Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Sejdi Berisha: Balada e heshtjes për detin

| E merkure, 18.09.2013, 06:19 PM |


Sejdi BERISHA:

Cikël poezish “BALADA E HESHTJES PËR DETIN''


PULËBARDHA NË DHOMËN TIME

Për një çast
Pulëbardha erdhi në dritare
Vetëm me sqep preku xhamin
La gjurmë kujtimi
Dhe iku
Të nesërmen
Në plazhin e Durrësit
Puhiza ma solli lajmin
Është thyer dritarja
Brenda në dhomë 
Me shikim të etur
Priste pulëbardha

Desha të të tregoj
Për historinë e detit
Për eshtrat e ushtarëve
Atje në thellësitë e mëdha
Desha të të rrëfej 
Për gjelbërimin e ujit
Për fshehtësitë e zogjve të detit
Për një çast 
Të gjitha këto
M’i tha pulëbardha
Dhe sërish iku
U tret nga dhoma ime
Me sqep preku derën
La gjurmë kujtimi

POEZI PA TEKST

Hesht...
Mos fol
Mos shkruaj
Mos këndo
Mos u gëzo
Mos dashuro
Mos u hidhëro
Mos jeto
Hesht...

Kështu është jeta
Nëse do 
I lumtur të jesh
Kjo është madhështia 
Kurrë e studiuar
Deri në fund
As kurrë e hulumtuar
Mos e studio as vetveten
As njeriun

Hesht në heshtje
Kështu shkruan histori
Histori për histori
Kurse 
Dhembja bëhet
Si gur mulliri
Vetëm bluan
E, kurrë nuk merr ujem
Hesht...

NË TARRACËN E DARKËS BUZË DETIT

Sa kisha ikur nga plazhi 
Ishte bukur vonë
Gumëzhinë e mbrëmjes 
E dëshiroja atë natë
Ndalova në tarracën e darkës
Ishte krejt buzë trotuarit
Posa mora kafshatën e parë
Një fëmijë buzëqarë 
I cili të së ëmës
Ia rëndonte kraharorin 
Zgjati dorën
Duke e përbiruar 
Përmes rrethojës me dru
Papritur ma grabiti 
Kafshatën e bukës
Dhe iku 
Së bashku me të ëmën

Ngela duke menduar
Bile sikur ta kisha ngazëllyer
Me një falënderim
Ose t’i kisha thënë
Më fal që s’të kuptova

Përnjëherë më erdhi 
Një lloj çmendurie
Mu këput darka
E lutja Zotin 
Për të ardhur dikush
Mu si ai djaloshi
Për t’ia dhënë darkën time
Por askush nuk vinte
Ndoshta
Ai vogëlushi
Kështu ka qortuar
Ndoshta e ka rebeluar uria
Kurse unë nga etja 
Ngela i uritur
Edhe i etur
Pranë detit
I tërë pushimi më iku
I palarë 
Ai fëmijë
Në të njëjtën kohë
Ma kujtoi edhe shqiponjën
Edhe piratët e detit
Ani...
Durrësi është qytet i vjetër
Ka histori të lashtë
Ka edhe histori të vjetër e të re
O Zot
Kush i deshifron tani
Këto vargje të mia