Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Urim Gjata: Te Hiqen Barierat Kufitare Mes Shqiperise e Kosoves

| E diele, 24.01.2010, 10:43 PM |


Te Hiqen Barierat Kufitare Mes Shqiperise e Kosoves
 
Prof.Dr.Sali Berisha. Kryeminister i  Shqiperise: "Pavaresia e Kosoves eshte mrekullia me e madhe e shqiptareve,do te thosha une dhe jam i bindur,e kam theksuar dhe e theksoj serisht,se ajo perben nje kryeveper qe nga koha e Skenderbeut dhe deri me sot.
Ajo ka qene jashtezakonisht e veshtire..."

Nga Urim Gjata
 
Interesi i yne kombetar pas njgjarjeve te medha sic eshte pavaresia e Kosoves,Shqiperia ne Nato ka projektin e vet per tu realizuar,dhe ky projekt konsiston ne bashkimin e kombit shqiptar,ne zhdukjen e pasojave te ndarjes dhe padrejtesite me te medha qe Europa ka njohur ne ndarjen e tij.
Ne kete kontekst,sapo e them kete fjale,ndodhe qe dhe njeres qe jane afer meje rrine dhe shikojne njeri-tjetrin se cfare ka ndermend ky.
 Po:Kam ndermend qe shqiptaret ne Shqiperi, dhe Kosove dhe kudo qe ndodhen ne trojet e tyre te ndihen njelloj.Dhe kam bindjen se dhe z Thaci dhe politikanet Kosovare kane te njejtin percaktim,sepse ky eshte nje detyrim madhor.
Ne per kete po punojme me nje vendosmeri te madhe,qe te zhdukim gjithe dallimet qe mundojne qytetaret Shqiptare te kosoves,apo cdo nacionaliteti tjeter,kur vijne ne Shqiperi,apo mundojne qytetaret shqiptare kur shkojne ne Kosove.
Per shkak te dallimeve,ne nuk mund ti injorojme,se nje shekull ndarje ka pasojat e veta.Ne kete konteks me z Thaci ne kemi nje projekt te mrekullushem dhe ky projekt eshte qe ti beje shqiptaret te ndihen,se ne shpirt ata e ndjejne,por ti bejme ta ndjejne ne cdo gje.
Fola per pikat kufitare,per Morinen,Qafen e Morines,dhe kudo qe ka pika kufitare,sikurse dhe qafa e Prushit dhe mbetet tani e Dragashit.
Le te me thone mua kush,perse duhet te jene ato,perse ti mund te kalosh nga Strasburgu ne Kheln dhe nuk sheh asnje polic,asnje doganier,nuk sheh asgje,mandej shpesh une flija ne Kheln,kur nuk gjeja hotel ne Strasburg dhe te kalosh tre kater shtete pa te ndale akush.Kurse ketu duhet te ndalim ne dy pika sic eshte ,sic eshte Morina,Qafa e Morines,Dragashi dhe Qafa e Prushit.Keto duhet ti zgjidhim me shpejtesi.
Une keto i mora si simbolike dhe pse i mora keto,sepse kam marre me dhjetera mesazhe nga qytetaret kosovare per mundimin qe ata hasin ne Morine per te ardhur ne Shqiperi,per shkak te radheve te gjata qe krijoheshin.
Une do ti kerkoja te njejten gje dhe Malit te Zi.Pika doganore e Muriqanit eshte dhjetefishuar nga prurjet.Ne krijuam nje dogane te perbashket,ne do ta shikojme se si do ta vleresojme ate,sepse dhe aty po krijohen veshtiresia ne kohen e turizmit.
Me z Thaci ne ne kete projekt duhet te njesojme praktikat dhe nuk mundet ne asnje rrethane qe Shqiperia dhe Kosova te konsiderojne njeri-tjetrin si shtete te huaja.
     Apsoludisht jo.
Natyrisht,kjo nuk do te ndodhe  dhe s'ka te beje aspak me sovranitetin e secilit vend.Jo.Perkundrazi,por fatmiresisht ne themel te idese se bashkimit kombetar qendron ideali evropian dhe ne duhet te punojme shume.Une kam besim te madh dhe pres me padurim te nisim me z Thaci njesimin e nje mori praktikave,e nje mori barrierave qe i pengojne shqiptaret te ndihen te lire,nje ne gjithe apesiren ku ata jetojne.
Dy administrata shteterore,kjo ishte zgjidhja e tyre,por keto dy administrata shteterore duhet te mundesohen dy mundesi te medha,por jo dy pengesa,por dy mundesi te medha qofte perqytetaret shqiptare ne shqiperi,Kosove,qofte per kontributin e shqiptareve ne rajon dhe ne bote.
Pra mendoj,se me qeverine e z Thaci,me presidentin Sejdiu do te kemi nje axhende shume te njgjeshur.Duke folur per aspektin zyretar,sigurisht qe ne kete kontekst kam mbajtur gjithnje qendrim me miqesor ndaj te gjithe spektrit politik pa perjashtim.Nuk bej perjashtime.
Kete qendrim e mbaj per disa aresye:
  Se pari.   Ideja e bashkimit,qe duhet te jete ide themelore,qe duhet te udheheqe cdo politikan shqiptare,ajo e bashkimit kombetar e kerkon kete.
Luften,perballjen pozite-opozite le ta beje secila pale ne vendet respektive kurse ndaj njeri tjetrit ne duhet te jemi te hapur dhe te udhehiqemi nga kjo ide.
  Se dyti.    Rotacionet e pushtetit nuk mund te cenojne kete projekt,ne te cilin shqiptaret kane shume pune per te bere.
  Se  treti.   Qendrimi im i hapur ka ne baze dhe respektimin tim te madh,per kontributin e gjithsecilit prej tyre ne keto arritje historike.
Pavaresia e Kosoves eshte mrekullia me e madhe e shqiptareve,do te thosha une dhe jam i bindur,e kam theksuar dhe e theksoj serish,se ajo perben nje kryeveper qe nga koha e skenderbeut deri me sot.Ajo ka qene jashtezakonisht e veshtire.
Ne qofte se pavaresia e shqiperise ka qene fare e veshtire per te mos u shpallur,se pasi e copetuan Kombin,sic deshen,duhet t'iu lejonin nje cope toke dhe shqiptareve se per ndryshe nuk krijonin dot asnje lloj besueshmerie,pavaresia e Kosoves ka nje sens krejt te kundert,tjeter,ishte antikonjukturore  po ta marrim ne kete sens,ishte veper,ishte kryeveper e rezistences shumeformeshe shqiptare.
Te gjithe sot,faktoret politike te Kosoves,kane kontributin e tyre.Dhe kjo me detyron mua dhe detyron cdo shqiptar,te deshmoje respektin maksimal ndaj tyre.
Te njejtin qendrim mbaj dhe me forcat politike ne Maqedoni,kam pritur z Thaci,kam biseduar me shume kenaqesi me te,do te pres se shpejti z Ali Ahmeti me shume kenaqesi.
Ne jemi te hapur,une vleresoj rolin e sejcilit prej tyre.Kane kontribute te medha,ata kane kontribute te medha qofte ne lartesimin e rezistences dhe ceshtjes se vete Kosoves.
Kane kontribute te medha gjate gjithe qendrimit ne kodin e unitetit.
Kane kontribute te medha ne perpjekje per njohjen e pavaresise se Kosove.