Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Dr. Alma Lama, nje? nga 50 Grate? Lidere te? ardhshme te? Bote?s

| E diele, 07.02.2021, 01:33 PM |


Dr. Alma Lama ka Lindur ne? Kruje?. Ajo ka qene? ambasadore e Republike?s se? Kosove?s ne? Itali nga viti 2016 deri ne vitin 2019. Me? pare? ajo ishte ane?tare e Kuvendit te? Kosove?s, pe?r dy mandate. ??shte? ane?tare e Lidhjes Demokratike te? Kosove?s prej vjeshte?s se? vitit 2013. Gjate? karriere?s se? saj politike, Lama ishte nje? nga deputete?t me? te? ze?shme ne? Kosove?, pe?r c?e?shtje te? ndryshme. Ajo ka qene? e angazhuar fuqimisht ne? demokratizimin e shoqe?rise? dhe institucioneve, c?e?shtjet e dialogut me Serbin??, transparence?s, lirine? e medias, te? drejtat e njeriut dhe qeverisjen e mire?. Lama e?shte? deputetja e pare? ne? historine? e parlamentit te? Kosove?s qe? hartoi dhe prezantoi nje? ligj. Ky ishte ligji pe?r Mbrojtjen e Burimeve t?? Gazetaris??, miratuar ne? 2013. Ajo gjithashtu ishte shume? aktive ne? shume? nisma te? tjera parlamentare dhe amandamente ne? ligje te? ndryshme dhe ne? debate parlamentare. Lama ka qen?? gjithashtu ane?tare e bordit te? Grupit te? Grave Deputete, nje? grup parlamentar nde?rpartiak ne? Kuvendin e Kosove?s, shume? i angazhuar ne? promovimin e rolit te? grave ne? shoqe?ri dhe portretizimin e tyre ne? media. N?? 2018, asaj i ??sht?? dor??zuar n?? Itali c?mimi nd??rkomb??tar “Liberi di Crescere”, duke e cil??suar si “nj?? nga grat?? shembull q?? ka dh??n?? kontributin e saj p??r t?? zbutur tensionet n?? koh??ra t?? v??shtira, si dhe ka luftuar p??r mbrojtjen e fashave t?? brishta dhe p??r t?? drejtat e njeriut”.

Para se te? merrej me politike?, zonja Lama punoi pe?r nje? periudhe? te? gjate? si gazetare dhe analiste politike ne? disa media shqiptare dhe nde?rkombe?tare. Ajo punoi si korrespodente ne? Kosove? ne? Top Channel, stacioni me? i madh televiziv shqiptar. Qe? nga viti 2003 ajo ka qene? pe?r shume? vite korrespondente e rregullt pe?r Osservatorio sui Balcani, me qende?r ne? Itali, duke shkruar shume? artikuj dhe analiza pe?r Kosove?n. Ajo gjithashtu botoi artikuj ne? media nde?rkombe?tare si Instituti pe?r Raportimin e Lufte?s dhe Paqes, IWPR, Transitions Online, United Press International dhe Washington Times. Ajo ka be?re? gazetari hulumtuese ne? raste te? krimeve te? lufte?s dhe c?e?shtje korrupsionit etj. Znj. Lama e?shte? zgjedhur nje? nga 50 Grate? Lidere te? ardhshme te? Bote?s, nga programi i Departamentit te? Shtetit (SHBA), i quajtur "Programi i Grave ne? She?rbimin Publik", ku ajo ishte pjese? e tij, Wellesley College, 2012. Ajo ishte gjithashtu pjese? e Programit te? Bursave te? Shprese?s, Lidershipi i Grave pe?r Sundimin e Ligjit, organizuar nga Ke?shilli Kombe?tar Shqiptaro Amerikan dhe USAID, Pranvere?, 2010. Lama ka kontribuar ne? nje? nume?r konferencash vendore dhe nde?rkombe?tare, vec?ane?risht ne? te? drejtat e grave dhe transparence?n. Aktualisht Znj. Lama e?shte? doktore e shkencave ne? fushe?n e Shkencave Politike dhe Marre?dhe?nie Nde?rkombe?tare. Ajo u diplomua ne? 1999 ne? Universitetin e Tirane?s, Shqipe?ri pe?r Gjuhe? dhe Lete?rsi. Ne? vitin 2020 u doktorua ne? Shkenca Politike dhe Mare?dhe?nie Nde?rkombe?tare ne? universitetin e tirane?s. Lama flet rrjedhshe?m anglisht dhe italisht. Ajo e?shte? e martuar dhe ka tre fe?mije?. Aktualisht, garon p??r mandatin e tret?? si deputete e Kuvendit, gjithmon?? si pjes?? p??rb??r??se e Lidhjes Demokratike t?? Kosov??s.

__________

Vizitoni: https://www.facebook.com/alma.lama.9