Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Zymer Mehani: Ai është legjendar

| E diele, 10.02.2019, 11:33 AM |


Zymer MEHANI

AI ËSHTË LEGJENDAR

(Adem Jasharit)

Nga vëllimi im poetik "Të gjithë duam të shkojmë atje"

I

Ai është legjendar,

N’ këtë shekull t’venitur

Hyri n’histori

Nga portë e papritur

Tash tërë bota e di

Ishte bir i maleve

Lindi porsi Diell

Lirinë të na mbjellë

Të Tijin ideal

S’pat fuqi që e ndalë

II

Kjo tokë

Ky qiell

Këto brigje

Ky diell

T’përulen

Ty, vëlla…

Këtij trualli amtar

Pesha i matet

Me besë e fjalë

Dhe vlera i shtohet

Me gjakun tënd të valë

Prekazi qëndrestar

Grushtin lart e ngriti

Kundër mynxyrës

Rrebesheve

Furtunës

Fortesë

Kundër dhunës

III

N’Prekazin shqiptar

Me brigje e gremina

Dëgjohen ca zëra

E ca ulërima

Dëgjohen ushtima

Ngjallin lemeri

Lukuni e ujqërve

Kullës ia ka mësy’

Por ti, Komandant

Si lisi degëgjerë

Me shpatulla të forta

Me gjoksin si bjeshkë

E me ballin diell

U bëre kështjellë

N’atë kullë të Prekazit

N’atë kullë qëndrestare

Me plot plagë e gjak

Për kuq e zi bajrak

N’ ditë e ktheve natën

Me mundin, krajaten

Ty, o komandant

O ylli i nderit

T’kem idol qëndrese

Dielli ynë me rreze

Porsi shkëmb mermerit

Me gjakun që derdhe:

-Liri, mirë se erdhe

IV

Adem legjendari

Ty, o shqipe mali

Në emër të lirisë

Në emër të nderit

Të faleminderit

Legjendar, o trim

Soj i gjakut tim

Në emër të grave

Të pleqve, fëmijëve

Në emër të nderit

Të faleminderit

Në emër të punëtorit

Në emër të malësorit

Në emër të besës

Në emër të qëndresës

Në emër të guximit

Në emër të mosnënshtrimit

Në emër të flijimit

Në emër të dëshmorëve

Të faleminderit

Në emër të arbërorëve

V

Komandant, he burrë

Ti je dielli ynë

Që s’perëndon kurrë

Globi rrotullohet

E nuk ndalet kurrë

Ti n’histori t’kombit

Mbete vërtet burrë

Ti, o shqipe mali

Ti, o çlirimtar

Me guxim sa bjeshka

Dole ngadhnjimtar

Shpesh hordhitë çetnike

Shkrepnin xixa frike

Gjer n’dhëmbë t’armatosur

Me bomba n’kraharor

Por, ti, shqipe mali

Për liri t’atdheut

E për nder arbëror

Ndrite, u këpute

Si një meteor

VI

Adem, syshqiponjë

Ti na mësove

Si duhet të qëndrojmë

-Kombi ynë s’guxon

Të mbetet në robëri

Për liri të tij

Vdesim pleq e fëmijë

Fjalën tënde t’artë

T’besës e t’qëndresës

Me gjak e ke shkruar

N’librin tonë të jetës

E me të tallaze

Tufane do çajmë

-Dije, komandant

Betimin e mbajmë

VII

Me betim në flamur

Komandant, he burrë

N’zemër t’çdo shqiptari

Ndeze xixa zjarri

Prekaz i qëndresës

I nderit

I besës

I djegur

I vrarë

Mbi kurrizin tënd

Ke bartur shumë barrë

Peshën e lirisë

Mbi shpatulla ke mbajtur

Kurrë nuk je përmbajtur

VIII

Ti, yll i pashuar

Flakadan

Në errësirë

Ti, shkëndijë e shpresës

E besës

Qëndresës

Të shanë e të ndoqën

Por kot

U përpoqën

Ata që t’u hodhën

Në fyt

Si egërsira

Nuk të kishin njohur

I kaploi

Mynxyra

Kësaj toke arbërore

I ushqeve damarë

Trim, o legjendar

IX

Ti, komandant

Qofsh i bekuar

N’këngë lahutare

Prore i kënduar

Jehonë, ushtimë

Zë i papushtuar

Ti je diell

Je dhe jetë

Valë e dëlirë

Që ngjitet përpjetë

Dhembja jonë kombëtare

Krenaria e artë

Me flijimin tënd

Na ngrite më lart

X

Kur ishe i vogël

Djepi- i ngushtë

Për Ty

Por sa shpejt u rrite

Me syrin e kthjelltë

Zemra jote e madhe-

Dashuri si det

E gjerë pa kufi

Dhe trime vërtet

Ti, me ballë të bardhë

Ballëndritur, o trim

Me zemër trimoshe

Besnik plot guxim

Me gjoks të viganit

Me grusht drejt tufanit

Kuq e zi flamur

N’vija t’ xhamadanit

XI

Çdo shkrep e gur

Emrin ta njeh

Dhe zogjtë e malit

Që fluturojnë n’re

Dhe shqipet n’çerdhe

E dallëndyshet

T’njohin, o trim

Yll i qiellit tim

Më t’fortë se ashtin

E pate besën

Kënga për ty

Jehon e kumbon

O trim legjendar

O margaritar

XII

Ti, Adem Jashari

Më i forti burrë

Si lis i lartësuar

Kuq e zi flamur

Me gjoks para furtunës

Murlanit, stuhisë

Ti, fuqi vigani

Zjarr i atdhesisë

Ti, o legjendar

Yni shpëtimtar