Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Nr. 21, Illz me shume Nobeliste

| E marte, 05.11.2019, 07:10 PM |


Nr. 21,  Illz, revistë letrare e Tiranës,  me shume Nobeliste

Sponsor: Flamur Hoxha

Drejtor: Izet Duraku

Kryeredaktor: Rexhep Shahu

Botues: Klubi i Poezisë, Tiranë

P ë r m b a j t j a e nr. 21, “Illz”, Revistë Letrare e Tiranës

MIGJENI - NËN FLAMUJT E MELANKOLISË / 3

F a q e t e R e d a k s i s ë

REXHEP SHAHU - ÇFARË THASHË E S’THASHË PËR POETIN PETRIT RUKA NË 65 VJETORIN E TIJ / 11

LUAN RAMA - HANDKE, ROLI SHKRIMTARIT DHE NOBELISTI / 13

P l u s

JOSEPH BRODSKY - KURSENI VETES STATUSIN E VIKTIMËS – Përktheu Agron Tufa/ 19

JEAN-PAUL SARTRE - PSE NUK E PRANOJ ÇMIMIN NOBEL - Përktheu: Granit Zela / 20

R e t r o

MITRUSH KUTELI - TË DALIM TË PRESIM MIGJENIN / 25

S t u d i o

ERNEST HEMINGWAY - FJALIMI PËR MARRJEN E NOBELIT - Përktheu: Granit Zela / 29

ORHAN PAMUK - PSE SHKRUAJ? - Përktheu: Granit Zela / 30

PHILIP ROTH - KAUZA E MADHE E LETËRSISË - Përktheu: Granit Zela / 40

ERNESTO SABATO - NËNA IME GJITHMONË MË FLISTE SHQIP - Bisedoi Luan Rama / 44

PRIMO SHLLAKU - NË SHTËPINË TIME KAM PA VETËM LIBRA - Intervistë me Violeta Muratin / 50

P e r s o n a l i t e t

FATOS ARAPI - ÇFARË T’I THEM ZOTIT ANDEJ – Cikël me poezi / 69

I n m e m o r i a m

SOKOL OLLDASHI - JETOFSH SA TË DUASH, NËNA IME – Cikël me poezi / 79

ANTON PASHKU - NËN QARR PO RRINTE VASHA – tregim / 83

T ë F t u a r

SEFERIS - MËNGJES I BUKUR VJESHTE / 89

ELITIS - AJO QË S'BËHET - Përktheu Enela Allkushi / 91

TONI MORRISON - LETËRSIA DHE JETA PUBLIKE - Përktheu: Granit Zela / 93

HEINRICH BÖLL - ANEKDOTË PËR RËNIEN E MORALIT PËR PUNË… - Nga gjermanishtja Anna Kove / 98

PAUL CELAN - RËRË NGA URNAT - (Poezi nga libri LULËKUQJA DHE KUJTIMI) - Nga gjermanishtja Anna Kove / 102

ELIAS CANETTI – KOHA – DORA - Përktheu nga gjermanishtja Bojana SPAHIJA / 106

HEINRICH BÖLL - TË VDEKURIT NUK BINDEN MË - Përktheu: Gaqo Karakashi / 110

PAVLE ?ONOVI? - MOS MË NGUCNI KUR TË JETË VJESHTË – Përktheu Albert Bikaj / 111

MILORAD PAVIÇ - RRËFIMI I PETKUTINIT DHE KALINËS - Përktheu nga serbishtja, Ben Andoni / 114

ITALO CALVINO - DELJA E ZEZË - Përktheu: Vehap Kola / 129

EUGENIO MONTALE - KUSHEDI SE NJË DITË DO TË FLAKIM MASKAT - / 131

GIUSEPPE UNGARETTI – RIZGJIME - 134

GIACOMO LEOPARDI – PAFUNDËSIA –/ 136

GAIO VALERIO CATULLO - OH, LESBIA IME, TË JETOJMË E TË DASHUROJMË - / 137

ALDA MERINI - ËNDËRR DASHURIE - I përktheu Mimoza Pulaj / 138

P ë r s o n a l i t e t i

OLGA TOKARCZUK - SHKRIMTARI DUHET TE JETE NDERSHËM DHE I DENJË - Intervistë e Olga Tokarczuk, (Nobel 2018) me Theodora Danek - Përktheu: Granit Zela / 141

OLGA TOKARCZUK - DËSHIRA E SABINËS - Përktheu: Petrit Dollani / 145

T ë Z g j e d h u r

ISMAIL KADARE - PËR TË HARRUAR NJË GRUA / 155

SALAJDIN SALIHI - URTËSI E LASHTË PËR DEMOKRACINË / 158

AGRON TUFA - HYRJE NË PSIKANALIZËN E FSHATIT TONË / 160

ALFRED DUKA - XHANDARI I URËS / 166

ARLIND FARIZI - ESE PËR KAFEN / 169

BARDHYL AGASI - ZERI IM / 171

DAVID BOSETA - N'QYTETIN TEM BJEN SHI / 175

EDMOND SHALLVARI - PSIKOANALITIKA E ECJES / 179

SHPRESA KAPISYZI - U KËRRUS GARDHI I DITËVE TË MIA / 184

SHQIPONJA DURO - VIOLA NËN SHI (fragment nga romani) / 189

ELIVERTA KANINA - FLIRT DASHURIE PA LIDHJE / 197

FETI ZENELI - KRISJA E HESHTJES / 202

FLORIN KELMENDI - PËRPARA NGJYRAVE TË KOHËS / 206

FLURANS ILIA - SHËN-LIBRI DHE LEXUESI / 208

GENTIANA KONE - DRITË QIRIRI / 211

ISMET JANUZAJ - SË BASHKU ME DIELLIN / 216

SADIK KRASNIQI - NATA E POETIT / 220

N ë t a k i m m e S h k r i m i n

HAROLD BLOOM - ROMANI “DUKE DHËNË SHPIRT” I WILLIAM FAULKNER-IT - Përktheu: Granit Zela / 227

LAZËR STANI - EFEKTI BORGES / 232

RUDOLF MARKU - “ENGJËJT NUK E DINË KUSH JANË” - (shënime për “Anjezën” e Preç Zogajt) / 238

B O R D I:

Ak. Floresha Dado; ak. prof. dr. Francesko Altimari; ak. prof. dr. Matteo Mandala’; ak. Mehmet Kraja; ak. Shaban Sinani; ak. Vasil S. Tole; prof. as. dr. Elindë Dibra (Ramadani); prof. Eqrem Kryeziu; prof. dr. Fatmir Sulejmani; prof. Dr. Gëzim Aliu; prof. dr. Gëzim Rredhi, prof. dr. Xhavit Beqiri; dr. Ermira Ymeraj; dr. Nezir Bata; dr. Luçiano Boçi; dr. Salajdin Saliu; Agron Tufa; Anton Gojcaj; Ben Andoni; Beti Njuma; Dinos Koubatis; Fahri Musliu; Flutura Açka; Granit Zela; Iskra Geshovska; Lazer Stani; Luan Rama; Luljeta Lleshanaku; Skënder Zogaj; Vahid Hyzoti; Xhevdet Bajra; Zija Çela.

Botues: Klubi i Poezisë, Tiranë

e-mail: revistaillz@yahoo.com ose klubipoezis@yahoo.com

Arti grafik: BoV Desing – Blendi Shahu

ISSN 2520-7571

periodike dy mujore