Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Hasan Hasanramaj: Nga tubimet letrare të mbajtura në Rugovën turistike

| E hene, 01.04.2024, 08:54 PM |


Nga tubimet letrare të mbajtura në Rugovën turistike

Shkrimtarët para lexuesve janë përgjegjës për autorësinë e tyre ...

Nga Hasan Hasanramaj

Tubimet e shumta letrare të mbajtura në Rugoven turistike gjithmonë kanë qenë dhe janë edhe tani  mjaftë të rendesishëme,   sepse nëpërmjte tyre në të kaluaren dhe tani shkrimet poetike letrare artistike në përgjesi,   e kjo është një ndihmesë e madhe për zhvillimin dhe afirmimin e kulturës,   fjalës së shkruar dhe artit në përgjesi. Komuna e Pejës gjithmonë këtyre tubmeve letrare i ka dhënë dhe po i jap edhe tani një përkrahje dhe stimulim të duhur kushtua aktiviteteteve letrar,   të cilat për botën shqiptare janë mjaftë të rëndesishëm dhe të dobishme. në dekadat e shkuara nga ku kanë dalur shumë emra të njohur të shkrimtareve në  letersin e Kosovës dhe atë kombëtare,   gjë që për të gjithë ne është një shembull i mirë. Pra,   nëpërmjet ketyre manifestimeve letrar Peja me rrethinen i përkujton vlerat e artit dhe të kulturës shqiptare,   për çka mirënjohja u është dergu dhe tani po u dergohet në adresën e të gjithë poeteve nga trojet shqipëtare dhe shtete fqinj  të cilët ishin të pranishëm në këto manifestimeve letar. Manifestuesit e këtyre tubimeve letrar të shoqeruar nga udhehehqesit e komunës së Pejës,   gjithmmonë  bënë nderime. te kompleksi turistik “Guri i kuq”,   ku e vazhduan aktivitetine  tyre letrare. Në këto tubime latrarer  për të pranishmit u organizuan dhe programe kulturore nga Ansambli "Rugova" si gjitheherr këto manifestimit të shumta letrareu u pershendeten me vallet tradicionale.Në të gjitha këto tubimet letrare  emra të njohur poetesh,   artistet,   punetoret publik dhe që ishin të pranishëm në këto tubime që u mbajtë në Rugoven janë një shembull i mirrë së në komunën e Pejësa me sukses  u  kryen në  Rugovn turistike- ku u u mbajte këto takime letrare,   tradicionale mbarëkombëtare,   ku ishin të pranishem poetet,   shkrimtaret dhe të tjeret nga te gjitha trevat shqiptare,   ku përpos deklamimit te vargjeve nga poetet krijues,   pjesëmarrës në këto manifestime letrar bënë  promovime librash. Pjesëtare te institucionalizimit,   te Pejës poetike e cilet kanë qenë dhe jenë edhe tani të  njohur për vlerat e artit,   dhe kulturës e njohur për korifeut e larave shqipe. Andaj sa jemi krenar ne shqiptaret të gjithë se bashku,    në Rugovën turistike për te dhëne sadopak  kontributin ton,   për te mirën e artit dhe kulturës ne përgjithësi,   e ne veçanti për Pejën,   qe ne e duam,   ashtu siç e duam gjithë planetin shqiptare,   dhe pse ,   është  e jona,   sepse ne jemi ata qe se bashku po bëjmë hisen tone qe na takon,   atë hise,   qe ne ja kemi borxh për të kontribuar aq sa mundem për të miren,   te bukures. Ne jemi një shtëpi e vogël,   por mjafte e madhe për te na zëne te gjithëve që ne  sot  jemi si dallëndyshet me flatra,   dallëndyshe qe gjithë stinët i kthejmë ne pranvere. Peja me rrethinen poetike  ishte dhe është dhe tani,   qe secili prej nesh,   do ta kemi tonën,   siç e kemi gjakun dhe gjuhen,   siç e kemi artin dhe kulturën,   siç e kemi shpirtin e pastër bilur. Sot,   nesër dhe gjithmonë,   jemi një,   një sepse secili prej nesh synojmë te qëndisim me fije ari,   gjithë hapësirën tone shqiptare te Pejës poetike. Këto  janë vitet e vërteta,   që së bashku e nisem,   dhe se bashku u tubuam dhe po tubohem në këto manifestime të mbajtura në Rugove turistike ku identitetin autorial prej krijuesi,  secili  prej tyre mund ta ndërton dhe ngrit  vlerat të mirëfillta,  vetëm nëse shpreh gatishmërinë për një qasje pune dhe bashkëpunimi kolektiv. Kështu vijnë para aktit të kryer,  ata që kanë për obligim kujdesin ,  në vëzhgim rrjedhat e kulturës,  në të gjitha nivelet e krijimtarisë. Pra,   karakteri i shkrimtarit është që të jetë përgjegjës jo vetëm ndaj autorësisë së tij por edhe për shoqërinë e tij. Ndërgjegjësimi i tij për përgjegjësinë e bashkëpunimit kolektiv,   rrit dhe mundësinë e pasimit të vetvetes dhe krijimtarinë e tij si zhvillim të mbarë të shoqërisë. E tëra kjo e thënë deri në fjalën e fundit,  është rrjedhojë e një përjetimi përvoje të hidhur,  pikërisht në mjedisin krijues të qytetit të Pejës. Pa harruar asnjë çast edhe mjedise tjera të etnisë sonë,  që kanë dhe frymojnë të njëjtin fat fatkeqësie,  në marrëdhënie autori-institucioni,  autori vetëkënaqësia dhe varg epitetesh tjera,  në fakt negativ!.