E marte, 21.01.2020, 10:35 PM (GMT)

Komente » Fetahu

Adil Fetahu: ''Pulenët'' e Millosheviçit

Ka disa ditë që nga mediat  serbe nuk zbresin titujt “bombastik” : “Rastësisht apo qëllimisht, Haga e ka liruar Millosheviqin nga akuza”; “Perëndimi po heshtë, por u rrëzuan gënjeshtrat për gjenocidin, krimet…”; “Daçiqi e Vullini vërtetojnë se  Tribunali ...

Adil Fetahu: Serbët nxitën dhe justifikuan gjenocidin

Se ndaj shqiptarëve në Ballkan është kryer gjenocid nga regjimet fashite të Serbisë, Greqisë e Malit të Zi, kjo është e ditur botërisht dhe mund të vërtetohet me mijëra argumente, dëshmi e dokumente të pamohueshme, edhepse deri më sot nuk kemi asnjë rezolutë apo ...

Adil Fetahu: Shigjetat helmuese të Kastriot Myftarajt

Kohë më parë, saktësisht më 26 maj të këtij viti, Kastriot Myftaraj i paraqiti Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor të Tiranës kallzim penal, me kërkesë “që gjykata ta hetojë dhe ta ndalojë Kur’anin, si libër që përmban një plan gjenocidi kundër njerëzimit, që nxitë urrejtje ...

Adil Fetahu: Rezulutë për gjenocidin mbi shqiptarët

Gjenocidi është term që nënkupton vrasjen e qenjeve njerëzore të një grupi (të caktuar) etnik, racor apo fetar, si mohim i të drejtës së tij për të jetuar, qoftë në një hapësirë të caktuar, qoftë në përgjithsëi. Në këtë kuptim na qon etimologjia e vet fjalës së përbërë gjenocid...

Adil Fetahu: Një monografi për lakmi

Që në Parathënie autori skicon përmbajtjen e monografisë për Fushëkosovën, si vendbanim, si bashkësi shoqëroro-politike (komunë), me rrethinën e ngushtë, si qendër e destruksionit të nacionalizmit të shfrenuar serb; zhvillimet e ngjarjeve të bujshme ...

Adil Fetahu: Fjala e Prof. Dr. Bardhyl Qaushit, 1991

Gjenerata e mesme dhe ajo më e vjetër, i  dinë dhe mbajnë mend ndryshimet që bënë organet e Serbisë në kushtetutë, ligje, vendime, programe, masa e integrime të dhunshme, me të cilat rrënuan  rendin kushtetues-juridik jo vetëm të Kosovës, por edhe të ...

Adil Fetahu: Kërkohet reformë e sistemit të pensioneve

Kohë më pare, Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale ka vënë në diskutim publik Projekt-ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit Nr.04/L-131, për Skemat Pensionale të Financuara nga Shteti. Shihet  qartë se ai Projekt-ligj është bërë në bazë të opsionit 3 të ...

Adil Fetahu: Serbia shkelë ligjet e veta

E drejta e pensionit është një nga të drejtat elementare të njeriut, e fituar me punë  e kontribute të paguara, në  kohëzgjatje të caktuar, e konstitutuar sipas kushteve dhe procedurës së caktuar me ligj dhe me vendim konkret të plotëfuqishëm të organit kompetent. E drejta e ...

Adil Fetahu: Lirimi i kriminelit Sheshel

Fundi i marsit të këtij viti, qoftë edhe fundi i turpshëm i Gjykatës Ndërkombëtare për Krimet në ish-Jugosllavi (ICTY), me aktgjykimin skandaloz për shpalljen e pajfasisë dhe lirimin e kriminelit të terbuar serb Vojisllav Sheshel, të cilin aktakuza e ngarkonte me së paku...

Adil Fetahu: Lirimi i kriminelit Sheshel

Fundi i marsit të këtij viti, qoftë edhe fundi i turpshëm i Gjykatës Ndërkombëtare për Krimet në ish-Jugosllavi (ICTY), me aktgjykimin skandaloz për shpalljen e pajfasisë dhe lirimin e kriminelit të terbuar serb Vojisllav Sheshel, të cilin aktakuza e ngarkonte me së paku 9 ...

Adil Fetahu: Zogu, shahet e lavdërohet

Rrallë  mund të gjendet në historinë e burrave shtetëror ndonjë personalitet aq kontraverz, për të cilin nga njëra anë flitet zi e ma zi, e nga ana tjetër lavdërohet deri në kupë të qiellit, sikur është rasti me Ahmet Zogun, mbretin e shqiptarëve në...

Adil Fetahu: 7 Marsi - Dita e Mësuesit

Në kalendarin e historisë së arsimit në gjuhën shqipe, 7 marsi shënohet si – Dita e Mësuesit, për ta përkujtuar një ngjarje me rëndësi për arsimin shqiptar, që ishte themelimi i Mësonjëtorës  së Parë Shqipe në Korçë (7 mars 1887), e cila u hap  publikisht në ...

Adil Fetahu: ''Makijazh'' apo reformë?

Pensioni është kategori ekonomike, sociale dhe financiare dhe është pronë private-personale e pensionistit (shih:Vendimi i GjEDNj në Strasburg, nr.31925/08: rasti Grudiq kundër Serbisë). Është kategori ekonomike, ngase  është siguruar në bazë të kontributit në punë dhe ...

Adil Fetahu: Jublileu i një gjenerate

Sivjet (2016) është 60-vjetori i regjistrimit të gjeneratës së katërt në Shkollën Normale të Prishtinës. Është një jubile jo i vogël i arsimimit dhe shoqërimit  gjatë shkollimit pesëvjeçar në atë Shkollë, dhe 55 vjetëve tjera shoqërimi pas mbarimit të shkollës.  Është kjo gjeneratë...

Fetahu: Aksionet vullnetare, vërshimet dhe protestat

Luftërat përveç viktimave në njerëz, bëjnë shkatërrime të infrastrukturës, ekonomisë dhe objekteve publike e private. Shkatërrimet që shkakton lufta, sjell varfërimin e përgjithshëm të popullsisë së vendit që ka qenë arenë lufte. Gjenerata e re ka pare ...

Adil Fetahu: Roman për dy tema sociale

Nuk e di prej nga e ka marrë autori fjalën lavirant, me të cilën e damkos një zakon jo të mirë ndër shqiptarët, zakonin e martesës me së kunatit me kunatën. Në fjalorët e gjuhës shqipe as në ata të drejtësisë, nuk e gjeni dot këtë term. A është kjo fjalë sajesë apo...

Adil Fetahu: Skanimi i 33 kryeministrave të Shqipërisë

Në periudhën 103-vjeçare të shtetit shqiptar, shteti ka kaluar në situata, sisteme  e reforma të ndryshme, shumë kohë nën okupimin e ushtrive të hueja, prandaj edhe kryeministrat kanë punuar e vepruar në kushte të ndryshme. Në këtë pak më shumë se një shekull, shtetin ...

Adil Fetahu: Shqipëria në Lidhjen e Kombeve

Lidhja e Kombeve, apo Lidhja e Popujve, si pararendëse e OKB, u themelua  nga fundi i Konferencës së Paqes, të mbajtur në Paris, më 28 prill 1920. Atë e themeluan shtetet fituese të Luftës së Parë Botërore. Statuti parashikonte tri kategori të shteteve anëtare...

Adil Fetahu: Gjykata Kushtetuese dhe pop Sava

Sipas demografit të njohur serb, Jovan Cvijiq, në vitin 1910, nga numri i përgjithshëm i popullsisë së Kosovës, serbë ishin vetëm 5%, ndërsa malazezë nuk kishte fare (“Balkansko poluostrvo”, Bgd,1966, fq.469).  Me rënien e Perandorisë Osmane, Kosova u okupua nga ...

Adil Fetahu: ''Fuza dhe furiuza'' e Ben Blushit

Libri i pestë, e romani i katërt i politikanit e shkrimtarit Ben Blushi ka një titull simbolik – Kandidati. Fabula e romanit është fushata dhe zgjedhja e kryetarit të bashkisë së qytetit të Basenit. Ajo zgjedhje ishte e veçantë në sistemin zgjedhor, madje edhe për sistemin ...
Gallery

Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora
PËLLUMB GORICA: MURET CIKLOPIKE QË SFIDOJNË SHEKUJT

Leter Lajmeruese