Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Fahri Xharra: Kulti i Boresë – kult pellazgjik

| E enjte, 17.10.2019, 08:56 PM |


Kulti i Boresë – kult pellazgjik

Shkruan Fahri Xharra

-“Duke sjellë një dhuratë të bukur, toka e krijoj njeriun e parë , "Pelazgun hyjnor", të lindur në Arcadia, shumë kohë para se të krijonte hënën.”

(Tregimi i Pindarit mund të shfaqet si poetik, apo edhe mitik, i frymëzuar, duke menduar shumë më vonë shkencëtarët kanë vërtetuar se hëna është formuar nga fragmente të ndara nga globi ynë, që do të thotë se Pellazgët ishinende pa u shfaqur hëna.

Pindari (Carminia, Fragmenta Selecta, I,: Pindari Carmina Cum Fragmentis Selectis Edidit Otto Schroeder: Pindar: Amazon.com… )

--“Banorët e parë të Italisë ishin Pellazget” (Virgil (Eneide, VIII, V. 62-63), Në Toskanë është qyteti i lashtë Cortona, i ndërtuar që na Pellazgët ( CorTona = Cor –korrje, Tona= e jona,;” Korrjet tona”) >

Nga autorët e lashtë kemi nxënë se banorët e këtyre tokave, Pellazgët ishin shumë e shumë më herët se sa të arrinin grekët ( nëse kanë ardhur, sepse unë mendoj që janë tërijuar nga vet ne fxh ), dhe nga shumë burime  kemi nxënë se “ grekët” kishin mësuar jo vetëm artin e përpunimit të metaleve, ngritjen e mureve,por e krijuan  si të vetin duke e përvetësuar shkrimin ( pellazgjik ) dhe i morën për veti të gjitha hyjnitë pellazge (ata vetëm i trashëguan, por me qëllim të keq që të mohojnë të kaluarën e tyre pellazgjike fxh )

Kur jemi të shkrimi pellazgjik, Dodorus Siculis  (shek. i parë BC, Agyrium, Sicily), shkruante që alfabeti i këtij populli misterioz i quajtur Pellazgjik është shkrim parahomerik, shumë e shumë para shek. 10-t BC . Edhe Plini Plaku e vërteton të njëjtën.

(Pra, para se të flasim për  kultin  I  Boresë  si kult pellazgjik, e pashë të nevojshme për skeptikët të japi në vija të lehta se kush ishin pellazgët fxh )

Në mitin pelazgjik,  perendesh Erinoma duke bredhur  në hapësirën e zbrazët dhe me vallëzimin e saj u krijua fryma e Boreas  ( Pindari )

Grekët si grekët , po ashtu romakët si romakët e harruan me qëllim të kaluarën e tyre dhe pellazgjike, dhe nga brumi pellazg i krijuan hyjnitë dhe heronjt e tyre. Çdo gjëje i vjen fundi, ashtu si edhe falsifikimeve nga ata që apriori e mohuan vetvetën.

Si romakët që nuk pikuan nga qielli, nuk erdhën as nga gjëkundi, ashtu edhe grekët post-homerik nuka erdhën nga andej e këndej por ishin ata të cilët e mohuan vetvetën dhee krijuan njeriun  e ri.

Vetëm një shembull i ngjashëm që deshi të ndodhë në kohet tona, kombi kosovar dhe gjuha e tyre kosovarishte. E dini , apo e keni përllogaritur se sikur t`iu kishim lëshuar kryet matrapazëve do të na krijonin një gjuhë të re “kososvare” nga vet shqipja e jonë, dhe një komb të cilt do ti “ takonim “ ne, këta 1.8 milion sa ishim dhe pas nja 50 -100 vitesh as që do të përngjanim me vetvetën.

Nga studimet që i kam në vazhdimësi, del që ndikimi i madh për krjimin e latinishtes së Romes, një gjuheje e cila  në vetvete ishte gjuhë me rrenjë pellazge , ishte  me nxitjen e grekëve dhe ndërsimin e tyre , nga e vërteta doli një monstër linguistike.

Po iu japi një detaj historik, kur nisi latinishtja të merr krih , organizoheshun kurse dhe shkolla për mësimin e saj, sepse  latinishtja e grekëve- romakëve ishte e pakuptueshme për popullin e asaj kohe.   (Por, për këte në një rast tjetër )

Në librat historik gjithkund e gjeni që Borea ishte perëndi “greke”. Por ka edhe libra të cilët e shkruajnë të vërteten, kerkoni që të lexoni :” Pindari (Carminia, Fragmenta Selecta), I,: Pindari Carmina Cum Fragmentis Selectis Edidit Otto Schroeder: Pindar: Amazon.com…

Borea ishte përendia i Frymës ( eres ) së Veriut, burri I Orcias,   babai i Kalaides dhe Zetit ( meshkuj ) dhe femrave Kleoptares dhe Kiones, të lindur nga dy gratë e tia Butes dhe Likurges..

Borea  shetitej me kuaj që thuhet se kuajt ishin rritur në farmate Eritonit, mbretit të Dardanisë    (Dionissii di Alicarnasso, Antichità romane )  (Erittonio (in greco antico: ???????????, Ericthònios) è una figura della mitologia greca. Fu un re di Dardania  )

“Grekët “ e dinin që vendlindja e Boresë ishte Thrakia, Herodoti dhe Plini Plaku e përshkruanin at vend verior ( për Greqinë ) si HiperBorea (Pas frymës së ftoht të Veriut ), aty ku njerzit jetonin jetë të gjatë dhe ishin fatlum  (According to mythology, he would sweep down from the Thrake mountains and bring the cold with him, causing the air to chill through the use of his icy breathing. Beyond his home in the mountains was Hyperborea, which was a mythological land where spring lasted forever, untouched by the icy breath of the god. )

Grekët e dinin edhe këte që Oricia ishte e bija e mbretit të Dardanisë- Eretteos, të cilën e morri dhe çoi largë në Thraki  ( Secondo il mito, Borea si innamorò perdutamente della figlia del re Eretteo, Orizia, tanto che decise di rapire la ragazza e di portarla fino a Tracia.

Prof. Dr Helmut Shtumfohl, në librin e tij “ Pellazgët “ ndër të tjerash shkruan:” :” Emri i lashtë popullor "Pellazgët", kuptimi i të cilit është i panjohur, merret me problemet e substratit para-Grek dhe Mesdheut Lindor.Filologjia apo arkeologjia klasike shihte vetëm grekët dhe vetëm ata të të ashtuquajturës periudhë klasike, dmth të epokës Perikliase dhe Helenizmit - kjo ishte në thelb vazhdimi i një mënyre të menduari tashmë të lashtë greke: për grekët ishin interesant vetëm grekët, të gjithë popujt e tjerë ishin barbarë, gjuha e të cilëve ishte e ashpër, thjesht "barbarofone". Ata vlerësoheshin si kuriozitete, në rastin më të mirë njiheshin si skllevër

“Ndërsa flasim për Grekët, lind pyetja, se që kur ka ekzistuar një vetëdije e përgjithshme greke? Një vetë-kuptim i tillë është pjesërisht fiktiv, pjesërisht i vërtetë gjenetikisht, por veçanërisht fetar, më pak politik. Grekët e periudhës Kretane-Mikenase (nga mesi i mijëvjeçarit të dytë p.e.s) me siguri nuk posedonin ndonjë vetëdije Greke në kuptimin modern: "... Grekët e epokës Mikenase nuk janë bërë akoma të vetëdijshëm për veten e tyre", sipas Alfred Heuss.

Fahri Xharra, 17.10.19

Gjakovë