nga gruaja që rinte në ballkon, me qëllim ose pa të, nuk dihet.

Pojani. Autori me iniciale S.G. nga  Kërçova, te Zemra Shqiptare, ka shkruar:  Ky  fshat, në Shqipëri, ka një  histori,  për shkak të një kodoshit, që ska lënë rehat njeri, duke  denoncuar, në polici, me trillime,  të shpikura, nga nga ana e ti, veten për të avansuar, të tjerët duke i  kompromituar.,,.

Pojani. Më tej, autori anonim, vazhdon: ,, Edhe pas vdekjes, bashkfshata

rët, i ka munduar, sepse, nga hoxha, ka  kërkuar, në qafë,  litar t i vihet, jashtë varrit disa santina, t  i lihet, dritë për të parë, frymë lirisht,për të ma

rrë. Polici, pas disa ditëve, litarë, kur e pa ,,fshatarët me të  janë hakmarrë,, me vete, tha,  në dru, sicilin e kanë shtruar, shkaktarin për ta treguar.

Pojani. Pastaj, autori, thotë: ,,Këtë, që  posa tregova, nga një korçar që e dëgjova, gënjeshtër, mund të jetë, pra, mos jetë e vërtetë, megjithatë, vendosa, ta  publikoj, lexuesëve t iu tregoj, se çdo fshat, në histori dhe, nëpërgjithësi, për mirë ose për keq dëgjohet, nga ndonjë ngjarje e rrallë, që, në të, shkaktohet, menjëherë, kudo dëgjohet, dhe emri i fshatit pastaj për herë kujtohet,,

Pojani. Autori, përfundon: ,,Këtë, që ta dëshmoj, rastin e fshatit Frashër, do apostrofoj, emrin e ti,  çdo shqiptar, e di dhe, kurrë s ka për ta haruar,për shkak të tre vëllezrve të shquar. Prandaj, këtë,duhet ta ketë parasysh çdo njeri, sepse, me veprimet e ti, jo vetëm që veten  dhe brezat e ardhshme, nderon,ose kompromiton, por edhe emrin e vendlindjes të ti,  që mbetet për herë në histori.  Shembull, më i freskët, kodoshët  tanë janë, emrat e tyre, në listë të posaçme që i kanë, në internet e publikuar, fëmijë e tyre, ndjehen të turpëruas, edhepse faj nuk kanë, njerës të mirë janë.

Politikanët tanë, të asaj dhe kësaj anë, kudo që janë dhe që punojnë, çështjen kombëtare po harrojnë, pasuri të madhe po fitojnë, nipërve dhe stërnipëve po ua sigurojnë, të varfërit fare nuk i kujtojnë, prandaj historia në listën e zezë do t i renditë, si kodoshët do t i paditë, emri për keq do t iu kujtohet, brez pas brezi nuk do t iu harrohet.

Prespa dhe familjet bektashiane. Ali pashë Tepelena, këtu, një kohë, ka  zotruar, familjet bektashiane, në luftë kundër sulltanit, e kanë ndihmuar, shtet shqiptar të pavarur, për të krijuar. Prandaj, këto familje, materialisht  ka avansuar, në emancipimin e tyre, ka kontribuar, kurse këto, tek synitët kanë ndikuar, edhe këta të jenë të qytetëruar.

Prespa dhe familjet bektashiane. Mirëpo, për këtë, regjimi Italo-shqiptar, më tepër kontribuoi, shkolla në gjuhën shqipe ngriti, Flamuri kuq e zi, valviti. Prandaj,  emri i Prespës  njihet    tërë botën shqiptare, kurse për

mes Liqenit dhe Pelisterit edhe  tek popujt e tjerë,  myslimanë e krishterë.

Prometheu, zjarrin zbuloi, njerëzimin gëzoi,emri i ti kudo në botë po dëgjohej, kurse i Zeusit po harrohej.Prandaj, i  dyti, nga xhelozia, natë e ditë mendonte se si Prometheun,ta likuidonte,edhepse dhëndër e kishte, dhe tepër  i sjellshëm ishte.  Disa njerës, me urdhërin e Zeusit, në një shkëmb të lidhur lakuriq e kishin lënë, shqiponjat për ta ngrënë.

Prometheu... Nga këto mundime, Herakliu (Herkuli), i biri i Zeusit, e kishte shpëtuar, prandaj ky u bë shumë i dëgjuar, disa qytete emrin  e ti kanë  fituar, siç është edhe Heraklea e  vendlindjes së Alfabetit, e themeluar nga ana e Bardhyl mbretit.

Ptolomeu I. Themelues i dinastisë egjiptiane të Ptolomejve,  ka qënë, kon

tribut të madh, ka dhënë, me Egjiptin, kohë të gjatë,ka sunduar,  me  vdekjen e   Kleopatrës, mberetëria e tyre, ka përfunduar. Gjeneral  i Lekës të Madh, ka qënë,  bashkë me të  ka luftuar, Muzeumin e parë në botë, në Aleksandri, ka themeluar,  prandaj emri i ti, ka hyrë thellë në  histori.

Qemal Butka, arkitekt i shquar, ishte, Sali Butka, nip e kishte, Xhelilja, bashkëshorte e ti, ishte,edhe ajo, profesionin e njjëjtë kishte. Si t ë tillë, në  shumë vende të  botës, kanë  kontribuar, objekte të rralla, duke ndërtuar, sidomos në SHBA, Greqi dhe Turqi. Qemali, antar i Akademisë së Shpikë

sve të Njujorkut, ka qënë, emri i ti, edhe në  kullat binjake  të këti qyteti, është shkruar, të cilat,më 2001 janë rrëzuar.Ku, kur dhe çka bërë, ekziston një listë e tërë, disa nga ato te teksti me emrin e ti qëndrojnë, lexuesit mund t i lexojnë.

Qemal Sejfulla. Në një tekst të internetit, është  shkruar, dhe autori këtë e ka dokumentuar, turku në fjalë, pozita të larta në pushtetin maqedon,kishte, vegël e sistemit, ishte, shumë shqiptarë dhe turq, në qafë ka marrë, si  antikomunistë, duke i denoncuar, pozita të larta për të përfituar.

E Shoqja e saj ¿

Qenan Zija Be Manastiri. Atdhetar i shquar, ishte, guxim të madh kishte, në Kongresin e Dibrës, vetëm në shqip të flitet, kishte propozuar,  dhe  kjo, nga  shqiptarët e pranishëm, ishte  pranuar. Abduraman Dibrën, ashpër e ka kritikuar,  kur    Manastir, klub më vete, për  dibranët,kish kërkuar. Në Ju

gosllavinë borgjeze, deputet, ka qënë, emër trimi, në parlament, ka lënë, padrejtësitë i kritikonte, përgjegjësi kërkonte, asnjë skish guxim ta kun dërshtonte.

,,Qerbelaja,, e Naim Frashërit. “O vëllezër shqipëtarë,pa qasuni duke qarë, dhe mbani zi këtë ditë, t’u zbresë nga Zoti dritë. Pa kujtoni Qerbelanë, gjithë zotrinjtë tanë, Zoti i Madh për Qerbelanë, për Hysenë e për Hasanë, për ata të dymbëdhjetë, që hoqnë aq keq në jetë, për gjithë ato mundime, për gashërimenë time,

,,Qerbelaja,,...Shqipërinë mos e lërë, të prishet e të bjerë, po të jetë gjallë për jetë, gjithë ç’i duhet ta ketë, të rronjë e të bretëronjë, të jetë lule e zonjë, fali të vetëm uratë, që të jetë-jetë gjatë.

,,Qerbelaja,,... Shqiptari trim me fletë, si ka qenë le të jetë, të ketë gjithë urtësinë, e ta dojë Shqipërinëtë vdesë për Mëmëdhenë, si Myftari për Hysenë, të ngjajnë me Ibrahimnë, edhe më Eba-Myslim-në, të jetë trim i mirë, po të mos jetë egërsirë, të jetë i qytetëruar, i ditur e i mësuar t’ja japë nder Shqipërisëu bëftë e Perëndisë”.

Qermanica. Në këtë vend, pranë Oranikut historik, janë mbajtur katër ku

vende ose tubime me përmasa kombëtare: në korrik 1878, nëntor 1880, shkurt 1899, dhe korrik 1909. Rexhep Torte, në “Faktin” e 24 gushtit, 2005, njofton se në “Kuvendin e Qermanicës, për një kohë  fare të shkurtë  janë falur 10.000 gjaqe”.

Qiriazët, Shtypshkronja e tyre. 2000 napoleonë për të ishin shpenzuar, 25 veta ishin punësuar, familjet kishin siguruar.Edhepse kjo shtypshkronjë emrin e Manastiriut në tërë botën e kish afirmuar, albanofobët e këti qyteti pothuajse asgjë skanë shkruar,ose elementin shqiptar,kanë anashkaluar, asnjë gjurmë nga objekti ska mbetur, përveç disa veglave rastësisht që kisha  takuar, në bibliotekën personale i kisha ekspozuar, por në vitin 2001 bashkë me shtëpinë më janë likuiduar.

Qiriazët dhe vëllezërit Frashër. Dy familje, më atdhetare, në tëra trojet shqiptare, lidhje të ngushta midis tyre,kishin,edhepse larg njëra tjetrën ishin, të dytit në Stamboll, të parët në  qytetin, i cili kombit i fali Alfabetin.Veprat e Naimit dhe Samiut,familja Qiriaze si bibël dhe si kuran i konsiderronin, për herë i lexonin, shumë gjëra prej tyre mësonin, vetëdijën kombëtare forconin, çështjen shqiptare avansonin.

Qytetet Aleksandria  e  Egjiptit, Athina, Kavalalla dhe  Selaniku, të Greqi

së,Bukureshti i Rumanisë, Londra e Anglisë, Stambolli dhe Troja e Turqisë, Shkupi i Maqedonisë, Parisi i Francës, Vashingtoni i Amerikës, dhe Moska e Rusisë, emra shqipe janë, ose elemente iliro-shqiptare kanë.

Rambujea, Konferenca,1999. Mbledhja ndërkombëtare më serioze në historinë e  shqiptarëve, ishte, çë shtjen e Kosovës, në fokus, kishte. Zonja Albright (Ollbrajt-R.N.), atëhere ka thënë, për këtë dhe nënshkrim ka vënë,   Kosova pas tre vjet referendum do organizojë, çështjen e pavarësisë ta  shqyrtojë. Ky premtim, përfaqësuesit e UÇK-së i  ka pajtuar, Rambujenë për të mos e refuzuar, me përfaqësuesët serbë për t u takuar.

Rambujea, Konferenca. Këtë  Konferencë, siç duket, Klintoni dhe ithtarët e ti në Evropë, e kishin organizuar, Kosovën nga gjakderdhja për ta shpëtuar, sepse, ushtria  serbe,ë në Bosnjë dhe Kroaci, kërdi kishte bërë, në Kosovë do zhdukte popullin e tërë.

Rambujea.  Edhe ky rrezik i paralajmëruar, përfaqësuesët e UÇK-së, i ka detyruar, marrëveshjen për ta pranuar. Serbët, çarmatimin e UÇK-së kishin kërkuar, Kosova nga Jugosllavia për të mos u larguar, gjë që me Rezolutën 1244, ishte konformuar. Por, as kjo, as referendumi, nuk janë respektuar, prandaj çështja e Kosovës, ka mbetur e pa përfunduar.

Rambuje, Konferenca. Adem Demaçi, si përfaqësues politik i  përfaqësuesëve të UÇK-së, këto pasoja, parasysh i kishte, prandaj për nënshkrimin e  marrëveshjes, nuk ishte. Disa, Demaçin e kundërshtonin, të tjerët e arësyetonin, kush ka të drejtë, e ardhmja do tregojë, realiteti do ta  dëshmojë.

Ramzesi i Dytë. Ky mbret i shquar egjiptian, faraon, që i thonë, nip i Kadmit ilir ishte, pra i racës tonë. Disa mijë vjet më parë, me një ushtri të paparë, nëpër Pelagoni, ka kaluar, trojet pellazgo-ilire për t i zaptuar. Por, përpjekjet i shkuan kot, rezisten e popullit të këtushëm, nuk  e përballoi dot. Ramzesi i Dytë. Prandaj, për t u hakmarrë, udhëheqës të njohur ka marrë, si kuaj i ka shfytëzuar, qeret me pasuri të madhe, në Egjipt për t i kaluar, atje si robër i ka trajtuar. Përndryshe, 90 vjet   kishte jetuar, me plot gra, ishte martuar, rreth 180 fëmijë  kishin,  nga të cilët, 67 vajza, ishin.

Reçaku, masakra. Ushtria serbe, 42 reçakas, kishte masakruar,  fëmijë, gra e burra pleq, rrugës duke shkuar, Vilijam Voker, i kishte vizituar, botën kishte informuar,  për krim monstruoz   kundër njerëzimit e quajti,  ndërkom

bëtarëve  u ka apeluar, gjenocidin serb ndaj shqiptarëve, për ta penguar, gjë që edhe është  realizuar, NATOJA Serbinë bombardoi, ushtrinë e saj nga Kosova largoi.

Regjinald Hibbert. Oficer anglez, ishte, simpati ndaj ballistëve dhe legalis

tëve, kishte, për patriotë dhe demokratë, i ka  konsideruar, partizanët për  teroristë  i ka  përshkruar. Këto, në   memoaret e ti, “Fitorja e hidhur,, i preza

nton, në detale i sqarron. Për këtë, Begzat Begzati, në një shkrim të ti, njofton, edhe opinione të tjera të oficerit anglez, prezenton.

Resnja, 1908. Kohë e Hyrjetit ishte, plot korçarë aty klishte, Nijazibenë për ta ndihmuar, absolutizmin e sulltanit për ta  eliminuar, me parlamentarizëm për ta zavendësuar. Shqiptarët e Resnjës, me daulle dhe zurna, i pritën, nëpër konake  i gostitën. Vallet dhe këngët buçisnin, lirinë e premtuar nga Nijazibeu,prisnin.

Resnja, 1908. Kalimtarët e huaj, kur  shikonin, dasmë e madhe bëhet, me  vete, mendonin. Në notesin e tyre, atë  që shikonin, e shkruanin, popu

jve të vet, ua lexonin, botën e informonin, emrin e Resnjës dhe shqiptarëve, e afirmonin. Historinët, albanofobë, këtë nuk e shkruajnë, nxënësve, nuk ua tregojnë, për shkaqe që kuptohen, ska nevojë të komentohen.

Resnja, Kadri Resnja. ,, Patriot i madh,ka qënë, emër në histori,ka lënë,  sepse shumë albanofobë,oficerë serbë, ka  vrarë dhe,  ndjekjeve të pushtetit serb,  për t i shpëtuar,  në Shqipëri, ishte larguar, te njëfarë Xhaferi,ishte strehuar. Mirëpo, një shok i këti zot të shtëpisë-Jovani, historinë e Kadriut, ia kish treguar, dhe se  mbreti serb,  100 napoleona  ofronte, për atë që do ekzekutonte. Jovani, Xhaferit, i  kishte propozuar,plan të përbashkët për të krijuar, vrasjen ta realizojnë, paratë nga mbreti të fitojnë.

Resnja, Kadri Resnja…Mirëpo, Xhaferi nuk kishte pranuar, sepse, Kadriun, për  atdhetar  e ka konsideruar, prandaj dhe e  ka ndihmuar, nga Shqipëria për t u larguar, jetën për të shpëtuar,,.Kështu,në një tekst të inter

netit  theksohet, por autori nuk zbulohet, ç u bë me Kadriun,  nuk kuptohet,  sa e vërtetë është e tërë kjo, nuk argumentohet, ndoshta  këtë ndonjë e ka realizar, por unë, se kam lexuar.

Resnja.Rexhep Resnja.Korçarët, Pallë, nofkën i kishin caktuar, për nje

ri mizor e kishin konstatuar, edhepse major gradën e kishte, njerëzillëk, as

pak nuk kishte, i dëmshëm për kombin ishte, prandaj Themistokli Gërmenji, botërisht, kishte deklaruar dhe njëkohësisht ishte betuar, Rexhep Resnjën, për ta likuiduar,gjë të cilën e realizoi,

Resnja. Rexhep Resnja…ndihmën e Dalip Përmetit  dhe Vasil Tromarës, shfrytëzoi, në kafenenë  “Kolonja” të Korçës, e takoi, me pushkën  e tij për vdekje e qëlloi,,por çfarë u bë paskëtaj, dhe shënime të tjera, autori nuk tregon,edhe emrin e vet nuk e zbulon,por vetëm iniciale T.M.prezenton.

Rexhep Pasha, me origjinë nga Mati i Shqipërisë,  ishte, vali i Tripolit, pozitën, kishte, “Banka di Roma”  dhe “Tregu i Marshallit” në Tripoli, janë vepra e ti, përmes bankës, ekonominë  tepër e ka zhvilluar, varfërinë ka paksuar. Atdheun skish haruar, vazhdimisht e ka kujtuar, njëherë, fshehura

zi, 12.000 “mauserë”i kish dërguar,përmes kryengritjeve për tu çliruar. Sulltan Hamiti, kish dëgjuar,  me urdhërin e ti,përmes rrymës elektrike,më 1908, ish ekzekutuar, ose,sipas disave, i lelmuar. Në Tyrben e Sulltan Mehmetit, gjindet varri i ti, em ri i gjallë i ka mbetur në histori.

Ricioti Gariballdi, djali i Gariballdit, ishte, pra origjinë shqiptare, kishte, më 1904, krijimin e Këshillit Shqiptar në Romë,kishte  inicuar, pozitën e shqiptarëve për të avansuar. Në vitet 1901-1907, me rreth 1000 arbëreshë, në brigjet e Shqipërisë u përpoq të të zbarkonte, Shqipërinë të çlironte. Mirëpo, shtetet perëndimore, e  kanë penguar, forcimi i shqiptarëve, nuk iu ka konvenuar.

Ricioti Gariballdi, gjatë vitit 1911,  500 e ca  vullnetarë, kishte rekrutu

ar, kryengritjen shqiptare për të ndihmuar. Por, mjerisht, këtë, qeveria italiane  e  kishte penguar, sepse Fuqitë e  mëdha, sidomos Austro-Hunga

ria,  i ishin kërcënuar,  prishja  e status quo-së në Ballkan, nuk  u kishte kon

venuar.

Rokfeleri. Fondacioni, me emrin e tij, më 1913,është themeluar, të varfërit dhe të sëmurit e botës për të sponsoruar,projekte në shtete të ndryshme, duke krijuar, pra edhe në Shqipëri,sepse me diasporën shqiptare të Amerikës,

kishte miqësi, siç ishte edhe Faik Konica i shquar, nga Sorosi, tepër i çmuar.

Rokfeleri. Fondacioni i ti, për luftën kundër malarjes në Shqipëri, është meritë e ti, pra e F.Konicës, thuhet në histori. Më 1921, në Tiranë, Shkolla Teknike, ishte financuar, nxënësit e saj, një ndërtesë kishin adaptuar, Fonda

cioni Soros, për të  administruar, i cili, më 1929, edhe në Shkodër ishte për

qëndruar.

Roma ilire. Stërgjyshët tanë, e kanë themeluar, dy vëllezërit e dëgjuar: Romuli dhe Rema, u thonë, pra, njerëz të racës tonë. Emri i këti qyteti, rrumbullak do të thotë, sepse, Romuli, me fëtyrë të tillë ishte,  prandaj dhe emrin ashtu e kishte. Roma, në vendin Albe Longe, është ndërtuar, të cilin një trojan  ilir,  e ka themeluar, nga Troja, kur është larguar, bashkë me Ene

un, djalin e Afërditës,ka udhëtuar, në Itali, ka qëndruar.

Roma ilire. Shkurt: Këtë qytet, Romuli e themeloi,Aureliani, me murre e rrethoi, Kleoptra,bashkëshorte e Czarit, e ndërtoi, të tre të një race,ishin, origjinë ilire,kishin. 24 perandorë, nga Iliria, ishin, shumica  origjinë ilirë, të pastër, kishin: Deci, Aureliani, Diokleciani, Klaudi, Maksi

miliani, Konstantini i Madh dhe  të tjerë, për të cilët kanë shkruar plot  historianë, të gjallë dhe të ndjerë.

Rumania. Kosovën,  që nuk e ka  pranuar, siç duket,ka harruar, 15 princë, nga  shqiptarë, ka fituar, sidomos  Elenë Gjikën, femrën më të emancipuar, në Evropë e më gjërë, që  e nje  një  botë e tërë.

Rumania.Bile, bazat e para    këti shteti të evropizuar, një stërgjyshi ynë, i  ka themeluar. Trajan  atë  e quanin, perandor romak  i shquar  ishte, origjinë  ilire  kishte. ,,Portat e Trajanit,,edhe sot si emër dhe gjurmë  ekzistojnë, praninë e ti, në këtë anë, e dëshmojnë, por origjina ilire e ti, nuk  përmendet në histori.

Rumania në shekullin XVII. “Epoka Albanese”  Të kënaqur prej  tyre, qeveritarët e ardhshëm, ardhjen e shqiptarëve, kanë stimuluar,  vojvoda Simeon Movila, nga taksat i  ka liruar, në  Krahinën e Prahovës, tokë fituanë, me vegla pune u furnizuanë, ekonominë  tepër e zhvilluanë, prandaj shekullin 17,, “Epoka Albanese” e kanë emnuar, në histori kjo është cituar.

Rusia,Olga dhe  pëllumbat. Kjo  princezë, për tu hakmarrë me  Derevjanët të cilët i vranë të shoqin-Igorin, kërkoi prej tyre t i sillnin sicili nga 3 pëllumba, duke u premtuar se do hiqte dorë nga hyrja e ushtrisë së saj në qytetin e tyre të rrethuar me mure të lartër.

Rusia...Ata u pajtuan dhe ia sollë pëllumbat. Ajo urdhëroi ushtarët që çdo pëllumbi t i lidhnin  nga një fitil sulfuror dhe me pe në këmbë. Kur ra terri, urdhëroi ta ndezin fitilin dhe t i lëshojnë shpendët.Ato fluturuan në foletë e tyre, pranë shtëpive me çka  qyteti u  dogj dhe në këtë mënyrë mori hakun e të shoqit.

Rusia.Një elefand i cirkusit të këtij shteti,mund të thotë 20 fjali.

Rusia, himni i saj më i gjatë në botë-65 strofa

Sabiha Kasimati. Rastësisht, ka lindur në Turqi, por mendjen e kishte në Shqipëri, sepse  liceun e njohur, në Korçë, e kishte  mbaruar, me Enver Hoxhën, në një klasë, kishin mësuar, por përsëri, ajo e kishte kritikuar, prandaj  më 1951, ish arestuar.

Saimir Strati. Në gazetën Lajm, 14 nëntor, 2009,prezantohet shkri me titull ,,Artisti shqiptar e përfundoi  mozaikun për Majkëll Xheksonin,,- ,,Mbretit,, të muzikës, duke  përdorur 300.000 brusha figurative dhe se ky artist shqiptar është autor i mozaikut ,,Leonardo da Vinçi,, i punuar me gozhda,, etj. me çka ,, emri i tij tashmë është në Librin e Gjinishit,,.

Sali Butka,,legjendë e Konjës,, epiteti i ti ishte, se trim si ai, shok nuk kishte.Gjatë një beteje, syrin e  kish plagosur dhe duhej ta opronte, por për këtë çetës nuk i tregonte. Nga  mjekët kërkoi,narkozë mos i vënë, nga frika se mos në gjumë e sipër tregon çetën ku e ka lënë.

Sali Butka,,Mjekët u pajtuanë, syrin siç deshte ja operuanë, në masë ja lëshuanë, as of gjatë operacionit nuk kishte bërë u habit një botë e tërë, sepse  rastin  shtypi e publikoi, në detaje e sqarroi.Çetën, për të mos e demoralizuar,luftën për të vazhduar,para saj ka deklaruar  ,,edhe me një sy, armikun kam për t aqëlluar,,.

Sali Butka. Djalin, Ganiun, në luftë ja vranë, njerëzit të vrarë kur e panë, haberë Saliu ja  dhanë.Çetën për të mos e demoralizuar, në vend që të qante, një këngë të mallëngjyshme  filloi, të pranishmit i befasoi.

Sali Butka: Në kohë të pleqërisë, më erdhë plagë të rënda, për shkakun e Shqipërisë, që su bë si ma kish ënda. Shqipëria do të bëhet, po vall do ta sho unë,  të tjerët do gëzohen, është e ditur kjo punë. Po të  lidhemi besa besë, Shqipëria  nuk do vdesë,  por të gjith të rinj e të vjetër,  se për ne ska vend tjetër”( disa fjali ndoshta i kam gabuar? )

Sali Ramadani. Në Greshnicë të Kërçovës, jetën ka filluar, fshatin si deputet,ka nderuar, sepse   i vetmi deputet, Flamurin kombëtar para foltores së Maqedonisë,  që ka  shtruar, kolegët  maqedonas, i ka  tërbuar, atyre që  kishin rezistuar, Sofjen ua ka treguar.

Sami Frashëri, për njeriu më i ditur në  Perandorinë osmane  është kon

sideruar, këtë edhe sulltanët e kanë pranuar, si dhe Qemal Ataturku i gjakut të ti, prandaj dhe eshtrat ja mbajtën në Turqi, duke refuzuar t i sillen në Shqipëri. Pa Sami Frashërin shkenca dhe kultura e Turqisë  do kishte stagnuar, ose shumë ngadale do ish avansuar.

Sami Frashëri Për kontributin, në këtë drejtim të ti, disa herë kam shkruar, prandaj, këtu  i kam anashkaluar. Samiu, megjithatë, patriotizminnë shpirt e kishte, si dhe historinë e saj të lavdishme, gjë të cilën  me veprën ,,Shqipëria, çka qënë, çështë dhe çdo bëhet,,e  dëshmoi, kombin  e vet në e lartësoi, sepse veprën me pellazgët e filloi, me qëllim i cili kuptohet, ska nevojë të elaborohet.

Sami Frashëri.Se sa i përparuar ka qënë, dhe çfarë mesazhe të vlefshme, ka dhënë, veç tjerash, edhe kjo në vijim e ka dëshmuar, tepër e qëlluar: S bëhet vreshta me urrata por me shata e lopata. Plaga e fjalës është më e keqe se plaga e shpatës-janë opinionet e tij.

Sami Frashërin vdekja e së shoqes,Eminesë e tronditi pa masë.Aqë tepër e deshte sa që një tufë të flokëve të saj e mbante vazhdimisht në fotografinë e saj dhe e mori në varr.Ai vdiq ditën e shtunë, të njëjtën ditë kur kanë vdekur edhe tetë vëllezërit dhe motrat e tij.Tetë vëllezërit  dhe motrat e tij  kishin vdekur  ditën e shtunë a Sami Fashërit i kishin vendosur titullin Shemsetin sepse në përkthim do të zhotë  i ndritur sa dielli

Samoili. Bizantinë e luftoi, shtet të pavarur në Maqedoni, krijoi, por pas nja katër vjet, keq e pësoi. 14 mijë ushtarë  të ti,  ishin verbuar, te Samoili ishin drejtuar. Ai, kur i pa, të fikët i ra, zemër pushimi fitoi, jetën kështu mbaroi. Disa historianë maqedonas, origjinën me atë të Justinijanit e  krahasojnë, pa dashur, për ilir e deklarojnë, sepse, ky i dyti, atë origjinë ka, tjetër sqarim nuk ka.

Sargoni,  mbret  i cili e ka pasur traditë që çdo ditë dë shtrohet në drekë bashkë me 54.000 ushtarët e tij.

Sari  Salltëku, dervish  i shekullit XIII, ishte,Haxhi Bektashin bashkëkoha

nik, e kishte, ai  në Shqipëri dhe në vende të tjera të Ballkanit, e kish dërgu

ar, bektashizmin, për të zgjeruar.Shkupin, Ohrin  etj. kishte vizituar, në manastirin e ,,Shën Naumit,, kishte qëndruar,  edhe sot e kësaj dite, aty  qend

ron emri  i  ti,  i hyrë në histori.

Serbia dhe Mali i Zi. Mbretërit e Malit të Zi dhe asaj, të quajtur Serbi, kishin gjakun tonë, por u sllavizuan dhe trojet shqiptare zaptuan. Car Du

shani i shquar, në tërë Evropën i dëgjuar, nënën e kishte as shqiptare, ishte tepër kordhëtare. Marta, emrin e kishte, tepër e bukur ishte. Në Shkup jetën ka ndruar, por varri i është harruar. Sikur  sllave të ishte, tretman të posaçëm do kishte, përmendore do t i ngrinin, në harresë s do ta linin. Për shkak të origjinës shqiptare, emri nuk i përmendet fare.

Serbia. Kjo vlen  edhe për Stefan Nemanjën, kishën  e  famshme  Hilen

dar, në  Greqi që ka themeluar, në tërë botën e dëgjuar. Grekët dhe serbët, kurrë nuk thonë, që është i gjakut tonë. Gjurmë shqiptare, aty ka plot, një pirg i shquar dhe emra të Kastriotëve tanë, aty që kanë vdekur, duke luftuar, nga turqit Greqinë, për ta shpëtuar. Gjoni, babaj i Skenderbeut, këti manas

tiri, pasuri të madhe i ka dhënë, por edhe  këtë, grekët dhe serbët, kurrë  se kanë thënë.

Serbia. Karagjorgje Petroviqi, kryengritjen  që e filloi dhe Turqinë e dërmoi, me origjinë  kelmendase ishte, ushtarë tanë, trima   kishte. I tillë  ishte edhe Kondo shqiptari, fitoren e parë që shpalli, në gjuhën shqipe kuvendoi, Kalemegdani i tërë  e dëgjoi. Për  shkak    origjinës së tij, nuk evidentohet  në histori. Përndryshe, nga Belica e Strugës ishte, edhe bashkëkombëtarë të tjerë me të kishte.

Sevasti Qiriazi, motër e Parashqevës, ishte, Gjerasim Qiriazin, vëlla e kish

te, poliglote ka qënë, në shkollën e vajzave-Korçë, mësim ka dhënë, në Stamboll ka studijuar, Naim Frashëri e ka regjistruar, diplomën kur ka marrë edhe ai ka asistuar, mesazhe kombëtare i ka sugjeruar, kombin për ta për

paruar,të cilat ajo plotësisht i ka plotësuar prandaj emri i saj mbeti për gjithnjë i paharuar.

Sevastia,në kongresin e Elbasanit, 1909. Me 6 delegatë të tjerë, nga Ma

nastiri, rrugën në karroca, e kanë filluar, nëpër Resnjë,Ohër dhe Strugë, kanë kaluar, kudo me brohoritje dhe  duartroklitje i përgëzonin, sukse në kongres, u urronin, sidomos, Sevastinë gratë e përqafonin, këshillat e saj kombëtare, i dëgjonin dhe në praksë i zbatonin. Në Elbasan, pritjen e saj, aqë mirë e kishin organizuar,saqë në shkrimet e saj, disa herë e ka përshk

ruar, me pritjen e Cezarit në Romë,e ka krahasuar.

Sevastia, martesa. Në Manastir, më 1910,  ceremonia,  ishte organizuar,  me korçarin Kristo Dakon, ishte martuar, një vit më vonë, djalin kishin fituar, me emrin Aleksandër e kishin pagëzuar,  që aludonte në Lekën e Madh dhe në Skënderbeun, duke aluduar. Përndryshe, me Kriston, gjatë vizitës së saj në Bukuresht, ishte takuar,atje ishin dashuruar.

Skenderbeu,  ishte shqiptar i pastër dhe gegë, prandaj këta të fundit, gegët pra, shekuj me radhë mbanin veshur  një shirit të zi në shpatull, në shenjë zie  të përjetshme  për vdekjen e Skenderbeut (Aristidh Kola, Arvanitët f. 229  dhe 230)

Skenderbeu-bektashi. Si peng, sulltani,  myhyp  bektashizmin kishte pra nuar, madje për myhyb babaj e kishte caktuar,sepse ishte besnik dhe shumë i zgjuar. Pas ikjes, Kruja,  në qendër bektashiane, ishte shëndruar, plot teqe aty,ishin themeluar, banorët u emancipuan, ndjenjat dhe vetëdijen  kombë  tare forcuan. Për shkak  të Skenderbeut, këtë sekt, figurat më të ndritura  të kombit tonë, e përqafuanë, si muslimanë ashtu edhe të krishterë, shqiptarë dhe të tjerë. Përndryshe, që Skenderbeu ishte  bektashi, shkencëatri  Nathaly Clayer, ka shkruar, në Faktin” e 18 gushtit 2001, është cituar.

Skenderbeu dhe eshtrat e ti. Ushtarët turq, varrin ja zbuluan, eshtrat ja morrën dhe i coptuan, formën e ajmalisë ua kanë bërë, në qafë i kanë vënë, me qëllim i cili kuptohet, s ka nevojë të sqarrohet.

Skenderbeu.  Njërin sy e kishte të zi si nata tjetrin të kaltër si qielli-thuhet në një tekst të internetit. Kali i tij, sipas Barletit, nuk lejoi t i hipte njeri tjetër përveç heroit tonë kombëtar.

Skenderbeu,dashnoret e tij. ,,Ishte tepër i bukur dhe trim, prandaj femrat e sulltanit dashuroheshin në të-thuhet në një tekst të internetit siç ishte edhe zemra shqiptare, 4.8.2014. evidentohen edhe emrat e dashnoreve. Përndry

she, një dashnore,më vonë kishte edhe në Manastir, gjë të cilën e dëshmin kënga sllave,,Skenderbeu dhe vajza e Manastirit,,.

Skenderbeu për Manastirin. Me ushtrinë  e  ti  legjendare, nga Ohri, Stru

ga  dhe Prespa shqiptare, forcat osmane, gjer në Manastir  i ka  ndjekur për ta çliruar këtë vend pellazgo-ilir të vjetër. Sulltani,  i  vetëdishëm, për tri

mërinë  e ti, të dëshmuar  si peng  në Anadolli, ushtri të madhe këtu dërgoi, komandantë të shquar caktoi, objekte ushtarake ndërtoi, Manastirin  rrë

njësisht e ndryshoi, në qendër vilajeti e drejtoi dhe në qytet konsujsh e shë

ndroi. Por, forca, sulltanit, nuk  i  ndihmoi, rezistencën  e shqiptarëve, s e pengoi.

Skenderbeu për Manastirin. Për ta realizuar këtë, islamizimin shfry

tëzoi, në Manastir, xhaminë e parë në Balkan ndërtoi, gradualisht edhe 70 të tjera radhiti,  qëllimin deri diku e mbrijti. Por, rezistencën përfundimisht, nuk e frenoj dot, përpjekjet, i shkuan kot. Sepse, shqiptarët, pesë shekuj, pa ndërprerë luftuan, derisa nga  trojet e tyre,  okupatorin osman larguan.

Skenderbeu.Xhamitë, Manastirin në qendër fetare të Ballkanit e shëndruanë, në tërë Evropën  e afirmuanë, por serbët dhe komunistët maqedonas, vandalizëm të paparë treguan,një nga një i shkatëruanë. Disa herë gjatë tubimeve, u kam thënë, dhe kam shkruar,sikur 70 xhamitë të ishin sot,Manastiru,,Stamboll i dytë,, do ishte, shok në Evropë sdo kishte, turistë të ndryshëm do ta  do vizitonin, emrin do t ia afirmonin, standardin e qytetarëve do t ia përmirësonin.Por, ksenofobia fetare dhe posaçërisht ajo shqiptare, albanofobët i verboi dhe para botës së qytetëruar i kompromitoi.

Skenderbeu, pra,indirekt ka kontribuar,Manastiri,nga një vend i harruar, mos them nga sllavët i shkatëruar,në qendër vilajeti dhe në qytet konsujsh, të shëndrohet,në të botën të dëgjohet.Për këtë edhe Ali pashë Tepelena me  Parashqeva Qiriazin,siç  thamë, kanë kontribuar, por këtë, historia sllave,nuk e ka shkruar.

Spartaku. Gladiator i shquar, kryengritje kundër pushtetit romak  ka filluar, robërit  për t i  çliruar. Një kohë të gjatë Romën tepër e ka shqetsuar, por në fund  keq e ka pësuar. Mijra kryengritës, iu vranë, nëpër rrugë u lanë, të pa varrosur, egësirat për ti shfarosur. Matheu Arefi, Spartakun,

Me origjinë ilire e ka konsideruar, por këtë historianët e Italisë,nuk e kanë pohuar.

Stambollë e shpëtuan qentë.Në literaturën historike thuhet, se  gjatë një nate dimri,  Filipi II, deshi të ndërrmarë një sulm të furrishëm kundër fortifikatave të Stambollit, i cili atëherë njihej me emrin Bizant. Mirëpo, në momentin kur duhej të kryhet sulmi, filluan të lejnë qentë, kështu që, mbrojtësit e fortifikatave zunë pusi të sigurtë në murret e qytetit dhe e shpëtuan atë.

Struga, hoteli ,,Mirazh,,.Hotel, ndër më të bukurit, në Strugë  dhe më gjerë, nga arkitekti Tomor Nexhipi, i bërë, pamjen e shqiponjës  i ka  dhënë, unikat në botë, për të qënë. Brendësinë e hotelit, pronari-blerësi pra, e ka rregulluar, me sende të nevojshme dhe luksuze e ka furnizuar dhe tërësisht, siç duhet, e ka  kompletuar, pamje mahnitëse i ka krijuar.

Sulejman pashë Bargjini,themelues i Tiranës,1614,varrin e ka në Tiranë, zemrën në në Bagdad.

Sulltan Reshati V. Në Manastiri, 1911, Këtë qytet e ka vizituar, rezisten

cën shqiptare për të penguar, dy djemtë e tij të rritur, me veshje kombëtare shqiptare, ishin, kuptohet se çfarë qëllim kishin,  simpatinë  pra  të shqip

tarëve të fitojnë, regjimin  xhonturk të shpëtojnë.Kjo fotografi, në fondin e Maqit qendron, vizitën e sulltanit në fjalë kujton. Mundi i shkoi kot, qëllimin nuk e realizoi dot, kryengritësit  e  në Kosovës, Shkupit i ishin drejtuar, më 1912, e kishin çliruar. Sulltani, kërkesat  e Hasan Prishtinës, i kishte pranuar, por  sa për sy e faqe, nga Shkupi për t i larguar, pra i kishte mashtruar dhe kryengritësit posa  këtë qytet lëshuan, serbët e pushtuan.

Sulltani. Çajupi: Jam sulltan, mbret e vërtetë, shok të tjerë skam në jetë, gjakëtor e zemërderr, nga frika,më bëjnë nder.Dola nga fundi i Azisë, si rrebesh i Perëndisë, vrava, preva dhe shkretova,botën me gjak, e mbulova.Njerëzit i shkova në thikë, kush mbeti, rron me frikë...Nat e ditë gjak kërkoj, pa pirë gjak,nuk mund të rroj.Pse s u bë nga perëndia, me një kokë njerëzia, që ta prisnja menjëherë, të mos mbeteshin të tjerë....,,

Sharri dhe Elez Aga. Një diplomat  proserb,  prej ti, ka kërkuar, bjeshkët e Sharrit,  Jugosllavisë  për  t iu dorëzuar, para të shumta, i ka ofruar, këtë kër

kesë për ta realizuar. ,,Bjeshkët e Sharrit, janë pronë e kombit shqitar,ore ti zagar i Serbisë, armiku i Shqipërisë,, i ka thënë dhe menjerë është larguar,për të mos e pësuar. Kështu, në një tekst të internetit, një autor, shkruan, emrin nuk e publikon.

Sh.B.A. dhe Jugosllavia e Titos. Këti shuma të mëdha i ka dhënë dhe i ka premtuar, Kosovën për ta pavarësuar, gjë që, me kushtetutën e v.1974, ka filluar,termi pezhorativ,,Shiptari,, me Allbanci u zavendësua, origjina ilire u argumentua, sepse Alban ishte fis ilir, në Shqipërinë e Mesme që ka jetuar,fiset e tjera ilire ka përfaqësuar. Edhe Universiteti është themeluar, me atë të Tiranës u ,,vëllazërua,,Beogradi u tërbua,Sllobodan Millosheviqi, çdo gjë suspendoi, UÇK-në dhe Amerikën provokoi, Serbia u bombardua, Kosova u pavarësua, Jugosllavia kapitulloi, Slloboja në Hagë jetën mbarroi.,,Kush tepër kërkon, në fund e pëson,, fjala e urtë popullore e thotë dhe kjo nuk është e kotë.

,,Shën Naumi,, manastir i shquar,në Evropë i dëgjuar,nga stërgjyshët tanë i themeluar, buzë Liqenit të Ohrit dhe karshi Pogradecit të Shqipërisë, të cilës i takonte, por Ahmet Zogu jugosllvëve ua caktoi, me vente të tjera e kom

pezoi, përrkrahjen e Beogradit fitoi, regjimin rusofil komunist të Fanolit,

sipas ti, pengoi, Shqipërinë në drejtim të Evropës orjentoi.

Tokmasar. Këtu,një ngjarje e hidhur,  është shkakëtuar, në analet e histo

risë, e evidentuar, 20 shqiptarë, shumë keq e kanë pësuar, duartë dhe këmbët, me tokmak, ua kanë dërmuar,prandaj vendi këtë emër ka marrë, histori që ska ndodhur kurë më parë.

Tradhëtarët. Naim Frashëri, shkruan: ,,Shokë, kemi në mest tënë, shumë armiq e tradhëtorë,po po,mos u qoftë thënë,harruan mëmëdhenë, e lanë kombin tënë...Miqt armiq i kanë bërë, armikët miq i zunë, fyell nga mendja u bënë, çështë kjo e madhe punë. Fajnë e madh (gabimin-R.N) kur do ta shohin, këta njerëz të mallkuar,dritën pse nuk e shohin,apo janë të verbuar.

Tradhëtarët.Janë sëgjithash të marrë,dhe të liq me të vërtetë, mëmë

dheut i bëjnë varrë, po do bjenë në të vetë.Ata turpin fitojnë,armiknë gëzojnë, nderin e vet hedhin,në errësirë bredhin.Nuk është kurrë haruar e mira dhe ligësira e shkretë,të gjitha janë paguar,s ka mbetur gjë në jetë...,,.

Triestë. Aty, rreth 100 vjet më parë, Babaj i  Teqesë së Krujës,  një  makinë bujqësore kishte marrë,  para të shumta kishte dhënë, në  Shqipëri e kishte shpënë. Banorët e një fshati të prapa mbetur, kur e panë, këmbëve duke ikur ja dhanë, lugat duke e mejtuar, pastaj u kthyenë dhe me gurë  e shkatëruanë, pronarin, babanë pra, e dëmtuanë, fjalëve të ti, nuk iu besuanë, se çfarë të mira nga  makina  do kishin, të varfës më nuk do ishin.

Trimëria shqiptare. Naim Frashëri, shkruan:,,Ne kurdoherë, burra të ndjerë,edhe të vlerë jemi treguar, me grekërinë Persinë dhe me gjith Azinë kemi luftuar...Me Lekën vamë, mundmë Daranë(Darin-R.N),datën i dhamë, burra u dëftyem (u treguamë-R.N), të gjith i thyem,përmbys i kthyem...Sa kombe qenë në këmb i vumë, dhe mbretëruam kudo që shkuam...Me Pirron vamë,Romës i ramë,llatinjt i vramë, e i tmeruamë me trimërinë tonë...

Trimëria shqiptare... Me Skenderbenë,turqve sa qenë,u dhamë dhenë dhe i dëbuam,Evropën shpëtuam, se ajo s guxonte turqët të pengonte... Ngjallmë Greqinë, ndihmuam Italinë...Po për Shqipërinë  pse s u  munduamë, për kë luftuam,neve ç fituam?...,,,.

Turqia. Pa shqiptarët, me histori të varfër, do ishte, këtë vlerë që  ka sot, nuk  do ta kishte. Qindra vezirë,  pashallarë, dhe  agallarë, si dhe disa sulltanë, shin të gjakut tonë, por këtë, nuk e thonë. Mos flasim për Atatur

kun, që e nje një botë e tërë, për veprat që ka bërë. Emrin e Turqisë, e  ngr

iti në kulmin e  historisë. Jo vetëm që e çliroi, por  në rrugën  evropiane  e drejtoi.

Turqia. Nuk duhet haruar, se  shqiptarët edhe disa sulkltanë nga vdekja kanë shpëtuar, siç ishte fjala vjen Abdulla Dreni, veten duke e rrezikuar, sulltan Abdyl Hamitin ka shpëtuar,  me kundërshtarin e ti duke luftuar, kurse  Bajazit Pasha, duke u veshur si lipcar, me sakrifica të pa përshkruara, djalin 15 vjeçar të sulltanit nga Timurlengu mongol, ka shpëtuar.

Turqia. Himni kombëtar dhe Gjysmë hëna të Turqisë, vepra shqiptare janë, kurse Sami Frashërin, turqit ,,enciklopedi,, e kanë. Sepse, ato që ka bërë ai, s i ka bërë dot asnjë tjetër në Turqi. Objektet më madhështore dhe historike, të Turqisë,  janë vepra  të arkitektëve tanë, njerës me famë, në tërë botën të dëgjuar, edhepse, origjina e tyre, rrallë u është treguar.

Turqia.Përndryshe, në Turqi, siç thamë, rreth 12 milionë, me gjak shqiptari janë, origjinën, nga troje të ndryshme shqiptare, e kanë. Ky shënim, në “Faktin”, 6 maj 2006, qendron, Liridon  Hyseni e shkruan. Shumë  vende  të Turqisë, emra shqipe kanë, ose me elemente iliro-shqiptare janë: dy emrat e  para të Stambollit, Bizanti  dhe Konstantinopoli, Troja  dhe  Anadolli, Dardanelët etj.

Themistokli Gërmenji, para pushkatimit, tri kushte nga xhelatët kërkoi dhe me ligj i detyroi: sytë mos ja lidhin, siç praktikohej,  me flamurin kuq e zi të mbulohej, dhe   vetë të urdhonte, pushkën  xhelati drej ti kur ta drejton

te.

Theodora...ishte një grua që mendonte vetëm për bukurinë e saj. Ajo kishte frikë se pas vdekjes do ta hanin gjarpërinjtë, prandaj la amanet të varroset me arkivol plumbi mbi derën e kishës. Dhe, vërtet, ashtu ndodhi. “Gjarpë

rinjtë hapën dy vrima mbi derën e kishës dhe e hëngrën trupin e saj. Këto vrima ndodhen dhe sot në derën kryesore të “Shën Sofijes” në Stamboll”.

Thoti, zot i zotrave ka qënë, dijen, shkencat  etj. ai i ka dhënë, me Atlanti

dën e zhdukur ka sunduar, kështu Gjuzepe Katapango  ka shkruar, si dhe disa të tjerë, të gjallë e të ndjerë,të cilët thonë se Thoti fliste gjuhën tonë.pra shqipen e bekuar, kështu të lartpërmendurit shkruajnë, racën shqiptare më të vjetër në botë e konsiderojnë..

UÇK-ja e Kosovës, më 1997 u krijua, më 1999, u legalizua,Serbinë tmerroi, botën e tërë,befasoi. Në fillim për terroriste e konsiderronin, por më vonë, e respektonin, kush sa mundte  e ndihmonte, sepse  për të drejta, luftontetë. Amerika këtë e kuptoi,prandaj Serbinë e  bombardoi,jo vetëm Kovën por edhe 4 republikat e tjera,i çliroi.Prandaj, këto republika, Kosovën e pranuan, se pa UÇK-në e saj, nën zgjedhën e Millosheviqit, do ishin, perspektivë të hidhur do kishin.

Ukrainë. Një femër  ka lindur 69 fëmij. Vetëm 2 i kanë vdekur gjatë lindjes-thuhet në një shkrimtë internetit,me titull kuriozite.

Vangjel Zhapa, nga Gjirokastra, origjina e ti, ishte,  Rumaninë vend jetese kishte, mjeksinë popullore e preferonte, smundje të ndryshme shërro

nte. Një princi vajzën nga një smundje delikate  e kishte shpëtuar, edhepse mjekë specialistë kishin hequr dorë. Princi, në pasanik të madh e shëndroi, në mënyratë ndryshme e ndihmoi,para të pa numërta fitoi, për ngritjen e objekteve

Vangjel Zhapa, madhështore shuma të mëdha shpenzoi, posaçërisht në Rumani,Greqi dhe Turqi.Pas vdekjes pasuri të madhe kishte lënë,me testament emrat e përfituesëve kishte vënë, por tëra ajo i shkoi kot, avokatit  të njerëzve të  ti, i shkoi kot, sepse shtetet ku gjineshin ato para, iu kërcënu

an, të heqë dorë e detyruan.

Vangjel Zhapa për Bukureshtin.Athena Pallat”, Akademia e Shkencave Rumune, teatri, plot shkolla, biblioteka etj.janë vepra e ti, por, fatkeqë

sisht, rrallë cili rumun, për shqiptar, e di, sepse biografia, kur i tregohet,ori

gjina i anashkalohet,shkaku,kuptohet, nuk ka nevojë të sqarrohet. Pothuajse e njëjta gjë edhe me 16 princët e Rumanisë, veprohet, origjina shqiptare e tyre shumë rrallë, theksohet.

Vangjel Zhapa, për Greqinë. Gjatë vitit 1859, Lojrat e para olimpike moderne sponzoroi,disa milionë për Universitetin dhe Akademinë e Athinës, shpenzoi, pallatiti  “Zappian  i këti qyteti, është poashtu vepër e ti, këtë rra

llë kush e di, ose, dihet, por origjina e Vangjelit,anashkalohet, për shqiptar,

nuk  deklarohet, edhepse, veç kësaj, Konsull i Greqisë në Bukuresht, ish

te, respekt të madh kishte. Pothuajse e njëjta gjë edhe me  qindra herojë, dhe burra shteti, veprohet, origjina ilire ose  shqiptare e tyre, aspak,ose , shumë rrallë,theksohet.

Vangjel Zhapa, Aqif Akçu. Avokat i shquar turk, ishte,  pasurinë e këti shqiptari,  ta evidentote, për obligim e kishte,  por, në pyetje  60-70 trashëgimtarë të ligjshëm ishin deklaruar, nga 800 milionë dollarë, sicilit I kishin takuar. Mirëpo, tëra këto para, Qeveria rumune, turke  dhe  greke, i shfrytëzunë,  presion të avokatit, I bënë dhe e penguanë.

Vasil Laçi, djalosh fare i ri ishte, por trimëri të madhe kishte. Atentat ndaj mbreti të Italisë organizoi, zbrazi disa herë në të, po nuk e qëlloi, sepse me kohë e diktuanë dhe me varrje e dënuanë. Nga xhelati, krër kërkoi, flokët që  t i rregullonte, i bukur në  jetën tjetër  të shkonte..

Vashingtoni, Amerikanët    bashkoi dhe nga Anglia vendin  çliroi, nga nëna gjakun tonë kishte, pra gjysmë shqiptar ishte. Prandaj, amanet  ka  shkruar, në dokument i evidentuar, trojet shqiptare të bashkohen, nga fqinjët mos coptphen. Klintoni, amanetin e ka lexuar, prandaj Serbinë e ka bomba

rduar, Kosovën për ta çliruar.

Veleshta e Strugës, 2002. Vetëm gjatë një dite të korrikut, aty ishin bërë 28 dasma.-

,,Via Egnacia,,. Rrugë e njohur romake, emër shqipe ka fituar, e gjatë  fjalës i thonë, pra i gjuhës tonë. Këtë, shkencëtarë të huaj e kanë pohuar, asnjë si ka demantuar. Përndryshe, rruga lidhte Shqipërinë me Turqinë,  si dhe vende të tjera nëpër të cilat kalonte, tregëtinë e zhvillonte, popujt i bashkonte, kulturat i afronte.

Virhov, shkencëtar i shquar, ishte, racën shqiptare në shpirt e kishte, para studentëve,kur spjegonte,  kafkat e  shqiptarëve ua tregonte,duke i për

këdhelur dhe i fërkonte,sepse kombin tonë tepër e çmonte edhepse etnikisht nuk i takonte.Kafka e popujve sllavë e të tjerë,aqë tepër i urente sa që me gishtrinjtë e këmbës i rrëfente, me dorë fare s i zinte,studentët i habite. Këtë,Mitat Frashëri në një libër të ti e ka  shkuar dhe nuk është njeri për të mos i besuar.

Voskopoja. Ali pashë Tepelena,  i vuri  flakën, grekëve  iu  morri  hakun,  se  deshin  ta  greqizojnë, Greqisë  t ia  bashkojnë. E dogji, e përvëloi, grekomanët i dëboi, vllehët    Maqedoni i drejtoi. Manastir, Krushevë, ata, sot jetojnë, Voskopojën  përherë, e kujtojnë. Me gjuhën shqipe, lirisht komunikonin, këngë shqipe këndonin, tradita të njëjta kishin, sepse të një origjine ishin. Prandaj, banorët  e këti qyteti, ish  qendër vilaeti, këtë ,,luan,,  shqiptar, kurrë sdo ta harrojnë, gjithmonë do ta kujtojnë.

Shënime interesante.  Xheremi Bentam, filozof anglez i  shek.18 dhe 19. Trupi i tij, sipas një téstamentit , është i ruajtur i veshur dhe i plotësuar  me kokë prej dylli dhe e monifikuar. Edhe sot mund të  shihet si i tillë në  kolegjin universitar në Londër.(Vota: 1)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora