Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Kalosh Çeliku: Vaje për komunizmin

| E diele, 20.08.2023, 07:53 PM |


Elegji me çifteli:

VAJE PËR KOMUNIZMIN

Nga Kalosh Çeliku

NEOKOMUNISTËT FRYMËN

NA E KANË ZËNË

(Në stilin e ?ajupit)

Popull trim me fletë

Votën e ke dhënë vetë!

Të kanë vjedhur, të kanë humbur

Të kanë tundur. Edhe, shkundur.

Bëre, e ç’nuk ke bërë:

Bëre një histori të tërë.

Linde burra edhe gra

“Patriotë” me kokën n’tra.

Bëre edhe shumë të mira,

Polle edhe egërsira:

Polle ujkun dhe arinë

E polle edhe Maqedoninë.

Polle edhe dhjetëra parti:

Dy shqiptarë – parti tri.

Demokratë e neokomunistë

Shumë nga ato të pistë.

Kur do të shporret kjo farë,

Shqipëria do vejë mbarë!

Kur të hedhësh votën sot,

Mblidhe mendjen bëje top:

T’i shkulim me degë e rrënjë

Se, frymën na e kanë zënë...

VAJE PËR KOMUNIZMIN

(Në stilin e ?ajupit)

Që ditën që vdiqe, kurrë s’të kam parë

Lotët që derdhi, kurrë s’kanë për t’u tharë!

Shumë vjet u bënë, sot u mbushën tridhjetë

Që kur më ke lënë dhe s’të shoh në jetë!

M’ke lënë n’kët shtet “demokratik” si hamall

S’të vjem keq për mua? Nuk ke mallë?!...

O Engjëll i bukur më dërgo në Ministri

Nuk më del dot një torbë taxhi.

Shtatëdhjetë vjet rrojtëm bashkë, s’të urreva

Pjellë e ytja janë edhe këto partitë e reja.

Kthehu të të shoh, nuk e dua lirinë

Mos më le të gjorë, kthema robërinë!

Tash jam plak, kur më le isha burrë

Në prehërin tënd u rrita, s’të harroj kurrë!

Për ty më qan zemra edhe më thotë:

Po, s’mund të të përgjigjem se më mbytën lot.

E kthej kokën, vështroj përpjetë...

Duke pëshpëritur tek Zot i vërtetë:

O Zot, vërtetë s’të vjen keq për kët hamall,

Që ua le këtyre partive ta rjepin të gjallë,

Të më kishe marrë mua do të qe më mirë

Se sa të më shqyej copë-copë kjo egërsirë...

O Zot, të jam falë, mos më le të mjerë

Kthema komunizmin ta shoh edhe njëherë!

Pse s’kuvendon mirë, ore punëbardhë

Cili vdiq njëherë dhe prap ka ardhë?

Dhe, për të mjerët askush nuk qanë

Komunizmin lotët s’e kthejnë në jetë.

Po, përpiqu djalin ta vësh në pushtet.

Doje dritë e demokracisë, ore dritën time

Dhe, më dërgo në minisstri, post me përfitime

Pasi vet, s’jam për post, ende dua të rroj

Rroftë Neokomunzmi, vatëm atij i besoj!...

KRIJUES TË TREDHUR

Nëpër tribunat e “Vëllazërim  - Bashkimit”

Debatojnë viçat e tredhur,

Bythë më bythë i prijnë “flijimit”

sa i njohin si krijues të përdredhur.

E, harrojnë ta pyesin veten:

se çka bënë pesëdhjetë vjet,

që sot t’i njohin kur treten

si kulturofagë e gjysmanalfabetë.

Përveçse, me gërshërë në dorë

e sakatuan kulturën shqiptare,

herë nëpër redaksi, herë në ministri

gjithë jetën u shitën për honorare...

CUCA E “BIT – PAZARIT”

Unë jam Cuca e rrezikshme

E “ZEKTHIT” Mike,

I dua marrëzisht

Poetët me poezi “patriotike”.

Po, më së shumti u trurrem

Atyre “të burgosurve politik”,

Që dhjetë ditë bënë burg

Në Zandanin publik.

E pasuruan veten

Me biografi “patriotike”,

Që nëpër manifestime letrare

Të na lexojnë poezi patetike.

Më dhimsen të mjerët

Që s’u dhash një zhabë,

Megjithatë i shprbleu Babadimri

Me një shkop me kërrabë...

NAIM FRASHËRI DHE

KALOSH ?ELIKU

Naim Frashëri:

Do të shkrihem

të venitem,

si kandili kur s’ka vaj

Balt’ e pluhur

do të bëhem,

Të më shkel’

Një këmb’ e saj;

E të prehem

Duke puthur

Atë këmbë pasandaj...

Kalosh ?eliku:

Durim më s’kam. Haj moj jetë, haj

Ty të rroftë “Bagëti e bijqësia”!

Përderisa ty të shkelë këmbë e saj

Mua më shkelë Nënë Partia...