E diele, 14.04.2024, 11:55 PM (GMT+1)

Editorial

Mustafë Shabani: Intelektualët e Freiburgut në Gjermani përkrahin iniciativën e z. Asllan Dibrani

E shtune, 15.10.2011, 08:05 AM


Grup intelektualësh nga  rrethi i Freiburgut  në Gjermani  - përkrahim iniciativën e zotit Asllan Dibranit

 

Mërgimtari ishte dje dhe aktualisht është sot ,veprimtari, intelektuali,shkrimtari dhe historiani i vetëm qe të bardhës po i thotë e bardhe e të zezës i thotë e zezë.

 

Shembull konkret është shkrim- thirrja e Asllan Dibranit dite me parë :"Kushtrim për shpëtim nga rreziku i ekstremizmit islamik që vepron në mënyrë perfide kundër kombit shqiptar t'i dalim zot atdheut"!

 

Shkruan Mustafë Shabani

 

Mërgimtari ishte dje dhe aktualisht është  sot ,veprimtari, intelektuali,shkrimtari dhe historiani i cili  të bardhës po i thotë e bardhë e te zezës  e zezë.

 

Shembull konkret është shkrim thirrja e Asllan Dibranit dite me pare :"Kushtrim për shpëtim nga rreziku i ekstremizmit islamik që vepron në mënyrë perfide kundër kombit shqiptar"

 

Ka shumë nga ata "intelektual" qe i kanë futur veshët në  lesh dhe bëjnë sehir para një absurditeti  dhe rreziku   ne shkallë Kombi. Ka të atillë qe  tërësisht bëjnë te kundërtën e asaj qe duhet bërë,dhe duke vepruar kështu sikur janë ne taborin e armikut shekullor. Te njëjtën gjë bëjnë edhe" politikan" te cilët nuk i kanë dy lidhje me një gjë te tillë,te cilën gjoja e ushtrojnë .

 

Ata qe duhet ta thonë atë për rrezikun në  shkallë kombi, e cila po na shpie në tragjedi ,janë margjinalizuar nga grupe kriminale"Politike" të interesave personale dhe grupore. Gjithsesi ishte mërgimtari dje ai qe u parapriu rrjedhave demokratike dhe pluralizmit në Kosove. Ai përkrahi fondet e mbarëvajtjes se zhvillimeve  operacionale ne financë, luftë, ekonomi, por edhe internacionalizimin e situatës   në arenën ndërkombëtare.

 

Mërgimtari dje ishte baza, themeli ,magjja dhe buka e Kosovës.

 

Ku është sot ai?

 

Është katandisur dhe margjinalizuar tërësisht dhe deri ne skajshmëri.

 

Ai ishte zëri i arsyes dje  ka mbet edhe sot i tillë.

 

Ai zë pra sot nuk po ju  duhet grupeve kriminale politike dhe te interesit grupor,dhe të  tilla grupe pastaj edhe nëse nuk jan  ne taborrin e huaj tërsisht,ato  dominohen dhe bëhen jofunksionale  nga grupet e rrezikshëme.

 

Kështu “intelektual” si Qosja nga "babai i letrave shqipe" behet sharlatani me i madh kombëtar,te cilit nuk i prenë ne një vend.

 

Ai dhe soji i tije kishin harruar,ose nuk e kishin mësuar asnjëherë si duhet historinë tonë te lavdishme .

 

Ai dhe soji i tije kishin harruar qe Shqiperia dhe shqiptaret kishte tolerance, mirëkuptim,buzëqeshje dhe dashuri.

Kishin paqë dhe jetë.

Kishin Zot.

Shqiperia dhe shqiptaret kishte Zot një gjuhë ,një gjak,dhe një histori,  kishte edhe ardhmëri ku duhet ta kenë edhe sot,të  cilën soji i llojit të  Ramë Bujës është  duke e shitur dhe tradhëtuar.

 

A do ta lejojmë  një  gjë    tillë ???

 

Zëri ynë    këtej thot jo,meqë  ato kan vulën e gjakut tonë.

 

Vulën e njeriut të  cilin  e  njeh Europa dhe Bota.

 

Vulën e Gjergjit tonë te madh.

 

Kështu ishin shqiptarët dje ,meqë  ishin vëllezërit dhe bashkluftëtarët e tijë besnik, kështu janë sot,kështu do jen edhe nesër,meqë  jan nipërit,pasardhësit e tijë besnik ,dhe gjaku i pastër  i tijë.

 

Po gjithmonë, si dje ashtu edhe sot ishin dhe janë ca qe gjithmonë u paraprijnë gjerave dhe ngjarjeve,dhe jan mu ata ai gjeni dhe gjaku i tijë shqiptar.

Krijuesi-njeriu i vërtetë intelektuali i shkruan tolerancës.

Ai po ashtu i shkruan mirëkuptimit buzëqeshjes dhe dashurisë.

Ai e donë paqen, dhe i shkruan asaj, jetës dhe historise se sajë, pa te cilën nuk ka as Zot as ardhmëri as "Allah" të  te muhaxhedinëve shqiptarë ,qe po e katandisin  vendin drejt vetëvrasjes ,siç thotë edhe intelektuali   dhe shumë i  shtrenjti Asllan Dibrani,  ne shkrimin e tijë që mund të quhet si vazhdim i vizionit tonë të kjarët,si dhe si një bazë e mirë për një  platformë dhe vizion të cilin ne hapin e ardhshëm akademik,dhe historian sikur Jusuf Buxhovi dhe të tjerë do i ipnin trajtë dhe përmbajtje akademike   për të shpëtuar  kombin .

 

Kombi shqiptar i rrezikuar nga vet shqiptarët!

 

Pa krijuesin e vërtetë intelektualin si mërgimtarin dje dhe sot ,këto parime te jetës do i mbulonte myku nen pasivitetin e shpirtshiturve bashibuzukve , hipokritëve  dhe demagogëve  përçajë e sundo sipas kuteve te  ish pushtuesve  osmanlinj dhe sllav  qe  edhe financa nuk po ju mungon nga ta.

Ai qe nuk u shkruan këtyre parimeve,ai i ka harruar Zotin,dhe nuk din për ardhmërinë.

Atije i mungon qetësia dhe durimi për te bërë atë qe kërkohet nga ai.

 

Atije i mungon kuraja për të ndryshuar veten tije sikur ne rastin e akademikut Rexhep Qosja , dhe turkomanëve  Shefqet Krasniqit,Fuad  Ramiqi dhe turkoman-politikajt Ferid Aganit qe po e turperon  mbiemrin e te madhit  Fehmi Aganit  me qe nuk e di se a kane farefisni me te  dhe  Memli Krasniqi buzëqumështi  me një pjellë farefisnore  turkomane  nga babai Milazim Krasniqi një pseudoletrar i  zhveshur nga qenia  kombëtare.

Akademiku Rexhep Qosja dhe soji i tijë kan shkelur mbi te gjitha parimet e jetës ,dhe kështu dëshiron qe te ndryshoj terë bota për tu adaptuar atiyre sipas huqeve dhe hileve që kan .

 

Ata  kështu behen viktimë e vetes se tyre,dhe te  njëjtit shkelin në historin dhe gjakun tonë të shtrenjët.

 

Derisa "babai i letrave shqipe" Qosja tullac e me mjekrrën e tijë të thinjur, sa te Marksit,sa te Leninit, e sa  te Muxhahedinëve   dhe me dimit Aziatike  po shkel me dy këmbët në veprimtarinë e tijë letrare,nëse është e tija,e cila nuk është për  tu mohuar ,deri ne devijimin e tijë ideo mendor,ku na del një person i nivelit të ulët tradicional  dhe fshataresk,me një  stil  bajraktari të  mëhallës .

 

Ai për te qenë "aktual" përdor mjetin Makiaavelist duke tentuar të mund  Zotëriun e vërtetë,Kadaren e madh  ndër shqiptar,dhe më gjerë me të cilin krenohemi si komb,     njeriun   përmes te cilit na njeh  letërsia botërore.

 

Shqiptaret ishin janë dhe do jen popull i civilizuar,ashtu siq ishte Gjergji i madh ashtu sikur  është edhe Kadare i ndritur

 

Shqiptaret nuk mundi as dje ,nuk mundet as sot ,as nesër ti lëkund askush nga shpirti dhe rrënjët e tijë.

 

Ata kishin Gjergjin e madh, e kan edhe Kadaren e ndritur si synonim.

Po krijuesi i vërtetë ishte dje është edhe sot do jete edhe nesër kronisti,historiani dhe shkrimtari ynë me besnik duke e përcjellur  këmbakëmbes aktualitetin kombëtar .

 

Ai është gjeni i vërtetë i shqiptarit.

Ai qe nuk është i tille,ai nuk mban ere krijuesi,ai është e kundërta e tije.

 

Ai është antipodi i tij.

Ai nuk është i tille meqë me vetëdije ose pa te i ka ikur Zotit, te kaluarës,te sotmes dhe ardhmërisë.

 

Me vetëdije ose pa te është ne shërbim te djallit sikur Qosja

Krijuesi i vërtetë është i motivuar nga vetja dhe dëshira e tije për te mbajtur gjallë të kaluarën autoktone shqiptaro- ilire.

I nderuari zoti Asllan Dibrani edhe njëherë të përgëzoj të falënderoj dhe ju mbesim  mirënjohës për e punën e njëmendët intelektuale largpamësinë ,vigjilencën dhe iniciativën  tuaj  nga një punë e shenjtë   , ndaj këtij fenomeni të shëmtuar që mund të na shpiej  drejtë "vetëvrasjes  kombëtare"

 

Shkrimin tuaj e keni gjykua drejtë  dhe  është një opinion i një  patrioti të vërtetë dhe shumë kombëtar që është vazhdim i rrugës se rilindësve tanë  .

 

Le ti bekoj Zoti për jetë te jetëve, te gjithë ata qe deshën dhe e duan kombin  shqiptar historinë dhe kulturën e tij ,të djeshmen ,të sotshmen  dhe të nesërmen.

 

Thirrje për unitet  dhe bashkim!

 

Vëllezër dhe motra nga e gjithë bota shqiptare,  ne Grupi i veprimtareve,intelektualëve,dhe afaristeve nga rrethi i Freiburgut Gjermani,ju ftojmë edhe ju vullnetmirët tjerë dhe kultivues te tolerancës dhe mirëkuptimit, ju qe ne damarët tuaj keni gjakun e rilindësve dhe liridashëseve tanë,juve qe ne zemrat dhe mendjet tuaja u vlon atdhedashuria ju ftojmë qe te bashkëngjiteni ne këtë ide te shenjtë sot drejt bashkimit te forcave  tona  për një unitet nesër për shpëtimin  kombëtarë.

 

Ne grupi i te poshtëshënuarve qe tërë jetën ia kushtuam çështjes e shenjtë kombëtare,përkrahim këtë ide dhe shkrim te Z.Aslllan Dibranit,me  te cilin  edhe ishim konsultuar paraprakisht,para se te diete shkrimi në opinion.

 

Ne u  mirëkuptuam per iden dhe e përkrahim këtë shkrim-thirrje  meqë e gjitha përputhet qind për qind me punën dhe veprimtarin tone kombëtare.

 

Përkraheni edhe ju bashkohu mos hezitoni koha është te vendosim për veten tonë për historinë tone dhe të ardhmen tonë.

 

Iniciativës se zotit Asllan Dibranit i bashakngjitëmi  grupi  mesa vijon :

 

1.Sanije-Shabani Emmendingen ,Gjermani  Mjekesi

 

2.Samire -Shabani Em.Gejrmani Ekonomiste

 

3.Nexhmije-Shabani Em.Gejrmani Ekonomiste

 

4.Nerxhivane-Tashefci  Em. Gjermani    Pedagoge

 

5.Arif-Hoti Lahr Gjermani- Veprimtar

 

6.Dashmire-Hasani Freiburg Gjermani përkthyese profesionale,veprimtar

 

7.Afrim-Hotjani Müllheim Gjermani- Veprimtar afarist

 

8.Avni-Shabani Freiburg Gjermani- -II-

 

9.Tahir-Shabani Emmendingen Gjermani, Kryetar i shoqatës „Yjet e Kosovës“ e.v. Emmendingen

 

10.Besim-Hotjani Müllheim Gjerm. Veprimtar ,afarist

 

11.Shaip-Shabani Em Gjermani       Trainer Futbolli dhe veprimtar

 

12.Brahim-Shabani Em.Gjermani  Mjekesi,veprimtar dhe afarist

 

13.Mustafe-Shabani – Emmedingen -Aktor dhe Veprimtar atdheshabani@hotmail.com

 

Te nderuar përkrahës dhe bashkëmendimtar ne u bëjmë thirrje qe sa me parë të krijojmë grupin e punës ,dhe  kësaj ideje te japim foremen e duhur sa me pare  në forma rajonale  dhe  shtetesh ,andaj ju ftojmë qe të  na kontaktoni ne këto Adrese të emalit

 

1.- Mustafë-Shabani – Emmedingen -Aktor dhe Veprimtar atdheshabani@hotmail.com

 

2.-Tahir -Shabanin Kryetar i shoqatës „Yjet e Kosovës“ e.v. Emmendingen

 

ne posten elektronike www.diesternekosovas.weebly.com/index.html

 

3.- dhe adresat  e rekomanduara nga vet autori i shkrimit  info@asllandibrani.com ose të "Zemra  Shqiptare"  admin@zemrashqiptare.net(Vota: 56 . Mesatare: 5/5)

Komentoni
Komenti:

Video

Qazim Menxhiqi: Niset trimi për kurbet


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora