Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Demir Krasniqi: Ismet Jashari – Komandant Kumanova

| E enjte, 29.08.2019, 12:05 PM |


Ismet Jashari – Komandant Kumanova  ( 1967 – 1998 )

- Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi -

Më datë  25 Gusht  1998 ,

Në vendin e quajtur Bajrak , që nuk di kurrë me u tretë !

Në fshatin e  bukur , të quajtur  Luzhnicë –

Në luftime kundër forcave çetnike    Serbisë !

Në përpjekje për t’ i  tërhequr trupat e dëshmorëve ,

Të luftëtarëve  trima , bijve të  malësorëve ,

Që kanë  rënë një ditë më parë  për t’ shtrenjtën  liri ,

Ka rënë komandanti i Brigadës 121,

I Zonës Operative të Pashtrikut , nga Kosova –

Ismet Jashari , i njohur si Komandant Kumanova !

Po të  njëjtën ditë  dhe në të njëjtin vend –

Në luftë  kundër forcave serbe , këta dëshmorë  kanë  rënë !

Luftëtari i Ushtrisë Çlirimtare t’ Kosovës –

Ka rënë Habib Zogaj – trimi i nënë lokes !

Trim Ismet Jashari – bir  i  nënës   shqiptare ,

U lind në fshatin krenarë , të  quajtur  Orizare !

Fshat n’  komunë  të Kumanovës , iu kishte përshtatë –

Gëzim i madh u shtua n’ familje , n’ vitin 1967 !

Pas epopesë së Prekazit , që Jasharajt i kishte prekë ,

Më 5 , 6 dhe 7 Mars të vitit 1998 ,

Ismet Jashari , në çaste t’ fundit i bënë përgatitjet –

Për të hyrë në Kosovë – luftës  që t’ i  bashkëngjitët !

Më 11 Mars  t’ atij viti , trimat që s’e kishin shoqin –

Për të  hyrë në  luftë  t’ Kosovës , të gjithë e vendosin !

I pari priu Ismet Jashari  me Fehmi Lladrovcin ,

Me bashkëshorten  Xhevë Krasniqin , apo Xhevë  Lladrovcin !

S’ bashku  me Bekim Berishën  dhe me  Mirush Dakën ,

Luftëtarin Fatmir Limajn  dhe me   Haxhi Shalën !

Bashkë me ta Agim Bajrami  edhe  të tjerë  trima –

Që në luftë  s’ i trembte  topi , jo  as murmurima !

Kështu Ismeti kish vendosë  për liri të  luftonte –

Futej  nëpër  zona t’ luftës , kudo    vepronte !

Ku luftonte UÇK-ja e Kosovë  kreshnikes –

Dhe arrin shpejt  në Likoc , n’ këtë fshat të Drenicës !

  muajin Mars të vitit 1998 ,

Luftëtarët  një vendim e  kishin mbështetë –

T’ a  formojnë së bashku  njësitin ushtarak “Çeliku” ,

Që do t’ ketë  bazën  në Kleçkë  me forca  kreshniku !

Luftëtari Ismet Jashari , kudo prinë ma i pari –

Së bashku me Fatmir Limajn , atë  trim shqiptari !

Bashkë me Haxhi Shalën , atë  trim me nderë ,

Po ashtu me Sadik Shalën  edhe shumë  të tjerë !

Në muajin  Prill të vitit 1998 –

Ismet Jashari  UÇK-në  e  kishte mbështetë !

Me detyra  ushtarake n’ Dukagjin ishte vendosë –

Me atë rast në të dy këmbët , ai  ishte plagosë !

  datë 24 Gusht 1998 –

Forcat armike kishin shtuar  sulmet  mbi këtë jetë !

Sulmonin  me topa t’ kalibrave t’ mëdhenj  mbi kokë –

Me raketa shkatërrimtare  që godisnin  tokë  me  tokë !

Në një  mbrëmje , luftëtarët e lirisë  kreshnike –

Kishin depërtuar thellë në pozicionet armike !...

Gani Kastrati dhe  Afrim Buçaj nga  armiku përndiqeshin –

Luftëtarët  s’ kishin arritur nga armiku  të tërhiqeshin !

Në mëngjes të  hershëm të 25 Gushtit –

Ismet Jashari kishte  sulmuar  me fuqinë e grushtit !

Ai nuk donte  që t’i lente kund armikut vend –

Në përpjekje për t’i  marrë trupat e ushtarëve të rënë !

Pas disa orëve  luftimesh në një distancë të afërt ,

Në altarin e atdheut , në Luzhnicë te  zjarret –

Bie në altarin e lirisë duke e mbrojt  atdheun ,

Së bashku me Habib Zogajn dhe  Nuhi Mazrekun !

Më 25.08 . 2019 .

Demir Krasniqi