Zemra Shqiptare

  https://www.zemrashqiptare.net/


Ndahet nga jeta poeti Perikli Jorgoni

| E premte, 14.12.2012, 06:17 PM |


Ndahet nga jeta pas një aksidenti automobilistik  në Durrës, përkthyesi dhe poeti i mirënjohur Perikli Jorgoni.

Jorgoni përgjatë gjithë jetës së tij karakterizohet si një individualitet njerëzor, një krijues original, i shumanshëm dhe një përkthyes  më një talent të spikatur, kryesisht i poezisë   botërore,

duke   lënë pas një  trashëgimni të vyer  edhe për brezat e ardhshëm.

Falë kulturës dhe aftësive të tij si shqipërues, ai mundi të sjellë në gjuhën shqipe emra të tillë nga poezia botërore si: Safo, Kavafis, Gijom Apoliner, Friedrich Horderlin etj.

Jorgoni gjatë karrierës  së tij të gjatë si poet dhe përkthyes mori shumë vlerësime dhe çmime të ndryshme, të cilat bënë që ai të ishte i pranishëm në shtypin letarar të Tiranës dhe hapësirave kombëtare, deri ditën e fundit të ndarjes së tij aksidentale nga jeta.

Perikli Jorgoni, me një frymëzim të fortë intelektual dhe patriotik, mori pjesë në të gjitha debatet që shoqëruan rritjen dhe konsolidimin e demokracisë në Shqipëri, duke lënë  gjurmë të qarta edhe si publicist i lirë dhe veprimtar i lidhur ngushtë me vendin dhe kombin.