Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Zymer Mehani: Ta njohim poetin Rudi Berisha

| E shtune, 03.08.2019, 06:22 AM |


TA NJOHIM POETIN Z. RUDI BERISHA

Nga Zymer Mehani

Rudi Berisha është njëri ndër shkrimtarët e rinj bashkëkohorë të letërsisë shqipe. U lind më 25 janar 1982 në Prishtinë. Merret me shkrime të ndryshme, si me poezi, tregime, publicistikë, redaktime, recensione etj,

Jeton dhe punon në Prishtinë.

Rudi Berisha është autor i këtyre veprave letrare:

1. “ Foleja e Dashurisë”, poezi , 2007;

2. “ Dallëndyshja e lirisë”, poezi, 2008;

3. “ Kohë e përflakur”, poezi, 2010;

4.“ Të gjithë një fole Shqipëri”, | Grup autorësh |, poezi, 2014;

5. “Adem Demaçi në faqet e historisë’ |Grup autorësh |,poezi, 2016;

6. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”,| Grup autorësh |, poezi , 2016;

Rudi Berisha, themelues i Klubit Letrar “Zahir Pajaziti”

Z. Rudi Berisha ka themeluar Klubin Letrar “Zahir Pajaziti”, në Podujevë, më 22 prill 2009 dhe është kryetar i tij. Ky klub ka zhvilluar shumë aktivitete, akademi përkujtimore, manifestime letrare dhe botime librash.

Autori, këtyre ditëve vjen para lexuesve me vëllimin poetik :

1. ‘’ Rrugë pa adresë ‘’, poezi, 2016

Përherë të parë pas luftës Rudi e nxori revistën letrare në Podujevë, ‘’ Ringjallja ‘’. Ai është edhe redaktor i saj.

Autori Berisha është botues i këtyre veprave:

1. “Ringjallja”, revistë letrare, 2010;

2. “Sytë e Diorit”, poezi, 2010;

3. “Rrugës së kombit”, poezi, 2010;

4. “Arbëria, toka jonë”, poezi, 2010;

5. “Tokë dardane”, poezi, 2010;

6. “Ëndrrat e mia”, poezi, 2011;

7. “Atdheu”, poezi, 2012;

8. “Ujku mbetet ujk”, poezi, 2012.

Rudi Berisha është redaktor në këto vepra:

1. “Atdheu”, poezi, 2012;

2. “Kush na e vrau shpirtin”, poezi, 2012;

3. “Sfidat e jetës”, poezi, 2013;

4. “Adem Demaçi në faqet e historisë’ |Grup autorësh ,poezi, 2016;

5. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”,| Grup autorësh |, poezi , 2016;

Rudi Berisha ka botuar shkrimet e tij në këto antologji:

1. “ 100 rrënjë të gjethit bohem”, poezi, 2012;

2. “Ujërat e dashurisë”, Bukuresht-Rumani, poezi, 2012;

3. “Ilaz Kodra e Antigona Fazliu”, poezi, 2014;

4. “Çamëri zemra ime”, poezi, 2014;

5. “Idealit të dëshmorit, Sejdi Krelani”, ese, poezi, 2015;

6.”Faqeve të pavdekësisë – për mësuesin Bafti Krasniqi”, poezi, 2015;

7. “Pena e lirisë”, Arif Shala, poezi, 2015;

8. ‘’ Lulëkuqet e Lirisë { Çdo Shesh, një përmendore}, poezi, 2015.

Rudi ka botuar në këto revista dhe gazeta:

1. Në revistën letrare “Nositi”, Dardani, 2012;

2. Në Edicionin e Dytë, të mbajtur në Grykën e Karadakut “TREKËNDËSHI POETIK I PAQES”, 2012;

3. Në Edicionin e Tretë, të mbajtur në Grykën e Karadakut “TREKËNDËSHI POETIK I PAQES”, 2013;

4. Në gazetën “VLORA”, 2010;

5. Në gazetën “Shqipëria Etnike”, 2012;

6. Në gazetën “ Nacional”, 2014 / 2015.

Rudi publikoi shkrimet e tij në këto portale elektronike:

1.BotaPress. Info;

2.Struga Ekspres;

3.Zëri;

4.Standardi;

5.Gazeta Nacional;

6.PortAlb. MK;

7.Iliria TV;

8.In FOKUSI;

9.Pashtriku. Org;

10.Tetova. Sot;

11.Shqipëria e Bashkuar. Info;

12.Kosova NEWS;

13.Fakti Ditor;

14.Tradita;

15.Dritarja. Onlin;

16.Kanuni TV;

17.Fjala. Info

Rudi botoi në këta libra grup autorësh:

1. Ese dhe poezi kushtuar dëshmorëve të familjes Jashari. “Vijmë edhe një herë”, poezi-ese, 2012;

2. “Flakadani i Lirisë”, kushtuar Zahir Pajazitit, poezi, 2013;

3. “Të gjithë një fole Shqipëri”, poezi, 2014;

4. “Adem Demaçi – aromë atdheu”, poezi, 2014;

5. ‘’ Fli, Bir i Nënës, kushtuar Florim Rushitit – Kingjit, poezi, 2016.

5. “Adem Demaçi në faqet e historisë’ |Grup autorësh |,poezi, 2016;

6. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”,| Grup autorësh |, poezi , 2016;

7. ‘’ Miratoci në rrugën e dritës’’,| Grup autorësh |, poezi , 2016;

Rudi Berisha u shpërblye me mirënjohje:

1. Nën patronazhin e kryetarit t ë Komunës së Klinës, z. Sokol Bashota, në manifestimin e katërt me radhë ‘’ Ora e Tahir Deskut ‘’ i ndahet vendi i parë për poezinë e lexuar në orën letrare, Klinë, 07 shtator 2012. ;

2. Festivali Ndërkombëtar për të Rinj ia ndau mirënjohjen për çmimin e tretë në poezi, Podujevë, 2012;

3. Festivali Kombëtar i Folklorit ‘’ Lajmëtari i lirisë ‘’ ia ndau mirënjohjen për kontribun e dhënë në relizimin e festivalit, Podujevë, 2012;

4. Lidhja Ndërkobëtare e Poetëve, shkrimtarëve dhe artistëve ‘’ Pegasi Kosova ‘’ e shpall Rudi Berishën ‘’ NDERI I LNPSHA ‘’ Pegasi Kosova ‘’, për kontributin e mirëfilltë dhe ngritjen e vlerave në lëtërsi dhe në kulturë, 2012.

5. Lidhja Ndërkobëtare e Poetëve, shkrimtarëve dhe artistëve ‘’ PEGASI Kosova ‘’ i ndau mirënjohje për meritat në Kongresin e Parë Ndërkombëtar ‘’ Muza Poetike 2012 ‘’me temën ‘’’ Universaliteti i vlerave në letërsi dhe në artin bashkëhor ‘’, Prishtinë, 2012;.

6. Kongresi Ndërkombëtar ‘’ Muza Poetike ‘’ Pegasi Vitrina, ‘’ Universaliteti i vlerave në letërsi dhe në artin ‘’ i ndau certifikat meritore për pjesëmarrje aktive në Kongresin e Parë Ndërkombëtar, për kontributin në debatin dhe mendimin navator për zhvillimin e një letërsie bashkëhore, për të qen present në sipërmarrje massive të progresit letrar, artistik, si dhe për universalitetin e vlerave dhe kuptimit novator, Prishitinë, 2012;

7. Në kuadër të shënimit të 100 – vjetorit të Shtetit shqiptar, Drejtoria për Kulturë, Rini dhe sport e Kuvendit Komunal të Malishevës e nderon më mirënjohje klubin letrar ‘’ Zahir Pajaziti ‘’ në Podujevë, falë punës së kryetarit Rudi Berisha, Malishevë, nëntor 2012;

8. Shoqata letrare ‘’ Ndue Bytyçi ‘’ nga Tirana, në festivalin ‘’ Poetika mbarëkombëtare ‘’ i ndau mirënjohje, Tiranë, 2012;

9. Turneu memorial “Rrahim Curri / Behar Begolli”, turneu

XIII, organizohet për nder të Ditës së Çlirimit të Podujevës,

19 Qershor, i ndan mirënjohje për pjesëmarrje dhe kontribut, Podujevë, 2013;

10. Klubi Letrar Internacional ‘’ Arif Shala ‘’, Kanada – Kosovë, e shpalli Rudi Berishën ‘’ Pishtar të diturisë’’. Për stilin e tij të veçantë në krijimin e vargjeve, për kontributin e madh në organizimin e manifestimeve përkujtimore kushtuar dëshmorëve të UÇK-së, si dhe për ndihmën humanitare për t ‘iu falur të rinjve shqiptarë, hapsirë për të prezentuar shkrimet e tyre, si dhe për punën e palodhshsme në Klubin Letrar ‘’ Zahir Pajaziti’’, Prishtinë;

11. Festivali Ndërkombëtar për të Rinj ia ndau mirënjohjen për çmimin e tretë në poezi, Podujevë, 2014;

12. Shoqata për Kulturë dhe Letërsi ‘’ Tafil Kelmendi ‘’, Malishevë, për pjesëmarrje në orën letrare tradicionale i ndan mirënjohje me rastin e shënimit të 15-vjetorit të rënies së dëshmorëve të kombit : Jahir Mazreku, Hysen e Maliq Sopaj, Malishevë, 2014;

13. Produksioni “ArtUniversal” e nderon me mirënjohje për kontributin e dhënë në fushën e letërsisë, për ruajtjen e vlerave të luftës çlirimtare dhe të dëshmorëve në vargje, Prishtinë, 2014;

14. Zëri i “Emigrantëve shqiptarë” në Itali e shpall ‘’ Hero Poet i Penës së Artë ‘’ për stilin e tij të veçantë, për vargjet falura atdheut tone shqiptar. Për kontributin e dhënë për të radhitur në vargje poetike trojet Etnike shqiptare dhe për kontributin në vetëdijesimin e të gjithë popullit për të bashkuar trojet etnike në Një Shqipëri. Itali, 2014;

15.Radio-Ilirida e nderon me mirënjohje në shenjë falënderimi për bashkëpunim të frytshëm e korrekt me Radio – Iliridën, si dhe për kontribut të vaçantë në çëshjen kombëtare, Itali, 13 shkurt 2014;

16.Shoqëria Kulturore Artistike në Komoran i ndau mirënjohje për pjesëmarrje në manifestimin ‘’ Ditët kulturore sportive ‘’, në përkujtim të Xheladin Gashit – Komandant Plakut, Bushat, 20 mars 2015;

17. Familja Krasniqi e nderon me mirënjohje dhe e falënderon për kontributin e dhënë për mbështetjen në relizimin e librit me poezi për Bafti Krasniqin ‘’ Faqeve të Pavdekësisë ‘’, Prishtinë, 31 tetor 2015;

18. Familja Rushiti e nderon me mirënjohje dhe e falënderon për kontributin e dhënë për mbështetjen në relizimin e librit me poezi pët ‘’ Florim Rushitin – Kingji ‘’ Fli, Bir i Nënës’’, Prishtinë, 02 prill 2016 ;

19. Shoqata e Shkrimtarëve ‘’ Naim Frashëri ‘’ Malli poetik i Kovosë ( Kalaja e Harilaçit, Fushë – Kosovë ) e nderon më Mirënjohje për pjesëmarrje në manifestimin letrar ‘’ Malli Poetik i Kosovë ‘’ Fushë – Kosovë, më 04 gusht 2016

20. ABC-ja Poetike dhe ( Shtëpia e Kulturës – Shkup ), nën Organizimin e kryetarit z. Sami Sherifi, i ndan Mirënjohje për poezinë e lexuar dhe duke e vlersuar poezinë më vlera të larta, dhe duke e vlerësuar poezit e shkruara më vlera të larta dhe kombëtare. Shkup, 23 shtator 2016

21. Komuna e Kastriotit ( Obiliqit ), Drejtoria e kulturës, Rinisë dhe Sportit ‘’ Vjeshta Poetike në Kastriot ‘’ 100 – mijë poet për ndryshim i ndan Mirënjohje për pjesëmarrje dhe kontributin e dhënë në orën Letrare ‘’ Vjeshta Poetike në Kastriot ‘’. Më moton ‘’ Poetët e Kastriotit apelojnë për paqe dhe drejtësi ‘’. Kastriot, 27 shtator 2016.

(MARRË NGA LIBRI QË ËSHTË NË PROCES TË BOTIMIT: Zymer Mehani: "KUNDRIME", IV)