Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Shyqyri Fejzo: Legjenda e Gurit të Senit

| E shtune, 04.11.2023, 07:11 PM |


Shyqyri Fejzo

Legjenda e Gurit të Senit

Pak i  kërrusur, me sytë nga lumi

“Gur i Senit” mbushur me ligjerime

Dremit e sa nuk po e merr gjumi

Brenda shpuzë mban ato kujtime

Kur i plotfuqishmi kopaçen mori

Kopaçin në dy pjesë e ka ndarë

Grabovën nga  mbytja e shpëtoi

Shpërtheu uji fuqishëm valë-valë

Vala e lartë çdo gjë përpara vuri

Gurë, drurë, mullinj dhe bagëti

Grykën e bllokon një gjigand guri

Gur i zi i stërmadh sa tri shtëpi

Grabova përsëri po mbytej, liqen

Kokforti gur,s’ luante në asnjë anë

I plotfuqishmi i mençëm rrugë gjen

I jep forcë dhe gurin ngre havandan

Guri i inatosur shfryn duke rrotulluar

Ka vënë përpara ura, bagëti, pemë

Rrugë mullinj e shtëpi shkatërruar

Me ujin valë-valë po tundëte dhenë

Shënepremtja dha alarmin e rrallë

Seni, burri që rrezatonte mirësi

Me njerzit të keqes i del përballë

Të shpëtojnë njerëz, vegla bagëti

Guri së  bashku me ujin e teptisur

Pak nga pak, tani po i binte ai inat

Dalë- ngadalë duke u rrukullisur

Kërkon me sy ku të gjente shtrat

Guri para një sheshi zuri vend

Vala e re e ujit me furi shpërtheu

Guri me rrukullisje ku desh u gjend

Vala e tërbuar ç’ gjeti para rrëmbeu

Zëra dhe zhurma përzier prej fatit

Larg dëgjohen dhe shpërndahej

Lumi aty mbyti gjysmën e fshatit

Seni me shokë nga jeta po ndahej

Tri herë u përpoq i gjori Sen të dilte

Kapur pas degësh,një fëmijë nën sqetull

Por, sa ngrihej lart,  vala prap e merrte

Deri sa rryma e futi ku vinte qerthull

Me keqardhje vinin zërat e fukarasë

E hataja e madhe e pa pritur u bë

Zëra e qarje erdhen nga Guri Kalasë

Pastaj u zhdukën e nuk u dëgjuan më.

Pas ca ditë në fshat u vendos qetësia

Zakonet si do tradita të gjitha u bënë

Një ditë aty në fshat mblidhet paria

Thanë:“Kemi lënë  një emër pa vënë.”

Guri në shesh tani ka rënë rehat

Ashtu si është sheshuar,e ka synë

Nuk e shkulim e përzëmë dot si fshat

Duam, nuk duam,ai është fqinji ynë

Guri që na dëmtoi erdhi i pa ftuar

Ti vëmë një emër sot ne, të vendit

Duket shumë krenar, i pa trazuar

Themi t’i mbetet emri “Guri i Senit

Për “Gurin e Senit” këto thotë legjenda

Ai duket kokën kërrusur, bën me dorë

Ka shumë sekrete që guri mban brenda

Ngjatjeton kush kalon,turistë a dasmorë.

Hamburg, Tetor 2023