Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Luan Kalana: Kush është Prof. Spiro Konda

| E diele, 24.07.2022, 07:00 PM |


Kush është prof. SPIRO KONDA,

studjuesi themeltar i Gjuhes Shqipe, "zeusi" Shqiptar, (1862-1967).

-"Shqipja është nëna e të gjitha gjuhëve

dhe shqiptarët janë baballarët e kombeve ".S.K.

-Një nga shqiptarët më të mëdhenj që ende është në “sirtaret” e arkivave shqiptare,  është Profesor Spiro Konda,  i cila na ka lënë një trashëgimi historike dhe gjuhësore si askush tjetër.

Një nga shqiptarët më të mëdhenj që ende është në “sirtaret” e arkivave shqiptare,  është Profesor Spiro Konda,  i cila na ka lënë një trashëgimi historike dhe gjuhësore si askush tjetër.

Ai ka thënë me gojën plotë që “Shqipja është nëna e të gjitha gjuhëve dhe shqiptarët janë baballarët e kombeve.”

-Per te shpejguare kete thenie qe ASHSH ja ka quajtur “nje lajthitje” ai ka shkruare rreth 1200 faqe te cilat jane doreshkrim dhe te arshivuara jo ne arshiven e Akademise se shkencave, e cila nuk e pranoi kurre si antar te saj, por ne arshiven e shtetit shqiptar.

-Profesor Konda ka qene i vetmi shqiptar qe ka studiuare per gjuhet Greke (e vjeter dhe e re), latine dhe arabe ne univeristetet e Ahines, Kajros dhe Romes.Teoria e tij mbeshtetej tek historiani Angely I cili ishte nje historian i njohur dhe qe pati thene i pari ate qe Konda eshte munduare ta vertetoje shkencerisht.

Historiani dhe filologu shqiptar, korcari Spiro Konda, lindi ne fshatin Dardhe, Devoll-Korce ne vitin 1962 dhe u shua ne 29Janar 1967.Studjoi lashtesine e poplliit tone qe nga parahistoria.Argumetoi shkencerisht si poliglot i gjuheve te vdekura dhe moderne, prejardhjen pellazge te shqiptareve dhe te Gjuhes Shqipe. Botoi librin "Shqiptaret dhe problemi pellazgjik"1961.Hulumtimet e studimet e mevonshme i permblodhi ne vellimin 'Studime parahistorike" si dhe nje studim arkivor te pabotuar prej 1200 faqe,  per prejardhjen e fjaleve shqipe nga pellazgjikja.

Duke mbyllur kete skice portret, po citojme, eshte me interes, nje regjistrim, nga biseda e prof Kondos me Enver Hoxhen, gjate vizites ne shtepine tij ne Korce

-prof.Konda:

-"Degjo ketu Enver,  me që Turrenasit janë Pellazgë e cila tashmë është provuar dhe që e kanë konfirmuar Herodoti,  Sofokliu,  Tuqididhi,  Plutarku edhe Ellanikusi - Lesbiussi. Pa asnjë dyshim dhe pa frikë ne mund të nxjerrim fare thjeshtë

Formulën e mendimit:Etruskët janë TurrenasTurrenastit janë Pellazgë, Pra, Etruskët janë Pellazgë.

Vazhdojmë më tej:

Pellazgjishtja është shqipja e sotme

Shqipja është gjuha që flasin shqiptarët

Pra, Shqiptarët janë pasardhës të pellazgve."-S.K.

Si perfundim Prof Spiro Konda, ne keto pak rreshta kureshtje per lexuesit qe nuk e njohin,  Ai,  meriton jo vetem te studjohet nga Shqiptaret, historiane, gjuhetare, filiologe, albanologe, por dhe nje vlersim real,  madheshtor per vepren e tij shkencore monumentale te pamohushme e te pavdekshme per Historine dhe Gjuhen Kombetare Shqipe.

Luan Kalana, SHBA.

Studjues i Gjuhes Shqipe.