Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Florim Zeqa: Vendimi i kushtetueses për pezullim, rast i mirë për reflektim!

| E shtune, 02.05.2020, 04:25 PM |


Vendimi i kushtetueses për pezullim, rast i mirë për reflektim!

Shkruan: Florim Zeqa

Gjatë ditës së djeshme, përderisa partitë politike të etshme për pushtet e prisnin verdiktin e Gjykatës Kushtetuese, nga pika kufitare në Merdare e deri në Pejë qarkulluan të papenguar nga askush dy kamion nga Serbia me foto gjigante të Putinit të Karagjiqit, për t'na përkujtuar dhimbjet shpirtërore dhe dështimet 20 vjeçare të politikës kosovare.

Është mirë që kushtetuesja veprojë me urgjencë në shmangien e konfliktit dhe trazirave politike në vendin tonë

Gjykata Kushtetuese, pa paragjykim ndaj ligjshmërisë së presidentit Thaçi për dekretim të z. Avdullah Hoti si kandidat për kryeministër dhe kërkesës së LVV-së për anulimin e dekretit të presidentit, gjegjësisht pranueshmërisë ose jo të dekretit e vendosi me shumicë votash për pezullim të përkohshëm zbatimit të dekretit të presidentit.

Pa dashur të prejudikoi verdiktin final të Gjykatës Kushtetuese, vendimi i djeshëm i kushtetueses është i vendim i arsyeshëm, i giximshëm dhe i drejtë për shtensionimin e situatës konfliktuoze në vend dhe gjetjen e zgjidhjes më optimale për dalje nga kriza institucionale që është futur vendi pas shkarkimit të ligjshëm të 'Qeverisë Kurti' në Kuvendin e Kosovës.

Masa për pezullim të përkohshëm të dekretit të presidentit nuk e prejudikon vendimin final të Gjykatës Kushtetuese dhe as vazhdimin e "Status Quos" me qeveri të shkarkuar.

Kjo masë e përkohshme e Gjykatës Kushtetuese është një mundësi e mirë për kryeministrin e shkarkuar Albin Kurti, që të pranojë me gjakëftohësi vendimin final të kushtetueses dhe jo vetëm.

Vendimi i kushtetuese të shërbejë ulje tensionesh politike

Në ndërkohë, ky vendim i përkohshëm i kushtetueses duhet t'iu shërbej të gjitha forcave politike në vend për zbutjen e gjuhës politike, t'i ulin tensionet në elektoratet e tyre dhe ta pranojnë me qetësi verdiktin final të Gjykatës Kushtetuese, i cili nuk do të thotë se do të zgjatë deri me 29 maj, madje mund të ndodhë që në javën e parë.

Me vendimin e djeshëm, Gjykata Kushtetuese u vërtetua se është organ i pavarur juridik dhe gardian besnik i kushtetutës së vendit.

Vendimin e përkohshëm të kushtetueses në asnjë rrethanë dhe nga askush nuk duhet kuptuar si zgjidhje finale, por vetëm si vendim që për qëllim ka shmangien e konfliktit politik.

Pezullimi i përkohshëm i dekretit të presidentit nga ana e Gjykatës Speciale duhet të shërbejë si ndërgjegjësim për të gjitha forcat politike që ta respektojnë ligjshmërinë dhe aktet juridike në vendin tonë.

Pas vendimit të djeshëm të Gjykatës Kushtetuese për pezullim të dekretit të presidentit, u vërejtën edhe lëvizjet e para të partive politike.

Lëvizja e PDK-së nga pozicioni i mos shkuarjes për shkuarje në zgjedhje dhe gatishmëria e LVV-së për shlyerje të vijave të kuqe, lenë të kuptohet për përafrim të këtyre dy subjekteve politike.

Përafrimi qëndrimeve të PDK-së me LVV-në për shkuarje në zgjedhje i krijon mundësinë Albin Kurtit që të ndjehet më komod në kërkesën për zgjedhje të jashtëzakonshme.

Siq shihet, përfundimisht edhe Albin Kurti e ka kuptuar, se pas shkarkimit më 25 mars 2020, as kushtetuesja nuk mund ta mbajë në pushtet me 29 apo 30 deputet në Kuvendin e Republikës së Kosovës.

Ajo që është e sigurtë deri në verdiktin final të kushteueses, është mbajtja në "Stand By" e 'Qeverisë Hoti', e cila edhe ashtu ishte e paformuluar qartë, se a do të jetë koalicion LAN apo LANA me listën serbe.