Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Iliaz Bobaj: Një poet i shkëlqyer shqiptar

| E shtune, 27.02.2016, 08:54 PM |NJË POET I SHKËLQYER SHQIPTAR

(Sali Bashota, Pamja tjetër e botës, ? ???? ??? ??? ??????, Janinë 2016)

Nga Iliaz Bobaj

Kemi ndrerin të shijojmë në gjuhën greke vargjet e një poeti briliant shqiptar, Sali Bashota. Poezia e tij, në përkthim të Zonjës Elda Kokoneshi, ka konturet dhe format e një lirike të mirëfilltë që depërton në zemër dhe mbahet mend për një kohë të gjatë. Impresionon forca mendimtare e autorit, përfytyrimet, metaforat dhe figurat tjera stilistike. Sali Bashota sjell një impuls të ri në trojet e lirikës shqipe. Poeti shqiptar posedon një imagjinatë të bujshme. Tejet interesante është gërshetimi i trishtimit me gëzimin dhe lumturinë, i psimizmit me optimizmin, i reales me imagjinaren.

Vetëm shpirtërat e mëdhenj mund ta kuptojnë rëndësinë e jashtëzakonshme të karakterit dhe mirësisë. Për të gjithë ne, karakteri njerëzor implikon logjikën e vlerës. Poetët e Kosovës dëshmojnë një pjekuri të jashtëzakonshme kur vjen fjala për karakter, vlera lirike dhe mirësi shpirtërore. Nëpërmjet veprës së vet, autori konfirmon bindjen se piqesh nëpërmjet profesionalizmit dhe adhurohesh nëpërmjet karakterit.

Vlera e një teksti të mirë, i kapshëm edhe për opinionin e huaj, është platforma fundamentale e mendimit dhe njohjes. Shpirti i fjalës nuk gjendet vetëm në tekstet e autorit, por edhe në tekstet e mendimtarëve të huaj për shkrimtarët shqiptarë. Në këtë kontekst, si poet kombëtar shquhet edhe Sali Bashota, një tribun vlerash nacionale dhe universale.

???? ????????????? ??????? ???????

E????? ??? ???? ?? "????????" ???? ???????? ?????? ??? ?????? ???? ??????? ??????, ???? ?????????. ?? ?????? ???, ??? ???????????? ??? ??? ??. ????? ????????, ???? ?? ????? ???? ?????????? ??????? ??? ???????? ??? ?????? ??? ??? ??????? ??? ??? ?????? ??????? ????????.  ???????????? ? ?????????? ?????? ??? ??????, ?? ????????? ??? ???? ?????????? ????????. O ???? ????????? ?????? ??? ??? ????? ??? ?????? ??? ????????? ??????? ???????. ???? ?????????? ????? ? ???????? ??? ?????? ?? ??? ???? (???????), ??? ????????????? ?? ??? ??????????, ??? ??????????????? ?? ??? ????????.

???? ?? ??????? ????? ??????? ?? ?????????? ??? ?????????? ??????? ??? ????????? ??? ??? ???o?????. ??? ????? ??? ? ?????????? ?????????? ??????? ?????? ??? ?????. ?? ??????? ??? ???????? ????????? ??? ?????????? ????? ???? ?????? ??? ??? ?????????, ??????? ????? ??? ???????? ??? ????. ?? ?? ???? ??? ? ??????????? ???????????? ??? ????????? ??? ??? ?????? ???? ?????????????????? ??? ????????? ??? ??? ?????????.

? ???? ??? ???? ????? ????????, ????????? ??? ??? ???? ?????, ????? ?????????? ????????? ??? ?????? ??? ??????. ? ???? ??? ????? ??? ????????? ???? ??? ??????? ??? ????? ????????? ??? ???? ???????? ??????????. ?' ???? ?? ???????, ?????? ?? ??????? ??????? ????????? ??? ? ???? ?????????, ???? ??????????  ??????? ??? ???????????? ?????. (?????  ???????)