E merkure, 06.12.2023, 08:12 AM (GMT)

Speciale » Alia

Lutfi Alia: Partizania Zenepe Koxherri

E marte, 14.04.2015, 11:01 PM


PARTIZANIA ZENEPE KOXHERRI

Nga Prof Dr Lutfi ALIA

M? 9 maj, mbar? bota do t? festoi 70 vjetorin e fitores mbi nazi-fashizmin.

Kan? kaluar shtatë dekada, por impresionet e viteve t? luft?s II bot?rore jan? aktuale dhe sot m? shum? se kurr? dhe e nxisin memorien historike t? popujve, t? kujtojne ato vite t? v?shtira, kur u perball?n me forc? shtypja me lirin?, gjenocidi me humanizmin, dhimbja me g?zimin, diskriminimi me nderimin, arroganca me toleranc?n, perçmimi me barazin? shoq?rore, tradh?tia me heroizmin, lufta me paqen. Gjat? luft?s II bot?rore, popujt vuajt?n dhe u trondit?n nga kjo tragjedi, por gjet?n forca dhe me guxim luftuan kund?r nazizmit dhe fashizmit dhe pas shum? sakrificash triumfuan mbi forcat e err?ta, mbi autor?t e krimeve barbare, mbi vras?sit mizor? t? dhjetra miliona njer?zve t? pafajsh?m.

N? k?t? p?rvjetor, Shqip?ria vjen krenare dhe me kontribut t? veçant?, si vendi i vet?m Europian, q? u çlirua me forcat e veta, pa nd?rhyrjen e forcave aleate amerikano-angleze dhe as t? armat?s sovjetike. Forcat partizane shqiptare, pasi çliruan atdheun ton?, luftuan kund?r pushtuesve nazi-fashista dhe p?r çlirimin e Dibr?s s? Madhe, t? Kosov?s, t? Malit t? Zi dhe t? Bosnj?s Jugore.

Patriot?t shqiptar e kund?rshtuan pushtimin nga fashist?t italian?, q? dit?n e par?, më 7 prill 1939 dhe n? vazhdim, mor?n arm?t dhe u organizuan n? njesit? partizane, duke luftuar pushtuesit dhe bashkpuntor?t e tyre, deri n? çlirimin e plot? t? vendit me 29 n?ntor 1944.

Lufta çlirimtare filloi nga patriot?t shqiptar?, para formimit t? Partis? Komuniste dhe gradualisht p?rfshiu mbar? popullin, q? luftoi i udh?hequr nga idealet komb?tare p?r liri dhe pavar?si. Ne vitet e lavdishme t? luft?s Nacional - Çlirimtare, shum? burra e gra, djem e vajza t? reja, u radhit?n ne formacionet partizane dhe gjat? luftimeve kund?r pushtuesve, me dhjetramij?ra partizan? dhe banor? t? pafajsh?m, dhan? jet?n p?r nj? Shqip?ri t? re, t? lir? dhe demokratike.

N? dit?t e sotme, kan? mbetur shum? pak nga protagonist?t e k?saj epopeje t? lavdishme dhe nj? nd?r partizanet, q? i p?rket k?saj plejade, q? luftuan me guxim dhe vetmohim kund?r pushtuesve nazi-fashista ?sht? dhe Zenepe S. Koxherri, e cila sot m? 15 prill 2015, feston 92 vjetorin e lindjes.

T? tregosh p?r jet?n e gjat? dhe t? mundueshme t? Zenes, mbushesh me krenari dhe emocione, sidomos kur i referohemi viteve t? luft?s Nacional-Çlirimtare, ato vite t? v?shtira, plot vuajtje e sakrifica, q? ajo i p?rballoi me guxim e vendosm?ri dhe q? sh?nuan nj? kthes? rr?nj?sore ne jet?n e k?saj malesore trime.

Zenepia ?sht? f?mija i kat?rt, nd?r gjasht? f?mij?t e Staf dhe Mereme Koxherrit. I v?llai Hyseni kishte shkuar p?r studime n? Itali, por kur filloi l?vizja Nacional - Çlirimtare, bashk? me nj? grup shok?sh, i braktis?n studimet dhe u kthyen n? atdhe. Hyseni menj?her? u inkuadrua n? radh?t e Çet?s Partizane t? Martaneshit. Dy v?llez?rit e vegj?l Rrema dhe Sula ishin te mitur, ndersa dy motrat m? t? rritura Tushja dhe Faria ishin t? martuara.

Familja Koxherri dhe familjet e tjera martaneshase, qe kishin djemt partizan?, ndiheshin krenar p?r patriotizmin e djem?ve t? tyre, por p?rjetonin me ankth dhe me preokupacion situat?n e luft?s, sidomos kur d?gjonin p?r aksionet, q? kryente çeta partizane kund?r pushtuesve italian?. Familjet e partizan?ve, vazhdimisht ishin n?n presion, kontrolloheshin dhe persekutoheshin nga fashist?t.

Çeta Partizane e Martaneshit, e themeluar me 20 maj 1942, u shqua n? luftime kund?r pushtuesve dhe aksionet e vazhdueshme t? partizaneve, nxit?n reagime t? egra t? regjimit fashist.

N? fund t? shtatorit 1942, 400 milic? t? fashizmit, nd?rmor?n nj? operacion kund?r ?et?s Partizane t? Martaneshit, por pasi d?shtuan, p?r nd?shkim dogj?n Teqen dhe shume shtepi - baza t? luft?s, mes tyre dhe sht?pin? e Staf Koxherrit, si dhe arrestuan dhjetra malesor? t? pafajshem.

Ne shkurt 1943, forcat e Divizionit “Firence”, kryen nj? operacion tjet?r kund?r Çet?s Partizane, t? shoq?ruar me ndeshkime dhe me reprazalje n? popullat?n e pafajshme. Fashist?t dogj?n shum? kulla t? bukura, plaçkit?n pasurit? dhe ushtruan dhun? ndaj banoreve, t? cil?t reaguan dhe u perlesh?n me fashist?t italian?. Nga keto konflikte mbet?n te vrare dhjetra mal?sor t? pafajshen mes tyre dhe kat?r gra martire Hike Sollaku, Farije Kenga, Rihane Kaca dhe Mereme Kenga.

Masakrat e ushtrise italiane, i lan? mbresa t? thella Zenepes, n? menyr? t? veçant? ajo u trondit nga vrasja e bashk?moshatareve dhe shoqeve t? saj t? shkoll?s. Atmosfera e luft?s, aksionet e Çet?s Partizane, persekutimet dhe masakrat, qe kryen fashist?t, e nxit?n Zenen t? merrte nj? vendim t? guximsh?m, t? shkonte n? rradh?t partizane.

Zenepia e admironte v?llan? partizan, e kishte modelin e patriotit dhe t? trimit. Kur partizan?t zbrisnin n? fshat, vraponte t? takonte Hysenin dhe shok?t e tij, madje disa her? i kishte k?rkuar me insistim ta merrte n? çet?. Hyseni ishte dakort, por pengesa ishte i ati - Stafa, i cili ishte kund?r pasi donte t? shmangte thashethemet dhe reagimin e fanatik?ve, q? nuk miratonin iniciativa t? tilla nga vajzat. Ndryshe nga t? tjeret, n?n? Meremia e perkrahte d?shir?n e Zenes, q? t? shkonte partizane.

N? ato vite, ishte e v?shtir? t? perkrahje veprimet emencipuese t? femrave, ishte m? e v?shtire t? mbroje t? drejtat e grave dhe t? vajzave, q? k?rkonin liri mendimi dhe liri veprimi n? familje e n? shoq?ri. N? ato vite, nuk ishte e leht? te veproje kund?r mentaliteteve patriarkale. Kjo ishte dukuri e p?rgjith?shme n? t? gjith? Shqiperin?, por n? m?nyr? t? veçant? ndjehej n? mal?si.

Populli patriot dhe liridashes i trev?s s? Martaneshit, jetonte i izoluar n? brend?si t? bjeshk?ve, i vet?qeverisur me Kanunin e Maleve, m? shum? se sa me ligjet e Mbret?ris?. N? shoq?rin? mal?sore t? organizuar sipas Kanunit, gruaja ishte inferiore, e n?nshtruar, pa t? drejta shoq?rore. Megjith? privimet, n?nvleft?simet e p?rçmimet, grat? dhe vajzat martaneshase p?rher? kan? gjetur forca dhe hapsir? p?r t? treguar vlerat e tyre individuale, familjare, shoq?rore, shpriterore, kulturore dhe patriotike. N? historin? e k?saj treve spikasin figura grashe te shquara si Marta, Petrusha, Angjelina dhe grupi i vajzave trime, q? u vetëflijuan duke u hedhur nga Shkembi i Kuq, p?r t? mos r?n? n? duart e pushtuesve turq. N? vitin 1920 grat? trime t? Martaneshit, u radhiten p?rkrah burrave, duke luftuar kund?r ushtris? serbe, ashtu si n? dhjetor t? vitit 1924, ishin grat? dhe vajzat ato q? sulmuan dhe çarmatos?n xhandar?t e Ahmet Zogut.

K?to vlera patriotike, jan? pjes? e jet?s, e kultur?s dhe komponente t? edukimit n? familjet e Martaneshit, madje dhe n? ditet e sotme, gjeneracionet e reja, i kujtojn? me krenari k?to ngjarje t? vjetra e k?to personazhe historike dhe i kan? si shembuj frym?zues. Nga kjo tradit? patriotike, nuk mund t? shmangeshin Zenepe Koxherri dhe Fatime Ndreu, q? jo vet?m p?rkrah?n dhe ndihmuan, por u b?n? pjes? aktive e luft?s Nacional-Çlirimtare, kesisoj sfiduan dhe mentalitetet patriarkale, q? mohonin t? drejtat dhe rolin e femrave mal?sore n? jet?n e shoq?ris? shqiptare t? koh?s.

N? shkurt t? vitit 1943 Zenepe Koxherri u inkuadrua n? radh?t e Çet?s Partizane t? Martaneshit e s? bashku me Fatime Ndreu (Arapi), Farije Shehu (Xhani), Peme Zogu dhe Zeqine Disha, luftuan me guxim kund?r pushtuesve nazi-fashista dhe bashkpuntor?ve t? tyre, deri n? çlirimin e atdheut.

Ky vendim i guximsh?m i Zenepes, fillimisht ngjalli reagime dhe kund?rshti, por shpejt mal?sor?t, sidomos grate dhe shoqet e shumta t? saj, e vler?suan k?t? veprim t? drejt? dhe e nderuan duke e quajtur burrnesh?. Nga nj? an?, Kanuni u mohonte t? drejtat dhe iniciativ?n individuale, nga ana tjet?r gratë dhe vajzat me karakter t? fort?, t? beses, fisnike, t? mençura, t? sakrific?s dhe trime jo m? pak se burrat, i kategorizonte burrnesha. Edith Durham, i kishte njohur dhe i admironte burrneshat mal?sore dhe i quante shprehje magjepese e virtyteve te larta te femrave shqiptareve. Duke e quajtur burrnesh?, populli i Martaneshit e respektoi, e nderoi dhe e ngriti Zenepen n? nivelin e amazonave shqiptare.

Jeta n? mal ishte e v?shtir?, e mundueshme, e lodh?shme, me shum? t? papritura dhe rreziqe, sidomos gjat? aksioneve luftarake kund?r pushtuesve fashista, por Zenepia e pranoi k?t? jet? me sakrifica, duke iu p?rkushtuar ç?shtjes komb?tare, çlirimit t? atdheut, fitimit t? liris?.

Kur hyri n? rradh?t e çet?s, Zenia veshi “uniform?n” partizane, pantallonat kaki, xhaket?n, kapelen me yllin e kuq dhe kapot?n italiane,  por i mbajti retnat me lekur? lope, sepse ecte m? lirshem se me kepuc?t e r?nda. Po at? dit?, Qazim Alia i dhuroi nj? pushke italiane, nje “Mosketa - Balilla”, nga ato te trofeve te luftes. Pushka e Zenes ishte e vog?l, por krisma e saj ishte e madhe. I vellai, Hyseni e mbante prane dhe e instruktonte.

P?r her? t? par?, partizania Zene mori pjes? n? luft? m? 16 prill 1943, n? aksionin e Xibrrak?s, ku çeta e Martaneshit sulmoi nj? autokolone italiane, q? udh?tonte nga Librazhdi per n? Elbasan. K?t? aksion e p?rjetoi me emocione t? forta. Ishte dita e pare ne lufte dhe me t? shtenat e automatik?ve, t? mitralozave dhe shperthimeve te granatave, shtoheshin dhe krismat e “Mosketes” t? Zenes, por ne veçanti, me kete aksion ajo p?rjetoi g?zimin e fitores mbi armiqt. Keshtu vazhduan betejat e tjera, m? 1 qershor 1943, Ajo mori pjese ne luftimet kunder postes te xhandarmerise ne Lunik te Librazhdit dhe ne vazhdim ne aksionet e Kostenjes, Neshtes dhe te Zdrajshes.

Pas nj? marshimi t? gjat? n?p?r ?ermenik?, Gryka e Madhe dhe Golloborda, m? 3 korrik 1943, Batalioni i Martaneshit, zuri prit ne Drenok dhe sulmoi nj? autokolone italian?sh, q? udhetonte nga Struga per ne Diber. Zenepia luftoi p?rkrah t? v?llait, n? vij?n e par? t? betej?s dhe ky fakt i la mbresa partizanit t? moshuar Ramiz Kotia, i cili pas k?saj beteje, shprehu vler?sime dhe nuk i shpotiste m? vajzat partizane.

Jeta n? mal e partizanes Zene, ishte tep?r impenjative, vazhdimisht me aksione dhe me aktivitete. N? dy javet e para te korrikut 1943, Zenia ishte pjestare e grupit t? partizan?ve martaneshas, q? mor?n pjes? n? mbrojten e punimeve t? Konferenc?s t? Labinotit, ku u krijua Shtabi i Pergjithsh?m i Ushtris? Nacional – ?lirimtare.

N? fund t? korrikut 1943, ra Musolini dhe ne vend te tij u em?rua gjenerali Badolio. Ushtria italiane ishte n? konfuzion, por ende rezistonte. N? kete situat?, forcat partizane i shtuan sulmet kund?r pushtuesve italian?. Me 15 gusht, sulmuan garnizonin e Bulqiz?s dhe me 22 gusht n? Sofraçan, i bllokuan nje autoklone italiane. K?to dy beteja, Zenia i p?rjetoi me shum? ankth, pasi Hyseni, shkoi i paramatosur n? mes t? ushtar?ve italian?, t? cil?ve u b?ri thirrje t? nderprisnin luftimet dhe t’i dor?zonin arm?t. Shum? prej tyre i degjuan keto keshilla, madje disa u bashkuan me partizan?t dhe luftuan kund?r pushtuesve gjerman?.

M? 26 gusht deri më 1 shtator 1943, Zenepia shkoi n? Fushë Gurr?, n? takimin e organizuar me partizanët e Batalioneve të Martaneshit, Dumresë, Çermenikës, Bërzeshtës, Sulovës, ku u njoh dhe me shum? vajza t? tjera partizane, nga lindi nj? miq?si, q? u ruajt dhe n? vitet pas luft?s.

N? veçanti, Zenepes i la mbresa beteja e Prrenjasit, ku gjat? luftimeve t? ashpra, mbeti i vrar? shoku i arm?ve Shaban Kenga, por dhe iu shp?tua jeta 900 ushtar?ve italiane, q? ishin marr? rob?r nga gjerman?t dhe po i d?rgonin n? kampet e shfarosjes.

M? 19 shtator 1943, Zenepia p?rfaqesoi rinin? e Martaneshit, n? aktivin e Rinise Komuniste te Qarkut, qe u mblodh ne Funar te Elbasanit.

K?sisoj, vazhdonte jeta e partizanes Zenepe, me aksione e beteja te ashpra, shpesh te konkretizuara me fitore, por dhe me çaste te veshtira, kur shihte shoket e plagosur, sidomos kur shihte bashke-moshataret e saj, qe e humben jeten ne betejat e Dibres, duke luftuar me heroizem kunder pushtueseve nazi-fashista dhe bashkpuntoreve te tyre.

Më 15 - 17 tetor 1943, Zenia mori pjes? në mbrojtjen e qytetit te Peshkopisë dhe nga 1 - 4 nentori ne betej?n e Dibrës, ku luftoi kund?r forcave gjermane dhe mercenarëve të Xhem Gostivarit. Pas ketyre betejave, i v?llai Hyseni i dhuroi Zenes nje pistolet? Berretta.

Periudha m? e veshtir? dhe me mbresa t? pashlyera p?r Zenepen, mbetet operacioni i dimrit.

M? 20 dhjetor 1943, pas nj? rezistence t? mundimeshme, partizan?t e Batalionit të Martaneshit u detyruan te tërhiqen para sulmeve t? gjermaneve dhe mercenarëve të shumtë, madje, p?r t’iu shmangur ndjekjeve, u detyruan t? ndahen n? grupe. Hyseni dhe Zenepia, s? bashku me grupin e partizan?ve nga Vali dhe komisarin e çet?s K. Prifti, u strehuan n? stanin e Ibrahim Peshkut. Pas disa jave, izolimi mes maleve, K. Prifti vendosi t? nisej p?r n? Tiran?, sipas tij, p?r tu v?n? n? lidhje me Qarkorin e Partis? Komuniste dhe p?r k?t? udh?tim t? gjat? e t? veshtire, k?rkoi ta shoqeroi partizani Hysen Koxherri. Askush nuk dyshonte se pas k?saj “detyre”, q? i ngarkonte “komisari”, fshihej nj? mashtrim, fshihej tradh?tia. Kur arrijt?n n? Tirane, K. Prifti u vet?dorezua n? kuesture dhe tregoi ku ishte strehuar Hyseni, te cilin e arrestuan dhe pas torturash çnjer?zore, e d?rguan n? kampin e p?rqendrimit n? Prishtine, ku e pushkatuan nazistet gjermane, se bashku me 103 t? burgosurit e tjer?.

N? muajin shkurt 1944, n?p?r Martanesh kaloi Brigada e I Sulmuese. Eshte th?n? e ?sht? shkruar se gjat? k?tij marshimi, nj? martaneshas, q?lloi dhe plagosi nje partizan. Per kete ngjarje shtabi i brigades urdheroi pushkatimin e 22 malesoreve. E verteta eshte se askush nuk ka qelluar me arme kunder partizaneve, ky ishte vetem nje pretekst per te justifikuar masakren kunder banoreve te pafajshem. N? realitet, partizani ishte plagosur gjat? luftimeve n? Çermenike dhe me q? nuk mund ta transportonin n?p?r shkall?n e Valit, ia besuan per mjekim nje familje patriote ne fshatin Peshk.

Per kete ngjarje, ne vitin 1967, Qazim Alia, i dergoi nje leter Presidiumit te Kuvendit Popullor, me kerkes?n, q? 22 malesor?t t? vler?soheshin viktima t? luft?s, pasi nuk ishin armiq. Me k?t? mendim u solidarizua Zenepe Koxherri, madje u b? nj? nd?r p?rkrah?set m? t? zell?shme t? k?saj k?rkese, nd?rsa funksionaret partiak? martaneshas, ne rrethin e Matit, nuk i perkrahen dhe i kritikuan.

N? pranver?n e vitit 1944, levizja partizane u riperteri, u riorganizuan njesit? partizane, q? kaluan n? kundersulm, duke çliruar njeri pas tjetrit fshatrat dhe t?r?sisht trevat ku dhe ringrit?n keshillat Nacional – Çlirimtare. N? keto aksione dhe ne aktivitetet, p?rher? ishte e pranishme dhe partizania Zenepe Koxherri. N? k?t? koh?, gjate marshimit p?r n? fshatin Nesht?, papritur forcat partizane u gjenden t? rrethuar nga forcat e Hazis Biçakut dhe t? Isak Alles. Situata ishte shum? serioze, pasi mund t? p?rfundonte n? nj? konflikt vllavras?s. Grupi q? paraprinte marshimin, ndaloi. Partizani Nasebi Rama, i dha automatikun e tij Zenepes, por harroi q? i kishte hequr sigures?n, por Zenia padashje e vuri gishtin n? k?mb?z dhe q?lloi me bresheri n? aj?r. Ballist?t menduan se po qellonin kund?r tyre dhe njeri pas tjetrit u ngriten dhe e braktisen rrethimin. Nga kjo pakujdesi e Zenes u shmang lufta v?llavras?se. Pas ketij “aksidenti”, partizanet vazhduan rrug?n me misionet n? fshatrat e tjera.

M? 18 gusht t? vitit 1944, Zenepe Koxherri, partizane e Batalionit t? Martaneshit, u inkuadrua n? rradh?t e Brigad?s XVIII Sulmuese dhe luftoi n? Dib?r, Mat, Mir?dit?, Puk?, Kuk?s, Tropoj?, Gjakov?, Prizren etj. Gjat? k?tij marshimi t? gjat?, n?p?r terrene t? thyera malore, Zenia me shok?t dhe shoqet e saj, luftuan me guxim kund?r nazisteve gjerman? dhe fitore pas fitore, çliruan trojet verilindore t? vendit ton?. Dit?n e çlirimit t? Shqiperise, m? 29 n?ntor 1944, partizanet e Brigades XVIII e festuan n? Kosov?.

P?r meritat dhe trim?rin? e shprehur ne vitet e luft?s Nacional - ?lirimtare, Presidiumi i Kuvendit Popullor e ka nderuar Zenepe Koxherrin me disa urdh?ra dhe medalje.

Pas çlirimit, Zenepia q?ndroi n? Tiran?. Dhe pse ishte nd?r vajzat e pakta partizane nga trevat Martanesh – ?ermenik? – Gryka e Madhe dhe pse ishte motra e d?shmorit t? luft?s, Ajo nuk g?zoi privilegje dhe as favore. Q? n? dit?t e para pas çlirimit e p?r vite me rradh?, prezantoi k?rkesa n? zyrat e strehimit t? Komitetit Ekzekutiv t? Tiran?s, q? t’i jipnin nj? banes? t? p?rshtatshme, por gjithmon? iu refuzua dhe ajo kurr? nuk u ankua. N? vitet e para pas çlirimit banoi n? shtepin? e Farie Xhanit dhe m? pas bujti n? sht?pin? e Hasan Daltit. Pas shum? k?rkesash t? p?rs?ritura, n? vitin 1964, 20 vjet pas çlirimit, i dhan? nj? dhom? n? bashk?banim me nj? familje tjet?r.

Per shume vite Zenia jetoi vet?m, por n? vitin 1974, jet?n e saj e zbukuroi prania e nipit Iirit, i cili me dinamizmin dhe humorin gazmor, ia ndryshoi monotonin? e jet?s q? kishte kaluar.

Megjithe meritat ne lufte, kontributin ne pune dhe qendrimin e saj me korrektese shembullore, Zenepia kurre nuk shprehu pretendime. Per shume vite punoi puntore ne repartin e hartave ne NSH te Mjeteve Mesimore. E impenjuar me perkushtim n? pun?, fjalepakë, e thjesht? dhe me sjelljen miq?sore, Zenia fitoi respektin dhe nderimin e koleg?ve t? pun?s.

N? vitin 1978, doli n? pension pleq?rie, por kjo nuk do t? thoshte se tani kishte koh? t? lir? t? pushonte, p?rkundrazi u impenjua m? shum? n? pun?t e sht?pis?.

N? vitin 1989, pas 45 vite k?rkesash t? p?rs?ritura, i njoh?n t? drejt?n e apartamentit ku kishte banuar p?r 25 vite n? nj? dhom? t? vog?l. G?zimi i sht?pise, u pasua me martes?n e Ilirit me Valbon?n dhe bukuria e familjes u plotesua me sternipin Bojanin.

K?to vite pleq?rie t? qeta dhe t? lumtura, Zenepia i g?zohet m? shum? lumturis? familjare.

T? tregosh per Zenepe Koxherrin, nuk mjafton nj? artikull, pasi jeta e saj ?sht? e mbushur me shum? ngjarje, disa prej tyre t? bukura, por dhe t? tjera t? dhimb?shme e me vuajtje, ?sht? jet? e p?rjetuar n? m?nyr? intensive n? halle dhe n? g?zime, por dhe me t? papritura e mistere, ?sht? nj? jet? e thjeshte, por me shum? aspekte t? veçanta e interesante.

Sot me 15 prill 2015, n? festimin e 92 vjetorit t? lindjes, v?llez?rit, nipat e mbesat, madje dhe st?rnipat e st?rmbesat, t? af?rmit, miqt?, shoqet, shok?t dhe bashkfshataret e saj, unanimisht i shprehin mir?njohjen, nderimin, respektet dhe urimin e p?rbashk?t: 100 vjeçe me sh?ndet t? fort?, me jet? t? gjat? dhe plot mir?si familjarisht.(Vota: 10 . Mesatare: 4.5/5)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora