Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Fritz Radovani: Demokracia tek na asht aq e vjeter sa Shqipnia

| E shtune, 12.02.2022, 07:33 PM |


DEMOKRACIA  TEK  NA,

ASHT  AQ  E  VJETER  SA

SHQIPNIA

Nga Fritz RADOVANI

Atëherë kur i mora në dorë prej Profesor Kol Ashtës dy vllimet e librave “Relacione mbi gjendjen e Shqipërisë Veriore dhe të Mesme në Shekullin e XVII”: Nga viti 1610 – 1650, botime të Universitetit Shtetëror të Tiranës viti 1963 deri 1965, botue në Tiranë, perkthye nga Injac Zamputti, dhe me Kryeredaktor Prof. Aleks Buda, nuk mujshe me percaktue me dorë asesi peshen e randë të mbrendisë së tyne shkencore dhe historike.

Atëherë, punova librin: “Gurët e themelit 1462”. Një liber i plotë që vijon deri në ditët tona me dokumenta dhe mbyllet me vitin fatzi 1941.

Historia e vertetë dhe e pashkrueme e Popullit Shqiptar asht shumë ma e vjeter se ajo që mundohen me paraqitë shumë historian të huej. Unë kam lexue mjaft ngjarje të kohës së Gjergj Kastriotit – Skenderbeut dhe të pasuesit Tij Lek Dukagjini. Si shpjegohet që asnjeni nuk kujton prej Tyne asnjë dënim me vdekje ose vrasje per gjakmarrje?! Nuk ka asnjë person as nga vartësit e Tyne që të ketë krye një vrasje “kjoftë edhe në koken e vet”, pa lejen e eprorve edhe në kohë paqe ose armëpushimi. E pra, nuk besoj se jam i gabuem në konkluzionet e mija historike!

Pse nuk ka sot asnjë dokument as nga arkivat e armiqve të Tyne turq?!

A do të rrinin turqit apo armiqtë e Tyne pa e shkrue një fakt të tillë, ose kjoftë edhe një ngjarje pabesije të Tyne, sikur të kishte ngja? – Nuk besoj!

A nuk ishte Demokratike kjo mënyrë udhëheqjet e Gjergj Kastriotit?

***

Në vitin 1991, kam njohë një student gjerman që do të mbronte diplomen universitare atje me temën “Qëndresa e Shqiptarëve në 2000 vjetë”, sigurisht, të Kohës së Ré. Kishte shetitë të gjitha vendët komuniste mbas ramjës së Murit të Berlinit. Përshtypje të veçantë i kishte ba Shqipnia...

Më thonte njëditë: “Në njëzet shekuj t’Epokës së Ré, ju jeni kenë një shtet gjithënjë i pushtuem. Asnjë nga pushtuesit nuk ka ndryshue pikësynim: Zhdukjen e Kombit Shqiptar.

Ndër njëzet shekuj ju keni kenë shtet i papushtuem vetëm 25 vjetë në periudhën historike ma të lavdishme të Gjergj Kastriotit Skenderbeut.

Prap ishit shtet mbas ngritjes së Flamurit në Vlonë nga Ismail Qemali, me 28 Nandor 1912 dhe deri në 1925, me ardhjen e Ahmet Zogut nga Beogradi, (po jo pa vrasje si ajo e Ded Gjo’ Lulit 1915 nga esadistë e serb.)

Në 1925 fillojnë vrasjet nga Ahmet Zogu, me atdhetarët Luigj Gurakuqi e Bajram Curri e varja e Don Gjon Gazullit 1927 etj., dhe deri 1939 kur Shqipnia u pushtue nga Italia fashiste dhe vazhdoi deri në fund të 1944.

Ndersa, prej nandorit të 1944, ju keni përjetue diktaturën  komuniste ma të egër  të krejt Lindjës ose, ma mirë me thanë, pushtimin ma të egër sllavo- aziatik (e të maskuem anadollak), të të gjitha vendëve komuniste.

Tue përfshi të dy përiudhat, e Pavarësisë, gati 25 vjetët e Skenderbeut dhe 13 vjetët në shekullin e XX, bahën gjithsejt vetëm 38 vjet që ju nuk keni pasë pushtues e vllavrasës mbi kokë, në gati të gjithë Epokën e Ré!

Shumë çudi!

NJË MISTER!

Në kaq pak vite të ekzistencës suaj, Ju, i keni dhanë njerëzimit dy figurat ma të mëdha, ma të nderueme e ma të njohuna Botnore:

GJERGJ KASTRIOTIN – SKENDERBEUN dhe,

NANË TEREZA E KALKUTËS.

Edhe njëzet shekuj të tjerë, këtu tek ju, nuk zhduket kurrë as kenja Shtet, as edhe Feja ma e vjeter Katoliçizmi! Po, as mirkuptimi mes Besimeve!”

Unë, Ju përgjegja i knaqun: - “ASHTU KJOFTË!, po, kurrë mos harroni:

NA JEMI  SHQIPTARË!”

Melbourne, 11 Fruer 2022.