Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Gjon Keka: Kryezoti arbëror Gjergj Kastrioti mbante edhe veshje prej armature

| E hene, 28.03.2022, 06:44 PM |


Kryezoti arbëror Gjergj Kastrioti mbante edhe veshje prej armature

Nga Gjon Keka

Deri tani e dimë dhe njohim sipas përshkrimeve dhe në bazë të materialeve e relikteve që janë gjetur Përkrenarja dhe shpatat në muezun e artit e historisë në Vjenë, por është me rëndësi të dimë edhe këtë se Gjergj Kastrioti kishte edhe veshje prej armature që e mbante me simbolet e tij të shqiponjës dhe diellit apo yllit.

Thuhet se në vitin 1590 janë gjetura disa veshje prej armaturash që i takonin dhe shërbenin mbretit e kryezotit tonë arbëror Gjergj Kastriotit. Poashtu në përshkrim thuhet se „një armaturë e tillë madhështore plotësisht e inkorporuar, e gjetur rreth vitit 1590,i shërbente Princit të Shqipërisë, Gjergj Kastriotit -Skënderbeut.“ (A.w.k.k.w.,d.s.,tf.III 1865) Është fakt ,pasi edhe në bazë të përshkrimeve të kronistëve e bashkëkohësve të tij, kryezoti arbëror Gjergj Kastrioti kishte veshje të tilla prej armature.