Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Asllan Dibrani: Një fundjavë në mesin e monumenteve historike në qytetin e Strasburgut - Francë

| E diele, 29.05.2022, 01:03 PM |


Një vikend në mesin e monumenteve historike  në qytetin e Strasburgut - Francë

Nga Asllan Dibrani

Vikendi i këtyre ditëve  ishte  me një mot te mire  ,me plot diell nga e cila u motivuam  të bëjmë një udhëtim dikund. E pikërisht   vendosem familjarisht te përqendrohemi ne  qytetin francez Strasburgun e bukur me një kulturë të bujshme dhe histori  të pasur. Shtutgardi na ndante vetëm një ore e  gjysme nga Strasburgu.

Ne dëshirojmë të tërheqim vëmendjen tuaj në një përshkrim të shkurtër të pamjeve ,historisë dhe kulturës së  Strasburgut .

Katedralja North Dame de Strasburg është një nga atraksionet kryesore të qytetit. Është një kishë e bukur gotike e ngjyrës origjinale rozë-kafe me vetëm një kullë. Notre Dame është e bukur në vetvete, dhe zona përreth saj është e bukur. Por futuni brenda dhe futuni më thellë, aty do të gjeni një orë të vjetër që tregon jo vetëm kohën, por edhe muajin, vitin, shenjën e zodiakut, pozicionin e planetëve dhe një emetim të vogël çdo gjysmë ore. Kulla e saj 142 metra e lartë është më e larta në Francë. Nga vrojtimi i katedrales, e cila të çon në 322 shkallë, ka një pamje të mrekullueshme të rrethinës. Fasada e katedrales është zbukuruar me qindra figura, të cilat përfaqësojnë një imazh gjigant të temave mesjetare. Ranori rozë i përdorur për muret e strukturës ndryshon ngjyrën në varësi të dritës. Të gjithë mund të vizitojnë katedralen pa pagesë.

Strasburgu dhe përshkrimi  i tij si qytet i Francës.

Strasburgu është një qytet në Francën lindore, kryeqyteti i Alsas, një rajon në kufi me Gjermaninë.Strasburgu u themelua nga romakët, të cilët ngritën një kamp ushtarak këtu gjatë fushatës gjermane të 14-16.Argentorat atëherë quhej vendbanim.

Pamje e Katedrales  se Strasburgut  ne Francë dhe rrugët e vogla e saj me objekte te vjetra dhe shumë  të bukura ,gjatë vikendit familjar me miqtë tanë  Aza Peci, Igballe Dibrani, Mentor Peci ,

Arta Dibrani dhe unë Asllan Dibrani.

Në 1262, Strasburgu u bë një qytet i lirë. Reformimi filloi rreth vitit 1520, pas publikimit të doktrinës fetare të Martin Luterit.

Në vitin 1940, trupat gjermane pushtuan qytetin dhe aneksuan Alsasin. Strasburgu u çlirua në vitin 1944.

Historia Strasburgu ndodhet në bregun perëndimor të lumit Rhine dhe ka zënë një pozicion strategjik në Luginën e Rhine-it të Epërm që nga parahistoria. Romakët pushtuan zonën rreth vitit 12 para Krishtit. Strasburgu mori statusin e qytetit të lirë në 1262. Strasburgu ishte vendi i një prej masakrave më të këqija të mesjetës në vitin 1349, kur mbi një mijë hebrenj u dogjën publikisht për vdekje dhe hebrenjtë u diskriminuan dhe u ndoqën penalisht deri në shekullin e 18-të. Statusi i Strasburgut si qytet i lirë përfundoi me Revolucionin Francez. Pas luftës franko-gjermane të vitit 1870, gjermanët aneksuan qytetin dhe zbatuan një politikë gjermanizimi, duke çuar në mërgimin e atyre që preferonin të qëndronin francezë. Pas disfatës gjermane në Luftën e Parë Botërore, qyteti u kthye në Francë dhe tani ishte radha e francezëve që të përpiqeshin të zhduknin gjurmët e pushtimit gjerman. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, nazistët i konsideronin alsasët si bashkë-gjermanë, dhe shumë u detyruan të luftonin në ushtrinë gjermane - një situatë që i bëri ata të akuzoheshin në mënyrë të rreme për bashkëpunim pas luftës. Sot, Strasburgu është qyteti i nëntë më i madh në Francë me gati gjysmë milioni banorë në një zonë metropolitane që shtrihet përtej lumit në qytetin gjerman të Kehl, në bregun lindor të Rhein. Vetë qyteti është selia e Këshillit të Evropës, Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, Ombudsmanit Evropian, Eurocorps, Observatorit Evropian Audiovizual dhe, më e famshmja, Parlamentit Evropian i cili gjithashtu mban sesione në Bruksel.

Çfarë mund të shihni në qytetin e Strasburg?

Ky është emri i lagjes së vjetër romantike të Strasburgut, e cila sot është në listën e famshme të UNESCO-s si trashëgimia kulturore e njerëzimit. Përmendja e parë e Francës së Vogël u regjistrua në shekullin e 16-të. Sot, Franca e Petit

është një pjesë e bukur e Strasburgut që adhurohet nga turistët.

Ky shesh ndodhet në lagjen historike të qytetit. Shpesh mbahen manifestime të ndryshme, festa shtetërore e të qytetit, festa publike etj.

Sheshi mban emrin e një banori të famshëm të Strasburgut, gjeneralit Kleber, i cili mori pjesë në luftërat në anën e Napoleonit. Është skulptura e tij që qëndron në qendër të sheshit. Dhe përreth ka oborre administrative dhe restorante të shkëlqyera me ushqim të mirë.

Përballë katedrales është një tjetër atraksion i Strasburgut dhe i gjithë Francës - Sheshi Gothenberg.

Ky njeri e bëri qytetin të famshëm në të gjithë botën duke shpikur një font grumbullues. Që atëherë, parimi i shtypit nuk ka ndryshuar.Kjo ndodhi në mesin e shekullit të 15-të dhe Bibla u bë libri i parë i shtypur. Në shesh qëndron një statujë e Gothenberg, duke mbajtur një fletë të madhe letre në duar. Nëse shikoni nga afër, mund të shihni se kjo është një nga faqet e Biblës.

Kjo është një nga pamjet më të famshme historike të Strasburgut, një monument arkitektonik i barokut. Pallati strehon tre muze në Strasburg: arkeologjik (që ndodhet në bodrum), dekorativ dhe art.

Pallati u ndërtua në vendin e rezidencës së kryepeshkopit në gjysmën e parë të shekullit të 18-të me udhëzimet e kardinalit vendas Rogan. Këtu jetonte mbreti francez Louis XV, ishte Napoleoni I me gruan e tij Josephine dhe njerëz të tjerë të famshëm dhe të mëdhenj.

Ne kemi përgatitur për ju një kronike tematike  duke përfshirë disa pika interesante  referuese  të qytetit siç janë:

Franca e vogël.

Urat e mbuluara dhe galeria Vauban.Vizitë në Katedralen e Strasburgut (brenda dhe jashtë)shumë sheshe, rrugë të ngushta, pallate dhe ura histori dhe legjenda interesante. Epo, për shembull, do të zbuloni se si u përcaktua në Mesjetë deri me tani.

Merrni kanalet me tramvaj lumi është një shëtitje  përrallore!

Tramvaji i lumit në Strasburg praktikisht zëvendëson turneun e qytetit. Do të lundroni nëpër kanale dhe do të shihni pothuajse të gjitha atraksionet kryesore të kryeqytetit të rajonit.

Strasburgu është një nga tre kryeqytetet e Bashkimit Evropian.

Strasburgu është një nga tre kryeqytetet e Bashkimit Evropian. Për nder të kësaj mbahen shumë ngjarje interesante dhe jo vetëm këtu. Qyteti dikur hapi tregjet kryesore të Krishtlindjeve, një festival shatërvanësh, një festival teatri në rrugë dhe më shumë. Qyteti i vjetër nuk është vetëm një stil i mahnitshëm arkitekturor, por edhe një kopsht i qytetit. Këtu lulëzojnë manjolitë dhe shtretërit e luleve dhe banorët dekorojnë dritaret dhe ballkonet e tyre me lule.

Strasburgu është i pasur me muzetë e tij. Më të mirët prej tyre janë Muzeu Historik i Qytetit, Muzeu i Alsas dhe Muzeu i Artit Modern. Koleksione mjaft interesante dhe shumë gjëra interaktive janë mbledhur këtu. Konsiderohet si një nga qytetet më të bukura në Evropë: trashëgimia arkitekturore e Strasburgut është një sintezë e dy kulturave - franceze dhe gjermane. Qyteti është i njohur edhe për mbajtjen e seancave të Parlamentit Evropian këtu. Strasburgu është një nga qytetet më piktoreske në Francë

Ndryshimi i vazhdueshëm i shtetësisë pati një ndikim të rëndësishëm në pamjen arkitekturore dhe kulturën e Strasburgut. Duke u rikuperuar shpejt nga pushtimi i një tjetër pushtuesi, sot qyteti është kthyer në një nga qytetet më piktoreske dhe më të zhvilluar ekonomikisht në Francë.

Franca e vogël dhe ura të mbuluara

Franca e Vogël konsiderohet si këndi më i qetë dhe më piktoresk i Strasburgut. Rrugët anësore të kësaj zone janë të mbushura me shtëpi simpatike, tradicionale prej druri për një gjë të vogël apo kafe të paharrueshme. E veçanta e shtëpive të tilla janë shkallët e bëra me mjeshtëri, dyshemetë që duken të varura njëra mbi tjetrën dhe çatitë me pjerrësi të madhe. Qarku mori emrin e spitalit ku trajtoheshin pacientët me sifiliz. Sëmundja quhet ndryshe franceze. Spitali nuk ekziston më, por emri mbetet.

Petite France "- një nga vendet më të bukura në Strasburg, zona e këmbësorëve

Diga e Vaubanit

Diga, e quajtur sipas projektuesit të saj, inxhinier Vauban, duhej të mbronte pjesën jugore të qytetit. Dizajni i strukturës bëri të mundur, duke mbyllur harqet, ngritjen e shpejtë të nivelit të ujit në lumin Ile. Sot, platforma panoramike e digës ofron një pamje të mrekullueshme të qytetit.

Platforma panoramike e digës ofron një pamje të mrekullueshme të Strasburgut

Pallati Rogan

Pamje e objektit të organizatës  të Bashkimit Evropian

Qyteti është zgjedhur si selinë e tij nga shumë organizata të Bashkimit Evropian - janë më shumë se 20, të cilat të gjitha ndodhen në të ashtuquajturën Lagje Evropiane. Stili modern në të cilin janë ndërtuar të gjitha ndërtesat e rrethit është në kontrast të plotë me pamjen historike të qendrës së qytetit.

Lagjja Evropiane përfshin disa qarqe - Robertsau, Wacken dhe Orangerie

Muzetë në Strasburg

Përshkrimi i këtij foto reportazhi mbetet shume  i zbehtë nga pamundësia dhe lejimi  i rregullave  botuese , prandaj me kaq e përfundojmë duke iu uruar lexuesve , lexim te këndshëm.

Fotoreportazh nga Strasburgu Francë

16.04.20202