Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Fritz Radovani: Kleri Katolik Shqiptar përballë genocidit komunist (1944 – 1990)

| E premte, 23.08.2019, 08:29 PM |


KLERI  KATOLIK  SHQIPTAR PËRBALLË  GENOCIDIT  KOMUNIST  NGA  VITI  1944 – 1990

“Kleri Katolik Shqiptar asht kleri ma heroik që ka me cilësue historia në rrugën dymijëvjeçare të Krishtit, sëpse, mbas   pesëqind vjet robnije nën Turqi, po të merret historikisht prej vitit 1912, kur Shqipnia u formue si shtet e deri me 1944, që këtu, erdhën në fuqi komunistët, ... janë vetëm 30 vjet mundësi me formue një Kler Shqiptar e, për 30 vjet me nxjerrë aq Heronjë sa kemi nxjerrë na, nuk ka asnjë kler në Botë”.

“At Pjetër Mëshkalla S.J.” (fq.23)

Nga Fritz RADOVANI

Kleri Katolik Shqiptar kishte para vitit 1944 mbrenda kufinjve shtetnor: 228 Meshtarë, shumë murgesha, disa fratela dhe qindra objekte kulti.

Mbas vitit 1944, janë shugurue edhe 25 Meshtar në Shqipni, ndërsa jashta kufinjve shtetnor janë shugurue edhe 20 Meshtarë të tjerë.

Genocidi komunist ka përfshi nga viti 1944 – 1990 këta Klerikë Katolik nëTrojet tona Shqiptare:

TË PUSHKATUEM: (Me gjyqe, pa gjyqe dhe gjyqe të mëshefta)

Imzot FRANO GJINI (1886 – 1948)

Regjent i Delegacionit Apostolik në Shqipni.

2.   Imzot GJERGJ VOLAJ (1904 – 1948)

Ipeshkëv i Sapës.

Imzot NIKOLL DEDA (1890 – 1948)

Imzot NIKOLL NOGA (TUSHA) (1895 – 1946)

5.   At  MATI PRENNUSHI OFM. (1881 – 1948)

Provinçial i Françeskanve të Shqipnisë.

6.   At  ÇIPRIAN NIKA OFM. (1900 – 1948)

Guardian i Françeskanve të Shkodres.

7.   At  LEKË LULI OFM. (1908 – 1944).

8.   At  LEONARD TARGAJ OFM. (1910 – 1945)

9.   Don LAZËR SHANTOJA (1891 – 1945)

10. Don NDRE ZADÊJA (1891 – 1945)

11.  Don MARK GJANI (1909 – 1945)

12.  At   PAPA PANDI (1909 – 1945)

13.  At   ANTON HARAPI OFM. (1888 – 1946)

14.  At   GIOVANI FAUSTI  SJ. (1899 – 1946)

15.  At   DANJEL DAJANI  SJ. (1906 – 1946)

16.  At   GJON SHLLAKU  OFM. (1907 – 1946)

17.  Don NIKOLL GAZULLI (1893 – 1946)

18.  Don ALFONS TRACKI (1892 – 1946)

19.  Don LUIGJ PICI (1907 – 1946)

20.  Don ZEF MAKSEN (1901 – 1946)

21.  At   BERNARDIN LLUPI  OFM. (1894 – 1946)

22.  Don LUIGJ PRENDUSHI (1896 – 1947)

23.  Don DEDË MAÇAJ (1920 – 1947)

24.  Don ANTON ZOGAJ (1905 – 1948)

25.  Don EJËLL KOVAÇI (1920 – 1958)

26.  Don DEDË MALAJ (1920 – 1959)

27.  Don ZEF BICI (1919 – 1968)

28.  Don MARK DUSHI (1920 – 1968)

29.  Don MARIN SHKURTI (1933 – 1969)

30.  Don SHTJEFËN KURTI (1898 – 1971)

31.  Don MIKEL BELTOJA ( 1935 – 1974)

32.  Seminaristi MARK ÇUNI (1919 – 1946)

TË VDEKUN NË TORTURA:

At LORENC MITROVIÇ  OFM. (1872 – 1943)

At BERNARDIN PALAJ  OFM. (1894 – 1946)

At SERAFIN KODA OFM. (1915 – 1947)

Papa JOSIF PAPAMIHAJLI (1912 – 1948)

Don ALEKSANDËR SIRDANI (1892 – 1948)

Don PJETËR ÇUNI (1914 – 1948)

Don DEDË PLANI (1889 – 1949)

Don JAKË BUSHATI (1890 – 1949)

Imzot JUL BONATI (1874 – 1951)

Fratel GJON PANTALIA ( vdekë 1947)

TË VDEKUN PAK KOHË MBAS TORTURASH NGA SIGURIMI I SHTETIT:

43.  Imzot FRANO GJURAJ (1893 – 1947)

Don ANTON MUZAJ (1921 – 1948)

Don KOLEC PRENNUSHI (1902 – 1950)

At   FLORIAN BERISHA  SJ. (1897 – 1970)

Don LAZËR JUBANI (1925 – 1982)

Fra  NDUE  VILA OFM. (1879 – 1956)

TË VDEKUN NË BURGJE E KAMPE SHFAROSJE:

48.  Imzot VINÇENC PRENNUSHI  OFM. (1885 – 1949)

49.  Imzot GJERGJ HABERI (1874 – 1950)

50.  Imzot ERRNESTO ÇOBA (1913 – 1980)

51.  Don MARK BICAJ (1911 – 1946)

52.  Don NIKOLL SHELQETI (1892 – 1947)

53.  Don EJËLL DEDA (1917 – 1948)

54.  Don NIKOLL LASKAJ (1898 – 1948)

55.  At   GASPËR SUMA  OFM. (1897 – 1950)

56.  At   PAL DODAJ   880 – 1951)

57.  At   KARLO SERREQI  OFM. (1911 – 1954)

58. At   KLEMENT MIRAJ  OFM. (1882 – 1956)

59.  At   RROK GURASHI  OFM. (1894 – 1965)

60.  Don RROK FRISKU (1892 – 1956)

61. Don PJETËR NOGA (TUSHA) (1873 – 1958)

62.  Don ANTON DOÇI (1920 – 1973)

63.  Don MARK HASI (1920 – 1981)

64.  Don LEC SAHATÇIJA (1906 – 1986)

65. Don NIKOLL GJINI (1911 – 1987)

66.  Don PJETËR GRUDA (1922 – 1989)

VDIQËN MBASI VUEJTËN DËNIMIN:

67.  Don ZEF SHTUFI  (1879 – 1950)

68.  Don NDOC NIKAJ (1864 – 1951)

69.  Don MARK SHLLAKU (1865 – 1951)

70. Imzot BERNARDIN SHLLAKU  OFM. (1875 – 1956)

At    BUON GJEÇAJ  OFM. (1870 – 1957)

At    PAL ÇIURÇIJA  OFM. (1878 – 1957)

At    PASHKO GJADRI  SJ. (1877 – 1960)

Don NIKOLL KIMZA (1878 – arratiset, vdes në Romë 1960)

Don NDOC SUMA (1887 – 1962)

Don TOMË LACAJ (1898 – 1962)

At   MARIN SIRDANI  OFM. (1885 – 1962)

Don VLASH MUÇAJ (1918 – 1963)

At   LEONARD SHAJAKU  OFM. (1887 – 1964)

Don MEHILL ÇUNI (1871 – 1965)

At   ÇIRIL CANI  OFM. (1875 – 1967)

Don LAZËR DEDI (1919 – 1967)

Don PRENKË QAFALIA (1900 – 1967)

Don NIKOLL SHLLAKU (1886 – 1967)

Don NDRE LUFI  (1878 – 1969)

At   MARK  HARAPI SJ. (1890 – 1974)

At   MARJAN PRELA  OFM. (1885 – 1974)

At   GJON KARMA  SJ. (1896 – 1975)

Don PAL GJINI (1905 – 1975)

At    ALFONS ÇUNI  OFM. (1900 – 1976)

Don NDUE SOKU  (1922 – 1976)

Don LEKË DREDHAJ (1899 – 1976)

At    MËHILL  MIRAJ  OFM. (1909 – 1978)

Don INJAC GJOKA (1916 – 1979)

At   GEGË LUMAJ  OFM. (1904 – 1980)

At    DONAT KURTI  OFM. (1903 – 1983)

At    MËHILL TROSHANI  SJ. (1904 – 1983)

At   SEBASTJAN DEDA OFM. (1916 – 1984)

At   FILIP MAZRREKU OFM. (1913 – 1984)

100.At   FRANO KIRI  OFM. (1902 – 1986)

101.At   FERDINAND PALI  OFM. (1907 – 1986)

102.Don MARIAN ARTA (1905 – 1986)

103.At   AUGUSTIN ASHIKU OFM. (1906 – 1986)

104.At   PJETËR MËSHKALLA  SJ. (1901 – 1988)

105.Don KOLEC TONI (1932 – 1992)

106.Don NDOC SAHATÇIJA  (1904 – 1993)

107.At    PETRAQ ISAK (1914 – 1997)

108.Fra GASPËR JUBANI (1920? – 1992)

VUEJTËN DËNIMIN  DHE ISHIN NË SHERBIM TË FESË MBAS VITIT 1993:

25 Prill 1993 Erdhi për vizitë në Shqipni PAPA GJON PALI II.

“....Të dashtun Vllazën e Motra! Sa herë në të kaluemen ju asht dashtë me ruejtë identitetin tuej. Me një angazhim të tillë, sikur edhe vetë ky shesh na e kujton, u shque figura e lartë e të Krishtenit Gjergj Kastriotit Skenderbeut, i respektuem nga Papët e Romës dhe përjetësisht i gjallë në kujtimin e Popullit Shqiptar...Ajo që ka ngja në Shqipni, të dashtun Vllazën e Motra s’ ishte pa kurrë në historinë e njerzimit...”

Papa Gjon Pali II (Në Sheshin Skenderbej Tiranë)

Buletini Katolik Shqiptar, Vol.XIV. fq. 171, viti 1993. San Francisco USA.

109. Imzot FRANO ILLIJA Argjipeshkëv i Shkodres (1918 – 1997)

110. Imzot NIKOLL TROSHANI (1915 -

111. Imzot ZEF SIMONI (1928 – 2009)

112. Imzot MIKEL KOLIQI  KARDINALI I – SHQIPTAR (1902 – 1997)

113. At   ZEF PËLLUMBI  OFM. (1924 – 2008)

114. At   ALEKS BAQLI OFM. (1918 – 1993)

115. At   JAK GARDIN  SJ. (1905 – 1996)

116. Don ZEF GILA  (1916 – 2000)

117. At    KONRRAD GJOLAJ  OFM. (1918 – 2000)

118. Don SIMON JUBANI  (1928 –

119. At    LEON KABASHI  OFM. (1906 – 1998)

120. Don LUIGJ KÇIRA  (1925 – 2008)

121. Don NDRE KRROQI  (1922 – 1996)

122. At    ANTON  LULI  SJ. (1910 – 1999)

123. At    DIONIZ MAKA  OFM. (1910 – 2004)

124. Don NIKOLL MAZRREKU (1912 – 1996)

125. Don PASHKO MUZHANI (1915 – 1993)

126. Don NDOC NDOJA (1914 – 1996)

127. Don LORO NODAJ (1918 – 1996)

128. Don NDOC NOGAJ (1926 –

129. Don GJERGJ SIMONI (1935 –

130. Don ERRNEST TROSHANI (1928 –

131. Don MARTIN TRUSHI  (1933 – 1998)

132. At    GJERGJ  VATA  SJ. (1915 – 2000)

133. At    VIKTOR  VOLAJ  OFM. (1910 – 1995)

134. Don JAK  ZEKAJ  (1906 – 1995)

MOTRA QË VUEJTËN DËNIME NË BURGJET KOMUNISTE:

135. Moter GJEORGJINA  BULGARECI (1928 –

136. Moter LILJANA RADOVANI (1925 –

KLERIKË QË U ZHDUKËN NGA SIGURIMI I SHTETIT KOMUNIST:

137. Don MATISH  LISNA (1924 – helmatisë 1958)

138. Don PRENKË NIKÇI (1921 – aksidentalisht 1974)

139. Don LAZËR SHELDIJA (1928 – 1988, vra në SHBA)

Shenim:Pranë emnit shenohët OFM për Urdhnin Françeskan, dhe SJ. Për Urdhnin Jezuit.

Mbas vitit 1993, rreshtimi asht ba simbas rendit alfabetik.

Këtu përfshihen vetem Ata Klerikë që kanë vuejtë në hetuesi, burgje, kampe shfarosje ose vra nga Sigurimi i Shtetit komunist nga viti 1943 – 1990.

Çdo ndryshim luteni me e ba me leje të autorit Fritz Radovani, Melbourne Australi.

Melbourne, Mars 2019.

Leteratura ndihmëse:

“MARTIRIZIMI I KISHËS KATOLIKE SHQIPTARE 1944 – 1990)” Shkoder 1993.

At KONRRAD GJOLAJ OFM. “ÇINARËT”, Shkoder, 1966.

FRITZ RADOVANI de Angeliis “NJË MONUMENT NËN DHE”, Zagreb 2004.

FRITZ RADOVANI de Angeliis “AT PJETËR MËSHKALLA  SJ:” Bot.II, Zagreb 2007.

“BULETINI KATOLIK SHQIPTAR” Nr. XIV, XV, Viti 1993, 1994, San Francisco USA.

Dr. PJETËR PEPA “TRAGJEDIA DHE LAVDIA E KLERIT KATOLIK NË SHQIPNI”

Vol. I dhe II, Tiranë, 2007.