E marte, 21.05.2019, 01:54 PM (GMT+1)

Komente » Preqi

Dedë Preqi: Atdhetarizmi i një prifti

Nëse nuk je atdhetar, nuk je as  fetar i mirë, apo nuk je fetar i mirë, nëse nuk je atdhetarë i denjë, kështu do të filloja portretin e priftit dhe atdhetarit don Gjergj Berisha, i cili gjatë luftës 1999, u doli para ushtrisë...

Dedë Preqi: Pështjellimi i lëmshit dhe humbja e fijes politike në Kosovë

Një qëndrim jo liberal e ka treguar Evropa, ndaj qytetarëve të Kosovës, me ç’rast po vërehet se kjo Evropë, po i pranon gabimisht urdhërat e dikuj tjetër, dhe në thelb të kësaj natyre po tregon  edhe pa aftësinë e vet, që të kryej detyrat të cilat i takojnë, apo çëllimisht  po shfaqët një lloj politike  jotrasparente vetëm...

Dedë Preqi: Presidenti që fyen vlerat e luftës së UÇK-së

Zhgënjimin që e përjeton sot ky popull është një mundim golgote që nuk e ka pritë, e në veqanti nga njerëzit e vet të cilët populli u ka besuar dhe u ka dhënë detyrat, duke menduar se shqiptarët mjaftë kanë hequr dhe nuk do e humbin fuqinë e tyre, dhe me arsyen se një dreq të madh e heqëm prej qafe në kohën...

Dedë Preqi: Kënga ''Shpëtimi i Krishtit në Jeruzalem'', Kosova në shpirtin tem

Këngët nacinaliste të serbëve për Kosovën, jehojnë edhe në Jeruzalem të Izraelit, me ç’rast festojnë edhe Pashkët e tyre, si dhe në çdo tubim dhe manifestim të tyre, kudo edhe në botë tingëllon emri i Kosovës, jo që në këto raste kënga e tyre është shprehje e një kulture njerëzore, dhe që tregon...

Dedë Preqi: 27 prilli 1999!

Reagimet shpirtërore të popullit shqiptarë nuk do pushojnë pothuaj se asnjëherë, kur kujtojnë të bëmat kriminale dhe gjenocidiale që shkakëtoj regjimi kriminel i Serbisë, ndaj këtij populli të pafajshëm, vetëm për shkakun se janë shqiptarë dhe dëshirojnë lirinë e vet njerëzore në tokat e veta arbërore...

Dedë Preqi: Shqiptarët në Maqedoni e kanë një shans të bëjnë histori

Kriza është e kohës, apo shqiptarët vetë vrapojnë pas ngjarjeve të tilla, padyshim se është e domosdoshme dhe duhet të tregohemi të përmbajtur ndaj një gjendje të caktuar historike, e cila siq thotë populli “një herë vie vera nga dera”, që në këtë rast edhe shqiptarëve të Maqedonisë...

Dedë Preqi: Rrëfimi i lokes për Ditën e Luleve

Edhe pse është një kohë e kaluar, që rrumbullakson 20 vite të plota, por ajo që është e përjetuar rëndë nuk mund të harrohet lehtë, sepse jeta njerëzore nën çfarëdo rrethanash, kurrë nuk pushon që të ketë kuptim, duke mos i humbur shpresat dhe vlerën e identitetit të vet. Ishte 14 prilli i vitit 1999...

Dedë Preqi: Vuçiqi një dinak që ikën nga e vërteta

Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiq, dhe të tjerët, duhet të mësojnë nga gabimet e kaluara, të metat, shkatërrimet dhe shkalla më çnjerërore e gjenocideve, që i ka shkakëtuar regjimi serb, të cilat nuk i kanë sjellë asnjës pale njerëzore dobi dhe qetësi, por duke u distancuar ...

Dedë Preqi: Kolonizimi i Veriut me serbët ardhacakë

Planoprogramet e Serbisë ndaj Kosovës, gjithherë edhe në të kaluarën kanë pasë karakter fashist dhe provokativ, realizimi i të cilave ka pasuar me pasoja afatgjate politike dhe ekonomike. Ideja mbi kolonizimin e Kosovës me qëllim të serbizimit të saj dhe shpërnguljes së shqiptarëve...

Dedë Preqi: Shqipëria dhe Kosova, dy shtete sovrane me pushtete profane!

Nëse kemi parasysh dy shtete me shumicë shqiptare, sikur që janë Shqipëria dhe Kosova, padyshim vërejmë se jemi para  një fuqie dhe vullneti të shumëcës, sovraniteti i të cilëve merr edhe formën e pushtetit të shumëcës, duke pranuar dhe respektuar të gjitha të drejtat e pakicave...

Dedë Preqi: Kufoma e Milloshevicit ngjallet përditë në fantazmat serbe

Nuk është e çuditshme sa herë dëgjojmë e lexohet gjithçka në mediat serbe, ku shpërndarja e propagandave të tyre e bezdis botën, se Milloshi i tyre akoma jeton dikund në Rusi, dhe ai jeton i fshehur nga njerëzit e vet dhe opinioni, kjo ngjanë sikur të ngritët kufoma e tij si ...

Dedë Preqi: Kush duhet ta marrë timonin e LDK?

Ai, apo ajo, që do e merr timonin e LDK, nuk do të jetë vetëm një timonier i thjeshtë në udhëheqjen e partisë në fjalë, por në rend të parë do duhet të emërohet një njeri që ka siguri të plotë në vetëvete, nga logjika që tregon përkushtim dhe sinqeritet brenda dhe jashta partisë së vet,  dhe në aspektin...

Dedë Preqi: Poema e krimit dhe dialogu i shqetësimit

Cilën marrëveshje ta filloj me ty o, kriminel o, dhunues primitivKush të kupton ty si paqdashës, apo si miqësor e i ndershëm,Ti nuk ke zot, as besim dhe as kuptim të njeriut normalTi nuk ke natyrë njeriu, as emër përkatës përveq se kanibal. Gjithçka të erdh përdore e shfrytëzove mbi trupin tim të...

Dedë Preqi: Çfarë kompleksi ka Aleksi?

Përballë realitetit nuk është mirë të shtiresh sikur viktimë, sepse realiteti është masa që të jep mësim dhe të barazpeshon, mos të thëmi se edhe do hakmerrej ashtu siç do të duhej të bëhëj sipas të vërtetës së saj. Kur konfliktet(luftat) mbetën të pazgjidhura, problemet duhet të sqarohen dhe të përballen pa kushte ...

Dedë Preqi: Agim Dedaj, arkitekt i ndërtimtarisë dhe poezisë

Ndërlidhja në mes arkitekturës dhe poezisë ishte gjithherë prezente dhe një gjë të tillë do e gjejmë që në fillet e hershme të Letërsisë  greke, poashtu këtë ndërlidhje e gjejmë edhe te shumë akitekt dhe shkrimtarë romak. Që të dyja janë arte me pole të kundërta, por magnetike, që tërheqin njëra-tjetren, njëra dizajnohet në fushën e...

Dedë Preqi: Sherri i kopilit deri te pozicioni i Bonstilit

Sherri i politikës dhe retorikës së Serbisë, i takon politikave të rrënimit dhe shkatërrimit njerëzor dhe si e tillë mbetët në vete, ku edhe historikisht hynë në krizën e vërtetë edhe të humanitetit të vet. Dhe ky rrezik mund të rritët dhe trashëgohet përmes gjeneratave të reja, duke e shkruar dhe shpjeguar...
Gallery

PËLLUMB GORICA: MURET CIKLOPIKE QË SFIDOJNË SHEKUJT

Leter Lajmeruese