E shtune, 23.09.2023, 04:24 PM (GMT+1)

Mendime » Radovani

Fritz Radovani: Vdiqën për një ideal

E hene, 06.04.2015, 01:24 PM


VDIQËN  PER  NJË  IDEAL:

“RRNOFTË  KRISHTI  MBRET,  RRNOFTË  SHQIPNIA !”

“E PREMTJA E ZEZË NË SHQIPNI KA FILLUE ME 29 NANDOR 1944, DHE KA ME VAZHDUE DERISA TË MAROJË KOMUNIZMI.” Don Dedë MALAJ (1959).

“Ajo që ka ngja në Shqipni, të dashtun Vllazën e Motra,

s’ ishte pa kurrë në historinë e njerzimit...”

Papa Gjon Pali II (Prill 1993)

KY  ISHTE  KLERI  KATOLIK  SHQIPTAR PËRBALLË  GENOCIDIT  KOMUNIST

Nga Fritz RADOVANI

?“Kleri Katolik Shqiptar asht kleri ma heroik që ka me cilësue historia në rrugën dymijëvjeçare të Krishtit, sëpse, mbas   pesëqind vjet robnije nën Turqi, po të merret historikisht prej vitit 1912, kur Shqipnia u formue si shtet e deri me 1944, që këtu erdhën në fuqi komunistët, ... janë vetëm 30 vjet mundësi me formue një Kler Shqiptar e, për 30 vjet me nxjerrë aq Heronjë sa kemi nxjerrë na, nuk ka asnjë kler në Botë”.

At Pjetër Mëshkalla S.J.

?Kleri Katolik Shqiptar para vitit 1944 kishte mbrenda kufinjve shtetnor: 220 Meshtarë, shumë murgesha, disa fratela e qindra objekte kulti.

Mbas vitit 1944, janë shugurue edhe 25 Meshtarë në Shqipni, ndërsa, jashta kufinjve shtetnor janë shugurue edhe 20 Meshtarë tjerë.

?Genocidi komunist ka përfshi nga viti 1944 – 1990 këta Klerikë Katolik:

?TË PUSHKATUEM: (Me gjyqe, pa gjyqe dhe gjyqe të mëshefta)

1. Imzot FRANO GJINI (1886 – 1948)  Regjent i Delegacionit Apostolik në Shqipni.

2. Imzot GJERGJ VOLAJ (1904 – 1948)      Ipeshkëv i Sapës.

3. Imzot NIKOLL DEDA (1890 – 1948)

4  Imzot NIKOLL NOGA (TUSHA) (1895 – 1946)

5. At MATI PRENNUSHI OFM. (1882 – 1948)

Provinçial i Françeskanve të Shqipnisë.

6. At   ÇIPRIAN NIKA OFM. (1900 – 1948)

Guardian i Françeskanve të Shkodres.

7.   At   LEKË LULI OFM. (1908 – 1944).

8.   At   LEONARD TARGAJ OFM. (1910 – 1945)

9.   Don LAZËR SHANTOJA (1892 – 1945)

10.  Don NDRE ZADÊJA (1891 – 1945)

11.  Don MARK GJANI (1909 – 1945)

12.  At    PAPA PANDI (1909 – 1945)

13.  At    ANTON HARAPI OFM. (1888 – 1946)

14.  At    GIOVANI FAUSTI  SJ. (1899 – 1946)

15.  At    DANJEL DAJANI  SJ. (1906 – 1946)

16.  At    GJON SHLLAKU  OFM. (1907 – 1946)

17.  Don NIKOLL GAZULLI (1893 – 1946)

18.  Don ALFONS TRACKI (1892 – 1946)

19.  Don LUIGJ PICI (1907 – 1946)

20.  Don ZEF MAKSEN (1901 – 1946)

21.  At    BERNARDIN LLUPI  OFM. (1894 – 1946)

22.  Don LUIGJ PRENDUSHI (1896 – 1947)

23.  Don DEDË MAÇAJ (1920 – 1947)

24.  Don ANTON ZOGAJ (1905 – 1948)

25.  Don EJËLL KOVAÇI (1920 – 1958)

26.  Don DEDË MALAJ (1920 – 1959)

27.  Don ZEF BICI (1919 – 1968)

28.  Don MARK DUSHI (1920 – 1968)

29.  Don MARIN SHKURTI (1933 – 1969)

30.  Don SHTJEFËN KURTI (1898 – 1971)

31.  Don MIKEL BELTOJA ( 1935 – 1974)

32.  Seminaristi MARK ÇUNI (1919 – 1946)

?TË VDEKUN NË TORTURA:

33.       At  LORENC MITROVIÇ  OFM. (1872 – 1943)

34.       At  BERNARDIN PALAJ  OFM. (1894 – 1946)

35.       At  SERAFIN KODA OFM. (1915 – 1947)

36.       Papa JOSIF PAPAMIHAJLI (1912 – 1948)

37.       Don ALEKSANDËR SIRDANI (1892 – 1948)

38.       Don PJETËR ÇUNI (1914 – 1948)

39.       Don DEDË PLANI (1889 – 1949)

40.       Don JAKË BUSHATI (1890 – 1949)

41.       Imzot JUL BONATI (1874 – 1951)

42.       Vlla GJON PANTALIA ( 1887 – 1947)

?TË VDEKUN PAK KOHË MBAS TORTURASH NGA SIGURIMI I SHTETIT:

43.       Imzot FRANO GJURAJ (1893 – 1947)

44.       Don ANTON MUZAJ (1921 – 1948)

45.  Don KOLEC PRENNUSHI (1902 – 1950)

46.  Don LAZËR JUBANI (1925 – 1982)

?TË VDEKUN NË BURGJE E KAMPE SHFAROSJE:

47  Imz. VINÇENC PRENNUSHI  OFM. (1885 – 1949)

48.  Imzot ERRNESTO ÇOBA (1913 – 1980)

49.  Don MARK BICAJ (1911 – 1946)

50.  Don NIKOLL SHELQETI (1892 – 1947)

51.  Don EJËLL DEDA (1917 – 1948)

52.  Don NIKOLL LASKAJ (1898 – 1948)

53.  At    GASPËR SUMA  OFM. (1897 – 1950)

54.  At    PAL DODAJ   880 – 1951)

55.  At    KARLO SERREQI  OFM. (1911 – 1954)

56.  At    KLEMENT MIRAJ  OFM. (1882 – 1956)

57.  At    RROK GURASHI  OFM. (1894 – 1965)

58.  Don RROK  FRISKU (1892 – 1956)

59.  Don PJETËR  NOGA (TUSHA) (1873 – 1958)

60.  Don ANTON  DOÇI (1920 – 1973)

61.  Don MARK  HASI (1920 – 1981)

62.  Don LEC SAHATÇIJA (1906 – 1986)

63.  Don NIKOLL  GJINI (1911 – 1987)

64.  Don PJETËR GRUDA (1922 – 1989)

?VDIQËN MBASI VUEJTËN DËNIMIN:

66.  Imzot GJERGJ HABERI (1874 – 1950)

67.  Don ZEF  SHTUFI  (1879 – 1950)

68.  Don NDOC NIKAJ (1864 – 1951)

69.  Don MARK SHLLAKU (1865 – 1951)

70.  Imzot BERNARDIN  SHLLAKU  OFM. (1875 – 1956)

71.       At    BUON GJEÇAJ  OFM. (1870 – 1957)

72.       At    PAL ÇIURÇIJA  OFM. (1878 – 1957)

73.       At    PASHKO GJADRI  SJ. (1877 – 1960)

74.       Don NIKOLL KIMZA (1878 – arratiset, vdes në Romë 1960)

75.       Don NDOC SUMA (1887 – 1962)

76.       Don TOMË LACAJ (1898 – 1962)

77.       At    MARIN SIRDANI  OFM. (1885 – 1962)

78.       Don VLASH MUÇAJ (1918 – 1963)

79.       At    LEONARD  SHAJAKU  OFM. (1887 – 1964)

80.       Don MEHILL ÇUNI (1871 – 1965)

81.       At    ÇIRIL CANI  OFM. (1875 – 1967)

82.       Don LAZËR DEDI (1919 – 1967)

83.       Don PRENKË QAFALIA (1900 – 1967)

84.       Don NIKOLL SHLLAKU (1886 – 1967)

85.       Don NDRE  LUFI  (1878 – 1969)

86.       At    FLORIAN BERISHA  SJ. (1897 – 1970)

87.       At    MARK  HARAPI SJ. (1890 – 1974)

88.       At    MARJAN PRELA  OFM. (1885 – 1974)

89.       At    GJON KARMA  SJ. (1896 – 1975)

90.       Don PAL GJINI (1905 – 1975)

91.       At    ALFONS ÇUNI  OFM. (1900 – 1976)

92.       Don NDUE SOKU  (1922 – 1976)

93.       Don LEKË DREDHAJ (1899 – 1976)

94.       At    MËHILL  MIRAJ  OFM. (1909 – 1978)

95.       Don INJAC GJOKA (1916 – 1979)

96.       At    GEGË LUMAJ  OFM. (1904 – 1980)

97.       At    DONAT KURTI  OFM. (1903 – 1983)

98.       At    MËHILL TROSHANI  SJ. (1904 – 1983)

99.       At    SEBASTJAN DEDA OFM. (1916 – 1984)

100. At    FILIP MAZRREKU OFM. (1913 – 1984)

101. At    FRANO KIRI  OFM. (1902 – 1986)

102. At    FERDINAND PALI  OFM. (1907 – 1986)

103. Don MARIAN ARTA (1905 – 1986)

104. At    AUGUSTIN ASHIKU OFM. (1906 – 1986)

105. At    PJETËR MËSHKALLA  SJ. (1901 – 1988)

106. Don KOLEC TONI (1932 – 1992)

107. Don NDOC SAHATÇIJA  (1904 – 1993)

108. At    PETRAQ ISAK (1914 – 1997)

109. Fra  GASPËR JUBANI (1920? – 1992)

?KLERIKË QË U ZHDUKËN NGA SIGURIMI I SHTETIT KOMUNIST:

110. Don MATISH  LISNA (1924 – helmatisë 1958)

111. Don PRENKË NIKÇI (1921 – aksidentalisht 1974)

112. Don LAZËR SHELDIJA (1928 – 1988, vra në SHBA)

?VUEJTËN DËNIMIN  DHE ISHIN NË SHERBIM TË FESË MBAS VITIT 1993:

?25 Prill 1993 PAPA GJON PALI II – në SHQIPNI.

“....Të dashtun Vllazën e Motra! Sa herë në të kaluemen ju asht dashtë me ruejtë identitetin tuej. Me një angazhim të tillë, sikur edhe vetë ky shesh na e kujton, u shque figura e naltë e të Krishtenit Gjergj Kastriotit Skenderbeut, i respektuem nga Papët e Romës dhe përjetësisht i gjallë në kujtimin e Popullit Shqiptar...

Papa Gjon Pali II (Në Sheshin Skenderbej Tiranë)

Buletini Katolik Shqiptar, Vol.XIV. fq. 171, 1993. San Francisco USA.

113.Imz FRANO ILLIJA Argjipeshkëv i Shkodres (1918 – 1997)

114. Imzot NIKOLL TROSHANI (1915 – 1996)

115. Imzot ZEF SIMONI (1928 – 2009)

116. Imzot MIKEL KOLIQI ?KARDINALI  I – SHQIPTAR (1902 – 1997)

117. At   ZEF PËLLUMBI  OFM. (1924 – 2008)

118. At   ALEKS BAQLI OFM. (1918 – 1993)

119. At   JAK GARDIN  SJ. (1905 – 1996)

120. Don ZEF GILA  (1916 – 2000)

121. At    KONRRAD GJOLAJ  OFM. (1918 – 2000)

122. Don SIMON JUBANI  (1928 – 2011)

123. At    LEON KABASHI  OFM. (1906 – 1998)

124. Don LUIGJ KÇIRA  (1925 – 2008)

125. Don NDRE KRROQI  (1922 – 1996)

126. At    ANTON  LULI  SJ. (1910 – 1999)

127. At    DIONIZ MAKA  OFM. (1910 – 2004)

128. Don NIKOLL MAZRREKU (1912 – 1996)

129. Don PASHKO MUZHANI (1915 – 1993)

130. Don NDOC NDOJA (1914 – 1996)

131. Don LORO NODAJ (1918 – 1996)

132. Don NDOC NOGAJ (1926 – 2011)

133. Don GJERGJ SIMONI (1935 –

134. Don ERRNEST TROSHANI (1928 –

135. Don MARTIN TRUSHI  (1933 – 1998)

136. At    GJERGJ  VATA  SJ. (1915 – 2000)

137. At    VIKTOR  VOLAJ  OFM. (1910 – 1995)

138. Don JAK  ZEKAJ  (1906 – 1995)

?MOTRA QË VUEJTËN DËNIME NË BURGJET KOMUNISTE:

139. Moter GJEORGJINA  BULGARECI (1928 – ?

140. Moter LILJANA RADOVANI (1925 – 2002)

?Shenim (FR): Pranë emnit shenohët OFM për Urdhnin Françeskan, dhe SJ., për Urdhnin Jezuit. Mbas vitit 1993, rreshtimi asht ba simbas rendit alfabetik.

Këtu përfshihen vetem Ata Klerikë që janë pushkatue, zhdukë, mbytë në tortura, vuejtë në hetuesi, burgje, kampe shfarosje dhe interrnimi nga Shtetit komunist i Enver Hoxhës dhe Ramiz Alisë, nga viti 1943 – 1991.(Vota: 14 . Mesatare: 2/5)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora