Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Revista "Shqipëria etnike" Nr. 4/2009 (III)

| E marte, 05.01.2010, 08:28 PM |
NË KËRKIM TË SHTËPISË SË GJERGJ FISHTËS

Nga Mark Preçi, publicit

Në një mbasdite korriku, në njërën prej kafeve të shumta, në plazhin e Shëngjinit, me dy pushues nga Kosova, në bisedë e sipër, më pyesin për fshatin Fishtë të Zadrimës, vendlindjen e poetit të madh kombëtar, të parit poet shqiptar kandidat për Çmim Nobel ,At’ Gjergj Fishten. Duke qenë vetë zadrimor, përpiqem t’ua shpjegoj me dorë drejtimin në  të cilën ndodhet Fishta e Fishtës.

-Dëshirojmë të vizitojmë shtëpinë ku ka lindur dhe jetuar femijerinë e tij njeriu i madh i letrave shqipe, insistuan ata. Ne me pushime jemi, thanë, s'është problem shpenzimi, mjafton të na gjesh një taksi dhe ta planifikojmë vizitën.
Duke vazhduar gjatë në një bisedë shumë të këndshme rreth poetit, ku shpeshherë më tregonin mua gjera që nuk i” dija”, për Fishtën, u premtova që në një takim të dytë ta bënim vizitën. Për hir të së vërtetës, edhe unë nuk e kisha vizituar asnjeherë shtepinë e lindjes së poetit, ndonëse shumëherë kisha shkuar për punë në Fishtën, që poeti mbajti për mbiemër, pasi u shugurua si meshtar. Mendova për një “rikonjucion” të shtepisë së pader Gjergjit, para se të shkoja me miqtë nga Kosova…
Pas gjashtë km   autostradë Lezhe-Shkodër, marrim rrugën në të djathtë, ku tabela rrugore njofton: BLINISHT. Fshati i Fishtës është një nga gjashtë fshatrat që përbëjnë këtë Komunë. Nga asfalti  duhen edhe tre kilometra rrugë fshati, për të arritur në fshatin e lindjes së poetit, prozatorit, publicistit, gjuhetarit, politikanit, meshtarit, Fishtën. Disa,
shumë të afërm të poetit, i kemi njohur edhe më parë dhe kishim bisdeuar edhe herë të tjera për atë, por tashti kishim një qëllim të caktuar.
Në kodrën e Lekiçëve, një emër i vënë në vitet e komunizmit, ndodhën një grumbull shtëpijash, kulla që dikush i ka braktisur duke ndertuar shtëpia të reja, dikush i ka meremetuar. Kullat thuajse janë të ngjitura njerametjetrën.
Njeriun të cilin e takojmë, e njohim prej vitesh. Ai është Gjon Mark Ndoka, 74- vjeç, një burrë fisnik me trupin drejt dhe bujar, si të  gjithë banorët e këtyre zonave. Aty, para kullës së tij dhe shtëpisë së re, që po ndërton, duke pirë kafen e mikepritjes, zhvillojmë këtë bisedë.

74-vjeçari Gjon Mark Ndoka, stërnip i GJERGJ FISHTËS.
74-vjeçari Gjon Mark Ndoka, stërnip i GJERGJ FISHTËS.
Cila është lidhja e juaj familjare me Gjergj Fishten?


Unë jam stërnipi i pader Gjergjit, që do të thotë se baba  ka qenë nipi i tij. Ashtu si edhe baba, tanë na i kemi thirrë axhë (xhaxha). Emni i vërtetë i tij është Zef  Ndoka, por mbasi u shugurua meshtar, e nderroi dhe e thirri veten Gjergj Fishta. Kështu e kishin rregull franceskanët.

Në këtë shtëpi ku jetoni ju, ka lindur Gjergj Fishta?

Jo. Shtëpia ku ka lindur ghyshi im dhe njëkohësisht i vellai, pader Gjergji, nuk egziston ma si vendbanimi.Vendi ku ka lindur sot është një livadh që quhet Çarja e Gege Pjetrit. I vetmi dëshmitar i lindjes së këtij njeriu, është nje pus dhe një ulli.
Aty rreth moshës tre-katër vjeçare, si familje u zhvendosën pikërish në këtë kodër ku janë të ndërtueme disa kulla, shtëpia dykatëshe, pothuajse të ngjitura me njëratjetrën.  

Pse kodra mban këtë emër?

Emri Lekiç na është vendosur para 30-40 vjetësh dhe ka të bëjë me mbiemrin tonë
të përditshëm Leka në Lekiç. Nuk ka asnjë lidhje me mbiemrat jugosllavë.

Po shtëpia ku ka kaluar fëmijërinë Gjergj Fishta, cila është?

Po e shohim tashti.
Ngrihet Gjoni dhe na prinë. Vetëm pak metra, midis mureve te kullave shpinëmbishpinë dallojmë një hyrje që e kanë mbuluar ferrat dhe një tende me hardhija për të cilën nuk ishte kujdesur askush. Ferrat të pengonin edhe shikimin. Jo pa keqardhje, Gjoni perpiqet që të na “hapë” rrugën deri te dera. Tashmë shtëpia është e braktisur. Në këtë shtëpi, thotë Gjoni, ka jetuar deri para disa vitesh një kushëri i joni, i cili vdiq para disa muajsh. Femijët e tij janë në emigracion. Në anë të murit është vënë një pllakë ku shkruhet ”KETU KA BANUAR AT’GJERGJ FISHTA”1871-1940” Mjerisht kjo është e vetmja dëshmi ku ka jetuar poeti i madh deri para se të shkonte në kolegjin e Franceskanëve të Troshanit, shkollim të cilin nuk do ta ndalte deri kur veshi mantelin e meshtarit. Me një telefon Nokia N95, bëjmë disa fotografi, midis të cilave edhe vete Gjonit.
-Prit, me thote, ta ndërroj këmishën se isha në kopësht tuj punu. Nuk vonon dhe kthehet. Ai përpiqet që të davarrisë ferrat me qëllim që të duket sadopak shtëpia ku ka jetuar kollosi i letrave shqipe. Këto fotografi po i botojmë sëbashku me shkrimin.
-Shiko- thotë Gjoni- Unë ndjek në gazeta gjithçka që folet për Axhën (padër Gjergjin). Ndigjova një nadje në televizor, ku një gazete shkruante për eshtrat e pader Gjergjit, menjëherë nisa djalin në Lezhë dhe ma pruni, dhe e lexova, e m’u duk interesante.
Kthehemi prapë në tavolinën para shtëpisë së Gjonit, ku e shoqja na ka shtuar edhe nganjë birrë të ftohtë akull, për të na larguar të nxehtin e kësaj vere. Aty ne vazhdojmë bisedën me Gjonin.

A është inetersuar kush për Pader Gjergjin!?

 Po shumë njerëz kanë ardhë, më kanë takue. Ka qenë Neritan Ceka, Aurel Plasari, Tonin Çobani; disa studiues nga Kosova, të cilëve nuk jua mbaj mend emrat e shumë të tjerë. Kanë pyet për gjithçka për pader Gjergjin.

Shtepia ku ka jetue
Shtepia ku ka jetue "NDERI I KOMBIT", At Gjergj Fishta
Po për shtëpinë ku ka jetuar padra?


Me thanë të drejtën ma shumë janë interesuar për anë të tjera të jetës së tij, për librat që ka lexue, që ka shkrue, për ndonjë dorëshkrim, po për shtëpinë... Kanë ardhë edhe politikanë, sidomos në raste fushatash, çfarë nuk kanë premtuar; do të bëjmë këtë e atë, por fatkeqesisht deri tash asgjë. Vlerësimin ma të madh e ka bërë ish-presidenti Moisiu, që në vitin 2003, në Pallatin e Kulturës në Lezhë, e shpalli “NDERI I KOMBIT”, një mirënjohje që besoj kushdo e ka mirëprit. Ne si trashëgimtarë të Pader Gjergjit, e ruajmë me shumë dashuri medaljen.

Po pushteti lokal, a ka ndërmarrë ndonjë perpjekje për rehabilitimin e shtëpisë?

Jo, jo! Nuk ka buxhet, kanë thënë.

Ju nuk keni bërë ndonjë përpjekje në Tiranë për problemin e shptëpisë?

Me thënë të drejtën shumë rrugë edhe nuk i dijmë. Mendoj ma shumë se sa ne që e
kemi  pasë gjakun tonë, Gjergj Fishta i përket kombit. E përgjegjësitë për kombin,
i marrin ata që drejtojnë shtetin...

Zotit Ministër të kulturës, nuk i jeni drejtuar?

Jo. Ka disa ditë që një grup bashkëfshatarësh po përgatisin një kërkesë drejtuar
Ministrisë së Kulturës që ta marrë në dorë edhe shtëpinë ku ka jetuar axha.

Kjo eshte dera e shtepise ku ka jetuar
Kjo eshte dera e shtepise ku ka jetuar "NDERI I KOMBIT" Gjergj FISHTA
Po ju Gjon, a nuk keni bërë ndonjë përpjekje, të paktën, për ta mirëmbajtur?

 
Keni te drejte ne ate qe thoni, por jemi shperndare ne te kater anet e botes. Per ne eshte e rendesishme qe shpine ku ka jetuar pader Gjergji mos ta prishim,mos tja nderrojme destinacionin,ne nje fare menyre  sa here qe te sillem neper oborr per aq kohe sa te jetoj ta shoh ate qe rriti pader Gjergjin,Gjergj Fishten.

Neqoftese shteti do ta rehabilitoje shtepine Ghjergj Fishtes, a mundeni ju qe te kontribuoni. Të grumbulloni relike te asaj kohe a te vete pader Gjergjit po te keni, per ta kthyer ne nje shtepi muze?

Kjo na përket neve dhe besoj që e bëjmë, natyrisht, tuj na këshillue ndonjë specialist i kësaj fushe, o, po e bëjmë...

Mbasi pimë edhe nganjëbirrë mbas kafes, përshëndesim këtë burrë zotni, siç i thonë, dhe largohemi nga Fishta e Fishtës që i dha gjithçka e mbi të gjitha, i dha emer Shqipërisë në të gjithë botën.
Një miku im, dashamir i udhëtimeve nëpër botë, më thoshte para disa ditesh: isha i ftuar në Kinë dhe miqtë na ofronim të vizitonim vende te veçanta. Diku, në një mal kishte një minierë, ku gjatë gërmimit ishte zbuluar një gur i bukur me ngjyrë të kuqërreme, e kishin pastruar dhe sistemuar sheshin, duke e transformuar në një vend pelegrinazhi, idhulli. Miku me tha: bota nuk i ka idhujt dhe i krijon; ne i kemi por nuk i njohim dhe nuk i bejmë të njohur.
Largohem nga Fishta, por jo nga Gjergj Fishta. Sesi më vjen në mendje dhe ndjej një keqardhje, por jo një trishtim! Dikush i zhduku kockat se edhe në varr nuk e duronte; ndoshta e kishte frikë edhe atje në parajsë ku prehet shpirti i tij; të tjerë flasin e flasin, por gjë nuk bejnë; nuk dua të mendoj se ndokush Gjergj Fishtën e la  pa varr dhe tash e duan edhe pa shtëpi; ndoshta dikë do ta prekë “shenjti në zemër” dhe do të kujtohet për shtëpinë e Gjergj Fishtës... Në këtë pështjellim mendimesh, sesi më qetëson akademik Qosja kur për Fishtën ka shkruar: zaten lisat e gjatë sulmohen nga rrufetë. E Fishta është një lis i gjatë...
Kur përgatitem për t’u larguar nga shtëpija e Gjonit, stërnipit të Gjergj Fishtës, duke ecur, ai më tregon, jo pa nje finesë humori, një histori të pader Gjergjit: pader Gjergji ishte një franceskan me za, që kur ishte i ri. Erdhi puna dhe do të emrohej një ipeshkëv i ri. Ja ban hizmetin kësaj pune pader Gjergji dhe një prift, dom Lazer Lisna, por ipeshkëv u emru dikush tjeter. Atëherë pader Gjergji i shkruen, dom Lazer Lisnes: Te ka çue të fala pader Gjergj Fishta, Ty dom Lazer Lisna. Per nj’at punë që pame mendu S’ na dual gja,as ty, as mu...
E kuptoj kontekstin e humorit fishtjan që më tregon. Duke qeshur i them Gjonit se një dashmirës i letërsisë, si puna ime, vetëm mund të provokojë ndërgjegjen e dikuj, dhe do të ishte fat, sikur ky dikush të ishte ai që ka në dorë të punojë për rehabilitimin e shtëpisë ku ka banuar Gjergj Fishta…
Në Shëngjin kam ndërruar kafe. Nuk kam çfarë t’u them miqve kosovarë. Ata kanë pyetur për mua. Meqenëse ata vijnë prej vitesh me pushime në Shëngjin; shpresoj që verën e ardhshme t’ua plotësoj dëshirën për të vizituar shtëpinë ku jetoi poeti i madh Gjergj Fishta, për t’ju dhuruar atyre e kujtdo tjetër emocione që të krijohen kur ndodhesh në shtëpinë ku janë rritur kollosët…

Korrik 2009                                                                      

Me rastin e përvjetorit të 71-të të lidhjes të zotit Prof. Dr. Eshref Ymeri

 

DATËLINDJET FESTOHEN ME NUMRIMIN E SUKSESEVE

Një familje e lumtur dhe e ngritur në rrafsh kombëtar-ndërkobëtar!!

 

Nga Kadri Mani 

Prof. Dr. Eshref Ymeri është i biri i Hasan Ymerit, veteranit të Luftës së Vlorës të vitit 1920, të cilin Presidiumi i Kuvendit  Popullor të Republikës Popullore të Shqipërisë, me dekret nr. 4040, datë 14 korrik 1965, e ka dekoruar me medaljen “Për veprimtari patriotike”,  me këtë motivacion: “Për trimërinë, guximin dhe vetëmohimin që tregoi në luftë kundër pushtuesve imperialistë italianë më 1920 për çlirimin e Vlorës”.

Është i lindur në Smokthinë, në fshatin Mesaplik, më 25 dhjetor 1940. Shkollën fillore e kreu në vendlindje në vitin 1952. Kurse shkollën 7-vjeçare e mbaroi me rezultate të shkëlqyera në fshatin Ramicë në vitin 1955. Në vitin 1959 përfundoi gjimnazin “Ali Demi” në Vlorë. Për rezultate të larta në mësime, atë vit iu dha e drejta për të vazhduar studimet universitare në Bashkimin Sovjetik, në njërin nga universitetet e Shën Peterburgut (ish-Leningrad). Pas prishjes së marrëdhënieve dhe ndërprerjen e të gjitha marrëveshjeve që udhëheqja sovjetike bëri me Shqipërinë, në qershor të vitit 1961 u kthye në atdhe dhe filloi studimet në Universitetin e Tiranës për gjuhë dhe letërsi ruse. Për arritje të larta që pati gjatë studimeve në universitet, në mbarim të tyre, në qershor të vitit 1966, Universiteti i Tiranës e emëroi pedagog në Katedrën e Gjuhës dhe të Letërsisë Ruse të Fakultetit të Historisë dhe të Filologjisë. Meqenëse ishte një njohës shumë i mirë i gjuhës ruse dhe specialist i përgatitur i përkthimit, Instituti i Studimeve Marksiste-Leniniste pranë Komitetit Qëndror të Partisë së Punës të Shqipërisë, në maj të vitit 1975, e dërgoi me shërbim në Republikën Popullore të Kinës për të ndjekur nga afër botimin në gjuhën ruse të vëllimit të dytë të veprave të zgjedhura të Enver Hoxhës. Puna për botimin e këtij vëllimi vazhdoi për gjashtë muaj. Pas

Hasan Ymeri (1890-1970): Kosovën e kemi tokën tonë, edhe ajo Shqipëri është. Dëgjo këtu, more bir: po nuk u bashkuan të katër vilajetet që kemi pasur, Shqipëria kurrë s'ka për të bërë prokopi. Pa Kosovën, Shqipërisë bota s'do t’ia vërë veshin kurrë. Shqipëria pa Kosovën është si një fëmijë i plevitosur që kurrë s'ka për t’u bërë përpjetë. Shqipëria pa Kosovën shpatullat i ka kallkan.  Hasan Ymeri (1890-1970): Kosovën e kemi tokën tonë, edhe ajo Shqipëri është. Dëgjo këtu, more bir: po nuk u bashkuan të katër vilajetet që kemi pasur, Shqipëria kurrë s'ka për të bërë prokopi. Pa Kosovën, Shqipërisë bota s'do t’ia vërë veshin kurrë. Shqipëria pa Kosovën është si një fëmijë i plevitosur që kurrë s'ka për t’u bërë përpjetë. Shqipëria pa Kosovën shpatullat i ka kallkan.
Hasan Ymeri (1890-1970): Kosovën e kemi tokën tonë, edhe ajo Shqipëri është. Dëgjo këtu, more bir: po nuk u bashkuan të katër vilajetet që kemi pasur, Shqipëria kurrë s'ka për të bërë prokopi. Pa Kosovën, Shqipërisë bota s'do t’ia vërë veshin kurrë. Shqipëria pa Kosovën është si një fëmijë i plevitosur që kurrë s'ka për t’u bërë përpjetë. Shqipëria pa Kosovën shpatullat i ka kallkan.
botimit me suskes të këtij vëllimi, në tetor ai u kthye në atdhe. Në fakultet punën e vazhdoi deri   më 31 gusht të vitit 1977. Për shkak të disa mosmarrëveshjeve që pati me organizatën e partisë të fakultetit, kjo e fundit vendosi ta qarkullojë nga universiteti, duke ia nisur dosjen për në Kukës, me pretekstin se nuk kishte qenë në bazë, por ishte emëruar pedagog drejtpërsëdrejti nga bankat e universitetit. Këtë lloj qarkullimi ai e vlerësoi si të padrejtë, sepse qe organizuar në shenjë hakmarrjeje kundër tij. Megjithatë, ai shkoi e mori takim me nënkryetarin e Komitetit Ekzekutiv të Rrethit të Kukësit që mbulonte sektorin e arsimit dhe e vuri në dijeni se nuk do të paraqitej në punë, derisa padrejtësinë që i ishte bërë  ta zgjidhte në strukturat e larta të partisë.

Ndërkohë, Shtëpia Botuese “8 nëntori” filloi ta zinte me punë si përkthyes të jashtëm, meqenëse në vjeshtën e vitit 1977 kishte filluar të shtohej intensiteti i punës për përkthimin dhe botimin në gjuhë të huaja të veprave të zgjedhura të Enver Hoxhës. Më në fund, pas një viti e gjysmë përpjekjesh për sqarimin e së vërtetës, dikush nga strukturat e larta të partisë dha porosi për tërheqjen e dosjes së tij nga Kukësi për në Tiranë dhe përcjelljen e saj për në Shtëpinë Botuese “8 nëntori”, duke marrë paraprakisht miratimin edhe nga Instituti i Studimeve Marksiste-Leniniste, meqenëse ishte fjala për ta emëruar përkthyes të veprave të Enver Hoxhës në gjuhën ruse. Aty filloi punën në mars të vitit 1979. Nuk kishte kaluar më shumë se një vit e gjysmë nga puna e tij si përkthyes, kur instituti i lartpërmendur dha porosi për emërimin e tij si shef të Redaksisë së Botimeve në Gjuhë të Huaja në atë shtëpi botuese (redaksi kjo që kishte në organikë  42 veta, bashkë me personelin ndihmës), detyrë që e filloi më 1 gusht të vitit 1981 dhe e la në fund të tetorit të vitit 1990. Gjatë atyre viteve redaksinë (që disa vepra të Enver Hoxhës i përkthente dhe i botonte në 7 gjuhë të huaja) e drejtoi me shumë sukses,  përballoi edhe vetë një volum të madh pune (bashkë me përkthyesit e tjerë të sektorit të gjuhës ruse), duke marrë përsipër drejtpërsëdrejti edhe punën e përkthyesit të veprave të Enver Hoxhës, të botuara në gjuhën ruse. Për kontributin e rëndësishëm që dha në drejtimin e redaksisë dhe në përkthimin e veprave të Enver Hoxhës, Presidiumi i Kuvendit Popullor të Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë e dekoroi me medaljen “Naim Frashëri” të klasës së dytë. Në fund të vitit 1991 largohet me dëshirën e vet nga Shtëpia Botuese “8 nëntori” dhe më 1 janar 1992 rifillon punën si pedagog në Katedrën e Gjuhës dhe të Letërsisë Ruse të Fakultetit të Gjuhëve të Huaja të Universitetit të Tiranës. Këtu punën e vazhdoi deri më 31 gusht 2003. Më 01 shtator të po atij viti largohet për në pension.

Nga e djathta në të majtë: Anita (nusja e Plarentit), Plarenti (biri ynë) me djalin në krahë (Drinin), Eshrefi, Havaja, Kesiana (bija jonë)
Nga e djathta në të majtë: Anita (nusja e Plarentit), Plarenti (biri ynë) me djalin në krahë (Drinin), Eshrefi, Havaja, Kesiana (bija jonë)
 

I.                Aktiviteti pedagogjiko-shkencor   

1.  Tekste mësimore

1968----Tekst mësimor për zhvillimin e gjuhës së folur të studentëve të kursit të parë të gjuhës ruse (botim i Shtëpisë Botuese të Librit Universitar). 

1972----Tekst mësimor për zhvillimin e gjuhës së folur të studentëve të kursit të dytë të gjuhës ruse (botim i Shtëpisë Botuese të Librit Universitar).

1974----Tekst mësimor për gramatikën e gjuhës ruse për të katër kurset e studentëve të gjuhës ruse, me grup autorësh (botim i Shtëpisë Botuese të Librit Universitar).

1981----Tekst mësimor (me analiza teksti) për studentët e kursit të parë dhe të dytë të degës së gjuhës ruse, me bashkautor (botim i Shtëpisë Botuese të Librit Universitar).

1982----Tekst me tema bisedimi në ndihmë të specializimit të mësuesve të gjuhës ruse për zhvillimin e gjuhës së folur ruse (botim i Institutit të Studimeve Pedagogjike). 

1984----Formula bisedore. Tekst në ndihmë të specializimit të mësuesve të gjuhës ruse për shkathtësimin e shprehive të folurit në gjuhën ruse (botim i Institutit të Studimeve Pedagogjike).  

2002----Gjuha e folur ruse. Tekst mësimor për studentët e të katër kurseve të degës së gjuhës ruse (botim i Shtëpisë Botuese të Librit Universitar).  

2.  Lëndë mësimore praktike që ka dhënë në universitet.    

Gjatë kohës që ka punuar si pedagog në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë dhe në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja, ka dhënë:

Lëndën e gjuhës së folur ruse në të katër kurset.

Lëndën e gramatikës praktike të gjuhës ruse në kursin e parë dhe të dytë.

Lëndën e analizës së tekstit në të katër kurset.   

3.  Kurse leksionesh që ka dhënë në universitet

Leksionet e stilistikës së gjuhës ruse (bashkë me seminaret).

Leksionet e gjuhësisë së përgjithshme.

Leksionet e letërsisë ruse (bashkë me seminaret).

Leksionet e përkthimit (bashkë me ushtrimet e përkthimit).   

4.  Artikuj metodiko-shkencorë dhe shkencorë

Artikuj të tillë janë botuar në gazetën “Mësuesi”, në revistën “Studime filologjike” dhe “Gjuha jonë” gjatë viteve ’70-80 të shekullit të kaluar.   

II.           Përkthime socialpolitike  

Në Shtëpinë Botuese “8 nëntori”, gjatë viteve 1977-1991, ka përkthyer 3200 faqe për veprat e zgjedhura të Enver Hoxhës që u botuan në gjuhën ruse në 6 vëllime (me rreth 1000 faqe çdo vëllim).

III.      Përkthime artistike  

Gjatë viteve 1998 e në vazhdim, ka përkthyer e botuar vepra të shkrimtarëve:   

Aleksej Prijma: “Edgar Kejsi” (Shtëpia Botuese OMSCA, Tiranë 1999).

F.M. Dostojevski: 

1. “Një zemër e dobët” (Shtëpia Botuese OMSCA, Tiranë 1998 dhe Shtëpia Botuese ABC, Tiranë 2008).

2. “Sozia” (Shtëpia Botuese OMSCA, Tiranë 2000).

3. “Pollzunkovi” (një roman me nëntë letra) (Shtëpia Botuese OMSCA, Tiranë 2000).

4. “E zonja e Shtëpisë” (Shtëpia Botuese OMSCA, Tiranë 2001).

5. Një grua bote dhe një burrë poshtë shtratit” (Shtëpia Botuese OMSCA, Tiranë 2002). 

Italo Kalvino: “Përralla italiane” (Shtëpia Botuese DeaS, Tiranë 2000).

Ky është profeti Muhamed, i dërguari i Zotit për mbarë njerëzimin (përgatiti për botim dhe botoi Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam. Përkthyer në gjuhën ruse, Tiranë 2008). 

Nikollaj Kolada: “Nishani” (dramë; vënë në skenë në Teatrin Kombëtar në vitin 2006). 

Ludmilla Razumovskaja: “E dashur Elena Sergejevna” (dramë; vënë në skenë në Teatrin Kombëtar në vitin 2007).

Vath Koreshi: Skenar i filmit “Porta Eva” (përkthyer në gjuhën ruse; prodhim shqiptaro-rus. Regjisor: Albert Minga. Producent Aleksandër Mihajllov. U xhirua në Shqipëri në vitin 2000 dhe doli në ekran në vitin 2001).

Zheni Kostandinova: “Vanga” (Shtëpia Botuese OMSCA, Tiranë 1999).    

Zhorzh Amadu: “Zonja Flora dhe dy burrat e saj” (Shtëpia Botuese OMSCA, Tiranë 2001).

Kobo Abe: “Një grua e burgosur në rërë”. (Dorëzuar për botim në Shtëpinë Botuese “Bota Shqiptare” në vitin 2009).

Leonid Grossman: “Pushkini”. (Dorëzuar për botim në Shtëpinë Botuese EDFA në vitin 2009).

IV.      Fjalorë

Fjalor i termave të mbrojtjes kundërajrore (me bashkautorë) (Botim i Akademisë Ushtarake, Tiranë1990).

Fjalor frazeologjik italisht-shqip (me bashkautor) (Shtëpia Botuese AF?RDITA, Tiranë 1997).

Fjalor sinonimik i gjuhës shqipe (me bashkautorë) (Shtëpia Botuese TOENA, Tiranë 2002).

Fjalor i madh frazeologjik italisht-shqip (me bashkautorë) (Shtëpia Botuese EDFA, Tiranë 2007).

Fjalor sinonimik i gjuhës shqipe (i pasuruar dhe i ripunuar) (me bashkautorë) (Shtëpia Botuese EDFA, Tiranë 2007).  

V.           Redaktime fjalorësh

Fjalor rusisht-shqip (grup autoresh) (Shtëpia Botuese EDFA, Tiranë 2005).

Fjalor shqip-rusisht (autore prof. as. Mukades Mançe) (Shtëpia Botuese EDFA, Tiranë 2007).

VI.      Publicistikë

Prej vitit 1991 dhe deri tani ka botuar 217 artikuj publicistikë për probleme që shqetësojnë vendin tonë dhe mbarë kombin shqiptar, përfshirë këtu edhe artikuj me tema shoqërore dhe artikuj polemikë.

VII. Botime të tjera

Shqipëria në dokumentet e arkivave ruse (me bashkautor) (Shtëpia Botuese TOENA, Tiranë 2006).

Tradita e politikës ruse ndaj kombit shqiptar (me bashkautor) (ndodhet në proces botimi).

       VIII. Kualifikimi shkencor  

16. 12. 1989----merr gradën shkencore “Kandidat iShkencave” (me vendim nr. 208 të Komisionit të Lartë të Atestimit).

14. 12. 1994----Grada “Kandidat i Shkencave”, sipas Vendimit të Këshillit të Ministrave nr. 351, datë 30.06. 1993, konvertohet në gradën shkencore “Doktor”.

13. 12. 1994----merr titullin “Asistent Profesor” (me vendim nr. 11 të Komisionit të Kualifikimit Shkencor).

11. 05. 2001----merr titullin “Profesor” (me vendim nr. 53 të Komisionit të Kualifikimit Shkencor).

       Fakulteti i gjuhëve të Huaja të Universitetit të Tiranës, në kuadrin e programit TEMPUS, më 2 dhjetor 2001, e përfshiu në një grup  pedagogësh të përkthimit nga gjuhë të ndryshme (si anglishtja, frëngjishtja, gjermanishtja  dhe italishtja) dhe e dërgoi në Britaninë e Madhe, pranë Universitetit të Uestminsterit, ku qëndroi një javë për shkëmbim përvoje nga fusha e përkthimtarisë.

       Përveç aktivitetit të tij të gjatë si pedagog universiteti, përkthyes, gjuhëtar, leksikograf dhe publicist, është i mirënjohur edhe si interpret (përkthyes gojor) i gjuhës ruse. Kështu, si interpret   nga rusishtja  në shqip dhe nga shqipja nërusishte,  ai ka marrë pjesë:  

a) në të gjitha konferencat e PABSEK-ut dhe BSEK-ut të zhvilluara në Tiranë që prej themelimit  tëtyre deri para do kohësh;

b) në disa aktivitete të Bankës Botërore dhe të Fondit Monetar Ndërkombëtar të zhvilluara nëTiranë;

c) në disa aktivitete të UNICEF-it dhe tëIOM-it tëzhvilluara në Tiranë.

       Poashtu, si interpret nga rusishtja në shqip dhe nga shqipja në rusishte, ka shoqëruar:

1. Delegacionin e Parlamentit Shqiptar, të kryesuar nga Kryetari i tij, zoti Pjetër Arbnori, gjatë vizitës së tij:

       a. në Shën-Peterburg, ku ishte i ftuar nga Universiteti i atij qyteti për të marrë pjesë në një sesion shkencor në përkujtim të 5-vjetorit të vdekjes së albanologes së shquar ruse Desnjickaja (01 qershor 1995);

       b. në Moskë, ku u zhvillua Konferenca e radhës e PABSEK-ut (04-07 qershor 1995).

2. Delegacionin e Parlamentit Rus, të kryesuar nga zëvendëskryetari i tij, zoti Sergej Baburin, i cili zhvilloi një vizitë në vendin tonë nga data 17 deri më 19 mars 1999. Gjatë qëndrimit në Tiranë, kryetari i delegacionit rus zhvilloi bisedime me:

       a. Presidentin e Republikës, prof.dr. Rexhep Meidani;

       b. Kryetarin e Parlamentit, prof.dr. Skënder Gjinushi;

       c. Kryetarin e Këshillit të Ministrave, zotin Pandeli Majko;

       ç. Kryetarin e Komisionit të Jashtëm të Parlamentit Shqiptar, zotin Sabri Godo, bashkë me anëtarët e atij komisioni;

       d. Kryetarin e opozitës, prof.dr. Sali Berisha.

3. Delegacionin e Parlamentit të Armenisë, të kryesuar nga Kryetari i tij, gjatë vizitës që bëri në vendin tonë më 28 qershor 2000, kur filloi punimet edhe Konferenca e radhës e PABSEK-ut.

4. Delegacionin e Fondit Shqiptar të Zhvillimit gjatë vizitave që bëri në Armeni:

a. në tetor 1998;

b. në shkurt 1999.

5. Delegacionin e Ministrisë së Mbrojtjes të Republikës së Shqipërisë, të kryesuar nga ministri Safet Zhulali gjatë një vizite që ky bëri në Ukrainë prej 24 deri më 27 shkurt 1997, me ftesë të Ministrit të Mbrojtjes së Ukrainës, gjeneral Kuzmuk.

       Tani ka nëpër duar dhe është duke e përfunduar Fjalorin e Madh Frazeologjik Rusisht shqip. Në të njëjtën kohë, është duke punuar paralelisht edhe për përgatitjen për botim të një Fjalori të Madh Frazeologjik Anglisht-Shqip.

       Nuk është i angazhuar në asnjërën prej partive politike. Është i martuar. Bashkëshortja e tij, Hava Cani-Ymeri, ka mbaruar Universitetin e Tiranës për gjuhë dhe letërsi ruse në vitin 1972. Ka punuar si mësuese e rusishtes dhe e anglishtes dhe në prill të vitit 2007 ka dalë në pension. Kanë dy fëmijë - Plarent dhe Kesiana Ymeri. Që të dy kanë përfunduar studimet universitare dhe pasuniversitare në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Plarenti tani punon në një kompani të njohur amerikane për prodhimin e aparaturave mjekësore dhe farmaceutike, në qytetin Santa Barbara të shtetit të Kalifornisë, kurse Kesiana punon pedagoge e vjolës dhe e violinës në një akademi harqesh në qytetin Cincinnati të shtetit Ohajo (Ohio).

---------------------------------------

I nderuar zotni Kadri (Mani),

    Siç e shikon, fotografinë e bëmë, por e bëmë në ballkon, se kështu ishte dëshira e nipit të vogël, Drinit. Nuk pranonte në asnjë mënyrë që ta bënim atë foto rreth tryezës së drekës. S'kishim rrugë tjetër. Jo më kot i thonë asaj fjalës që fëmija e vogël në htëpi është si puna e mbretit<!--[if !supportFootnotes]-->[1]<!--[endif]-->. Kjo fotografi, në këtë 71-vjetor të ditëlindjes sime, ka një gjë të veçantë. Pas dymbëdhetë vjetësh, për herë të parë, unë dhe Havaja (bashkëshortja e tij e devotshme- K.M.), po i festojmë bashkë me fëmijët festën e dyfishtë të 25 dhjetorit dhe Vitin e Ri. Aq më tepër që tani kemi mes nesh edhe nusen e djalit, Anitën, qytetare amerikane, e cila, kur lindi djali më 14 qershor 2004, nguli këmbë te Plarenti që t'i vinin një emër shqiptar. Dhe Plarenti, edhe për kënaqësinë e Havasë dhe timen, i vuri emrin Drin. 

    Po të dërgoj edhe një fotografi të babait tim, Hasan Ymeri (1890-1970). Ka një arsye të fortë që lidhet pikërisht me Kosovën, prandaj edhe po ta dërgoj.

    Nikita Hrushovi bëri një vizitë në vendin tonë në vitin 1959. Zbriti në Tiranë më 26 maj dhe u largua më 3 qershor. Asokohe unë isha në maturë, në gjimnazin "Ali Demi" në Vlorë. Pasi mbarova provimet e maturës, shkova për pushime pranë familjes, në Mesaplik. Të nesërmen e asaj dite, në drekë, pasi hëngrëm bukë dhe po shlodheshim në hijen e ftonjve në oborrin e shtëpisë sonë, babai e hodhi fjalën te vizita e Hrushovit dhe më pyeti, jo pa ironi (se ia njihja huqin):

    "More bir, po ky Rushovi kaq mik i madh qenka për ne, se andej nga mbledhjet e fshatit këta të partisë na kënduan gazetën dhe na thanë se e paskan pritur me salltanete të mëdha?"

    Unë, si i brumosur me ideologjinë e partisë, vura në përdorim gjithë bagazhin tim, duke i shpjeguar se Hrushovi është mik i madh i popullit tonë, se shoku Enver ka thënë se Bashkimi Sovjetik është si ajri, si uji dhe si dielli për vendin tonë.

    "Po mirë, more bir, po meqë ky Rushovi qenka mik e shkuar mikut, pse s'i thotë Titos që atë Kosovën ta kthejë këtejë nga ne, se atë e kemi tokën tënë, edhe ajo Shqipëri është".

    Unë u zura ngushtë. Megjithatë, me ato që kishim mësuar në lëndën e historisë në shkollë, u mundova t'i shpjegoj se atë punë nuk e kishte në dorë as Titua, as Hrushovi. Ai më dëgjoi sa më dëgjoi dhe pastaj vazhdoi:

    "Dëgjo këtu, more bir. Po nuk u bashkuan të katër vilajetet që kemi pasur, Shqipëria kurrë s'ka për të bërë prokopi. Pa Kosovën, Shqipërisë bota s'do t’ia vërë veshin kurrë. Shqipëria pa Kosovën është si një fëmijë i plevitosur që kurrë s'ka për t’u bërë përpjetë. Shqipëria pa Kosovën shpatullat i ka kallkan".

    Këto fjalë të babait tim, zotni Kadri, më mbetën të ngulitura në kokë që asokohe, paçka se kanë kaluar më shumë se 50 vjet. Që asokohe dashuria për Kosovën nuk m'u nda për asnjë çast në çdo hap të jetës sime, çka jam munduar ta shpreh edhe në publicistikën time modeste gjatë këtyre viteve që kanë kaluar pas shembjes së sistemit të urryer komunist që na kishte zënë frymën dhe s'na linte të shkruanim një rresht për të, sidomos për tradhtinë e komunistëve shqiptarë. Prandaj, siç e di edhe ti, më mirë se unë, ndjenjat nacionaliste edukohen dhe duhet të edukohen, para së gjithash, në familje.

    Përqafime dhe të kërkoj ndjesë që u zgjata.

    Eshrefi

 

 

 

 

 

SKULPTURË

AUTOBIOGRAFIA

Nga Qazim Namani

 AGIM ISLAMAJ U LIND ME 04.08.1980 NË MURGË – SKËNDERAJ. KA PËRFUNDUAR STUDIMET NORMALE NË VITIN 2003, NË DEGËN SKULPTURË NË FAKULTETIN E ARTEVE NË PRISHTINË, STUDIMET SUPERIORE I PËRFUNDOI NE VITIN 2005 NË TË NJEJTIN DREJTIM DHE TE I NJËJTI PROFESOR TE PROFESORI “AGIM RUDI “. ËSHTË I ÇERTIFIKUAR PËR PËRPUNIMIN DHE RESTAURIMIN E GURIT NGA QENDRA E TRAJNIMIT INTERNACIONAL PËR RUAJTJEN E TRASHËGIMISË KULTURORE. AKTUALISHT  ËSHTË PUNONJËS NË INSTITUTIN E KOSOVËS PËR MBROJTËN E MONUMENTEVE TË KULTURËS-PRISHTINË.

                         EKSPOZITA KOLEKTIVE

 2000-NË FAKULTETIN E ARTEVE-PRISHTINË

2001-NË FAKULTETIN E ARTEVE-PRISHTINË

2001-DITA E SKENDERAJT – SHTËPIA E KULTURES SKENDERAJ

2002-NË FAKULTETIN E ARTEVE PRISHTINË

2004-DITA E QLIRIMIT TË PRISHTINES-PRISHTINË

2005-SALLONI I NËNTORIT-PRISHTINË

2006-DITA E QLIRIMIT TË PRISHTINES-PRISHTINË

2006-SALLONI I NËNTORIT-PRISHTINË

2007-FLAKA E JANARIT-GJILAN

2007-RRUGËT E LIRISË-MUZEU I KOSOVËS-PRISHTINË

2007-MUZEU I KOSOVËS-PRISHTINË

2007-GALERIA E ARTEVE E KOSOVËS-PRISHTINË

2008-MUZEU I KOSOVËS-PRISHTINË

2008-GALERIA E ARTEVE TE KOSOVËS-PRISHTINË

2009-GALERIA E ARTEVE-TIRANË

2009-SALLONI I NËNTORIT-PRISHTINË

 

                       EKSPOZITA PERSONALE

 2003-INSTITUTI ALBANOLOGJIK-PRISHTINË

2007-BIBLIOTEKA KOMBËTARE UNIVERSITARE E KOSOVËS-PRISHTINË

2008-GALERIA E MINISTRISË SË KULTURËS-PRISHTINË

2009-REKTORATI I UNIVERSITETIT TE KOSOVES-PRISHTINË

                        SHPËRBLIMET

 2003-NGA REKTORATI I UNIVERSITETIT TË KOSOVËS MORI SHPËRBLIMIN STUDENT I DALLUAR

2006-NË EKSPOZITËN DITA E QLIRIMIT TË PRISHTINËS  NË

PRISHTINË JU NDA SHPËRBLIMI PËR SKULPTURË.

2008-NE EKSPOZITEN “SALLONI I NËNTORIT”-PRISHTINË, MORI SHPËRBLIMIN PËR SKULPTURË.

2009-MINISTRIA E KULTURËS RINISË DHE SPORTIT-I NDAN MIRËNJOHJE PËR PJESËMARRJE NË EKSPOZITËN "RRUGA E KOMBIT - PROFILI I NJË ËNDRRE".


Ti Cen Pushkolli, ti je i pa ditur fare. Je një analfabet

 

Nga Gazeta TEMA

 temajavore@hotmail.com

 

Ore ti Cen Pushkolli, ti je i pa ditur fare. Je një analfabet. Je kaq i vockël të shkruash për kryeministrin Sali Berisha.

<!--[if !supportLists]-->1.       <!--[endif]-->A mos ndoshta të verbon sytë AUTOSTRADA KOSOVË – DURRËS?

  1. A mos ndoshta verbohesh që Berisha TA DHUROI PORTIN “SHËNGJIN”, dhe institucionet e tua të Kosovës janë në gjumë?
  2. A mos të verbon KULLA E SALI BERISHËS, E CILA ISHTE BAZË E UCK-së më 1998-1999 dhe sot aty ne disa shok kemi vendosur mirënjohjen?
  3. A mos të verbon DIPLOMACIA DHE LOBIMI që Sali Berisha bën gjithkund për njohjen e pavarësisë së Kosovës?

<!--[if !supportLists]-->5.      <!--[endif]-->A po verbohesh për projektet e së ardhmes, HEKURUDHA TIRANË- MORINË, transportuesit e rrymës elektrike Kosovë- Shqipëri?

  1. A mos verbohesh nga UNIFIKIMI I ARSIMIT SHQIP QË BERISHA e projektoi dhe e nënshkroi muaj më parë në Kosovë?
  2. A mos verbohesh nga SHEMBJA E DOGANAVE NË KUFIRIN KOSOVË-SHQIPËRI që pritet të ndodh së shpejti?
  3. A mos verbohesh nga Shqipëria në NATO, në BE, që po e siguron dhe Kosovën?
  4. A mos verbohesh nga BASHKIMI KOMBËTAR QË DR. SALI BERISHA E ARTIKULOI zëshëm muaj më parë dhe kur diplomati rus Lavrov protestoi në Këshillin e Sigurimit?
  5. Ore Cen Pushkolli, çfarë të verbon tjetër?

Ti je i pa ditur fare. Je një analfabet. 


<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Qytetet dhe kështjellat e Shqipërisë në veprën e dijetarit dhe albanologut Milan Shuflaj


Nga Teuta Shala
teuta_shala@hotmail.com


Qytetet e Shqipërisë shumë herët tërhoqën vëmendjen dhe u bënë objekt studimi në shkrimet e studiuesve të shumtë, jo vetëm vendas por edhe të huaj. Në këtë kontekst ato u bënë pikë referimi edhe në veprat e studiuesit kroat Milan Shuflajt. Milan Shuflaj, studiues dhe albanolog i madh kroat, njohës i mirë i historisë mesjetare shqiptare shquhet për kontributin e madh që dha në ndriçimin dhe trajtimin e problemeve të ndryshme në fushën e historisë mesjetare shqiptare. Në këtë pikëpamje ai shquhet edhe si njohës i mirë i qyteteve të Shqipërisë në përgjithësi duke filluar që nga lindja dhe zhvillimi i tyre për të vazhduar gjatë gjithë mesjetës. Ai ishte njohësi i mirë edhe i organizimit dhe rregullimit të jetës së brendshme të qyteteve të Shqipërisë gjatë mesjetës qoftë sa i përket gjendjes etnike të tyre ashtu edhe asaj kushtetuese dhe financiare. Në opusin e gjerë shkencor të Milan Shuflajt hasim në të dhëna të shumta dhe me mjaft interes për historinë e qyteteve të Shqipërisë gjatë mesjetës por në këtë rast do të ndalem dhe të trajtoi vendin që zënë qytetet e Shqipërisë në veprën e tij “Qytetet dhe kështjellat e Shqipërisë kryesisht në mesjetë”. Vepra “Qytetet dhe kështjellat e Shqipërisë kryesisht në mesjetë”, për herë të parë u botua në vitin 1924 në Vjenë në gjuhën gjermane, por këto ditë shtëpia botuese Onufri e nxori në gjuhën shqipe. Libri në fjalë mund të konsiderohet si një libër model në radhë të parë për përgatitjen për botim dhe përkthimin e shkëlqyer në gjuhën shqipe, e bërë kështu falë punës së palodhshme të studiuesit të mirëfilltë dhe njohësit të mirë të periudhës mesjetar shqiptare Prof.dr. Luan Maltezit. Libri “Qytetet dhe kështjellat e Shqipërisë kryesisht në mesjetë”, është i mbarështuar në 191 faqe, i ndarë dhe i konceptuar në gjashtë kapituj, në të cilat preken dhe trajtohen pothuajse të gjitha aspektet shoqërore, juridike, ekonomike që i karakterizuan qytetet e Shqipërisë kryesisht në mesjetë. Të dhënat që hasim në këtë libër për qytetet e Shqipërisë janë të shumta, duke filluar që nga koha antike konkretisht që nga lindja e tyre . Në mesin e të dhënave të shumta që hasim në këtë vepër mund të veçojmë: Të dhënat që kanë të bëj me lindjen dhe zhvillimin e qyteteve të Shqipërisë në kohën antike, si dhe zhvillimi i jetës së këtyre qyteteve në mesjetë, përkatësisht formimi i qyteteve të reja. Të dhënat që kanë të bëjë me gjendjen etnike të qyteteve të Shqipërisë në mesjetë, si dhe ato që iu kushtohen kushtetutës dhe financave.

Lindja dhe zhvillimi i qyteteve të Shqipërisë në antikitet dhe në mesjetë


Të dhënat që Milan Shuflaj na i sjellë lidhur me lindjen dhe zhvillimin e qyteteve dhe kështjellave të Shqipërisë gjatë antikës dhe mesjetës kanë një vlerë dhe rëndësi të veçantë. Duke folur për qytetet të cilat lulëzuan në bregun lindor të Adriatikut ai vë në dukje se ato kanë një themel ilirik. Për të argumentuar këtë në vijim ai thekson se edhe ilirët si të gjithë popujt e tjerë qysh herët kishin filluar që të ndërtonin ndërtesa prej guri. Si tipa të kështjellave të vjetra ilire ai përmend Mesunin në krahinën e Kuçit. Një kështjellë tjetër që ai përmend është edhe ajo e Shkodrës për të cilën njëherit thekson se ishte edhe rezidencë e mbretërve ilirë, po ashtu si kështjellë të tillë ai përmend edhe Peraston , si dhe Sadrën. Duke folur për lindjen dhe zhvillimin e kështjellave ilire në ndërkohë ai vë në dukje se si rrjedhojë e zhvillimit të këtyre kështjellave i kanë fillimet e veta edhe shumë qytetet. Për Lycindosin-Ohrin e sotëm thotë se i ka fillimet prej një kështjelle të fisit ilir të Desaretëve ose Sesaretëve. Edhe për Albanopolisin thotë se ishte një kështjellë e vjetër ilire që në kohën e Romës u bë qytet. Kur jemi te themelimi i qyteteve ai flet edhe për themelimin e Dyrrachionit(Durrësit), Ulciniumit(Ulqinit), Lissosit(Lezhës)etj. Në këtë vepër del qartë se të gjitha këto qytete ishin qendra të rëndësishme si dhe pikënisje të rrugëve të lashta tregtare, madje disa nga to ishin edhe stacione kryesore të rrugëve tregtare që kalonin nëpër vende që ishin të pasura me shumë miniera argjendi. Në veprën “Qytetet dhe kështjellat e Shqipërisë kryesisht në mesjetë”, Shuflaj krahas lindjes dhe zhvillimit të qyteteve gjatë antikës na ofron të dhëna me rëndësi edhe për formimin dhe zhvillimin e qyteteve të Shqipërisë edhe në mesjetë. Duke folur për seleksionimin e qyteteve antike dhe formimin e atyre të reja ai ndalet tek një moment i rëndësishëm që përkon me këtë. Në këtë kontekst Shuflaj veçon se si pasoj e dyndjeve të popujve të cilat u shoqëruan me vrasje djegie e plaçkitje shumë qytete u shkatërruan por në ndërkohë linden edhe u zhvilluan qytete të reja si: Tivari, Drishti, Danja etj. Një periudhë shkatërrimi apo thënë më mirë rrënimi qytetet dhe kështjellat përjetuan edhe pas rënies së tyre nën sundimin turk. Siç thekson Shuflaj pushtuesit turq nga qytetet mbajtën vetëm ato kështjella të cilat kishin një rëndësi strategjike, ndërsa muret e shumë qyteteve të vjetra u lanë nën mëshirën e fatit dhe u shkatërruan.

Gjendja etnike në qytetet e Shqipërisë gjatë mesjetës

Shuflaj vë në dukej se thelbin etnik të gjithë qyteteve nga Istria deri në Durrës e përbënin romanët të cilët më vonë u quajtën vlleh. Por në ndërkohë siç potencon autori elementi roman në këto qytete filloi që të dobësohet duke u forcuar gjithnjë e më shumë ai shqiptarë. Qysh në shekullin e XIII ai vë në dukje se Kruja e humbi elementin roman, ndërsa Lezha pak më vonë gjatë shek XIV, kështu të dy qytetet u bën rezidenca të familjeve të dinastive shqiptarë. Edhe në Durrës për të cilin autori thotë se thelbi etnik ishte më i komplikuari, gjatë shek. XIV forcohet gjithnjë e më shumë elementi shqiptar. Si qytet në të cilin elementi roman qëndroi më shumë ai përmend qytetin e Drishtit, në të cilin akoma gjatë shek.XV pjesa më e madhe e emrave të banorëve është roman. Krahas gjendjes etnike në qytetet e Shqipërisë gjatë mesjetës, Shuflaj rrëfen edhe për vetë jetën që zhvillohej brenda këtyre qyteteve, duke i’u kushtuar kujdes dhe vëmendje disa veprimtarive me karakter ekonomik që zhvilloheshin në këto qytete. Ai flet për kultivimin e vreshtave, ullishtave, për eksportimin e drurit, për peshkimin, kriporet etj. Ai gjithashtu flet edhe për zejtarin dhe esnafet.

Ligjet, financat, statutet, kancelaritë dhe dokumentet e qyteteve të Shqipërisë gjatë mesjetës

Në hullinë e të dhënave për qytetet e Shqipërisë Milan Shuflajt i takon merita edhe për trajtimin e thukët që bënë mbi ligjet që përcaktonin rendin politik dhe ekonomik e shoqëror në qytetet e Shqipërisë në mesjetë. Sipas tij gjatë shekullit XI-XII si bartës të pushtetit më të lartë në qytete ishin të ashtuquajturit Priori, më vonë ai vë në dukje se në vend të fjalës Priori filluan të përdorën tituj të tjerë. Në këtë kontekst Shuflaj na ofron një tablo mbi titujt përkatësisht emrat e bartësve më të lartë të pushtetit në qytetet e Shqipërisë në periudha të ndryshme kohore gjatë mesjetës. Sa iu përket të ardhurave të qyteteve të Shqipërisë gjatë mesjetës ai ndalet tek të ardhurat që siguroheshin nga taksat e ndryshme më të cilat ishte e ngarkuar popullsia, si dhe për doganat të cilat gjithashtu siguronin të ardhura ngase për gjerat të cilat dilnin në treg për tu shitur qofshin të ardhura nga jashtë me det , qofshin nga rrethi i qytetit apo të sjellura me karvane nga vende të largëta, për të gjitha ato gjëra duhej që të bëhej një pagesë. Taksa për dogana ishin të ndryshme ato varionin sipas rrethanave, për mallrat e importit natyrisht se dogana ishte më e lartë se për ato të eksportit. Vlen të theksohet se libri “Qytetet dhe kështjellat e Shqipërisë kryesisht në mesjetë”, ngërthen në vete të dhëna me rëndësi edhe për parimet, rregullat si dhe normat me anë të të cilave zhvillohej dhe rregullohej jeta e qyteteve. Nga vetë përmbajtja e të dhënave që na ofron ai përkitazi me parimet dhe rregullat përkatësisht statutet e qyteteve të Shqipërisë jep me kuptuar se përveç statutit të qytetit të Drishtit ekzistonin edhe statute të qyteteve të tjera si p.sh. Durrësit, Shkodrës etj. Në librin në fjalë autori merret edhe me kancelaritë si dhe me llojet e ndryshme të dokumenteve të dala nga ato kancelari. Shuflaj gjithashtu flet edhe për formularët sipas të cilave shkruheshin ato dokumentet duke u ndalur në mënyrë të veçantë tek datimi i tyre. Ai vë në dukje se aktet e shkruara në gjuhën greke përdornin erën bizantine, ndërsa ato në gjuhën latine përdornin erën kristiane. Krahas këtyre, ai na ofron edhe të dhëna të tjera për formularët e dokumenteve duke na dhënë një pamje të përgjithshme mbi dokumentet e lëshuara nga zyrat e qyteteve të Shqipërisë gjatë mesjetës. Duke e përfunduar këtë shqyrtim, mund të arrijmë në konkluzion se libri “Qytetet dhe kështjellat e Shqipërisë kryesisht në mesjetë”, edhe pse i shkruar 85 vite më parë megjithatë mund të konsiderohet si minierë e madhe të dhënash për Shqipërinë dhe qytetet e saj sidomos gjatë mesjetës.

*Autorja është Asistente ne Institutin e Historisë-Prishtinë

Reagim në shkrimin e Xhafer Shatrit: "Luftëtarët e vjetër, politikanët e rinj

BUKËPËRMBYSËT AKTIVIZOHEN KUNDËR RUGOVËS

 

Nga Dardan Drenica

 

 Kritizerëve të kundërshtarëve partiakë të Presidentit Rugova, së fundi, po u bashkohen edhe disa nga ata që Ibrahim Rugova i veshi me tituj e pushtet! Kjo kategori është quajtur thjesht: bukëpërmbysët. I tillë na doli edhe Xhafer Shatri, ish-ministër i Informacionit në Qeverinë e parë në mërgatë. Siç duket, vëllaznia Shatri nuk pajtohen të jenë më pak se ministra. Kështu ndodhi edhe me Hakiun, i cili u shit te një parti me mentalitet dhe veprime komuniste, e dyshuar për kriminalitet politik  (vrasje seriale) dhe ekonomik (pasurim marramendës të jashtligjshëm.) 

 Emërimi i zotit Shatri ministër ka një shtysë fisnike dhe shpërblyese të Presidentit Rugova, i cili, në atë kohë, në konsultimin me bashkëpunëtorët e motivoi këtë emërim, duke shprehur konsideratën e lartë për veteranin luftarak Kadri Osmani (Mani) dhe grupin e tij, i cili qysh nga vitet `60-a dhe për gjysmë shekulli me radhë nuk e pushoi veprimtarinë atdhetare. E veçanta e këtij grupi, sipas Rugovës, ka qenë gërshetimi i aktivitetit ilegal me atë legal në parashtrimin e kërkesave politike. Kadri Osmani, ka thënë Dr. Rugova, edhepse gjilanas, i shpërngulur në Prishtinë dhe prej aty në Istog krijoi bërthamën ilegale, duke shtruar kërkesa legale të guximshme për kohën, që u përdoren edhe në demonstratat e 68-ës. Ka qenë rasti i parë që pas një mbledhje rinore-zgjedhore, ku kam qenë prezent edhe unë, brenda natës të udhëtojë për atje (Istog) kryetari i partisë të Kosovës, pra, partia para policisë - është shprehur Dr. Rugova.

Në emërmin e zotit Shatri nuk kishte asgjë nepotike. Përkundrazi, ishte vlerësim jo vetëm për grupin e Kadri Osmani me shokë si: Idriz Zeqiraj, Binak Ulaj, Xhafer Shatri, Metë Shatri e tjerë, që kaluan një pjesë të jetës burgjeve, por për të gjithë ilegalen e burgosur të Kosovës, që ishin frymëzim për qendresë karshi pushtuesit dhe pararendës të lirisë të sotme. Ish-ministri Shatri, krahas analizës që bën për tri UÇK-ët shqiptare, me shtrembërime të dukshme për atë të Kosovës, sulmon e denigroin Ibrahim Rugovën! Kështu ai i bashkohet korit të çjerrë të faqeve të Interneteve të shumta me emra realë dhe të rrejshëm, të dirigjuara nga Partia Demokratike e Kosovës dhe SHIK-un e saj kriminal. 

Për rolin vendimtar për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës, të Presidentit Historik Ibrahim Rugova, kushdo që dëshiron ta mësojë të vërtetën, duhet t`i referohet studimit të argumentuar që është botuar në faqen kombëtare të Internetit "www.zemrashqiptare.net" nga zoti Xhafer Leci, në reagimin ndaj shpifjeve trashanike të bëra nga  SHK-asi i PDK-së  Sheradin Berisha. Prandaj, këtu do të merem vetëm me denigrimet pa asnjë bazë që bën zoti Shatri karshi njeriut që bëri epokë, Ibrahim Rugova. Zoti Shatri thotë: "Me Ibrahim Rugovën identifikohej lëvizja paqësore", ndërsa  "krahu radikal identifikohej me Adem Demaçin e me çunat dhe çikat e UÇK-së"! E vërteta është se Ibrahim Rugova ishte edhe i paqës edhe i luftës. Janë djemtë dhe vajzat e LDK-së që bënë luftën dhe e legjitimuan atë. Ndësa  "radikalizmi" i zotit Demaçi ishte kohëshkurtë e simbolik, pa mundur t`i aktivizojë as "çunat" dhe as "çikat" në asnjë betejë!

Është për t`u çuditur se si zoti Shatri, si ministër i Informacionit, i mungon informacioni për delegacionin e Rambujesë. Nëse Serbia përfaqësohej në nivelin më të lartë dhe kishte edhe kryesimin të atij niveli, Kosovës i mungoi kryesimi dhe nuk arriti asnjëherë ta kishte një udhëheqës të delegacionit. Udhëheqës të delegacionit zotin Thaçi, së pari, e ka shpallur fletushka antikombëtare e sabotuese e luftës "Zeri i Kosovës" dhe, së dyti, zoti Shatri!! Hashim Thaçi ishte i dhunshëm, sepse ai ishte vetëshpallur komisar politik i UÇK-së, por, "sundimi" i tij shtrihej  vetëm në zonën e Drenicës dhe në një pjesë të Malishevës. Megjithkëtë, as shtabi lokal i Drenicës nuk e ka njohur Thaçin si përfaqësues dhe as Jakup Krasniqin si zëdhënës, sepse ky i fundit ngatërroi tanë Drenicën me komunikata shpifëse e lavdëruese, të cilat do t`i mohonte vetë në tërësi në Hagë. Ata dhe të tjerët, që flisnin dhe vazhdojnë të flasin për luftën, jetonin në Tiranë, ishin shkëputur nga lufta, kishin humbur lidhjet me popullin, duke  e humbur edhe të drejtën e përfaqësimit të tij. Kjo lexohet qartë në intërvistën e  shefit të SHP të UÇK-së Sulejman Selimi. Koha dëshmoi se ata prisnin lirinë nga bota dhe përgaditeshin për ta sunduar Kosovën, njësoj si baba i tyre Enveri dikur! Por, duhej të kishin edhe diploma e tituj dhe vëllezërit tanë atje, në Tiranë, nuk i kursyen për bijtë e Enverit në Kosovë!

Akuzat për "kryeneçësi" dhe "papërgjegjësi" të Ibrahim Rugovës na bëjnë të qeshim me "xhevahiret" e këtij ish-ministri. Mbrojtja e parimeve nuk është kryeneçësi, por virtyt. Ai kishte përgjegjësinë për fatin e popullit të vet dhe nuk mund të bënte pazare me ata që instruktoheshin në zyrat e Sigurimit (SHISH-it) dhe të zyrtarëve puçistë të Tiranës, që ngroheshin në zjarrin që bandat e ndezën me urdhrin e tyre. Nuk e di nëse zoti Shatri ka pasë ndonjë premtim nga ata që ai i quan "krahu i luftës", (në fakt, nuk hynë kurrë në luftë), por, dorëheqja e tij, nga posti i ministrit në atë kohë, ishte një përkrahje e hapur për ata dhe një "dajak" për krahun institucional, (të cilit i përkiste edhe vetë Shatri), i cili ishte i angazhuar në frontin e luftës dhe për pushtetin do të veprohej në rrugë ligjore, me zgjedhje normale dhe pa patërnalizmin e puçistëve, të cilët morën pushtetin duke e shkrumbuar Shqipërinë! Anarkia nuk ka qenë dhe nuk është në natyrën e LDK-së. Janë kundërshtarët e saj anarkistë, sepse "ujku mjegull do". Ata frikësohen nga normaliteti, rregulli, sepse mbesin në hije, pa vlerë e pushtet. 

Presidenti Rugova ishte i lidhur fort me popullin e vet, ai donte ta ndante fatin me popullin e Kosovës. Ai me profesor Aganin dhe bashkëpunëtorët, pas Rambujesë, udhëtoi për Kosovë, ndërsa "krahu i luftës" mbeti në Tiranë, për të bërë qeveri dhe intriga kundër LDK-së dhe kryetarit të saj. Është sajesë, insinuatë dhe shpifje e rëndë e zotit Shatri se kinse  "Rugova i vetëzënë peng ëndërronte formimin e një qeverie të Kosmetit me bekimin e Millutinoviçit". Me ata që kanë flirtruar me Millutinoviçin, zoti Shatri ka qenë më afër se sa Rugova me shokë. Se cilat kanë qenë ëndërrat dhe zhgandërrat e Ibrahim Rugovës, gjatë këtyre dy dekadave të fundit, ai i dëshmoi edhe në Gjykatën e Hagës dhe, vërtet, siç thotë shoku i tij (i Shatrit) i ilegales, Kadri Osmani, "Ibrahim Rugova triumfoi në Kosovë dhe në Hagë." Janë të njohura tri opsionet e Presidentit Rugova, qysh në themelimin e partisë të parë pluraliste, LDK-së. Dhe, reduktimi në të vetmin opsion- pavarësinë më vonë. Kjo e vërtetë është konfirmuar në të gjitha deklarimet dhe aktet tjera shkrimore, që mbajnë firmën e Presidentit Rugova.

UÇK-ja, "krahu i luftës", dështoi në luftë dhe politikë, duke sabotuar edhe angazhimin serioz që bënë forcat luftarake institucionale të Presidentit Rugova. Lufta në Kosovën Lindore pati po atë rrjedhë si ajo e Kosovës. Shkarkimi i Shefket Hoxhës nga kreu i Shtabit të UÇPMB-së, i cili akuzoi "gilipterin Thaçi", siç qe shprehur ai, për grabitjen e miliona frangave zvicëriane dhe zëvendësimi i tij me Shefket Musliun, vegël e Lëvizjes marksiste të Thaçit, sjellja brutale e përjashtuese, njësoj si "krahu i luftës" në Kosovë, bëri që të humbasë përkrahjen e popullatës të atjeshme si dhe të subjekteve tjera politike, të cilat banda e Musliut i konsideronte armiq, njësoj si marksistët e Lëvizjes që luftonin LDK-në! Pajtohem me vlerësimin pozitiv të zotit Shatri për guerilen e UÇK-së në Maqedoni. Ajo mësoi shumë nga pësimet dhe dështimet totale të Lëvizjes marksiste në Kosovë dhe Kosovën Lindore. Asnjë rol nuk ka ringjallja e ndonjë lëvizjeje  marksiste, por ishte sjellja korrekte e pajtuese e krerëve të luftës, që fitoi përkrahjen e shqiptarëve të atjeshëm. Ali Ahmeti me shokë luftonte armikun dhe nuk i vriste shqiptarët prapa shpinës, siç bënte "krahu i luftës" me SHIK-un e SHISH-in në Kosovë dhe në Shqipëri!

Është e rëndë, bile edhe e turpshme, të fitosh në luftë dhe të dështosh në paqë, në politikë... Mjerisht, kështu i ndodhi edhe Ali Ahmetit me shokë! Fotelet e pushtetit bënë që të harrojnë Marrëveshjen Ohrit dhe të drejta të tjera që u përkasin shqiptarëve atje. Përndryshe, shqiptarët në trojet e tyre në Maqedoni, po të jenë të bashkuar, mund të imponohen dhe ta bllokojnë nacionalizmin primitiv maqedonas. Me keqardhje, duhet pranuar se zëri i tyre oponent dëgjohet vetëm kur ndonjëra nga partitë shqiptare mbetet në opozitë. Asnjë fjalë e mirë nuk mund të thuhet për trinomin intrigues: Arbër Xhaferin- Rexhep Qosjen-Agim Vincën. Ata kanë qenë dhe mbeten mbeturina të komunizmit ruso-sllav dhe duke përçarë shqiptarët, u shërbejnë besnikërisht qarqeve reaksionare antishqiptare.. Ku ishit Ju z. Shatri si ministër për Informim që nuk reaguat me kohë kur Dr. Rugova bisedonte me Millutinoviqin? A nuk është turp për Ju me kaq vones pas vdekjes së presidentit Rugova të shkruani të pa vërteta, kur dihen opcionet dhe kërkesat e Dr. Rugovës për pavarësinë e Kosovës!?

Në fund, zoti Shatri na zhgënjeu tej mase. Se ku e ka synimin, mund t`i dalë tymi më vonë!? Ndërsa përfoljet për do farë "përpunimësh" të UDB-së, si të zotit Shatri, ashtu edhe të Enver Hadrit, Hero i Kosovës, nuk i marr seriozisht. Angazhimi atdhetar i tyre është dëshmuar me vepra. Gjeturia momentale, qoftë edhe me pranim "përpunimi" nga UDB-a, mund të jenë taktikë shpëtuese, e motivuar për veprime të mëtejme në shërbim të çështjs kombëtare. Heroit Enver Hadrit i kushtoi me jetë angazhimi për Kosovën në Parlamentin Evropian. Sillni në mendje, qoftë edhe vetëm për një çast, atë dosjen voluminoze, në ulësen e veturës të përgjakur të Heroit Hadri. Një dëshmi e demant që nuk ka nevojë për koment.


 

        Fund dhjetori 2009

 

O zotni Zef Ndreca, shkoni me kompani në treg e shitni speca e astraveca!

Përgjigje gjymanalfabetëve “gazetarë”, “publicistë”, “shkrimtarë”!!!

(O kumbara im  Selim, fjalët e ke zehër dhe pelim- jetofsh në trishtim, kurrë mos paç shpëtim- amen, amin: haleluja, haleluja, largoje zot nga punët e huaja me burbuja!!)

 

 

Nga Kadri Mani

 

Kur kam filluar të shkruaja tema të lehta prej fillestari, këtu e gjysmëshekulli më parë, në rubrikat për fillestarë: Letrat e lexuesve, Këndi i Bacës, gazeta e murit... për problemet e fshatit tim, maca e miu, traktori, mësuesi, sjelljet e mira apo të këqia të njerëzve... e gjeti kuletën dhe ia kthei paratë provarit, me punë vullnetare e ndërtuan rrugën, urën..., mësuesit e mi të gazetarisë: Ali Sutaj, Haki Hoxha, Sedat Dida, Shemsi Mehmeti (dy të parët të ndjerë e dy të pasmit të gjallë, po në lagjen tonë Kodra e Diellit, të cilët i vizitoj dhe jua qes në  internet punimet e tyre në shenjë nderimi e falenderimi, jua bart e jua shes librat nëpër qytete...), ata m’i rregullonin shkrimet e mia, duke ma ndërruar titullin apo edhe tekstin, e që ngelej vetëm emri e mbiemri im!! E merrja fjalorin dhe mësoja fjalët që m’i kanë zëvendësuar, shkoja dhe i falënderoja... kishte raste që një artikull ta dërgoja edhe disa herë e herë botohej e herë nuk botohej... sepse ishte shtypi i nivelit të lartë:”Rilindja”, “Zëri i rinisë”, “Flaka e vëllazërimit, “Pionieri”... Ishte Institucioni “Kërkim falje, ndreqje gabimi”, që shtypi i sotëm me mendjelehtësi i shkeli pamëshirshëm, për t’ua hap rrugën rrugaçrisë së çarshisë!!

 

 

Zef Ndrecaj: Letër drejtuar kadri manit
E Enjte, 17-12-2009, 06:44pm (GMT)

Letër drejtuar kadri manit:

I nderuari zotëri kadri mani.

Dikur thuhej qe trim është ai qe nuk i bjen kujt ,por edhe qe nuk e bën veten ti bjer askush.

Ju ne komentin qe i bëni  temës se Fritz Radovanit me titullin “ Leni nanë Terezën te pushoi ne paq “   keni ofenduar dhe lënduar qe te dy , dhe atë vet(ë) autorin e temës dhe komentuesin Xhenc Bezhin . Dhe ta sulmosh një njeri sikurse  Xhenc Bezhin ,qe është shpirt dhe ideal i kombit ju keni lënduar arterien e kombit dhe keni prek shumë rend  zotëri.
Ju e dini se konflikti me i tmerrshëm është ai po qe se vjen ne mes te dy ideatorëve , apo shokëve me te ngushte te idealit.

Ju keni ofenduar Xhenc Bezhin dhe jo për herë te par(ë) zotëri. Ketë jua them zotëri nga se çdo gjë ka edhe kufij. Qe te dy sulmet e para i kemi mbyllur dhe atë jo për hir e asgjë tjetër por për hir te mikut tënd dhe ton Selim Hasanajt i cili na dha shumë te dhëna për jetën dhe veprimtarin(ë) tuaj për komb dhe liri qe meriton çdo lëvdate zotëri. Ketë na kërkoi Selim Hasanaj dhe Xhenc Bezhi e tregoi , e dha, dhe mbajti fjalën e tij.
Por ofendimi i juaj pa asnjë arsye ,pas ndërhyrjes se Selim Hasanajt ,shqip tek ne quhet prerje ne besë dhe edhe tradhti ,dhe ketë nuk e quan ndryshe as një njeri. Sepse ju  jeni shqiptar dhe mirë e dini ketë zotëri.
Një fjalë popullore thotë ( ne ju bacë dhe ju  ne ne emër  nuk shkon gjithnjë) , dhe ne vend qe ne si te rinj po qe se  ngatërrohemi ,ju te na sugjeroni , këshilloni dhe jo , ju ne te kundërtën e kësaj vet(ë)  na ofendoni dhe atë  shumë rend(ë) zotëri . Ju jeni edhe prind  , por prindi ne asnjë momente nuk i ven poshtë dhe poshtëron fëmijët e tij . Ketë jua them nga se ju keni emër, keni moshe dhe histori . Por një fjalë popullore thotë se askush s’mund ta humb ma shumë njeriun se sa ai vet(ë) qe humb veten e tij. Dhe ketë ju po e bëni çdo dite dhe ne rastin e Xhenc Bezhit pa asnjë te vetmen arsye. Ketë jua them unë si mik por jua kanë thënë edhe te tjerë dhe qe te gjithë miq te vërtet qe ju nuk ju dojn këtu ku jeni dhe me këto veprime qe bëni.

       Ju duke ofenduar njerëz , për çdo dit po e vritni kombin dhe veten zotëri .

-         Dhe  te gjithë kasapët nuk janë bij te qenit (zotëri).

Ju e dini kadri mani se nëse njeriu ka një pik gjak shqiptari ,burri nuk i thotë burrit as te vetmen fjale as ofendim sepse burrin po e shtyre shqip i ke borxh zotëri. Dhe edhe pse larg vendlindjes    O...  kadri mani nuk e kem humbur gjakun ton Shqiptar dhe se nuk kem ren aq poshtë te poshtërohemi me fjale , nga askush dhe as nga ti. Sepse çdo fjalë e thënë tek ne si Shqiptar(ë) është e lidhur me vend dhe me kry.
Unë duke ju njohur ju sugjeroi , dhe atë sa me par(ë), me as te vetmin kërcenim ,por  ketë jua kërkoi si mik ,si Shqiptar dhe  unë e beje ketë kërkesë ndergjegjejes se juaj si shqiptar, si burrë , t(‘)i kërkoni falje publike ashtu siç e ofenduat publikisht. Dhe ketë do ta le ne moral dhe  ndërgjegjeje te juaj , dhe kjo nuk është aspak ligësi ,por ju  bën me te fort(ë) edhe me te mprehtë ,sepse gabimi është natyrë e njeriut zotëri.
Ketë jua kërkoi nga se unë e njoh Xhenc Bezhin  , me te kam ndare shumë gjera ne jete për kombe dhe liri .Ju them edhe një se  po ta njihnit ju …do t(‘)i thoje vetvetes  …ketë s´është dashtë ta bej kurrë dhe atë çast te gabimit,ta shënoni ne kalendar dhe ta ngjyrosni me te zi.

Zef Ndrecaj

 

» Zef Ndrecaj: Letër drejtuar Kadri Manit

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Zef Ndrecaj: Letër drejtuar Kadri Manit

<!--[if !vml]-->isa19992000@hotmail.com<!--[endif]--> ujku

19-12-2009, 01:25pm


Zef NDRECAJ,faliminderit per sqarim,dhe po e kupetoje,ku e ki ,ne shkrimin e komentin tim drejtue juve,e kame krahasue kritiken e Kadri manit ndaj Musa Ahmetit,mirepo une nuke kame permend emna tjere,e dyta sa VLEN XHENC BEZHI une e di,mose ta kisha ditur,atehere do te isha njeri i fundit,mirepo te kerkojsh falje ashte nji iluzion,XHENC BEZHI aste ,mare ne KONSIDERIM ne te gjitha anet,per ate qe shkruen,e dyta ashte edhe anetare i klubit tim te DIJETAREVE,dhe tek ne ai lejohet te lexohet dhe te kritikohet,jane vetem disa qe munden te maren parasyshe,per ligjerime te medhaja jashte KOSOVES BEZHI MER PJES NE TO DHE DO TE MER NE TE ARDHMEN,gja qe krejte qe shkruejne ketu,nuke marin PJES,mirepo QAZIM NAMANI EDHE XHENC BEZHI ATA jane mare ne KONSIDERAT per GRUPIMIN e DIJETAREVE,gja qe KAMPUS deshiron,te mer mbi veti,mirepo PERPARESI ka Bezhi se dine gjuhen gjermane,dhe mue me vjen shume mire qe HESHT se ai e KUPETON krejte keto gjana,edhe njiher ZEF NDRECAJ shume mire e sqarove,se Ju ndermjetsoni,dhe sa do ti ja dilni,nuke e di,mirepo kompjuterin e perdorin shume,shume vet,dhe aty,ashte edhe thelbi,NE KOMPJUTER QKA SHKRUHET NUKE FSHIHET,GJDO FALJE ASHTE E TEPERT,MUE ME KA NDODHE 1000 here,mirepo pseudonimin e perdori,jo per tjera gjana,se kame frike,pore ma mire me ndejt nen hije,tek e fundit vetem ceka nji mendim KOMPJUTERIK KURGJA MA SHUM,per nji mendim i mora 6 sharje,dhe ato i jesin ujkut,prandej kure nuke duhet perdorun gjuhen per sharje,sepse ashte gjuha jone. 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

...

<!--[if !vml]-->xhb1511@hotmail.com<!--[endif]--> Xhenc Bezhi

19-12-2009, 12:45pm


Pershendetje Zef!
Te falem nderit për ketë ndërhyrje qe ke bere, por mua me duket pak si e pa vend. Nëse një njeri te ofendon pa qellim dhe kërkon falje është krejt normale edhe ta falesh. Por kur një njeri te sulmon për te saten here dhe me qellim këtu nuk duhet ndërhy ma por duhet lëne ofenduesin te pendohet e te thotë hynë fjale ka dole. Kjo pune nuk është çështje kombëtare si thua ti, po pune për mua dhe atë. 
Ujku- Është e drejte e jotja te shkruash çka te duash por mundësisht pa ofendime. Me Kadriun nuk jemi njoh kurrë edhe pse sipas teje paska punua ne Gjakove . Por te jap plotësisht te drejte kur thua se është pune për ta. Nuk kam dashtë kurrë te hy ne goje te hallkut dhe për atë kujdesem vete. E ke ceke se je ujk edhe i madh bile dhe po mburresh me ketë nofke te një kafshe, e nëse veç dëshiron te rrish ne mesin e grabitqarëve do te thosha me tepër se ti i përngjanë dhelprës për aq sa unë te njohe. Bekuar qofsh ne punën tënde por ka unë mos i fut turit.
Kronisti- Ka njerëz qe punojnë, dhe nuk rrije tanë ditën para kompjuterit. E ke mire kur thua se nuk duhet ofenduar askush por s’ke çka bane, njeriu kur te dele ne rruge hase ne lloje te ndryshme qenve; ke asi qe lehin ne çdo kalimtar dhe ke asi te tjerësh te zhugavtë qe veç për skaj me te kalua ke frike se ti hedhin pleshtat. Dikush është i mësuar me ju sha nëna nga 100 here ne dite se për ndryshe nuk mundet me fjete, e disa te tjerë nuk shajnë as kënd por as nuk lejojnë te shahen. “E shara është arme e te dobëtit”.
Lushin e përshëndes dhe i jap plotësisht te drejte.
E kishin pas vete njëri tjetrin dy shokë ; 
-A erdhe?
-Jo s´erdhe
.
-Po pse s´erdhe? 
–Se erdhe,se mos me pas ardhe ke tu ardhe , por erdh e mbet pa ardhe.
 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Te pavlerat s'hulumtohen kurre,as nga shkenca,as nga politika,as nga burrnija

<!--[if !vml]-->bardhkurbiniq@hotmail.com<!--[endif]--> Bardh Kurbini

19-12-2009, 11:26am


Kam pritur disa dite me radhe per te dale-botua komenti im qe pata bere ne shkrimin e Fritcit duke ju drejtua Kadri Manit per fyerjet e pakuptimta dhe plotesisht te patoleruesheme qe ky njeri iu bene figurave te shquara dhe te medha te kombit, si ne vendlindje ashtu edhe ne diaspore.Me çfare te drejte ky njeri mundohet te njollose dhe fundose njerez tjere te kalibrit shume me te larte ne te gjitha rrafshet se ky burre shume i lige dhe i paskrupullt.Vetlavdatat e tij s(‘)kan te ndalun asnjehere,kurse turrjet mbi te tjeret i duken krejt sikur levrimi i minjeve kur gjinden para rrezikut te ndonje luani ose kur perdorin helmin neper mbetjet e te kaluares e shnderrohen ne ulerime turrjesh para momentit te dridhjekembeve.K.Mani se pari duhet mire e mire te zberthej emerin e vete prej kaderit ne ate se si duhej te quhej, dhe zberthehej ne shqip,atehere te mirret me tjeret,e me pastaj le te korigjohet vete ne drejtshkrimin shqip e mos t'u mbane tjereve leksione drejtshkrimore,mbase si duket qenka i sakatosur ne shkollim dhe mendje gjithnje duke dashur te filozofoje apo te mundohet te tregoje paksa pseudointelektualizem,na del krejt e kunderta e nje senili te matufosun qe perpiqet ne ekstrem te notoje edhe kur sdine not.Kesaj i thone ?çrregullim i personalitetit te shumfisht, qe do ta kuptoje me vone ne konsultime me psikiatra.Kurse sa i perket rrakatelit dhe ujkut
le te kene kujdes keto lloj krijesash se kur t(‘)u del Luani perballe nuk do gjejne biruce per t(‘)u mshefur,pra le te struken ne strofullat e tyre e mos te ulerijne apo rrakatelen se koti mbase kur t(‘)i kap frika mos po perfundojne ne rrakatelje te pakethim.Bjeshkeve te nalta dhe lisave te medhenje asnjehere shtrengatat s(‘)kan mundur t'u lejne gjurme.Ju zoteri Zef Ndrecaj,Xhenc Bezhi,Ilir Dardani,Selim Hasani ...jeni te nderuar nga vete Zoti dhe shqiptaret e denje.Ju kete faqe te ndritur te Z.Shqiptare po i jepni shpirte dhe rrezatim.Pershendetje vllazerore nga Bardh Kurbini 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Mos je bë edhe ti meu nerzy.

<!--[if !vml]-->muharrem@marku.hotmail.de<!--[endif]--> Mark Muharremi

18-12-2009, 07:55pm


Ti o „ Ujku „ mirë është te rrish rahat. Kryp dikur ne ju jepnim dhenve . dhe mos je bë edhe ti meu nerzy.
Por dhet kur i prenim , mushkrit kurrë nuk jua varnim Qenve dhe aq me pak ujqve. Nga se Ujku vetëm racë e Qenit ashte asgjë tjetër.
Ruaju se po e la aj far Xhenc Bezhi , ketë Kadri Manin (racën tende) dhe tu kthye ty , te nevojitet një Legen nga se as për nevojë jashtë s’do te dalësh.


Mark Muharremi. 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Dy përgjigjeje

<!--[if !vml]-->ndrecaj@aon.at<!--[endif]--> Zef Ndrecaj

18-12-2009, 07:43pm


Dy përgjigjeje ua jap:

Ti pseudo ... Ujku ... mos e merr therren e askujt ,dhe mos e vendos ne këmbë tende dhe për deri sa dikush mos te thërret ne emër kërkoi te heshtësh. 
Ndërsa ju Kronisti mos e quani askënd avokat , nga se ju nuk e njehni fare qeshtejen as fyerjen qe i është ber Xhenc Bezhit .Unë ketë e konsideroi fyerje kombëtare , dhe kombetarisht i jam hy kësaj pune dhe unë e njoh mirë edhe fundin e saj . Unë ne asnjë moment nuk e kam ven poshtë asnjë shkrim dhe asnjë veprimtari intelektuale te Kadri Manit. 
Por ta fyesh dhe poshtërosh dikend pa asnjë te vetmin qellim është tejet gabim , nga se ka njerëz qe te poshtëruar nuk jetojnë . Kurse ai qe është mësuar ,kësaj i hap derën lehtë. Unë kam nderhyer si mik i qe te dyve , dhe ju them pasi qe Xhenc Bezhin e njoh mirë dhe kjo nuk është lojë fëmijësh dhe lus çdo njërin te trus , mos te shti asnjë therr te eskaloj gjendjen ma tepër. Sepse te marrish ne thu ne te njëjtin cung disa herë nuk ta fal askush dhe nuk duhet te ia falim vetvetes. 
Unë vetëm kërkoi ndergjegjejen e Kadri Manit ,si burrë, si Shqiptar dhe kjo i takon kombetarisht. Kjo qeshteje me shtyn te ndermjetsoi dhe i nderuar Kronisti , mos me thuaj me atë fjalë kurrë, nga se ju s(‘)e njihni as fillimin as fundin.

Zef Ndrecaj 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Zef Ndrecaj: Letër drejtuar Kadri Manit

<!--[if !vml]-->isa19992000@hotmail.com<!--[endif]--> ujku

18-12-2009, 06:24pm


Rrakateli ti thue qe nuke jame ujk,une thame se jame ujk,edhe ate ma i madhe se une nuke ka,KREJT ATA QE SHKRUEJN PA ARGUMENTE I SULMOJE,me vjen keq neqofse nuke keni ARGUMENTE PER MUE,se po te kishit atehere do ta kishit ba PRUSH sikurse nji WEB PRIVAT qe e ka njani,dhe ti mjafte po i PERNGJANE, ARKEOLOGJI HISTORI GJUHE,kurgja tjeter,dhe mose me KUPETO NDRYSHE,keto qe ka shkrue Kadri Mani atina shkrueni,mirepo une KOMENTIN TIM e KAME BAMUR dhe tashe fole qka te duesh,besa edhe SHKRUEJ,NE PERKUJTIM TE GJITHE DIJETAREVE TE SHQIPETARISE, zoti i ruejt. 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

A ka gojë Xhenc Bezhi?

<!--[if !vml]-->kronisti@hotmail.com<!--[endif]--> kronisti

18-12-2009, 04:07pm


Xhenc Bezhi ka gojë. Ai mund të flasë (shkruaj) vet(ë). Besoj se nuk ka nevojë për avokat (qoftë i papaguar).
Iha sa fyerjet sa sharjet bëhen këtu te zemtra e kujt nuk i shkon mendja të kërkojë falje, anipse unë jam për atë që as të mos ofendohen njerëzit, por edhe të kërkohet falje, qoftë edhe kur rëndohet dikush edhe pa qëllim. 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Ujkut

<!--[if !vml]-->besimi@hotmail.com<!--[endif]--> Besimi

18-12-2009, 02:34pm


Ju zotri Ujk mbasi nuk e njiheni asnejrin atehere pse thuani me Kadriun duhet ngréne nje thes kryp per ta njoft ma mir , dmth ju e njiheni ate
Besimi 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Atehere nuk je ujk

<!--[if !vml]-->rrakateli@hotmail.com<!--[endif]--> Rrakateli

18-12-2009, 02:08pm


Ndegjo Isa mbasi nuk doné komente atehere truc bythen e mos u perzije ne puné te huaja rri aty nder hije.
Nuk jam UDBA por jam expert i ujqve. 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

» Zef Ndrecaj: Letër drejtuar Kadri Manit

<!--[if !vml]-->isa19992000@hotmail.com<!--[endif]--> ujku

18-12-2009, 12:50pm


Nuke deshiroje te baje komente me ty rrakateli,se vetem po rokatesh,dhe po sillesh pa lidhje,une e die qe kadri mani ka punue edhe ne Gjakove,dhe ma mer mendja se ata dy e dijne qka shkruejne ndermjet vedi,une nuke e njohe asnjenin,pore vetem e ceka,ate qe shkruhet dhe qka mendohet,une kame dhane emnin tim ujku,dhe e drejta e ime ashte qe edhe ket emer ta perdorish,OSE JE SIGURISHTE NGA UDBA,sepse kure dikushi shkruen zdo me thane,qe edhe ai PERSON ASHTE ai,prandaj heshte e mose PERDORE PALLAVRA KETUGjahétar ne mal e mund qe te qellon me ndonjé.
Ju e perdoreni Ket Fjale,ketu ne Kompjuter dhe Shkrueni,me duket se para se te Shkrueni te kini KUJDES,sepse une nuke shkrova ndonji fjale te ketije LLOJI,prandej mundesh ma GJANESISHTE ME MA TREGUE KET FJALE QKA DONE ME THANE,ose ri ne hije,seune ri ne hije,dhe GJITHMON keto Fjali i MARE SERIOZISHT,Prandej edhe nji here duhet KTHYE RROTEN HISTORIKE PEMBRAPA 40 vjet per ta KUPETUE., 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Per Isa Ujkun

<!--[if !vml]-->gegrrakateli@hotmial.com<!--[endif]--> Rrakateli

18-12-2009, 12:08pm


Ndegjo ti Isa Ujku ti nuk qenke askund ne temé Kadri Mani ka de drejt(ë) te shkruan por nuk ka te drejt(ë) te ofendoj(ë) personat e caktuar.
Shko ti e haje nje thes me kryp me Kadri Manin e ndoshta e kuptohni me te.
Ti Ujk i malit e mos u perzij fort se tani eshte Dimer me boré e ka Gjahétar ne mal e mund qe te qellon me ndonjé.

Pershendetje
Rrakateli 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Zef Ndrecaj: Letër drejtuar Kadri Manit

<!--[if !vml]-->isa19992000@hotmail.com<!--[endif]--> ujku

18-12-2009, 10:12am


ZEF Ndrecaj e drejta per te shkrue ashte e gjdokuejt,prandej edhe e ZOTNi kadri Manit,ju flitni vetem per te folur,ju kerkoni falje,per nji shkrim,ketu nuke ka falje per shkrim, kompjuteri kure shkruen diqka,ashte pergjithmone,duhet ditur,se ne menyre shume te mire zotni KADRI MANI,edhe ne rastin e Musa ahmetit,ka shkrue,pore te gjithe ju ,nuke e kupetoni,per ta kupetue zotni KADRI MANIn duhet me hanger nji THES KRYPE,me te,perndryshe nuke do ta kupetoni,ku e gjune Kadria,nji Fjali,duhet shume,SHUME edhe SHUME te mendojshe,para se te SHKRUEJSH,ma mire ri aty dhe KERKO TI FALJE per ket SHKRIM,sepse VONE TI QOHESH PREJ GJUMI,SHUME VONE.EDHE ATE NE DIMEN,a dimni edhe 5 dite,5 dite mendon 360 dite flene,vetem flej,dhe flej se nuk e dine ku ashte fjala,ose .ose ose.... 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Napoleoni

<!--[if !vml]-->lushndrecaj@hotmail.com<!--[endif]--> Lushi

18-12-2009, 05:47am


Historija njeh si komandantin me te famshem te te gjitha kohrave Napoleonin dhe konsiderohet se eshte njeri i par qe ka ber kategorizimin e eprorve te vet dhe i ka kategorizuar ne keto kategori:
- E din, si din
- S(‘)e din, si din
- E din si, s'din
- S(‘)e din si, s'din
Nje koh te gjat jam duke u munduar qe Kadri manit dhe shkrimeve te ti,ti gjej vendin ne mesin e ketyre kategorive. 

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->


 
LUTJE / NDERMJETSIM?

Von:

Selim Hasanaj (selimhasanaj@hotmail.com)

Gesendet:

Mittwoch, 16. Dezember 2009 22:19:21

An:

Kadri Mani (kadrimani@yahoo.com); Kadri Osmani (kadrimani@hotmail.com)

Mirë mbrama Kadri Osmani
Së pari të pershendes dhe deshrojë të jesh shendosh e mirë. 
Z. Kadri unë po ndjehem bor
qli per z. Xhenc Bezhi andaj po të shkruej sonte pak ma gjatë në këtë leter. Personalisht juve kurr nuk ju kamë takue , por kemi pas shumë të bajmë njani me tjetrin, pasi paraprakisht na njofto Nazmi Berisha-Dyzi dhe neve patem kembye letra, telefonata etj derisa ti ishe në Zvicerr . Unë kamë takue dy djemet e tu Rabitin dhe Ylberin dhe që të dytë më kanë lanë pershtypje sa gjitmonë i kamë në kujtesë me respekt. Kamë takue edhe mesen tande, vajzen e të ndjerit Avdi e cila është e martueme me Xhevat Ramosaj drejtorin e hekurudhave të Kosovës. Kadri Osmani unë njoh dhe respektojë z. Xhenc Bezhi sepse ka vite që njoh një vëlla të z. Xhenc dhe koha kur unë ate e kamë njoftë asht para 20 viteve. Z. Xhenc Bezhi asht intelektual dhe dikur ishte arsimtar, baba i tij poashtu ishte pishtar i arsimit shqip, z. Xhenc ka vite që jeton e punon në Austri por gjithmonë ishte dhe asht i lidhun me atdheun, me krahun kombtarë të së dajthtës shqiptare , ishte njeri besnik i LDK-së degës në Austri dhe pikrisht per shkakun se quhej Xhenc e jo Rrahman, Selim, Kadri etj, etj ai nuk pranojë të jetë kryetar i Degës së LDK-së sepse ishte i vetdijshem se injoranca shqipfolse e islamistve do e kundershton, ai nuk u zgjodhë sado që ishte i vetmi kandidat kur u formue kjo degë në Austri. Nuk e kamë ndermend të shkruej biografi të vëllaut tim z. Xhenc, por kamë obligim të ju LUSË juve që të provoni të jeni ma i permbajtun dhe mos u nxito me i ra në qafë sikur që po i bjen tash TRI  herë radhazi, sepse ky njeri kurr me asgja nuk të ka ba borq që ti ta sulmosh dhe ofendosh. Ti Kadri Osmani z. Xhenc Bezhi nuk e njeh, nuk din asgjë per të dhe kot apo per BIGAJRI HAK  i ke ra në qafë. 
Më posht e ke letren e z. Xhenc që ma ka dergue, ti e din se juve edhe ma heret kishit kacafytje dhe unë po ta them se ishe TI ai që e nisi sherrin dhe ishe e je  fajtori. Nderhyna, unë, nderhyni vëllau im Zef Ndrecaj, besa edhe Ilir Dardani ( të cilin ti sod e shanë dhe sulmon) dhe e qetsuem z. Xhenc Bezhi i cili u terhoq dhe ti fali gabimet dhe sulmet e ofendimet sado që ti u tregove aq i lig sa nuk e pave të arsyeshme ti kerkosh falje. Xhenci Bezhi shqiptarë , fajin tand na e fali neve që ndermjetsuem e ma së tepermi mue. Pse more burr ti prap e kishe sulmue, cka të preku ty komenti i z. Xhenc në shkrimin e Fritz Radovanit që ti e quen z. Xhenc SQEPVERDHË?!Si nuk ke turp kur ti edhe nji intelektual dhe patriot të kalibrit të z. Fritz Radovani e ofendon, po a po mendon ti se ashtu si ti mendon duhet me mendue krejt bota a?! Ty shnet met thanë të duket plaq dhe i kundervyhesh njeriut a asnjiherë nuk e shef sa je vetë i padrejtë, sa je vet ngatrrestar dhe sa e sa herë pa asnji arsye sulmon, shanë, ofendon, denigron njerz të cilet kurr apsolutisht kurr nuk të bajnë nji të keqe. Unë mbaj mend sa herë me ke folë me respekt dhe me ke ngrit në qiell, takon idiotin shentimin dhe njeriun ma të gjymt në pamje, tru dhe shpirt kretenin Nazmi Berisha dhe ai ti then disa rrena ashtu si ai rren tanë jeten e vetë, dhe ti nuk len gur as dru pa rrokullis kunder meje. Mas nji kohe i theni kalanicat me Nazmi shpiun idiotin, dhe tash ti del perkrahsi im ma i madhë kunder Nazmiut. Nazmi Berisha asnji herë nuk më ka lanë rahat, por unë per hater se të pata premtue Ty kurr ma nuk ju kamë pergjigjë dhe as që mirrem me te. Pra e respektova dhe do e respektojë ndermejtsimin sipas traditës tonë që e bane ti.
 Unë që nga dita e parë që dergova shkrimin e parë në ZSH gjithmonë isha , jamë dhe do të jem kunder bastardimit tonë me kulturen arabe.Ky asht mendimi im dhe per këtë
shkak unë nga ekstremistet islamist dhe shqipfolsit idiot me qindra herë jamë sha e kerrcnue, ndersa Ti mas disa dhjetra komente tumirse ma në fund më sulmon dhe bile edhe ashiqare dhe në nji shkrim timin komenton: " e kamë perkrah Selim Hasanaj kur ka dhanë dorheqje nga LDD, por e kamë kundershtue kur ai ka dal under KATEDRALES" dhe tutje shkruen nji vjershë per Katedralen. E ke marr pergjigjen time aty si koment dhe ti heshte. Deshti ZOTI dhe pave se ke shpifë. Pse e bane këte o njeri, pse atyne që të respektojnë po u bjen në qafë. Beso se edhe z. Xhenc Bezhi të ka dasht e të ka resektue. Pse nga miqet po krijon anmiq o Kadri Osmani. Ti dhe dorheqje nga kryeredaktori i ZSH dhe terthorazi me dhejtra herë e ke ba publike se ishin shkrimet e Selim Hasanaj dhe Ilir Dardanit kryesishtë , por edhe shkrime tjera që luftojnë islamizimin e trojeve DARDANE shkak i këti veprimi. Në anen tjeter don të mbetesh Kadri Mani. Jo or zotni, nuk mundet askush të jetë strikt ashtu si TI dhe RRADAKJA e jote e mendon dhe nese jo të gjithë janë hic, janë të poshter dhe të këqinjë. Unë kamë marr dy tri letra elektronike nga ti këtë vit, por nuk tu kamë pergjigj, nuk tu pergjigja jo per tjeter , por thjesht se aspak nuk due të kem telashe me ty sepse nuk due ta shendrrojë respektin në inat, urrejtje dhe konflikt. Ti më shkruen se miku im z. Halil Xani ka me dhejtra vjersha satirike dhe barcoleta per shkrimet e mia, per mue dhe per Ilir Dardanin, ndersa unë para kater netve fola me z. Halil dhe e potencova këtë akuzë tande. E verteta duel se ti shpif dhe mundohesh të më futesh në konflikt me Halil Xanin apo ke ndermend që reagimi im të bahet shkak që TI ti hudhesh në fyt vetë Halilit!!!???
 Unë nuk po të kuptojë or burr, nuk të kanë hije këto sjellje sepse neve nga Podguri per njerz të till thojmë:
ish si grue e keqe, po ja shtike fitilin e flaken ka po shkojke. Halil Xani ma ka pa të madhe per atë shkrimin tim per iftaret në rrugët e Mitrovicës. Ti që po del KATEDRALIST, RUGOVIST, PATRIOT, STUDJUES  e cka jo tjeter pse të preku ai shkrim i imi. Prap e thamë se ata njerz që shkojnë aty per ta hanger nji iftar si lëmoshë nga turqit e poshter ma mirë le ta hanë nji mut mos paqin cka hanë tjeter. Këto janë mendime të mijat or burr. Ti ke të drejtë mos me i pelqye, por asesi nuk ke të drejtë me më sha e ofendue derisa unë askund nuk ta permend emnin. Të drejtë të më sulmosh ke vetem nese je edhe TI NJI NGA ATA QË SHKON E HANË ATY IFTARE. 
Kadri Osmani, këtë herë po të shkruej sepse sipas tradites i kamë borq vëllaut tim Xhenc Bezhit të cilin e pata qetsue dy herat e maparshme kur ti e sulmove dhe ofendove per hic, per pa asnji fajë. Ti i pate ra në qafë pse ai kishte shkrue gabimisht nji shkronjë në nji fjalë të titullit të nji shkrimit të ti. A je i vetdijshem se sa gabimet drejtshkrimore i banë ti në shkrimet tua, dhe a je në gjendje ta kuptosh se gabimet në drejtshkrim të atyne që shkruejn publikisht në ZSH dhe kudo qoftë nuk të japin të drejtë ty as askujt që ti ofendosh ata, ti sulmosh dhe nencmosh.
Pra Kadri Osmani unë si mik dhe sipas traditës po të drejtohem me këtë leter dhe po të lusë që ti shkruesh nji leter aty ku e ke sulmue dhe ofendue z. Xhenc tue e quejt SQEPVERDHË dhe ti kerkosh falje. Po dite se cka asht burrnija dhe tradita shqiptare nuk kamë dyshim se Ti do e bash këtë hap human, në të kunderten e paq veten në qafë dhe unë mos paqa punë me ty per sod e në dit të kijametit. Zoti past mëshirë per tye.
Selim Hasanaj


From: xhb1511@hotmail.com
To: selimhasanaj@hotmail.com
Subject: 
Date: Wed, 16 Dec 2009 14:36:35 +0000

Tungjatjeta Baca Selim!
Ne i shpetuem gripit te derrit e uroj qe ju mos ta provoni. 
Kurse mua mu ka leshue ne shpine një derr qe dikur e ke dijte per mik. Eshte hera e trete qe po me preke personalisht e me kete i ka vu kapak. Une per hater tendin kam heshte . Por ai nuk ka hater me as kend eshte veq nje grrumbull i mplakur plehi. Gjykoje vete se a e kam nguc une ate apo ai mua.Ne nje shkrim te Fritz Radovanit bera nje koment e ai me sulmoi e mu desht me ja kthye ashtu si e ka lype. besoj se nuk ma cenzurojne. Po ti dergoj komente e shihi vet. 
Pershendetje te sinqerta vellazerore nga Xhenc Bezhi me familje
 

Fritz=friz, Rad-ovan-ovan=dash!

Kadri Mani

15-12-2009, 08:32pm


Ky Rad-ovani, dashi ngrirë në friz, takimet ptokolare të Kryetarit të zgjedhur me konsensus, jo vetëm që po e barazon me Enverin e me Ramizin, por me paturpësi e quajti- "të flliqur!!!
Dhe del sqepverdhi Xhenc Bezhi (skr.=iksi!), ikanaku dhe unë këkoj të kthehet në vend që të ndiqet penalisht!?!
I dashur Gëzim, pastroje vebfaqen nga personat jostabilë, ndrysh po rrezikon që zemrashqiptare të quhet ndryshe?- dhe a është zemrashqiptare proinstitucionale apo antiinstitucionale!?!
Shëndet. 

 

 KUSH NA PËRKRAHTE E KUSH NA PENGONTE

/Në 10-Vjetorin e revistës “Shqipëria etnike” 1999-1009/

-vazhdon nga numri i kaluar-

Nga Kadri Mani

Në numrin e kaluar, nr. 2/2009, e botuam regjistrin e ndihmave vullnetare me titull: E NDIHMUAN REVISTËN “Shqipëria etnike”, kur në komment u paraqit personi i panjohur për ne, Kalosh Çeliku: 

Duam ta dime ne eshte Kadriu patriot apo idiot! (?)

Kalosh Celiku


Kurse ne duam ta dime ne i ka marre botuesi 5 mije euro per botimin e nje numri te kesaj reviste me gabime drejtshkrimore, apo per gjithe numrat qe ka botuar deri tani! Presim pergjigje urgjente per ta ditur ne eshte Kadriu patriot apo idiot! (?)

Përgjigjja jonë në të njëtin vend:


Kalosh Çeliku, kontrolloje fjalorin tënd prej idioti epileptik!? 

Idriz Zeqiraj: “FATI TRAGJIK I NJË SHKRIMTAR KOSOVAR”- shkruan për jokosavrin dhe joshqiptarin Kapllan Resuli- Buroviq! Idrizi nuk i ka lexuar të 10 numrat e revistës “YLBERI”- antishqiptare me damkëpisë!

Idrizi e pati pranuar detyrën e kryeredaktorit të revitës “Shqipëria etnike” dhe vite me radhë i ka figuruar emri kot pa e ushtruar detyrën!?!

Lexoni e (mos) besni!

I DASHTUNI BACA KADRI

Nga Selim Hasanaj

Unë isha ba gati ti shkruaj nji leter vëllaut tand Begzadit i cili publikisht shkruan në ZEMRASHQIPTARE dhe lutë lexuesit dhe opinionin që mos të ja shofin per të madhe Kadri Osmanit sepse ai asht cmend dhe e ka vendin në çmendurin(ë) por ti me letren tande që ma dergove mue sot e kurseve Begzadin nga letra sulmuese e imja që kisha ndermend të ja dergojë atij per të marr ty në mbrojtje.

-------

Është një rrenë e trilluar nga Selim Hasanj, ngase vëllai im, Begzad Osmani nuk di të shkruaj në kompjuter!!!

---------------------------

Re: Shpirtshitruri, servil; Selim Hasanaj

 

Alfa dhe omega e mendimeve tua S.hasanaj eshte erresira e analfabetizmit primitiv qe eshte rrjedhoje e mos edukates sate dhe e zhvillimit psiko-fizik te personalitetit tend ;personalitet qe eshte regjur neper pelgjet e urrejtjes dhe te servilizmit kinse 'kombetar' qe nuk qendron as ne kohe e as ne hapesire.Qysh ne fillim te letres drejtuar imamit tregohesh mendjemadh servil ,pergojues e cka jo tjeter;Jeni i lajthitur aq sa jeni edhe i pashkolluar e analfabet i llojit te vet as qe ke lidhje se c'thua ,dukesh si te jesh edhe i dehur edhe i ndikuar nga djalli edhe i lodhur deri ne agoni nga fjalamania,pergojimi,ndikimi i atyre klerikve pedofil te cilet te kane share me emer e mbiemer e tash pasi qe te kane konvertuar(lozin me ty si macja me miun) dhe te joshin kunder realiteteve te cilat jane duke u zhvilluar ne te mire te njerezimit dhe ne te mire te shqiptareve musliman.Se nuk je besimtar kete e verteton kudo ne shkrimet e tua ,se je i miop dhe ke tipare idiotike(invalid nga mendja dhe trupi) kete e shfaq duke bere krahasime ne mes Allahut dhe Henes pa ditur fare se fjala Hene shkruhet ndryshe nuk ka gje te bej me menyren dhe kuptimin e fjales Allah ,Krijues,Drejtues.Je i zhveshur nga te gjitha besimet dhe je i paditur si ndonje shkemb ne mes shkretetires e mundohesh dhe paraqitesh njohes i gjuhes arabe duke mos njohur as gjuhen shqipe.Sa i perket mendimeve tua ju i perkisni kohes se gurit ,por dija jote ne gjuhen shqipe eshte baraz me ndonje minoritar i cili kurre ne jeten e tij nuk e ka shkruar gjuhen shqipe por e ka folur duke belbezuar ashtu sic e shkruani dhe e flisni ju.Ti S. Hasani je shume i cuditshem shkruan vetem me tahmin ,ia fut si pushke jevgu ,dhe le te dali ku te dali .Krejt c'thua ne kete shkrim je duke u servilizuar kundrejt atyre qe te kane share dhe tash me kete shkrim te lavderojne , e kush jane ata :ata jane nje mori nofkash ;qe shajne dhe pergojojne ne pamundesi per tu ballafaquar me realitetin e sotshem.

 

Së fundi përpunuar nga Abdullahu40: më 31-03-2009 16:36

 

 (http://forumi.kurandhesunet.net/postimi51506-2.html)

 

 

Revista "Shqipëria etnike" Nr. 1/2009

Punkti i grumbullimit te te mirave dhe jo te mirave te pendes

Koment: Sherif SHERIFI

Duke lexuar punimet e autorve te botuara ne kete reviste erdha deri te konkludimi se keni ber nje pune te madhe dhe cka tjeter pos te ju pershende dhe uroj sukse.
Bashk me ket urim per punen qe keni ber kam edhe disa vrejtje te cilat mendoj se do te ndikonin pozitivisht ne pune ne te ardhmen.Eshte ber tani me trdite qe neper parlamentet tona si ne Kosove poashtu edhe ne Shqipri por edhe ne Maqedoni reflektohen ndasit partiake e keto me pas kan ndikim edhe ne jeten eperditshme civile te popullit tone.
Eshte mire qe ne revisten tuaj mos te deperojn keta ndikime,mos te kete kurrfar ndarje por ti sherbej titullit qe keni emeruar revisten.
Po i permendi edhe disa shembuj qe mund te i kontrbojn unitetit:
1.Ne Shqiperi me pake te merren me te kaluaren komuniste e te kthehen nji here e pergjithmon nga ardhmeria,te ruhen monumentet dhe te gjitha vlerat dhe kundervlerat e asaj kohe sepse ata nat menyre e pasurojn historin kombetare.

2.E njejta duhet te behet edhe per Kosove,sidomos nga vitet e 90-ta kur ne krye te LDK-s e me pas edhe kryetar i kosoves ishte zgjedhur Ibrahim Rugova.Te pushohet me kalkulimet se kush ishte cka ber mire e keq per Kosoven,te gjitha te mirat e te kqijat dhe ngecjet ne at periudhe kohore tani me dihen si qe dihen edhe per te gjith te tjeret qe erdhen ne kohen pas Rugoves.

3.Ne kohen pas vdekjes se Rugoves shumcka ndryshoi ,tani UCK-ja dhe lufta e saje perkrahej dhe nuke degradohej nga elita e re e LDK-s,por cka ndodhi me pas:
Shume njerz e keqperdoren kete duke menduar se tani si clirimtar mund te benin cka te donin me Kosoven,pasurin e saj dhe popullin!.Keta keqperdorus normal qe ne numer te vogel e te pa perkrahur nga luftaret e vertet me pas filluan edhe te pasurohen shume ne menyre te kunderligjshme e ketyre iu bashkuan edhe taborret tjera te cilet kur nuk i kishin the"Puna e mbar luftes per liri"por vetem kishin shpifur per kompromitimin e saje.Nga keta njerz dhe banda duhet medomos qe cdo njeri i ndershem qe e don lirin,popullin e shumvuajtur Shqiptar dhe te arriturat e Kosoves,te distancohet me focen e argumenteve,te protestohet vazhdimisht se edhe ashtu nese heshtim do te na shkel historija,te papranushem do te jemi edhe per aleatet tan qe na ndihmuan ne dite te veshtira.Per secilin qytetar e sidomos per ata qe sado pake jane ne rrjedha politike,zhvellimore ekonomike,sociale etj ne Kosove jane te papranushme pasurimet maramendese te politikajve dhe njerzve tjer qe udheheqin me Kosoven pasurit saja te shitura ,lenja ne meshiren e askujt te puntorve dhe stafit qe dikur kan punuar dhe udhehequr me ekonomin e kosoves,te paknaqur jane me poziten edhe te pennsionistve dhe shtresave tjera popullore si invalidet e luftes veteranet e saje etj.
Shume te paknaqur jane edhe me menyren se si punsohen njerzit pa kurrfar kriteri e me ndermjetsime te pakuptimta,pa kualifikime,pa aftesi,pa kulture me te vetmin argument qe ka kush te perkujdeset per ta.
Me duket se eshte koha e fundit tu thuhet njezve te degjenerum te politikes.ekonomise dhe drejtesise se deri ketu e ma stop,sgun te besh kete kur ke per detyre ta besh kete e se ke ber,e per kete qe ke ber e nuke eshte dashur ta besh ke kete denim,normalisht edhe te denohen,te ju konfiskohet pasurija,ti leshon vendet e punes dhe postet qe se meritojn ti mbajn etj.e jo vazhdimishte e pa fund te vend numrojm.
Une permenda ketu disa gjera me te cilat ballafaqohet Kosova qe besomni nuke e meriton,nuke e meriton populli i saje i urte i durueshem e shume i vuajtur.Revista e juaj dhe e jona do te jete me permbajtesore,me e nderuar me popullore,me e perqafuar nga populli nese eshte me popullin dhe per popullin.
Ju faleminderit per mirkuptim,edhe nje here ju uroj sukses ne pune.

Sherif SHERIFI nga Petriti i Dardanes. 

----------------------------------------------

Përgjigje:dyherë- sherif- asnjëherë gazetar!!

I NDERUARI ZOTRI KADRI OSMANI

Shkruan: Selim Hasanaj

Statsminister Kolstatsvei 52

1711 Saps Borg - Norway

0047 / 99 55 24 39

Me plot respect për Kadri Osmanin, por edhe me keqardhje po u shkruaj këtë letër dhe ju njoftojmë se nuk jam i interesuar ta lexoj “revistën” SHQIPËRIA ETNIKE. Arsyet e kësaj janë se “revista” në fjalë për kundër dëshirës së flaktë tënden që kjo të jetë kualitative, prapëseprapë kjo nuk posedon norma etnike e as morale, por përkundrazi është një poligon replikash, sulmesh vend e pavend të gazetarëve dhe gazetarucve që inatet e mëritë private të njëri tjetrit po i shfryjnë në këtë revistë me emër kaq të madh. Sikurse edhe është poligon që lloj lloj tutmaku dhe tradhtari i kombit të shkruan dhe në atë shkrim sulmon njeriun më të shenjtë të të gjitha kohrave që lindi nëna shqiptare në trojet e Shqipërisë Etnike Dr. Ibrahim Rugovën.     

Zotëri Kadri, shqiptarëve nuk u duhen stof lexues ku Shefqetat e deridjeshme të  LDK-së sot antar të LPK-së, PDK-së, LKÇK-së, AAK-së etj., të shkruajnë dhe të sulmojnë Shefqetat tjerë që edhe nëse nuk ishin dikur sot megjithatë janë antarë të LDK-së dhe respektojnë Institucionet shtetërore të dalura nga vota e popullit të Kosovës. Unë nuk mund të kuptoj se çka po të duhet Ty personalisht, por edhe tërë stafit redaktues dhe botues të revistës Shqipëria Etnike, i çmenduri, shpiuni, serbosllavofili Kapllan Resulbegoviqi – Buroviçi, i cili vet vetes ia hoqi maskën dhe po të garantoj se për njerëzit e shëndoshë dhe normal, ai me arsye u burgos nga ish sistemi diktatorial e poashtu sllavofil i Enver Hoxhës.

Revista Shqipëria Etnike, në vend që të merret me tema kombëtare, nuk mendoj se këto i mungojnë totalisht, kjo merret që t’i plotësojë faqet e veta me Resul Begoviça e viça tjerë sikurse edhe me Shefqeta që hallet e mllefet e veta personale po i shfryjnë në revistën me emër kaq të madh.    

Unë si shqiptar dhe në këtë kontekst edhe si vëlla, të kasha preferuar që mos ta lodhësh veten, familjen dhe të afërmit dhe dashamirët me mundim se nuk kam asnjë dyshim se është qëllim i mirë, por megjithatë është i paarritshëm për qëllimin që ia ke caktuar vetes me Revistën.    

Ti zotri Kadri Osmani ke kontribua mjaft gjatë jetës tënde për kauzën kombëtare dhe  kontributi yt është i padiskutueshëm , andaj unë po kam frikë se mos vallë po bëhet shkaktare pikërisht kjo orvatje e juaja qëllim mirë që ky kontribut të nëpërkëmbet nga lloj lloj lymi shqipfolës.    

Kushtoja pak kohë vetes tënde, shëndetit tend të shkatërruar nëpër burgje të shkaut, bashkëshortes tënde fisnike dhe fëmijëve tu sepse jeta po shkon nga fundi dhe një ditë askush nuk do të ta përmend emrin, jo vetëm ty, por as mua e askujt tjetër. Bota sot nuk ka ideal, sot ajo udhëhiqet nga mafia e cila nuk njeh as komb, as fe. Kjo botë njeh vetëm paranë. Dhe deri sa dikush po bën pasuri përrallore, unë dhe ti me siguri shpesh nuk e kemi si duhet as tryezën e drakes të shtruar, dhe kjo falë asaj se harxhojmë edhe paratë e ushqimit të familjes për gjëra madhore që vetëm neve mendojmë se janë madhore.    

Besoj se më kupton drejt dhe unë të garantoj se nuk kam asnjë qëllim tjetër me këtë letër pos atij këshilldhënës. Jetoje jetën edhe ndonjë ditë dhe mos u lodh për gjëra të kota.

     Të përshëndes me respekt

                                           Selim M. Hasanaj

                                                                                                      14.06.2004

                                                                                                     SARPSBORG

                                                                                                       NORVEGJI

Zotni Selim M. Hasanaj, ti është dashtë ta parapaguash revisten “Shqipëria etnike”-(t’ia lash borxhin) që ta kemi dërguar me rregull, me kërkesën tënde, dhe vetëm pastaj të na këshillosh dhe të barazohesh me mua, apo edhe të më mbivehesh - këshilltar! Ne jemi demokratë dhe botojmë artikuj e debate, polemika shqiptare e joshqiptare dhe edhe në gjuhë të tjera: gjermanisht, frengjisht... Ti ke mund të reagosh në tjetër mënyrë: me kë je në konflikt ti, nëse jo me vetveten tënde!?

Kapllan Resulit-Buroviqit kam dashur t’i ndihmoj, por ai shkalloi, dhe ti mund ta lexosh librin tim te ri: ”ANTI KAPLLAN RESULIT-BUROVIQIT”; ku do t’i vesh pastaj fjalët e tua “miqësore”!?

Letrën ta botuam pa korrigjim as lekturim, në mënyrë që lexuesit ta shohin nivelin e kulturës tënde.

Kadri Osmani-Mani

(te revista „Shqipëria etnike“ nr.1/2006)

[cameria] Feste per heroinen e Vatikanit?

<!--[if !supportMisalignedColumns]--> <!--[endif]-->

Von:

cameria@yahoogroups.com für salihkabashi

Gesendet:

Freitag, 1. Januar 2010 23:06:53

An:

cameria@yahoogroups.com

Shkruan : Salih Kabashi

Në fund të vitit 2008, Papa
e kishte suprimuar ligjin
sipas të cilit procesi i
beatifikimit (lumturimit, lumnimit),
mund të fillojë vetëm
pesë vjet nga vdekja. Procedura e
shpalljes ‘e lumturuar’ për
Gonxhe Bojaxhiun filloi në korrik
1999, ndërsa në gusht 2009 ishte
kryer faza e parë e atij procesi.
Shpallja “e bekuar” konsiderohet
si kurorëzim në 25 vjetorin e
pontifikatit të Gjon Palit II. Ky i
fundit e kishte vlerësuar shumë
punën e Nënë Terezës. Në
Vatikan pat arritur edhe Motra
Nirmana. Kjo e ka zëvendësuar
Terezën në krye të Misionareve
të Urdhrit të Dashurisë. Që
dikush të shpallet i bekuar nga
Papa dhe nga kisha katolike e
Vatikanit, kandidati duhet
domosdo të ketë bërë ndonjë
mrekulli. Vatikani i ka njohur
Nënë Terezës si një mrekullibërje:
një indianeje të sëmurë i
kishin vënë mbi stomak foton e
saj dhe ajo, hop, ishte shëruar!
Medicina nuk ka mundur ta shpjegojë
këtë.
Ka dy muaj që Kisha Katolike
e Kosovës ka filluar përgatitjet që
viti 2010-të të mos jetë festë
vetëm e komunitetit të vogël
katolik shqiptar, të cilit Nënë
Tereza i takon faktikisht. Festën e
100 vjetorit të lindjes së saj, ajo
do ta bëjë festë sa më të madhe
jo vetëm për Kosovën, po edhe
për të gjithë shqiptarët.
Nënë Tereza nuk ka qenë më
shumë se dy herë në Kosovë e
Shqipëri. Ardhja e saj ka qenë e
karakterit fetar, ndërsa më 1989
ajo ishte pritur edhe nga
udhëheqësi komunist Ramiz
Alia. Me atë rast kishte vajtur te
Varrezat e Dëshmorëve dhe ishte
kërrusur mbi mermerin e prijësit
shumëvjeçar komunist Enver
Hoxha, ku kishte vënë edhe një
kurorë lulesh. Asokohe, ende
nuk ishte aq karakteristik demonizimi
i sundimtarëve komunistë
dhe i regjimeve të tyre. Bile
mund të thuhet se prijësit katolikë
në vendet komuniste
bashkëjetonin të lumtur në parajsën
komuniste. Në Shqipëri
dihet se të gjitha fetë ishin të
ndaluara. Ish-Jugosllavia e Titos
nuk kishte marrë masa të tilla
kundër fesë. Katolikët shqiptarë
të Kosovës ishin të lirë në
ushtrimin e fesë së tyre, siç ishin
të lirë edhe ortodoksët serbë e
malazezë dhe besimtarët islamë
nga radhët e shqiptarëve, turqve,
boshnjakëve, etj. Ajo liri natyrisht
se kishte limitet e saj.
Komunizmi jugosllav vendoste
mbi gjithçka që konsideronte se
mund t’i dilte nga kontrolli.
Dihet se nga 1990-ta e këndej
erdhi çlirimi nga diktaturat
komuniste. Edhe në Shqipëri ra
sistemi komunist dhe bashkë me
liritë e tjera, në demokracinë e
instaluar, u hapën edhe shtigjet e
lirive fetare.
Vetëm në Kosovë ndodhi
diçka që nuk ishte në frymën e
ndryshimeve të mëdha
demokratike për të gjitha
vendet e tjera të Evropës
Lindore. Kosova, në vend të
lirisë dhe demokracisë, ra nën
pushtimin klasik. Të tri fetë në
Kosovë, tani, po jetonin në
kushte të tjera. Kisha ortodokse
ishte edhe feja e sundimtarit
serb dhe si e tillë ajo ishte kryesorja,
e favorizuara. Ishte kisha
që më shumë se me gjithçka
tjetër merrej me politikë. Ajo
orientonte, nxiste dhe intensifikonte
veprimet antishqiptare.
Ajo, sikurse edhe politika
shtetërore zyrtare e Serbisë,
duke dashur t’i përçante, shqiptarët
i diferencoi në shqiptarë të
ndershëm dhe shqiptarë të pandershëm
- armiq të Serbisë dhe
të Jugosllavisë. Jo vetëm kaq.
Serbia si shtet, bashkë me
kishën ortodokse serbe edhe me
deklarime edhe me veprime,
donte të tregonte se cilët shqiptarë
të cilës fe ishin më të
pranueshëm për të, edhe pse
dihet dhe është dëshmuar se ata
në fund të fundit nuk duan
asnjë shqiptar. Shqiptarët e besimit
islam u shpallën haptas
armiq të shtetit dhe konform
kësaj edhe u trajtuan. Më saktë -
u keqtrajtuan. Edhe më saktë – u
terrorizuan. Në fund, gjatë
luftës së fundit, ata edhe u
masakruan: serbët vranë shumë
hoxhallarë dhe pothuajse nuk
lanë kund xhami a teqe pa djegur
e rrënuar. Nuk u prek asnjë
kishë. Ortodokse jo se jo, po,
çuditërisht ose jo - as katolike!
Thika çetnike serbe bënte kryqe
mbi lëkurën e shqiptarëve para
se t’i vriste ata në mënyrat më
mizore e të pakapshme nga
mendja njerëzore. Hileja serbe
për të vrarë shqiptarë muslimanë
dhe për të “kursyer” ata
katolikë, për të rrënuar e djegur
të gjitha xhamitë e teqetë dhe
për të lënë të paprekura të gjitha
kishat, pos të tjerash është në
origjinë të diçkaje që më së buti
mund të quhet e çuditshme.
Kështu vite me radhë, nga një
pjesë e klerit katolik, bëhen përpjekje
agresive (qesharake
njëkohësisht) dhe gati-gati
thirrje, herë të hapura herë me
gjysmë zëri, që shqiptarët e besimit
islam të braktisin fenë e
tyre dhe të kthehen nën hyqmin
e kryqit katolik! Kjo ta merr
mendja se është e pamundshme.
Këtë e ka thënë edhe
Volteri, i cili shprehej se fetë
janë më të qëndrueshme se
perandoritë.
Në kontekst të këtij agresiviteti
është edhe përpjekja që
përmes 100 vjetorit të lindjes së
Nënë Terezës ndër shqiptarët të
mbillet njëfarësoj “patriotizmi
katolik”, krejtësisht arkaik dhe
absurd. Kësaj i kanë paraprirë
edhe këmbënguljet jokulturore,
raciste, fashiste dhe krejtësisht
joshkencore për të ndërtuar e
rindërtuar, shpikur e shpifur
heronj kombëtarë dhe kontekste
historike mbi baza fetare. Kështu
në 100 vjetorin e plakës imcake
nga Kalkuta nuk do të ishte e
tepërt të thuhet, pa dashur që t’i
prishim askujt festën, se Nënë
Tereza mund të ishte e madhe
për botën, por për Kosovën e
shqiptarët, në fakt për historinë
e tyre roli i saj është zero.

 

 Kadri Mani

 

ANTINJERNJERËZORI MË MIZORI

 

Antinjerëzori më mizori

na e nxiu Vitin e Ri 2010

Salih Kabashi dashi-mëzori

o t’u nxiftë jeta përjetë!

 

nuk të shqita nga korniza

që të ruhet origjinali

o shpirtzi t’u thaftë kërthiza

t’mbuloftë turpi djalëpasdjali!

 

dhe për ty është lutur shenjtëresha

o i biri i Mavrisë

vëllai yt Gjergji i ka thurur vjersha

pse ia bëre qejfin Serbisë!?

 

po ti qenke alamet myslimani

që na bën  përçarje kombëtare

o shejtan dhe një biçim insani

rrondokop bëfsh veten batare!

 

Po si denigrohet Nënë Tereza?

po si nuk të pëlqyeka Nobeli?

ty t’mbuloftë turpi ndër breza!

ty t’mbuloftë turpi prej gabeli!

 

o plangprishës nga nënura

prej nga vie duhmë mutcihane

prej nga vie duhmë mutesdhurra

ty t’mbuloftë turpi hanadane!

 

ison ta mbajti Albertino Rakipi

njëri nga puthabythët e Greqisë

tash jeni t’njëjtë origjinali-kipci

tradhtia polli dy bij të Mavrisë!!

 

 

GJURMËVE TË  GËNJESHTARIT E FALSIFIKATORIT

MUSA AHMETI E TË BASHKËFALSIFIKATORËVE!

-edhe informata gjysmake, është gënjeshtër e pastër!-

 

Musa Ahmeti (musaahmeti@yahoo.com) është nga fshati Pomoshec i Gjakovës, ka tentuar t’i mashtrojë shkencëtarët e Institutit të Histosië në Prishtinë. Ai tip do ta nxirte një gazetë të përditshme! Madje e pati nxjerrë vetëm një numër të revistër “Rrjedhat”, me një grup shokësh të vet. Kjo ka ndodhur ne vitet e paraluftës, revistën, Rrjedhat, autorë ishin të tjerët që i manipuloi, vodhi paratë e majme qe populli i kishte grumbulluar, 22 mijë marka!!

E manipuloi pastaj Hysen Ibren, sekretar i Fakultetit Juridik dhe të cilit (dhe “Rilindjes”) edhe sot i ka 5 mijë marka borxh! “Rilindja” do të bënte padi në gjykatë, por në ndërkohë u ndalua.

Musa Ahemi ik në Shkodër dhe martohet atje. Shkon në Tiranë, ata (Prof. Zamir Shtylla) e pyesin Prishtinën, këta ju tregojnë se është mastrues dhe ik nëZagreb!

 Në zagreb e mashtron shkencëtarin Darko Sagrak, dhe e bëjnë një libër si bashkautorë: "Dr. Milan pl. Šufflay- izabrani eseji, rasprave i ?lanci". E kur Darko Sagrak e kupton, ndahet nga Musai dhe në pjesën e II-të të atij libri nuk figuron më Musa Ahmeti.

(Kadri Mani)

 

 

 

 

                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

<!--[if !supportFootnotes]-->

<!--[endif]-->

<!--[if !supportFootnotes]-->[1]<!--[endif]--> Citohet të ketë thënë Ali Pashë Tepelena se aty ku ka njeri më të madh se ai, nuk do të hynte në atë shtëpi. Dhe në një rast sa ishte mysafir, u dëgjua vaji i një foshnjeje, Ali Pashë Tepelena brofi në këmbë: unë po dal, se këtu paska një më të madh se unë!